dinsdag 20 mei 2014

In Surinaamse recreatieoorden aan rivieren en stuwmeer blijkt niemand veilig voor de piranha

Twee jonge kinderen in recreatieoord Overbridge door roofvis gebeten

Veiligheidsmaatregelen vakantieoorden blijken niet effectief: piranha bijt zich overal doorheen

Beschermende netten niet altijd beschermend....

20-05-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Twee kinderen van zes en acht jaar, zus en broer, zijn op 5 mei in het recreatieoord Overbridge in Suriname aangevallen en gebeten door piranha's. Zij waren aan het spelen in het door netten van de Surinamerivier afgesloten deel van het voor bezoekers toegankelijke water. De uit Nederland afkomstige kinderen bezochten met hun ouders het recreatieoord voor een gezellig dagje uit tijdens hun vakantie in Suriname. Het gezellige verdween echter snel als sneeuw achter de zon, toen de kinderen plotseling gillend het water uit renden. Uit een voet van het meisje was letterlijk een hap verdwenen door een beet van een piranha.

Netten Overbridge zo lek als een mandje?
De vader deed zijn verhaal over het gruwelijke incident pas op 18 mei tegenover de redactie van de nieuwswebsite Starnieuws. 'Het personeel van Overbridge was niet in staat eerste hulp te verlenen. Zij wisten niet wat zij moesten doen.’
Volgens hem vinden Overbridge-directrice Susan Wong en haar vader het erg wat er is gebeurd, 'maar wijzen alle verantwoordelijkheid af. Zij hebben een advocaat in de arm genomen om zich te beraden op hun verantwoordelijkheid.' Het gezin heeft de vakantie noodgedwongen vroegtijdig moeten afsluiten voor verdere medische behandeling in Nederland.

Het was overigens niet de eerste keer dat bezoekers van het recreatieoord Overbridge slachtoffers werden van piranha's die ook toen hun weg naar het 'veilige' water in het recreatieoord wisten te vinden. De oudste zoon van een, eveneens, Nederlands gezin op vakantie in Suriname, werd op zaterdag 17 december 2011 door een piranha in een voet gebeten. De jongen raakte een deel van zijn grote teen kwijt. Ook zijn vader werd door een piranha aangevallen: hij werd in een hiel gebeten. Twee uren eerder bleek nog een bezoeker te zijn gebeten en die was zelfs een deel van een hiel kwijtgeraakt. Ook in dit geval was er kritiek op de beheerder van het recreatieoord. Die had bijvoorbeeld het Nederlandse gezin niet op de hoogte gesteld van het eerdere bijtincident. Niemand werd gewaarschuwd, aldus de moeder van het gezin.

Niet alleen recreatieoord Overbridge....
De piranha weet niet alleen de mazen in het net van Overbridge te vinden. Een bezoekster van het Bakaaboto Nature Resort ten zuiden van het stuwmeer werd zondag 9 september 2012 in een van haar tenen gebeten door een piranha. Net als in de incidenten te Overbridge was ook hier kritiek te horen op de leiding van het resort. Een dochter van het slachtoffer liet tegenover Starnieuws weten dat er niet eens een EHBO-kist aanwezig was. Ook zouden er geen netten in het water zijn geplaatst. 'De manager wilde niet eens geloven, dat er piranha's in het water waren.'
Kort nadat haar moeder was gebeten, werd een jongetje gebeten die gewoon aan het water zat. Een verpleegster van een lokale poli zei dat bezoekers van het resort vaker gebeten worden door de roofvis.

In het weekeinde van 9 en 10 januari 2009 werden verschillende bezoekers van het bekende recreatieoord White Beach, aan de Surinamerivier, slachtoffer van piranha's. Een van de slachtoffers was een in Nederland woonachtige toeriste. Een van haar tenen moest geamputeerd worden. 

White Beach: netten, palen, om piranha tegen te houden (Eigen foto)
'Dit is blijvend letsel, dus White Beach krijgt vanuit Nederland nog een brief', zei ze in de Surinaamse krant De Ware Tijd van 18 januari.
Net als het geval is te Overbridge kunnen ook te White Beach bezoekers 'veilig' zwemmen in een van de Surinamerivier door netten afgescheiden stuk water. Doordat een van de netten die week gescheurd was, konden piranha's echter ongehinderd in het 'afgesloten' waterdeel komen.

Piranha's eten vooral vis en fruit en geen mensenvlees
Piranha's staan bekend om hun scherpe tanden en hun agressieve honger naar vlees. Dat is vooral een door de, met name, Amerikaanse filmindustrie gecreëerd beeld. In werkelijkheid voeden de carnivore piranha's zich echter voornamelijk met vis en met fruit, dat in het water terecht komt. Enkel in het droge seizoen, wanneer voedsel schaars, de waterstand hinderlijk laag en het water troebel wordt, kunnen piranha's bijzonder snel geagiteerd en agressief worden. In die periode eten ze wel degelijk alles wat hun voor de tanden komt, inclusief soortgenoten. Er wordt wel beweerd dat piranha's een mens of dier in enkele ogenblikken tot het bot kunnen wegvreten. Toch vormen ze voor de mens weinig bedreiging. In hun thuisgebied zwemmen mensen regelmatig in water waarin zich piranha's bevinden, zonder aangevallen te worden en zelfs zonder toevallige ongelukken.

Documentaire, 1997, Discovery Channel:


Grootste bijtkracht van de dierenwereld
In december 2012 werd bekend, dat de piranhasoort waar het in Suriname vooral om gaat, de zwarte piranha ofwel de 'Serrasalmus rhombeus' in het rijk der dieren de grootste bijtkracht, in verhouding, heeft. Dat bleek uit wetenschappelijk onderzoek van de George Washington University in Washington (VS), dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. De zwarte piranha heeft een bijtkracht die overeenkomt met maar liefst dertig keer zijn eigen gewicht. De piranha heeft zijn harde beet te danken aan buitengewoon grote kaakspieren en een bijzonder kaakmechanisme.


Het beestje oogt ondanks zijn nog geen veertig centimeter afschrikwekkend. De zwarte piranha heeft rode ogen en een angstaanjagend gebit. De wetenschappers riskeerden naar eigen zeggen hun vingers tijdens het onderzoek naar de piranha-kaken. Ze vingen 15 exemplaren van de 'Serrasalmus rhombeus' in Brazilië.

Bioloog Jan Mol en de 'Serrasalmus rhombeus'
De al vele jaren in Suriname werkzame Nederlandse bioloog en visdeskundige Jan Mol publiceerde eind 2006 de resultaten van zijn onderzoek naar aanvallen van piranha's op mensen, 'The truth about piranha attacks. Attacks on humans by the piranga 'Serrasalmus rhombeus' in Suriname'. Ook Mol kwam tot de conclusie, dat deze piranha niet de oh zo gevreesde menseneter is.

'Mensen worden veel eerder gebeten als piranha's uit het water worden gehaald tijdens een vispartijtje, dan wanneer ze aan het zwemmen zouden zijn of aan het baden', aldus de studie. 'In mijn vijftien jaren van veldonderzoek in Suriname, vaak urenlang wadend door wateren waarin piranha's zwemmen en piranha's vangend met een haak en een lijn tijdens het zwemmen in de rivier, ben ik nooit aangevallen of gebeten door piranha's', aldus Mol. Maar, in zijn onderzoeksrapport stelt de bioloog ook, dat er wel degelijk gevallen zijn waarin de piranha wel mensen kan aanvallen en bijten. 'In het laagwaterseizoen, als hongerige vissen samenscholen in plassen, kunnen sommige soorten gevaarlijk zijn voor zowel dieren als mensen die het water in gaan.' 
 Het onderzoek van Mol concentreerde zich vooral rond piranha-aanvallen op drie locaties in Suriname: de dorpen Donderskamp en Corneliskondre aan de Wayamborivier en in het recreatieoord Overbridge aan de Surinamerivier. Volgens het onderzoek zijn op iedere locatie tientallen mensen aangevallen door piranha's, waarbij de meeste bijtwonden te vinden waren in hielen, tenen en in de onderzijde van voeten, de zool.
Mol: 'In de meeste Surinaamse rivieren is de 'Serrasalmus rhombeus' het meest actief in de grote regentijd van april tot juli, terwijl de meeste piranha-aanvallen in Overbridge en Donderskamp plaatsvonden in het laagwaterseizoen van september tot november.'

Veilig zwemmen in recreatieoorden geen garantie
Eigenaren van aan rivieren en het stuwmeer gelegen recreatieoorden zouden er goed aan doen om waterplassen in hun oorden beter af te scheiden van aangrenzen natuurlijke wateren, zoals de Surinamerivier. Netten blijken, zo blijkt uit de vele incidenten (bovenstaande zijn slechts een paar incidenten die door media zijn geregistreerd), niet afdoende te zijn. Of de mazen erin zijn te groot of de kwaliteit is dusdanig slecht of verouderd, dat een roofvis zich er kennelijk eenvoudig een weg doorheen kan bijten. Bezoekers van recreatieoorden gaan ervan uit dat zij veilig kunnen zwemmen. Dat blijkt dus niet een garantie te zijn.

Tot slot:
De Amerikaanse filmindustrie heeft de afgelopen jaren zeker zeker vier speelfilms uitgebracht waarin piranha's werden neergezet als verschrikkelijk bloeddorstige roofvissen die zich maar graag tegoed doen aan de mens.

Piranha, 1978:Killer Fish, 1979:


Piranha 3d, 2010: 


Piranha 3dd, 2012: 


Noot: 
In de Ware Tijd van zaterdag 31 mei verscheen een ingezonden stuk van de aquatisch ecologen drs. Frank van der Lugt en dr. Jan Mol, die liever geen natuurzwembaden zien in de Surinamerivier. In het stuk wordt ook gewezen op het risico dat roofvissen in recreatieoorden aan de rivier hun weg weten te vinden door de mazen van beschermende netten. Lees hier het ingezonden stuk van Jan Mol en Frank van der Lugt.

Het maart 2015-nummer van Parbode besteedt ook aandacht aan de piranha's in de Surinamerivier:

 

Surinaams politicus Brunswijk opgewonden standje op voetbalveld

Eigenaar Inter Moengotapoe voor twee jaar geschorst

Het wispelturige sorry-gedrag: spugen naar scheidsrechter, veroordeling, hoger beroep, publiekelijk sorry en aankondigiging anti-geweldcampagne op en rond voetbalveld.....

......geloofwaardigheid Bravo in het geding

20-05-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De bekende Surinaamse parlementariërs en voorzitter van de politieke partij ABOP (Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij)en concertorganisator en goudzoeker en voorzitter en speler van de voetbalclub Inter Moengotapoe (IMT), Ronnie 'Bravo' Brunswijk' heeft zich zaterdag 3 mei weer eens misdragen op het voetbalveld. Het gedrag leidde tot de nodige beroering zowel in als buiten de Surinaamse voetbalwereld. Het incident was zelfs even kort gespreksonderwerp tijdens de behandeling van de begroting van 2014 in De Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement. Het parlementslid Arthur Tjin A Tsoi van de Nationale Partij Suriname (NPS) wilde het incident ter sprake brengen, zonder de naam Brunswijk in de mond te nemen, maar dat werd hem onmogelijk gemaakt door de fungerend parlementsvoorzitter Ronny Brunswijk. Brunswijk liet het NPS-parlementslid door twee agenten uit de vergaderzaal verwijderen, omdat het door hem aangevoerde onderwerp niet aan de orde was.

Wispelturig gedrag
Brunswijk zou 3 mei tijdens de wedstrijd van Inter Moengotapoe in Meerzorg, district Commewijne, hebben gespuugd in de richting van de scheidsrechter. Het incident leverde hem een onvoorwaardelijke schorsing van twee jaar op. Brunswijk tekende hoger beroep aan tegen de uitspraak van de Surinaamse Voetbalbond, verontschuldigde zich pas op 11 mei publiekelijk voor zijn gedrag op het voetbalveld van Meerzorg en als klap op de vuurpijl maakte hij op maandag 19 mei ook nog eens bekend een campagne te willen beginnen tegen geweld op en rond het voetbalgeweld. Het is het summum van wispelturigheid en ongeloofwaardigheid van voetballer en clubeigenaar Ronnie Brunswijk.

Gespuugd of niet?
Wat gebeurde er die zaterdag de 3e mei op het voetbalveld in Meerzorg aan de overzijde van de Wijdenboschbrug in Commewijne? In de hoofdklasse van de Surinaamse Voetbalbond, de Surinaamse eredivisie, moet Inter Moengotapoe aantreden tegen Excelsior. Na een 1-0 ruststand werd het uiteindelijk een 4-1 overwinning voor de club uit Moengo van Brunswijk. Helaas vond hij het weer eens nodig om door het lint te gaan. Dat gebeurde nadat een van zijn verdedigers met een rode kaart (tweemaal geel) het veld werd afgestuurd door de scheidsrechter. De woede hierover van Brunswijk leidde tot het stilleggen van de wedstrijd en ook hij werd met rood van het veld gestuurd. Vervolgens zou hij een official, Winston Riedewald, bespuugd hebben.

Vier dagen, 7 mei, later werd Brunswijk voor zijn wangedrag in Meerzorg door de voetbalbond voor twee jaren onvoorwaardelijk geschorst en ook moet hij een boete van 1.000 Surinaamse dollar betalen, bij niet betaling te vervangen door twee maanden extra schorsing. Volgens Brunswijk tijdens zijn verweer, had hij wel gescholden op de scheidsrechter en zijn assistenten, maar niet hebben gespuugd in de richting van Riedewald. 'Dat is een leugen, men probeert mij in een kwaad daglicht te zetten', zo stelde Brunswijk. Hij verklaarde tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan.

Is tranentrekkend 'sorry' gemeend of simpelweg manier om gezicht te redden
Gelet op het verleden van Brunswijk, hij heeft zich eerder schuldig gemaakt aan wangedrag op de voetbalgrasmat, was het opmerkelijk dat hij via de lokale media zich op 11 mei sorry zei voor zijn gedrag op het veld in Meerzorg. 'Aan het gehele Surinaamse volk bied ik mijn verontschuldigingen aan, waaronder ook de Surinaamse Voetbalbond, de fans en de gehele staf van Inter Moengotapoe', zo sprak Brunswijk. Ik betreur het gebeurde en het was niet mijn bedoeling om buiten mijn boekje te gaan. Wat kwaadbloed bij mij heeft gewekt, is het feit dat de vierde official racistische uitlatingen richting de spelers van IMT zou hebben gedaan.' Brunswijk verklaarde verder, dat zijn gedrag niet acceptabel en ontoelaatbaar is. 'Temeer omdat het slechts om sport gaat en dat wij in Suriname dit soort handelen niet accepteren.'

Zijn verontschuldigingen kwamen wel een beetje laat. Hij had ook de volgende dag al sorry kunnen zeggen. Maar, hij zal ongetwijfeld geschrokken zijn van de negatieve publiciteit rond zijn persoon na het vermeende spuugincident en een dergelijke publiciteit kan de voorman van de ABOP, die zich opmaakt voor de (presidents-)verkiezingen van 25 mei 2015, niet gebruiken. De vraag kan dan ook gesteld worden in hoeverre zijn verontschuldigingen gemeend zijn. Maar, daar bleef het niet bij. Brunswijk ging door om zijn gehavende blazoen te zuiveren.

Campagne tegen geweld bij voetbal.....
Tegenover de Ware Tijd van 19 mei liet het ABOP-Assembleelid, de partijvoorzitter, voetballer en eigenaar van Inter Moengotapoe Brunswijk weten tegen geweld te zijn op en rond het voetbalveld. De man pleitte als donderslag bij heldere hemel voor een campagne tegen geweld bij voetbal. 'Voetbal is emotie. Ik zeg je, dat op bepaalde momenten dingen zodanig kunnen ontaarden dat het uit de hand loopt', zei Brunswijk tegenover de krant. Hij ziet nu plotseling graag 'personen met gezag' op tribunes langs voetbalvelden plaatsnemen. 'Zij moeten de mensen tot rust manen wanneer ze merken dat het publiek verhit raakt.' Hij ging in zijn verklaring verklaring totaal voorbij aan het gedrag van voetballers, zoals vooral dat van ene Brunswijk die bij Inter Moengotapoe als 'bejaarde' tracht een balletje mee te trappen.

Hoe serieus is Brunswijk?
Heeft hij niet in 1993 tijdens een voetbalwedstrijd het publiek bedreigd met een pistool en een handgranaat?:
 

Werd hij al niet in november 2005 door de voetbalbond voor een periode van vijf jaren geschorst, omdat hij op 25 oktober dat jaar met een pistool zou hebben gezwaaid naar de voorzitter van tegenstander Boma Star van zijn Inter Moengotapoe? De straf werd in juli 2006 teruggedraaid wegens gebrek aan bewijs.....
Werd hij in februari 2008 niet voor onbepaalde tijd geschorst wegens wangedrag tijdens en na een wedstrijd tegen WBC (Walking Boyz Company)?:


Heeft hij zich op 6 juni 2012 niet misdragen tegenover leden van het Tuchtcollege van de Surinaamse Voetbalbond? Hij moest daar verschijnen, omdat hij tijdens een wedstrijd van zijn club in Moengo een rode kaart kreeg van de scheidsrechter voor het uiten van ontoelaatbare taal tegen een official langs de lijn. De zitting werd geschorst en vervolgens verdaagd.

Niet echt geloofwaardig
Het is een selectie van Brunswijk-incidenten. Hij heeft een mist van verbaal en lijfelijk geweld rond zijn persoon hangen, ook op het voetbalveld. Zijn verleden, zijn handelen en optreden, maken zijn verontschuldigingen voor zijn wangedrag op het voetbalveld van Meerzorg op 3 mei dit jaar en zijn pleidooi voor een campagne tegen geweld op en rond het voetbalveld niet echt geloofwaardig, maar die moeten meer gezien worden als een poging zijn blazoen te zuiveren vanwege politieke ontwikkelingen vandaag de dag richting de verkiezingen in mei 2015....