donderdag 12 december 2019

Marte Wierenga presenteert haar boek ‘Bruynzeelwoningen in Suriname'

Geschiedenis Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij en Bruynzeelwoningen nu in boekvorm



Marte Wierenga presenteerde dinsdag het door haar geschreven boek ‘Bruynzeelwoningen in Suriname' in het archiefgebouw aan de Jagernath Lachmonstraat. De geschiedenis van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij en de Bruynzeelwoningen is grotendeels in dit werk opgetekend, zo schrijft De West woensdag 11 december 2019.

De Bruynzeelwoningen met hun unieke architectuur zijn volgens Wierenga niet meer weg te denken in onze samenleving. 

Wat zijn Bruynzeelwoningen? Bruynzeelwoningen zijn houten panden die door Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij N.V. (Bruynzeel) ontwikkeld werden gedurende de periode tussen 1950 tot 1990. Het toegepaste hout kwam uit Suriname en het gebruikte plaatmateriaal onder andere triplex werd in de fabriek van Bruynzeel in Suriname geproduceerd.

De woningen werden gebouwd aan de hand van bouwpakketten, samengesteld uit op maat ‘gesneden’ houtmaterialen, die op de bouwplaats in elkaar gespijkerd werden. Kopers konden het bouwpakket ophalen bij Bruynzeel en aan de hand van een handleiding, snel en goedkoop, indien gewenst zelf een woning bouwen. Deze precut-Bruynzeelwoningen zijn het meest gebouwd in Suriname. Het zijn dan ook deze huizen, die in Suriname aangeduid worden als de ‘Bruynzeelwoningen’.

In 1990 kwam er een einde aan de ontwikkeling van Bruynzeelwoningen en werd de verkoop vervolg gestaakt.

Het initiatief, om de geschiedenis van Bruynzeelwoningen te onderzoeken, is afkomstig van promotor Dirk Laporte, docent Erfgoedstudies in Antwerpen en van co-promotor Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname. Historica Karolien Janssens heeft het onderzoek op zich genomen en vastgelegd in haar thesis ‘De geschiedenis en typologie van de Bruynzeelwoningen in Suriname, geschreven in het academiejaar 2015–2016.

Van Jaap Schaper, voorzitter Stichting Stadsherstel Hoorn is het idee afkomstig om een boek over de Bruynzeelwoningen te publiceren. Marte Wierenga, deskundige op het gebied van de volkshuisvesting in Nederland en Suriname, werd betrokken bij het initiatief. Door haar is de masterthesis herschreven tot een toegankelijk boek over Bruynzeelwoningen in Suriname.

Daar kon je op wachten: Azijn-zure reactie Misiekaba (NDP) op onderbouwde kritiek Mathoera (VHP) - 'Zij blijft jammer genoeg een deel van het probleem'

'Mathoera is slechts een vogeltje dat zingt zoals het partijpolitiek gebekt is'


'Intussen is Mathoera bekend als een parlementariër die vanwege gebrek aan het vermogen om de gemeenschap mee te nemen in haar denken, continue de confrontatie opzoekt. Nu ook weer.

Nu de politieke kaarten - in aanloop naar 25 mei 2020 - duidelijk in het nadeel van de oppositie en de VHP zijn, zullen Mathoera en gelijken alles aangrijpen om coalitieleden proberen zwart te maken. Het is eerder niet gelukt, het gaat nu ook niet lukken immers het volk heeft geen tijd voor koeterwaals.

Regionale Conferentie
In 1998 is er een grote regionale conferentie in Suriname gehouden. Alle politieke partijen waren aanwezig, de vakbeweging, VSB, de rechterlijke macht, DNA, de regering, topjuristen, alsook de OAS en de nabestaanden van degenen die de dood vonden in december '82. De conferentie was bedoeld om na te gaan welk pad bewandeld moest worden in het 8 decemberproces. Het is duidelijk, dat er veel tegenstanders van de militairen en de NDP op de conferentie waren. En toch was de conclusie unaniem, dat het vorengenoemd proces te ingewikkeld was en teveel met de politiek was verweven om het met het strafrecht op te lossen. Volgens de conferentiegangers, inclusief de nabestaanden van het 8 decemberproces, was de rechterlijke macht te politiek geëngageerd en te zwak om een dergelijk zwaar proces aan te kunnen. De aanbeveling was daarom om een proces van waarheidsvinding en verzoening te starten. Een strafproces werd sterk afgeraden.

Regering Venetiaan (2000 - 2005)
Toen de regering Venetiaan twee jaren later aantrad, lapte deze, duidelijk om politiek opportunistische redenen, die belangrijke aanbeveling aan haar laars en werd er toch een aanvang gemaakt met een strafproces.

Amnestie 1989 vs amnestie 2012
Het grootste probleem bij de amnestie van 1989, is het feit dat de Frontregering om partijpolitieke redenen, groepen uitsloot van de amnestie. Ilse Labadie (wijlen) van OGV wees in 1989 reeds daarop. Ze had zelfs een kort geding aangespannen tegen de Staat. Ze opperde, dat de groep die amnestie kreeg de weg zou openen voor de militairen om ook amnestie te krijgen, wat ze kennelijk niet wou. Door partijpolitieke blindheid en selectiviteit weigert Mathoera deze realiteiten in ogenschouw te nemen.

Overigens heeft Mathoera niet door, dat de Amnestiewet van 1989 ook plegers van strafbare feiten straffeloos maakte. In de Amnestiewet van 2012 zijn aan alle groepen die betrokken waren bij politiek geweld amnestie verleend. Iedereen stond dan weer gelijk. Dit opent de weg om terug te gaan naar de aanbeveling van 1998: waarheidsvinding en verzoening.

Grondwettelijke bevoegdheid
Voor de volledigheid is het goed om te benadrukken dat amnestie een grondwettelijke bevoegdheid is van de Surinaamse wetgever (het volk). Het is niet iets dat op een 'baka dyari' wordt gedaan, maar ten overstaan van de hele wereld.

Politiek antwoord
Wanneer de politieke tegenstanders van Bouterse hem door dit politiek proces willen uitschakelen en zijn politieke partij binnen de mogelijkheden die de wet biedt, daartegen ageert en in verzet gaat, dan moet Mathoera niet boos worden. Wie de politieke bal kaatst, moet de politieke bal verwachten.

We hebben in het verleden keer op keer gewaarschuwd, dat het strafproces geen soelaas zou bieden bij zaken die met politiek geweld te maken hebben gehad. Het is intussen bekend geworden, dat de Krijgsraad belangrijke getuigenverklaringen uit het kamp van Bouterse terzijde heeft gelegd.
Het is daarom het goed recht van de aanhangers van Bouterse - de meerderheid van het electoraat - om gebruikmakend van democratische instrumenten, duidelijk kenbaar te maken, dat hun rechtsgevoel niet bevredigd is in het 8 december strafproces. Het is dan ook hun goed recht om aan te geven hoe zij binnen het gegeven wettelijk en politiek kader zullen handelen en dat is geen duimbreed te wijken van de opvatting dat de Amnestiewet nog steeds voor Suriname geldt en dus gehandhaafd moet worden, wat de weg moet openen voor waarheidsvinding en verzoening.

Conclusie
Dit gezegd hebbende, concludeer ik dat Mathoera slechts een vogeltje is dat zingt zoals het partijpolitiek gebekt is. Hierdoor draagt ze geen oplossing aan, maar blijft zij jammer genoeg een deel van het probleem.

Drs. André Th. Misiekaba'

Dode bij aanrijding pick-up en truck op Highway

(Bron foto's: Rizvi Bimmer-Verkeersupdates Su)
Toedracht aanrijding en identiteit slachtoffer nog niet bekend


Waterkant.net meldt vanmiddag, donderdag 12 december 2019, dat bij een aanrijding tussen een pick-up en een vrachtwagen in Suriname een dode is gevallen. 

Een woordvoerder van de politie meldt, dat de aanrijding rond kwart over twaalf  plaatsvond op Highway, ter hoogte van service station Dwarka.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Het dodelijk slachtoffer zou in de pick-up hebben gezeten.

Automobiliste (19) dodelijk verongelukt op Anton Dragtenweg

(Bron foto: Facebook) Kenteken door Suriname Mirror gewist
Slachtoffer schat bij inhaalmanoeuvre snelheid naderend voertuig verkeerd in


Een 19-jarig meisje is vanmorgen, donderdag 12 december 2019, dodelijk verongelukt op de Anton Dragtenweg, aldus een woordvoerder van de politie aan de redactie van Waterkant.net. De auto die zij bestuurde sloeg nabij het Zorghotel meerdere keren over de kop. 

Uit een eerste politieonderzoek is gebleken, dat de bestuurster een voertuig inhaalde. Daarbij zou zij de snelheid van een tegemoetkomend voertuig hebben onderschat. Zij zou haar stuur na het inhalen snel terug hebben willen draaien om terug te keren op haar rijhelft. Op dat moment zou ze de controle over de besturing verloren hebben, waardoor ze meerdere malen met het voertuig over de kop sloeg.

De auto kwam zwaar gehavend op de berm tot stilstand.

Omstanders schoten direct te hulp en schakelden het Command Center in. Toen de politie ter plaatse was reageerde het slachtoffer niet. Een ambulance werd ingeschakeld, maar bij aankomst constateerde het verplegend personeel dat het slachtoffer was overleden.

Premier Mark Rutte: 'Ik geef iedereen een hand, zelfs Bouterse'

(Bron foto: Twitter)
Rutte schudt onder vuur liggende premier van Malta de hand op EU-top


Premier Mark Rutte geeft de omstreden premier van Malta, Joseph Muscat, gewoon een hand tijdens de EU-top in Brussel. 'Ik geef iedereen een hand, zelfs Bouterse', zei hij voor aanvang van de vergadering van de regeringsleiders. 

De Surinaamse president Desi Bouterse is vorige maand veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982.


Muscat ligt onder vuur in eigen land en daarbuiten vanwege de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia in 2017 en de mogelijk banden tussen de opdrachtgevers en regeringskringen. Muscat heeft aangekondigd dat hij in januari opstapt.

Rutte zei het 'sjiek' te vinden als Muscat zelf de situatie in zijn land aan de orde zou stellen. 'Dat hoop ik wel.'

Het Europees Parlement en de Tweede Kamer willen dat de regeringsleiders hun Maltese collega tot de orde roepen. Demonstranten voor de Maltese ambassade in Brussel eisten donderdag dat hij onmiddellijk opstapt.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/ANP/Twitter)

'Dat op zwarte markt en bij meeste cambio’s hogere wisselkoersen worden gebruikt, komt door manipulatie'

'Dat een bank hogere dan officiële wisselkoers hanteert, betekent niet dat Srd is gedevalueerd'

- 'Wij gaan de internationale reserves van de bank niet aanspreken vanwege de illegaliteit die gaande is'
- Gajadien (VHP): 'Wat nu gebeurt is geen speculatie, niemand heeft zoveel geld om zo lang met de koers te manipuleren'


'Dat een bepaalde bank een hogere dan de officiële wisselkoers voor de Amerikaanse dollar hanteert, betekent geenszins dat de Surinaams munt is gedevalueerd of gedeprecieerd. Dat er op de zwarte markt en bij de meeste cambio’s ook hogere wisselkoersen worden gebruikt, komt niet door vraag en aanbod, maar door manipulatie die niets te maken heeft met marktwerking.' Zo reageert Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), in de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 december 2019, op ontwikkelingen op de valutamarkt.

Klanten van Republic Bank worden al enige tijd middels een aanplakbiljet erop geattendeerd dat ze tegen een koers van Srd 7,55 Amerikaanse dollar kunnen aanschaffen voor huishuur, studiebetalingen, reisdeviezen of aflossing van leningen. De bank brengt daarbij een trading fee van Srd 0,45 per Amerikaanse dollar in rekening waardoor het bedrag voor een Amerikaanse dollar komt op Srd 8,00.

Van Trikt legt uit, dat aangezien de commerciële banken kosten moeten betalen aan de Centrale Bank voor het verkrijgen van Amerikaanse dollars, die kosten in de vorm van een trading fee kennelijk op de klant worden afgewenteld. 'De CBvS absorbeerde eerder alle kosten. Er is geen sprake van devaluatie of depreciatie. De cijfers van de reële economie wijzen daar niet op. Voor ons als Centrale Bank is het inflatiecijfer belangrijk.' 

Hij stelt, dat met een inflatiecijfer van rond de 3 procent er geen druk zou mogen zijn op de wisselkoersen. Volgens de governor is er anders aan de hand, dat niets te maken heeft met echte marktwerking. Daarom zal de CBvS vooralsnog geen valuta-interventies plegen. 'Wij gaan de internationale reserves van de bank niet aanspreken vanwege de illegaliteit die gaande is', zegt Van Trikt.

Hij belooft de komende periode andere maatregelen in te zetten om de koersontwikkelingen in de hand te krijgen.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) is van mening, dat er de facto wél sprake is van devaluatie. Hij geeft aan dat al meer dan zes maanden de wisselkoersen die overal gehanteerd worden, hoger zijn dan wat de Centrale Bank publiceert. 'Wat nu gebeurt is geen speculatie. Niemand heeft zoveel geld om zo lang met de koers te manipuleren. Je moet enorm veel geld hebben', stelt Gajadien, die al geruime tijd forse kritiek levert op het deviezenbeleid. Voor hem is het 'honderd procent zeker' dat de Centrale Bank intervenieert via één of twee cambio's, die de Amerikaanse dollar voor Srd 7,90 aanbieden.

'Men doet via die cambio's alsof de koers omlaag is gegaan. Alle mooie woorden van president Bouterse ten spijt dat de koers uiterlijk 25 november fors zou dalen, zien we dat deze overal tussen de Srd 8,40 en Srd 8,50 wordt aangeboden en verkocht', stelt de politicus.

Hij merkt verder op, dat ofschoon goudopkoop tot de taakstelling van de Centrale Bank behoort, de CBvS op grove schaal aan geldschepping doet door met Surinaamse dollars goud op te kopen bij exporteurs. 'Het goud wordt geëxporteerd en met de verkregen Amerikaanse dollar-inkomsten wordt via enkele cambio's en banken geïntervenieerd', zegt Gajadien.

De VHP zegt al verschillende keren vragen aan de regering te hebben gesteld over het deviezenbeleid, maar door de regering noch de Centrale Bank van Suriname wordt openheid van zaken gegeven. Governor Van Trikt blijft erbij, dat er momenteel niet wordt geïntervenieerd. 'Wij gaan andere middelen inzetten', zegt de CBvS-governor.

Politieke partijen halen bakzeil in Kort Geding rond wetswijziging kiesstelsel

Wetswijziging zou volgens partijen ondemocratisch en onrechtvaardig zijn


De Kort Gedingrechter heeft vanochtend, donderdag 12 december 2019, de vordering die was ingediend door de politieke partijen PRO, Strei!, Alternatief 2020 en Setie Sranan Politieke Partij afgewezen. De partijen hadden de zaak rond wijziging van het kiesstelsel voorgelegd aan de rechter, omdat zij vinden dat de wetswijziging ondemocratisch en onrechtvaardig is. Het gaat onder andere om het pre-electoraal verbod en het betalen van een borgsom om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, zo bericht Starnieuws.

Raadsman Antoon Karg zegt, dat de procederende politieke partijen in beraad gaan over vervolgstappen, zodra zij een afschrift van het vonnis verkregen hebben. 'Er zijn rechtsmiddelen voorhanden en de partijen zijn vastberaden in hun verzet tegen de wetswijzigingen en zijn overtuigd van het ongrondwettelijk en ondemocratisch karakter daarvan.'

De verdediging van de Staat vindt, dat de rechter de wet niet kan toetsen. Het gaat om een wet dat volgens hen op basis van de juiste procedures in aangenomen in De Nationale Assemblee. Zij hebben diverse argumenten aangevoerd om aan te tonen dat de politieke organisaties afgewezen moeten worden in hun vordering.

Karg merkt op, dat ook de Grondwet door de goedkeuring van de wet is vertrapt doordat deze met een gewone meerderheid is aangenomen in plaats van de vereiste twee derde. De politieke partijen die het Kort Geding hadden aangespannen hebben, vinden dat met deze wet de grondrechten van burgers zijn aangetast.

De rechtszaak is ondersteund door DRS en DOE. Ook andere groepen hebben de zaak ondersteund. De Nationale Assemblee heeft op 28 maart Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties gewijzigd.

EU bevestigt in verklaring haar hechte solidariteit met families slachtoffers van 8 december 1982

'Dit is een zaak die het land in het verleden diep heeft verdeeld'


De Europese Unie (EU) bevestigt in onderstaande verklaring opnieuw haar hechte solidariteit met de families van de slachtoffers van 8 december 1982. De Krijgsraad heeft president Desi Bouterse op 29 november 2019 veroordeeld tot 20 gevangenisstraf voor de moord op 15 tegenstanders in december 1982. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 12 december 2019.

'Dit is een zaak die het land in het verleden diep heeft verdeeld', zegt de woordvoerder van de EU. Voor de families van de slachtoffers is dit vonnis een lang gezochte succes en 'hopelijk een troost en afsluiting'.



Tegen de uitspraak staat nog steeds hoger beroep open. Zonder vooruit te lopen op de uitkomst, toont het aanhoudende en onvermoeibare verloop van het proces sinds 2007 de onafhankelijkheid en integriteit van de rechterlijke macht van Suriname, gaat de verklaring verder.

De Europese Unie zal de onafhankelijkheid en integriteit van de rechterlijke macht van Suriname in het verdere juridische proces blijven steunen. Zij herhaalt het belang ervan voor nationale verzoening.

Middagkrant Amigoe op Curaçao heeft onrechtmatig gehandeld jegens korpschef Mauricio Sambo

Gerecht: Amigoe heeft grens maatschappelijk betamelijke overschreden 


Middagkrant Amigoe heeft onrechtmatig gehandeld jegens korpschef Mauricio Sambo en moet een rectificatie plaatsen op de voorpagina van alle edities en ook op de website. Bovendien wordt de krant veroordeeld in de proceskosten. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dondedag 12 december 2019.

Het gaat om de plaatsing van een commentaar op 31 oktober 2019 waarin Sambo beschuldigd wordt van het plegen van relationeel geweld. Op 4 november verschijnt er weer een commentaar waarin de minister van Justitie ervan wordt beschuldigd de zaak te ‘coveren’ voor de korpschef. Op 7 november verschijnt er een bericht in de Amigoe, ondertekend door de directeur.

In het vonnis wordt dit bericht ‘voor zover van belang’ geciteerd: 'Oogkleppen op? […] Er zijn minstens twee incidenten bekend tegen Sambo van relationeel geweld en bedreiging. Wat doet de minister? Juist, lekker niets.' 

Sambo brengt tijdens de rechtszaak te berde dat zijn goede naam, integriteit en professionaliteit door de publicaties zijn aangetast, terwijl daarvoor geen feitelijke basis aanwezig is.

Minister Akiemboto wijst VN-klimaattop COP25 in Madrid weer op, vermeende, 93% bosbedekking van Suriname

Nauwelijks aandacht in Suriname voor VN-klimaattop



Bijna 200 landen, ook Suriname, woonden van 3 tot 13 december de 25e jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties bij in Madrid, COP25. De top stond dit jaar in het teken van oceanen en werd daarom ook wel de ‘blue COP’ genoemd. Dit jaar was er dan ook bijzondere aandacht voor het behoud van de oceanen en de biodiversiteit in het algemeen.
De top zou oorspronkelijk in Chili gehouden worden, maar na aanhoudende protesten tegen de regering zag het Zuid-Amerikaanse land zich eind oktober genoodzaakt de conferentie te annuleren, maar het land trad in Madrid wel als gastheer optreden.

De conferentie is de 25e Conference of the Parties (COP25) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change), de 15e sessie van de partners in het Kyoto-protocol (CMP 15), en de 2e sessie van de partners in uitvoering van het Akkoord van Parijs (CMA 2).

Doelstellingen van het Parijs Akkoord
Uit een recent VN-rapport blijkt, dat de doelstellingen van het Parijs Akkoord dat in 2015 werd gepresenteerd, in 2018 verder achterop zijn geraakt. Die doelstellingen houden in, dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot 2 graden en indien mogelijk tot 1,5 graden. Het akkoord betreft de periode na 2020. De klimaatverbintenissen die tot dusver zijn aangegaan door de staten in het kader van het Akkoord van Parijs leiden de planeet echter naar een stijging van de temperatuur van 3,2 graden. De aangegane engagementen zijn dus niet toereikend en zouden verdrievoudigd moeten worden om de doelstelling van 2 graden te bereiken en zouden minstens vervijfvoudigd moeten worden om de doelstelling van 1,5 graden te halen, aldus het rapport.

Onderhandeld over financiering klimaatmaatregelen en compensatie voor landen en eilanden die schade ondervinden van klimaatverandering
De bijeenkomst in Madrid markeert het begin van een cruciaal jaar voor het klimaatakkoord van Parijs, dat per 2020 ingaat. Tot nu toe schieten de voorgenomen maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan tekort. Alleen met een drastische beperking van de uitstoot van broeikasgassen zijn de doelstellingen van Parijs nog te halen.
Doel van de top in Spanje is om hiervoor richtlijnen vast te stellen. Er wordt onder meer onderhandeld over financiering van klimaatmaatregelen en compensatie voor landen en eilanden die schade ondervinden van klimaatverandering. Op de vorige top in het Poolse Katowice lukte het niet om regels vast te stellen voor de wereldwijde handel in emissierechten, het recht om broeikasgassen uit te stoten. In Madrid werd opnieuw geprobeerd hierover overeenstemming te bereiken.

Suriname heeft nogal wat milieu-noten op haar zang als groenste land ter wereld
Suriname werd bij de top in Madrid vertegenwoordigd door minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, functionarissen van Coördinatie Milieu bij het Kabinet van de President, NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), Buitenlandse Zaken en de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS.

Suriname heeft nogal wat milieu-noten op haar zang als groenste land ter wereld en als een van de landen die het meest acuut worden bedreigd door klimaatverandering, de zeespiegelstijging.

Weer hameren op compensatie voor 93% bosbedekking
Dat werd weer bevestigd door de tekst van de toespraak van Akiemboto op COP25. Hij verwees in zijn toespraak naar de onmacht van de geïndustrialiseerde landen om hun uitstoot te beperken en riep op tot grotere collectieve ambities om het gestelde doel van het Parijs Akkoord te halen. In dit kader kondigde de minister aan, dat Suriname recentelijk haar NDC's (Nationally Determined Contributions) heeft ingediend.








Ook wees de minister op het belang van de bossen en dat Suriname vanwege haar bosbedekking van 93%, behoort tot een kleine groep van landen die een negatieve uitstoot hebben. 'Echter blijft het in Suriname’s belang om bij te dragen aan het mitigeren van de effecten van klimaatverandering, vanwege de negatieve effecten van zeespiegelstijging op onze laaggelegen kuststrook.'

Ook verwees hij naar de HFLD-conferentie van februari in Paramaribo en riep de internationale gemeenschap op deze landen met een hoge bosbedekking en lage ontbossing, meer financiële en technische hulp te geven voor de ecologische diensten die deze landen leveren aan de wereld.

Als initiatiefnemer van het platform van bosrijke HFLD-landen (High Forest Low Deforestation), nam Suriname in mei deel aan het Bossenforum van de Verenigde Naties (UNFF, UN Forum on Forests) in New York.

HFLD-landen zijn landen met een hoge bosbedekking en een lage ontbossing. Deze landen zijn in het verleden wel erkend voor hun bosrijke status, maar hebben officieel nimmer een plek gekregen in het wereldvraagstuk rond klimaatverandering, zoals nu wel het geval is. HFLD-landen willen technische assistentie om hun bossen duurzaam te ontwikkelen en tegelijkertijd ter beschikking te stellen voor de wereld. Suriname is in de persoon van Kitty Sweeb gekozen als bestuurslid van de UNFF. Er zal met wetenschappelijke data worden getracht om uitbreiding van beschikbare middelen in klimaatfondsen af te dwingen.

De HFDL-landen hebben Suriname het mandaat gegeven hen te leiden in een proces waarbij zij definitief klimaatfinanciering afdwingen van klimaatinstituten en de wereldgemeenschap. Dit is gedaan met de aanname van de ‘kuutu of Paramaribo joint declaration HFDL’ tijdens hun conferentie medio februari in Paramaribo. President Desi Bouterse, die op de laatste dag van de conferentie aanwezig was, benadrukte in zijn toespraak, dat Suriname zich zal inzetten om de doelen van de conferentie ingang te laten krijgen bij de internationale gemeenschap.


'De adaptatie van deze declaratie is belangrijk om onze doelen na te streven', sprak hij de conferentie toe. Hij riep op om de eenheid die in Paramaribo was getoond, voort te zetten. 'Door deze eenheid ben ik er nog meer van overtuigd dat we op de goede weg zijn', zei Bouterse.

Dat echter veel Surinaams bos wordt vernietigd ten gunste van houtexport en groot- en kleinschalige goudwinning is onvermeld gebleven, ook in de lokale media. Er is kaalslag van het regenwoud, zelfs in een 'beschermd' natuurgebied als het Brownsberg Natuurpark..... En de regering blijft op internationale podia maar pronken met het al jarenlang gehanteerde percentage van 93% bosbedekking. Maar, is dat vandaag de dag nog zo? Is Suriname werkelijk nog het groenste land op aarde?

Toespraak Akiemboto vol met bekende retoriek van de regering
Terwijl wereldwijd media uitgebreid over COP25 berichten, wordt in Suriname vooralsnog niets, geen letter, bericht. De spreekbuis van de regering, het zogenaamd Nationaal Informatie Instituut, NII, heeft woensdagavond 11 december een summier bericht gepubliceerd over Akiemboto's toespraak. Een toespraak vol met bekende retoriek van de regering waarin uiteraard weer niet onvermeld bleef de vermeende 93% bosbedekking.


Ter extra kennisname:


De officiële  lijst van Surinaamse deelnemers aan top:

H.E. Mr. Sergio Akiemboto 
Minister of Natural Resources Governmen

H.E. Ms. Kitty Monique Sweeb 

Ambassador at the Permanent Mission of Suriname to the UN Ministry of Foreign Affairs Government

Ms. Ivette Sugilda Claudette Patterzon 

Senior Legal and Policy Advisor Department of Environmental Coordination Cabinet of the President

Ms. Charlene Sanches 

Environmental Policy Officer Coordination Environment Cabinet of the President of the Republic Suriname

Ms. Wendy van Klaveren 

Coordination Environment Cabinet of the President

Ms. Sharoma Ramawadh 

Junior Environmental Policy Advisor Coordination Environment Cabinet of the President

Mr. Cedric Nelom 

Acting Director National Institute for Environment and Development in Suriname

Mr. Sieuwnath Naipal 

Professor Hydrology and Climate University of Suriname

(Suriname Mirror, donderdag 12 december 2019)

De naam Giro van Girobank Curaçao verdwijnt

Naar verwachting gaan filialen Girobank morgen, 13 december, weer open


Dat de naam Giro verdwijnt, staat vast, maar wanneer is nog de vraag. De bedoeling is dat klanten zo snel mogelijk worden ondergebracht bij andere financiële instellingen. 'Het basisidee is dat we de zaak gecontroleerd afwikkelen', zei Bob Traa, presidentdirecteur ad interim van de Centrale Bank van Sint Maarten en Curaçao (CBCS), gisteren tijdens een persconferentie in verband met de tijdelijke sluiting van de bank en het bevriezen van tegoeden boven de 10.000 gulden, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag 12 december 2019. 

Girobank staat, sinds in 2013 de noodregeling werd afgekondigd, onder supervisie van de CBCS. Traa, die onlangs zijn vertrek aankondigde, heeft eerder aangeraden om in Nederland 450 miljoen gulden te lenen voor de afwikkeling van Girobank.

'De regering is bezorgd', zegt Traa. 'De overheid staat onder streng regime van de Rijkswet financieel toezicht. De schuld mag niet oplopen. Daarom zoeken we nu naar een andere manier waarbij de schulden van de overheid zo beperkt mogelijk blijven.'

Het dagblad bericht ook, dat naar verwachting de filialen van Girobank morgen weer opengaan. Dan kunnen klanten ook weer geld opnemen en storten. Tegoeden boven de 10.000 gulden blijven bevroren. Dat heeft de directie van de Centrale Bank van Sint Maarten en Curaçao (CBCS) gisteren laten weten tijdens eerder genoemde persconferentie.

Het gaat om tegoeden die op de rekening stonden op het moment dat dinsdag werd besloten Girobank te sluiten. Alle bedragen die na de heropening van de bank gestort worden op de rekeningen van de klanten vallen buiten de maatregel. Dat kan bijvoorbeeld het salaris over december zijn of de betaling van een factuur. Maar, voordat het slot eraf kan, moet het IT-systeem worden aangepast aan de nieuwe situatie. In het beste geval is Girobank vanaf vrijdag back in business. Dan gaan niet alleen de deuren van de filialen open, maar zijn ook alle betalingssystemen te gebruiken, zoals pinpassen en creditcards.

'Transacties zijn weer mogelijk en alle mechanismen zullen dan werken', zegt financieel-economisch directeur CBCS José Jardim. De Centrale Bank hoopt op deze manier de rust terug te hebben gebracht. Jardim: 'Ten minste 95 procent van de rekeninghouders kan hopelijk vanaf vrijdag weer beschikken over al haar
geld. Alleen het deel van de fondsen boven 10.000 gulden blijft bevroren.'

Douane vindt 550 kilo cocaïne tussen mango’s in Rotterdamse haven

(Bron foto: Arrondissementsparket Rotterdam)
Container afkomstig uit Brazilië en was bestemd voor ontvanger in Duitsland


De Douane heeft tijdens een controle in de Rotterdamse haven een grote partij drugs ontdekt. Het gaat om 550 kilo cocaïne die verstopt zat tussen een lading mango’s, aldus het Arrondissementsparket Rotterdam vandaag, donderdag 12 december 2019.

De container was afkomstig uit Brazilië en was –met tussenkomst van een bedrijf in Poeldijk- bestemd voor een ontvanger in Duitsland. Beide bedrijven hebben vermoedelijk niets met de drugssmokkel te maken.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, de drugs zijn vernietigd.

1.200 Kilo cocaïne aangetroffen tussen bananen in haven van Vlissingen

De cocaïne is inmiddels afgevoerd en vernietigd


De Nederlandse politie meldt vandaag, donderdag 12 december 2019, dat bij een bedrijf in de haven van Vlissingen dinsdagmiddag, door de douane, een grote partij cocaïne is aangetroffen. 

De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De partij cocaïne, ongeveer 1.200 kilogram, werd aangetroffen tussen bananen. Inmiddels zijn de drugs afgevoerd en vernietigd.

SoZaVo werkt aan pilotproject uitbetalen Algemene Kinderbijslag (AKB) via de bank

Minister Misiekaba lijkt belofte gedaan bij zijn aantreden in te lossen


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) is bezig met een pilotproject voor het uitbetalen van de Algemene Kinderbijslag (AKB) via de bank. Dit pilotproject wordt uitgevoerd in het ressort Blauwgrond. Dit meldt vandaag, donderdag 12 december 2019, Starnieuws.

Minister André Misiekaba heeft bij zijn aantreden aangegeven, dat hij zijn best zou doen om AKB via de bank uit te betalen. Hij is van mening dat in deze moderne tijd mensen niet langer in rijen moeten staan om geholpen te worden. 'Mensen die een bankrekening hebben, moeten gewoon via de bank hun AKB kunnen ontvangen', meent Misiekaba.

Na overleg met zijn werkarmen is er besloten om proef te draaien met ressort Blauwgrond. Bewoners van dat ressort kunnen zich elke dag van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur registreren bij de Dienst Algemene Uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV). Bij de registratie moeten ze hun bankbescheiden, gezinsuittreksel en AKB-kaart meenemen.

Monche Atompai, hoofd bij de dienst AUSV, benadrukt dat het op dit moment alleen gaat om de registratie. De uitbetaling van AKB 2019 is pas in het jaar 2020. 'Er wordt gestreefd om de uitbetaling reeds in het eerste kwartaal te doen', zegt Atompai. 'We doen een beroep op de mensen om de juiste gegevens in te dienen. Dit om te voorkomen dat zaken mislopen bij de overmakingen.' 

Mensen die nog niet beschikken over een bankrekening kunnen bij de dienst AUSV terecht voor een verklaring waarmee ze een bankrekening kunnen openen. 'Het maakt niet uit van welke bank u bent. We werken met alle banken', verduidelijkt Atompai. De registratie die sinds 8 december is gestart, loopt tot donderdag 19 december 2019.

Geen overeenstemming over de 19.5 miljoen euro tussen banken en OM Nederland

Rechter moet nu uitspraak doen over deze heikele zaak op 24 december


De banken en het Openbaar Ministerie (OM) Nederland hebben geen overeenstemming bereikt over de 19.5 miljoen euro die vorig jaar april in beslag is genomen. Nu zal de rechter een uitspraak moeten doen over deze zaak op 24 december, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 12 december 2019.

De Centrale Bank van Suriname, Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en de Finabank hadden een klaagschrift hierover ingediend. Tussen partijen was afgesproken, dat er geen mededelingen zouden worden gedaan aan derden over het gesprek dat ze gevoerd hebben.

De advocaten van de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Finabank en de Centrale Bank van Suriname hebben vertrouwelijk gesproken met het OM Nederland. Buiten gemaakte afspraken om heeft het OM inhoudelijke mededelingen gedaan aan de rechter, waarbij ook gedetailleerde gegevens van cliënten zijn verstrekt. Hiertegen is er geprotesteerd.

De rechtbank heeft aan het OM intussen te kennen gegeven, dat het klaagschrift van de banken reeds behandeld is op 5 november. Daar is afgesproken dat partijen eventueel tot een vergelijk komen, waardoor er geen uitspraak gedaan hoefde te worden.

De rechtbank heeft het OM op de vingers getikt over dat opnieuw ingegaan wordt in de brief op de inhoud. De gegevens die verstrekt zijn, zullen niet meegenomen worden bij de beoordeling door de raadkamer op 24 december.

CLO-voorzitter Hooghart biedt minister Noersalim wensenpakket aan

(Bron foto: NII)
'We hebben goed gesprek gehad en ik heb een goed gevoel overgehouden'



Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft het bestuur van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) deze week ontvangen op zijn kabinet. Tijdens de vergadering hebben de CLO en de bewindsman zich gebogen over de positieverbetering van de ambtenaren en de pensioengerechtigden, die zijn opgenomen in het ingediend wensenpakket.

'In het wensenpakket zijn voorts opgenomen, het evalueren van de verschillende toelagen met de mogelijkheid tot bijstelling', zegt CLO-voorzitter Ronald Hooghart, aldus woensdag 11 december 2019 het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Hij geeft aan dat het een positief gesprek is geweest en kijkt uit naar de uitvoering van het wensenpakket. 'We hebben een goed gesprek gehad en ik heb er een goed gevoel aan overgehouden.' 

De bewindsman stelt, dat hij bezig is om na te gaan hoe invulling gegeven kan worden aan het wensenpakket. Het ministerie kan pas overgaan tot uitvoering als partijen helemaal eens zijn over niet alleen de richting, maar ook de punten die zijn opgenomen.

Noersalim zal het wensenpakket zo snel mogelijk naar de regering doorgeleiden ter bestudering van de uitvoering ervan. 'Na een algehele overeenstemming van de regering zal dan overgegaan kunnen worden tot een gefaseerde uitvoering', aldus de minister.

Startsein voorlichtingscampagne verkiezingen 25 mei 2020

Ministers Moestadja en Noersalim en Assemblee- voorzitster Geerlings-Simons onthullen logo en slogan


Met de onthulling van het logo, de slogan en het verkiezingslied dinsdagavond in de Congreshal te Paramaribo, is het startsein gegeven voor de landelijke voorlichtingscampagne voor de verkiezingen van 25 mei 2020. Bij het creëren van de identiteit is rekening gehouden met belangrijke waarden van de samenleving zoals saamhorigheid en eenheid in verscheidenheid. Deze waarden zullen dwars door de hele verkiezingscampagne merkbaar zijn, al dus het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag 11 december 2019 in een persbericht.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid onthulde namens president Desi Bouterse, samen met minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons het logo en de slogan. Meteen daarna werd het verkiezingslied afgespeeld en dansten de Mystikals door de zaal.


'Succesvolle verkiezingen hangen samen met een professionele verkiezingsorganisatie. En een professionele verkiezingsorganisatie heeft baat bij effectieve burgereducatie', zei minister Moestadja voorafgaand aan de onthulling.

Het accent van de voorlichtingscampagne zal liggen op het informeren en betrekken van stemgerechtigden in stad, district en het binnenland. De interdepartementale commissie Voorlichting Verkiezingen 2020, die op 9 september door minister Noersalim werd geïnstalleerd, is verantwoordelijk voor de campagne en wordt geleid door Daniella Tauwnaar. De commissie bestaat verder uit Marsiane Lingers-Partowidjojo (secretaris) en de leden Jutta Soekarnsingh, Latoya Boetius en Roberto Lindveld.

Minister Moestadja complimenteert de commissie Voorlichting Verkiezingen met een nieuwe innovatieve aanpak van burgereducatie waarbij de mens centraal staat, eenheid in verscheidenheid wordt gedemonstreerd en saamhorigheid wordt gepropageerd.

Voor minister Noersalim is de dag van 10 december goed gekozen voor de launch van de voorlichtingscampagne. 'Het is vandaag de dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In artikel 21 lezen we dat een ieder recht heeft om deel te nemen aan het bestuur van zijn land. Lid 2 geeft aan dat een ieder het recht heeft om op voet van gelijkheid te worden toegelaten tot de overheidsdiensten van zijn land. Er wordt in de verklaring ook aangegeven dat de wil van het volk de grondslag zal zijn van het gezag van de regering. Deze wil komt tot uiting in periodieke en eerlijke verkiezingen. De OAS was zeer content en gaf ons complimenten over de verkiezingen van 2015. Dit moet zo blijven en we moeten steeds verder verbeteren', zegt de bewindsman.

Met de voorlichtingscampagne hoopt minister Noersalim dat het percentage van 75% van 2015 kan worden voorbijgestreefd. Assembleevoorzitster Geerlings-Simons heeft in haar toespraak vooral de nadruk gelegd op social media en het onderscheid kunnen maken tussen echt nieuws en informatie die op onwaarheid berust. Een belangrijke uitgangspunt bij de campagne moet volgens haar zijn, dat Surinamers na de verkiezingen uiteindelijk verder moeten met elkaar.

Het logo van de campagne bestaat uit een ster met aan de onderkant Su, dat staat voor Suriname en 20 voor 2020. Aan de bovenkant komen de kleuren groen en geel bijna samen in een rode gloed, wat de samenwerking indiceert. De slogan luidt: Jouw Stem Onze Toekomst. Het logo en de slogan zijn gemaakt door CDQ Universal Team onder leiding van Rafick Bottse. Het verkiezingslied is geschreven door Olu Abena en wordt gezongen door Anveny Watson en Janice van Klaveren. Er is ook een multi culti videoclip door het team van CDQ Universal gemaakt waarin de diversiteit van culturen tot uiting komt.

De commissie Voorlichting Verkiezingen 2020 heeft voor de komende periode speciale promotieprogramma’s in de planning om jongeren effectief te bereiken. Dit geldt ook voor bewustwordingscampagnes in het binnenland, voor vrouwen en mensen met een beperking. Afhankelijk van de doelgroep zullen er verschillende talen worden gebruikt.

Sinds november verschijnt er tweewekelijks een verkiezingspagina in de Ware Tijd en Times of Suriname. Nu de identiteit van de voorlichtingscampagne is gelanceerd, zal de intensiteit van voorlichtingsactiviteiten toenemen.

Aanvraag Schengenvisum 20 euro duurder per februari 2020

'Kosten voor verwerken van visumaanvragen zijn gestegen'


Het tarief voor het aanvragen van een Schengenvisum gaat per 1 februari 2020 wereldwijd omhoog van 60 naar 80 euro. De tarieven zijn herzien, omdat de kosten voor het verwerken van visumaanvragen zijn gestegen, aldus de Nederlandse ambassade in een persbericht. Het nieuwe bedrag zou voor de 26 Schengen-lidstaten ongeveer kostendekkend moeten zijn. 

De 26 landen van het Schengengebied, waaronder Nederland, hebben gezamenlijk besloten om met ingang van 1 februari 2020 hun visumcode aan te passen. Dit heeft wereldwijd een aantal gevolgen voor mensen die een Schengenvisum aanvragen, ook in Suriname.

Als gevolg van dit nieuwe beleid kunnen reizigers vanaf 1 februari 2020 maximaal zes maanden voor hun geplande reis een visumaanvraag indienen. Voorheen was deze termijn drie maanden. Het is de verwachting dat deze aanpassing leidt tot een betere spreiding van aanvragen, waardoor de wachttijden voor het maken van een afspraak in de piekperiode kunnen worden teruggedrongen.

Personen die ver voor de geplande reis een visumaanvraag indienen, moeten erop letten dat zij een visum met langere geldigheidsduur aanvragen.

De ambassade vraagt reizigers om rekening mee te houden dat naast 80 euro voor de aanvraag van het visum, het visumaanvraagkantoor VFS Global ook 28 euro aan servicekosten in rekening brengt.

Een Schengenvisum geeft de mogelijkheid om te reizen naar alle 26 landen van het Schengengebied: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland.

https://www.nederlandenu.nl/laatste-nieuws/nieuws/2019/11/05/aanpassingen-in-de-regels-voor-schengenvisumaanvragen
  • Vanaf 1 februari 2020 kunt u al 6 maanden van tevoren uw aanvraag voor een Schengenvisum indienen (dit was 3 maanden). Voor zeevarenden wordt dat 9 maanden van tevoren;
  • Vanaf 1 februari 2020 heeft u geen luchthaventransitvisum nodig als u een geldig visum of een geldige verblijfsvergunning heeft voor Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba;
  • Vanaf 1 februari 2020 gelden hogere tarieven. De visumleges wordt verhoogd van 60 naar 80 euro; voor kinderen tussen 6-12 jaar van 35 naar 40 euro. De visumleges voor het Caribisch visum wordt verhoogd van 35 naar 80 euro. Het Caribisch visum voor kinderen (tot 6 jaar) blijft gratis.

Mathoera (VHP): 'Triest, dat politici als Abdoel en Misiekaba openlijk pleiten voor grove mensenrechtenschendingen'

'Ze misleiden en zwepen grote delen samenleving op hun voorbeeld te volgen'

'Zelfs nu het vonnis openbaar is, blijven ze pleiten voor straffeloosheid, dit is de inborst van mensen die rechten van de mensen aan hun laars lappen'


'Het is triest, dat we anno 2019 politici als Amzad Abdoel en André Misiekaba hebben, die openlijk pleiten voor grove mensenrechtenschendingen van moord, marteling en opsluiting en - die ook in strijd zijn met internationale verdragen - actie ondernemen om straffeloosheid van daders te bevorderen. Ergo, ze misleiden en zwepen grote delen van de samenleving op om hun voorbeeld op te volgen. Het 8 december vonnis heeft onomstotelijk vastgelegd, dat de gebeurtenissen kunnen worden geclassificeerd als misdrijven tegen de menselijkheid, die in strijd zijn met de Universele Rechten van de Mens, welke bestaat sedert 1948. Het is ook in strijd met het BUPO-verdrag (Internationaal Verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke Rechten - IVBPR, International Covenant on Civil and Political Rights, ICCPR, ook wel BUPO genoemd) dat door Suriname is geratificeerd op 28 december 1976.' Dit stelt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vandaag, donderdag 12 december 2019 Starnieuws. 

De VHP-politica benadrukt dat de moorden van 8 december 1982 in strijd zijn met de volgende artikelen:

Artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: eenieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van persoon. Ze zijn ook in strijd met het BUPO-verdrag (Burger en Politieke Rechten). Mathoera verwijst naar de artikelen:
6: recht op leven
7: verbod op foltering en wrede onmenselijke behandeling
9: recht op vrijheid en veiligheid, verbod willekeurige arrestatie
10: gelijkheid om voor de rechter te verschijnen
19: vrije meningsuiting.

'Deze verdragen zijn juist tot stand gekomen om macht van politieke alleenheersers aan banden te leggen en te voorkomen dat die heersers met ondersteuning van hun handlangers als Misiekaba en Abdoel, wetten, waarden en normen opzij schuiven, macht vergroten, misstanden voortzetten en straffeloosheid promoten, zoals met de aanname van de Amnestiewet van 2012. De Amnestiewet van het Front van 1989, heeft in artikel 2 duidelijk geregeld, dat de amnestie niet geldt voor misdrijven tegen de menselijkheid en zoals die worden aangemerkt volgens de internationale verdragen. In de Amnestiewet van 2012 heeft men expliciet de gebeurtenissen van 7, 8 of 9 december genoemd en ook de verdachten, die in de zaak zijn gedagvaard. Een duidelijk verschil, waarbij de vorige NDP-fractieleider Misiekaba en Abdoel en hun hele fractie aan voorbij gaan. Zij willen niet alleen staan boven de nationale wetgeving, maar zelfs boven internationale verdragen. En zelfs nu het vonnis openbaar is, blijven ze pleiten voor straffeloosheid. Dit is de inborst van mensen, die rechten van de mensen aan hun laars lappen en misbruik van macht voorstaan. Ik vraag mij af of de gruwelijkheden van de slavernij en contractarbeid aan hen voorbij zijn gegaan. Ook vraag ik mij af, wat ze leren van de vele buitenlandse reizen, die juist deze twee, het meest maken', voert Mathoera aan.

'In een brein van dictatuur en machtsconcentratie past natuurlijk geen overleg, communicatie en samenwerking', stelt het Assembleelid.

'Ook niet als de persoon, die het ambt van president vervult, niet past in de moreel ethische normen, die onze grondwet voorschrijven. Een Grondwet, waarvoor we trouw zweren, bij de aanvaarding van ons ambt. Dat de veroordeelde niet inziet, dat hij verkeerd heeft gehandeld is erg, maar dat zijn hele omgeving hem in zijn denken versterkt, is onvoorstelbaar. Stelt u zich voor wat voor samenleving wij zullen hebben, als alle andere veroordeelden van misdrijven, hetzelfde gedrag vertonen en zij versterkt worden in hun denken door familie, vrienden, et cetera. Het wordt een onleefbare, ongeordende samenleving, waarin de macht van de sterkste zal gelden. Een tijd, die we allang achter ons hebben gelaten en waar het denken van Misiekaba en Abdoel niet in passen.'
 
'Het hedendaagse leiderschap wordt gekenmerkt door hoge ethische normen, door meer luisteren, door consequenties verbinden aan fouten en door tegensprekers. Tegensprekers, die een leider kunnen behoeden voor fouten en de immense consequenties, die hij zelf niet kan inzien, maar die wel gezien worden door zijn team. Suriname heeft nu te lang geleden onder deze mensenrechtenschending en mijn hoop en wens blijft dat die leiders inzien, dat arrogantie en hoogmoed het niet zullen oplossen. Leiders moeten wet en recht respecteren, dienstbaarheid en opoffering voor het volk demonstreren', stelt Mathoera.

Arbeider overlijdt na val in betonmixer bij bedrijf aan Verlengde Welgedacht C weg

Nog niet bekend hoe de man in draaiende mixer is beland


Bij een ongeval gisteren in de late middag bij een bedrijf aan de Verlengde Welgedacht C weg nabij de Bomaweg is Guillermo A. (32) - aldus de Ware Tijd - om het leven gekomen. 

Waterkant.net bericht vandaag, donderdag 12 december 2019, dat het zou gaan om een arbeider, die tijdens het werk in een betonmixer zou zijn gevallen. Het zou gaan om een betonbedrijf waar onder andere duikers en stenen worden gemaakt.

Het is tot nu toe niet bekend hoe de man in de mixer is beland, die op dat moment aan zou staan. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

De politie was ter plekke aanwezig enbedrijf aan d WY heeft tot in de avond onderzoek verricht naar de toedracht. Het lichaam van de man is door een uitvaartbedrijf afgevoerd naar het mortuarium.

Minister Akiemboto wijst VN-klimaattop COP25 in Madrid weer op, vermeende, 93% bosbedekking van Suriname

Nauwelijks aandacht in Suriname voor VN-klimaattop



Bijna 200 landen, ook Suriname, woonden van 3 tot 13 december de 25e jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties bij in Madrid, COP25. De top stond dit jaar in het teken van oceanen en werd daarom ook wel de ‘blue COP’ genoemd. Dit jaar was er dan ook bijzondere aandacht voor het behoud van de oceanen en de biodiversiteit in het algemeen.
De top zou oorspronkelijk in Chili gehouden worden, maar na aanhoudende protesten tegen de regering zag het Zuid-Amerikaanse land zich eind oktober genoodzaakt de conferentie te annuleren, maar het land trad in Madrid wel als gastheer optreden.

De conferentie is de 25e Conference of the Parties (COP25) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change), de 15e sessie van de partners in het Kyoto-protocol (CMP 15), en de 2e sessie van de partners in uitvoering van het Akkoord van Parijs (CMA 2).

Doelstellingen van het Parijs Akkoord
Uit een recent VN-rapport blijkt, dat de doelstellingen van het Parijs Akkoord dat in 2015 werd gepresenteerd, in 2018 verder achterop zijn geraakt. Die doelstellingen houden in, dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot 2 graden en indien mogelijk tot 1,5 graden. Het akkoord betreft de periode na 2020. De klimaatverbintenissen die tot dusver zijn aangegaan door de staten in het kader van het Akkoord van Parijs leiden de planeet echter naar een stijging van de temperatuur van 3,2 graden. De aangegane engagementen zijn dus niet toereikend en zouden verdrievoudigd moeten worden om de doelstelling van 2 graden te bereiken en zouden minstens vervijfvoudigd moeten worden om de doelstelling van 1,5 graden te halen, aldus het rapport.

Onderhandeld over financiering klimaatmaatregelen en compensatie voor landen en eilanden die schade ondervinden van klimaatverandering
De bijeenkomst in Madrid markeert het begin van een cruciaal jaar voor het klimaatakkoord van Parijs, dat per 2020 ingaat. Tot nu toe schieten de voorgenomen maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan tekort. Alleen met een drastische beperking van de uitstoot van broeikasgassen zijn de doelstellingen van Parijs nog te halen.
Doel van de top in Spanje is om hiervoor richtlijnen vast te stellen. Er wordt onder meer onderhandeld over financiering van klimaatmaatregelen en compensatie voor landen en eilanden die schade ondervinden van klimaatverandering. Op de vorige top in het Poolse Katowice lukte het niet om regels vast te stellen voor de wereldwijde handel in emissierechten, het recht om broeikasgassen uit te stoten. In Madrid werd opnieuw geprobeerd hierover overeenstemming te bereiken.

Suriname heeft nogal wat milieu-noten op haar zang als groenste land ter wereld
Suriname werd bij de top in Madrid vertegenwoordigd door minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, functionarissen van Coördinatie Milieu bij het Kabinet van de President, NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), Buitenlandse Zaken en de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS. Suriname heeft nogal wat milieu-noten op haar zang als groenste land ter wereld en als een van de landen die het meest acuut worden bedreigd door klimaatverandering, de zeespiegelstijging.

Weer hameren op compensatie voor 93% bosbedekking
Dat werd weer bevestigd door de tekst van de toespraak van Akiemboto op COP25. Hij verwees in zijn toespraak naar de onmacht van de geïndustrialiseerde landen om hun uitstoot te beperken en riep op tot grotere collectieve ambities om het gestelde doel van het Parijs Akkoord te halen. In dit kader kondigde de minister aan, dat Suriname recentelijk haar NDC's (Nationally Determined Contributions) heeft ingediend.



Ook wees de minister op het belang van de bossen en dat Suriname vanwege haar bosbedekking van 93%, behoort tot een kleine groep van landen die een negatieve uitstoot hebben. 'Echter blijft het in Suriname’s belang om bij te dragen aan het mitigeren van de effecten van klimaatverandering, vanwege de negatieve effecten van zeespiegelstijging op onze laaggelegen kuststrook.'

Ook verwees hij naar de HFLD-conferentie van februari in Paramaribo en riep de internationale gemeenschap op deze landen met een hoge bosbedekking en lage ontbossing, meer financiële en technische hulp te geven voor de ecologische diensten die deze landen leveren aan de wereld.

Als initiatiefnemer van het platform van bosrijke HFLD-landen (High Forest Low Deforestation), nam Suriname in mei deel aan het Bossenforum van de Verenigde Naties (UNFF, UN Forum on Forests) in New York.

HFLD-landen zijn landen met een hoge bosbedekking en een lage ontbossing. Deze landen zijn in het verleden wel erkend voor hun bosrijke status, maar hebben officieel nimmer een plek gekregen in het wereldvraagstuk rond klimaatverandering, zoals nu wel het geval is. HFLD-landen willen technische assistentie om hun bossen duurzaam te ontwikkelen en tegelijkertijd ter beschikking te stellen voor de wereld. Suriname is in de persoon van Kitty Sweeb gekozen als bestuurslid van de UNFF. Er zal met wetenschappelijke data worden getracht om uitbreiding van beschikbare middelen in klimaatfondsen af te dwingen.

De HFDL-landen hebben Suriname het mandaat gegeven hen te leiden in een proces waarbij zij definitief klimaatfinanciering afdwingen van klimaatinstituten en de wereldgemeenschap. Dit is gedaan met de aanname van de ‘kuutu of Paramaribo joint declaration HFDL’ tijdens hun conferentie medio februari in Paramaribo. President Desi Bouterse, die op de laatste dag van de conferentie aanwezig was, benadrukte in zijn toespraak, dat Suriname zich zal inzetten om de doelen van de conferentie ingang te laten krijgen bij de internationale gemeenschap.


'De adaptatie van deze declaratie is belangrijk om onze doelen na te streven', sprak hij de conferentie toe. Hij riep op om de eenheid die in Paramaribo was getoond, voort te zetten. 'Door deze eenheid ben ik er nog meer van overtuigd dat we op de goede weg zijn', zei Bouterse.

Dat echter veel Surinaams bos wordt vernietigd ten gunste van houtexport en groot- en kleinschalige goudwinning is onvermeld gebleven, ook in de lokale media. Er is kaalslag van het regenwoud, zelfs in een 'beschermd' natuurgebied als het Brownsberg Natuurpark..... En de regering blijft op internationale podia maar pronken met het al jarenlang gehanteerde percentage van 93% bosbedekking. Maar, is dat vandaag de dag nog zo? Is Suriname werkelijk nog het groenste land op aarde?

Toespraak Akiemboto vol met bekende retoriek van de regering
Terwijl wereldwijd media uitgebreid over COP25 berichten, wordt in Suriname vooralsnog niets, geen letter, bericht. De spreekbuis van de regering, het zogenaamd Nationaal Informatie Instituut, NII, heeft woensdagavond 11 december een summier bericht gepubliceerd over Akiemboto's toespraak. Een toespraak vol met bekende retoriek van de regering waarin uiteraard weer niet onvermeld bleef de vermeende 93% bosbedekking.

Ter extra kennisname:


De officiële  lijst van Surinaamse deelnemers aan top:

H.E. Mr. Sergio Akiemboto 
Minister of Natural Resources Governmen

H.E. Ms. Kitty Monique Sweeb 

Ambassador at the Permanent Mission of Suriname to the UN Ministry of Foreign Affairs Government

Ms. Ivette Sugilda Claudette Patterzon 

Senior Legal and Policy Advisor Department of Environmental Coordination Cabinet of the President

Ms. Charlene Sanches 

Environmental Policy Officer Coordination Environment Cabinet of the President of the Republic Suriname

Ms. Wendy van Klaveren 

Coordination Environment Cabinet of the President

Ms. Sharoma Ramawadh 

Junior Environmental Policy Advisor Coordination Environment Cabinet of the President

Mr. Cedric Nelom 

Acting Director National Institute for Environment and Development in Suriname

Mr. Sieuwnath Naipal 

Professor Hydrology and Climate University of Suriname

(Suriname Mirror, donderdag 12 december 2019)

Kenia en Suriname verdiepen handelsbetrekkingen

Minister Beighle-Pollack prijst Kenia voor verbod op houtkap en plastic zakken

Kenya Airways wil rechtstreekse vluchten naar Suriname


Voedselzekerheid, milieubehoud en handel zijn enkele van de belangrijkste gebieden die Kenia en Suriname onderzoeken in hun streven naar verdieping van de bilaterale banden. In een gezamenlijke persbriefing woensdag 11 december 2019 prees minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Beighle-Pollack het verbod op houtkap en plastic zakken in Kenia en zei dat het een stap in de goede richting was om behoud van het milieu te bevorderen. 


Kenia wil graag meer landbouwproducten en menselijke hulpbronnen naar het Zuid-Amerikaanse land exporteren. De betrekkingen tussen Kenia en Suriname zijn relatief nieuw, gesmeed na het privébezoek van president Desi Bouterse vorige maand.



Tijdens het bezoek spraken de twee presidenten over handel, investeringen en uitwisseling van menselijke hulpbronnen die de bilaterale banden konden helpen verdiepen.

De twee topdiplomaten kondigden woensdag het afschaffen van visa voor Kenianen die naar Suriname reizen aan. De twee landen onderzoeken ook de mogelijkheid voor Kenya Airways voor rechtstreekse vluchten naar Suriname.

(Suriname Mirror/KBC Kenya/Twitter)

Seabob commissie krijgt presentatie over de seabob garnaal

(Bron foto's: LVV)
Seabob garnalen sector levert behoorlijke bijdrage aan de economie


Thomas Kerkhove, PhD onderzoeker verbonden aan de Belgische van Ghent University, heeft woensdag 11 december 2019 in het SAIS-gebouw op het hoofdkantoor van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), voor de Seabob commissie een presentatie gehouden over ecologie en genetica van de seabob garnaal in het kustgebied van Suriname. 

Volgens Kerkhove komt de seabob garnaal tot 30 meter diepte in de Atlantische Oceaan voor en vaak genoeg waar er een zandige en modderige oceaanbodem is. Zoutgehalte en luchttemperatuur kan de dichtheid van de seabob garnalen beïnvloeden.

De Seabob commissie bestaat uit leden van het ministerie van LVV, Heiploeg Suriname NV, SAIL, Artisanale visserij, Namoona NV en de Kustwacht.

Seabob garnaal was tot 1995 niet gewild op de internationale markt. Door samenwerking van de vangers van dit soort garnaal in Suriname, is bewerkstelligd dat het proces van de vangst van de seabob garnalen internationaal is gecertificeerd en op de internationale markt nu de 1e plaats bezet van de meest gevraagde garnalen soort.

De seabob garnalen sector levert ook een behoorlijke bijdrage aan de economie van het land en biedt meer dan 1.000 arbeidsplaatsen. Er zijn meer dan 20 boten die een werkgebied van groter dan 12 mijl op zee hebben.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft als doel de visserijsector duurzaam te ontwikkelen, de garnalenvangst is onderdeel hiervan. De visserij en met name de garnalensector heeft potentie om te worden uitgebreid. Dit zal zorgen voor een toename van inkomsten voor de staat alsook uitbreiding van werkgelegenheid.

De uitdagingen in deze sector, onder andere de illegaliteit, wordt ook ter hand genomen om de duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen. Minister Rabin Parmessar heeft reeds met de Internationale Maritieme Organisatie, IMO, gesprekken hieromtrent gevoerd. De IMO heeft toegezegd een evaluatiestudie uit te voeren op basis waarvan acties zullen worden opgesteld.