zondag 4 februari 2018

The Economist: 'Suriname kent een gebrekkige democratie'

Op de lijst van 167 landen staat Suriname op 50e plaats



Suriname wordt door het gezaghebbende blad The Economist gekwalificeerd als een ‘gebrekkige democratie’. Ook landen als de Verenigde Staten, Italië, Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Israël, België, Trinidad en Tobago, Jamaica en India kregen deze kwalificatie. Op de lijst van 167 landen staat Suriname op de vijftigste plaats en de VS op een gedeelde 21e plaats samen met Italië. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 4 februari 2018.

In de woensdag gepubliceerde 'Democracy Index 2017' (zie onderaan), worden negentien landen, aangemerkt als "volwaardige democratie", waaronder Nederland (11), het Verenigd Koninkrijk (14), Mauritius (16), Uruguay (18) en Spanje (19).

Het rapport dat door de Intelligence Unit van The Economist sinds 2006 wordt samengesteld beoordeelt de landen op vijf onderdelen: verkiezingsproces en pluralisme, het functioneren van de overheid, politieke participatie, politieke cultuur en burgerlijke vrijheden.


Suriname heeft een overallscore van 6,76. De VS scoort 7,98, Nederland 8,89 en landen in het Caribisch Gebied zoals Guyana 6,46 (63), Trinidad en Tobago 7,04 (46) en Jamaica 7,29 (gedeeld 38).

Voor 'verkiezingsproces en pluralisme' scoort het land met 9,17 even hoog als de VS. Voor 'burgerlijke vrijheden' scoort de VS 8,24 en Suriname 7,65.



'De Democracy Index' beschouwt vrijheid van meningsuiting als essentieel voor de democratie zodat die wortel kan schieten en goed kan gedijen. De kwaliteit van de democratie in elk land kan in grote mate worden beoordeeld aan de mate van vrijheid van meningsuiting. Samenlevingen die geen afwijkende mening, roddel en het in twijfel trekken van 'conventionele wijsheid' tolereren, kunnen geen 'volledige democratie' zijn, meent The Economist.


Dansende man op leeftijd vermaakt klanten in supermarkt te Barranquilla, Colombia

Man danst op carnaval deuntjes van een live band op de achtergrond


Dit is het moment waarop een oudere man klanten verbaast met zijn atletische danspasjes in een drukke Colombiaanse supermarkt. Een op internet opgedoken video toont de man, helemaal in het wit gekleed, de vloer op gaan in de winkel in de noordelijke stad Barranquilla.

Wiegend met zijn heupen en ronddraaiend in cirkels, danst de man terwijl een live band carnaval deuntjes speelt op de achtergrond.

De korte video, gemaakt op de avond van 31 januari 2018, toont de gebrilde man die mee danst op de muziek. Medewerkers en klanten stoppen om zijn levendige optreden te bekijken, duidelijk onder de indruk van zijn natuurlijke ritme en behendige bewegingen.

Het is niet duidelijk wie de man is en of zijn uitvoering spontaan was of deel uitmaakte van de live-muziekact.

De winkel waarin hij speelde, lijkt het warenhuis Falabella Villa Country te zijn.




(Suriname Mirror/The Daily Mail/YouTube)

Braziliaanse federale rechter geeft oud-president Lula da Silva zijn paspoort terug

(Bron foto: Twitter)
'Er is geen rechtvaardiging te concluderen dat Da Silva van plan was het land te ontvluchten'


Een Braziliaanse federale rechter heeft bevolen, dat het in beslag genomen paspoort van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva aan hem wordt teruggegeven. Da Silva vecht tegen een corruptie-veroordeling en een gevangenisstraf.

Een Braziliaanse rechter gelastte vrijdag 2 februari 2018, dat het paspoort van Lula da Silva aan hem moet worden teruggegeven. Een rechter van de lagere rechtbank had de autoriteiten opgedragen het paspoort van da Silva in beslag te nemen voordat hij op 26 januari naar Ethiopië zou vertrekken voor een conferentie van de Verenigde Naties, uit angst dat hij in het buitenland asiel zou zoeken.


'Er is geen rechtvaardiging om te concluderen dat Da Silva van plan was het land te ontvluchten', zei rechter Bruno Apolinario in zijn uitspraak. De reis 'werd gerechtvaardigd door een eerder geplande professionele toewijding', voegde hij eraan toe.

De advocaat van Lula, Cristiano Zanin, zei dat de uitspraak van vrijdag het bevel van de lagere rechtbank, dat het grondwettelijke recht van de voormalige president op vrij verkeer had geschonden, had 'gecorrigeerd'.

Da Silva is een vooraanstaande kandidaat in opiniepeilingen voor de presidentsverkiezingen van 2018 in oktober, maar heeft te maken met juridische obstakels om deel te nemen aan de race nadat een rechtbank eind januari een corruptie-veroordeling tegen hem had bevestigd.



Hij werd schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen in 2017 en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De linkse politicus, die van 2003 tot 2011 Brazilië bestuurde, heeft de beschuldigingen ontkend en beschreef ze als politiek gemotiveerd.

(Suriname Mirror/DW, Deutsche Welle/Diario da Regiao/Twitter/YouTube)

Nieuwe BEP-voorzitter Asabina: 'De BEP stapt niet uit coalitie'

Asabina drukt geruchten over vertrek uit coalitie meteen de kop in

 
Ronny Asabina, die bij de bestuursverkiezingen gisteren gekozen is als nieuwe voorzitter van de BEP, heeft in zijn maidenspeech benadrukt, dat de partij niet uit de coalitie zal stappen. Hij wenste met deze verduidelijking geruchten die hierover de ronde deden meteen te ontzenuwen, aldus vandaag, zondag 4 februari 2018, de Ware Tijd.

Het zat velen in de partij niet lekker toen voormalige voorzitter Celsius Waterberg, tegen wie Asabina het bij de bestuursverkiezingen opnam, ervoor koos om de coalitie te ondersteunen. Sommigen gingen ervan uit, dat de BEP uit de coalitie zou stappen als er een nieuwe voorzitter de hamer zou overnemen. Asabina vond het daarom nodig om alle onduidelijkheid hierover uit de wereld te helpen.
'Wij demonstreren partnerschap.'

Wat er na de verkiezingen besloten zal worden, zal te zijner tijd bepaald worden, zegt hij.

De BEP zal vanuit de huidige positie in het parlement een bijdrage blijven leveren aan de ontwikkeling van het land. Asabina heeft de partijleden opgeroepen om eensgezind een bijdrage te leveren om de BEP vooruit te brengen. Hij belooft er alles aan te zullen doen om het in hem gestelde vertrouwen niet te schaden. 'Laten we saamhorigheid, eensgezindheid en liefde demonstreren.'

Asabina werd met 124 stemmen gekozen terwijl Waterberg 71 stemmen kreeg.

400 Huishoudens Pokigron en omgeving betalen niet zelf voor aansluiting stroom EBS

'Ontsluitingskosten voldaan uit dorpskas en bijdrage vrouwenorganisaties'


De ruim 400 huishoudens te Pokigron en omgeving hebben niet zelf de kosten betaald om aangesloten te worden op de energiecentrale van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ieder huis moest ongeveer Srd 3.500 kosten betalen.

Rabin Parmessar, algemeen directeur de EBS, zegt, aldus Starnieuws vandaag, zondag 4 februari 2018, dat het geld uit de dorpskas is gekomen en via een bijdrage van de vrouwenorganisaties. Het gehele project heeft de EBS ongeveer Srd 30 miljoen gekost.

De centrale is een integratie van het zonnepanelensysteem in het bestaand diesel opweksysteem. De centrale is civiel- én elektrotechnisch aangepast. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft het project gefinancierd.

Het doel is de kwaliteit en de duurzaamheid van de elektriciteitsvoorziening in Pokigron en de aanmeersteiger Atjoni met haar faciliteiten te verbeteren. De IDB heeft de EBS een lening van 30 miljoen Amerikaanse dollar verstrekt voor diverse projecten. Uit dit bedrag is volgens Parmessar 2,5 miljoen gebruikt voor de elektriciteitscentrale en een compleet nieuw 12 kV hoogspanningsnetwerk in het voorzieningsgebied.

Parmessar vindt het logisch dat de ruim zestig dorpen in het Boven-Suriname gebied ook zo'n faciliteit willen.

De regering heeft bij monde van raadsadviseur Ramon Abrahams te kennen gegeven dat meer dorpen ontsloten zullen worden. De EBS wacht de opdrachten van de regering af om aan de slag te gaan.

Ronny Asabina nieuwe voorzitter van de BEP

(Bron foto: Facebook)
Asabina verslaat met overmacht Celsius Waterberg


Ex-Assembleelid Ronny Asabina is de nieuwe voorzitter van de BEP. Hij heeft zaterdagavond 3 februari 2018 de bestuursverkiezing gewonnen van Celsius Waterberg. Asabina kreeg 124 stemmen en zijn tegenkandidaat 71.

Asabina zegt op Starnieuws, dat hij overtuigend heeft gewonnen. Hij is blij met het vertrouwen dat de partij in hem heeft gesteld.

Ere-voorzitter Caprino Alendy, die ook kandidaat was, had zich oop het laatste teruggetrokken. Hij ondersteunt Asabina.

De BEP is met twee zetels deel van de coalitie. Waterberg en Rudolf Zeeman zitten namens de partij in De Nationale Assemblee.

Vijf mannen overvallen 92-jarige vrouw in haar woning.....

Overvallers er vandoor met gouden halsketting, geldbedragen en waardevolle sieraden


Het Dagblad Suriname meldt zaterdagavond 3 februari 2018 op haar website, dat vijf mannen  vrijdagochtend een gewapende roofoverval hebben gepleegd in een woning aan de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo. 

Uit het politieonderzoek blijkt, dat een 92-jarige vrouw al jaren op dat adres woonachtig is. In de nachtelijke uren verblijven ook twee andere vrouwen bij haar om op haar te letten.

Vrijdagochtend rond half vier werden de vrouwen  overmeesterd door de overvallers. Een van de vrouwen moest slagen incasseren. Het 92-jarige slachtoffer had een gouden ketting om haar hals, die ketting de overvallers hebben weggerukt.

In de slaapkamer van de 92-jarige vrouw vonden de daders Srd 15.000 en 3.000 Amerikaanse dollar. Behalve het geld werden ook nog waardevolle sieraden buitgemaakt.

Venezuela arresteert Enrique Aristeguieta Gramcko (84), een van de felste critici van Maduro

'Maduro leidt narco-tirannie die veel gevaarlijker is dan de dictatuur van Marcos Perez Jimenez'


- Arrestatie meteen veroordeeld door Venezolaanse oppositieleiders en de secretaris-generaal van de OAS, Luis Almagro
- Het regime wordt steeds gewelddadiger naarmate het aantal critici groeit


Venezolaanse inlichtingenofficieren hebben vrijdag 2 februari 2018 Enrique Aristeguieta Gramcko gearresteerd, een van de felste critici van president Nicolás Maduro en zijn regime. Aristeguieta (84) publiceerde onlangs een video waarin Maduro wordt beschuldigd van het leiden van een 'narco-tirannie' die veel gevaarlijker is dan de dictatuur van Marcos Perez Jimenez in Venezuela die het in 1958 heeft laten vallen. 

'We hadden destijds nooit gedacht dat we een tirannie zouden moeten gaan ondergaan, erger dan alle voorgaande', zei Aristeguieta, een lid van de Junta Patriotica die het verzet van 1958 coördineerde, op de video.

'Perez Jimenez was absoluut een dictator die de Grondwet schond om zichzelf aan de macht te houden', voegde hij eraan toe. 'Hij vervolgde en zette zijn vijanden gevangen, maar hij had geen banden met drugshandel of internationaal terrorisme en boog niet voor een buitenlandse regering.'


Aristeguieta werd vrijdag om drie uur 's morgens door agenten van de Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional (SeBIN), bij zijn huis opgepakt.  Het is niet bekend waar hij wordt vastgehouden.


De arrestatie van Aristeguieta, die president was van de oppositie Grand National Alliance, werd snel veroordeeld door Venezolaanse oppositieleiders en zelfs door de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro. 'We eisen de onmiddellijke vrijlating van Enrique Aristeguieta, informatie over waar hij wordt vastgehouden en respect voor zijn rechten. Meer bewijs van de willekeurige acties van de dictatuur van @Nicolas Maduro die dissidentstemmen probeert het zwijgen op te leggen', schreef Almagro op zijn Twitter-account.


Sommige van de veroordelingen van de arrestatie, uitten hun bezorgdheid over het fysieke welzijn van Aristeguieta, en merkten op dat het regime steeds gewelddadiger wordt naarmate het aantal critici groeit.

Aristeguieta zelf waarschuwde voor geweld in zijn video, die eind januari werd geplaatst ter gelegenheid van de verjaardag van het einde van de Perez Jimenez-dictatuur. 'Maduro en zijn bondgenoten vangen, martelen en vermoorden dissidenten schaamteloos en in het volle daglicht, inclusief ongewapende studenten en zwangere vrouwen', zei hij, blijkbaar verwijzend naar de politie-inval van 15 januari die rebellencoördinator Oscar Pérez en zes supporters vermoordde. Een van hen was een zwangere vrouw. De groep meldde dat het zich voorbereidde om zich over te geven in verschillende mobiele berichten en video's die op social media werden gepost. Er zijn aanwijzingen dat ze allemaal zijn geëxecuteerd.


De video van Aristeguieta beschuldigde het regime ook schaamteloos van bevelen uit Havana en dat het nauwe banden met drugshandelaren, Colombiaanse guerrillastrijders en islamitische fundamentalisten heeft.

De voormalige Venezolaanse legerleider Carlos Julio Peñaloza, nu verbannen levend in Miami, zei dat hij vreest voor het leven van Aristeguieta, 'niet alleen vanwege zijn leeftijd en gezondheid, maar ook omdat het regime buitengerechtelijke executies uitvoert, zoals in het geval van Oscar Pérez en zijn groep. Het Maduro-regime is wanhopig, omdat het weet dat het in de war is. Maar, in zijn wanhoop is het in staat om elke barbaarsheid te plegen, inclusief zijn moord', zei Peñaloza in een verklaring.

Hij voegde eraan toe, dat hij Maduro persoonlijk verantwoordelijk stelde voor alles wat er gebeurt met Aristeguieta, die hij 'de deken van het Venezolaanse verzet' noemde. 'Aristeguieta Gramcko is een held van de democratie die in groot gevaar verkeert', zei hij. 'Onder dit narco-regime kan alles gebeuren.'



(Suriname Mirror/Miami Herald/Twitter/YouTube)