woensdag 1 augustus 2018

Activist Nahún Quintero in Colombia: 'Wij staan niet toe dat ze ons leven vernietigen'

Quintero strijdt tegen economische megaprojecten en wordt daarom vervolgd en bedreigd en moest zijn land verlaten

'We worden vervolgd en vermoord, omdat we zeggen, deze grond is bedoeld om voedsel te produceren, en het water van de rivier is voor de vissen'


Nahún Quintero is woordvoerder van een organisatie in Colombia die strijdt tegen economische megaprojecten die het land verwoesten. Daarom wordt hij vervolgd en bedreigd – en moest hij zijn land verlaten. 'Onze organisatie is ontstaan als een strijd voor het leven. Niet alleen het leven van de mensen, maar ook dat van de bomen, het water, de grond, de vissen', zegt boer en gemeenschapsleider Nahún Quintero. Hij is woordvoerder van de Beweging voor Boeren, Arbeiders en Gemeenschappen van de provincie El Cesar (MTCCC). 

'We begonnen in de tijd dat paramilitairen de bevolking moesten verdrijven zodat mijnbouw- en agrobedrijven hun grond konden opkopen. Dat deden zij met terreur en door het zaaien van angst.'

Al rijdend door de provincie El Cesar, in het noordoosten van Colombia, zijn eindeloze oliepalmplantages, veehouderijen en olie-raffinaderijen te zien. Verderop naar het noorden liggen de steenkoolmijnen van onder andere multinational Drummond. Grond die ooit door kleine boeren als Quintero bewerkt werd. Zij hebben noodgedwongen hun land moeten verlaten, verdreven door paramilitaire groepen. De MTCCC begon als antwoord op die terreur.

Quintero’s organisatie wil de bevolking van de provincie organiseren zodat zij weerstand kan bieden aan de economische machten die haar bedreigen. Dat doen ze door de verschillende gemeenschappen te informeren, en analfabete boeren te leren lezen en schrijven. Ook organiseren ze workshops over onderwerpen als biologische landbouw en mensenrechten.

'Wanneer een nieuw bedrijf hier aankomt, organiseren we bijeenkomsten met de gemeenschappen over hun rechten en de gevolgen van het betreffende project. Vervolgens gaan we de straat op, met de boodschap aan de bedrijven dat ze hier niet zomaar hun gang kunnen gaan.' Zo verzetten ze zich onder andere tegen de geplande winning van koper en schaliegas in het gebied, en tegen de vervuiling van de olie-industrie. 'We beroepen ons daarvoor op de Colombiaanse wet, die voorschrijft dat bij een economisch project op zijn minst de gemeenschapsraden geraadpleegd moeten worden. Wij staan niet toe dat ze ons leven komen vernietigen. Want wat heeft de bevolking aan het exploiteren van grondstoffen in ons gebied, als ons milieu en sociale leven daarmee verloren gaan? Niets.' 

'Maar, vanaf het moment dat we begonnen te protesteren, en de bedrijven de toegang tot ons gebied te ontzeggen, hebben zij een militair apparaat opgetuigd om ons te vervolgen.' De gemeenschappen willen zorg, onderwijs en goede toegangswegen, zegt Quintero. 'Land om te bewerken en autonomie over onze voedselvoorziening. Waardige levensomstandigheden, kortom. Maar, wanneer we dat opeisen, is het antwoord plomo: lood.' 

Bij verschillende manifestaties zijn leden van zijn organisatie vermoord. Drie anderen zitten in de cel, nadat ze bij protesten werden opgepakt. 'De politie zegt dat het guerrillero’s zijn, hetzelfde argument als altijd.'

Quintero zelf moest al drie keer huis en haard verlaten. De eerste keer nadat paramilities de vrouw van zijn broer vermoordden in 1998, de tweede keer in 2007, nadat hij aan een ontvoeringspoging ontsnapte. En afgelopen jaar moest hij voorgoed zijn boerderij ('finca') ontvluchten. Het leger maakte hem het leven onmogelijk.

'De bezoeken begonnen tijdens ons protest tegen oliewinningsbedrijf Ecopetrol. Met MTCCC hebben we destijds de weg geblokkeerd om te eisen dat Ecopetrol het milieu beschermt en de al veroorzaakte schade herstelt. Sindsdien zagen we elke dag militairen op onze finca. Ze hielden ons in de gaten, we voelden ons niet meer veilig. Daarom heb ik de finca verkocht.'

Nog steeds krijgt Quintero regelmatig telefoontjes waarin zijn leven wordt bedreigd – en dat van zijn kinderen. Hij is bang. 'We worden vervolgd en vermoord, omdat we zeggen, luister, deze grond is bedoeld om voedsel te produceren, en het water van de rivier is er voor de vissen. Omdat, we strijden voor het leven.'

(Suriname Mirror/Down To Earth Magazine)

Caracas, hoofdstad Venezuela, aantal uren grotendeels zonder stroom

Technici hadden problemen om beschadigde lijnen in afgelegen nationaal park te bereiken


De lichten gingen dinsdag 31 juli 2018 een aantal uren uit, dwars door een groot deel van de hoofdstad van Venezuela, waardoor metroreizigers hun weg lopend moesten vervolgen en bedrijven, winkels en kantoren van restaurants tot banken moesten sluiten. 


De storing, die halverwege de ochtend begon, trof grote delen van van Caracas, evenals delen van de naburige steden Miranda en Vargas, zeiden ambtenaren. Het was te wijten aan een defect 'stroomhoofd' in een afgelegen nationaal park, zei Communicatie-minister Jorge Rodriguez op de staatstelevisie. Hij voegde eraan toe dat technici problemen hadden om de beschadigde lijnen te bereiken en zware regen veroorzaakte verder gecompliceerde reparaties.

De stroomvoorziening leek tegen de middag in de meeste getroffen gebieden te zijn hersteld, iets wat president Nicolas Maduro later bevestigde in een landelijk uitgezonden tv-adres.



Ooit rijk aan enorme oliereserves, verkeert Venezuela in een crisis na bijna twee decennia van socialistische heerschappij en een afbrokkelende infrastructuur, die bewoners in het hele land vaak zonder licht en stromend water laat zitten.

Veel stroomuitval is echter zeldzaam in Caracas, de zetel van de regering en de grootste stad van het land. In het centrum van Caracas zorgden de stroomstoringen dinsdag ervoor dat mensen uit hun kantoorgebouwen stroomden. Het belemmerde de communicatie en zette hoogbouwliften vast.


De service op de grootste luchthaven van het land, Simon Bolivar International Airport, net buiten Caracas, werd niet vertraagd, omdat de noodgeneratoren werkten, zeiden functionarissen op Twitter.

De stroomuitval komt een dag nadat de lichten uitgingen op een socialistische feestbijeenkomst terwijl de plaatsvervangend leider live was op televisie en er bij delegaties op aandrong Maduro te verkiezen als leider van de heersende politieke partij van het land.

(Suriname Mirror/The Associated Press/The Japan News-The Yomiuri Shimbun/YouTube/Twitter)

Justitie Curaçao wil 1 miljoen euro van oud-premier Gerrit Schotte

Schotte zou onder andere geld hebben ontvangen van gokbaas Francesco Corallo


Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao eist 1 miljoen euro van Gerrit Schotte, die van 2010 tot 2012 premier op het eiland was. Schotte werd vorig jaar juli in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. 

Justitie wil dat Schotte’s vriendin Cicely van der Dijs 100.000 betaalt aan de Staat. Volgens het OM heeft het stel het geld tijdens de regeringsperiode van Schotte onrechtmatig verkregen. Zo zou er illegaal zo’n 800.000 dollar zijn gestort op bankrekeningen van Schotte in Zwitserland en de Marshall eilanden.

Woensdag 1 augustus 2018, donderdag en mogelijk vrijdag dient een rechtszaak tegen het paar.

Schotte, gedurende twee jaar premier namens zijn partij MFK, de Movementu Futuro Korsou (Beweging voor de Toekomst van Curaçao), zou onder andere geld hebben ontvangen van gokbaas Francesco Corallo (1960). Deze Corallo zou gelieerd zijn aan de maffia.
In ruil voor steekpenningen zou Corallo van Schotte zeggenschap hebben gekregen over de samenstelling van de ministersploeg en mocht hij zijn eigen mensen op belangrijke posities plaatsen.

Van der Dijs werd vorig jaar veroordeeld tot 15 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk, onder meer voor witwassen. Zij werd vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Het stel is in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het Hof en zit daarom nog niet achter de tralies.

(Suriname Mirror/AD/Crimesite.nl)

PALU-voorzitter Hok: 'Suriname moet de facto de Afobaka krachtcentrale overnemen'

'In alles loopt de regering slaafs achter de Alcoa aan'

 
'Suriname moet ‘de facto’ de Afobaka krachtcentrale overnemen, aangezien Suralco eveneens ‘de facto’ de Brokopondo Overeenkomst (BO) reeds in 2015 heeft beëindigd. In de BO is dat in elk geval zo geregeld, dat bij beëindiging van de BO, de Afobaka krachtcentrale van Suriname is. Waarom moet Suriname dan nog wachten tot eind 2019 met de overname en intussen honderden miljoenen aan Suralco betalen? Daarna zullen we de zaken ‘de jure’ afwikkelen. 

Regering advocaat van Suralco 
Bij de presentatie van de vicepresident, namens de president, dinsdag in DNA (De Nationale Assemblee), leek het alsof er een advocaat van ALCOA aan het woord was. Bij de PALU vragen wij ons af waarom de regering het zo nadrukkelijk voor Suralco moet opnemen. Suralco heeft toch een eigen onderhandelingsteam? Waarom moet het Surinaamse team ook nog opkomen voor de belangen van Suralco? Wie komt bij de onderhandelingen dan op voor het Surinaamse belang? Kunnen wij op basis van wat we tot nog toe hebben gezien nog vertrouwen hebben in de manier waarop de onderhandelingen door de regering hebben plaatsgevonden?

Ontmanteling om vervuiling?
In ALLES loopt de regering slaafs achter de ALCOA aan. Zo zou de vervuiling onder de Paranam plant ineens een punt hebben bereikt, dat met ongekende spoed de plant moet worden gesloopt, want het dreigt onze drinkwatervoorraden nu plotseling aan te tasten. De plant staat er al tientallen jaren. De bedreiging van ons drinkwater is er dus al net zo lang. Maar, nu gaat het ineens het drinkwater aantasten. 

Bovendien, om na te gaan hoever het is met de aantasting hoeft de plant niet eerst te worden afgebroken. Die tests kunnen nu al plaatsvinden. En als ALCOA er al eerder van op de hoogte zou zijn dat de aantasting van het water een feit is, dan moet ALCOA daarop worden aangesproken, ook en misschien vooral internationaal. 

Maar, deze nadrukkelijk slaafse houding van de regering hoeven we van die zijde geen enkele actie te verwachten. Dus laten we hopen dat zulks nog niet zover is. Alles wijst erop, dat de plant om andere redenen moet worden gesloopt en dat dit argument is bedacht om de gemeenschap, inclusief DNA te misleiden.

Nationaal belang 
Het ziet er naar uit dat de regering zich buiten spel heeft laten zetten door de blufpoker van ALCOA. De meerderheid van de regering in DNA heeft hiermee een zware last op de schouders gekregen, omdat men zal moeten kiezen tussen loyaliteit aan de regering en dus partijloyaliteit en het nationaal belang. Tot nog toe lijkt men daar nogal laconiek mee om te gaan, er wordt gelachen en gegrapt terwijl er voor ons land zeer ernstige zaken op de agenda staan. 

Met de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst, komt er een einde aan de grootste industriële operatie, met de grootste spin-off effecten, in de geschiedenis van Suriname. Van de negatieve effecten gaan we nog tientallen jaren last hebben als dit niet correct word afgehandeld. DNA-leden, let dus op onze gezamenlijke zaak.'

Drugsverkopers en openbare orde verstoorders aangepakt in Paramaribo

Twee mannen aangehouden, te Charlesburg en hoek Martin Luther Kingweg-Latourweg

(Bron foto's: Korps Politie Suriname)

Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, woensdag 1 augustus 2018, dat de politie van regio Paramaribo samen met leden van de Militaire Politie (MP) vrijdag 27 en zaterdag 28 juli opgetreden heeft tegen personen die op of langs de openbare weg de orde verstoorden.

Personen die zich voor winkels ophielden en alcohol nuttigden zijn verwijderd. Bij fouillering trof de politie bij enkele van deze personen scherpe voorwerpen aan die in beslag zijn genomen.

Winkeliers werden opgedragen hun winkels te sluiten, omdat zij de openingstijden overschreden hadden.

Twee mannen zijn aangehouden voor overtreding van de wet verdovende middelen. Een man is 27 juli aangehouden te Charlesburg met marihuana en hasj in zijn bezit en 28 juli is een man aangehouden op de hoek van de Martin Luther Kingweg en de Latourweg. Deze verdachte had een hoeveelheid 'sukru' in zijn bezit.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zijn beide verdachten in verzekering gesteld.

Ambassadeurs van Zambia en Guatemala overhandigen hun geloofsbrieven aan president Bouterse

(Bron foto: NII)
Voor het eerst heeft Guatemala een ambassadeur in Suriname

Met Zambia heeft Suriname al zeven jaar een vriendschapsband


De ambassadeurs van Zambia, Alfreda Chilekwa Kansembe Mwamba, en Guatemala, Mario Estuardo Torres Townson, hebben gisteren, dinsdag 31 juli 2018, in het presidentieel paleis hun geloofsbrieven aan president Desi Bouterse overhandigd, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Minister Yldiz Pollack-Bheigle van Buitenlandse Zaken, die ook aanwezig was, gaf aan dat met Zambia gekeken wordt naar de diversificatie van de economie. Deze bevriende natie staat bekend om de koper industrie. Suriname heeft weinig kennis hierover en kan dus  profiteren van de competentie en ervaring van Zambia. Met het Afrikaanse land heeft Suriname al zeven jaar een vriendschapsband. Ambassadeur Mwamba heeft als standplaats Brasilia. De diplomate beschreef de relatie met ons land als zeer hartelijk. De beide landen hebben volgens haar veel overeenkomsten en zijn er mogelijkheden om verder te werken op het gebied van toerisme, mijnbouw en de agrarische sector.

Ten aanzien van Guatemala stelde de bewindsvrouwe, dat het de eerste keer is dat een ambassadeur uit dat land hier te lande wordt geaccrediteerd. Maar, er is al enige handel tussen Suriname en Guatemala.

De minister stelde dat ook gekeken wordt naar mogelijkheden op het gebied van toerisme en andere mogelijkheden op het gebied van de diplomatie. Ambassadeur Townson, gevestigd op Trinidad & Tobago, ziet ook graag dat de handel tussen Suriname en Guatemala verbeterd wordt. Hij bracht ook de hartelijke groeten van president Jimmy Morales over aan de Surinaamse gemeenschap.

SPSB-pinpassen voor dignitarissen ministerie van Regionale Ontwikkeling

(Bron foto: Waterkant.net)
Maandelijkse honoraria dorpshoofden en basja's voortaan via bank overgemaakt

Dure, onveilige missies naar binnenland om cash uit te betalen aan dignitarissen behoort tot het verleden


Symbolisch zijn aan dignitarissen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) de eerste drie pinpassen uitgereikt. Het ministerie heeft de afgelopen maanden samen met de SPSB bijna 450 dorpshoofden en basja’s bijgestaan om een bankrekening te openen. Hun maandelijkse honoraria wordt voortaan naar die rekeningen overgemaakt. De kostbare en onveilige missies naar het binnenland om contanten uit te betalen aan dignitarissen behoort daarmee tot het verleden. Deze dignitarissen kregen voorheen hun vergoeding cash aangeleverd.

SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto zegt vandaag, woensdag 1 augustus 2018, op Starnieuws dat de bank de pinpassen zal bezorgen bij de dignitarissen. Samen met RO zal vanuit de bank voorlichting worden gegeven over hoe om te gaan met de pinpassen en hoe gebruik te maken van de ATM. De functionarissen kunnen ook via hun mobiele telefoon via sms hun saldo opvragen.

Kromosoeto geeft aan dat momenteel met een collega bank mobile banking wordt voorbereid. Hij hoopt vóór eind van het jaar nog mobile betalingen mogelijk te maken. Hiervoor komt de noodzaak tot het opzetten van filialen in het binnenland weg te vallen, geeft de bankdirecteur aan. In eerste instantie werd er over nagedacht om de dignitarissen tot 'monikarta klanten' te maken. Omdat de dignitarissen een werkrelatie hebben met het ministerie en er maandelijks geld wordt gestort, is gekozen voor een echte bankrekening welke gekoppeld is aan een pinpas. Hierdoor wordt deze groep ook ‘bank-able’ en heeft ze ook toegang tot overige producten van de bank, legt Kromosoeto uit.

Minister Edgar Dikan geeft aan, dat het project heel belangrijk is voor Regionale Ontwikkeling. Het ministerie had te maken met een structurele achterstand van de betalingen. Deze vonden eerst elk kwartaal, daarna elk halfjaar plaats. Elke betalingsronde kostte ongeveer Srd 70.000 aan logistieke kosten. 'Het belangrijkste is dat de mensen eind van de maand hun geld krijgen. Ze mogen overal pinnen. De bank heeft gefaciliteerd dat ze geen gastkosten betalen.'

Het is een volwaardige bankrekening, waarmee je alles kan doen, mensen kunnen een spaarrekening openen en kunnen overmaken op de rekening. Er is volgens Dikan nog een achterstand van een jaar welke ingehaald zal worden.

Hoewel het binnenland niet overal voorzien is van ATM’s, hebben collega banken deze op verschillende locaties wel. Hij roept op dat de banken sneller faciliteiten in het binnenland plaatsen en hierop in te spelen. 'We hopen dat dat sneller gebeurt.' 

(Suriname Mirror/Starnieuws/Waterkant.net)

MAS-directeur Amafo gekozen tot voorzitter Caribbean Port State Control Committee (CPSCC)

MAS: 'Suriname is weer op de maritieme kaart geplaatst met deze mijlpaal'

(Bron foto: CMOU)
  
Met de verkiezing van de directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), Michel Amafo, tot voorzitter van de Caribbean Port State Control Committee (CPSCC), is Suriname weer op de maritieme kaart geplaatst, zo laat de MAS vandaag, woensdag 1 augustus 2018, weten.

De CPSCC is het uitvoeringsorgaan van Caribbean Memorandum of Understanding on Port State Control (CMOU). Door het voorzitterschap kan Suriname zich verder op het regionale front profileren. Het voorzitterschap kan ook een bijdrage leveren aan het realiseren van de verschillenden regionale ambities van de MAS zoals het aanbieden van diensten aan de regio en het opzetten van een politiek forum voor maritieme aangelegenheden binnen Caricom.

Taakstellingen CMOU-voorzitter
➢ Het leiden van de jaarlijkse Caribbean Port State Control Committee (CPSCC) vergaderingen;
➢ het bevorderen van (technische) samenwerking en training in de regio inzake PSC (havenstaatcontrole);
➢ het coördineren van de hoofdactiviteiten van de CMOU;
➢ het stimuleren van Maritieme Administraties in de regio om hun PSC-activiteiten te tillen naar hogere niveaus en hen aanmoedigen om hun PSC capaciteit te versterken.

Achtergrond 
De CMOU is het samenwerkingsverband van Caraïbische staten op het gebied van Port State Control (PSC) dat op 9 februari 1996 tot stand is gekomen. De staten worden hierin vertegenwoordigd door hun Maritieme Administratie. Het doel van de CMOU is het weren van sub standaard schepen uit het Caraïbisch gebied.
De MAS is op 27 juni 2003 toegetreden tot de CMOU en participeert actief binnen de organisatie.

De verkiezing was overigens op 29 juni op de Grant Cayman Islands. De voorzitter is gekozen voor een ambtstermijn van drie jaar. De vicevoorzitter is Joel Walton van Cayman Islands.

NCCR is voorbereid op de droge tijd...

'Als het inderdaad extreem droog wordt, moeten we weten hoe we moeten reageren'


Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is voorbereid op de droge tijd. 'Als organisatie zijn we constant bezig met het voorbereiden van maatregelen', zegt Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR, in de Ware Tijd van vandaag, woensdag 1 augustus 2018.

Eerder dit jaar, maart, stelde het Caribbean Drought and Precipitation Monitoring Network (CDPMN), dat er bezorgdheid bestaat voor zowel langdurige als kortdurende droogte in de Guyana’s. In Suriname wordt de droogte meer in het noorden verwacht. Lange termijn droogte zou van invloed kunnen zijn op het grondwater en grote stroomgebieden.

https://www.cbc.bb/index.php/science/health/item/4362-cdpmn-concerned-over-drought-conditions-in-the-caribbean

'Als het inderdaad extreem droog wordt, moeten we weten hoe we moeten reageren.'

Slijngard verzekert, dat de gemeenschap tijdig en regelmatig geïnformeerd zal worden. Volgens hem is de droogte in Suriname niet vreemd. We hebben regen en droge tijd. Er zijn elke dag temperaturen van rond de 35 graden Celcius. Op dit moment is er geen sprake van een ernstige situatie.

Strei! officieel nog steeds geen politieke partij

Autoriteiten zouden proceduregang om formeel politieke partij te worden 'bewust vertragen'

Bestuurslid Samuel Jabini is lange wachten zat en trekt zich terug


De politieke organisatie Strei! kan zich officieel nog geen politieke partij noemen. Het proces daartoe is, buiten omstandigheden van de organisatie om, nog gaande. Het wachten een beetje beu, heeft Samuel Jabini, een van de bestuursleden, besloten om zich terug te trekken. Hij zegt vandaag, woensdag 1 augustus 2018, in de Ware Tijd, dat dit met een stukje integriteit te maken heeft.

Jabini kon moeilijk lopen met de gedachte dat de organisatie formeel nog geen partij is, terwijl hij bruist van energie om zich in het veld te bewegen in aanloop naar de verkiezingen. 'Als je jezelf profileert als te zijn een politieke partij, gaat men ervan uit dat alles al ready to go is, terwijl niet alles in orde is om je die legale backing te geven als politieke partij te opereren.'

Hij hield er rekening mee dat andere, wel bestaande, partijen dat zouden kunnen aangrijpen om potentiële aanhangers te ontmoedigen. Hij benadrukt evenwel, dat hij geenszins ontmoedigd is geraakt en evenmin heeft opgegeven. Hij is 'in zekere zin' wel ongeduldig geraakt, vanwege het lange proces. Zelf ziet hij dit als tegenwerking van de verantwoordelijke autoriteiten, omdat andere politieke partijen die recent en in het verleden zijn opgericht, dat wel vlot hebben doorstaan. Waarom het bij Strei! zo lang duurt, vindt hij opmerkelijk. Hij vertelt dat stukken die reeds waren ingediend op een gegeven moment opnieuw ingediend moesten worden, omdat ze op mysterieuze waren verdwenen. Dat ervaart hij als 'bewuste vertraging'.

Het proces om de organisatie als partij af te kondigen in het Staatsblad duurt volgens de regelgeving niet meer dan vier maanden, maar Strei! is intussen al zes maanden wachtende.

Voorzitster Maisha Neus laat via haar Facebook-pagina ook haar teleurstelling hierover blijken. 'Wat voor zin heeft het om mensen een boodschap van hoop in te blazen als de fundering er niet eens is?'

Finisie (NDP) verlaat na 22 jaar Assemblee voor nieuwe uitdaging: districtscommissaris van Brokopondo

'Een keuze die betekent harder werken, stress en zorgen, meer reistijd, minder thuis'


Na 22 jaar verlaat Frederik Finisie (NDP) De Nationale Assemblee voor de functie van districtscommissaris van Brokopondo. Hij heeft gisteravond afscheid genomen van het college, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 1 augustus 2018.

'Een keuze die betekent harder werken, stress en zorgen, meer reistijd in Brokopondo, minder thuis, maar natuurlijk een eer om als burgervader te dienen in mijn district. Ik word ouder en als ik nog iets wil, dan moet ik het nu doen. Ik probeer mijn droom te realiseren. Vanaf 1996 tot heden heb ik verschillende netwerken kunnen vormen en ook kennis mogen opdoen. Naast het opdoen van kennis, heb ik ook kennis meegegeven. Het leven bestaat niet alleen uit nemen, maar ook uit geven', sprak Finisie.

Kijk en luister vanaf 1:10:20


Hij maakte in 1996 kennis met DNA, toen hij werd geïnaugureerd als Assembleelid voor de periode 1996-2000. 'Tijdens de periode 2010-2015 heb ik mezelf beter leren kennen, door alle uitdagingen die op mijn pad kwamen. De toenmalige fractieleider Ricardo Panka heeft me ook geleerd om anders te gaan denken en hoe beter om te gaan met mensen. Ik ben dit team zeer dankbaar. De vraag of ik een goede beslissing heb genomen, zal de toekomst leren.'

Naar zijn eigen inschatting heeft hij een goede kans van slagen. Finisie bedankte de coalitie en de oppositie voor een goede samenwerking.

Verschillende DNA-leden wensten Finisie veel succes in zijn verdere loopbaan. 'We kennen hem als een humoristische parlementariër, een man die sfeer weet te scheppen. Mag met zijn inzet het district Brokopondo zich verder ontwikkelen', luidde de felicitatie van Carl Breeveld (DOE).

'Ik heb respect voor het lid Finisie, hij is gedisciplineerd en hij heeft de fractie nooit en te nimmer in de steek gelaten. Wij gaan u altijd ondersteunen en wij verwachten ook dat u zich als dc volledig zal inzetten. En het district waarvoor u hier altijd bent opgekomen, dat u het verder helpt opbouwen', moedigde fractiegenoot Amzad Abdoel, Finisie aan.

Asiskumar Gajadien (VHP) zei dat Finisie  bijzondere kwaliteiten heeft om zijn werk voort te kunnen zetten. William Waidoe (PL) sprak de hoop uit dat Finisie het district Brokopondo maakt tot ‘Bigi Pondo’.

Aantal strafzaken in 2017 bij het Openbaar Ministerie Curaçao toegenomen

Openbaar Ministerie presenteert 'met gepaste trots' het Jaarverslag 2017

(Bron foto: OM Curaçao)
'Het OM heeft in 2017 écht successen geboekt om samen Curaçao veiliger en rechtvaardiger te maken


Het jaar 2017 liet een lichte stijging zien van de instroom van het aantal strafzaken bij het Openbaar Ministerie: van 1.283 in 2016 tot 1.306 in 2017. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in het jaarverslag 2017. Dit jaarverslag is maandag aan minister Quincy Girigorie van Justitie aangeboden, aldus vandaag, woensdag 1 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong stelt, dat hij het jaarverslag met gepaste trots presenteert, ‘omdat het OM in 2017 écht successen heeft geboekt om samen Curaçao veiliger en rechtvaardiger te maken’. Het Openbaar Ministerie is de enige bevoegde instantie die strafzaken bij de strafrechter mag aanleveren.

Het OM heeft de vrijheid om zaken die zich lenen voor vervolging te selecteren uit het (totale) aanbod van strafzaken en vervolgens ervoor te kiezen om niet te vervolgen (seponeren) of om wél te vervolgen.




Het jaar 2017 is afgesloten met een totaalaantal van 1.188 afdoeningen. Dit aantal is circa 350 zaken minder vergeleken met 2016. Het aantal zaken dat is geseponeerd is in 2017 vergeleken met 2016 drastisch verminderd, aldus het OM.

Het jaar 2017 stond in het teken van gewelddadige afrekeningen met veel ‘collateral damage’.

Maart, april en augustus waren de meest gewelddadige maanden, zo schrijft het OM: 'In totaal zijn er 18 incidenten geweest waarbij in totaal 28 dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Het schietincident in maart op Berg Altena kostte vier slachtoffers het leven, het incident op de Cubaweg in augustus aan vijf slachtoffers. Deze onderzoeken lopen nog.'

Het OM staat ook kort stil bij de zaak Maximus, waarbij onderzoek wordt verricht naar de opdrachtgevers van de moord op PS-politicus Helmin Wiels. In het jaarverslag van 2017 wordt verwezen naar de veroordeling van moordmakelaar Burney ‘Nini’ Fonseca. Het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeelde Fonseca tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Een jaar later werd hij door het Hof tot een celstraf van 26 jaar, conform de eis van het OM veroordeeld.

Waarnemend supervisor aannemer in haven Curaçao zet drie illegale Venezolanen in

'De bewuste persoon heeft flink ervan langs gekregen'


Door een inschattingsfout van een werknemer die voor een supervisor waarnam, kon het gebeuren dat drie illegale Venezolanen vorige week in de haven aan de slag gingen en op vrijdag door de politie zijn aangehouden. Dat geeft aannemer Miles Maynard van Miles Trucking & Heavy Equipment Services nv ruiterlijk toe, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 1 augustus 2018.

Het trio is aan de Immigratiedienst overgedragen in afwachting van uitzetting.

'Ik werk al achttien jaar in de haven en altijd met lokale arbeidskrachten. Vorige week vrijdag zat ik in Colombia, de supervisor die met vakantie was, zat in de Dominicaanse Republiek. Wij hadden via ETSubcom een klus voor communicatiekabels in het Caribisch gebied. Die opdracht moest snel worden opgeleverd. In die setting heeft de man die voor de supervisor waarnam een grote fout gemaakt. De persoon heeft zonder overleg met mij of de supervisor besloten om extra krachten in te zetten. Hij heeft daarbij op eigen initiatief gekozen om illegale Venezolanen in te zetten. Dat is een kwalijke zaak. Wat deze persoon heeft gedaan is verkeerd, dat geef ik meteen toe', aldus Maynard.

'De bewuste persoon heeft flink ervan langs gekregen. Niet alleen van mij, maar ook van het Amerikaanse bedrijf waar wij voor werken. Natuurlijk wil ik dat de haven zo veilig mogelijk is en dat de regels worden nageleefd. Als naar aanleiding van dit incident de controle in de haven opgevoerd moet worden, is dat voor mij geen enkel probleem. Stel dat alle werknemers in het kader van de controle en veiligheid voortaan via één ingang bij de haven naar binnen moeten, dan is dat oké voor ons.'

Rusland (NPS): 'Ik moet de mythe uit de wereld helpen, Billiton is nooit erts geweigerd'

Vicepresident Adhin: 'BHP Billiton kon in 2008 geen exploitatieconcessie krijgen voor  Bakhuisgebied'


'Ik moet de mythe uit de wereld helpen, Billiton is nooit erts geweigerd', was de reactie gisteren van NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland, die minister is geweest van Natuurlijke Hulpbronnen toen deze kwestie speelde, op een opmerking van vicepresident Ashwin Adhin in De Nationale Assemblee (DNA), zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 1 augustus 2018.

Hij zei, dat BHP Billiton in 2008 geen exploitatieconcessie kon krijgen voor het Bakhuisgebied, terwijl het aanmaken van nieuwe reserves de concessie-uitbreiding noodzakelijk was. Het is volgens Adhin onbegrijpelijk, dat in 2008 deze concessieaanvraag werd geweigerd door de toenmalige regering. Deze multinational, BHP-Billiton, had dus al in 2008 besloten om haar operaties in Suriname stop te zetten, nadat de concessie aanvraag werd geweigerd.

Rusland is de mening toegedaan, dat hij de juiste informatie moet geven in DNA, anders ontstaat volgens hem een verkeerde indruk.

https://www.volkskrant.nl/economie/billiton-weg-uit-suriname~b3a4e201/


'Er zijn onderhandelingen geweest met het onderhandelingsteam van Suriname, dat werd ondersteund door een strategische commissie. De Billiton en Suralco onderhandelden in eerste instantie samen. Op een gegeven moment kon de Suralco zich niet terugvinden in de onderhandelingen en de Billiton is dan alleen doorgegaan', legde Rusland uit. Hij zei, dat de Billiton op bepaalde momenten geen informatie heeft gegeven aan de Surinaamse onderhandelingscommissie waardoor hij als minister toen moest bemiddelen om ervoor te zorgen dat die informatie vanuit Londen naar Suriname kwam.

'Er is onderhandeld tot in 2008 waarbij op een gegeven moment door de onderhandelingscommissie gerapporteerd is dat zaken niet liepen. De Billiton heeft een voorstel gedaan waarbij wij zagen, dat Suriname tien jaar lang geen inkomsten zouden hebben. Wij zouden daar nooit aan meewerken, we zouden niet meewerken aan uitverkoop, aan sterilisatie van het gebied, waarbij de Billiton het gebied krijgt en verder er niets mee doet. Verder hebben wij de Billiton gevraagd om afstemming te plegen met het hoofdkwartier in Londen. De mensen waarop op weg naar Londen en voordat ze daar aankwamen heeft de Billiton maatschappij aangekondigd dat zij stopt met de operatie in Suriname.'

De politicus gaf aan, dat Billiton geïnteresseerd was in de overname van Rio Tinto, een groot mijnbouwbedrijf en het zou heel veel geld kosten. 'Dus alle resources van de Billiton moesten gemobiliseerd worden om dat waar te maken. Uiteindelijk is dat niet gelukt. In 2010 heb ik een rapport gemaakt waarin de zaken zijn vastgelegd die op dat moment speelden en ik heb ook aangeboden om buiten de politiek om de ondersteuning te geven om de informatie te geven aan de regering.' Het aanbod is niet geaccepteerd.

In een latere fase van deze discussie zal hij hierop terugkomen om aan te geven wat de afspraken met Suralco waren.

Onderhandelingen tussen de Staat Suriname en Alcoa zijn afgerond op 25 juli op Aruba...

Alcoa had al in juni 2014 besloten haar activiteiten in Suriname stop te zetten

Assembleevoorzitster: 'Eerdere beëindiging Brokopondo Overeenkomst zonder formele toestemming van de andere partij levert wanprestatie op'


'Nadat Suralco de productie van aluinaarde in november 2015 definitief had beëindigd, is er een de facto beëindiging gekomen aan de Brokopondo Overeenkomst. Een de jure beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst zal plaatsvinden nadat DNA daarvoor toestemming heeft verleend middels een machtigingswet', zei vicepresident Ashwin Adhin dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA). 

Adhin deelde mee, dat de regering zich kan vinden in de aanbevelingen gedaan door DNA in november 2015. Parlement en regering zitten op één lijn over dat het Alcoa is die besloten heeft de activiteiten stop te zetten. De onderhandelingen tussen de Staat Suriname en Alcoa zijn afgerond op 25 juli op Aruba en hebben geleid tot definitieve overeenkomst. De geheimhoudingsverplichting is ook opgeheven.

Adhin stelde, dat Alcoa in juni 2014 had besloten haar activiteiten in Suriname stop te zetten. Er is een aantal besprekingen gevoerd tussen de regering en Alcoa over de afhandeling van verschillende kwesties gerelateerd aan het vertrek, zei de vicepresident.

Suriname heeft in 2015 het Canadees bedrijf Worley Parsons aangetrokken om een technische evaluatie te maken van de productiefaciliteiten van de Paranam Raffinaderij en bijbehorende infrastructuur.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vatte de discussie in DNA samen. 'De voorgestelde wijzigingen van de Brokopondo Overeenkomst moeten zo snel mogelijk naar het parlement komen.' Over de uitspraak van de regeringm dat er geen sprake zou zijn van schending of overtreding door Alcoa, zei Geerlings-Simons, dat de overeenkomst voor een bepaalde duur is aangegaan. De Brokopondo Overeenkomst is voor 75 jaar aangegaan. Alcoa heeft de facto de overeenkomst beëindigd.

'Eerdere beëindiging zonder formele toestemming van de andere partij levert wanprestatie op in zulke overeenkomsten. Wij hebben onze internationale deskundigen ook. Die zijn blijkbaar een andere mening toegedaan dan die u hebben geadviseerd', merkte Geerlings-Simons op.

Het eenzijdig stopzetten van de bauxietoperatie, het sluiten van de aluinaardefabriek, levert op basis van een overeenkomst van bepaalde duur levert wanprestatie op. De Assembleevoorzitster vindt het belangrijk, dat de regering tot het inzicht is gekomen dat dezelfde formaliteiten bij de wijziging en beëindiging van de overeenkomst moeten worden gevolgd als bij de totstandkoming ervan. Alcoa heeft de facto de overeenkomst beëindigd, maar de jure kan dit slechts in De Nationale Assemblee.

DNA verwacht zo snel mogelijk de concept definitieve overeenkomst van de regering te ontvangen.

Als de Paranam raffinaderij wordt ontmanteld, zonder dat de overeenkomst formeel is beëindigd, is er sprake van een schending van de Brokopondo Overeenkomst.

Politie verwijdert illegale goudzoekers uit Matapigebied in het ressort Kabalebo

Lewis, kapitein van Apoera: 'Ze zijn ongehoorzaam en zijn goud gaan zoeken, dus wij hebben de politie op hen afgestuurd'

Goudzoeker: 'Er worden al ontginningsactiviteiten ontplooid in het Matapigebied door personen die relaties hebben met regeringstoppers'


De politie heeft in het weekend illegale goudzoekers verwijderd uit het Matapigebied in het ressort Kabalebo. Zij hadden sinds begin dit jaar het voornemen om aan goudwinning te doen, maar de dorpsbesturen van Apoera, Section en Washabo zijn faliekant tegen deze plannen. Er mogen geen vergaderingen worden gehouden die over goudwinning gaan. 

'Ze zijn ongehoorzaam en zijn goud gaan zoeken, dus wij hebben de politie op hen afgestuurd. We willen niet dat ons gebied wordt vernietigd', zegt Carlo Lewis, kapitein van Apoera, vandaag, woensdag 1 augustus 2018, in de Ware Tijd.

De goudzoekers hebben het dorpshoofd maandag om rekenschap gevraagd. 'Ze eisen dat we toestemming geven voor hun activiteiten, maar dat is een zwaarwichtige beslissing. Ik alleen kan die niet nemen, want ik weet dat vele bewoners tegen goudactiviteiten zijn,' zegt Lewis.

Ondanks het verbod op bijeenkomsten over goudwinning, hebben goudzoekers vrijdag een vergadering georganiseerd met als hoogtepunt een toespraak van Thomas Sabajo, leider van de voormalige guerrillagroep Tucajana Amazones, die ook in de goudsector zit. Hij spoorde de mensen aan om goud te gaan zoeken. Ze zijn de volgende dag aan de slag gegaan, waarna ze door de politie zijn ontruimd.

Marciano Jong, een van trekkers van de groep, zegt dat ze slechts in het gebied waren om te onderzoeken of er werkelijk goud te vinden is. Hij geeft toe, dat ze illegaal bezig zijn, maar dat komt volgens hem door de lakse houding van de dorpsbesturen. 'We vragen al maanden naar een vergadering, waarbij de bewoners van de dorpen moeten aangeven of ze tegen of voor de goudwinning zijn. Als ze dat niet willen, zullen we ons neerleggen bij dat besluit', zegt Jong.

Hij ziet graag, dat districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo de vergadering organiseert. Cirino, die niet aanwezig was tijdens de ontruiming, is ook een felle tegenstander van goudwinning in het gebied. Jong beweert echter, dat er al ontginningsactiviteiten worden ontplooid in het Matapigebied door personen die relaties hebben met regeringstoppers. 'Waarom mogen wij, uit het gebied, dan geen goud zoeken?', vraagt hij zich af.

Partij voor Recht en Ontwikkeling opent secretarieel kantoor

'De deuren van het secretariaat staan open voor een ieder, PRO is er voor het volk'


De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) is vanaf de proclamatie bezig met het opzetten van structurele organen binnen de partij, die de toegankelijkheid van iedere Surinamer moet bevorderen. In het kader daarvan heeft de PRO gisteren haar secretarieel administratie kantoor geopend voor het publiek. De openingsceremonie werd gedaan door leden van het hoofdbestuur, zo meldt de partij vandaag, woensdag 1 augustus 2018, in een persbericht. 

Op het secretariaat kan de samenleving terecht voor het ophalen en inleveren van lidmaatschapsformulieren, informatie over de partij, gesprekken en presentaties van de politieke leiders (op afspraak) of het deponeren van ideeën die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ons geliefd land.

De deuren van het secretariaat staan open voor een ieder; PRO is er voor het volk.

Het secretariaat is gevestigd aan de Prins Hendrikstraat #19 (naast 'Ons Erf'), te Paramaribo en is te bereiken op het nummer 475852 of (+597) 8728240.

De openingstijden zijn van acht uur 's morgens tot drie uur 's middags.
De samenleving kan ook contact opnemen met de politieke leiders: mr. Joan Nibte (+597) 8284203, Curtis Hofwijks (+597) 8768163 en Bryan Boerleider (+597) 8760243.

'De PRO wenst te benadrukken, dat zij elke dag werkt aan het vergroten van fundamentele noodzakelijkheden, die de doelstellingen van de partij, zoals is vastgelegd in de statuten, moet gaan realiseren in het belang van de Surinaamse samenleving.'

Afobaka Waterkrachtcentrale per 31 december 2019 in handen van de Staat

Ook de Brokopondo Overeenkomst wordt eind december 2019 beëindigd

'De regering heeft niet gekozen voor een rechtsgeschil, dat jaren kan duren'


'DeAfobaka Waterkrachtcentrale komt op 31 december 2019 in handen van de Staat. Deze afspraak is bereikt na intensieve onderhandelingen, waarbij de Staat Suriname bijkans 1 miljard Amerikaanse dollar heeft bespaard', aldus vicepresident Ashwin Adhin gisteren in De Nationale Assemblee waar de kwestie-Alcoa werd besproken. Op die datum zal juridisch ook de Brokopondo Overeenkomst worden beëindigd. 

Adhin stelde - aldus Starnieuws vandaag, woensdag 1 augustus 2018 -, dat er een patstelling was ontstaan tussen de regering en de Amerikaanse multinational. 'Alcoa stelde zich op het standpunt, dat het Waterkrachtwerk haar toebehoorde tot 2033, temeer vanwege de Energie Overeenkomst welke ook de looptijd heeft tot 2033, en die Suralco verplicht tot die datum energie te leveren aan Suriname. Suriname echter stelde zich op het standpunt, dat bij beëindiging van de bauxietoperaties het Waterkrachtwerk Suriname onmiddellijk toekomt.'

Hij merkte op, dat de regering niet gekozen heeft voor een rechtsgeschil dat jaren kan duren. Door onderhandelen is tot overeenstemming gekomen.

'Verder moet de overname voorbereid worden, zodat wanneer de verantwoordelijkheid bij Suriname komt te liggen, de stroomvoorziening adequaat en op lange termijn gegarandeerd kan worden. Daarbij zal Surinaamse deskundigheid moeten worden opgebouwd, en/of zullen tijdelijk externe diensten moeten worden ingehuurd. Ook zullen nieuwe Energie Overeenkomsten moeten worden opgemaakt voor de levering van elektriciteit, aan Suriname vóór en aan Suralco na de overdracht.'

Suralco zal tot het tijdstip van overdracht de Afobaka-dam op eigen kosten onderhouden en in goede staat opleveren.

'De regering heeft het besluit genomen om de Suralco/Alcoa raffinaderij te ontmantelen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Vicepresident Adhin: 'Er is gehandeld op basis van staatsgevaar'


'De regering heeft het besluit genomen om de Paranam raffinaderij te ontmantelen.' Dat zei vicepresident Ashwin Adhin gistermiddag in De Nationale Assemblee, zo bericht vandaag, woensdag 1 augustus 2018, Starnieuws. Hij benadrukte, dat de regering ook gewacht kon hebben totdat de gewijzigde Brokopondo Overeenkomst naar De Nationale Assemblee zou komen, maar er is een onderzoek geweest naar de gevaren rond het complex door het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en externe deskundigen.

'Op basis van die informatie en om een nationale calamiteit te voorkomen, heeft de regering een besluit moeten nemen om de plant te ontmantelen', aldus Adhin.

Dit besluit kan worden onderbouwd door de regering met rapporten. 'Als het grondwater vergiftigd raakt, hebben wij geen keus als regering dan een besluit te nemen. Dat nemen wij dan als verantwoordelijkheid op ons', stelde de vicepresident.

Hij beweerde, dat er gehandeld is op basis van staatsgevaar. 'Er is een assessment door technische mensen gemaakt. De resultaten zullen worden gestuurd naar de volksvertegenwoordiging. Aan de hand van dat gevaar heeft de regering een besluit moeten nemen op dat moment.'

De vicepresident zei ook, dat de definitieve concept-overeenkomsten in het Engels zijn en dat die nog vertaald worden.


De overeenkomsten en de onderliggende stukken kan de regering uiterlijk 25 september doen toekomen aan De Nationale Assemblee.

Vanuit de coalitie èn oppositie is de regering gevraagd om alles in het werk te stellen opdat de documenten eerder worden verstrekt aan het parlement. Benadrukt werd vanuit De Nationale Assemblee, dat de ontmanteling in strijd is met de Brokopondo Overeenkomst die pas kan worden beëindigd met de goedkeuring van de wetgevende macht.

Adhin heeft beloofd binnen twee weken de stukken, die te maken hebben met het besluit tot ontmanteling van de Paranam raffinaderij, binnen twee weken te sturen naar De Nationale Assemblee.

De vergadering wordt in principe op 14 augustus hervat.

Paspoorten gestolen bij CBB aan Jagernath Lachmonstraat

Hoe de daders het CBB zijn binnen gekomen is nog niet bekend


Het Dagblad Suriname meldt dinsdag 31 juli 2018, dat de politie van Paramaribo maandagochtend rond zes uur een melding kreeg van een inbraak bij het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB) aan de Jagernath Lachmonstraat.

Politievoorlichter Humphrey Naarden laat weten, dat Surinaamse paspoorten zijn weggenomen.

Het pand was afgelopen zaterdag tot half een 's middags open voor het publiek. Toen was er nog niets aan de hand.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat er in het kantoor niets is geforceerd. Hoe de daders zich toegang tot het pand hebben verschaft, is nog niet bekend. Het onderzoek duurt voort.

Vliegtuig met 97 passagiers en vier bemanningsleden aan boord in Mexico neergestort

Vijfentachtig inzittenden gewond geraakt - Opmerkelijk: Geen doden



In Mexico is dinsdagmiddag 31 juli 2018 een passagiersvliegtuig met 97 passagiers en vier bemanningsleden aan boord neergestort. Het toestel is gecrasht in de noordelijke deelstaat Durango. Dat gebeurde volgens de gouverneur vlak bij het vliegveld Guadalupe Victoria International Airport.



Vijfentachtig mensen raakten gewond, aldus regeringsfunctionarissen. Het is uiterst zeldzaam, een crash met een groot passagiersvliegtuig zonder doden.

Het gaat om een binnenlandse vlucht, tussen Durango en Mexico-Stad.



De Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Aeroméxico bevestigt op Twitter dat het om een van haar toestellen gaat. Het betreft een vliegtuig van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer.


Televisiebeelden tonen een vliegtuig dat in een veld ligt. Zwarte rookwolken stijgen van het toestel op.




Passagiers spreken van een harde knal en een plotselinge neerwaartse beweging. 'Met een klap kwamen we een paar honderd meter voorbij het eind van de baan op de grond. Binnen een paar minuten brak overal brand uit. We waren er toen gelukkig al uit', aldus een Mexicaanse ooggetuige.

(Suriname Mirror/ABC News/Twitter/De Telegraaf/YouTube/excelsior.com.mx)

Bij aanslag in centrum van El Tarra, Norte de Santander (Colombia), zeker 8 mensen gedood

Groep zwaar bewapende gemaskerde mannen opent het vuur in een biljartzaal 


Ten minste acht mensen zijn maandag 30 juli 2018 gedood, toen een groep zwaar bewapende mannen het vuur opende in een biljartzaal in een stad in het onrustige noordoosten van Colombia. Volgens de plaatselijke krant La Opinion openden tien gemaskerde mannen met een kap die 'tot de tanden waren bewapend' het vuur in de biljarthal in het centrum van El Tarra, Norte de Santander. 

Onder de slachtoffers bevinden zich vier gedemobiliseerde FARC-strijders, volgens La Opinion.





Het bloedbad vond plaats te midden van een oorlog in de omliggende Catatumbo-regio tussen de laatste guerrillagroep van Colombia, de ELN (Ejército de Liberación Nacional), en dissidenten van de EPL (Ejército Popular de Liberación), een groep die formeel demobiliseerde in 1991.

De twee rivaliserende groepen begonnen eerder dit jaar met gevechten om territoriale controle over het grondgebied verlaten door de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), een voormalige guerrillagroep die vorig jaar 14.000 mensen demobiliseerde.


De Colombiaanse veiligheidstroepen hebben de controle over Catatumbo, een regio die decennia lang chronisch door de staat is verwaarloosd, niet overgenomen en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste coca-groeigebieden van het land.

Lokale autoriteiten werden verrast door de brutale aanval op slechts een steenworp afstand van de lokale politiebureau.



De voorzitter van de Catatumbo Boeren Associatie, Juan Carlos Quintero, riep de autoriteiten op om uit te leggen hoe het mogelijk was, dat een dergelijke aanval op klaarlichte dag in het centrum van de stad plaatsvond. Quintero vertelde La Opinion, dat dergelijke aanvallen niet zijn gebeurd sinds een invasie door paramilitaire troepen van de nu ter ziele gegane AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) tussen 1999 en 2004.

Volgens Wilfredo Cañizares, 'is er iets anders aan de hand', afgezien van de oorlog tussen de EPL en ELN.
'Dit toont aan dat civiele, militaire en politie-autoriteiten de controle over de situatie hebben verloren. Het is het ergste, dat dit gebeurt in het midden van het stadscentrum zonder enige reactie.'


La Opinion bericht, dat lokale bronnen geloven dat de aanval niet gerelateerd was aan het conflict tussen de EPL en het ELN, maar tussen het ELN en lokale FARC-leden die zich herbewapenen tijdens hun vredesproces. Zowel het ELN als de EPL stuurden verklaringen waarin elke verantwoordelijkheid bij de aanval werd ontkend.




(Suriname Mirror/Colombia Reports/VRT/BBC/Twitter/La Patria/YouTube/noticias.caracoltv)

'Nicolas Maduro's dagen als president van het door crisis verwoeste Venezuela zijn geteld'

President Santos, Colombia: 'Een land met inflatie die Venezuela heeft, dat regime moet vallen'


Nicolas Maduro's dagen als president van het door crisis verwoeste Venezuela zijn geteld, vertelde zijn vertrekkende Colombiaanse tegenhanger Juan Manuel Santos aan persbureau AFP. 'Ik zie het in de nabije toekomst gebeuren', zei Santos, wijzend op de laatste projectie van het Internationaal Monetair Fonds dat de inflatie in Venezuela dit jaar een miljoen procent zal bereiken. 'Een land met de inflatie die Venezuela heeft ... dat regime moet vallen.'

De betrekkingen tussen de twee staatshoofden zijn jarenlang gespannen geweest, met Maduro die Colombia beschreef als een Amerikaanse 'lakei' en Santos die dreigende 'regimeverandering' voorspelde in Venezuela voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in mei, gewonnen door Maduro, maar geboycot door de oppositie.

Duizenden Venezolanen zijn Colombia binnengeslopen, omdat ze voedsel- en medicijntekorten ontvluchten, evenals falende openbare diensten in hun door crisissen verscheurde land.

'Hij verkeert in een staat van ontkenning', zei Santos over Maduro. 'Hij is irrationeel, omdat hij nee zegt, er is geen crisis en hij heeft geen hulp nodig. Onder die omstandigheden is het erg moeilijk om de druk op te voeren, zodat het regime zo snel mogelijk en hopelijk vreedzaam verandert.'

Vorig jaar beschuldigde Colombia herhaaldelijk Venezolaanse troepen van territoriale invallen terwijl Santos ook boos was, dat guerrillastrijders van het marxistisch Nationaal Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional) onderdak hebben gevonden in het socialistische Venezuela. 'Er zijn ongetwijfeld enkele ELN-commandanten in Venezuela, dat weten we al lang', zei Santos. 'We hebben daar veel van hun leiders en regionale leiders gedood.'

De spanning tussen de twee landen zal naar alle waarschijnlijkheid niet afnemen als Santos volgende week vertrekt, met de president Ivan Duque die het roer van Santos overneemt. De overlevingskansen van Duque kunnen niet alleen over de grens tot ongerustheid leiden, maar kunnen ook gevolgen hebben voor het vredesakkoord dat Santos tekende met FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Die deal heeft Santos de Nobelprijs voor de Vrede opgeleverd, maar is politiek gezien een vergiftigde kelk geworden, terwijl zijn binnenlandse populariteit kelderde. Santos vindt het echter de moeite waard, niet voor zichzelf, maar voor het land.

'Mijn nalatenschap zal zichzelf verdedigen, je kunt de resultaten zien', zei hij. 'Er is vrede, de FARC is een politieke partij, die is er. Het zijn de Colombiaanse mensen die de vrede zullen verdedigen omdat het niet mijn vrede is, noch die van mijn regering, maar van alle Colombianen. Het is het grootste geschenk dat een samenleving kan hebben, Colombianen moeten en zullen de vrede verdedigen.'

Na een halve eeuw gewapend conflict tekenden FARC-guerrilla's in december 2016 een ontwapeningsovereenkomst met de regering en werden ze omgevormd tot een politieke partij met 10 zetels gereserveerd in de Senaat. Hoewel de FARC zijn wapens neerlegde, met uitzondering van enkele dissidenten, heeft het ELN zijn eigen strijd voortgezet, hoewel vredesonderhandelingen met Cubaanse gastheren gaande zijn.

'Wat we leveren en wat alle internationale organisaties zeggen, is dat het een zeer complete vrede is, heel diep. Deze overeenkomst met de FARC heeft geen precedent in enig ander land', zei Santos. 'Nu blijven we onderhandelen met het ELN, we boeken veel vooruitgang, we zullen zien of we een staakt-het-vuren vóór 7 augustus kunnen ondertekenen, ook al is het tijdelijk en een raamovereenkomst.'
7 Augustus is de dag dat Santos het presidentschap overhandigt aan Duque, die bij zijn verkiezing in juni beloofde om 'correcties' in de vredesovereenkomst aan te brengen, die hij bekritiseerde, omdat die te mild was voor voormalige rebellen.

Santos ziet echter geen reden om te vrezen dat Duque zijn zwaarbevochten prestaties ongedaan zal maken. 'Het land is al te gepolariseerd. President-elect Duque vertelde me zelf in dit (presidentiële) paleis: 'Kijk, ik ga door met het beleid waarvan ik denk dat het werkt, corrigeer degenen die niet werken en ik zal enkele van mijn eigen projecten en initiatieven introduceren, ik zal niet regeren met een achteruitkijkspiegel.' Dit lijkt allemaal logisch en overtuigend. Ik hoop dat hij het bereikt, want dat is wat elke regering zou moeten doen.'

Maar, hoewel Santos succes boekte met het brengen van linkse guerrillastrijders naar de onderhandelingstafel, heeft hij de Colombiaanse gewelddadige drugshandel, die duizenden doden heeft achtergelaten, niet kunnen aanpakken. kan niet 'door slechts één land worden gewonnen' en moet op een 'multilateraal' niveau worden aangepakt, zei hij.

(Suriname Mirror/AFP/au.news.yahoo.com)