donderdag 26 oktober 2017

De prijs van hout in Suriname blijft stiijgen

'Alle hout wordt opgekocht door de Chinezen, om het in een rap tempo te exporteren naar China'


VHP-parlementariër Shailendra Girjasing heeft onlangs een onderhoud gehad met een groep van dertien ondernemers uit het district Commewijne, die actief is binnen de houtsector. 'Deze groep ondernemers kan geen millimeter hout kopen. Alle hout wordt op dit moment opgekocht door de Chinezen, bedoeld om het in een rap tempo te exporteren naar China', stelt Girjasing in het Dagblad Suriname van donderdag 26 oktober 2017. 

Dit is volgens Girjasing ook al te zien aan de vele boomstammen die dagelijks getransporteerd worden over de Wijdenboschbrug. De politicus merkt ook op, dat de houtzagerijen vanwege dit fenomeen, nu moeilijk komen aan hout voor eigen productie of heel duur moeten betalen voor een kuub hout. De prijs van Srd 400 die niet lang terug werd neergeteld, is nu gestegen naar ruim Srf 900.

'Vroeger kocht men direct uit het bos. Dat kan niet meer, omdat de Chinezen alles hebben opgekocht. De lokale jongens moeten het bij de Chinees voor Srd 900 per kuub opkopen', stelt Girjasing. De volksvertegenwoordiger steltm dat dit allemaal te maken heeft met beleid van overheidswege. Er is naar zijn oordeel vaak gevraagd om de export van houtblokken te matigen, opdat de lokale ondernemers meer kunnen doen met de houtblokken.

'Eén van mijn voorstellen was om de Surinaamse houtzager te dwingen het hout te impregneren, waardoor er beter kwaliteit hout op de markt komt. En dat moet men exporteren. Niet de boomstammen. Voor rondhout krijgt men bitter weinig. De meerwaarde en de winst is in China te zien, omdat de 1 bij 3 houtlatten daar worden gemaakt. Wij leveren alleen de grondstoffen', aldus Girjasing.

Radjen Baldew, directeur van NV Ansoe Nieuwe Houtonderneming, stelt dat de situatie veel ingewikkelder is dan de parlementariër dit uitlegt. Doordat de rondhoutexportmarkt ook nog rondhout aanneemt die hier ook tot de bouwhoutsoorten wordt gerekend, is de druk vanuit de exporteurs enorm groot geworden. Hierdoor komen lokale ondernemers inderdaad moeilijker aan rondhout voor bouwhout. Als gevolg hiervan stijgt de prijs van lokale bouwhout.

'Bouwhout is met 50% duurder geworden ten opzichte van de tijd toen de koers 3,35 was. De lokale markt is drastisch ingekrompen vanwege het fantastisch beleid dat in het land wordt gevoerd. De lokale mensen kunnen niet veel afnemen. De export kan wel alles afnemen', stelt Baldew. Voor een heleboel middenstanders en lager wordt bouwen steeds onbereikbaarder. Bouwen was al duur. Nu valt de iets goedkopere optie (hout) ook weg.

VHP'er Jogi: 'Als monetaire autoriteit is Hoefdraad altijd een mislukkeling geweest

'Hoefdraad heeft niet eens een oven, maar begint broden te bakken' 
 
'In feite moet Hoefdraad de bak in'


'Ik volg Gillmore Hoefdraad vanaf dat hij bij de Centrale Bank van Suriname was. In zijn twee hoedanigheden heeft Hoefdraad de afgelopen zeven jaren een aantal dingen gezegd en gedaan. Echter, wat hij gezegd heeft is vaker uitgekomen als onwaarheid, terwijl hetgeen hij doet vaak niet in het belang is van de samenleving. Als monetaire autoriteit is hij altijd een mislukkeling geweest', zegt VHP-Assembleelid Mahinder Jogi donderdag 26 oktober 2017 in het Dagblad Suriname. 

Hij verwijst hiermee naar de belofte om Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 januari 2018 in te voeren die nu wederom is uitgesteld. De inkomsten van de BTW zijn begroot op ruim Srd 394 miljoen. Jogi voert aan, dat met het wegvallen van dit bedrag aan de inkomstenzijde van de regering het ingediende begrotingstekort oploopt richting de Srd 2 miljard. Daarnaast komt volgens hem nog erbij kijken, dat een groot deel van de inkomsten opgebouwd zijn met bijna Srd4 miljard die geleend zal worden.

Dit jaar geldt, dat de minister de mogelijkheid heeft om een begrotingstekort tot 5% van het nominaal BBP te lenen.

'De begroting is nu erg onrealistisch. Met het wegvallen van de BTW is die 5% overschreden. Het schuldenplafond is dus ook overtreden. Je hebt die Srd 394 miljoen niet en je weet niet wanneer de wet gaat werken. De minister heeft niet eens een oven en begint broden te bakken. In feite moet Hoefdraad de bak in', benadrukt Jogi.

Volgens de parlementariër is het vooraf aangeven van de inkomsten van BTW, zonder de zaak eerst met een steekproef in de praktijk te hebben bekeken, een kwestie van voor-de-gek-houderij. 'De minister heeft bewust dit foefje uitgehaald om te doen geloven dat de inkomsten van de staat zijn verbeterd', aldus Jogi.

OAS speurt in Suriname naar vergaderfaciliteiten

OAS overweegt 48e Algemene Vergadering BuZa-ministers in Suriname te houden


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gaat na wat de mogelijkheden zijn om de 48e Algemene Vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken in Suriname te houden. De '48th Regular Session of the General Assembly' van de OAS wordt in juni volgend jaar gehouden. 

Een delegatie van het secretariaat van de OAS is in Suriname om na te gaan welke faciliteiten beschikbaar zijn om deze vergadering in Paramaribo te beleggen, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut donderdag 26 oktober 2017.

Het gaat om een vergadering waaraan 34 ministers van Buitenlandse Zaken van het Westelijk Halfrond deelnemen.

Dinsdag vond een oriëntatiegesprek plaats met minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. De missie staat onder leiding van VS-ambassadrice Jacinth Henry-Martin op St. Kitts & Nevis.

Korfbalteams uit Colombia, Brazilië en Argentinië komen naar Emmen en Stadskanaal...

Teams bereiden zich in Emmen voor op internationaal korfbaltoernooi in Stadskanaal


Drie internationale clubteams uit Zuid-Amerika komen 31 oktober en 2 november naar Emmen om oefenwedstrijden te spelen tegen korfbalvereniging EKC 2000. De teams uit Colombia, Brazilië en Argentinië komen naar Emmen om zich voor te bereiden op het internationale korfbaltoernooi in Stadskanaal. Het toernooi wordt op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november in De Spont in Stadskanaal  gehouden. In de week voorafgaand trekken de internationale teams onder andere langs Emmen voor een oefenronde. Dit meldt de nieuwswebsite Emmen.nu vandaag, donderdag 26 oktober 2017.

Lobos/Qata korfball club is twee jaar geleden opgericht in Argentinië. Dit is gerealiseerd door twee spelers van het Argentijns team: Lucas Gonzalez and Sebastian Josue Iula. Het team is begonnen onder de naam LOBOS/UNAJ en bestond in het begin uit leraren en studenten van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Vrij snel hierna groeide de vereniging en ging deelnemen aan de competitie. Afgelopen jaar is het team kampioen geworden in Argentijnse competitie.


Uit Brazilië komt het team 'Colegio Municipal do Sana'. Het is een team van een openbare school. De school staat in een buitenwijk van Rio de Janeiro, in Macae. Op dit moment studeren er ruim 300 studenten en werken er ruim 80 medewerkers waarvan 44 docenten. Korfbal is begonnen in 2014 na een introductie door Juan Leal Garcia, de docent lichamelijke opvoeding. Korfbal is een verplicht vak geworden en is door 50 studenten als keuzevak gekozen. In 2016 heeft het team in Argentinië gespeeld en zijn er drie spelers gekozen in het nationale team.


Na de World Games in 2013 in Cali - Colombia, richtte een groep spelers de Black Fenix Korfball Club op. Het team had de lastige taak om korfbal te verspreiden in het land. Een flink aantal spelers van de club speelde in het nationaal team dat al toernooien had gespeeld in Brazilië, Argentinië en de Dominicaanse republiek. Achter de Dominicanen werd het team tweede tijdens de Pan Amerikaanse kampioenschappen in 2014.

De drie teams spelen op 31 oktober in Sporthal Bargeres vanaf 19.45 uur een oefenwedstrijd tegen de senioren teams van EKC 2000. Daarnaast worden er drie wedstrijden gespeeld vanaf 19.15 uur op donderdag 2 november tegen het juniorenteam en seniorenteams van EKC 2000.

Ook Braziliaans parlement stemt tegen proces voor president Temer

Temer wordt beschuldigd van belemmering van de rechtsgang en criminele banden


In Brazilië heeft het Lagerhuis zich gisteren, woensdag 25 oktober 2017. met 251 tegen 231 stemmen uitgesproken tegen een proces tegen president Michel Temer voor het Hooggerechtshof. De benodigde tweederde meerderheid werd dus niet gehaald. 

De afgevaardigden volgden daarmee het advies van de parlementaire commissie die vorige week al de nieuwe beschuldigingen wegens belemmering van de rechtsgang aan de kant schoof.Tijdens de debatten in de aanloop naar de stemming kwam het nieuws binnen, dat Temer opgenomen was in een militair hospitaal voor een 'urologisch ongemak'. 'President Temer kreeg in de voormiddag last van een ongemak', luidde het in een officiële mededeling. 'De dokters hebben een urologische obstructie vastgesteld en raadden aan dat hij zich zou laten onderzoeken in het ziekenhuis.' Ondertussen mocht het staatshoofd dat alweer verlaten.
Temer wordt beschuldigd van belemmering van de rechtsgang en criminele banden. Hij zou toegelaten hebben dat Joesley Batista, een van de directeuren bij het grootste vleesverwerkingsbedrijf JBS, zwijggeld zou hebben betaald aan een opgesloten politicus om te verhinderen dat die tegen hem zou getuigen. Temer ontkent elke betrokkenheid en volgens zijn advocaten is het bewijs tegen hem - een opname gemaakt door Batista - niet doorslaggevend.

De Braziliaanse president overleefde in augustus ook al een stemming in het parlement in verband met corruptieaanklachten in dezelfde zaak. Hij zou van JBS voor in totaal 38 miljoen reaal (ruim 10 miljoen euro) aan smeergeld aanvaard hebben.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Belga/Twitter/YouTube)

Vraagtekens bij veiligheid rond Kantongerecht aan mgr. Wulfinghstraat

Bezoekers parkeren auto's op trottoirs over hele lengte van de straat, aan beide zijden

Kantongerecht heeft niet eens voldoende parkeerruimte heeft voor eigen personeel


De Mgr. Wulfinghstraat, die de Henck A.E. Arronstraat verbindt met de Van Rooseveltkade, is vanouds bekend om de RK-scholen, die er langs en in de omgeving liggen en de verkeersdrukte die er voor en na school ontstaat. Met de komst van het nieuwe Kantongerecht, dat al enkele maanden functioneel is in de Wulfinghstraat, is de verkeersdrukte vooral tijdens spitsuren aanmerkelijk toegenomen, aldus het Dagblad Suriname donderdag 26 oktober 2017.

Aangezien het terrein van het Kantongerecht niet eens voldoende parkeerruimte heeft voor haar eigen personeel, laat staan voor bezoekers, zijn de trottoirs over de hele lengte van de straat, aan beide zijden van de weg bezet door aldaar geparkeerde voertuigen.

De Van Rooseveltkade, Julianastraat, Koninginnestraat en Prins Hendrikstraat tot voorbij het St. Vincentius Ziekenhuis zijn dagelijks een parkeerhaven geworden. De verkeersveiligheid laat veel te wensen over.

'De beveiliging van het Kantongerecht met een uitstraling naar de wijde omgeving is ook in gedrang. Criminelen zijn onberekenbaar; het is te verwachten dat zich gaandeweg calamiteiten kunnen voordoen. Bij het opzetten van het Kantongerecht in deze straat is er klaarblijkelijk geen rekening gehouden met de veiligheid', liet een juriste zich ontvallen.

Pertjajah Luhur wil wijziging 'onrechtvaardig' kiesstelsel

PL houdt 28 oktober een presentatie over haar visie op het huidige kiesstelsel


De Pertjajah Luhur (PL) is voorstander van een rechtvaardig kiesstelsel. 'Wij gaan voor wetswijziging, omdat de huidige Kieswet niet rechtvaardig is. Zo heeft een partij in Coronie maar zo’n 500 stemmen nodig om een zetel binnen te halen, terwijl Wanica minstens 5.000 stemmen nodig heeft om een zetel te verwerven. Dat is niet rechtvaardig. En dat is waar wij hoofdzakelijk naar streven: een rechtvaardig Kiesstelsel', zegt partijvoorzitter Paul Somohardjo, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 26 oktober 2017. 

De PL houdt zaterdag een presentatie over haar visie op het huidige kiesstelsel. Dit gebeurt op uitnodiging van de commissie Evaluatie Kieswetgeving in het Perscentrum van de President van de Republiek Suriname. De PL is niet de enige partij die een presentatie zal verzorgen. Ook andere politieke partijen, onder wie de VHP, DOE, BEP, DA ’91, ABOP, NDP en PDO, zullen hun visie geven over de Kieswet.

Elke presentatie zal 15 minuten duren, gevolgd door een vragenronde. In de presentatie wordt aangeven hoe de desbetreffende partij de wijzigingen uitgevoerd ziet.

De politicus benadrukt dat de Kieswet vanaf haar ontstaan onrechtvaardig is. Toen waren er 21 zetels en de verdeling was zodanig, dat de partij die in kieskring Paramaribo de meeste zetels had gewonnen, ook de verkiezingen had gewonnen. Nu telt het parlement 51 zetels, maar die onrechtvaardigheid is nog steeds niet weggewerkt.

'Daarom willen wij een wijziging van de Kieswet', aldus Somohardjo. Voorafgaand aan de presentatie zaterdag, komt de partij morgenavond om acht uur bijeen in haar partijcentrum te Beekhuizen, om met haar structuren overleg te voeren en inzichten te delen.

In 2018 kan in heel Suriname digitale televisie worden ontvangen

Telesur plaats dit jaar nog een zendmast te Pusugrunu en Tepu

In de uiterst zuidelijke regio's komen in 2018 zes masten


Digitale televisie wordt op steeds meer plekken in het land ontvangen. Vanaf de lancering ervan eind 2014, heeft Telesur in vijftien masten geïnvesteerd langs het kustgebied en in het binnenland. Het bedrijf gaat dit jaar nog twee masten opzetten te Pusugrunu en Tepu. 

'Voor 2018 staan er nog eens zes gepland. Die komen in de uiterst zuidelijke regio's van het land te staan, waaronder Amotopo, Kwamalasamutu en Coeroeni. Hiermee zal in heel Suriname digitale televisie kunnen worden ontvangen. We zijn op schema om heel het land hiermee te ontsluiten in 2018', zegt Jennis Asraf, hoofd van de afdeling Communicatie van Telesur, vandaag, donderdag 26 oktober 2017, in de Ware Tijd.

'De mast te Palumeu is onlangs in gebruik genomen en ik kan zeggen dat het ontroerend was om te zien hoe de kinderen in dat dorp hebben gereageerd na voor het eerst digitale televisiebeelden te hebben gezien. Er zijn gevallen waar masten moeten worden opgezet op een berg waar geen mensen wonen om de transmissie van signalen beter te faciliteren. In zulke gevallen moet alles worden ingevlogen of per boot worden getransporteerd. Deze kosten slokken 80 procent van de investeringen op.'

De investeringen zorgen ook voor werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking.

De uitbreiding van het netwerk van masten door Telesur komt de televisiebedrijven van de overheid, ATV en STVS, ten goede. 'We hebben een samenwerking om de twee staatsbedrijven te accommoderen. Daarnaast wordt het telefoonverkeer ook meegenomen', aldus Asraf.

Statenvergaderingen Curaçao over de begroting 2018 gestart

Gerrit Schotte heeft in totaal 183 vragen voor de 9 ministeries vervat in 22 pagina's document


De Statenvergaderingen over de begroting 2018 starten vandaag, donderdag 26 oktober 2016, aldus het Antilliaans Dagblad. Verdeeld over vier dagen zullen telkens verschillende ministeries besproken worden. 

Gerrit Schotte (MFK) heeft de vragen over de begroting op papier gezet en de Statenvoorzitter en tevens alle ministers apart verzocht deze vragen in de vergaderingen te beantwoorden. Dat vragen van tevoren gesteld worden ter beantwoording in de Staten, is usance bij begrotingsbehandelingen, zo laat Statenvoorzitter William Millerson desgevraagd weten. Hij is overigens zelf niet bij de vergaderingen aanwezig vanwege een verblijf in het buitenland.

Schotte stuurt een 22 pagina’s tellend document mee (zie onderaan) met voor elk ministerie (9) een reeks vragen, in totaal 183. Van alle ministeries wil hij vooral alle ins en outs weten van de overheids-nv’s die onder het betreffende ministerie vallen. Verder worden bij de verschillende ministeries specifieke vragen gesteld over begrote bedragen, voornamelijk waarom die verhoogd, dan wel verlaagd zijn. In dit verslag worden alleen enkele vragen uitgelicht.


Aruba Airlines laat het even afweten

Om onduidelijke redenen nog geen vluchten tussen Aruba en CuraçaoMet een mooie aanbieding zou Aruba Airlines maandag van start gaan met drie vluchten per dag tussen Aruba en Curaçao. Dat is volgens Bonaire Nieuws van dinsdag 24 oktober 2017 niet gelukt. En ook gisteren zou volgens de website van luchthaven Hato op Curaçao twee in plaats van drie keer een toestel van de maatschappij aankomen. 

Wat er precies aan de hand is werd Bonaire Nieuws dinsdag al niet duidelijk, maar het Antilliaans Dagblad lukte het ook gisteren niet om in contact te komen met een woordvoerder of manager van de Arubaanse luchtvaartmaatschappij, zo schrijft het dagblad vandaag, donderdag 26 oktober 2017. De telefoon op het kantoor op Curaçao wordt niet opgenomen en het nummer van het hoofdkantoor op Aruba geeft zonder doorkiesnummer alleen de optie ‘reserveringen’. Op een mail met vragen komt geen antwoord.

In het artikel op de website van Bonaire Nieuws schrijft Harald Linkels dat er ‘volgens onbevestigde berichten’ problemen zouden zijn met de Dash-8 waarmee Aruba Airlines de vluchten wil uitvoeren en er niet op tijd een ander vliegtuig kon worden ingezet. Het gaat om een zogenaamde ‘wet lease’ met de maatschappij Bombardier.

Vergunningen verhuisd Curaçao Dialyse Centrum nog niet in orde

(Bron foto: Curaçao Dialyse Centrum)
Ook nog geen toestemming om gespecialiseerde verpleegkundigen uit buitenland te halen


Het Curaçao Dialyse Centrum (CDC) is een paar maanden geleden verhuisd naar de Roodeweg, met nieuwe apparatuur en vijf dialysestoelen meer. Maar de extra capaciteit kan niet worden benut zonder vergunningen en de toestemming om gespecialiseerde verpleegkundigen uit het buitenland te halen. Dat betekent dat nog altijd 12 tot 14 hemodialysepatiënten van Curaçao voor onbepaalde tijd in Colombia moeten verblijven om daar te worden behandeld, zo bericht vandaag, donderdag 26 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

Volgens Rauf Engels, medisch-directeur van het CDC, betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) daarvoor per patiënt ‘ongeveer zes keer het tarief van Curaçao’. De vergunning in verband met de verhuizing zou vorig jaar zijn aangevraagd.

Maar, daarnaast wacht het dialysecentrum ook nog op toestemming om gespecialiseerde verpleegkundigen uit het buitenland over te laten komen. Want ook als de capaciteit beschikbaar is, dan nog ontbreekt het op Curaçao aan voldoende gekwalificeerd personeel om de stoelen te kunnen gebruiken.

Burgemeester van Utrecht sluit geldtransactiekantoor Surinam Air Travel

Kantoor was vermomd als reisbureau, maar had reisgidsen uit 2009 in de vitrine liggen...De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft dinsdag 24 oktober 2017 per direct een geldtransactiekantoor Surinam Air Travel aan de Amsterdamsestraatweg gesloten na een landelijke politieactie tegen deze zogenaamde money transfer organisaties. Dat kantoor was vermomd als reisbureau maar had reisgidsen uit 2009 in de vitrine liggen, aldus onder andere het AD.

Het 'reisbureau 'moet een jaar dichtblijven van Van Zanen.

De politie was de hele dag bezig met invallen in 32 geldtransactiekantoren, onder meer in Utrecht en Amersfoort. De actie is gericht tegen het witwassen van crimineel geld via deze kantoren. De politie heeft daarbij tientallen, veelal gestolen of als vermist opgegeven, identiteitsbewijzen gevonden die mogelijk werden gebruikt bij de geldtransacties. Verder is er een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen, cash dat mogelijk ook afkomstig is van plofkraken. Ook administratie, digitale gegevensdragers, mobiele telefoons, wapens, een gestolen auto en horloges nam de politie mee.

Naast politie en Openbaar Ministerie werkten onder meer ook de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Kamer van Koophandel, Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten mee aan de landelijke actie. De invallen vonden ook plaats in Rotterdam, Den Haag en Amersfoort. In Rotterdam gaat het zelfs om achttien kantoren in twee straten.

Het aantal geldtransactiekantoren in Nederland is de laatste jaren explosief toegenomen, zegt een politiewoordvoerder. 'Van zo'n honderd in 2008 naar ongeveer vijftienhonderd nu. We vermoeden dat er via deze kantoren zwart geld witgewassen wordt, geld afkomstig van bijvoorbeeld drugshandel of illegale gokpraktijken.'

De stijging is deels te danken aan Europese wetgeving die eind 2009 in werking is getreden. Daardoor konden MTO’s met één vergunning, een zogenaamd Europees paspoort, relatief eenvoudig in alle Europese landen actief worden met agenten. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel blijkt in veel gevallen echter niet in orde: het aanbieden van betaaldiensten staat in 92 procent van de gevallen niet geregistreerd, terwijl ook soms een woonadres als werkadres wordt opgegeven, wat niet mag. In totaal heeft 17 procent van de eigenaren antecedenten op witwassen, fraude, wapenbezit of drugsdelicten.

Oplevering oeverbescherming voor de marktplaats Domburg medio december

(Bron foto: NII)
Project behelst bouw van een solide damwand over een lengte van 330 meter


De oeverbescherming voor de marktplaats Domburg wordt medio december opgeleverd. De werkzaamheden zijn begonnen in 2015 en er is een bedrag van Srd 31 miljoen voor uitgetrokken. Dit zegt Santosh Soman, directeur Civiel Technische Werken van het ministerie Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) woensdag 25 oktober 2017, tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

De directievoering ligt in handen van een consortium van Surinaamse ingenieursbureau’s.

Domburg, de omgeving van de marktplaats, is jarenlang getroffen door getijwerking en golfbeweging van het rivierwater. Hierdoor ontstond afslag van de oever. Bij hoge golven had de hele omgeving hinder van het overtollige water dat de percelen binnenstroomde.

Directeur Soman gaf aan, dat het project behelst de bouw van een solide damwand over een lengte van 330 meter. De constructie bestaat uit stalen damwanden. Op de rivierbodem is steenbestorting aangebracht tegen erosie. Op de damwanden is een betonnen deksloof aangebracht.

Er komt speciaal voor bezoekers een looppad over de lengte van de damwand en een aanmeersteiger voor kleine boten.

Het overgrote deel van het werk is reeds gedaan en volgens de directeur ligt alles op schema. Hij verwacht dat het project in december van dit jaar wordt opgeleverd. De financiering voor de bouw van deze oeverbescherming is gehaald uit de Staatsbegroting. Het infrastructurele werk heeft een levensduur van minimaal 75 jaren.

Twee jongens (6 en 12) komen om bij een woningbrand te De Boerbuiten

Een 16-jarige bewoner loopt brand- en snijwonden op

(Bron foto: Korps Politie Suriname)

David Gian (6) en Fernando Moerawali (12) zijn vanochtend, donderdag 26 oktober 2017,  omgekomen bij een woningbrand te De Boerbuiten. De twee verkoolde lijken zijn na overleg met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen. Dit meldt het Korps Politie Suriname.

De politie van Munder kreeg via de Centrale Meldkamer de melding van een woningbrand. Ter plekke werd een vlammenzee aangetroffen. Een van de bewoners, de 16-jarige Furgill M., is met brand- en snijwonden aangetroffen. Hij heeft zich kunnen redden uit het brandende gebouw en was niet aanspreekbaar. Per ambulance is hij afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Bij aankomst van de brandweer was de laagbouwwoning, die uit steen was opgetrokken, nagenoeg afgebrand. Er kon slechts nablussingswerkzaamheden worden verricht.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Onderzoek moet nog uitwijzen of de woning die op het elektriciteitsnet was aangesloten verzekerd is.

Volgens verklaring van omstanders woonden de drie kinderen alleen met hun moeder, die op het moment van de brand op het werk was. De politie van Munder en de afdeling Forensische Opsporing zijn belast met het onderzoek.

Franse ambassadeur Joly: 'Vrees en angstgevoelens voor Franse gendarmerie onnodig'

'De garantie dat dit niet zal gebeuren is de overeenkomst zelf'

'De gendarmerie krijgt met de overeenkomst geen enkele bevoegdheid op Surinaams grondgebied'


Vrees en angstgevoelens dat de Franse gendarmerie met de dinsdag door De Nationale Assemblee goedgekeurde politiesamenwerkingswet in de hand, eigenhandig en hard gaat optreden tegen Surinaamse burgers, zijn onnodig. 'De garantie dat dit niet zal gebeuren is de overeenkomst zelf', zegt Frankrijks ambassadeur Antoine Joly vandaag, donderdag 26 okktober 2017, op Starnieuws. De overeenkomst staat dit niet toe. 

De parlementaire goedkeuring voor de politiesamenwerking Suriname-Frankrijk aan weerszijden van de grens is een belangrijke stap in de veiligheidssamenwerkingsrelatie. Joly is erg ingenomen met deze stap. Hij is de vierde Franse ambassadeur sinds de ondertekening van de overeenkomst in 2006, die op de ratificatie bleef hameren. Parijs ratificeerde het verdrag in 2008 en stuurde na 2015 geen Franse politie-attaché meer naar Suriname. Op de vraag van de ambassade voor een vervanger reageerde de Franse minister belast met politiezaken, dat Parijs op Paramaribo wacht voor de ratificatie. 'We hebben geen signaal van de regering voor bereidheid tot politiesamenwerking. Waarom een politie-attaché?', kreeg Joly te horen.

Voor de ambassade is goedkeuring dinsdag dus heel belangrijk om het werk te continueren. De weg is nu vrij voor eventueel een nieuwe politie-attaché op de ambassade en fondsen voor Surinaamse veiligheidsprojecten.

De diplomaat woonde de openbare vergadering dinsdag bij en verliet de zaal vlak vóór de stemming. 'Ik vond het belangrijk om te luisteren naar de argumenten van de parlementariërs, die het volk vertegenwoordigen. Hun bezwaren, zorgpunten, observaties en de manier hoe sommige leden de Fransen gewapende machten zien en beschreven. Ook de aanbevelingen en motivaties voor meer en een hechtere samenwerking, hoorde hij aan. De overeenkomst is bedoeld om criminaliteit tegen te gaan. Het is geen samenwerking om mensen woonachtig in het grensgebied lastig te vallen. Integendeel, is de bedoeling om hun juist veilige wooncondities te bieden. De gendarmerie krijgt met de overeenkomst geen enkele (uitvoering)bevoegdheid op Surinaams grondgebied. Ze mogen niet handelen, alleen meelopen en observeren.'

De Fransen werken aan de oostgrens van Frans-Guyana volgens dezelfde structuur met de Brazilianen. Criminaliteit kent geen (land)grenzen, geeft Joly aan. De politie moet hierop inspelen en samenwerken en -lopen is een middel in deze. Criminelen zoeken een schuilplaats in elkaars land op en door samen te lopen kunnen de agenten informatie delen. De gezamenlijke patrouilles tonen tegelijk de goede samenwerking aan, met het doel de grensveiligheid te waarborgen. 'De bevolking ziet dan ook dat het grensgebied niet buiten het recht staat.'

De gedachte dat de politiesamenwerking gericht is tegen een bepaalde groep, weerspreekt Joly. 'Marrons wonen in Suriname en ook in Frans-Guyana. De Franse marrons hebben een goede relatie met de gendarmerie. Er is geen reden om te denken dat de situatie anders wordt in Suriname. Elke actie of handeling op Surinaams grondgebied zal door de Suriname politie worden gedaan. Niet de Fransen.' Omgekeerd geldt dezelfde regel voor de Surinaamse agenten op Frans grondgebied.

Argumenten als zou de Franse operatie Anaconda voortgezet worden, weerspreekt hij. Anaconda was een militaire operatie (2003-2008) gericht tegen illegale goudwinning in Frans-Guyana en geen politieactie. 'Deze overeenkomst gaat niet over militaire coöperatie maar politiesamenwerking. Franse militairen hebben geen enkele autoriteit om te handelen op Surinaams gebied.' Het was dinsdag in DNA vooral ABOP-Assembleelid Edwarrd Belfort die hamerde op Anaconda:


Paramaribo en Parijs plaatsen binnenkort de handtekening onder een nieuwe overeenkomst voor wederzijdse juridische bijstand in strafzaken. Er komt mogelijk een Franse minister (Justitie, Binnenlandse Zaken of Overzeese Zaken) hiervoor naar Suriname. Dag, tijd en plaats worden nu nog bekeken.
De ratificatie van de 2006-overeenkomst is geen voorwaarde hiervoor geweest, zegt de Franse ambassadeur. De samenwerkingsovereenkomsten vullen elkaar aan.

Voor nu staat de getekende overeenkomst over de terugname van illegaal verblijvende personen uit 2004 nog op de agenda. De ambassadeur hoopt dat Suriname ook deze overeenkomst gauw ratificeert. In het verleden ontving Suriname vaak technische assistentie en donaties, zoals financiën of middelen vanuit Frankrijk. De taak van de politie-attaché is in 2015 overgenomen door de gendarmerie. De Franse defensieattaché werkt vanuit Cayenne aan de operationele samenwerking. En juridische aangelegenheden worden vanuit Brazilië gecoördineerd door een permanente liaison rechter.

Onvrede bij OBS over niet uitvoeren overeenkomst met minister Robert Peneux

'Leden kunnen niet rijden of varen, er was immers gerekend op 40% verhoging tarieven'


De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) begrijpt niet waarom er geen uitvoering wordt gegeven aan de overeenkomst die getekend is met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De organisatie zegt dat de leden niet kunnen rijden of varen, want er was gerekend op de 40% verhoging van de tarieven. De bus- en boothouders zijn niet in staat de brandstof te betalen, zegt secretaris Radjeshkoemar Ori vandaag, donderdag 26 oktober 2017, op Starnieuws.

De OBS vindt het erg dat minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie beschuldigingen heeft geuit over ongeregeldheden. In dit geval zou dan de fout liggen bij de overheid zelf.

Bij de OBS gaat het er om dat sinds 2012 de tarieven niet zijn aangepast. Na lang onderhandelen is er een overeenkomst bereikt. Wanneer het op betaling aankomt, worden allerlei zaken naar voren gebracht, zonder dat de afspraak wordt nageleefd, aldus Ori.

Wat het OBS betreft zullen de bussen niet rijden en de boten niet varen wanneer het afgesproken tarief niet wordt betaald. Het is jammer dat de duizenden schoolkinderen weer de dupe hiervan worden, zegt Ori.

Hij benadrukt dat in de vakantie de bus- en boothouders niet worden betaald. Zes weken lang waren er geen inkomsten. 'En nu is de verhoging niet betaald, terwijl de brandstofprijzen in oktober behoorlijk omhoog zijn gegaan. De leden kunnen geen brandstof kopen. De OBS wil uitvoering van het akkoord.'

Venezolaanse oppositie wint dit jaar de prestigieuze Sacharovprijs

Europees Parlement beloont moed studenten en politici die strijden voor democratische waarden

(Bron foto: Muguel Gutierrez/EPA)
 
De Venezolaanse oppositie heeft dit jaar de prestigieuze Sacharovprijs gewonnen. Dat heeft het Europees Parlement vandaag, donderdag 26 oktober 2017, bekendgemaakt. Met de prijs eert het Europees Parlement onder anderen parlementsvoorzitter Julio Borges en de honderden politieke gevangen die vastzitten vanwege kritiek op president Nicolás Maduro. Het Europees Parlement zegt de moed van studenten en politici die strijden voor democratische waarden in het land te willen belonen. De christen-democratische EVP en de liberale ALDE-fractie in het EP hadden de Venezolaanse oppositie voorgedragen voor de prijs.  


De Venezolaanse oppositie heeft het zwaar te verduren onder het autoritaire regime van Maduro. Onlangs verloor het parlement van Venezuela de macht in het land.

Naar schatting zitten op het moment zo’n 600 tegenstanders van het regime vast. Ook zijn dit jaar zijn al 130 mensen omgekomen door geweld tijdens anti-overheidsdemonstraties. Meer dan vijfhonderd Venezolanen zijn volgens het Europees Parlement arbitrair gevangengezet.

De Sacharovprijs, vernoemd naar de bekende Russische natuurkundige en dissident Andrej Sacharov, wordt elk jaar uitgereikt aan belangrijke vrijheidsdenkers en gaat gepaard met 50.000 euro. De uitreiking in Straatsburg is dit jaar op 13 december.


Vorig jaar werd de prijs toegekend aan twee Yezidi-vrouwen en overlevenden van terreurgroep Islamitische Staat. Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar kregen de prijs voor hun inzet voor de bescherming van de Iraakse Yezidi-gemeenschap. IS ontvoerde duizenden Yezidi-meisjes en vrouwen die tot seksuele slavernij werden gedwongen.

 In 2015 ging de prijs naar de Saoedische blogger Raif Badawi. Hij eindigde in de gevangenis door zijn kritiek op de religieuze politie van het land. In datzelfde jaar was de oppositie van Venezuela ook genomineerd voor de prijs.

(Suriname Mirror/NRC/Europees Parlement/NOS/Twitter)

Peru wil met speciale Chinese website toeristen uit China lokken

Nieuw digitaal platform biedt informatie over geweldige toeristische locaties in Peru


Peru's Export en Toerisme Promotie Raad (PromPeru) heeft een nieuwe website gelanceerd die uitsluitend voor China is ontwikkeld met het doel om haar digitale marketingstrategie in de Aziatische gigant uit te breiden. De inhoud van deze website (Perutravel.cn) is in wezen gericht op het voldoen aan de eisen en voorkeuren van de Chinese toeristen, aldus vandaag, donderdag 26 oktober 2017, het Peruaanse persbureau Andina

 
In de afgelopen jaren heeft de Inca-natie veel belangstelling gehad om Zuid-Amerika's topbestemming voor Chinese bezoekers te worden. Met dit doel heeft PromPeru maatregelen geïmplementeerd, zoals het creëren van een e-learning tool voor WeChat, de voornaamste instant messengerapp van China.

Opgemerkt moet worden, dat dit initiatief er al voor heeft gezorgd, dat 739 Chinese reisagentschappen meer leren over de toeristische bestemmingen van het Inca-land.

Het nieuwe digitale platform biedt informatie over geweldige toeristische locaties in Peru - naast Machu Picchu - en een breed scala aan culturele en avontuurlijke activiteiten.

De website toont ook attracties, waaronder cruises waarmee de Peruaanse Amazone ontdekt kan worden, musea en architectonische complexen die door UNESCO zijn erkend, evenals de mogelijkheid om van de wereldberoemde Peruaanse gastronomie te genieten.

Het is ook vermeldenswaard voor Chinese burgers - die geldig visa hebben voor de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Australië of de Europese Unie - dat zij Peru maximaal 180 dagen kunnen bezoeken. Als gevolg daarvan verdubbelde het aantal Chinese toeristen in Peru tussen 2013 en 2016.


(Suriname Mirror/Andina)

Helikopter van Pegasus Air Services maakt noodlanding vanwege hevig onweer

(Bron foto's: Akshay Gajadien)
Inzittenden verbieden tevergeefs buurtbewoners om foto’s te maken


Een helikopter van het bedrijf Pegasus Air Services heeft dinsdagmiddag een noodlanding moeten maken door hevig onweer. Dit gebeurde rond drie uur in de stromende regen op het open terrein van Ramcharan’s Playground op de hoek van de Dageraadweg en Lachmisingweg te Highway, aldus woensdag 25 oktober 2017 het Dagblad Suriname.

Buurtbewoners schrokken van de enorme lawaai die de helikopter maakte bij de landing. Ze dachten in eerste instantie dat de kist gecrasht was. Later werd duidelijk dat het om een noodlanding ging.

 Een aantal buurtbewoners poseerde voor de helikopter op foto’s te maken. Er zaten drie personen in, waaronder vermoedelijk twee Brazilianen. Bij een van de personen was een been in het gips.

De inzittenden verboden de buurtbewoners om foto’s te maken, echter zonder resultaat. Na een half uur vertrok de helikopter weer naar zijn eindbestemming te Zorg en Hoop.

Een medewerker van Pegasus Air Services bevestigt, dat het inderdaad om een noodlanding ging. 'De piloot had wel radiocontact met de Luchtvaartdienst. Het weer was te slecht om verder te vliegen. De piloot heeft een geschikte open plek uitgekozen om te landen. Zodra het weer opgeklaard zou zijn, zouden ze verder vertrekken na afstemming met de Luchtvaartdienst.'

De helikopter kwam van het binnenland en ging richting het vliegveld te Zorg en Hoop. (foto’s: Akshay Gajadien)

Rijbewijs dronken ex-minister toch nog ingevorderd

In nacht dinsdag 18 juli 2017 was S.W. betrokken bij aanrijding op de Kasabaholoweg

Oud-minister moest in opdracht van vicepresident Adhin worden meegenomen door leden van de CIVD


Het Dagblad Suriname bericht woensdag 25 oktober 2017, dat de politie alsnog het rijbewijs van de dronken ex-minister S.W. afgelopen vrijdag heeft ingevorderd.

In de nacht van dinsdag 18 juli 2017 was S.W. betrokken bij een aanrijding op de Kasabaholoweg. Het betrof een aanrijding tussen twee voertuigen. Na de klap is de wagen van de ex-minister tegen een schutting tot stilstand gekomen.

De politie van Uitvlugt, die het bericht binnenkreeg, rukte uit en constateerde ter plaatse symptomen van dronkenschap bij de bestuurder W. Hij werd toen overgebracht naar het bureau.

Terwijl het zaakje in onderzoek was, verschenen twee leden van de CIVD (Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), die na legitimatie bij de wachtcommandant, hem voorhielden dat zij ter plaatse waren om de ex-minister mee te nemen. Zij hadden daartoe de opdracht gekregen van vicepresident Ashwin Adhin. Ook kwam daarbij de naam van commissaris Guno Roosenhoff ter sprake. De commissaris heeft toen gebeld naar een hulpofficier om de zaak volgens de wettelijke regels af te handelen.

De wachtcommandant heeft teruggekoppeld met Roosenhoff en deelde hem meem dat de overtreder in opdracht van Adhin moest worden meegenomen door de leden van de CIVD.

De procureur-generaal heeft nu dus de politie de opdracht gegeven om het rijbewijs van de ex-minister in te vorderden en het dossier op te sturen naar het parket.

Rock- en blueslegende Fats Domino (89) overleden

Fats Domino overlijdt in zijn woonplaats Harvey (Louisiana) in het bijzijn van zijn naastenDe legendarische rock 'n rollzanger en pianist Fats Domino is op 89-jarige leeftijd overleden. Antoine Dominique Domino, zijn echte naam, was in de jaren 50 en 60 de bestverkopende Afro-Amerikaanse muzikant ter wereld. De muzikant, zo melden Amerikaanse media woensdag 25 oktober 2017, overleed in zijn woonplaats Harvey (Louisiana) in het bijzijn van zijn naasten. 

Fats Domino, die megahits scoorde met onder meer de nummers Blueberry Hill, Ain’t That a Shame en Walkin’ to New Orleans, verkocht tijdens zijn leven meer dan 65 miljoen albums en ontving in 1987 een Grammy Lifetime Achievement Award voor zijn werk.


Het overlijden van de ster is bekendgemaakt door zijn dochter.

Fats Domino was al sinds 2008 weduwnaar. In dat jaar stierf zijn enige vrouw Rosemary die al jaren met een slechte gezondheid kampte. Na haar dood leefde hij verder als vrijgezel. Met Rosemary kreeg hij acht kinderen.Zijn vermogen wordt door Amerikaanse media voorzichtig ingeschat op 8 miljoen dollar. Domino was in de jaren 50 en 60 ongekend populair, niet alleen in de Verenigde Staten. Zijn carrière was hij in 1949 begonnen. Een van zijn vroege albums heette The Fat Man, wat altijd zijn bijnaam zou blijven. Zijn zangsuccessen bezorgden hem ook filmrollen. Zo was hij onder meer te zien in Shake, Rattle & Rock! en The Girl Can't Help It.

Na een aantal kleine hits brak Domino in 1955 definitief door bij het grote publiek met Ain't That a Shame: een nummer dat in de Verenigde Staten de top 10 haalde.


Vervolgens, zo valt te lezen op Wikipedia, maakte Domino 35 nummers die de Nederlandse Top 40 haalden zoals onder meer Whole Lotta Loving, Blue Monday en Blueberry Hill.

Gedurende de jaren '70 was Domino nog steeds actief, maar niet meer zo succesvol als in zijn beginjaren. In 1980 speelde hij voor het eerst op het North Sea Jazz Festival.

Fats Domino werd in 2005 (met zijn vrouw) als vermist opgegeven na de door orkaan Katrina veroorzaakte overstromingen in zijn geboorteplaats New Orleans. Uiteindelijk herkende zijn dochter hem op foto's van geëvacueerden. Zo kon hij met zijn familie worden herenigd. Door de natuurramp mist hij, zo gaat het nooit bevestigde verhaal, 12 van zijn 22 gouden platen. Nieuwszender CNN meldde in 2005 dat Fats tijdens de ramp met een helikopter uit zijn woning werd gered.

Fats Domino deed het feitelijk al jaren wat rustiger aan en gaf nog slechts sporadisch optredens. In 2006 nam hij afscheid van het publiek in de befaamde jazz- en bluesclub Tipitina's in New Orleans. Fats Domino werd in 1986 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Op de lijst van 100 Greatest Artists of All Time van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone neemt hij nog altijd de 25ste plaats in.
(Suriname Mirror/AD/Twitter/YouTube/NOS/Iinstagram)

Argentijn gebruikt dochter 20 jaar als seksslavin

Rechtszaak tegen 56-jarige man die 8 acht kinderen verwekt bij eigen dochter

(Bron foto: CEN)


Een Argentijnse man die zijn bloedeigen dochter twintig jaar lang gebruikte als seksslaaf, heeft acht kinderen bij haar verwekt. In Argentinië dient momenteel de rechtszaak tegen de 56-jarige Domingo Bulacio.

De man kon vorig jaar januari worden gearresteerd toen zijn dochter hun jongste zoon naar een arts bracht. Die vroeg haar wie de vader van het jongetje was, waarop de vrouw de waarheid vertelde over het misbruik.

De politie startte een klopjacht op de Argentijn, die zich op een gegeven moment zo’n 20 kilometer van hun huis in de plaats Loreto had verschanst.

Bulacio kon voor de rechter worden gedaagd toen een DNA-test uitwees dat hij inderdaad de vader is van de acht kinderen. Volgens lokale media werd het slachtoffer verlaten door haar moeder, omdat ook zij werd mishandeld door Bulacio.

De zaak doet sterk denken aan Oostenrijker Joseph Fritzl, die zijn eigen dochter 24 jaar gevangen hield en de vrouw meer dan 3000 keer verkrachtte. Fritzl verwekte zeven kinderen bij zijn dochter. Ook hij werd opgepakt toen een arts argwaan kreeg bij een doktersbezoek.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/New York Post/El Tiempo/The Mirror)