maandag 15 januari 2018

Minister Welzijn geeft persoonlijk opdracht Chinese Karaokebar ‘A8 KTV’ te sluiten, dc Nerkust opent hem weer

(Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
'Ik heb de bar onterecht laten sluiten, er is geen sprake van geluidsoverlast en hinder'
 


Volgens de Ware Tijd van maandag 15 januari 2018, zou zich een machtsspel voltrekken rond de exploitatie van nachtelijke activiteiten in het gebouw aan de Ming Doelmanstraat waarin de Chinese Karaokebar ‘A8 KTV’ is gehuisvest. Autoriteiten op verschillend niveau blijken hierbij betrokken te zijn. De bar werd in november vorig jaar tot nu toe driemaal gesloten door de politie in opdracht van hoger hand, maar telkens weer bleek de Chinese uitbater zodanige contacten te hebben dat hij toestemming kreeg om de exploitatie te hervatten. 

Buurtbewoners hebben na herhaaldelijk klagen en het indienen van een petitie met hun handtekening, gedaan gekregen dat uiteindelijk een gemengde commissie de vergunning ingetrokken heeft en de bar opnieuw heeft laten sluiten. Tot verbazing van zowel de buurtbewoners als de commissie ging al na een paar dagen de bar weer open.
Zeker drie van de ondertekenaars van de petitie zijn verhuisd, omdat zij de overlast niet langer konden verdragen. Andere buurtbewoners, die in die omgeving huurder zijn, zouden zijn bedreigd dat wanneer zij doorgaan met klagen hen de huur zou worden opgezegd. Volgens twee van de buurtbewoners is het de afgelopen dagen opmerkelijk rustig geweest bij de bar.

Districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo-Zuidwest zegt, dat hij inderdaad tot twee keer toe de bar heeft gesloten, maar dat hij hierop terug moest komen. 'Ik heb de bar onterecht laten sluiten, er is geen sprake van geluidsoverlast en hinder.'

Minister Ferdinand Welzijn reageert in eerste instantie verbaasd wanneer hij hoort dat de bar nog open is. 'Ik heb vaak klachten gekregen van buurtbewoners en heb persoonlijk de opdracht gegeven de zaak te sluiten.' Als hem wordt meegedeeld dat Nerkust van mening is dat er geen sprake is van hinder, zegt hij: 'Dan is er niets aan de hand; de dc is het hoogste gezag als het gaat om geluidsoverlast en hinder.'

Twee honden dodelijk vergiftigd en woning te Richelieu overhoop gehaald

Buit bestaat uit jachtgeweer en twee dozen patronen, laptops, Euro 1.000, Srd 5.000 en sieraden


Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag flink huisgehouden in een woning aan de Oost-Westverbinding, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 15 januari 2018. Omstreeks half twee 's morgens, toen de bewoners thuis kwamen, ontdekten zij de inbraak. Twee honden waren vergiftigd en lagen dood op het erf. 

De bewoners gingen hun woning binnen en zagen dat alles overhoop was gehaald.

De buit bestaat een jachtgeweer met twee dozen patronen, laptops, Euro 1.000 , Srd 5.000 en sieraden ter waarde van Srd 500.000.

De daders hebben het dievenijzer van het keukenraam geforceerd en zich toegang verschaft tot de woning. De politie van Richelieu is belast met het verdere onderzoek. De daders zijn vooralsnog onbekend. Het onderzoek in deze zaak duurt.

Ramsoender Jhauw: 'Gouden kans om Dino Bouterse terug te krijgen verspeeld'

'Wij moeten niet achter landen als Venezuela en andere zogenaamde geweldige landen staan'


Ramsoender Jhauw, ondernemer en voorzitter van de Partij voor Integriteit, Nationale Motivatie en Gelijke Kansen (PING), beweert vandaag, maandag 15 januari 2018, in het Dagblad Suriname, dat Suriname en met name president Desi Bouterse een grote strategische blunder heeft begaan door in december 2017 tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël te stemmen bij de Verenigde Naties, VN.

'President Bouterse zijn zoon moet een celstraf van 16 jaar uitzitten in de VS. Wie zou zijn zoon niet eerder thuis willen hebben?', stelt Jhauw. De politicus voert aan, dat de Amerikaanse president, Donald Trump, gedreigd heeft om geen ontwikkelingshulp of andersoortige steun meer te geven aan landen die voor de resolutie hebben gestemd. Deze dreiging is volgens hem ook goed tot uiting gekomen bij het feestje dat de permanente missie van de VS bij de VN organiseerde voor de landen die niet hebben meegewerkt aan de resolutie. Tijdens het samenzijn heeft Trump in een videoboodschap de ‘Friends of the U.S.’ bedankt en steun toegezegd daar waar de VS een bijdrage in kan leveren. Suriname was niet op de lijst van genodigden en was dan ook niet welkom op het feestje.

Jhauw benadrukt, dat president Bouterse een gouden kans voorbij heeft laten gaan door bijvoorbeeld deze mogelijkheid te benutten en een verzoek in te dienen bij de Amerikaanse autoriteiten om gratie of pardon te verlenen aan Dino Bouterse, die momenteel al 2.5 jaar celstraf heeft uitgezeten.

Ook zou Suriname extra steun hebben gevraagd voor het uitvoeren van andere belangrijke projecten. De afgelopen jaren heeft Suriname vooral op het gebied van defensie en justitiële samenwerking, met name in de vorm van technische bijstand, apparatuur, trainingen en humanitaire missies steun van Washington gekregen.

'Ze hebben gewoon emotioneel en niet met hun verstand gestemd. Wij moeten niet achter landen als Venezuela en andere zogenaamde geweldige landen staan', aldus de Ping-voorman.

Dino Bouterse werd in maart 2015 door een Amerikaanse rechter veroordeeld voor drugssmokkel. Hij kreeg in totaal 195 maanden celstraf. Dino Bouterse werd op 29 augustus 2013 in Panama aangehouden en meteen uitgeleverd aan de VS.

Leden Vereniging van Medici in Suriname gaan niet in staking

Voorzitter Voigt van VMS niet te spreken over 'gijzeling'-uitspraak van minister Pengel


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft tijdens een persconferentie vandaag, maandag 15 januari 2018, benadrukt niet in staking te gaan eind februari, wanneer er geen oplossing wordt bereikt met het Staatsziekenfonds (SZF). Patiënten die verzekerd zijn bij het SZF, zullen geholpen worden indien dringende medische behandeling is vereist. De behandelingen die kunnen wachten, zullen op een later tijdstip worden uitgevoerd. Dit meldt Starnieuws.

De VMS wil een structurele oplossing voor het vraagstuk, dat nagenoeg elke maand de betaling te laat plaatsvindt.

Pieter Voigt, voorzitter van de VMS, is niet te spreken over uitlatingen van minister Patrick Pengel gedaan in Nickerie. Hij merkte op juist met deze bewindsman goed contact is en zaken op de rails worden gebracht. Misschien heeft hij uit teleurstelling opgemerkt dat artsen mensen in gijzeling nemen. De VMS zei niet in te zullen gaan op dit soort aantijgingen.

Het bestuur voerde aan, dat het er niet om gaat dat de artsen meer geld willen. Er is meer dan vijf jaar geen verhoging doorgevoerd. Het gaat om tijdige betaling en een specificatie waarvoor er wordt betaald. Bij de overmakingen van geld zijn geen specificaties. De VMS wil transparantie en dat de overheid haar verplichtingen nakomt. De VMS vindt dat deze kwestie opgelost wordt door met elkaar om de tafel te zitten.

SZF-directeur Rick Kromodihardjo had het bestuur uitgenodigd voor een onderhoud vandaag om één uur. De VMS heeft deze uitnodiging afgezegd. Voigt legde uit, dat er al tijd was gestopt in de persconferentie en artsen nog patiënten moesten behandelen. Het VMS-bestuur is bereid morgen in overleg te treden met het SZF.

De strijd van 'huacas' tegen de groeiende hoofdstad van Peru, Lima

'De stad groeit nog steeds met zijn rug naar het archeologische erfgoed'


Archeologische vindplaatsen zijn niet ongewoon in de uitgestrekte hoofdstad van Peru. In Lima en in de omgeving wonen mensen naast een verleden waar ze vaak weinig van afweten. Peru heeft tienduizenden historische sites, in de volksmond bekend als 'huacas'. Terwijl de stad steeds meer groeit, onderscheiden huacas zich als eilanden van rust en als herinnering aan Peru's pre-Spaanse verleden.

Maar, als de prijzen van onroerend goed stijgen, moeten ook zij strijden om ruimte. Vanaf de top van de San Mateo huaca, een eens heilige plaats die al duizend jaar oud is, is er een indrukwekkend uitzicht op niet alleen de grotere stad, maar ook op een aantal van de hoge gebouwen die botsen met het monumentale karakter van de lemen tempel .

'De stad groeit nog steeds met zijn rug naar het archeologische erfgoed, alsof het iets is dat tegen moderniteit of de groei van de stad indruist', aldus archeoloog Pedro Espinoza. 'Maar, in feite kunnen we de twee harmoniseren op een manier die iedereen ten goede komt.'



Espinoza en anderen hopen, dat ze verandering teweeg kunnen brengen met een nieuwe campagne die gratis toegang biedt tot musea en archeologische vindplaatsen, waarvan Lima meer heeft dan enig andere stad in Latijns-Amerika. En er zijn problemen, naast alleen het enorme aantal sites dat moet worden afgehandeld.

'We hebben het niet alleen over een zeer groot aantal locaties, maar plaatsen die problemen hebben gehad metkrakers die vele jaren teruggaan.'

Mateo Salado werd ooit bewoond door meer dan 50 families, maar er zijn er nu nog maar elf over. En terwijl de strijd van Lima over het land voortgaat, wint de hoofdstad beetje bij beetje de controle over het spectaculaire verleden van de stad.


(Suriname Mirror/CGTN America/YouTube)

Ziekenhuizen in het oosten Colombia in financiële problemen door toestroom Venezolanen

Ziekenhuizen in grensprovincies hebben meer dan 25.000 onverzekerde Venezolanen verzorgd

Zo'n 30% van de patiënten in Erasmo Meoz-ziekenhuis in Cucuta zijn onverzekerde Venezolanen


Ziekenhuizen in het oosten van Colombia worden geconfronteerd met toenemende financiële ellende als gevolg van de duizenden Venezolanen die noodhulp hebben gezocht in het buitenland, meldden lokale media zondag 14 januari 2018. 

Volgens Radio RCN hebben ziekenhuizen in de grensprovincies meer dan 25.000 Venezolaanse burgers verzorgd die thuis geen medische zorg konden ontvangen. De regionale overheden zijn achter in het betalen van de ziekenhuizen, waardoor ze in directe financiële problemen komen, aldus het radiostation.


De grootste toestroom van onverzekerde Venezolanen met medische noodsituaties is gerapporteerd in Santander, Norte de Santander, La Guajira en Cesar.

Het zorgstelsel van Venezuela is ingestort te midden van de ergste economische crisis die de buurman van Colombia in tientallen jaren heeft getroffen.



De Colombiaanse nationale regering in Bogota beloofde in september ziekenhuizen te vergoeden voor het verzorgen van onverzekerde buitenlanders in noodgevallen, maar onvoldoende, aldus ziekenhuisdirecteuren.

De ziekenhuizen in La Guajira, Norte de Santander en Santander hebben schulden ter hoogte van 5.6 miljoen dollar, terwijl de regering slechts heeft ingestemd om 3.6 miljoen te betalen. De ziekenhuizen in bijvoorbeeld Norte de Santander zeggen, dat de regering nog steeds ongeveer 40% van de 2 miljoen dollar die het aan wanhopige Venezolanen heeft uitgegeven, moet compenseren, aldus gezondheidsmanager Juan Bitar van Norte de Santander.

Ongeveer 30% van de patiënten in het Erasmo Meoz-ziekenhuis in Cucuta, de belangrijkste grensstad, zijn onverzekerde Venezolanen.

Colombia's Grondwet verleent alle mensen in het land noodhulp, zonder rekening te houden met hun afkomst.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, bood zondag aan Colombia te helpen met de aanpak van de problemen die vanuit Venezuela zijn overgekomen. Honderdduizenden Venezolanen zijn hun land ontvlucht en verblijven momenteel in Colombia, volgens het migratiebureau van het land..

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Porto Central te Presidente Kennedy in Brazilië: de haven die niet voor vissers is...

Vijf kilometer lange vaargeul verandert groot natuurgebied in modern industriegebied



De Braziliaanse gemeente Presidente Kennedy moet met de Porto Central dé transporthub van Brazilië worden, gebouwd door het Havenbedrijf Rotterdam. Maar, waar de enorme haven gaat komen, wonen nu mensen die nooit iets anders hebben gedaan dan vissen. 'Ze bleven maar zeggen: er komen banen. Maar, de banen die er komen zijn voor mensen die gestudeerd hebben.' Dit schrijft  Ike Teuling vandaag, maandag 15 januari 2018, in Down to Earth Magazine.

'Ik ben 39 jaar en heb nooit iets anders in mijn leven gedaan dan vissen', zegt Fernando Paes Batista terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd wist. In zwembroek en teenslippers zit hij in de woonkamer van zijn zelfgebouwde betonnen huis in het Braziliaanse Marobá.

De paar honderd inwoners van het slaperige dorpje, 600 kilometer ten noordoosten van Rio de Janeiro, leven bijna allemaal van de visserij.



Op de zanderige binnenplaats staat een vers geschilderde oranje roeispaan. Batista vist vanuit zijn roeiboot, met hengels en kleine netten. Af en toe leent hij een buitenboordmotor van een bevriende visser. 'We worden er niet rijk van maar we kunnen ervan leven', verklaart de vader van drie kinderen. Zijn vrouw Aline Belonia (35) verdient wat bij als schoonmaakster in het gemeentehuis, de enige formele werkgever in de gemeente Presidente Kennedy, waar Marobá onder valt.

Batista’s vader was visser, zijn grootvader was visser en al zijn broers zijn visser. Zoon Luis Fernando (8) wil ook visser worden. Maar of dat nog kan, tegen de tijd dat hij sterk genoeg is om in de roeiboot de zee op te gaan, weet Batista niet. Op de plek waar de vissers van Marobá nu de beste vis vangen, varen straks de grootste zeeschepen ter wereld.

Presidente Kennedy moet dé transporthub van Brazilië worden. Een verbinding tussen de gigantische, recent ondekte olievelden voor de kust, de ijzermijnen en sojavelden in de aangrenzende provincie Minas Gerais en de rest van de wereld.

Een vijf kilometer lange vaargeul zal een natuurgebied van duizenden voetbalvelden groot veranderen in een modern industriegebied. Het eindeloze zandstrand tussen Marobá en het volgende dorp Praia das Neves, ‘sneeuwstrand’ in het Portugees, zal in tweeën worden gekliefd.



Porto Central is de ambitieuze naam die op de havenplannen geplakt is. Tijdens de hoogtijdagen van de Braziliaanse economie schoten de plannen voor nieuwe havens aan de kust van de deelstaat Espírito Santo als paddenstoelen uit de grond. Maar liefst 26 havens zouden er aangelegd gaan worden aan de tropische stranden van deelstaat Espírito Santo. Door de economische crisis gingen veel van deze plannen ter ziele.

Toen het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Ferrous zich in de crisisjaren leek terug te trekken uit het ambitieuze project in Marobá, dacht dorpsbewoonster Maria Auxiliadora Souza Araújo (63) – grijs kroeshaar, brede glimlach – aanvankelijk dat ook deze haven niet door zou gaan. Ze was opgelucht. 'Ik ben bang voor al die mannen die naar ons dorp gaan komen. Wat gaan al die mannen doen? Drugs, prostitutie, dat hebben we hier nu niet', legt de energieke moeder en oma uit.

Klik hier om het complete artikel te lezen.

Van moord in ShiSha Lounge verdachte Rudolf Pengel mogelijk naar Nederland gevlucht

Pengel zou een pleegzoon zijn van de exploitant van de bar-dancing


De Ware Tijd schrijft vandaag, maandag 15 januari 2018, dat alles erop wijst, dat het schietincident in bar-dancing ShiSha Lounge op de hoek van de Wolfram- en Heliumstraat vrijdagochtend tussen vier uur en half vijf een afrekening is geweest. De 28-jarige Roberto Kida is daarbij om het leven gekomen. De vermoedelijke dader Rudolf Pengel, die via beelden van beveiligingscamera’s is geïdentificeerd, is vermoedelijk al in het buitenland. 

Politiecommissaris Guno Roosenhoff: 'Deze man is nog op de loop. Wij zijn druk bezig met het onderzoek en willen voorlopig niet teveel zeggen. Het motief is nog onbekend.'

Pengel, die de Nederlandse nationaliteit heeft, zou een pleegzoon zijn van de exploitant van de bar-dancing. Het slachtoffer zou in de borststreek en linkerarm zijn geraakt. Op beelden van beveiligingscamersa's zou duidelijk te zien zijn hoe de liquidatie heeft plaatsgevonden.

Pengels voertuig is aangetroffen bij een woning nabij de bar-dancing. In het belang van het onderzoek is ook het voertuig van het slachtoffer in beslag genomen. Die auto werd een aantal uren na het schietincident onbeheerd aangetroffen in Albina. Er wordt rekening mee gehouden dat de dader met die auto naar Albina is gereden en via Frans-Guyana de wijk naar Nederland heeft genomen.

De schietpartij van vrijdag is de derde waarover informatie naar buiten is gekomen. Twee van deze schietpartijen eisten een leven. Op 11 februari 2015 werd Marchano Pocorni geliquideerd door twee onbekende mannen. Het slachtoffer, een in Nederland bekende crimineel, werd meerdere malen beschoten door de twee mannen. De daders zijn nog niet achterhaald.

Televisiezender CBA op Curaçao blijft gewoon uitzenden

'Wij gaan ervan uit dat na gesprek met Ontvanger aangekondigde veiling deze week wordt stopgezet'



De televisiezender CBA blijft gewoon uitzenden. Het tv-bedrijf heeft vanmorgen, maandag 15 januari 2018, een gesprek met de Ontvanger om afspraken te maken over een betalingsregeling voor de achterstand in de afdracht van onder andere de omzetbelasting (ob). 'Wij gaan ervan uit dat na dat gesprek de aangekondigde veiling van deze week wordt stopgezet', aldus Edward Albert Palm, directeur van Master Media Management, het bedrijf dat de zender exploiteert, in het Antilliaans Dagblad.

Vorige week werd de veiling van de inventaris van de zender aangekondigd in de media.

'De aankondiging van de veiling was een koude douche voor ons. De zender heeft inderdaad een betalingsachterstand, maar wij zijn nog steeds in gesprek om een betalingsregeling te treffen. De zender heeft de lasten over de maand oktober en november voor 2017 betaald. Binnenkort wordt de maand december voldaan. Wij zijn bij met onze betalingen en moeten nu de openstaande schuld aflossen', aldus Palm.

Venezolaans parlementslid wil dat overlevenden tragedie Koraal Tabak als politiek vluchteling worden aangemerkt

'Justitie houdt bij zoektocht naar overlevenden rekening met mogelijkheid dat zij wapens en drugs in sloep mee smokkelden'

 
De Venezolaanse parlementariër Luis Stefanelli voor de Assamblea Nacional wil dat de overlevenden van de tragedie bij Koraal Tabak door Curaçao als politiek vluchteling worden behandeld. Maar, Justitie in Willemstad houdt er bij de zoektocht naar overlevenden rekening mee, dat zij wapens en drugs in de sloep mee smokkelden, zo reageert minister van Justitie Quincy Girigorie, aldus het  Antilliaans Dagblad, maandag 15 januari 2018.



De minister wijst erop, dat de transporten worden georganiseerd door mensensmokkelaars en dat de modus operandi is dat er wapens en drugs mee naar Curaçao komen. 'Het gaat hier niet alleen om mensen die op Curaçao op een nette manier aan een betere toekomst voor henzelf en hun familie willen werken', zo verklaart Girigorie, die erop wijst dat de stijging van de criminaliteit op het eiland deels is toe te schrijven aan de instroom van ongedocumenteerden uit Venezuela. 'We mogen niet uit het oog verliezen dat het hier gaat om georganiseerde misdaad.'

Van de overleden drenkelingen die woensdagochtend bij Koraal Tabak zijn aangetroffen, zijn er ten minste twee die eerder illegaal in Curaçao verbleven, zo blijkt uit verklaringen van hun familieleden in Venezolaanse media.

Ter informatie:

Guangdong Zhenrong Energy zoekt naar 'minnelijke schikking' met regering Curaçao

Premier Rhuggenaath: 'De regering gaat nu juridisch advies inwinnen'


Guangdong Zhenrong Energy (GZE) heeft in een brief aan de regering de mogelijkheid voor een minnelijke schikking voorgelegd. Dat verklaart premier Eugene Rhuggenaath vandaag, maandag 15 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad

'De regering gaat nu juridisch advies inwinnen. ‘Fairness’ is wat ons betreft het uitgangspunt, de focus is erop gericht om de belangen van Curaçao te dienen en daarvoor op te komen', aldus de minister-president.

Rhuggenaath benadrukte, dat er geen sprake is dat het besluit om het Memorandum of Understanding (MoU) te vernietigen wordt teruggedraaid. Het Antilliaans Dagblad benaderde de premier hierover naar aanleiding van een bericht dat afgelopen zaterdag op persoonlijke titel is verstuurd door journalist Richeron Balentien van Radio Direct.

Voorzitter OBS Themen wil gesprek met minister Miranda over uitbetalen 40% verhoging tarieven

'Wij zullen deze week spijkers met koppen slaan'


Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zal vandaag, maandag 15 januari 2018, contact opnemen met minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De knelpunten rond het uitbetalen van de 40% verhoging van de tarieven, zullen worden doorgenomen met de minister. 

Themen was enige tijd in het buitenland. In de tussentijd had de OBS enkele dagen actie gevoerd, omdat het geld van december ook niet was uitbetaald. Nadat de toezegging werd gedaan door de regering, dat de reguliere uitbetaling van december zou plaatsvinden, werd de actie opgeschort.

'Wij zullen deze week spijkers met koppen slaan', zegt Themen op Starnieuws. Hij merkt opm dat de bus- en boothouders te lang moeten wachten op de overeengekomen verhoging. 'Er moet nu actie worden ondernomen.'

Minister Pengel: 'Medisch specialisten gijzelen de gezondheidszorg'

Bewindsman haalt ongemeen fel uit naar medisch specialisten


De gezondheidszorg wordt niet alleen geteisterd door een financiële crisis, maar ook door een kleine groep mensen die haar in gijzeling probeert te nemen. Met deze woorden heeft minister Patrick Pengel van Volksgezondheid de aanval geopend op de medisch specialisten die de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) dreigen met stopzetting van de diestverlening per 1 februari, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 15 januari 2018. 

Hij spreekt van 'een groep mensen die met de vuist op tafel heeft geslagen en het SZF een ultimatum heeft gegeven van betaal of ik werk niet meer. Betaal me of ik help mijn medemens niet meer, ik wil geld zien anders doe ik niet meer datgene waarvoor God heeft gezorgd dat ik in staat ben te doen. Ik wil geld zien'.

De medisch specialisten zijn het betalingsgedrag van het SZF moe en eisen nu tijdige betaling voor verleende diensten aan SZF-verzekerden.

De bewindsman sprak van 'een totaal verkeerde richting die een kleine groep opgaat' en dreigt dat niet te zullen accepteren. 'Dat is ook niet de richting die wij moeten opgaan als samenleving, terwijl wij onze samenleving beter ten dienst kunnen zijn. De gezondheidszorg is voor iedereen en wij als regering gaan die niet in gijzeling laten nemen door een kleine groep mensen.'

Pengel uitte zijn dreigement zondag bij de ingebruikname van een uiterst moderne polikliniek cardiologie in het Mungra Medisch Centrum in Nickerie.

Surinaamse Politie Bond wacht op antwoord minister Welzijn over herwaardering agenten

'Bezoldiging moet significant worden aangepast en werkomstandigheden aanzienlijk verbeterd'

'De politie moet onder erbarmelijke omstandigheden werken'

 
De Surinaamse Politie Bond (SPB) heeft nog geen antwoord gehad op brieven van waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie om te praten over de herwaardering van politieambtenaren. Hiertoe is een plan ingediend bij de minister. Uiterlijk woensdag verwacht het SPB-bestuur antwoord van de minister, aldus Starnieuws vandaag, maandag 15 januari 2018. 

De bezoldiging van de politie moet significant worden aangepast, terwijl de werkomstandigheden aanzienlijk moeten worden verbeterd. Door deze omstandigheden is de motivatie behoorlijk afgenomen.

Bondsvoorzitter Raoul Hellings en penningmeester Sergio Gentle hebben gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC aangegeven, dat de politie onder erbarmelijke omstandigheden moet werken.



De salarissen zijn zo laag, dat alleen door overuren te maken de mensen de eindjes aan elkaar kunnen knopen. De motivatie bij politieagenten is laag. Slechts 35% van de inbraken word opgelost.

Door een betere organisatie, afstoten van oneigenlijke taken, kunnen manschappen volgens Hellings en Gentle ingezet worden om onder andere voor oplossen van strafbare feiten. In veel landen houdt de politie zich niet bezig met blikschade bij aanrijdingen en het afnemen van rijexamens. Deze taken kunnen worden afgestoten.

Hellings merkte op dat een inspecteur van politie, met een academische opleiding, rond de bruto Srd 3.000 verdient. Een hulpagent van politie krijgt bruto Srd 900. Deze bedragen moeten drastisch aangepast worden. In het herwaarderingsvoorstel dat ingediend is door de SPB wordt gevraagd om de salarissen van de onderste rang op te trekken naar Srd 3.000 per maand. De bond vindt dat niet op basis van overuren mensen in staat moeten zijn zichzelf en hun gezin te verzorgen. De politieambtenaren moeten goed betaald worden voor het werk.

De nachtdiensttoelage is bijvoorbeeld Srd 20, terwijl in de gezondheidssector de vergoeding Srd 150 bedraagt. De bond wil zo snel mogelijk om de tafel gaan zitten met de werkgever voor de herwaardering.

Kabinet van de Saamaka Gaama dient formeel protest in bij De Nationale Assemblee

'RO-bewindsman is ondermijnend bezig tegen het binnenlands gezag en de ontwikkeling'

'Waarom houdt de minister DNA, en daarmee het Surinaamse volk, voor dat er geen Gaama is?'

 
Een afvaardiging van het Kabinet van de Saamaka Gaama zal vandaag, maandag 15 januari 2018,  formeel protest indienen bij De Nationale Assemblee (DNA) vanwege de houding van de minister van Regionale Ontwikkeling naar de Gaama en de traditionele Saamaka gezagsstructuren toe. Het traditioneel gezag voelt zich zwaar beledigd en vindt dat de bewindsman ondermijnend bezig is tegen het binnenlandse gezag en de ontwikkeling. Dit meldt Starnieuws.

Op 14 december beweerde minister Edgar Dikan tijdens de begrotingsbehandelingm dat er in het Saamakagebied een gezagsvacuüm is, omdat er geen Gaama is. De minister beschikt echter al sinds 20 oktober 2016 over officiële documenten, ondertekend door bijna alle hoofdkapiteins, dat de nieuwe Gaama, Albert Aboikoni, op 16 oktober 2016 officieel werd geïnstalleerd en in functie is, stelt het Kabinet van de Granman in een persbericht.

Andere officiële brieven om, zoals de traditie voorschrijft, de Gaama naar de stad te brengen, zijn eveneens aan de minister afgeleverd. De laatste op 17 november 2017. Kopieën van deze documenten zullen zowel aan de voorzitter van DNA, de fractieleiders in de DNA en de media worden overhandigd.

De vraag is volgens het persbericht waarom de minister DNA, en daarmee het Surinaamse volk, voorhoudt dat er geen Gaama is? Wat beoogt de minister hiermee? Handelt hij in opdracht van de regering? Wat is dan het werkelijke beleid inzake het binnenland en de rechten van de tribale volkeren?

Man (82) doodgebeten door rottweiler in Lelydorp

(Bron foto: dogster.com)
De hond viel eerst de dochter van het slachtoffer aan


De 82-jarige Moertedjaali Chiragali is doodgebeten door zijn rashond aan de Andonglaan te Lelydorp. Behalve de man werd ook zijn 52-jarige schoondochter gebeten door de hond, een Rottweiler, aldus het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 15 januari 2018.

De agressieve hond viel de man zodanig aan, dat hij ter plekke het leven heeft gelaten. De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis.


De schoondochter zou in de tuin gaan werken en deed een paar blauwe handschoenen aan. De hond, die op het erf was, reageerde agressief op de vrouw en viel haar aan. Chiragali schoot zijn schoondochter te hulp, waarop de hond hem aanviel en doodbeet.

 De familie zal beslissen wat er met de rashond moet gebeuren.

In korte tijd op Neonatale Intensive Care Unit van het AZP een aantal baby's overleden

Kwestie heeft persoonlijke aandacht van minister Pengel


In korte tijd is op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een aantal baby's overleden. Tot nader order is er een opnamestop voor deze groep patiënten. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zegt vandaag, maandag 15 januari 2018, op aan Starnieuws dat niet lichtzinnig hiermee wordt omgegaan en het onderzoek op de voet wordt gevolgd. De resultaten worden afgewacht. Deze kwestie heeft de persoonlijke aandacht van de minister. 

Volksgezondheid heeft gisteravond het volgende persbericht uitgegeven:

Het ministerie van Volksgezondheid is gerapporteerd dat op de Neonatale Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo recent een toename in het aantal sterfgevallen is geconstateerd. De ziekenhuisdirectie is onmiddellijk overgegaan tot een diepgaand multidisciplinair onderzoek welk in volle gang is.Tevens zijn maatregelen getroffen om alle denkbare risico’s te identificeren en te minimaliseren en waar mogelijk te elimineren. Tot nader order is er opnamestop voor deze groep patiënten. Het ministerie heeft de hulp van de PAHO gevraagd bij het onderzoek en alle te nemen maatregelen om spoedig wederom de dienstverlening op de NICU/AZP naar gewenste kwaliteit te garanderen.'

Roché Hopkinson (NDP): 'Onze natuur, onze redding!'

'Wat in Costa Rica trots wordt aangeprezen als regenwoud is voor sommige Surinamers hun achtererf!'

'Bovendien biedt Costa Rica de toerist een bos, dat het heeft moeten herstellen, aanplanten, Suriname daarentegen heeft het echte switi ongerepte bos'


Vroeger kon ik er een hekel aan hebben wanneer een neef of mati na verblijf in het buitenland (soms slechts voor een jaartje) bij terugkeer kwam ‘afgeven’ op Suriname en wel met een zwaar accent, omdat ze betere zaken gezien hadden. Dat het verblijf of werken in het buitenland zijn voordelen heeft, is nu evident voor mij. Niet alleen heb je de kans om persoonlijk jouw grenzen te verleggen, je ziet eveneens eerste hands hoe mensen zaken anders aanpakken zonder afgeleid te worden door de waan van de dag. Zo ook tijdens mijn missie naar Costa Rica van afgelopen week.

Via dit artikel wil ik de voor mij meest opvallende ervaringen van deze missie delen, op weg naar verbetering in onze eigen situatie. Van 5-15 januari is een parlementaire delegatie aangevuld met vertegenwoordigers van de overheid, de VES en het herbarium op uitnodiging van de minister van Milieu van Costa Rica op een werkmissie. Onderwerp van gesprek: Natural capital management in the context of international agreements.

Tegen de achtergrond van het diversifiëren van onze economie alsook het creëren van welvaart en welzijn voor eenieder, zei ik al eens “wanneer wij de natuur op 1 zetten, zetten wij onze toekomst op 1”. Costa Rica is hiervan een voorbeeld.

Dit is een land met US$ 2 miljard inkomsten aan ecotoerisme per jaar (4,5% van het BBP). Een directe inkomstenbron vanuit het natuurlijk kapitaal. Dit is het gevolg van een enorme omwenteling voor dit kleine land dat enkele jaren geleden nog bijna volledig was ontbost, omdat toentertijd de gedachte was dat houtkap en industrie de enige manier was om tot ontwikkeling te geraken. Een nationaal herbebossingsprogramma is nu uitgegroeid naar een ecotoerisme walhalla.

Het is een lust om te ervaren hoe het volk van Costa Rica, van regeringsfunctionaris tot burger, eensgezind werkt aan de opbouw van hun land, volgens een zelfde visie, dat de natuur door iedereen van groot tot klein beschermd moet worden, omdat het de basis is voor hun economie.

Ik was dan ook enthousiast om al dat natuurschoon dat miljoenen toeristen van over de hele wereld alsook wetenschappers trekt, zelf te ervaren. Maar, wat schetst mijn verbazing? Wat in Costa Rica trots wordt aangeprezen als regenwoud is voor sommige Surinamers hun achtererf! Wij hebben daarnaast vele malen meer biodiversiteit (dier- en plantsoorten). Bovendien biedt Costa Rica de toerist een bos, dat het heeft moeten herstellen, aanplanten en dat dus nog groeiende is. Suriname daarentegen heeft het echte switi ongerepte bos. Het groenste, oftewel bosrijkste, land ter wereld met >93 % forest cover, zijn kreken en rivieren.

Wanneer Costa Rica in enkele decennia de omschakeling heeft gemaakt van bijna kaalkap naar een florerende economie met als basis natuurmanagement; dan lijkt het mij dat wij ook moeten inzien dat wij de natuur kunnen inzetten als katalysator van onze economische ontwikkeling. Én dat wij ons huiswerk dienen te maken op het gebied van wetgeving en beleidsontwikkeling.

Een concreet voorbeeld hiervan is de carbon market, waarbij landen bereid zijn om Suriname te betalen voor de diensten (zoals opslag van CO2, produceren van zuurstof) die het levert aan de wereld. Het grootste deel van de wereldgemeenschap heeft zich gecommitteerd om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Wetenschappers hebben er meermalen op gewezen dat de mensheid dit streven niet zal halen zonder de specifieke bijdrage van onze bossen in Suriname. Er zijn zeer bescheiden calculaties dat Suriname alleen aan zijn bijdrage aan de wereld US$ 200 miljoen op jaarbasis zal kunnen verdienen. Dat is dus nog zonder de opbrengsten van bijvoorbeeld een goed opgezette ecotoerisme branche en de productie van bosbijproducten.

Dit vergt echter wel enige inspanning. Gelden zullen nimmer loskomen indien wij niet onze wetgeving in orde maken. Dit houdt onder andere in om voor eens en altijd vast te stellen hoe wij omgaan met onze inheemsen en andere in stamverband levende volkeren alsook een update van de natuurwetgeving om mee te gaan met internationale afspraken en modernere manieren van natuurmanagement. Ik ondersteun daarom het proces van herschrijven van onze natuurwetgeving (Project Onze Natuur op 1) – dat het afgelopen jaar gestart is – van harte.

Ik sluit af door een veelzeggende (vriendelijk en onschuldige) uitspraak van een Costa-Ricaan die ik ontmoette met u te delen: “Stiekempjes hoop ik dat de ogen van landen als Suriname nooit opengaan, anders is het voor ons gedaan.” Mijn ogen en die van mijn collega’s zijn open. Ik hoop dat we nog in het 2e kwartaal van dit jaar kunnen overgaan tot goedkeuring van een moderne natuurwet die als katalysator zal werken voor ontwikkeling.

Roché Ray Hopkinson Sr.
Lid van de Nationale Assemblee
(NDP fractie)

Weer aanslag op kerk in Chili kort voor het bezoek van paus Franciscus

Aanslag op kerk van San Agustín in Melipilla veroorzaakt slechts geringe schade




Kort voor het bezoek van paus Franciscus aan Chili is opnieuw een kerk in brand gestoken in het Zuid-Amerikaanse land. De aanslag zondag 14 januari 2018 op de kerk van San Agustín in Melipilla, 70 kilometer ten oosten van de hoofdstad Santiago de Chile, veroorzaakte slechts geringe schade, meldt het nieuwsportaal Emol.

Zaterdag waren er al vier brandstichtingen gepleegd op kerken in de Chileense hoofdstad. In twee andere gevallen zouden de ontstekers van de brandbommen niet hebben gewerkt.

'De enige kerk die verlicht, is degene die brandt', schreven de onbekende daders met verf op de stoep voor de kerk in Melipilla. Het gezegde werd in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) gebruikt door anarchisten.


Bij de aanslagen zaterdag waren er aanwijzingen van de inheemse Mapuche-gemeenschap, die vecht tegen landonteigeningen, vooral in het zuiden van Chili.

De paus wordt maandagavond (lokale tijd) in Santiago verwacht. Franciscus wil woensdag in de zuidelijke stad Temuco vertegenwoordigers van de Mapuche ontmoeten.


(Suriname Mirror/Emol/Soychile/Twitter/De Telegraaf)

Journalist vermoord in Nuevo Laredo, in de noord Mexicaanse staat Tamaulipas

(Bron foto's: Twitter)
Carlos Dominguez was een onafhankelijke journalist die een politieke column schreef


Een journalist is zaterdag vermoord in de noord-Mexicaanse staat Tamaulipas, wat bijdraagt aan een golf van geweld in een van 's werelds gevaarlijkste landen voor mediapersoneel. Carlos Dominguez werd 's middags vermoord in de stad Nuevo Laredo, rijdend in zijn auto met zijn dochter, zeiden staatsambtenaren in een verklaring.

Het kantoor van de procureur-generaal heeft een onderzoek ingesteld om de omstandigheden van de moord vast te stellen en of het verband houdt met het werk van Dominguez als journalist.




Dominguez was een onafhankelijke journalist die een politieke column schreef. In een van zijn laatste publicaties betreurt hij het groeiende politieke geweld in Mexico, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in juli.

Francisco García Cabeza de Vaca, de gouverneur van Tamaulipas, veroordeelde de moord in een bericht op Twitter. 'Mijn medeleven gaat uit naar de familie van journalist Carlos Dominguez Rodriguez', schreef hij. 'Mijn inzet voor hen en de journalistieke gemeenschap van Tamaulipas is dat deze moord niet ongestraft zal blijven.'


Ten minste 67 mediamedewerkers werden wereldwijd gedood in verband met hun werk in 2017, aldus de lobbygroep Verslaggevers Zonder Grenzen, die Mexico verkoos als het gevaarlijkste land voor journalisten op het westelijk halfrond.



(Suriname Mirror/Infobae/Reuters/El Universal/Twitter/YouTube)