woensdag 30 januari 2019

Mysterie rond Russisch vliegtuig in Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Toestel zou vol goud geladen moeten worden

- Hof Venezuela: Guaidó mag land niet uit
- Maduro staat nu open voor gesprekken met de oppositie met deelname van internationale bemiddelaars


De ongewone aankomst van een Russisch passagiersvliegtuig in Caracas heeft geruchten aangewakkerd over zijn missie. Vooral nu het Kremlin beloofde zijn Venezolaanse bondgenoot president Nicolás Maduro te steunen tegen een door de VS gesteunde poging hem te verdrijven.

De Boeing 777, met ruimte voor ongeveer vierhonderd passagiers en eigendom van Ruslands Nordwind Airlines, werd geparkeerd op een privéplek van de luchthaven.Het vliegtuig was rechtstreeks vanuit Moskou naar Venezuela gevlogen, volgens de vluchtgegevens en Reuters-foto’s. Hetzelfde vliegtuig vloog op 3 december ook al van Moskou naar Caracas, blijkt uit de gegevens, toen Maduro naar Rusland reisde om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.Jose Guerra, een oppositiefiguur en voormalige centrale bank-bankier, maakte dinsdag op Twitter melding van een plan om 20 ton aan goud uit de reserves van de Nationale Bank op te laden. Dat is ongeveer 20 procent van al het goud in het land. Maduro zou het zo willen veiligstellen.


Op de Venezolaanse social media circuleerden ook theorieën dat er mogelijk huursoldaten zijn gebracht of dat Maduro in ballingschap zou gaan. Geen van die theorieën is gebaseerd op solide bewijs. Maar, de koortsachtige speculaties geven de atmosfeer van onzekerheid in het land weer, terwijl Maduro onder ongekende internationale druk komt te staan om af te treden. Rusland noemt de geruchten over goudtransport overigens ’fake news’. Nordwind noch de Venezolaanse regering reageerden op verzoeken om commentaar waarom het toestel naar Caracas is gevlogen.

Persbureau Reuters meldde vorige week dat huursoldaten, die geheime missies uitvoeren voor Rusland, naar Venezuela zijn gevlogen om de veiligheid van Maduro te garanderen.

Maduro zegt dat hij wordt geconfronteerd met een door Washington gesteunde couppoging onder leiding van oppositieleider Juan Guaido. De VS erkennen hem inmiddels als het legitieme staatshoofd en hebben manschappen naar de grens gebracht. Maduro wil hem juist via justitie laten berechten. Ook veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben gezegd Guaido te erkennen als de president van Venezuela, als er niet snel verkiezingen worden uitgeschreven.


Het is uitzonderlijk dat de internationale gemeenschap zich zo ferm achter een oppositieleider schaart en daarmee zaagt aan de stoelpoten van een zittend staatshoofd.

Het Hooggerechtshof van Venezuela heeft beslist, dat Guaidó het land niet mag verlaten. Ook zijn op verzoek van de procureur-generaal de banktegoeden van de oppositieleider bevroren. Als parlementariër, tevens voorzitter van de Nationale Assemblee, geniet Guaidó politieke onschendbaarheid tegen crimineel onderzoek. De opperrechter kan dat opheffen.


Het Hooggerechtshof heeft op verzoek van de hoogste aanklager Tarek Saab ook een onderzoek geopend naar aanleiding van de beschuldigingen dat Guaidó buitenlandse mogendheden heeft geholpen zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.

President Nicolas Maduro laat zich echter niet zomaar aan de kant zetten door Guaidó. Maduro staat nu open voor gesprekken met de oppositie met deelname van internationale bemiddelaars. Dat zei de president in een interview met het Russische staatspersbureau RIA. 'Ik ben er klaar voor om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven bij de oppositie om te praten over het welzijn van Venezuela, voor vrede en zijn toekomst', verklaarde hij.De Venezolaanse president zegt in het interview achter vervroegde parlementsverkiezingen te staan maar wijst eerdere presidentsverkiezingen van de hand. Daarmee keert hij zich wederom tegen een roep om presidentsverkiezingen van onder anderen Europese landen en oppositieleider Juan Guaidó die zichzelf tot interim-staatshoofd heeft uitgeroepen. De eerstvolgende presidentsverkiezingen zijn wat betreft Maduro in 2025, als zijn huidige termijn afloopt.

(Suriname Mirror/Twitter/Belga/De Telegraaf/Reuters/YouTube)

Staatsolie en GOw2 willen op hun wijze natuur beschermen

Bedrijven zijn partners van ‘Friends Of Green Suriname’ van Conservation International Suriname


Staatsolie en GOw2 zullen de komende drie jaar een actievere rol spelen in het helpen behouden van de natuur. Dit zullen zij doen door inzet van financiën, hun netwerk en kennis. 'De focus zal zijn op projecten die op een effectieve en verantwoorde wijze de natuur inzetten voor gestadige groei van de Surinaamse economie', zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias woensdag 30 januari 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Staatsolie en zijn dochterbedrijf GOw2 zijn partners van het ‘Friends Of Green Suriname’ (FOGS) programma van Conservation International Suriname (CI–Suriname). Dit partnerschap is bekrachtigd op 13 juni 2018.

Beide bedrijven vinden duurzaam omgaan met de natuur essentieel en leveren door deelname aan het FOGS-programma een concrete bijdrage hieraan. ‘Friends of Green Suriname’ is een bedrijvenplatform, dat de samenleving en vooraanstaande bedrijven betrekt bij het behoud van ons bos.

Conform het beleid van Staatsolie op sociale bedrijfsinvesteringen, is de focus voor het ondersteunen van gemeenschapsprojecten, voornamelijk op de gemeenschappen in de gebieden waarin Staatsolie actief is, gericht. 'Er is een budget uitgetrokken voor ondersteuning van duurzame gemeenschapsprojecten.'

Upstream director Wim Dwarkasing van Staatsolie en districtscommissaris Laksminarain Doebay hebben op 15 december 2018 het startsein gegeven voor het plasticflessen recycle project in Saramacca. De eerste van een aantal verzamelcontainers is toen in gebruik genomen in Groningen.

In het eerste kwartaal van 2019 worden twaalf vergaarbakken geplaatst op strategische plekken in de zes ressorten in het district Saramacca. Staatsolie heeft een afvalbeheerbeleid waarin petflessen en ander plastic materiaal, huishoudelijk afval, papier en inkt-/tonercartridges van elkaar worden gescheiden.

Begin 2018 is op het hoofdkantoor een 'plastic ban movement' gelanceerd. Daarbij is de eerste afvalvergaarbak voor plastic verpakkingsmateriaal en aluminiumblikken op het terrein van het hoofdkantoor geplaatst. Gestart is met het uitbannen van foam etensbakken in de kantine. Gedurende 2018 zijn plastic en foambakken in de bedrijfskantines en op bedrijfsevenementen vervangen door onder andere biologisch afbreekbare bakjes en papieren bekers. Waar mogelijk wordt het gebruik van producten van duurzaam materiaal gestimuleerd. Nu brengen steeds meer medewerkers hun eigen duurzame etensbakjes mee om hun lunch in de kantine te halen.

Nederlandse vrouw (53) op Surinaamse luchthaven gepakt met vaginabol cocaïne en geslikte bolletjes

Vrouw heeft 50 tot zestig cocaïnebolletjes geslikt


Het Bestrijding Internationale Drugshandel Team (BID-Team) van het Korps Politie Suriname heeft op zondag de 53-jarige Nederlandse passagiere S.S. op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden, waarna zij werd overgedragen aan de collega’s van de Narcotica Brigade, aldus bericht het korps woensdag 30 januari 2019.

Leden van het BID-Team hebben een zogenaamde vaginabol inhoudende cocaïne, met een gewicht van 160 gram, aangetroffen in het bezit van S. De vaginabol is door het BID-Team in beslag genomen en ook overgedragen aan de Narcotica Brigade.

De vrouw gaf verder aan dat zij ook vijftig tot zestig cocaïnebolletjes had geslikt.

Hangende het onderzoek is S. na afstemming met het Openbaar Ministerie maandag in verzekering gesteld. Inmiddels is een aantal cocaïne bolletjes op natuurlijke wijze uit het lichaam van de verdachte gekomen.

Vier internationale partners financieren elektrificatie-project tot $ 120 miljoen

(Bron foto: NII)
Minister Hoefdraad sluit bezoek Arab Coordination Group en CDB succesvol af


De vergaderingen van de vertegenwoordigers van de Islamic Development Bank (ISDB), het Kuwait Fonds for Arab Economic Development, het OPEC Fund for International Development (OFID) en de Caribbean Development Bank (CDB) in Suriname zijn vlot verlopen. De vergaderingen vonden plaats van 14 tot en met 22 januari 2019, zo bericht woensdag 30 januari 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De zestien vertegenwoordigers spraken hun waardering uit over de zeer unieke situatie, waarbij het Suriname is gelukt om de vier internationale organisaties op hetzelfde moment in Suriname aanwezig te hebben, voor de beoordeling van één project, het ‘Expansion of Power Generation, Transmission and Distribution Systems Project’.

Dit project heeft als voornaamste doel de uitbreiding van de opwekking en transmissie van elektriciteit in Paramaribo (Paranam) en Nickerie (Clara polder). Met deze activiteiten zal worden bijgedragen aan de stijgende behoefte aan energie voor zowel de huishoudens als het bedrijfsleven.

De beoordeling van het project was positief en werd afgesloten met de ondertekening van de Minutes of Meeting door alle partijen. Hierbij werd onder andere de bereidheid vastgelegd van de vier internationale partners voor financiering van dit project tot een maximaal bedrag van 120 miljoen Amerikaanse dollar.

De financiering zal geschieden via concessionele leningen met rentes van minimaal 2.5% per jaar. Suriname neemt een deel van de financiering voor haar rekening via de investeringen van de EBS N.V.

Het OFID, die de rehabilitatie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de bouw van zes poliklinieken via de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) financiert, heeft tijdens dit bezoek ook positieve resultaten bereikt. De oorspronkelijke bijdrage van de ISDB, die in dit project is weggevallen, wordt volledig door de OFID overgenomen, waardoor de financiering van het project normaal voortgang kan vinden. Hierdoor zullen in het AZP naast de rehabilitatie van het beddenhuis binnenkort ook de rehabilitatie van de Intensive Care Unit, de operatiekamers en de inrichting volgen.

Ten behoeve van de RGD zijn de drie poliklinieken in afrondende fase en worden de procedures voor de aanbesteding van de resterende drie poliklinieken nu voorbereid.

Geen boete voor bedrijf die grote graafmachine reed over brug Saramaccarivier

Bedrijf had transportplan voor het transporteren van het zwaar materieel en politie was aanwezig


De ondernemer die afgelopen weekend een grote graafmachine transporteerde over de brug over de Saramaccarivier en daarbij met rupsbanden op het wegdek reed, krijgt geen boete. Dat zei districtscommissaris van Saramacca, Lakshminarain Doebay, tegen Radio ABC, aldus Waterkant.net woensdagavond 30 januari 2019.

De districtscommissaris heeft inmiddels contact gehad met STP Group NV, aan wie de graafmachine toebehoort. Volgens Doebay is geen schade aangericht aan het wegdek en de brug, omdat het bedrijf een transportplan had gemaakt voor het transporteren van het zwaar materieel.

Overigens was de politie op de hoogte van het transport. Op andere foto’s van het transport, die via social media zijn gedeeld, is te zien dat een politieagent aanwezig was.

Vissersboot met vijf bemanningsleden vermist

Afdeling Maritiem van Korps Politie Suriname en Kustwacht zijn ingeschakeld voor onderzoek


Het Dagblad Suriname bericht woensdag 30 januari 2019, dat de politie van Livorno een aangifte van vermissing heeft opgenomen van een vissersboot met een vijfkoppige bemanning. Volgens ondernemer R.L. vertrok de boot op 14 januari via de Surinamerivier naar zee om te gaan vissen. 

Volgens afspraak zouden zij op 26 januari terug zijn. Maar, er is niets meer van ze vernomen.

Ze hadden proviand voor twee weken en 1.000 liter brandstof.

De afdeling Maritiem van het Korps Politie Suriname en de Kustwacht zijn ingeschakeld voor onderzoek. Het onderzoek duurt voort.

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/vissersboot-met-bemanning-terecht/

Telesur-directeur Mike Antonius gekozen als ondervoorzitter van CANTO

Antonius gekozen tijdens 35e jaarvergadering van de organisatie in Guyana


Mike Antonius, de algemeen directeur van Telesur, is sinds gisteren ondervoorzitter van CANTO. Hij was in Georgetown, Guyana, voor het bijwonen van de 35e jaarvergadering van de organisatie. David Cox, vicepresident van Cable & Wireless, is de nieuwe voorzitter van de Caribische telecomorganisatie. Dit meldt Starnieuws woensdag 30 januari 2019.

Op de bijeenkomst, die van 27 tot 30 januari plaatsvindt, is Julian Wilkins afgetreden als voorzitter van de organisatie. Hij heeft twee termijnen gediend en was niet meer herkiesbaar. Wilkens, directeur Telecom Public Policy van de Digicel Group, heeft vier jaar gewerkt aan het productiever maken van de sector in de regio. Hij heeft zich ingezet voor verbeterde dialoog met wetgevers, de toepassing van ICT-trends en het in orde hebben van een noodherstelnetwerk van verschillende stakeholders in de regio.


Het belang van communicatie is vooral bij natuurrampen die het Caribisch gebied in 2017 hebben geteisterd gebleken.

Het nieuw CANTO-bestuur wil invulling geven aan de visie van de organisatie: de toonaangevende autoriteit worden bij het vormgeven van informatie, communicatie en technologie in het Caribisch gebied en Amerika.

SLM-Airbus 340-313 pas derde week van maart beschikbaar

Vervanging van het landingsgestel in Duitsland duurt langer dan gepland


De Airbus 340-313 van de SLM blijft langer dan gepland in Duitsland. Pas in de derde week van maart zal het toestel beschikbaar zijn. De financiële impact van de onderhoudsvertraging is duidelijk voelbaar, maar de SLM zegt er in een woensdag 30 januari 2019 uitgebracht persbericht alles aan te doen om het ongerief voor de passagiers tot een minimum te beperken. 

Voorlopig wordt de Mid-Atlantische route onderhouden met de Boeing 777-200 van de Spaanse charter maatschappij, Privilege Style, uitgevoerd.

 In december 2018 maakte de SLM bekend dat haar Airbus zich in Hahn-Duitsland bevond voor het toen geplande onderhoudsschema. Tijdens dat onderhoud heeft de A-check plaatsgevonden, is het interieur waar nodig geïnspecteerd en aangepast en vond er een inspectie plaats aan het landingsgestel. De planning was dat conform de beschikbare onderhoudsslots het landingsgestel tussen 8 en 16 januari in Duitsland zou worden verwisseld.

Door extra operationele werkzaamheden duurt de vervanging van het landingsgestel echter langer dan gepland. Aansluitend op de vervanging van het landingsgestel zal ook de C-check worden uitgevoerd. De C-check, die gepland stond in maart is nu naar voren gehaald, februari, zodat het aansluit op de vervanging van het landingsgestel. De C-check zal ongeveer 5 weken duren.

Afhangende van eventueel andere bevindingen tijdens de C-check, zal de SLM A340 in de derde week van maart weer beschikbaar zijn, zegt de afdeling Public Relations.

Tijdelijke vrijlating ex-president Lula, Brazilië, komt te laat

(Bron foto: Twitter)
Hooggerechtshof wilde Lula even in vrijheid stellen om begrafenis broer bij te wonen


Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft woensdag 30 januari 2019 besloten de gedetineerde voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva tijdelijk vrij te laten. Dat zou Lula in staat stellen om het lichaam van zijn dinsdag overleden broer op een militaire basis in de staat Sao Paulo te zien.

Het besluit kwam echter te laat voor de voormalige president, beter bekend als Lula, want zijn broer werd op dat moment al begraven.


De voormalige president koos ervoor om in de gevangenis te blijven in de zuidelijke stad Curitiba, zei een Congreslid en medelid van de Partido dos Trabalhadores (PT) van Lula op Twitter.Lula's broer Genival Inácio da Silva stierf aan kanker.

Lula's advocaat diende uren later een verzoekschrift in om toestemming te krijgen bij de begrafenis te kunnen zijn. Lagere rechtbanken verwierpen het verzoek vanwege veiligheidszorgen, omdat zijn aanwezigheid bij de begrafenis een grote mensenmenigte zou kunnen aantrekken.


Opperrechter Dias Toffoli van het Hooggerechtshof besloot echter, dat Lula het lichaam van zijn overleden broer mocht zien, maar oordeelde dat het lichaam naar een militaire basis moest worden overgebracht, met beperkte toegang voor publiek. Lula zit twaalf jaar gevangenisstraf uit wegens corruptie.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/G1.Globo/Brasil247/YouTube)

Oliesector Suriname kijkt uit naar uitbaggeren Surinamerivier - Maar, liever minimaal 2 meter, dan 1.5 meter uitbaggeren

'Lokaal geproduceerde olie kan na uitdiepen rivier gemakkelijker worden geëxporteerd'


Door het uitdiepen van de vaargeul in de Surinamerivier zal onder andere hier geproduceerde olie gemakkelijker kunnen worden geëxporteerd. Buitenlandse bedrijven die diensten aan de sector kunnen leveren zullen in Suriname een uitvalsbasis kunnen opzetten. Dat beweren althans directeur Rudolf Elias van Staatsolie en zijn collega Tom Fauria van Kosmos Energy Suriname vandaag, woensdag 30 januari 2019, in de Ware Tijd.

President Desi Bouterse heeft in zijn nieuwjaarstoespraak het uitbaggeren van de vaargeul voor dit jaar aangekondigd. Het werk zal aanvankelijk een jaar duren. Intussen is de inschrijving gesloten en wordt gewacht op de gunning.

'Als de rivier wordt uitgebaggerd en er voldoende booractiviteit gepland is voor de kust, is het mogelijk dat belangrijke dienstverlenende bedrijven die ondersteuning bieden aan de offshore olie- en gasindustrie, in Paramaribo kantoren komen vestigen en hier operaties uitvoeren. Dit zal resulteren in meer werkgelegenheid en kansen voor lokale bedrijven die zich bezighouden met onder andere logistiek, opslag en transport', zegt Fauria.

Mede door logistieke beperkingen heeft Kosmos bij exploratieboringen voor de kust overwegend gewerkt met bedrijven die op Trinidad & Tobago zijn gevestigd.

Elias stelt, dat met een diepere vaargeul zijn bedrijf gemakkelijk kan exporteren. Daarnaast kunnen de shore-base-activiteiten, zoals de logistiek voor de nearshore-boringen op zee, 'veel efficiënter' worden uitgevoerd.

Staatsolie zal niet bijdragen aan de kosten voor het uitbaggeren, zoals een aantal jaren geleden de bedoeling was. 'We gaan wel extra betalen zoals iedere gebruiker van de rivier', zegt Elias.

Het plan is dat vooral commerciële gebruikers per vat olie, vrachtcontainer of per eenheid vracht iets extra's zullen betalen. Met dit geld zal de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) de financiering en het onderhoud van de vaargeul kunnen betalen. De vaargeul zal over een strekking van ongeveer 65 kilometer worden uitgediept en verbreed. Vanuit de monding van de Surinamerivier tot en met Dijkveld en een gedeelte voor de monding, die bekend staat als aanvaarroute. Na het baggeren zullen elk jaar onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd om overtollig slib te verwijderen.

Volgens president Bouterse zal de vaargeul met 1.5 meter worden uitgegraven. Fauria zegt dat dit niet voldoende is voor een efficiënte doorvoer van grote bevoorradingsschepen van Kosmos. 'We hebben minimaal twee meter nodig, maar het is een goede start die de efficiëntie van de scheepvaart en containervervoer ten goede zal komen en het zal ook van economisch voordeel zijn voor Suriname.' Ook zijn collega van Staatsolie merkt op, dat elke meter extra diepte een vooruitgang is voor de sector.

De BEP verstevigt zijn positie in het Tapanahonigebied

René Kanape wordt kandidaat voor de 2020-verkiezingen van de BEP in Sipaliwini


René Kanape wordt kandidaat voor de 2020-verkiezingen van de partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) in Sipaliwini. Olson Matodja is door de structuren van Tapanahoni aangewezen als hoofdbestuurslid van de partij. Het bestuur van de BEP, onder leiding van Ronny Asabina, bracht afgelopen weekend een kennismakingsbezoek aan het gebied. Te Dritabiki is een vergadering met de structuren van de omliggende gemeenschappen belegd, zo meldt Starnieuws woensdag 30 januari 2019.

De herinstallatie van 13 kernen in het gebied maakte deel uit van de structurenbijeenkomst. Asabina gaf aan dat de structuren de strategie en de taal van de partij heel goed hebben begrepen en uitgedragen. Hij merkte op dat twee talentvolle, energieke en veelzijdige kandidaten uit het gebied zijn geselecteerd en voorgedragen.

Kanape is een zelfstandige ondernemer, die zijn brood in het gebied verdient en de nodige 'touch' heeft met de plaatselijke gemeenschappen. De BEP-structuren hebben unaniem te kennen gegeven zich meer dan voorheen te zullen inzetten voor behoud en versterking van verkiezings- en zetelwinst in het Tapanahonigebied. Asabina riep hem op zich niet in een slachtofferrol te manoeuvreren, maar zich meer dan ooit betrokken te voelen, daadkrachtig en alert te zijn en bovenal geestelijk te bewapenen en zodoende weerstand te bieden tegen leugens, misleiding, oneerlijkheid en onrecht.

'De naakte waarheid is dat het binnenland niet alleen op het gebied van de commercie en recreatie aantrekt. Reeds geruime tijd valt het op, dat de stem van de binnenlandbewoners bepaalt welke partij en of partijcombinatie regeerverantwoordelijkheid draagt. Dat was in 2005, 2010 en 2015 het geval. In 2010 en in de nabije toekomst zal deze trend zich voortzetten, zie daar dat uw stem meer dan goud waar is. Laten wij de gelederen sluiten, mekaar ondersteunen en liefhebben en ons eerder en beter focussen op onze mogelijkheden en minder op onze beperkingen en tekortkomingen', liet Asabina zijn gehoor weten.

Ondervoorzitter Andy Aboikoni, die in het binnenland is opgegroeid, wees op het belang om onderwijs toegankelijker te maken door het dichterbij de gemeenschap te brengen. Er moeten volgens hem sowieso meer scholen op verschillende niveaus worden gebouwd.

Kanape brak een lans voor vakgericht onderwijs in het binnenland. Op die manier kunnen kinderen die van de basisschool komen en geen opvang- en begeleidingsmogelijkheden in de kuststreken hebben, zich onder meer op het gebied van ambacht bekwamen. Hij wil zich sterk gaan maken voor sociale rechtvaardigheid waaronder eerlijke en regionale spreiding van de ontwikkeling en de welvaart. Kanape is er heilig van overtuigd dat de partij in Tapanahoni een goede beurt zal maken, aldus de BEP.

Werknemers Damen Shiprepair en Conversion op Curaçao leggen werk neer

(Bron foto: Damen)
Personeel wil duidelijkheid van directie over de hun beloofde collectieve arbeidsovereenkomst


De werknemers van Damen Shiprepair en Conversion legden gisterochtend het werk neer en blokkeerden de poorten. Ze willen duidelijkheid van de directie van het bedrijf over de hun beloofde collectieve arbeidsovereenkomst (cao), aldus vandaag, woensdag 30 januari 2019, het Antilliaans Dagblad.

Moederbedrijf van de Curaçaose onderneming, Damen Shipyards, nam twee jaar geleden de failliete Curaçaose Droogdok Maatschappij over, maar legde sindsdien de werknemers nog geen nieuwe cao voor.

De werknemers werden gesteund door de vakbond Petroleum Workers Federation of Curaçao (PWFC). Voorzitter Angelo Meyer kwam met de directie van Damen Shiprepair tot overeenstemming om vanaf maandag verder te praten, aangezien er dan twee topmensen van het moederbedrijf bij zouden kunnen zijn. Dat was in eerste instantie niet genoeg voor de werknemers, maar in tweede instantie nam men er toch genoegen mee toen de directie verklaarde ‘een heel eind op weg te zijn in de besprekingen en nu in de afrondende fase te verkeren’.

De directie deed voorts een dringend beroep op de werknemers om weer aan de slag te gaan, aangezien ‘er veel werk op ons ligt te wachten’. De werknemers gingen vervolgens aan de slag, maar pas nadat een actievoerder had geroepen dat de acties hervat zullen worden indien er begin volgende week geen duidelijkheid is.

Venezolaanse fruitverkopers op Curaçao houden zich niet aan gemaakte afspraken

Fruitverkopers die zich niet houden aan afspraken moeten eiland drie jaar verlaten


Venezolaanse fruitverkopers die zich niet houden aan de gemaakte afspraken met de Toelatingsorganisatie Curaçao moeten het eiland voor een periode van drie jaar verlaten, aldus Ronny Cornelis, hoofdinspecteur van de politie, vandaag, woensdag 30 januari 2019, in het Antilliaans Dagblad.

De fruitverkopers aan de Sha Caprileskade hebben maandag een bezoek van de inspectie gekregen en daaruit bleek dat ze niet voldoen aan de regels en gemaakte afspraken. Een van de regels is dat ze alleen fruit en groente mogen verkopen, maar de inspectie vond ook andere handelswaar, zoals honing en chocoladerepen. Daarnaast mogen de vruchten niet aangesneden worden en blijven liggen zonder koeling, maar ook deze regel werd niet nagekomen.

De overtreders zijn op een risicolijst gezet en de inspectie heeft een ultimatum gesteld. Als de fruitverkopers bij de volgende controle worden betrapt op regelovertreding, worden ze teruggestuurd naar Venezuela. De overtreder mag dan pas na drie jaar terugkomen op het eiland.

Toen de fruitbarkjes terugkwamen in oktober hebben er diverse vergaderingen plaatsgevonden van onder andere de douane, Immigratiedienst en scheepskapiteins om helder te krijgen wat de regelgeving zal zijn in de toekomst, omdat de verkopers in het verleden ook afweken van de regels. Ze brachten bijvoorbeeld Venezolaanse producten - bestemd voor de Venezolaanse gemeenschap - naar het eiland om deze te verkopen voor een heel goedkope prijs. Dit was niet eerlijk ten opzichte van de Curaçaose concurrenten.

China lijkt met machtsspel visgebied te willen vergroten - Schuttevaer
Protesterend Selikor-personeel weer aan het werk na akkoord tussen regering en vakbond BTG

Actievoerders hadden de weg vanaf Parera tot de oprit van de brug geblokkeerd


Nadat Selikor-personeel gisterochtend de weg vanaf Parera tot aan de oprit van de brug had afgesloten voor verkeer, werd de blokkade na het bereiken van een akkoord tussen de regering en vakbond BTG (Bònt di Trahadornan di Gobièrnu) om vier uur weer opgeheven, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 30 januari 2019.

Door de protestactie van het Selikor-personeel moesten weggebruikers gisteren voor het grootste deel van de dag gebruik maken van alternatieve routes, wat kilometerslange files veroorzaakte.

De werknemers van het overheidsbedrijf dat belast is met verschillende schoonmaakwerkzaamheden op het eiland, maakten zich zorgen over verschillende punten, waaronder de regeling voor uitzendkrachten, een openbare aanbesteding die uitgeschreven zou worden voor rioleringswerkzaamheden (met als gevolg inkomstenderving voor Selikor) en achterstallige betalingen voor werkzaamheden verricht in de periode van 2015 tot 2017.

Zij eisten duidelijkheid van de regering.

Minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) nam gisteren tijdens de gesprekken en onderhandelingen met de vakbond en directie waar voor Suzy Camelia- Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), de minister die belast is met de overheidsnv.


Afgesproken is dat de regering erkent dat Selikor de instantie is die belast is met de schoonmaakwerkzaamheden van rioleringen op Curaçao. 'Dit houdt verder in dat hiervoor geen openbare aanbesteding wordt uitgeschreven. Dit was eerder wel besloten door de Raad van Ministers', aldus Kook. De rioleringswerkzaamheden die Selikor voor Dienst Openbare Werken moet verrichten, worden vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA).

Assemblee start behandeling ontwerpwet Suriname Nationale Training Authority (SNTA)

Assembleeleden hebben veel vragen over financiering SNTA

Ferrier: 'We gaan het beroepsonderwijs doortrekken naar beneden, zodat het aansluit bij de twee hoogste klassen van het basisonderwijs'


'We moeten op één niveau zijn met onze opleidingen en onderwijsinstituten. Daarom zijn we ook bezig met de onderwijswetgeving, omdat het technisch en beroepsonderwijs door de koppeling aan de Suriname Nationale Training Authority (SNTA) hier onderdeel van gaat worden', aldus de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lilian Ferrier, gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) waar de behandeling van de ontwerpwet SNTA is gestart, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 30 januari 2019.

Verschillende DNA-leden vroegen de minister hoe de financiering van dit project eruitziet en waar het geld vandaan komt. Ferrier antwoordde hierop, dat het project in totaal $ 13 miljoen kost: voor het plaatsen van hubs op verschillende locaties, het gebouw van het instituut en het trainen van de mensen die betrokken zijn bij het project. Dit wordt betaald uit een lening die is gesloten met de Islamic Development Bank.


De volksvertegenwoordigers wilden ook weten hoe het met de SNTA zal gaan, wanneer het geld op is. 'Het is de bedoeling om SNTA op termijn zelfvoorzienend moet gaan functioneren. Hoe zal de SNTA haar eigen inkomsten werven, welke specifieke diensten zullen SNTA financiële middelen opleveren?', vroeg Rossellie Cotino (NDP), de voorzitster van de commissie van rapporteurs.

'Je begint met een lening om iets op te zetten en natuurlijk ga je met dat geld een bepaald traject afleggen. De vraag is wat doe je daarna wanneer dat geld op is. We zien dat in land verschillende dingen zijn opgezet en na verloop van tijd ligt een heleboel stil en is de inspanning verloren. Hoe gaan wij dat voorkomen?', vtoeg Mahinder Jogi (VHP). Commissielid Riad Nurmohamed (VHP) voegde daaraan toe, dat op de begroting Srd 100.000 is opgebracht. Hij wilde weten of dit genoeg is.


Raymond Sapoen (coalitie) benadrukte het belang van de SNTA voor Suriname. Deze wet is volgens hem heel belangrijk voor de economie, voor de kwaliteit van de samenleving wanneer het gaat om skilled labor force. 'Dit wetsontwerp kon niet op een beter moment komen. Hoe onze economie eruit zal zien en onze welvaart, hangt af van hoe wij omgaan met ons onderwijs. De praktijk wijst uit dat in een aantal ontwikkelingslanden wanneer er geen financiële commitment komt vanuit de overheid en de private sector, zal dit instituut geen enkel kans van slagen hebben. Laten we die commitment maken', sprak Sapoen.


'Met het oog op bijscholing en upgrading van personen is het goed dat mensen zich om de zoveel tijd toch te laten opleiden en de minister is akkoord gegaan met tien jaar, maar we merken dat het veld vindt dat die bijscholing zelf tot stand moet komen. Hoe kunnen we hieruit komen?”, wilde Cotino weten van de minister.

Zij antwoordde, dat regering helemaal geen termijn wil noemen in de wet, omdat het gaat om een vaardigheid en dat vergeet je niet. 'Wat wel gebeurt, is dat de arbeidsmarkt door de ontwikkelingen andere eisen gaat stellen, dat moet dan de incentive zijn om zich te laten trainen op een hoger niveau. Wat we gaan doen in Suriname, we gaan het beroepsonderwijs doortrekken naar beneden, zodat het aansluit bij de twee hoogste klassen van het basisonderwijs. De meeste schooluitvallers, vooral de jongens, vinden we vanaf de derde, vierde en vijfde klas. We moeten beginnen op de lagere school, waardoor kinderen al vroeg kennis maken met het beroepsonderwijs. Ze zijn dan geïnteresseerd en gefascineerd door wat hen wordt aangeboden', zei Ferrier over de veranderingen die binnen het onderwijs zullen plaatsvinden.

Zij gaf aan, dat zo de kinderen al vroeg kunnen zien wat hun potenties zijn en hoe zij daarmee verder kunnen.

De minister moet nog antwoorden geven op enkele vragen. De vergadering zal op een ander tijdstip worden voortgezet.


Districtscomissaris Bado van Tapanahoni ziet uit naar door Bouterse toegezegde verbrandingsoven

Bouterse beweerde verbrandingsoven te sturen vanwege de alarmerende situatie van vuiloverlast


Districtscommissaris August Bado van Tapanahoni wacht op het waarmaken van de toezegging van president Desi Bouterse om verbrandingsovens naar het Lawa- enTapanahonigebied te sturen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 30 januari 2019. Het staatshoofd zei op 8 januari tijdens een persconferentie, dat de ovens zijn aangeschaft door Staatsolie en 'binnenkort' zullen worden geïnstalleerd. Ze zijn volgens Bouterse aangeschaft om de alarmerende situatie van vuiloverlast waarmee het bestuursressort in district Sipaliwini te kampen heeft te verhelpen. Het staatshoofd beloofde dat er dit jaar veel aandacht besteed zal worden aan het milieuvraagstuk en het waarborgen van een gezond milieu.

Bado wacht af. 'Ik heb het vernomen in het nieuws en ik denk dat ze wel aankomen, want ze zijn werkelijk nodig.'

Bouterse benadrukte de noodzaak van de ovens. 'Met heel veel spoed zullen wij het aanpakken. U zult daar voorlopig niet willen zijn om te zien wat er allemaal aan rommel drijft', aldus de president drie weken geleden.

Bado zegt dat hij heeft geprobeerd om het probleem op te lossen door een tijdelijk systeem op te zetten met enkele ondernemers. Deze voerden het vuil af naar een afgelegen gebied van één hectare, waarna het werd verwerkt. Het voorlopige systeem functioneert volgens hem 'degelijk'. De districtscommissaris zei volgende week weer met een delegatie naar het gebied te gaan waar de mensen de meeste last ondervinden om zich te oriënteren en overleg te plegen over wat nog gedaan moet worden.

De president zei dat de eerste ovens een pilot zijn, maar dat het de bedoeling is zulke voorzieningen landelijk te plaatsen. Hij verwees naar het gebruik van ovens in Nickerie waarmee medisch afval wordt verbrand. Volgens hem werkt dat system efficiënt.

Academisch Ziekenhuis Paramaribo ontvangt van Apache Oil rolstoelbus en medische instrumenten

'Geven aan het Academisch Ziekenhuis is geven aan de Surinaamse samenleving'

(Bron foto: Apache, Houston, Texas - VS)

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft gisteren van Apache Suriname Corporation LDC een rolstoelbus en verschillende medische instrumenten ter waarde van $ 163.000 ontvangen. Algemeen directrice Claudia Marica-Redan zegt dat het ziekenhuis weer een stap vooruit kan doen, een stap naar betere gezondheidszorg. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 30 januari 2019.

AZP zit in een transformatieproces naar het Academisch Medisch Centrum Suriname waarbij de verzelfstandiging van het ziekenhuis een belangrijk speerpunt is. 'Vanwege de grote verantwoordelijkheid die wij hebben op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en research zijn we in een versneld tempo bezig projecten uit te voeren en te initiëren teneinde de zorg naar de samenleving te verbeteren.'

Marica-Redan geeft aan, dat het ziekenhuis niet alleen in staat is om de hoge kosten te dragen en daarom actief de private sector opzoekt.

De AZP-directrice is verheugd met de donatie, die naast de rolstoelbus ook bestaat uit instrumentarium, speciale nursing packaging, medische gascilinders en apparatuur voor de operatiekamer. Ze benadrukt, dat de goederen goed gebruikt zullen worden en hoopt in de toekomst weer een beroep te kunnen doen op Apache Oil. 'Geven aan het Academisch Ziekenhuis is geven aan de Surinaamse samenleving', stelt ze.

'We vinden dat waar je werkt je ook moet geven', zegt Aishel Bradley, vertegenwoordiger van Apache Oil. Het bedrijf ondersteunt projecten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en capaciteitsversterking. Het project is onder andere gekozen omdat hier reeds ervaring mee was. Het was volgens haar een uitdaging om alles op tijd geleverd te krijgen, vooral de bus.

Abdoel (NDP) blij dat Suriname vier plekjes stijgt op Corruption Preception Index van Tranparency International

'De regering werkt wel degelijk aan transparantie en corruptiebestrijding'


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van vaste commissie van Financiën, is blij dat Suriname stappen vooruit maakt op de Corruption Preception Index (CPI) lijst van Tranparency International. Suriname is vier plekken geklommen op de lijst van 2018. In 2017 stond Suriname op plek 77 en staat nu op de 73e plaats.De lijst bestaat uit 180 landen. 

Tijdens de algemene politieke beschouwingen is het onderwerp corruptiebestrijding uitgebreid ter sprake gekomen. 'Hoewel de oppositie duidelijk vond dat er bitter weinig wordt gedaan om de corruptie te bestrijden, had ik middels concrete realisaties aangetoond dat de regering wel degelijk werkt aan transparantie en corruptiebestrijding', zegt Abdoel vandaag, woensdag 30 januari 2019, op Starnieuws.

'Het harde werk dat door de regering in samenwerking met het parlement is verricht, werpt zijn vruchten af', meent de politicus.

De stappen voorwaarts zijn volgens Abdoel te danken aan de goedkeuring van:
1. De Anti-Corruptiewet,
2. De Wet op de Jaarrekening,
3. De Wet Institute Chartered Accountants,
4. Het verdrag van EITI.

Vooral de goedkeuring en afkondiging van de Wet Institute Chartered Accountans, moet volgens Abdoel doorslaggevend zijn geweest. Deze vooruitgang getuigt, in elk geval, dat het werk dat gedaan wordt, zijn doel niet mist. Maar, vooralsnog zijn het slechts papieren tijgers.

Voor dit jaar staan op het programma, de Comptabiliteitswet, die in behandeling is en de Aanbestedingswet. 'De commissie Financiën onder mijn leiding is belast met het trekken en voorbereiden van deze twee wetten. Ik zal alles aan doen om deze wetten zo snel mogelijk behandeld en goedgekeurd te krijgen. Op de ondersteuning van mijn fractie kan ik volledig rekenen. Het doet ons in elk geval heel goed dat het harde werk beloond wordt. Stapsgewijs vooruitgang boeken getuigt ontwikkeling', stelt Abdoel.

Districtscommissaris Doebay zoekt eigenaar graafmachine die reed op brug over Saramaccarivier

Het is verboden met voertuigen op rupsbanden, zonder sleepwagen, op de brug te rijdenDe ondernemer die verantwoordelijk is voor het rijden met een graafmachine op de brug over de Saramaccarivier wordt opgespoord. Districtscommissaris Laksminarain Doebay zegt, dat er alles aan gedaan wordt om erachter te komen wie de eigenaar is, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 30 januari 2019.

Er zullen maatregelen tegen hem getroffen worden, omdat het verboden is om voertuigen op rupsbanden, zonder sleepwagen op de brug toe te laten. Doebay: 'We zijn bezig uit te dokteren wie dit gedaan heeft.' 

Wanneer het geval zich precies heeft voorgedaan is niet bekend. De oversteek is door een alerte burger vastgelegd en gedeeld op Facebook.

De districtscommissaris zegt, dat hij vooralsnog niet veel wil zeggen over het handelen van de bestuurder van de graafmachine. 'Ik heb eigenlijk niets te zeggen over de overtreding. Wanneer je met rupsbanden over de openbare weg gaat moet je maatregelen nemen om schade aan het wegdek te voorkomen. Het is bekend dat het zo hoort.'


Hij wacht rapportage van het onderzoek af. Het treffen van maatregelen is geen regel van Doebay. Het mag gewoon niet, dat een machine zo over de brug gaat. De graafmachine is zonder oplegger over de brug getransporteerd vanwege de omvang.

Op het filmpje is duidelijk te zien dat de machine, die groter is dan de doorsnee graafmachines, nauwelijks past op het rijgedeelte. Dat de brug door de machine is beschadigd wordt niet uitgesloten.

Nog geen beweging in geschil tussen actievoerend personeel universiteit en bestuur

'Afspraken over de uitbetaling van de twk in januari en februari worden niet nagekomen'


Twee dagen actievoeren door het technisch en administratief personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft nog niet geleid tot een oplossing over het uitbetalen van salarissen met terugwerkende kracht (twk). Voorzitter Hugo Blanker van de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt vandaag, woensdag 30 januari 2019, op Starnieuws dat morgen besloten zal worden wat het werk wordt neergelegd.

Blanker voert aan, dat met het universiteitsbestuur, dat nog onder leiding stond van Jack Menke, harde afspraken zijn gemaakt over de uitbetaling van de twk in januari en februari. Het bestuur had gegarandeerd mandaat te hebben om de besprekingen te kunnen voeren met de WFU. Het personeel is hierover ook geïnformeerd door de leiding van de universiteit.

De WFU was geschokt toen de vorige week bleek, dat het geld niet zal worden uitbetaald, zoals afgesproken. Volgens Financiën is er geen afstemming hierover gepleegd. De WFU heeft deze kwestie met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur besproken. Blanker zegt bijzonder verbaasd te zijn, dat de minister de vakbeweging meegedeeld heeft dat zij geen beroepsinstantie is. De universiteit is volgens haar een onafhankelijk instituut.

De WFU zegt geen keus te hebben dan zich te wenden tot de vicepresident. Er is ook nog contact met het universiteitsbestuur, waar Lothar Boksteen met de waarneming is belast.

Naast de uitbetaling van de twk zijn er ook andere knelpunten. Sinds midden 2017 wordt aangegeven dat er onderhandeld moet worden over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kan maar niet rondkomen. Ook moet er een eigen bevorderingssysteem in het leven worden geroepen. Er zijn ook problemen rond de pensionering.

De zaken stapelen zich op, zonder enig zicht op een oplossing. Ook salarissen zijn nog niet gestort voor deze maand. Volgens afspraak moet uiterlijk de laatste dag van de maand het geld op de bank van de werknemers zijn gestort. Minister Gillmore Hoefdraad zegt, dat de subsidie voor uitbetaling van salarissen is vrijgemaakt. Het geld is overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname.

Nederlander (53) doodgestoken in Colombiaanse stad Cali

(Bron foto: Twitter)
Over de achtergrond van de steekpartij is nog niets bekendgemaakt.


De autoriteiten in Colombia melden dat maandag 28 januari 2019 in de stad Cali op straat een Nederlander is gedood. Hij zou op de vroege maandagmorgen met een mes zijn doodgestoken. 

Volgens Colombiaanse media gebeurde het incident om half zes op de kruising tussen Avenida 8 en Calle 21 in Granada, een relatief rijke buurt in het noorden van de stad.


De man verbleef in een hotel en was rond twee uur 's thuis gekomen en om vijf uur.weer naar buiten gegaan, aldus een medewerker van het hotel. ‘Hij zei dat hij persoonlijke problemen moest oplossen’.

Het slachtoffer is geïdentificeerd als Edward Roberts of Robert Edwards (53). Hij had diverse steekwonden in de borst. Over de achtergrond van de steekpartij is nog niets bekendgemaakt.

De man zou sinds december in Cali verblijven. In Cali waren er het afgelopen weekend zes doden door geweld, in heel januari waren dat er tot nu 58. Dat is beter dan vorig jaar, toen in januari 107 mensen door geweld om het leven kwamen.


(Suriname Mirror/Crimesite.nl/Caracol/Twitter)

Bereiden de Verenigde Staten een invasie van Venezuela voor?

Handgeschreven zinnetje '5.000 troepen naar Colombia' op document veiligheidsadviseur Bolton leidt tot speculaties....


Bereiden de Verenigde Staten een invasie van Venezuela voor? Die vraag duikt op sinds Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton maandag 28 januari 2019 tijdens de aankondiging van nieuwe sancties een nota bij zich had met daarop het handgeschreven zinnetje '5.000 troepen naar Colombia', buurland van Venezuela. Officieel wil het Witte Huis enkel kwijt dat 'alle opties open liggen'.

Venezuela bevindt zich in volle constitutionele crisis nu parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf als interim-president heeft uitgeroepen. Verschillende staten hebben Guaidó al erkend als de rechtmatige leider van het land, Europa geeft zittend president Nicolas Maduro nog tot deze week respijt om nieuwe verkiezingen te organiseren.


De Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton kondigden maandagavond alvast extra sancties aan tegen het staatsoliebedrijf PdVSA en de centrale bank van Venezuela. Opvallend was daarbij, dat Bolton op een bepaald moment zijn notablok omdraaide, zodat duidelijk het zinnetje '5.000 troepen naar Colombia' te zien was. Het is onduidelijk of Bolton dat met opzet deed of niet. Hij ging tijdens de persconferentie niet in op de mogelijkheid om Amerikaanse soldaten naar het buurland van Venezuela te sturen. Officieel houdt het Witte Huis 'alle opties' open.Ook de Colombiaanse regering kon eventuele plannen voor een Amerikaanse troepenontplooiing in haar land niet bevestigen. Buitenlandminister Carlos Holmes kende 'het belang en de reden' van het zinnetje niet en zegt dat Colombia 'politiek en diplomatiek' zal blijven handelen in relatie met zijn buur.

Mnuchin kondigde aan dat Citgo Petroleum, een in Houston gevestigde dochter van PdVSA, in staat zal zijn om te blijven opereren, maar dat er geen geld naar het Maduro-regime mag vloeien. De opbrengsten zullen in plaats daarvan worden bewaard op geblokkeerde Amerikaanse rekeningen. De minister voegde eraan toe dat hij op de 'korte termijn' een 'bescheiden' impact verwacht op Amerikaanse raffinaderijen. Hij merkte op, dat de sancties geen invloed hebben op al gekochte olie, die wordt geleverd.

'Wij blijven de corruptie van Maduro en zijn trawanten ontmaskeren en de actie van vandaag zorgt ervoor dat ze niet langer de bezittingen van de Venezolaanse bevolking kunnen plunderen', zei ook Bolton.


Maduro zegt, dat hij de beslissing van de Verenigde Staten juridisch gaat aanvechten. 'Ik heb precieze instructies gegeven aan de voorzitter van PdVSA om politieke en juridische actie te ondernemen bij Amerikaanse en internationale rechtbanken, om de eigendom en rijkdom van Citgo te beschermen', zei Maduro op de staatstelevisie. 'Via deze maatregel willen ze het bedrijf Citgo stelen van ons Venezolanen. Opgepast Venezuela! De Verenigde Staten hebben vandaag het pad gekozen om het bedrijf Citgo van Venezuela te stelen, een illegaal pad', klonk het op een ceremonie waarop hij Venezolaanse diplomaten ontving die teruggekeerd waren uit de VS. Dat gebeurde nadat de diplomatieke banden tussen Washington en Caracas verbroken werden. Maduro waarschuwde Trump daarop in gebrekkig Engels: 'Blijf met je handen van Venezuela. Onmiddellijk.'


(Suriname Mirror/Reuters/Vanity Fair/Belga/The Independent/The Daily Mail/Twitter/YouTube)