vrijdag 15 december 2017

'De Doksenclub is totaal gedesillusioneerd'

'Als buitenlandse investeerder krijgt Doksenclub niet de hulp van overheid die zij nodig heeft'


Trinidad is een expert in vertragingstechnieken, maar het kan ook zo zijn dat Suriname een land is dat zich makkelijk het bos laat insturen. Na vele vergaderingen, meetings, en bilaterale gesprekken zoals Coted0 CVO’s, Caricom, Head of States meetings door de diverse ministeries weet de Doksenclub nog steeds niets over de mogelijkheden tot export, wat begon als veelbelovend qua inzet door de nieuwe minister van Handel, Industrie & Toerisme, Ferdinand Welzijn, wordt waarschijnlijk in verband met het vertrek van deze minister naar het ministerie van Justitie en Politie, afgesloten met de informatie van het ministerie tot het niveau van “het heeft de aandacht van de minister”.

1- Trinidad blijft tot op heden op zijn standpunt staan, dat Suriname nog niet op de lijst van veilige landen staat voor de import van vlees uit Suriname, (dit excuus hebben zij al 18 maanden); 

2- Guyana blijft zeggen dat het nog niet door de Coted-notulen officieel op de hoogte zijn gebracht, dit terwijl de Chief Veterinary Officer van Guyana aanwezig was bij de CVO-meeting waarin dit werd besproken. Erger nog de competente autoriteiten van Guyana maakten deel uit van het inspectieteam Cahfsa welke in opdracht van Caricom de farm heeft geïnspecteerd. 

3- Barbados wil de aanvraag voor import nog niet behandelen, of zegt 'we zijn er mee bezig' (al maanden). 

De Doksenclub is totaal gedesillusioneerd, omdat zij als buitenlandse investeerder niet de hulp krijgt van de overheid die zij nodig heeft, buiten het feit dat Suriname een slecht signaal afgeeft naar andere investeerders, is het ook slecht voor de economie en werkgelegenheid, zeker nu Suriname export zeker kan gebruiken. 

Niet alleen de Doksenclub is geaccordeerd door de Caricom voor export van eend producten, maar ook Varros is op de laatste gehouden Coted meeting geaccepteerd door de Caricom. Het is daarom onbegrijpelijk dat de Surinaamse overheid niet meer druk uitoefent om de export van vleesproducten te stimuleren. 

Gerard J. van den Bergh

Medewerker Beveiligings- en Bijstanddienst Suriname schiet man neer voor supermarkt Slangenhoutstraat

BBS'er zou met een loopkruk zijn geslagen door slachtoffer


De Ware Tijd bericht dat zich vrijdagmiddag 15 december 2017 voor een supermarkt aan de Slangenhoutstraat iets na twee uur een schietincident heeft voorgedaan. Een man is geraakt door een kogel uit het wapen van een medewerker van de Beveiligings- en Bijstanddienst Suriname (BBS).

De gewonde man is per ambulance onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis gebracht.

De redactie van de Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat twee mannen een woordenwisseling hadden. De BBS-medewerker loste een schot in de richting van de man, nadat die hem met een loopkruk zou hebben geslagen. De man werd in zijn buikstreek geraakt.

De politie die snel ter plaatse arriveerde, schakelde een ambulance in. De politie van bureau Nieuwe Haven heeft de zaak in verder onderzoek.

15-Jarig meisje dodelijk aangereden op Kabbesstraat, Uitvlugt (Paramaribo)

Slachtoffertje steekt zonder op te letten de straat over


De 15-jarige Chaniva Atipa is vandaag, vrijdag 15 december 2017, dodelijk aangeredem op de Kabbesstraat, zo meldt het Korps Politie Suriname. 

De politie van het ressort Uitvlugt trof ter plekke de vrouwelijke bestuurder van een auto en het meisje aan. Verplegend personeel van een ambulance gaf door, dat het slachtoffertje geen teken van leven meer vertoonde. De ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Uit het voorlopig onderzoek is gebleken, dat Chaniva door haar moeder tegenover haar woning aan de Kabbesstraat was afgezet. Zonder op te letten stak het meisje de straat over.

(Bron: Google Earth/Kabbesstraat)

Nurmohamed (VHP): 'De universiteit zal deuren in 2018 moeten sluiten'

'Dat is het kerstcadeau van de regering Bouterse-Adhin aan de universiteitsgemeenschap'


Het VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in De Nationale Assemblee vreest, dat de Anton de Kom Universiteit van Suriname in januari 2018 haar deur zal moeten sluiten.

'Dat is het kerstcadeau van de regering Bouterse-Adhin aan de universiteitsgemeenschap. Dit is een scenario om te voorkomen dat jonge studenten knapper worden en meer kennis en kunde opdoen. Het is een scenario om te voorkomen dat jonge studenten het beter moeten gaan hebben, dat ze goede banen kunnen vervullen, dat ze zelf hun huis kunnen bouwen en dat ze zelf een auto kunnen kopen', stelt hij vrijdag 15 december 2017, in het Dagblad Suriname.

Het is duidelijk voor het Assembleelid: de regering Bouterse-Adhin wil ook deze groep wetenschappers dom houden en van zich afhankelijk maken.

Nurmohamed geeft aan dat de geschiedenis zich bezig is te herhalen, alleen nu met een economisch scenario. 'In 1982 is een politiek scenario gebruikt door de regering Ramdat Missier of beter gekend als de regering Bouterse om de Universiteit van Suriname voor een jaar te sluiten. Drie docenten van de universiteit werden opgepakt en vermoord in die periode, zonder bewijs, zonder proces. De universiteitsgemeenschap is tot nu toe gescheurd, maar ook het land Suriname. Hoe krijg je natievorming en eenheid op deze manier. Het zijn dit soort leiders die vandaag weer op de stoel zitten en het volk van Suriname verscheuren', meent hij.

De regering heeft voor de universiteit een begroting van 15 miljoen Srd opgebracht en gestuurd naar het parlement van Suriname. Volgens Nurmohamed is dit ‘het laagste wat je kunt verwachten van een regering’. ‘Schaamteloos’ noemt hij dat.

Om de universiteit van Suriname te redden van sluiting is volgens hem Srd 150 miljoen nodig. 'Alleen met kennis en kunde kun je een land ontwikkelen en niet met lenen en mensen bedreigen', zegt hij. De politicus hoopt dat het parlement ervoor zal zorgen dat de universiteit gered wordt en roept de universiteitsgemeenschap op om alert te zijn.

De begroting van de Anton de Kom Universiteit van Suriname voor 2018 is overigens van Srd 15 miljoen opgetrokken naar Srd 85 miljoen. Dit zei minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur maandag 11 december tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. Het bedrag is gelijk aan het subsidiebedrag dat in 2017 aan de universiteit is verstrekt.

 (Suriname Mirror/Dagblad Suriname)

Man (43) overlijdt na val uit hangmat in ressort Albina

Slachtoffer wordt zo'n drie à vier uur na val gevonden


Het Korps Politie Suriname bericht dat vandaag, vrijdag 15 december 2017,  in het ressort Albina de 43-jarige Ramon Kampi is overleden na uit een hangmat te zijn gevallen, langs de rivier. 

De man bevond zich langs de rivier bij een logeergelegenheid voor personen die naar het binnenland afreizen.

Derden merkten vandaag in de vroege ochtend, dat de man uit zijn hangmat was gevallen en geen teken van leven vertoonde. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Volgens de arts heeft de man ongeveer drie tot vier uren voor de ontdekking het leven gelaten en heeft vermoedelijk door de val zijn nek gebroken. Er zijn geen sporen van misdrijf op het lijk waargenomen.

Begrotingsbehandeling verdaagd in afwachting van Nota van Wijziging en toelichting

Kritische Abdoel (NDP): 'Regering is erg laat met maatregelen om inkomsten te verhogen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA)


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft vandaag, vrijdag 15 december 2017, de begrotingsbehandeling verdaagd naar in principe maandag. Nadat Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) een kritisch betoog had gehouddn over de verdiencapaciteit van het land en duidelijke prioriteiten wil zien, vroeg fractieleider André Misiekaba (NDP) om een schorsing. 

Hij zei bij de hervatting van de vergadering, dat de totale coalitie achter Abdoel, voorzitter van de commissie die de begroting heeft voorbereid voor de openbare vergadering, staat. Van de regering wordt de Nota van Wijziging en toelichting verwacht over de extra inkomsten van Srd 400 miljoen.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaf gisteren aan hoe de regering het gat in de begroting van 2018 wil dichten. De minister legde uit, dat via verhogingen van grondhuurprijzen bij gronduitgifte en overdrachtskosten Srd 186 miljoen extra binnenkomt. Srd 100 miljoen zal verkregen worden uit de verkoop van onroerend goed. De verkoop van aandelen zal Srd 114 miljoen opleveren.

Misiekaba wil van de regering de uitwerking hebben om verder te kunnen gaan.

Abdoel merkte op dat de regering erg laat is met maatregelen om de inkomsten te verhogen. Bovendien zijn diverse sectoren waar geld gehaald kan worden nog onaangeroerd gebleven.

Misiekaba zei, dat pas bij een goede uitwerking van de regering van hoe het geld binnengehaald zal worden, zijn voorzichtig optimisme zal omslaan in optimisme.

Minister Hoefdraad was niet aanwezig op de vergadering. De coördinator van de regering in De Nationale Assemblee, minister Soewarto Moestadja van Arbeid, vroeg om een schorsing, zodat hij af kon stemmen met zijn collega Hoefdraad. Hij deelde bij de hervatting van de vergadering mee, dat de deskundigen van Financiën nog bezig zijn.

De Nationale Assemblee kan maandag beschikken over de Nota van Wijziging en de toelichting.

President Pedro Pablo Kuczynski van Peru in het nauw door Odebrecht-corruptieschandaal

Kuczynski heeft mogelijk steekpenningen aangenomen van Braziliaans bouwbedrijf

Oppositie en leden binnen zijn eigen partij willen dat hij zijn ontslag aanbiedt


De roep om het aftreden van president Pedro Pablo Kuczynski van Peru groeit, nu zijn naam wordt genoemd in het grote corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. Zowel de oppositie als leden binnen zijn eigen partij willen dat hij zijn ontslag aanbiedt. 

Woensdag werd bekend, dat Kuczynski mogelijk steekpenningen heeft aangenomen van het bouwbedrijf. In totaal is 4,8 miljoen dollar overgemaakt aan bedrijven die met hem in verband worden gebracht, zou blijken uit een document dat Odebrecht naar het Congres heeft gestuurd. Dat zou zijn gebeurd toen hij nog ministersfuncties bekleedde.


Onder de personen die willen dat Kuczynski zijn ontslag aanbiedt zijn ook zijn eigen kabinetsleden, stelden twee anonieme bronnen binnen de regering donderdag. De ministers zouden er geen vertrouwen in hebben dat Kuczynski dit schandaal te boven komt.

Een woordvoerder van de president weerspreekt, dat Kuczynski het vertrouwen heeft verloren. Kuczynski verscheen donderdagavond op nationale televisie met een aantal kabinetsleden. Hij zei niets fout te hebben gedaan en liet weten niet te zullen aftreden.


Hoewel hij eigenaar was van een bedrijf dat geld ontving, was hij destijds niet de directeur, luidde zijn verklaring.

Afgelopen zomer werd voormalig president van Peru Ollanta Humala veroordeeld tot achttien maanden cel, omdat hij wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van de voormalig president van Venezuela, Hugo Chavez, en van Odebrecht.

De vicepresident van Ecuador, Jorge Glas, werd gisteren, donderdag 14 december 2017, veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij smeergeld had aangenomen van het bedrijf. In ruil voor het geld gunde hij overheidsopdrachten aan Odebrecht.

Een voormalige manager van het bedrijf zei vorige maand, dat ook de Venezolaanse president Maduro smeergeld heeft gekregen.

Ook in het corruptieschandaal in Brazilië, speelt Odebrecht een rol, naast staatsoliebedrijf Petrobras.

(Suriname Mirror/Nu.nl/Volkskrant/YouTubeNOS/BBC/Twitter)

Twee neven van echtgenote Venezolaanse president iin VS veroordeeld voor drugssmokkel

(Bron tekening:  Elizabeth Williams/AP)
18 Jaar cel voor Franqui Francisco Flores de Freitas (32) en Efraín Antonio Campo Flores (31)


In de VS zijn twee neven van de echtgenote van de Venezolaanse president donderdag 14 december 2017 veroordeeld voor drugssmokkel. De twee kregen een celstraf van 18 jaar cel opgelegd. De 32-jarige Franqui Francisco Flores de Freitas en de een jaar jongere Efraín Antonio Campo Flores zijn neven van Cilia Flores, de vrouw van president Maduro. 

Cilia Flores is lid van de invloedrijke en omstreden grondwetgevende raad van Venezuela.


De twee mannen werden in 2015 opgepakt op Haïti.

Venezuela beschuldigt de VS ervan, dat de mannen erin zijn geluisd. Amerika zou op die manier het regime van Maduro willen ondermijnen.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) zegt, dat de twee plannen hadden om 800 kilo cocaïne via Honduras naar de VS te smokkelen.

Het OM had 30 jaar cel geëist, maar de rechter vond die eis te hoog, omdat de Venezolanen geen strafblad hadden.

(Suriname Mirror/NOS/Twitter/NPR)

Minister Miranda woedend over beschadiging brug bij Tibiti

'Wie verantwoordelijk is zal de schade moeten vergoeden'


Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie is niet te spreken over de beschadiging van de brug bij Tibiti. De bewindsman zegt vandaag, vrijdag 15 december 2017, op Starnieuws, dat uitgezocht wordt wie verantwoordelijk is voor de vernieling van de oeververbinding. De persoon zal de schade moeten vergoeden. 

Miranda legt uit, dat met weinige middelen die er zijn de bruggen in West-Suriname zijn gerepareerd. De reparatie van de brug bij Tibiti heeft Srd 800.000 gekost.

Blijkbaar is de brug vernield door een graafmachine. De bewindsman verwacht dat de dader zal worden achterhaald.

Er vindt in de omgeving een onderzoek plaats.

Diepgaand onderzoek regering Curaçao naar dwarsbomen door Suriname van Insel Air

Curaçao zinspeelt op weren van de SLM van eiland


De overheid van Curaçao is een diepgaand onderzoek begonnen naar de reden waarom vliegbedrijf Insel Air nog geweerd wordt om weer op Suriname te vliegen. 'De problemen moeten diepgaand worden onderzocht', aldus Zita Jesus-Leito, de Curaçaose minister van Verkeer, Transport en Ruimtelijke Ordening, gisteren in de Curaçao Chronicle (zie hierna). 

'Als Insel Air niet mag landen in Paramaribo, zal Curaçao moeten nagaan wat er moet gebeuren met de vergunning van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij', zei de bewindsvrouw verder, kennelijk zinspelend op de mogelijkheid dat onze nationale carrier als tegenmaatregel geweerd kan worden van het eiland, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 15 december 2017.

http://curacaochronicle.com/politics/inselair-says-to-have-papers-in-order-for-suriname/

 
Het Curaçaose luchtvaartbedrijf blijft zich beroepen op het feit dat ze toestemming heeft van de Surinaamse Burgerluchtvaartautoriteit (CASAS) om commerciële vluchten op Suriname te hervatten. Het bedrijf verwijst ook naar de luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Curaçao.

Van Paramaribo mag Insel Air de vluchten naar Suriname pas hervatten als het bedrijf garanties biedt aan zijn schuldeisers in Suriname. Dat zijn in eerste instantie de SLM en Fly All Ways. Deze maatschappijen hebben passagiers vervoerd die waren gestrand nadat Insel Air ruim een halfjaar abrupt stopte met vliegen.

Daarnaast zijn er passagiers, vermoedelijk honderden, met een Insel Air-ticket dat nog verzilverd of gecompenseerd moet worden door de maatschappij.

Insel Air werd in het voorjaar uit de lucht gehaald door de Curaçaose luchtvaartautoriteiten. Vanwege gebrekkig onderhoud aan de vloot was de veiligheid niet gegarandeerd.

Raad van Advies Curaçao: 'Verhoging minimumloon onvoldoende of onjuist onderbouwd in Nota van Toelichting'

'Uitgangspunt gezinssamenstelling heroverwegen’ 



De Raad van Advies (RvA) is van mening, dat de verhoging van het minimumloon per 1 januari 2017 met een bedrag van 80 cent van 8,20 gulden naar 9 gulden bruto per uur, onvoldoende of onjuist onderbouwd wordt in de Nota van Toelichting. Dit blijkt uit een officieel nog niet openbaar advies over het Landsbesluit verhoging minimumlonen 2017 aan de regering, gedateerd 11 december 2017, in handen van het Antilliaans Dagblad, zo bericht het dagblad vandaag, vrijdag 15 december 2017. 

Ten eerste voert de RvA aan, dat er uitgegaan wordt van een minimummaandinkomen van een eenoudergezin met twee kinderen, terwijl er voorbijgegaan wordt aan gezinnen met tweeverdieners van het minimumloon.

Daarnaast stelt de RvA ,dat de regering uitgaat van een lichte economische groei in 2017, terwijl dit al achterhaald is.

Ten derde rekent de RvA de regering voor dat de gehanteerde berekeningen voor het effect op de begroting niet kloppen. Het aantal werkenden met een minimumloon wordt geraamd op 17.000. Na de verhoging houdt dit 1.558 gulden in per maand bij een veertigurige werkweek.

Markt voor luchttransport in Caribisch deel Koninkrijk faalt

Pleidooi voor openbaredienst- verplichting luchttransport eilanden


De markt voor luchttransport in het Caribisch deel van het Koninkrijk faalt. Een openbaredienstverplichting van de gezamenlijke overheden kan dit ‘marktfalen’ corrigeren. Dit bericht ESB (Economisch Statistische Berichten) in Nederland, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 15 december 2017.

'De problemen in het luchttransport in het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben het afgelopen jaar duidelijk gemaakt dat goed, betrouwbaar en betaalbaar luchttransport van groot belang is voor burgers en bedrijven, maar onvoldoende door de markt gegarandeerd wordt. Een openbaredienstverplichting kan uitkomst bieden', betogen Christiaan Behrens en Koert van Buiren van SEO Economisch Onderzoek.

'Het luchttransport in het Caribisch deel van het Koninkrijk is van groot belang voor het dagelijks leven. Burgers en bedrijven zijn er voor woon-werkverkeer, zakelijke afspraken, ziekenhuisbezoek en familiebezoek van afhankelijk.' 

Maar, het luchttransport heeft een turbulent jaar achter de rug, vervolgen zij. 'Onbeheersbare financiële problemen volgden op onderhoudsperikelen bij de grootste lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air, waarbij een groot deel van de vloot vanwege veiligheidsoverwegingen aan de grond bleef.'

Minister Pengel: 'Dezelfde dekking basiszorg is nog steeds gegarandeerd'

'Er moet een fonds komen om dure zorg te kunnen garanderen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
- 'De regering heeft geen invloed op de Nationale Geneesmiddelen Klapper'
- 'Premie voor een jaar gelijk betalen is wettelijk niet toegestaan'


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft gisteren in De Nationale Assemblee ontkend dat de dekking van de basiszorg is verminderd. Dezelfde dekking is nog steeds gegarandeerd. De regering bekijkt mogelijkheden om de financiering op een andere manier in orde te krijgen.  Dit bericht vandaag, vrijdag 15 december 2017, Starnieuws.

De premie is niet voldoende om de kosten te dekken. Er zal een fonds moeten komen om dure zorg, zoals kankertherapie of nierdialyse te kunnen garanderen. Nu is het zo dat mensen steeds moeten bijbetalen, omdat het aantal behandelingen vaak niet toereikend is. Patiënten of hun familieleden moeten nu geld gaan zoeken om de behandelingen voort te laten gaan. De mensen worden op kosten gejaagd.

De zorg moet duurzaam zijn, legde de bewindsman uit. Pengel ontkende eveneens, dat de regering de Nationale Geneesmiddelen Klapper aanpast en dat dure medicijnen eruit worden verwijderd. De minister legde uit, dat er een nationale geneesmiddelencommissie is, die in overleg met de sector bepaalt of er wijzigingen komen in de klapper. Zo wordt nagegaan of de medicijnen waar patent op is, in een ander land kunnen worden betrokken. Hierdoor zijn de medicamenten goedkoper. De regering heeft volgens de minister geen invloed op de Klapper.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat er allerlei onjuistheden worden verspreid via social media. Zij is blij, dat deze zaken ontzenuwd zijn door de minister. 'De dekking is hetzelfde gebleven, zonder dat mensen meer moeten betalen. Op langere termijn komt er een nieuwe financieringsregeling. Alle aandoeningen worden gewoon behandeld.'

Assembleeleden brachten naar voren dat diverse medicijnen die voorkomen in de Klapper niet voorradig zijn, waardoor de mensen toch moeten bijbetalen.

Ook werd aangegeven dat mensen zo'n Srd 2.000 moeten betalen voor de basiszorgverzekering, omdat enkele verzekermaatschappijen eisen dat de premie voor een jaar gelijk betaald moet worden. De minister zei, dat hierover klachten ingediend moeten worden bij de Zorgraad die moet optreden volgens de wet.

'Rijstexport in 2017 40% lager dan in 2016'

'De kwaliteit van de rijst gaat steeds verder achteruit'


Terwijl er vorig jaar 103 duizend metrieke ton rijst was geëxporteerd, blijkt op basis van de exportcijfers dat het jaar 2017 afgesloten zal worden met een totale export van maximaal 63.000 metrieke ton. Dit is 40% lager dan 2016. Ook blijkt dat de kwaliteit steeds verder achteruit gaat. De extra long grain rijst variëteiten van Suriname met onder andere goede kwaliteit kookeigenschappen en derhalve een redelijke vraag op de markt, wordt tegenwoordig heel weinig ingezaaid. 

Ongeveer 75% van het areaal wordt ingezaaid met allerlei vreemde rijstsoorten met verschillende korrellengtes en kookeigenschappen. Doordat de verschillende rijstsoorten ook niet apart worden opgeslagen en verwerkt, is er geen sprake van uniformiteit. 

Er zijn verschillende redenen waarom de meeste boeren geen ADRON-lijnen (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) meer inzaaien. Ongunstige verhouding tussen de kosten en baten als gevolg van gebrekkige voorlichting, gebrekkige incentives, gebrekkige zaaizaadvoorziening, slechte organisatie van de sector en gebrekkige marketing zijn de belangrijkste oorzaken. Alhoewel er ongeveer 30 duizend hectare per seizoen wordt ingezaaid, is de sector op basis van de kwaliteit sterk gedegradeerd. 

Om een verdere degradatie te voorkomen en geleidelijk weer te stijgen naar een hoger niveau, zijn er diverse maatregelen nodig, zoals: 
- Upgrading van de landbouwvoorlichting. 
Voorlichting is een belangrijk beleidsinstrument voor de ontwikkeling van menselijk kapitaal en economische groei. Zoals in vele ontwikkelingslanden zijn onze beleidsmakers ook niet bewust van de belangrijke rol van de landbouwvoorlichting. Terwijl landbouwvoorlichting een hoofdtaak is van LVV (ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij), merken we dat die dienst niet functioneert. Voor doelgerichte landbouwonderzoek en landbouwbeleid is een goed draaiende voorlichtingsdienst noodzakelijk. Via een goede voorlichting kan er ook ingespeeld worden op de opvoering van de bewustwording voor organisatie en samenwerking binnen de sector en de voorziening van marktinformatie waardoor de positie van de landbouwer ook versterkt kan worden.

- Kredietverlening naar de kleine en middenstand rijstverbouwers moet ook worden verbeterd. Bepaalde opkopers maken misbruik van de zwakke positie van de rijstboeren, waarbij de boeren extra rente (hoger dan die bij de commerciële bank) moeten betalen aan de opkopers voor financiering. Die afhankelijke boeren ontvangen ook een lage padieprijs en worden ook nooit op tijd uitbetaald. 

- Zaaizaadvoorziening moet ook dringend worden aangepakt. 
De boeren moeten toegang hebben tot hoogwaardig kwaliteit en betaalbaar zaaizaad. Hiertoe moeten de faciliteiten voor de vermeerdering, drogen, opslag en distributie van zaaizaad worden opgezet, terwijl ook de zaadwet op de juiste wijze moet worden nageleefd. 

- Watermanagement. 
De inzaai wordt onnodig gestagneerd vanwege slechte watervoorziening. Een late inzaai zal leiden tot extra kosten voor gewasverpleging en een lagere opbrengst en kwaliteit. De boeren die op tijd willen inzaaien, moeten extra kosten maken voor waterpompen. De situatie van de boeren van Wageningen en Middenstandspolder is nog erger, want daar is er nu helemaal geen water om zelfs te pompen. Deze situatie kan leiden tot verdere daling van de productie en kwaliteit in 2018. Om de huidige inzaai veilig te stellen, zou de overheid zo spoedig mogelijk de pompen van SML en van Wakay optimaal in werking moeten stellen en eventuele verstoppingen van de aanvoerleidingen opheffen. 

Soedeshchand Jairam MSc 
Voorzitter Politieke vleugel FAL (PVF)

NV Grassalco-directeur Akiemboto optimistisch gestemd over 2018

Goud gaat meer opbrengen vanaf volgend jaar en het gaat goed met steenslag

- Het bedrijf kijkt naar mogelijkheden om zich op bauxiet te storten
- Te Commewijne wordt aan 'plantvermeerdering' gedaan...


President-directeur Sergio Akiemboto van het staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco is gisteren in gesprek met journalisten in het hoofdkantoor te Dijkveld ingegaan op de status van het mijnbouwbedrijf, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 15 december 2017. 'Toen ik in 2011 aantrad, kon ik kiezen tussen het bedrijf back in business brengen of werken aan een langtermijn plan. Ik heb gekozen voor business. Grassalco doet het nu veel beter en we staan nu voor nieuwe kansen, nog meer bronnen van inkomsten.'

Hij gaf aan hoe Grassalco sinds 2011 is getransformeerd naar een goed draaiend mijnbouwbedrijf. 'Er zijn meer ups dan downs geweest en het afgelopen jaar zijn er minor setbacks geweest. Maar, de stagnaties worden het komende jaar ingehaald.'

De mijn op Maripaston bijvoorbeeld zal vanaf volgend jaar concretere vormen aannemen. Het opzetten van een mijn in de stijl van IAmGold is op dit moment commercieel niet te doen. De reserves in het gebied zijn te klein daarvoor, ongeveer 1.800 kilo. Er is minstens driemaal zoveel nodig om een middelgrote mijn op te zetten. Daarom zijn er studies gaande om reserves op andere plekken aan te wijzen. Goud gaat Grassalco in elk geval meer opbrengen vanaf volgend jaar.

Het bedrijf doet het heel goed met steenslag. Er liggen plannen klaar om verder dan naar de regio te exporteren. Daarnaast zullen granietblokken niet meer ‘gewoon als grondstof’ worden geëxporteerd. Die zullen hier eerst bewerkt worden zodat er meer geld in het laatje komt.

Het bedrijf kijkt ook naar de mogelijkheden om zich met bauxiet te gaan bezighouden. Er ligt nog ruim 3.6 miljoen ton aan bauxiet die Suralco heeft laten liggen. Deze resten bauxiet, indien goed aangepakt, kunnen aardig wat valuta het land in brengen.

In Commewijne heeft Grassalco tegenwoordig ook een ruimte om zand af te graven. Op dezelfde plek wordt er aan plantvermeerdering gedaan. Er wordt nog geen zand afgegraven. Studies zijn nog gaande om verantwoordelijk te werk te gaan. De meeste aandacht gaat nu uit naar het plantvermeerderingsbedrijf. Hier kunnen diverse gewassen in grote voorraden worden geproduceerd. Goed voor de landbouw en tuinbouw op grote schaal. 'Maar, ik denk ook aan planten voor het rehabiliteren van de plekken waar er mijnbouwactiviteiten hebben plaatsgevonden.'

Grassalco gaat een jaar vol uitdagingen en nieuwe kansen tegemoet. Akiemboto gelooft dat er alleen succes geboekt zal worden.

Amerikaanse ambassade roept Amerikanen op zondag 17 december uit de buurt van ambassade te blijven

Mogelijk protestmanifestatie tegen besluit Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad Israël


Amerikaanse staatsburgers worden door de Amerikaanse ambassade opgeroepen zondag weg te blijven uit de buurt van de ambassade in Paramaribo-Noord. Organisaties zouden van plan om daar een protestmanifestatie te houden tegen het besluit van president Donald Trump om Jeruzalem officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël, schrijft de ambassade in een bekendmaking, zo meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 15 december 2017. Het is onduidelijk hoe laat de betoging zal worden gehouden en wie erachter zit.

'Zelfs demonstraties die vreedzaam bedoeld zijn kunnen uitmonden in confrontatie en escaleren in geweld. Amerikaanse staatsburgers zullen het gebied rondom de VS-ambassade tijdens de demonstratie vermijden en zowel voor als na de betoging op hun hoede zijn in de omgeving', waarschuwt de ambassade.

Izaak Jamaludin, voorzitter van de Surinaamse Islamitische Organisatie en van het overkoepelende orgaan Madjlies Moeslimien Suriname, is niet op de hoogte van een op handen zijnde demonstratie. 'Ik weet er niets van en voor zover iets dergelijks wordt georganiseerd hebben onze organisaties geen enkele bemoeienis ermee.'

Jamaludin voegt eraan toe, dat hij het besluit van de Amerikaanse president betreurt. 'Dit getuigt niet van groot staatsmanschap. Het besluit komt te midden van het vredesproces waarbij de VS eigenlijk als bemiddelaar optreedt.'

Minister Gillmore Hoefdraad: 'In 2018 geen Srd 350 miljoen, maar Srd 400 miljoen extra inkomsten'

Regering heeft een concept Nota van Wijziging ingediend

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Srd 186 miljoen afkomstig uit aanpassing grondhuurprijzen door Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gisteren tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling in de Assemblee gezegd, dat er geen Srd 350 miljoen, maar Srd 400 miljoen aan extra inkomsten zal zijn het komende jaar. Hiervan is Srd 186 miljoen afkomstig uit het aanpassen van grondhuurprijzen door Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Srd 100 miljoen zal verkregen worden uit de verkoop van onroerend goed en de verkoop van aandelen zal Srd 114 miljoen opleveren. Dit is volgens Hoefdraad een conservatieve schatting, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 15 december 2017.

In de Raad van Ministers is een verdeling gemaakt van de Srd 400 miljoen. Rond Srd 250 miljoen gaat naar ministeries. Er is een post onvoorzien opgenomen van Srd 150 miljoen, waaruit alle ministeries kunnen putten voor urgente gevallen.

De regering heeft een concept Nota van Wijziging ingediend. Een definitieve wijziging komt vandaag, waardoor de Assembleeleden in de tweede ronde, die geagendeerd staat op negen uur vanochtend, hierop kunnen ingaan.

Op vragen van Assembleeleden heeft Hoefdraad aangegeven dat aandelen van bedrijven uit de financiële en horecasector zullen worden afgestoten. Het gaat om aandelen van de overheid bij de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Self Reliance en Torarica. De president heeft intussen een commissie benoemd die het afstoten van de aandelen verder in kaart zal brengen.

De overheid heeft verschillende panden in de binnenstad die afgestoten zullen worden. Hierop kunnen de financiële en horecasector inspelen. De gebouwen verpauperen omdat de overheid er niet veel mee kan. Verkoop van panden zal minstens Srd 100 miljoen opbrengen.

Over het rechtstreeks innen van royalty's bij bedrijven, merkte Hoefdraad op dat daar niets mis mee is. Ook het lenen van geld bij banken is een normale zaak. De regering is nog steeds onder het leningenplafond dat wettelijk is toegestaan. Er is geld nodig voor diverse sectoren.

'We vragen banken vaak genoeg welk kapitaal ze hebben. Afgelopen zondag heb ik twee banken gesproken. Je praat over geld en je vraagt wat de mogelijkheden zijn om zaken te financieren. We willen zwaar investeren in onze luchthaven. We kijken hoe de banken kunnen financieren. Het is dan totaal geen vreemde zaak wanneer je zegt: luister, ik heb geld nodig om te financieren, ik ga je een gedeelte van mijn royalty's als betaling geven. Hetzelfde zou zijn geweest als het naar de Centrale Bank gaat. Alles wordt correct geregistreerd. Er is niets aan de hand', merkte Hoefdraad op.

Maar, ondanks dat er 'niets aan de hand is' is ondertussen op het internet een actie gestart tegen de bewindsman:

Scholieren van VOS horen hoe schoolonderzoeken en repetities worden ingehaald

Vakbondsman Valies: 'De acties zijn opgeschort'


Scholieren van VOS (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) zullen vandaag, vrijdag 15 december 2017, horen hoe de schoolonderzoeken en repetities verder zullen worden ingehaald. Op het IMEAO (Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs) zijn de repetities nog niet begonnen door de onenigheid die was ontstaan over het opstellen van de toetsen.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), zegt op Starnieuws dat de acties zijn opgeschort. Vandaag zullen de leraren nagaan hoe de schade wordt ingelopen.

Valies is blij dat vicepresident Ashwin Adhin na overleg met de BvL en het VOS-Directeurenberaad de resolutie van 29 september 2017 over overurenregeling en fictieve overuren heeft ingetrokken. Dit is ook schriftelijk bevestigd. Er komt een herziene resolutie. Hierover wordt dinsdag verder overleg gevoerd tussen de directeuren en de BvL.

'In elk geval is er nu overleg over deze kwestie. Adhin heeft erkend, dat de communicatie beter moest', aldus Valies.

De BvL komt 8 januari bijeen om te evalueren wat de stand van zaken dan is. Het vertrouwen in minister Robert Peneux blijft opgezegd, merkt Valies op. Deze kwestie ligt op het bord van president Desi Bouterse.

Inmmiddels zijn er ook stemmen opgegaan voor behoud van de minister, die zijn portefeuille woensdag indiende bij de president. De president heeft de ontslagaanvraag van de minister in beraad.

Tot 4 jaar cel geëist in grootschalige geldsmokkel van Nederland naar Aruba

(Bron foto: OM)
Bankbiljetten werden in vacuüm pakketten verstopt in kiprollades


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag 13 december 2017 bij de rechtbank Overijssel gevangenisstraffen tot 4 jaar geëist vanwege witwassen in een grootschalige geldsmokkel vanuit Nederland naar Aruba, zo. meldt het Landelijk Parket. 

De Officier van Justitie van het Landelijk Parket eiste de hoogste straf tegen een 76-jarige in België woonachtige Nederlander. Tegen diens ex-vriendin eiste het OM een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. Zij wordt gezien als een pakezel en is er persoonlijk niet veel wijzer van geworden. De eis tegen een derde verdachte, een 71-jarige man uit Vught, is een gevangenisstraf van twee jaar.

De verdachten verscheepten in 2014 en 2015 in twee containers minimaal 6,8 miljoen euro naar Aruba. De bankbiljetten werden in vacuüm pakketten verstopt in kiprollades. Niemand kon zien dat er geld in de gekookte kip zat. De tweede container werd op Aruba in beslag genomen.

De Officier van Justitie hield de rechtbank voor, dat de verdachten met de geldtransporten de criminele keten van drugssmokkel en –handel in stand hielden.

De hoofdverdachte had een spilfunctie als witwasser. Hij is medeverantwoordelijk voor drugscriminaliteit, zoals vermogensmisdrijven, het geweld tussen drugsbendes en het geweld in het uitgaansleven als gevolg van cocaïne gebruik. De man kan bovendien een stevige fiscale afrekening inclusief boetes tegemoet zien.

Link: https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@89856/ruim-3-9-miljoen/

Tumor verwijderd bij 12 jaar oude jaguar in dierentuin van Phoenix, Arizona (VS)

(Bron foto: Phoenix Zoo)
Jaguar Caipora ondergaat een  stralingsbehandeling


Om de tumor van Caipora, een 12-jarige jaguar, te verwijderen, gebruikte de Phoenix Zoo (PetCure Oncology bij Arizona Veterinary Oncology) een geavanceerde methode die gewoonlijk op mensen wordt toegepast. De tumor werd gevonden op haar rechter achterpoot tijdens een recent lichamelijk onderzoek.


Na een microscopische diagnose bleek het een fibrosarcoma-tumor te zijn, die zeer agressief is en meestal wordt aangetroffen bij huiskatten, niet bij jaguars.

Omdat het gebruikelijk is om de poot volledig te verwijderen, wisten de dierenartsen van de Phoenix Zoo dat dit geen optie was voor Caipora en kwamen ze samen om een ​​alternatieve methode, gericht op bestralingstherapie, te vinden.


'We hebben Caipora verdoofd en haar naar deze faciliteit gebracht, waar we de tumor behandelen met bestralingstherapie', zei Phoenix Zoo-dierenarts Kristen Phair.

'Onze hoop is dat de eenmalige stralingsbehandeling genezend zal zijn.' Met behulp van 3D-mapping om de tumor vanuit alle hoeken nauwkeurig te bepalen en de straling automatisch aan te passen, neemt de therapie minder tijd en minder operaties in beslag, wat minder anesthesie betekent - en stress - voor Caipora. En hoewel de methode uniek is voor een jaguar, staat die niet ver van menselijke behandelingen.

'Het meeste van wat we gebruiken in dierenartsgeneeskunde heeft zijn basis in de menselijke geneeskunde', zei Phair. 'Het duurt meestal net iets langer bij de dierenarts en het duurt ook langer om de aanpassingen te maken die nodig zijn voor toepassing op dieren. Ze bevindt zich in de vroege stadia van herstel, maar Caipora lijkt het goed te doen. Ze heeft wel wat haarverlies waar de behandeling plaatsvond en heeft die plek afgelikt, maar over het algemeen gaat het goed met haar', zei Phair.


(Suriname Mirror/KTAR News/Twitter/YouTube)

520 Kilo cocaïne onderschept in Spanje in container met amandelen uit de VS

Schip heeft op weg naar Spanje diverse havens in Zuid-Amerika aangedaan...


Spaanse autoriteiten hebben woensdag 13 december 2017 in Valencia 520 kilo cocaïne in beslag genomen die verborgen zat in de container van een schip uit de Verenigde Staten. In samenwerking met de Guardia Civil en de Nationale Politie inspecteerden agenten van de Spaanse belastingdienst in het 'risicocontainers' die het Cap Jervis-schip vervoerde. 

Het schip was vertrokken uit Long Beach (Verenigde Staten) en heeft onderweg havens aangedaan in Zuid-Amerikaanse landen voordat het aankwam in Valencia en had als lading amandelen waarin 17 zakken met cocaïne werden gevonden in een van de containers.



Zoals gedetailleerd beschreven door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, zou de waarde van de geconfisqueerde cocaïne 18 miljoen euro op de zwarte markt hebben bereikt.


(Suriname Mirror/Prensa Latina/ABC.es/Twitter/YouTube)

Mexicaan met grootste penis ter wereld officieel gehandicapt verklaard door regering

Roberto Esquivel Cabrera wil graag carrière opbouwen in porno-industrie

Doktoren zetten vraagtekens bij zijn jongeheer


Roberto Esquivel Cabrera wil graag een carrière opbouwen in de porno-industrie, maar de Mexicaanse overheid heeft hem nu officieel geregistreerd als ’gehandicapt’ vanwege zijn 48 centimeter lange penis. Doktoren zetten vraagtekens bij zijn jongeheer.  

Hij heeft zijn ’jongeheer’ zelf getraind met gewichten, maar claimt tegelijkertijd dat het een groot probleem is. 'Ik ga iedere dag naar de voedselbank. Om twaalf uur krijg ik een maaltijd', zo vertelt hij aan de Britse Daily Star. 'Ik kan niet hard rennen, geen uniform dragen in bedrijven, en ik kan niet knielen', aldus Cabrera.

Hij krijgt nu een soort uitkering van de Mexicaanse overheid.

Het geslachtsdeel van Cabrera geldt als grootste ter wereld, maar doktoren zijn kritisch op zijn ’prestatie’. Cabrera zou eigenlijk slechts een penis van 15 tot 17 centimeter hebben, terwijl de rest voorhuid is. Daarom erkent het Guinness Book of Records zijn record ook niet. 'We hebben hem een operatie geadviseerd, zodat hij een normale vorm kan krijgen die niet pijn doet, en zodat hij seksuele relaties kan aangaan, en kinderen kan maken', zegt dokter Jesus David Salazar Gonzalez. 'Maar, hij wil niet. Waarschijnlijk wil hij gewoon liever een grotere jongeheer dan iedereen hebben.' 

Tegelijkertijd blijft Cabrera volhouden, dat hij geschikt zou zijn voor een carrière in de porno-industrie. Om zijn carrière op te bouwen, wil hij terugkeren naar de VS. Daar werd hij eerder veroordeeld voor het naakt tonen van zichzelf aan minderjarige kinderen. 'Ik ben blij met mijn penis, en wil pornoster worden. Ik weet zeker dat ik veel geld kan verdienen.'


(Suriname Mirror/Daily Star/De Telegraaf/YouTube/Bild)