vrijdag 13 september 2019

Zes personen zwaargewond bij aanrijding busje en auto op Oost-Westverbinding bij Stolkertsijver

Personenauto zou op de rijhelft van busje zijn beland


Starnieuws en Waterkant.net berichten vrijdagavond 13 september 2019, dat 's middags zes personen zwaargewond zijn geraakt bij een aanrijding op de Oost-Westverbinding te kilometer 54 bij Stolkertsijver.

De aanrijding vond plaats tussen een Toyota Noah busje en een personenwagen, een Toyota Wish. Omstanders en voorbijgangers vertellen, dat het busje op weg was naar Moengo en de personenauto richting Paramaribo ging.

Op een gegeven moment zou de personenauto op de rijhelft van het busje zijn beland met de aanrijding tot gevolg. Nadat het busje geramd werd, kwam de personenauto tegen een elektriciteitspaal aan en ging vervolgens over de kop in de begroeiing langs de weg. Ook het busje ging over de kop.

De materiële schade aan beide voertuigen is aanzienlijk.

Minister Noersalim installeert aantal verkiezingscommissies

(Bron foto: NII)
Commissies moeten zorgen voor vlotte voortgang van verkiezings- activiteiten


De verkiezingscommissies Voorlichting, ICT, Nationale Veiligheid, Wet- en Regelgeving en Financiële Administratie zijn maandag geïnstalleerd door de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, pas vandaag, vrijdag 13 september 2019. 

Deze commissies moeten op hun specifieke vakgebieden zorgen voor een vlotte voortgang van verkiezingsactiviteiten.

'Wij hebben ons in de afgelopen periode gefocust op de burgeradministratie en alle werkzaamheden die daarvoor getroffen worden, maar ook naar de brede organisatie', zegt minister Noersalim.

In zijn toespraak heeft de bewindsman ook vermeld, dat logistieke werkzaamheden zijn voorbereid in aanloop naar de verkiezingen in 2020, in samenwerking met de districtscommissarissen.

In de commissies zijn vertegenwoordigd het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Regionale Ontwikkeling, het Kabinet van de President en het Kabinet van de Vicepresident. Verder zit ook specifiek in de commissie Financiële Administratie een vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën. In de commissie Nationale Veiligheid zijn daarnaast vertegenwoordigd het Bureau Nationale Veiligheid, het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname.

De commissies zijn geïnstalleerd na goedkeuring van de Onderraad verkiezingen, waarin verschillende ministers zitting hebben. Minister Noersalim heeft aan de leden meegegeven dat er nog een korte periode voor de verkiezingen ligt en dat zij zich dus moeten inzetten.

Minister Hoefdraad waarschuwt zoveelste keer voor nep-accounts op Facebook

Waarschuwingen zetten geen zoden aan de dijk zolang FB-gebruikers hun verstand niet gebruiken


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën waarschuwt opnieuw voor oplichters die achter een nep Facebook-profiel 'Gillmore Hoefdraad' zitten. Dit profiel blijkt reeds enige tijd actief. Maar, het gaat om meerdere nep-profielen:


De minister zegt vandaag, vrijdag 13 september 2019, tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat dit iets is dat continu gebeurt, maar dat hij ook al veel voorlichting heeft gegeven.

'De minister van Financiën doet geen zaken over financiële issues via het internet of social media. Het kan niet, het mag niet', aldus Hoefdraad. Hij waarschuwt de samenleving niet te trappen in oproepen die onder zijn naam op social media worden gedaan voor het aangaan van leningen of andere financiële handelingen. 'Ook een familielid van mij is erin geluisd', zegt de bewindsman tegen het NII.

'Deze mensen zijn oplichters, men moet zich niet laten pakken', zegt hij.  Hoefdraad drukt de samenleving op het hart dat hij met niemand contact zoekt via social media noch financiële voorstellen doet. Hij geeft ook geen enkele financiële garantie en bediscussieert geen leningen via het internet.

Overigens vermeldt hij niet wat de regering doet richting Facebook om de nep-profielen te verwijderen.

Peruaanse ex-president Toledo blijft in hechtenis in afwachting uitleveringsprocedures

(Bron tekening: Ellen Behringer- Reuters)
Voormalige Peruaanse First Lady uit een rechtszaal in San Francisco gesleept 

'Wat is dit voor een rechtszaak, het is een grap, het is een grap!'


Een voormalige Peruaanse First Lady moest donderdag 12 september 2019 uit een rechtszaal in San Francisco gesleept worden, toen ze de beslissing van een rechter vervloekte om haar echtgenoot, ex-president Alejandro Toledo, vast te houden in afwachting van uitleveringsprocedures.

Toledo, 73, wordt gevraagd in Peru terecht te staan ​​wegens beschuldigingen dat hij tijdens zijn ambtstermijn van 2001-2006 een omkopingsbedrag van $ 20 miljoen heeft ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Toledo ontkent wangedrag.


Hij werd in juli gearresteerd en heeft om vrijlating op borgtocht van $ 1 miljoen gevraagd.

Odebrecht erkende in een clementieovereenkomst van 2016 dat het ambtenaren in een tiental Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Peru, had omgekocht om contracten voor openbare werken te verwerven. Een voormalige Odebrecht-directeur heeft gezegd, dat Toledo om smeergeld heeft gevraagd en bewijs heeft geleverd om de claim te bevestigen.

Rechter Thomas Hixson oordeelde, dat Toledo een te groot vluchtrisico is om hem in vrijheid te stellen, onder verwijzing naar wat hij beschreef als connecties met invloedrijke mensen in verschillende landen. 'Ik heb hier goed over nagedacht', vertelde Hixson een rechtszaal vol met aanhangers van Toledo en Peruaanse media. 'Ik ga het detentiebevel handhaven.'


Nadat de uitspraak was aangekondigd, riep de echtgenote van Toledo, de Belgisch-Amerikaanse antropologe Eliane Karp, 'Wat is dit voor een rechtszaak? Het is een grap! Het is een grap!'

Amerikaanse marshals sleepten Karp (65) uit de rechtszaal terwijl ze zich verzette en schreeuwde dat haar man in de gevangenis zou sterven.


De uitbarsting was het nieuwste drama in het vergaande corruptieschandaal dat Peruaanse politici bijzonder hard heeft getroffen.

Eerder dit jaar pleegde een andere voormalige president, Alan Garcia, zelfmoord om arrestatie in de Odebrecht-zaak te voorkomen. Twee andere voormalige presidenten worden onderzocht, met een onder huisarrest.

Toledo wordt sinds 2017 als voortvluchtig beschouwd in Peru, toen een Peruaanse rechter beval hem vast te houden om te voorkomen dat hij de zaak zou ontvluchten of blokkeren. Maar, Toledo was destijds buiten het land en weigerde terug te keren.

Hixson zei, dat hij niet blij was met de situatie, maar dat hij ervoor moest zorgen dat Toledo niet zou vluchten.

(Suriname Mirror/El Comercio/Reuters/Diario Correo/Twitter)

Op de vlucht voor ontbossing: ara’s succesvolle stadsvogels in Brazilië

Door heel Zuid-Amerika neemt het aantal blauwgele ara’s af


Ze zijn publiekslieveling nummer één in Campo Grande, een groeiende stad in Brazilië: de blauwgele ara’s (Ara ararauna) die twee decennia geleden naar de stad trokken, op de vlucht voor droogte en bosbranden in hun eigenlijke thuis, de Pantanal. Nu vormen ze een connectie tussen de Brazilianen en de natuur en staan ze symbool voor het belang van natuurbehoud in het land. 

Door heel Zuid-Amerika neemt het aantal blauwgele ara’s af. De belangrijkste oorzaak daarvoor is ontbossing. In een rap tempo gaan grote stukken van hun leefgebied verloren. Dat maakt van steden een laatste toevluchtsoord voor de kleurrijke vogels. Eén van die steden is Campo Grande, een levendige stad in het midwesten van Brazilië. De blauwgele ara is er tot nu toe mateloos populair. Als officieel symbool van de stad, zijn ze niet alleen in het echt te bewonderen in parken en rustige groene straten, maar kan je ook souvenirs met hun beeltenis erop kopen en staat er zelfs een reusachtig standbeeld van de papegaaiensoort op het Macaw square (Ara plein).

Biologe Larissa Tinoco Barbosa is gespecialiseerd in papegaaiachtigen en brengt haar dagen niet in het regenwoud door, maar worstelend met het spitsuur.

De routes die ze met enige regelmaat aflegt om de blauwgele ara’s te monitoren, leiden haar langs 158 van hun nesten. In totaal hebben zo’n 700 van de vogels hun vermoedelijk vaste verblijfplaats in Campo Grande. Enkele dozijnen verschenen voor het eerst in de stad in 1999, toen ze een grote droogte en bosbranden in de nabij gelegen natuurgebieden, zoals de Pantanal, ontvluchtten.

'Ze vonden hier een gunstige omgeving en dat nieuws heeft zich als een lopend vuurtje onder de andere papegaaien verspreid', zegt Neiva Guedes, oprichter van het Instituto Arara Azul, dat het stadsvogelproject runt waarvoor de vogelpopulaties in de stad worden bijgehouden.

Net als de meeste papegaaien nestelt de blauwgele ara in boomholtes van palmbomen.

Campo Grande, een stad met ongeveer 885.000 inwoners, staat vol met de exotische Caribische koninklijke palmen, die tot wel 40 meter hoog kunnen worden en een ruimere nestholte bieden dan inheemse palmen. Daarbovenop is het verboden om bomen om te kappen die door nestelende papegaaien worden gebruikt. Bewoners helpen jonge ara’s regelmatig terug in hun nest, wanneer ze na een mislukte eerste poging om uit te vliegen op de grond terecht zijn gekomen. Er zijn zelfs mensen die een houten dakje boven het nest bouwen, zodat de vogels beschermd worden tegen de regen.

Over het algemeen is het leven goed in Campo Grande; er komen vrijwel geen natuurlijke vijanden voor en een weldaad aan fruit en noten is beschikbaar in de vele parken en groene open ruimtes. De overlevingskansen voor jonge ara’s zijn er volgens Guedes dan ook groter dan in het wild. Afgelopen jaar werd een recordaantal van 184 kuikens geboren binnen de stadsgrenzen. Het is echter een kwetsbaar evenwicht. In de stad dreigen andere gevaren, zoals het verstrikt raken in elektriciteitskabels en het aangereden worden door auto’s. En ondanks dat de smokkel van levende vogels en eieren lijkt af te nemen, vormt ook dit nog steeds een grote zorg voor natuurbeschermers.


Het instituut van Guedes werkt samen met de lokale politie en federale agentschappen in Brazilië en haar buurlanden, om zulke praktijken op te sporen en te stoppen. Stadsontwikkeling ten slotte, is een voortdurend op de loer liggend gevaar. Open ruimtes maken snel plaats voor gebouwen.

Reinaldo Azambuja, de gouverneur van de staat, heeft zelfs een controversieel voorstel gedaan om een groot deel van het centraal gelegen Park of the Powers om te turnen naar een parkeerplaats en regeringsgebouwen. Verschillende lokale bewoners zien niks in dat plan. Het park is aangewezen als beschermd gebied en volgens hen cruciaal voor het behoud van de biodiversiteit in de stad. Niet alleen het welzijn van de blauwgele ara’s staat op het spel, maar dat van 400 vogelsoorten, waaronder de groenvleugelara, die ook al sinds 1999 in de stad voorkomt. Zo blijkt dat de vogels in het drukke stadsgeweld nog altijd kwetsbaar zijn. Maar, ze zijn ook majestueus en Guedes hoopt dat ze het publiek zullen inspireren om meer belang te hechten aan natuurbeschermingsonderwerpen. Ze ziet het liefst dat de ara’s een symbool worden voor toewijding en zorg voor het milieu.

Recente observaties lijken er op te wijzen dat de populatie blauwgele ara’s toeneemt in Brazilië. Mogelijk zelfs omdat vogels uit de Campo Grande zich naar andere plaatsen verspreiden. 'Blauwgele ara’s worden zelfs weer gezien in regio’s waar ze eerder waren verdwenen. Dat kan betekenen dat de populaties groeien', zegt Guedes. Een hoopvoller symbool voor de terugverende kracht van de natuur lijkt er niet te bedenken.

(Suriname Mirror/AnimalsToday/National Geographic)

Zeker elf mensen gedood bij brand in een ziekenhuis in Rio de Janeiro, Brazilië

Brand in privé Badim-ziekenhuis veroorzaakt door kortsluiting in generator


Een brand in een Braziliaans ziekenhuis heeft donderdagavond 1 september 2019 het leven gekost van minstens 11 mensen. Patiënten uit het privé Badim-ziekenhuis in het noorden van Rio de Janeiro werden geëvacueerd, omdat zich donderdagavond dikke rook door het gebouw verspreidde. 

Mensen op brancards vulden de trottoirs van de omliggende straten, voordat ze naar een alternatieve locatie werden verplaatst. Sommige patiënten waren op de intensive care geweest.



Een vrouw vertelde de O'Globo nieuwssite, dat haar 77-jarige vader zijn eigen weg uit zijn kamer zocht, maar medische apparatuur - een neurostimulator - achter zich moest laten. 'Het is een apparaat waar hij van afhankelijk is om te kunnen leven... We vroegen een brandweerman om het te gaan halen, zonder dit apparaat zal hij niet leven. Als ik daar binnen zou kunnen komen, zou ik het zelf halen.'


Een getuige, Fatima Chavier, vertelde persbureau Reuters, dat het een paniekscène was toen de patiënten op brandweer wachtten. 'Veel mensen wilden uit het ziekenhuisgebouw springen... Er was veel rook, veel mensen gilden.'

Brandweerlieden kwamen ter plaatse net voor zes uur 's avonds lokale tijd aan en de brand was volgens lokale media twee uur later onder controle.


Er is een onderzoek aan de gang. Het management van het ziekenhuis zei, dat ze geloven dat het werd veroorzaakt door kortsluiting in een generator.



(Suriname Mirror/O'Globo/El Pais Brasil/BBC/Twitter)

Selikor en X-team politie Curaçao gaan intensieve controles verrichten op illegale vuilstort

Selikor hoopt meer bewustzijn te creëren over belang van schoon milieu


Selikor gaat samen met het X-team en de politie intensieve controles verrichten op illegale vuilstort. Dat heeft Selikor gisteren bekendgemaakt, aldus vandaag, vrijdag 13 september 2019, het Antilliaans Dagblad. Op deze wijze hoopt Selikor meer bewustzijn te creëren binnen de gemeenschap over het belang van een schoon milieu. 

Selikor geeft aan al langere tijd in de media kennis te hebben genomen van de illegale vuilstort bij Dam Pretu. 'De omgeving wordt regelmatig schoongemaakt, maar toch gaat het illegaal dumpen van vuil door. Dit en andere illegale vuilstorten moeten stoppen.'

De controles houden in dat vuiltransporteurs voortaan moeten kunnen bewijzen waar het vuil vandaan komt. Dit kan door een eigen bewijs te laten tekenen door de opdrachtgever.

Ook bij Selikor zijn deze bewijzen beschikbaar. Met dit formulier kan de transporteur aantonen waar het vuil vandaan komt en wie de eigenaar en dus opdrachtgever is. Door het bewijs te tekenen, verklaart de opdrachtgever dat hij verantwoordelijk is voor de kosten voor de stort bij de landfill of vuilstort bij Koraal Specht. Het formulier moet volledig en juist ingevuld worden en vergezeld gaan met een kopie van het identiteitsbewijs van de opdrachtgever.

Elke transporteur die vanaf nu niet in het bezit is van zo’n bewijs, wordt op dat moment door de politie of het X-team van een formulier voorzien dat ter plaatse moet worden ingevuld.

Gebouwen op terrein Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), Curaçao, krijgen een nieuwe bestemming

Plannen voor onder andere een zorghotel, appartementen en horeca


De gebouwen op het terrein van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) krijgen een nieuwe bestemming. Eigenaar Stichting Sehos heeft plannen voor onder andere een zorghotel, appartementen en horeca. 

'Sint Elisabeth District zal de brug vormen tussen het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) en Otrobanda', zei Sehos-directeur Anthon Casperson woensdag tijdens een presentatie aan de pers, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 13 september 2019.

De toekomstige invulling van terrein en gebouwen is vastgelegd in een visiedocument dat is opgesteld door het lokale planologisch en architectenbureau ProGaya.

Casperson: 'In december vorig jaar hebben de Raad van Toezicht en het Bisdom hun goedkeurig gegeven aan de toekomstvisie. De wens is wel dat het historische, katholieke karakter behouden blijft.'

Dat het vastgoed na het ophouden van de exploitatie als ziekenhuis wordt gerestaureerd en een nieuwe functie krijgt, is alleen al van belang om te voorkomen dat het ernaast gelegen CMC risico loopt door verval en leegstand van de gebouwen. De stichting schat dat voor het realiseren van de plannen een investering van 50 tot 60 miljoen gulden nodig is en is zich ervan bewust dat zij ‘de voorbereidingen en realisatie van het project niet alleen kan dragen’.

Een haalbaarheidsstudie is in voorbereiding en in Nederland is subsidie aangevraagd bij het Nationale Restauratiefonds in de vorm van een ‘zachte lening’

'Hotel-kwestie Adhin ontaardt in elkaars vliegen afvangend media-spektakel

(Bron foto's: Grand Hyatt New York)
De Ware Tijd: 'Discussie over prijzige hotelkamers ontaardt in een dure klucht'

Spijkers op laag water zoeken is verheven tot 'journalistieke kunst'....


De discussie over de prijzige hotelkamers voor de delegatie onder leiding van vicepresident Aswin Adhin later deze maand in New York ontaardt zo langzamerhand in een dure klucht, althans volgens de Ware Tijd vandaag, vrijdag 13 september 2019. 

Woensdag zei Miriam Mac Intosh, directrice van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), in een verklaring, dat Suriname de prijzen niet in de hand heeft. De prijzen schieten in drukke periodes omhoog en dat zijn volgens BuZa 'realiteiten waarmee we moeten dealen'.

Adhin stelde gisteren echter, dat bewust is gekozen voor een dure kamer met vergaderruimte 'die gebruikt zal worden voor relevante meetings, die de Surinaamse delegatie met bevriende naties of partners zal moeten hebben.'

De kamer in Grand Hyatt New York die voor Adhin en zijn vrouw is gereserveerd voor zo'n 2.800 Amerikaanse dollar per nacht. De totale kosten voor alleen het verblijf van de dertienkoppige Surinaamse delegatie bedragen ruim 80.000 dollar. De kosten zijn volgens hem 'juist honderden malen minder dan wanneer de som van de presidenten en andere regeringsvertegenwoordigers die hij in de VN zal ontmoeten, naar Suriname zouden komen'.

Maar, volgens de Ware Tijd zijn in het bewuste hotel in de periode dat de Surinaamse delegatie daar verblijft, nog volop kamers beschikbaar. Een kamer met voldoende ruimte om gasten te ontvangen kost zo'n 700 Amerikaanse dollar, een kwart van de prijs die nu voor Adhin wordt betaald. Overigens biedt Grand Hyatt haar gasten volop de gelegenheid om een van de vele vergaderruimtes die het hotel rijk is, te gebruiken.

De Ware Tijd heeft gewoon even de website van het hotel bekeken....

Wegenautoriteit: 'Soms worden minderjarigen ingezet om te werken bij maaiprojecten'

(Bron foto: Facebook)
Wegen- autoriteit informeert aannemers maaiprojecten over onvolkomenheden


Aannemers die via een contract maaiprojecten uitvoeren voor de Wegenautoriteit, hebben gisteren tijdens een speciale bijeenkomst op het terrein van de Wegenautoriteit informatie gekregen. Dat was onder meer bedoeld om structuur te brengen in de werkzaamheden waarvoor ze zijn aangetrokken. Tijdens de sessie zijn ook enkele zaken verduidelijkt die te maken hebben met hun werkovereenkomst, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 13 september 2019.

Volgens Lloyd Playfair, hoofd van de afdeling Planning, bestaat het vermoeden dat de werkvoorschriften in het bestek niet altijd worden doorgenomen, met alle gevolgen van dien. 'Dit kan in het veld voor onvolkomenheden zorgen, wat zelfs tot gevaarlijke situaties kan leiden.'

Het komt bijvoorbeeld voor, zegt hij, dat arbeiders die het werk uitvoeren geen beschermende kleding aandoen of dat het werkgebied onvoldoende wordt afgezet. Daarnaast worden soms minderjarigen ingezet om te werken of raken tijdens het werk ruiten beschadigd. Playfair zegt, dat de Wegenautoriteit hierover wordt geconfronteerd met klachten door burgers.

De groep is ook geïnformeerd over zaken met betrekking tot de financiële afhandeling: hoe zij correct moeten declareren en over de wijze waarop de belastingafdracht moet geschieden. 'Vele van ze hebben geen bedrijfsrekening. Het geld wordt op naam van een persoon overgemaakt', zegt Playfair.

Er bleken tijdens de sessie vooral veel onduidelijkheden te zijn bij de aannemers over de belastingafdracht. Over dit gedeelte is de groep door twee belastingambtenaren geïnformeerd. Een aannemer die anoniem wenst te blijven, zegt, dat hij niet goed op de hoogte was over de belastingafdracht. Hij vond de sessie daarom nuttig. De aannemer zegt dat hij serieus omgaat met de veiligheid bij het werk. 'Ik let goed daarop, want mijn arbeiders moeten ook veilig zijn.'

Een andere aannemer, die ook niet bij naam genoemd wil worden, heeft de infosessie positief opgevat. 'We hadden behoefte hieraan en het heeft voldaan aan de verwachting en heeft voor ons gediend als een eye opener om zaken serieuzer aan te pakken.'

Playfair zegt dat de informatie ook bedoeld is om de arbeiders ervan bewust te maken dat ze zichzelf moeten beschermen tegen bepaalde situaties. 'Als er een ruit beschadigd raakt tijdens het werk hebben zij een probleem.' Tijdens de bijeenkomst is ook gesproken over de legitimatie van de arbeiders voor de herkenbaarheid.

Plannen regering voor uitbaggeren Saramaccakanaal zijn voorlopig opgeschort....

(Bron foto: Radio 10)
Ministerie van OWT&C: 'Uitbaggeren van de Surinamerivier heeft prioriteit' 

.... Maar, er zit ook geen schot in baggerproject Surinamerivier....


De plannen van de regering voor het uitbaggeren van het Saramaccakanaal zijn voorlopig aangehouden. Clifton Amoida, waarnemend onderdirecteur Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), zegt vandaag, vrijdag 13 september 2019, in de Ware Tijd, dat nu het uitbaggeren van de Surinamerivier prioriteit heeft.

Amoida: 'We zijn druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor de Surinamerivier, omdat dit wel wat grote prioriteit heeft. De plannen om het Saramaccakanaal uit te baggeren staan nog overeind, maar zijn nu even op de achtergrond.'

Er wordt al jaren gesproken over plannen om het Saramaccakanaal uit te baggeren, wat ook voor de Surinamerivier geldt. President Desi Bouterse zei in zijn nieuwjaarsboodschap dat de regering dit jaar 'met de meeste spoed' zal beginnen met het baggeren van de Surinamerivier Het staatshoofd merkte op dat het baggeren van de Surinamerivier de economie ten goede zal komen, omdat schepen die de haven al geruime tijd niet meer konden bereiken, weer binnen zullen kunnen loodsen. Een van de directe voordelen daarvan, zei de president, is dat de tarieven voor het zeetransport van goederen verlaagd zullen worden waardoor ook de consumentenprijzen omlaag kunnen gaan.

Hij noemde ook de voordelen van het uitbaggeren van het Saramaccakanaal op infrastructureel en sociaalmaatschappelijk vlak. Dit zal vooral het probleem van wateroverlast in Paramaribo en Wanica terugdringen.

Amoida wil zich niet wagen aan het noemen van een periode waarin begonnen zal worden met de werkzaamheden ten aanzien van het Saramaccakanaal. 'Ik heb de planning niet in handen.'

Hij zegt dat ten aanzien van de plannen voor de Surinamerivier het technische gedeelte al achter de rug is. 'Nu wachten we op de afronding van het financieel gedeelte. Daarna moet het werk aan een aannemer gegund worden.' Het ministerie van OWT&C heeft in haar conceptbegroting voor 2020 slechts Srd 500.000 opgenomen voor het baggeren van het Saramaccakanaal tot en met Uitkijk. Daarbij, zo staat vermeld in de begroting, zullen ook de schutsluizen worden aangepakt. 'De doelstelling van het project is om de waterafvoer van Paramaribo en Groot-Paramaribo en de binnendoorvaart van het Saramaccakanaal te verbeteren', valt in de begroting te lezen.

Voor het baggeren van de Surinamerivier heeft het ministerie Srd150.400.000 begroot. De regering is eerder dit jaar een lening van 35 miljoen Amerikaanse dollar aangegaan met de Wereldbank voor de rehabilitatie van het Saramaccakanaal.

Dit berichtte Suriname Mirror op 28 augustus:

'De regering van Suriname had 25 april via haar voorlichtingsbureau, het Nationaal Informatie Instituut, bekendgemaakt, dat een nog te kiezen bedrijf uiterlijk aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar zou starten met het uitbaggeren van de vaargeul van de Surinamerivier. Inmiddels is het eind augustus en het heeft er alle schijn van, dat de regering weer geen woord houdt  

Het verantwoordelijk ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie reageert niet, ondanks herhaald verzoek van, op de vraag wat de stand van zaken rond het baggerproject is. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) durft geen uitspraak te doen en verwijst naar het ministerie: 'Met betrekking tot het baggerproject, moet u voor de nodige informatie bij het ministerie terecht.' Het oppositie parlementslid Riad Nurmohamed (VHP, Vooruitstrevende Hervormings Partij) laat in een korte reactie weten: 'Nee, geen update news erover.'

Dat het project, naar het zich laat aanzien, nog niet is gestart is opmerkelijk. Immers, Suriname is economisch gebaat bij een diepere vaargeul in de Surinamerivier en dat wordt ook al jaren hardop gezegd door de regering. 'De voorbereidingen hiertoe zijn in volle gang. De regering zal dit jaar met de meeste spoed beginnen met het baggeren van de Surinamerivier', zei president Desi Bouterse begin januari. (...)'

Ministers Misiekaba, Chotkan en Soerdjan bezoeken het district Para

Bewindslieden willen uiteenlopende problemen zo snel mogelijk oplossen


De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, André Misiekaba, heeft donderdag met een overheidsdelegatie een bezoek gebracht aan het district Para. De delegatie die ook bestond uit de ministers van Openbare Werken communicatie & Transport, Vijay Chotkan, en Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer, heeft de verschillende wijken binnen Para aangedaan. Ook de Assembleeleden van het district en de districtscommissaris waren aanwezig, zo meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 13 september 2019.

Misiekaba vindt dat de bewoners van Para die recht op sociale voorzieningen hebben, deze moeten krijgen. Te Smalkalden West heeft de minister gesproken met bewoners om te kijken hoe de sociale voorzieningen naar het gebied gebracht kunnen worden. 'Wij moeten de mensen opzoeken en waar hulp nodig is, een helpende hand toereiken. Want soms kennen de mensen de weg niet die ze moeten bewandelen', zegt de bewindsman.

Verder is een aantal instellingen aangedaan. Bij het kindertehuis Johanna heeft de minister terstond een subsidieprobleem opgelost. Voor dit jaar heeft de instelling geen subsidie gehad van de overheid. 'Dit is nu al zo goed als zeker opgelost', verzekert de leiding van het internaat.

Samen met de andere collega-ministers zijn de problemen van wateroverlast, onbegaanbare wegen, straatverlichting, grondkwesties en andere belangrijke zaken, bekeken. De ministers zullen hun werkarmen in stelling brengen om deze problemen zo snel als mogelijk op te lossen.

Familieleden op Rosebel doodgeschoten porknokker Aloeboetoe willen duidelijkheid

(Bron screenshot: YouTube)
'We willen precies weten wat er is gebeurd en wat reden was om mijn broer dood te schieten'

Familie begint rechtszaak tegen de Staat om schadevergoeding


Familieleden van de 25-jarige porknokker Furgill Aloeboetoe, die op 28 juli is doodgeschoten op een concessie van Rosebel Gold Mines, verzetten zich ertegen dat de zaak in de doofpot belandt. Zij staan erop, dat ze op de hoogte worden gebracht van het resultaat van het politieonderzoek, maar hebben tot nu toe hierover niets gehoord. 

'We willen precies weten wat er is gebeurd en vooral wat de reden is geweest om mijn broer dood te schieten. We willen niet langer leven met vraagtekens, maar willen duidelijkheid om de pijn te verminderen', zegt Whitney Aloeboetoe, zus van Furgill, vandaag, vrijdag 13 september 2019, in de Ware Tijd.

De familie heeft twee advocaten in de arm genomen om een rechtszaak tegen de Staat te beginnen om schadevergoeding. 'Mijn broer was illegaal in het gebied, maar wat hij gedaan zou hebben, het doodschieten van iemand is vergaand', stelt de zus. De advocaten zullen binnenkort in een brief aan de autoriteiten eisen om te worden geïnformeerd over het onderzoek. 'Er was aan ons gezegd dat we na de begrafenis van mijn broer meer zouden horen over het schietincident. We hebben onze telefoonnummers achtergelaten bij de politie maar we zijn nog niet gecontact', zegt Aloeboetoe.

De zus brengt in herinnering, dat de familie nog steeds de bezittingen van de doodgeschoten jongeman, waaronder een tas en mobiele telefoon, die hij bij zich had, niet heeft gekregen. De kleding die hij droeg is verbrand en dat noemt de familie een kwalijke zaak . 'Wij hebben die kleren nodig om in de kist te plaatsen en dat doen wij volgens onze marrontraditie. Als de kleding er niet is, kunnen we in principe niet begraven.'

Aloeboetoe is inmiddels begraven. Politievoorlichter Humphrey Naarden was niet bereikbaar voor commentaar.

Vicepresident Adhin beweert kosten reis India zoveel mogelijk zelf te hebben willen opbrengen

'Reis naar India was in eerste instantie een persoonlijke uitnodiging, maar is uitgebouwd'



Vicepresident (vp) Ashwin Adhin zegt vandaag, vrijdag 13 september 2019, op Starnieuws, dat hij heeft geprobeerd de kosten voor zijn reis naar India zoveel mogelijk zelf op te brengen, maar dat als hoogwaardigheidsbekleder hij aanspraak maakt op enkele voorzieningen, die hij dus ook ontvangt. Hij benadrukt dat zijn reis naar India in eerste instantie een persoonlijke uitnodiging was, maar is uitgebouwd. Adhin gaat nu met een uitnodiging van de Delhi University en één van de Lovely Professional University op zak, naar India. 

De reactie van de vp volgt op de kritiek die is losgebarsten nadat bekend werd dat hij deze week met een tien personen tellende delegatie via Tel Aviv, Israël, naar India gaat.

Volgende week reist hij vanuit New Delhi naar New York waar hij de algemene vergadering van de Verenigde Naties zal bijwonen. Voor het verblijf in New York moet alleen al minimaal US$ 81.000 aan hotelkosten worden betaald, maakte de Ware Tijd dinsdag bekend. De zeven overnachtingen in New York van de vp en zijn vrouw kosten de staat US$ 19.250. Daar komen nog de reiskosten, daggelden, representatiekosten en vliegtickets bij.

Daags na de publicatie van de hotelkosten van de vp, haastte de directrice van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Miriam Mac Intosh, zich om uit te leggen dat Suriname de prijzen voor hotelaccommodaties in New York en met name in Manhattan, niet in de hand heeft. Ze stelde dat gedurende deze periode de druk op accommodaties in Manhattan toeneemt. 'De prijs schiet dan omhoog en dat heeft geen enkel land en geen enkele delegatie in de hand. Rekening houdend met de vrije markt in New York en met name in Manhattan, zijn dit de normale en gangbare prijzen.' 

Ahhin zal op 18 september de ere-rede doen bij de diploma-uitreiking van de particuliere universiteit Lovely Professional University in Punjab. Zelf zegt de vp daarover aan het Nationaal Informatie Instituut dat het 'een groot moment voor Suriname' wordt. Hij zal op beide universiteiten een betoog houden, vertelt hij en een college verzorgen over hoe Suriname volgens de Vedanta filosofie heeft gewerkt aan natievorming en decolonization of the mind. 'Ik ga laten zien wat Suriname als klein land gedaan heeft om vrede te behouden en natievormend te werken. Men wil dat ik dat doe vanuit de Vedanta filosofie.' Bij deze reis komen geen officiële ontmoetingen namens de Surinaamse regering met Indiase vertegenwoordigers.

Over zijn reis naar Israël zegt hij dat ook deze missie van essentieel belang is voor Suriname. De reis zou, zo vertelt Adhin, tegen de achtergrond zijn van de opzet van het Agro-Industriepark dat moet komen in het district Wanica 'waarbij zo'n 1.500 jobs zullen worden gecreëerd'. Hij zal in Israël een agrarisch industriepark bezichtigen en na zijn terugkeer in Suriname zullen de landbouwers worden ingelicht met filmmateriaal dat hij mee terug neemt.

Op 26 september spreekt Adhin de 74e algemene vergadering van de Verenigde Naties, namens president Desi Bouterse, toe. Over de hoge kosten van zijn verblijf in New York zegt hij dat het om prijzen van New York gaat. 'Het staatshoofd moet vertegenwoordigd worden en dat dient op een correcte manier en met de minimale faciliteit voor vergaderingen gedaan te worden.' Dat de kosten worden betaald door de belastingbetaler, ontkent hij niet. 'Wij doen het voor de belastingbetaler, voor elke burger.' 

Hij voegt eraan toe, dat het de plicht is van elk land om geopolitiek te bewegen. 'Je moet zelf ook je stem laten horen, zodat je in situaties kan steunen op andere landen. Ook wanneer je een punt moet maken in de VN, moet je daar zijn.'