zaterdag 1 februari 2020

DSB-directeur: 'Wat een klinkklare nonsens, kasreserve is niet voor aardappelen en uien'

'Nergens ter wereld worden kasreserves voor consumptieve doeleinden ingezet'

- Spoed Raad van Commissarissen-vergadering zondag 2 februari
- Bond bij DSB is zondagmorgen aanwezig  hoofdkantoor wanneer Raad van Commissarissen bijeenkomt


'Wat een klinkklare nonsens. Kasreserve is niet voor aardappelen en uien', aldus Steven Coutinho, directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) in reactie op mededelingen van vicepresident Ashwin Adhin, dat de door de Centrale Bank van Suriname verduisterde kasreservemiddelen zijn gebruikt voor onder andere de import van uien en aardappelen. Dit schrijft de Ware Tijd zaterdag 1 februari 2020.

Ook zegt hij, dat met de bankiersvereniging was afgestemd dat de middelen gebruikt zouden worden.

Adhin deed zijn uitspraken vrijdag in Wanica bij de uitreiking van grondpapieren. Eerder deze week werd bekend, dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zonder medeweten van de handelsbanken een deel van de kasreserve in vreemde valuta, die verplicht bij de CBvS in beheer was afgestaan, voor een onbekend doel heeft aangewend. Het gaat om een bedrag van 100 miljoen Amerikaanse dollar, maar naar verluidt is ook een deel van de termijndeposito's verdwenen.

Volgens Coutinho worden nergens ter wereld kasreserves voor consumptieve doeleinden ingezet. Het is een liquiditeitsbuffer voor banken die bij de Centrale Bank wordt aangehouden, waarop kan worden teruggevallen mochten banken in problemen zijn gekomen. De kasreserve wordt ook ingezet als instrument voor de rentepolitiek. Het wordt dan aangewend om de rentestand op een bepaald moment te beïnvloeden.

'Dit geld moet altijd geïnvesteerd worden in goede liquide middelen die rendement opleveren, niet in consumptie. Dus wat de vicepresident zegt kan nooit de afspraak zijn geweest met de banken. Ik wil het bewijs zien dat de banken toestemming hebben gegeven daarvoor.'

Coutinho, die vrijdag forse kritiek heeft geleverd op de CBvS vanwege de verdwenen kasreservemiddelen, vindt het onbegrijpelijk dat Adhin zich publiekelijk over deze zaak heeft uitgelaten. Nu de vicepresident de link heeft gemaakt tussen het verdwenen geld en consumptieve bestedingen door overheid en regering dient Adhin te komen uitleggen hoe gelden van de banken in handen van de overheid konden komen. 'Het enige bewijs dat ik had van wat fout is gegaan was dat de balans van de CBvS niet klopte, maar nu moet de vice president komen uitleggen hoe dat geld bij de overheid is terechtgekomen.' 

Dat hij vanwege de kritiek die hij op de CBvS heeft geleverd zal worden ontheven of ontslagen door de Raad van Commissarissen bij DSB noemt Coutinho 'kolder'. Hij is niet op de hoogte van een actie van de raad tijdens een spoed Raad van Commissarissen-vergadering zondag om zijn ontslag of ontheffing te formaliseren, zoals in een oproep die zaterdag op social media rondging suggereert. Ontslag van de directeur staat niet op de agenda. In de oproep wordt DSB-personeel opgeroepen zondag naar het DSB-hoofkantoor te gaan om de raad duidelijk te maken dat ontslag van de directeur niet zal worden geaccepteerd.

Intussen wordt ook door de vakbond bij de bank gemobiliseerd voor een ondersteuningsactie voor de directeur. Coutinho werd begin augustus vorig jaar aangesteld als topman bij deze bank.

De bond bij DSB heeft besloten zondagmorgen om half negen aanwezig te zijn bij het hoofdkantoor wanneer de Raad van Commissarissen bijeenkomt. Vakbondsleider Robby Berenstein zegt zaterdag op Starnieuws, dat het zekere voor het onzekere wordt genomen, want het bericht circuleert dat Coutinho wordt ontheven. 'Medewerkers van de bank, gepensioneerden en verontruste cliënten willen hun stem laten horen', zegt Berenstein.

Het is verkeerd aangekomen bij de regeringstop dat Coutinho een 'recht door zijn hart' interview heeft afgestaan aan Radio ABC waarin hij ronduit heeft gezegd, dat het geld van het Surinaamse volk is gestolen.


Berenstein is ook geschokt door mededelingen van vicepresident Adhin die toegegeven heeft dat de regering op de hoogte was van het gebruiken van het geld voor zaken waar het geld nimmer voor aangewend mocht worden. De kasreserve is niet bestemd hiervoor maar voor internationale beleggingen, waarvoor nog verdere protocollen getekend moesten worden.

'De monetaire autoriteiten hebben aangetoond dat ze niet te vertrouwen zijn. Hiervoor is eerder gewaarschuwd. Ontkend werd dat men aan het geld van het volk zou komen, maar nu is het toch gebeurd. Met de oproep voor zondagochtend wil het personeel aangeven directeur Coutinho ten volle te ondersteunen. Dit wil de bond duidelijk maken aan de Raad van Commissarissen, die om negen uur vergaderd.' Op de agenda staat niet de ontheffing of ontslag van de directeur, maar de bond neemt het zekere voor het onzekere en wil aangeven dat een actie naar de directeur toe niet geaccepteerd zal worden.

'Wij kunnen ons terugvinden in elk woord van de directeur', stelt Berenstein. Intussen is Coutinho die in het buitenland was, zaterdagmiddag weer teruggekeerd.

Drie personen met valse paspoorten aangehouden op J.A. Pengelluchthaven

Ghanees, een Chinees en een Haïtiaan opgepakt


Aangezien het de laatste tijd veel voorkomt dat reizigers met valse paspoorten via de J.A. Pengelluchthaven willen afreizen naar het buitenland, zijn de controles daar aangescherpt. Dit resulteerde afgelopen maand in de aanhouding van drie personen, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 1 februari 2020. Het gaat om een Ghanees, een Chinees en een Haïtiaan. 

De 35-jarige Ghanees A.E. werd woensdag 15 januari aangehouden. Hij wilde met een Mexicaans paspoort op naam van A.Y. afreizen. De man heeft bekend met een vals paspoort te reizen.  Hij bleek ook illegaal in het land te verblijven en is op grond hiervan de volgende dag het land uitgezet.

Ook een man van Chinese komaf, die veel ouder leek dan de persoon op de foto in het paspoort met de naam W.G.(22 ), werd betrapt op het reizen met een vals paspoort. Hij zou afreizen naar Brazilië. De man heeft boven zijn linker oog een opvallend litteken, terwijl de persoon op de foto in het paspoort daar geen litteken heeft.

In het derde geval gijpng het om een Haïtiaanse man die met een Frans paspoort op naam van de 26-jarige B.E. wilde vertrekken naar Nederland. Deze Haïtiaan viel door de mand, omdat hij donkerkleurig is, terwijl de persoon op de foto in het paspoort lichtkleurig is. Hij ontkende af te willen reizen met een vals paspoort en beweerde al vier jaren woonachtig te zijn in Frans-Guyana en dat hij daar het paspoort heeft verkregen om via Suriname af te reizen naar het buitenland.

Zowel de Chinees als de Haïtiaan zijn aangehouden en voor verder onderzoek overgedragen aan de afdeling Fraude. Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn beide vreemdelingen ingesloten.

Boliviaanse politie arresteert korte tijd twee voormalige leden regering ex-president Evo Morales

(Bron foto: Pagina Siete)
'Arrestatie gevolg van gebrek aan coördinatie tussen OM en Nationale Politie'


De Boliviaanse politie heeft vandaag, zaterdag 1 februari 2020, twee voormalige leden van de regering van ex-president Evo Morales opgepakt, toen ze klaarstonden om naar Mexico te vertrekken nadat ze een vrijgeleide van de overgangsregering hadden gekregen. Dit hebben media en Morales zelf gemeld. 

De ex-president verblijft in ballingschap in Argentinië. Intussen zijn de twee ex-ministers weer vrijgelaten, meldt de Boliviaanse regering.


De twee ex-ministers, César Navarro en Pedro Damián Dorado, verbleven sinds een veertigtal dagen in diplomatieke lokalen van Mexico. Ze werden op de luchthaven van La Paz opgepakt, in het bijzijn van functionarissen van de Europese Unie en de Mexicaanse ambassade, meldde de lokale krant Página Siete.

'Zelfs in de ergste Latijns-Amerikaanse dictaturen werden vrijgeleides gerespecteerd. Vandaag, om 05.00 uur ’s ochtends, op de luchthaven van El Alto, zijn César Navarro en Pedro Damián Dorado gearresteerd. Hun levens zijn in gevaar. We eisen de naleving van het internationale recht', schreef Evo Morales op Twitter.


De minister van Binnenlandse Zaken, Arturo Murillo, legde uit dat de arrestatie een gevolg was van een 'gebrek aan coördinatie tussen het Openbaar Ministerie (OM) en de Nationale Politie'. Hij zei dat César Navarro en Pedro Damián Dorado het land konden verlaten.

Vrijdag werd de advocate van de ex-president al gearresteerd in La Paz. Patricia Pamela Hermosa Gutiérrez wordt 'agitatie, terrorisme en financiering van terrorisme' ten laste gelegd.

Evo Morales nam onder druk van het leger ontslag na zijn overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 20 oktober 2019, die volgens de Organisatie van Amerikaanse Staten door onregelmatigheden gekenmerkt werd. Op 3 mei trekken de Bolivianen opnieuw naar de stembus om een president te kiezen.

(Suriname Mirror/Página Siete/Twitter/El Deber)

Colombiaanse president Duque benoemt Alicia Arango tot nieuwe minister van Binnenlandse Zaken

Nancy Patricia Gutierrez vervangen wegens kritiek op vredesovereenkomst 2016 met de FARC-guerrilla's


De Colombiaanse president Ivan Duque heeft vrijdag 31 januari 2020 Alicia Arango benoemd tot de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken ter vervanging van Nancy Patricia Gutierrez, die onder vuur is komen te liggen wegens het bekritiseren van de vredesovereenkomst 2016 met de FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Arango, 61, was tot nu toe minister van Arbeid. Gutierrez wordt presidentiële mensenrechtenadviseur en vervangt Francisco Barbosa, die donderdag werd benoemd tot procureur-generaal. Duque kondigde de benoemingen van Arango en Gutierrez aan op zijn Twitter-account.Gutierrez, die de leiding had gehad over de betrekkingen van de regering met het Congres, werd bekritiseerd, omdat zij niet met juridische initiatieven was gekomen. Deze week lag ze onder vuur, omdat ze kritiek had op de vredesovereenkomst met de FARC, die leidde tot de demobilisatie van ongeveer 7.000 guerrilla's. FARC-dissidenten en andere gewapende groepen blijven echter nog steeds actief in het land, waar sinds 2016 honderden leiders van het maatschappelijk middenveld zijn vermoord.

Gutierrez zei dat de vredesovereenkomst 'half mislukt' was en schreef dat toe aan een gebrek aan wil van FARC.


Critici beschuldigden haar van het ontkennen van de verantwoordelijkheid van de regering, die 'alles heeft gedaan om het vredesakkoord te ontmantelen', in de woorden van senator Roy Barreras. Duque heeft de deal bekritiseerd als te soepel voor de ex-rebellen.

De nieuwe procureur-generaal, Barbosa, volgt Nestor Humberto Martinez op, een controversieel figuur die vorig jaar ontslag nam nadat een postconflict tribunaal de uitlevering van een voormalige FARC-commandant aan de Verenigde Staten op beschuldiging van drugshandel had tegen gewerkt.

De nieuwe benoemingen treden in werking op 15 februari. Duque heeft niet onmiddellijk aangekondigd wie Arango zal opvolgen.


(Suriname Mirror/Havana Times/El Tiempo/Twitter/El Heraldo)

Japanse voetballegende Keisuke Honda tekent contract bij Braziliaanse club Botafogo

(Bron foto: Asahi Shimbun)
Honda naar Botafogo nadat zijn verzoek om gepantserde auto was ingewilligd

Honda's laatste club was Vitesse in Arnhem, Nederland


De Japanse voetballegende Keisuke Honda heeft getekend voor de Braziliaanse club Botafogo nadat zijn verzoek om een gepantserde auto was ingewilligd. 

De 33-jarige voormalige Japan-international maakte vrijdag 31 januari 2020 de aankondiging op zijn social media-accounts bekend. Naar verluidt ondertekent hij een transfer tot eind 2020.Honda's laatste club was Vitesse in Nederland. Hij speelde ook voor CSKA Moskou, AC Milan en Mxico's Pachuca.Honda wordt beschouwd als een van de meest succesvolle spelers van Japan, dat in de laatste drie wereldbekers heeft gespeeld. Hij scoorde 37 doelpunten in 98 wedstrijden met de nationale ploeg.

Botafogo is een van de topclubs in Rio de Janeiro, maar heeft het de afgelopen seizoenen moeilijk gehad en eindigde vaak bijna onderaan het Braziliaanse klassement.

(Suriname Mirror/The Asahi Shimbun/FOX Sports/Twitter)

Jeffrey Vanan is in Bolivia Zuid-Amerikaans indoorkampioen op 60 meter sprint geworden

(Bron foto: Facebook)
'Mijn eerste kampioenschap en gelijk kampioen worden ... boi, het is echt ...'


Jeffrey Vanan is zaterdag 1 februari 2020 in Cochabamba, Bolivia, Zuid-Amerikaans indoorkampioen geworden op de 60 meter sprint. 'Mijn eerste kampioenschap en gelijk kampioen worden ... boi, het is echt ... Ik heb er geen woorden voor. Ik ben gewoon trots', zegt hij in de Ware Tijd. Vanan heeft historie geschreven. De Surinamer gaat de boeken in als de eerste Zuid-Amerikaanse indoorkampioen op de 60 meter sprint.

In Estadio de Atletismo del Gobierno Autónomo Municipal de Cochabamba pakte Vanan de gouden plak in 6,80 seconden. Omdat er acht deelnemers waren, werd de finale direct gelopen. 'Het was dus gewoon alles geven. Je let dan niet zo zeer op de tijd. Bij een kampioenschap gaat het om de medailles', vertelt Vanan.

Voor de 27-jarige Surinamer is deze historische prestatie een welkome. 'Zeker na alles van vorig jaar', zegt hij, doelend op de wereldkampioenschappen van september toen hij op de 200 meter werd gediskwalificeerd, omdat hij op de lijn liep. 'Ik heb daarom keihard getraind om dat goed te maken.'

Hij zegt verder, dat hij het niet alleen zou kunnen. 'Ik wil gewoon iedereen bedanken. Raymond Gilson die heeft me weer  opgevangen na mijn terugkeer uit Nederland.' Ook aan Leyhor Tolud, die als bondscoach in Bolivia zit, heeft hij veel gehad. Surinames tweede deelnemer, Miguel van Assen, komt nog in actie bij het verspringen

Staart van nieuwe SLM-Boeing 777 voorzien van een bos...

SLM en Forest93 willen bosrijkste land ter wereld in schijnwerpers plaatsen


Afgelopen week is de staart van de nieuwe Boeing 777 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) voorzien van een bosthema. SLM’s nieuwe thema op het vliegtuig vloeit voort uit een samenwerking met Forest93, waarin partijen  internationaal willen uitdragen, dat Suriname een zeer bosrijk land is. 

Op het vliegtuig is naast het aanpassen van de staart, ook de slogan ‘93% bos, 100% Surinaams‘ in rode letters geplaatst.

Samen met Forest93 wil de SLM bijdragen aan de internationale bewustwording, dat Suriname nog steeds het meest beboste land ter wereld is.

Op Facebook zijn de meningen over het nieuwe uiterlijk sterk verdeeld. Tegenstanders vinden dat het bekende uiterlijk en de herkenbaarheid van de SLM geheel verdwenen is. Maar, er zijn ook genoeg voorstanders die het initiatief juist toejuichen.

Het nieuwe deels groene SLM toestel gaat zeer binnenkort vliegen op de route naar Amsterdam.

Gedetineerde (19) verhangt zich in gevangenis Santo Boma

Jongen zat vast voor mishandeling, poging zware mishandeling en bedreiging


Waterkant.net meldt zaterdag 1 februari 2020, dat een gedetineerde zich vrijdagmiddag heeft verhangen in de gevangenis Santo Boma. Het zou gaan om de 19-jarige J.M. die vorig jaar in verzekering werd gesteld. 

De jongen werd vrijdagmiddag om half een hangend aan een touw aangetroffen in de bekendste gevangenis van Suriname. Een ingeschakelde arts stelde vast dat de man overleden was door ophanging.

M. zat in de gevangenis vanwege mishandeling, poging tot zware mishandeling en bedreiging. De aanleiding voor zijn actie is niet bekend.

Het lijk is na afstemming met het Openbaar Ministerie in beslag genomen. Het Korps Politie Suriname heeft de zaak in onderzoek.

Politie trekt op busroute Paramaribo-Santo Boma (PSB) 15 busvergunningen in

Voorbijgangers blij met actie, omdat rijgedrag buschauffeurs hen zorgen baart

 
De Ware Tijd schrijft vandaag, zaterdag 1 februari 2020, dat bij een controle op de busroute Paramaribo-Santo Boma (PSB) de politie gisterochtend vijftien busvergunningen ingetrokken en verschillende boetes opgelegd. Ook moesten buschauffeurs die een openstaande boete hadden, die ter plekke betalen. 

Bestuurders die gisteren door rood licht waren gereden op het kruispunt Coesewijnestraat/Ephraimszegenweg, moesten direct een boete van Srd 500 betalen. Chauffeurs die passagiers vervoerden over het fietspad van de Nieuw Weergevondenweg moesten Srd 300 neertellen.

Tientallen mensen moesten de bussen verlaten om hun weg op een andere manier te vervolgen. Voorbijgangers waren blij met de actie, omdat het rijgedrag van de buschauffeurs hen zorgen baart. De politie stuurt de ingetrokken vergunningen voor verdere afhandeling naar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

HVB: 'Regering moet zo snel mogelijk verantwoording afleggen over onttrekking 100 miljoen US dollar uit kasreserves CBvS'

'Er moet onmiddellijk een geruststellende verklaring komen van de regering'


De regering moet zo snel mogelijk verantwoording afleggen over de onttrekking van 100 miljoen Amerikaanse dollar uit de kasreserves van de Centrale Bank van Suriname. Parlementariër Raymond Sapoen van de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) wil weten wat de reden daarvoor is en waaraan het geld bestemd is. Hij sprak gisteren op een drukbezochte wijkvergadering te Tout Lui Faut in Wanica, meldt zijn partij in een nieuwsbericht, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 1 februari 2020. 

Sapoen: 'Dat zijn tegoeden van de Surinaamse samenleving die vertrouwt op een goed beheer door de bank en waarover er duidelijke spelregels zijn gemaakt. Regering mus' kon taigi wi fa den sma o kis den moni baka.'

Het volk is volgens Sapoen nog niet bekomen van de corruptieschandalen van de gewezen governor Van Trikt of wordt alweer verrast met deze zorgwekkende ontwikkeling. 'Er moet onmiddellijk een geruststellende verklaring komen van de regering naar de samenleving en de banken toe. Elke dag langer wachten is alleen maar meer schade. Regering, now na damage control', sprak Sapoen, wiens partij deel uitmaakt van de regering.

Hij vindt het heel jammer, dat er geen overleg plaatsvond over deze financiële interventie en stelt dat zijn partij als coalitiepartner niet meegesleept wil worden in deze onsmakelijke kwestie. 'Un n'e go tek slag, da tra man e meki slag. We gaan ervan uit dat het geld een bestemming heeft gehad in 's lands belang en niet in de zakken van een paar bonzen is verdwenen. Maar, dan nog is transparantie belangrijk', aldus Sapoen.

VES eist volledige openheid van zaken over gebruik US$ 100 miljoen kasreserve van banken

'Uitgeven vreemde valuta spaargelden burgers zonder toestemming is diefstal'

'VES betreurt het dat Bankiersvereniging zich zo gemakkelijk als een mak lammetje naar de slachtbank heeft laten misleiden'


'De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) eist volledige openheid van zaken over het gebruiken van de US$ 100 miljoen kasreserve van de handelsbanken. Dit is nodig om adequate maatregelen te kunnen treffen ter correctie van de misstanden en vooral ter voorkoming van herhaling. Het uitgeven van de vreemde valuta spaargelden van de burgers zonder toestemming van de eigenaren is diefstal, zelfs als de regering belooft het in 3 jaar terug te betalen.

De organisatie is diep geschokt door het opmaken van valuta van de burgers. De VES betreurt het dat de leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) én die van de Surinaamse Bankiers Vereniging de door haar gedane voorstellen tot beveiliging van deze valutareserves hooghartig en bewust in de wind heeft geslagen. 

Door de toevertrouwde valuta in te zetten ter ondersteuning van het verkwistende beleid van de regering, welke ongetwijfeld de economie zal ontwrichten, is de gehele samenleving benadeeld en het vertrouwen van de burgers in deze autoriteiten ernstig geschaad. Het begon in mei 2019 toen de CBvS middels een voorschrift de banken opdroeg om 50% van de vreemde valuta spaargelden die de burgers bij de financiële instellingen geplaatst hebben, aan de moederbank over te dragen. Dit bracht grote beroering bij de burgers. 


De VES heeft op 3 juni 2019 een openbare discussieavond hierover gehouden. Daarbij zijn er presentaties gehouden door drs. E. Frangie, voorzitter van de Bankiersvereniging en de voormalige bankiers drs. J. Bousaid en drs. E. Muller met een speciale bijdrage van prof. dr. A. Caram. De toenmalige governor had afgemeld vanwege uitlandigheid en was niemand van de CBvS beschikbaar voor de discussie. Tijdens de discussie kwam duidelijk naar voren het gebrek aan vertrouwen in en de geloofwaardigheid van de CBvS welke door diverse deelnemers als cruciaal werd aangemerkt. 

De moederbank heeft in het verleden meerdere malen de internationale reserves van het land opgemaakt. Vanwege dat gebrek aan vertrouwen in de CBvS kregen de banken indertijd van governor Telting toestemming om de valuta reserves in het buitenland te beleggen. De banken hebben in 2019 in alle stilte meegewerkt aan het dé-facto overbrengen van (een deel van) de vreemde valuta kasreserves naar de CBvS met het argument dat er goede afspraken ter beveiliging waren gemaakt. Dit is echter geen interne zaak van CBvS en de handelsbanken alleen. 

De burgerij heeft recht op eerlijke en begrijpelijke informatie alsmede adequate waarborgen voor de veiligheid en beschikbaarheid van hun valuta die zij in goed vertrouwen hebben geplaatst op rekeningen bij de banken. 

Aangezien de bezorgdheid bij de VES niet was weggenomen zijn enkele voorstellen separaat aan de Bankiersvereniging en de CBvS gedaan, waaronder: 1. Het publiceren van de jaarverslagen van de CBvS over 2015–2018 als basis voor vertrouwenwekkende afspraken. 
2. Het institutioneel versterken van de Centrale Bank. 
3. Het herformuleren van het Algemeen Voorschrift in de vorm van een Overeenkomst tussen partijen, met juridisch afdwingbare sancties. 
 4. Een voorzichtige stapsgewijze invoering, met als startpunt de dé-facto situatie (Fase 1) 
5. Een gewijzigde samenstelling van de Strategic Investment Committee. 
6. Een separate publicatie van de ontwikkeling van deze vreemde valuta kasreserves. 
7. Het overbrengen van de resterende vreemde valuta kasreserve middelen (Fase 2) pas na een positieve evaluatie door externe deskundigen 

Op 20 december heeft de VES in een schrijven aan de CBvS gevraagd om duidelijkheid te verschaffen omtrent de status van de vreemde valuta kasreserves die onder haar hoede zijn geplaatst. In dat schrijven zijn eerdergenoemde voorstellen ter beveiliging wederom herhaald. Zowel de CBvS als de Bankiersvereniging hadden, ondanks mondelinge toezeggingen, genoemde voorstellen doodgezwegen en hebben nooit gereageerd op de voorstellen van de VES. Hiermede heeft de Raad van Toezicht en de directie van de CBvS het belang van de valutarekeninghouders ernstig geschaad. Tevens heeft de moederbank hiermee haar gezag als monetaire autoriteit compleet verspeeld. 

Door de toevertrouwde valuta in te zetten ter ondersteuning van het verkwistend beleid van de regering, welke ongetwijfeld de economie zal ontwrichten, hebben deze samen de gehele samenleving benadeeld. Want dat is precies waar de kern van het probleem ligt bij het verkeerde financieel-economisch beleid van de regering. 

De VES betreurt het dat de Bankiersvereniging zich zo gemakkelijk als een mak lammetje naar de slachtbank heeft laten 'misleiden', met de valutamiddelen van de burgers. Ze heeft zich niet sterk gemaakt tegenover de CBvS in het verdedigen van de belangen van haar valuta rekeninghouders. Anderzijds is het positief dat, hoewel het kwaad reeds geschied is, blijkens het persbericht van 30 januari, de bankiers wakker zijn geworden en proberen te redden wat er nog van de vreemde valuta van de burgers te redden valt, stelt de VES die transparantie eist.'

Gajadien (VHP): 'Uitspraken Adhin over kasreserve regeringsfunctionaris onwaardig en openlijke verkondiging van leugens'

'Wat hier tentoongesteld wordt is, dat de regering mag stelen van het volk'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt vandaag, zaterdag 1 februari 2020, op Starnieuws, dat de uitspraken van vicepresident Ashwin Adhin over het mogen gebruiken van de kasreserve door de regering, niet alleen een regeringsfunctionaris onwaardig is, maar meer nog openlijke verkondiging van leugens is naar de samenleving toe. 

Gajadien kan het zich niet voorstellen dat Adhin aangeeft, dat de gelden van het volk bij de banken gebruikt mogen worden voor budgettaire uitgaven. 'Daar merk je dat het basisprincipe van wat niet van jou is, daar mag je niet aankomen. Want dat wordt stelen genoemd. Wie is nou een leeghoofd?' 

'Ten tweede geeft de vicepresident aan, dat er afspraken zijn met de Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV), maar zegt andere dingen dan wat afgesproken is. Dat wordt genoemd misleiding of leugen.'

'Met de SBV is afgesproken: 
de vreemde valuta kasreservemiddelen worden op aparte bankrekeningen van de Centrale Bank geplaatst bij een buitenlandse bank met minimaal een A rating, de middelen zijn alleen bedoeld als reserve voor de banken; 
het mag nergens anders voor worden aangewend. Het gebruik is afgebakend, er is een hek om geplaatst. ('ring-fencing'). Ten derde zijn deze middelen niet voor aardappelen, uien of valuta interventies. Want de afspraken zijn, reguliere beleggingen van de kasreserves mogen alleen worden gepleegd in het buitenland en alleen in liquide instrumenten met minimaal een A rating. Dus hier is sprake van misleiding of verstandsverlies. Zo kunnen wij doorgaan, maar wat hier tentoongesteld wordt is dat de regering mag stelen van het volk', stelt Gajadien.

Met zijn uitspraken heeft Adhin de regering voor aap gezet, vindt de politicus. 'Wij mogen dit nooit accepteren. Hier is slechts een deel van de afspraken besproken, we wachten een officiële verklaring van de regering af. Voor het stelen van spaargelden van burgers moeten verantwoordelijken vervolgd en gestraft worden. Het volk moet weten waar geïntervenieerd is en hoeveel zodat ook duidelijk wordt wie met het geld van het volk vandoor is gegaan', aldus Gajadien.

Vicepresident Adhin: '100 Miljoen US dollar kasreserve besteed aan aardappelen, uien en andere basisgoederen en aan interventies valutamarkt' - 'Mensen komen met nepnieuws'

'Oppositie en andere critici zijn leeghoofden en halfhoofden'

'Zij misleiden met leugens en halve waarheden het volk en doen alsof regering het geld heeft opgemaakt of heeft gestolen'


Vicepresident Ashwin Adhin beweert onomwonden, dat de 100 miljoen Amerikaanse dollar kasreserve van lokale banken, die als verdwenen wordt beschouwd, is besteed aan aardappelen, uien en andere basisgoederen. Het geld zou verder zijn uitgegeven aan interventies op de valutamarkt en aan niet nader genoemde investeringen. 

Adhin sprak gistermiddag op het Altonaproject te Welgedacht B, bij de uitreiking van tweehonderd bereidverklaringen aan burgers. In totaal zouden er 2.300 beschikbare kavels zijn, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 1 februari 2020.

De vicepresident trok fel van leer tegen de oppositie en andere critici die volgens hem een andere draai geven aan de 'zogenaamde verdwijning' van kasreserves die de banken in bewaring hebben gegeven bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hij noemde hen leeghoofden en halfhoofden die met leugens en halve waarheden het volk misleiden en doen alsof de regering het geld heeft opgemaakt of heeft gestolen.


Volgens Adhin heeft de Centrale Bank afspraken gemaakt met de commerciële banken over het gebruik van hun kasreserves. De CBvS-leiding zou die afspraken niet zijn nagekomen. Zo is er geen investeringscommissie benoemd en zijn juridische zaken niet in orde gemaakt.

'Er waren afspraken dat we samen zouden kijken hoe wij het gaan gebruiken. Niet dat het niet gebruikt mag worden. Het zou weer worden aangevuld en we zouden het weer gebruiken en aanvullen. Nu kost het ons zoveel energie om de zaak goed uit te leggen. Ze willen alleen maar verwarring stichten. Ze willen dat de regering sneller uitkomt met informatie, maar zij heeft tijd nodig om zaken uit te zoeken. De hele dag zijn die mannen bezig, de hele dag. Mensen komen met nepnieuws. Laten we rustig de regering afwachten voor de officiële berichten.'

Adhin vroeg om waardering op te brengen voor het harde werk dat de regering doet en vooral voor de dagelijkse inzet van president Desi Bouterse. De regering werkt aan het geven van zekerheden aan de gemeenschap, verzekerde hij. 'Maar, die zekerheden kosten geld, het kost energie, het kost moeite en geduld, maar u vraagt meer en meer en het gaat ook komen.'

De vicepresident reageerde ook op de interpellatievoorstellen waarin oppositieleden eisen, dat de president en de regering deze en andere kwesties komen toelichten in De Nationale Assemblee. 'Alle informatie ligt al op straat. Het is maar een show', sprakAdhin.