zaterdag 27 januari 2018

Vier onbewoonde hoogbouw huizen afgebrand te Abrabroki

Een van de huizen werd door zwervers en junkies gebruikt als 'doorgangshuis'


Op de hoek van Richard Voullaire- en de Herman Steinbergstraat te Abrabroki zijn zaterdagmiddag 27 januari 2018 vier onbewoonde hoogbouw huizen afgebrand. Een vijfde woning heeft schroei- en brandschade opgelopen. 

Een van de huizen werd door verschillende zwervers en junkies gebruikt als 'doorgangshuis'.

Vermoed wordt dat de brand in de woning is ontstaan die gebruikt werd door de zwervers. De oorzaak van de brand moet nog worden vastgesteld.

Starnieuws bericht vernomen te hebben, dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. De woningen waren niet verzekerd en niet aangesloten op het elektriciteitsnet van de EBS.

Politie vindt bij inval adres te Munder 124 cocaïnebolletjes

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Op adres werden vermoedelijk bolletjes cocaïne vervaardigd

16-Jarige verkoper drugs en koper (55) aangehouden


Leden van de Anti-Narcoticabrigade van het Korps Politie Suriname hebben donderdag 25 januari na verkregen informatie een inval gedaan op een adres in het ressort Munder, aldus het korps zaterdag 27 januari 2018.

Op dit adres zouden vermoedelijk drugs worden verhandeld. De 16-jarige L.A., die op dat moment thuis was, werd aangehouden. Hij was bezig drugs te verkopen aan ene V.G. (55). Ook de koper is aangehouden.

Bij de inval zijn aangetroffen en in beslag genomen 124 cocaïne bolletjes, een aantal wikkels crack cocaïne, verpakkingsmateriaal, een weegschaal en flessen, waarin vermoedelijk crack cocaïne wordt verwerkt. Aan de hand van het aangetroffen materiaal bestaat het vermoeden, dat er op dit adres bolletjes werden vervaardigd.

De drugsverkoper en koper zijn overgebracht naar het politiebureau. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn beide verdachten in verzekering gesteld. Lorenzo is vanwege zijn jeugdige leeftijd ingesloten in het jeugdcellenhuis Opa Doeli.

De vader van de minderjarige A. is nog voortvluchtig. De afdeling Anti-Narcoticabrigade zet het onderzoek in deze zaak voort.

Eerste transgender in Braziliaanse billen-schoonheidswedstrijd BumBum wil mooiste billen hebben

27-Jarige Paula Oliveira streeft naar Miss BumBum 2018 titel


Een 27-jarige Braziliaanse wil meedingen om uitgeroepen te worden tot ‘Miss BumBum’, de vrouw met het mooiste achterwerk van het Zuid-Amerikaanse land. Een primeur in de korte geschiedenis van de wedstrijd, omdat de kandidate eigenlijk geboren werd als man. Zes jaar geleden onderging ze een operatie om van geslacht te veranderen, maar toen moest ze nog enkele jaren wachten tot ze officieel als vrouw door het leven kon gaan.

Danseres Paula Oliveira (27) is erg actief op social media en publiceert bijna dagelijks pikante kiekjes voor haar 40.000 fans op Instagram. De jonge vrouw nam eerder al deel aan de Braziliaanse versie van Big Brother, maar wil nu helemaal doorbreken door mee te doen aan de Miss BumBum verkiezing.

A post shared by 🌻PAULA OLIVEIRA🌻 (@paulaaraujooliveira) on


De wedstrijd waarin juryleden jaarlijks op zoek gaan naar de Braziliaanse schone met het mooiste achterwerk van het land, werd voor de eerste keer georganiseerd in 2011, maar zal dit jaar voor de laatste keer plaatsvinden.

En die laatste editie heeft meteen een primeur: Oliveira is de eerste transgender die zal meedingen naar de titel.

De vrouw werd geboren als Vinicius Oliveira, maar besloot zes jaar geleden om een geslachtsverandering te ondergaan. In Brazilië zijn zulke operaties gratis, maar transgenders moeten goedkeuring krijgen van de rechtbank alvorens ze ook officieel een man of vrouw kunnen worden, een juridische strijd die voor Oliveira twee jaar duurde.

A post shared by 🌻PAULA OLIVEIRA🌻 (@paulaaraujooliveira) on


'Toen ik me inschreef moest ik nog de naam Vinicius gebruiken', aldus de Miss BumBum-kandidate. 'Ik heb toen moeten uitleggen dat ik eigenlijk een transgender was die moest wachten op de nodige documenten.'

De deelname van de vrouw is niet alleen een primeur, maar kan ook gelden als een duidelijk statement van de organisator. Hoewel de operaties sinds 2007 gratis worden verschaft door het Braziliaanse ministerie voor Volksgezondheid en geslachtsveranderingen een paar jaar later wettelijk werden toegestaan, krijgt Brazilië dikwijls te maken met dodelijk geweld tegen transgenders.

Organisator Cacau Oliver stopt na deze editie met de wedstrijd, na zeven 'prachtige jaren'. 'De droom is bijna ten einde', aldus de man. 'Het was een prachtige wedstrijd en de winnaressen werden stuk voor stuk sekssymbolen in Brazilië.'

Zal Paula Oliveira erin slagen om als eerste transgender het kroontje te bemachtigen? In augustus valt het verdict, voor de laatste keer.

A post shared by 🌻PAULA OLIVEIRA🌻 (@paulaaraujooliveira) on


(Suriname Mirror/TMZ/Nieuwsblad/AmazonasNews/Instagram)

Zeker vier agenten gedood bij bomaanslag op een politiebureau in Barranquilla, Colombia

(Bron foto: Twitter)
Politie houdt rekening met vergeldingsactie na arrestatie van misdaadbaas 'Happy'


De Colombiaanse autoriteiten stellen dat vandaag, zaterdag 27 januari 2018, minstens drie politieagenten zijn gedood en nog eens 14 gewond geraakt toen een zelfgemaakte bom explodeerde buiten een politiebureau in de Colombiaanse stad Barranquilla.

Het hoofd van de politie van Barranquilla zegt, dat de aanslag een vergelding kan zijn geweest voor de arrestatie van een lokale misdaadbaas die bekend staat als 'Happy', die bedrijven afperste en toezicht hield op de verkoop van drugs in de Caribische stad.Burgemeester Alejandro Char zegt, dat één verdachte is gearresteerd en dat er nog twee zijn geïdentificeerd. De autoriteiten loven een beloning van $ 18.000 uit voor informatie over degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval.

De ontploffing vond plaats kort na zes uur 's morgens toen de politie in formatie op de patio van het politiebureau in de rij stond na een dienstwissel.

(Suriname Mirror/Fox News/El Espectador/El Pais/Twitter/InfoBae/YouTube)

18 Mensen doodgeschoten in nachtclub in Braziliaanse stad Fortaleza

Meeste slachtoffers vrouwen, zes mensen raakten gewond, onder wie een 12-jarige jongen


Bij een aanval op een discotheek in het noordoosten van Brazilië zijn minstens achttien mensen gedood. Gewapende mannen vielen de nachtclub in de stad Fortaleza vanochtend, zaterdag 27 januari 2018, binnen en openden het vuur op de gasten, meldt de krant Diario do Nordeste op gezag van de politie. 

De meeste slachtoffers waren naar verluidt vrouwen. Zes mensen raakten gewond bij de aanval, onder wie een 12-jarige jongen.


De politie gaat ervan uit dat de aanval verband houdt met een strijd tussen vijandige drugsbendes. In de Braziliaanse deelstaat Ceará, waarin Fortaleza ligt, werden vorig jaar ruim 5.000 misdrijven met dodelijke afloop geregistreerd, ongeveer 50 procent meer dan in 2016.

Door de begrotingscrisis en besparingen in Brazilië is de veiligheidstoestand in grote delen van het land verslechterd.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Diario de Nordeste/YouTube/Twitter )

Franse president Macron wil dat EU nieuwe sancties oplegt aan Venezuela

(Bron foto: Twitterr/Macri)
'Regering-Maduro schuift steeds verder op richting dictatuur'

 
De Franse president Emmanuel Macron heeft de Europese Unie opgeroepen nieuwe sancties op te leggen aan Venezuela. Aanleiding daarvoor is het steeds verder opschuiven van de regering-Maduro richting dictatuur. 

Macron voerde vrijdag 26 januari 2017 in Parijs overleg met zijn Argentijnse collega Mauricio Macri. Deze betoogde, dat Caracas al geruime tijd geen democratie meer is en dat hij geen enkel positief signaal heeft kunnen opvangen dat duidt op verandering.


De Venezolaanse president Nicolás Maduro zette vorig jaar het parlement opzij, dat plaats moest maken voor een hem welgezinde grondwetgevende vergadering. Daarnaast is de oppositie zeer zwak. De meest populaire oppositieleiders zijn bijna allemaal uit de politiek, gevangen gezet, in ballingschap of uitgesloten van hun ambt.

Zeven Venezolanen, die gelieerd zijn aan het regime van Maduro, werden vorige week al door de EU op een sanctielijst gezet. De EU verbood in november het leveren van wapens aan Venezuela en andere goederen die kunnen worden gebruikt voor het onderdrukken van de bevolking.

Nieuwe presidentsverkiezingen in het land, dat in een zware economische crisis verkeert, staan gepland voor uiterlijk 30 april. Maduro liet woensdag weten zich herkiesbaar te stellen.


(Suriname Mirror/ANP/BBC/Nu.nl/Reuters/YouTube)

Eerste commerciële vlucht met nieuwe Twin Otter van Divi Divi Air Curaçao een feit

'Als in het weekend het noodzakelijk blijkt dat we meer vluchten uitvoeren, zullen we dat doen'


De eerste commerciële vlucht met de nieuwe Twin Otter van luchtvaartmaatschappij Divi Divi Air is gistermiddag uitgevoerd. Dat zegt directrice Germaine Durand vandaag, zaterdag 27 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad. De eerste officiële vlucht van de Twin Otter PJ-DVD staat voor maandag op de planning, maar gisteren is al begonnen met een ‘soft start’.


'Omdat het verkeer tussen Bonaire en Curaçao onder spanning staat, doordat Insel tijdelijk niet vliegt', aldus Durand. Het nieuwe toestel van Divi Divi Air is om half vier naar Bonaire gevlogen en keerde om kwart over vier weer terug naar Curaçao. 'Als het in het weekend noodzakelijk blijkt dat we meer vluchten uitvoeren, zullen we dat ook doen', zo zegt de directrice.

De vlucht maandag vertrekt ook om 1half vier naar Bonaire en vliegt om vijf uur terug naar Curaçao. Hoe het uiteindelijke vliegschema voor de nieuwe toestellen eruit gaat zien is nog niet zeker. 'We moeten even kijken hoe de situatie met Insel Air zich ontwikkelt. Ons huidige vliegschema - met zes vluchten per werkdag met de ‘islanders’ - blijft in ieder geval zoals het nu is. De Twin Otters worden ingezet in de avonduren en op piektijden, naar gelang de behoefte van de markt. Maar, zolang Insel minder vluchten uitvoert, is eigenlijk alles voor ons een piektijd.'

Kritiek op petitie ‘Stop geklaag over geluidsoverlast op Curaçao'

'Geen actie om te zeggen dat Nederlanders op moeten rotten'Initiatiefneemster Carmela Klooster heeft zo’n 2.816 handtekeningen binnen gekregen voor de petitie ‘Stop geklaag over geluidsoverlast op Curaçao’, sinds de actie afgelopen dinsdag begon. 

'Ik streef ernaar om 15.000 handtekeningen te krijgen, dit is 10 procent van de circa 150.000 mensen die op Curaçao wonen. De actie wordt door sommigen gezien als een signaal tegen Nederlanders die over geluidsoverlast klagen, om te zeggen dat ze op moeten rotten. Maar, dat is niet de bedoeling ervan, aldus Klooster vandaag, zaterdag 27 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad.


'Waar het om gaat, is dat de bewoners van Adelisia Resort die zich hebben beklaagd over geluidsoverlast tijdens Noche Buena bij Brakkeput Mei Mei, zich moeten realiseren dat de oplossing voor het probleem bij henzelf ligt. Het is de lokale traditie dat Noche Buena gevierd wordt. Dat weten mensen van tevoren, het feest wordt ieder jaar gevierd. Als de bewoners daar moeite mee hebben, dan kunnen zij daar vooraf rekening mee houden. Het kan niet zo zijn dat zij de oplossing voor hun probleem bij anderen leggen. Het gaat om een lokaal feest.'

De ironie wil, dat Nederlanders soms naar het eiland komen, omdat ze Nederland met alle regeltjes zat zijn, zo merkt Klooster op. 'Maar, als ze hier zijn, dan wil een groep toch dat de dingen volgens hun regels gaan. Dat gaat niet. Wij hebben onze culturele feesten, net zoals je aan de andere kant feesten hebt bij Mambo Beach en Cabana Beach.'

https://www.petities24.com/stop_geklaag_over_geluidsoverlast_op_curacao

Een van de twee Fokker 50-toestellen is vrijgegeven door Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit

Financieel directeur Delger verwacht dat Insel na weekeinde weer over beide F-50-vliegtuigen kan beschikken


Volgens het Antilliaans Dagblad van vandaag, zaterdag 27 januari 2018, heeft Insel Air weer wat lucht. Een van de twee Fokker 50-toestellen is gistermiddag vrijgegeven door de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit (CCAA, Curaçao Civil Aviation Authority). Het andere vliegtuig wacht nog op een onderdeel dat vervangen moet worden.

Nadat de F-50 gistermiddag rond drie uur groen licht kreeg, konden daarna alsnog de vluchten naar Aruba en Bonaire worden uitgevoerd. Maar, vandaag wacht de luchtvaartmaatschappij toch weer ‘een behoorlijke uitdaging’, omdat de motor van dit vliegtuig een geplande onderhoudsbeurt moet krijgen. Het vluchtschema zal daarom opnieuw worden aangepast en ook zal weer de hulp worden gevraagd van andere luchtvaartmaatschappijen om de vluchten naar Aruba, Bonaire en Sint Maarten uit te kunnen voeren.

Financieel directeur André Delger verwacht dat Insel na het weekeinde weer over beide F-50-vliegtuigen kan beschikken en volgens het normale schema kan vliegen.

Insel Air had gisteren opnieuw een moeilijke dag. Vluchten vertrokken later dan volgens schema of werden gecanceld. Op de website van de luchthaven Hato veranderden de vertrektijden verschillende keren.

De eerste acht personen hebben een bromfietscertificaat gekregen

Alle bromfietsbestuurders vanaf zestien jaar moeten binnen drie jaar gecertificeerd zijn
 

Alle bromfietsbestuurders vanaf zestien jaar moeten binnen drie jaar gecertificeerd zijn om het vervoermiddel te mogen besturen. Personen met een rijbewijs hoeven de verplichte theorietoets niet meer af te leggen. Het project zou al in 2014 in Nickerie moeten zijn gestart, maar door onder andere het ontbreken van wetgeving is dit pas gisteren gebeurd, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 27 januari 2018.

Bij de afdeling Rijbewijzen op het politiebureau Nieuwe Haven hebben acht personen een bromfietscertificaat gekregen. De wettelijke grondslag voor de certificering staat in het staatsbesluit nummer 119 dat vorig jaar is uitgegeven.

Het streven is om elke middag van vijftien tot twintig personen de toets af te nemen. Het project moet in drie jaar zijn afgerond, zei Migalda Kolf, lid van de werkgroep bromfietscertificering. De kandidaten zullen een theoretische toets moeten afleggen en de politie gaat ervan uit dat die ertoe zal bijdragen dat personen voldoende verkeersinzicht en kennis van verkeersregels krijgen om veilig en verantwoord aan het verkeer te kunnen deelnemen.

De stof die men moet beheersen als bromfietsbestuurder staat al jaren op de website van de politie:

In de afgelopen drie jaar is het aantal verkeersdoden gestegen met 42,3 procent zegt waarnemend korpschef Antonio Chin. Hij stelt dat in dezelfde periode 33,6 procent van het aantal verkeersdoden bromfietser is geweest. 

'Aan de hand van deze statistieken mag worden aangenomen dat bromfietsers gerekend mogen worden tot een kwetsbare groep verkeersdeelnemers. Ik roep alle bromfietsbestuurders op om zich te laten certificeren en zich te gedragen volgens de wet zodat aan het einde van het jaar gesteld kan worden dat de bromfietscertificering ertoe heeft geleid dat bromfietsers uit het dal van de kwetsbare groep zijn geklommen.'

Bouterse en zijn moonwalk

'Je vraagt je in gemoede af wat het centrale beleid is van Bouterse'


Bij de verkiezingen van 25 mei 2015 werd de NDP de grote winnaar met 26 zetels, 26 kaarsjes stonden fel brandend in de Nationale Assemblee. De 26 kaarsjes staan er nog steeds, maar ze branden niet meer, ze zijn uit. Het zijn jaknikkers geworden van president Bouterse. Het ziet ernaar uit dat we tot 2020 in het donker zullen blijven. 

De belofte van Bouterse dat iedereen beter zou worden na 2015 is niet uitgekomen. De financieel-economische crisis veroorzaakt door regering Bouterse heeft dat eens en voor altijd duidelijk gemaakt. Een handjevol friends and family heeft alles naar zich toe getrokken, en de rest heeft het nakijken. Het volk dat voor Bouterse heeft gekozen krijgt nu een hoop ellende en armoede over zich heen, de rekening van 7 jaar wanbeleid. 

Op een onlangs gehouden structurenvergadering van de NDP in OCER, zei Bouterse dat hij op zijn sloffen en in moonwalk 2020 tegemoet gaat. Dat heeft mij enigszins verbaasd. Hij bedoelde daarmee dat hij de verkiezingen van 2020 gaat winnen. Ik vraag me af, welke wapenfeiten Bouterse op zijn naam heeft staan, dat hij op zijn sloffen en in moonwalk a la Michael Jackson, 2020 tegemoet gaat. Suriname is naar de maan door het wanbeleid van Bouterse en leningenkoning Gillmore Hoefdraad. Hoe denkt Bouterse op zijn sloffen en in moonwalk 2020 tegemoet te gaan terwijl onder zijn leiding Suriname letterlijk en figuurlijk vervallen is tot een bedelstaat. Er wordt a la dol geleend om salarissen en vaste lasten te betalen. Vele ondernemers zijn over de kop gegaan door de devaluatie van de SRD. 

Er is een begrotingstekort van bijkans 1.5 miljard SRD. De gezondheidszorg ligt letterlijk op de intensive care. Naast de 6 ziekenhuizen en de Verenging van Medici heeft ook de Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA) de noodklok geluid over continuïteit van de farmaceutische dienstverlening voor SZF-patiënten. 

Het is ook goed mis met ons onderwijs, ons onderwijs moet op de operatietafel. 

Al geruime tijd is de Euro koers boven de 9 SRD en de US-dollar boven de 7.50 SRD. De president is niet bij machte de koers omlaag te brengen. Bepaalde groepen krijgen hun salarissen niet op tijd. Directeuren van middelbare scholen zijn ook boos over de uitspraken van Bouterse, dat ze per maand inclusief overuren, het vijfvoudige aan inkomen hebben. 

Je vraagt je in gemoede af wat het centrale beleid is van Bouterse. Er zal veel water door de Surinamerivier moeten stromen dat Bouterse op zijn sloffen en in moonwalk 2020 tegemoet gaat. 

Ik denk dat Bouterse eerder militaire laarzen en antislipschoenen nodig heeft om 2020 tegemoet te gaan. 

Wil de samenleving uit de ellende en armoede geraken dan zal ze in 2020 een bewuste keuze moeten maken. 

Op de structurenvergadering zei Bouterse voorts, dat armoede zijn grootste vijand is, dat zegt hij al 7 jaar. Nu pas gaat hij de armoede opsporen. Volgens de president wordt elke maand 40.000 pakketten tegen een redelijke prijs aan de man gebracht. De president is van plan de pakketten op te voeren. Uitdelen van pakketten of goedkoop aan de man brengen is bedoeld om stemmen te winnen van de kiezers, dit is een vorm van manipulatie. De arme mensen worden bewust afhankelijk gemaakt van de overheid(lees Bouterse). Door pakketten uit te delen en de mensen dom te houden breng je geen duurzame ontwikkeling tot stand. 

Tijdens de structurenvergadering heeft Bouterse ook hard uitgehaald naar zijn partijgenoten. Zijn felle uithaal naar zijn partijgenoten is een teken van angst en onzekerheid. Hij is duidelijk bevangen door angst en onzekerheid, niet over de toekomst van het land maar over zijn eigen toekomst. Verwarring over zichzelf en de wereld waarin Bouterse leeft, heeft hem aan de rand van wanhoop gebracht. 

Met zijn droom om op zijn sloffen en in moonwalk 2020 tegemoet te gaan probeert hij zijn angst en onzekerheid te overwinnen. 

Idris Naipal

Bushouders willen dat chauffeurs spooktrajecten worden aangepakt

OBS-voorzitter Kenneth Themen: 'De overheid moet hier paal en perk aan stellen'


De Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) is voorstander van maatregelen tegen personen die betrokken zijn bij het creëren van spooktrajecten. Het gaat om routes die betrekking hebben op het schoolvervoer. De overheid betaalt voor deze trajecten, maar op die routes zijn geen bussen of boten ingezet. 

'Als er spooktrajecten zijn geconstateerd, moet tegen de mensen, die de routes hebben toegewezen en zij die geld hiervoor ontvangen hebben, sancties getroffen worden. De overheid moet hier paal en perk aan stellen', zegt OBS-voorzitter Kenneth Themen vandaag, zaterdag 27 januari 2018, in de Ware Tijd.

Voor hem gaat het tot nu toe nog om vermoedens, omdat betrokkenen zich eerst moeten verdedigen. Vervolgens zal blijken of ze zich werkelijk schuldig hebben gemaakt aan frauduleuze handelingen.

Themen zal binnenkort het rapport krijgen van de commissie die het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie had ingesteld om onder meer de trajecten te bekijken, omdat er vermoedens zijn dat er sprake is van spookroutes. Het ministerie had ruimte gevraagd om dit onderzoek eerst af te ronden alvorens de eerder overeengekomen tariefsverhoging van 40 procent uit te betalen. De overheid wil niet dat de personen die geld ontvangen voor spookroutes meeliften met de verhoging.

Themen zegt dat de verhoging nog door de Raad van Ministers goedgekeurd moet worden. Dat zal waarschijnlijk maandag plaatsvinden.

De bus- en boothouders hebben sinds 2012 geen verhoging gekregen. Ze hadden eerder een motie aangenomen waarin staat dat zolang ze de verhoging niet krijgen, ze niet zouden rijden of varen. 'We zijn niet afgeweken van de motie, maar dat hebben we even aangehouden.'

Eindbedrag Gi Wan Anu campagne van stichting Su Aid Srd 246.364,09

Prijzen van Su Aid-loterij en Su Aid SMS-actie werden aan winnaars overhandigd


Stichting Su Aid heeft met de Gi Wan Anu campagne 2017 Srd 246.364,09 ingezameld, zo werd gisteren bij Radio 10 bekendgemaakt. Ook de prijzen van de Su Aid-loterij en de Su Aid SMS-actie werden aan de winnaars overhandigd. De prijs van de Su Aid-loterij was een Toyota model Vitz (2009), gesponsord door Pan American Motors en twee donateurs die anoniem willen blijven. 

De trekking vond plaats op 21 december 2017 onder toezicht van het Korps Politie Suriname en de Nationale Loterij Suriname. Anita Kasi (lot nummer 200) is de gelukkige winnares en zij kreeg de sleutels en documenten die horen bij de auto gisteren overhandigd.

De prijzen van de SMS-actie waren twee tickets ter beschikking gesteld door de Surinaams Luchtvaartmaatschappij. Onder zowel Telesur- als Digicel-nummers, die hebben meegedaan, werd één ticket verloot. De winnaars zijn Theresa Rosheuvel (Telesur) en Erica Landkoer (Digicel), die beiden hun prijs hebben ontvangen.

In 2017 heeft Su Aid ingezameld voor projecten die te maken hebben met kunst, sport en cultuur. Organisaties hebben tot en met 31 januari 2018 de tijd om hun project in te leveren bij de stichting. Eind februari is het de bedoeling dat bekend wordt gemaakt welke projecten door het Su Aid-bestuur zijn goedgekeurd, en in aanmerking komen voor financiering.

Verder is er ook ingezameld voor de aankoop van drie rolstoelbussen voor instellingen die seniorenburgers opvangen, meldt de organisatie.

Minister Pengel: 'Rust in de zorgsector lijkt te zijn teruggekeerd'

Continuïteit dienstverlening aan samenleving door alle partijen gegarandeerdDe rust in de zorgsector lijkt volgens minister Patrick Pengel van Volksgezondheid te zijn teruggekeerd. Hij heeft gisteren gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Vereniging van Apothekers (VvA), de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) en de Vereniging Van Medici in Suriname (VMS). De continuïteit van de dienstverlening aan de samenleving is door alle partijen centraal gesteld en gegarandeerd.

Het hoofddoel van de gesprekken was om zaken uit te praten zodat onderhandelingsgesprekken met VvA en VMS verder voortgang konden vinden, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut vandaag, zaterdag 27 januari 2018.

Na het aanhoren van de zorg- en pijnpunten en het maken van afspraken, zijn partijen in goede verstandhouding uit elkaar gegaan. De continuïteit van de dienstverlening aan de samenleving is door alle partijen centraal gesteld en gegarandeerd.

Vanaf vandaag zullen gesprekken met het Staatsziekenfonds (SZF) voortgezet worden. SZF-directeur Rick Kromodihardjo zat aan bij twee van de gesprekken. Met de NZR zijn noodzakelijke betalingen besproken.

De regering heeft zich via minister Pengel, na toezegging van zijn collega Gillmore Hoefdraad van Financiën en vicepresident Ashwin Adhin, hard gemaakt voor betaling van declaraties via het SZF, zodat CAO verplichtingen en de betaling van kritische crediteuren door ziekenhuizen kan plaatsvinden. Ook het inlopen van betalingsachterstanden van het SZF aan dienstverleners zoals specialisten en apothekers, zal de regering veilig stellen. Partijen zullen zich blijven inzetten voor het bereiken van een duurzame oplossing.

Minister Pengel blundert tijdens spoedconferentie over dood baby's AZP

'Geen oorzaak en gevolg gevonden tussen infectiebacterie en dood van de baby's'

'Wèl oorzaak en gevolg gevonden tussen infectiebacterie en dood van de baby's'

 
'Er is geen oorzaak en gevolg gevonden tussen de infectiebacterie en de dood van de baby's in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.' Die mededeling werd vrijdagmiddag 26 januari 2018 gedaan tijdens een spoedconferentie van het ministerie van Volksgezondheid. 

Maar, nog geen twee uur daarna krabbelde het departement terug en werd gesteld, dat de zes baby's wel degelijk door de serratia-bacterie om het leven zijn gekomen. Tijdens de persconferentie werd in eerste instantie gesteld, dat de bron van de zeldzame serratia-bacterie die op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het ziekenhuis was ontdekt niet was vastgesteld. Ook zou er geen verband zijn met de dood van de baby's.

'Het is moeilijk te pinpointen wat de doodsoorzaak van de baby's is geweest', werd gesteld op basis van een voorlopig rapport van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Na de persconferentie kreeg minister Patrick Pengel echter een ander rapport waaruit wel blijkt, dat de baby's zijn overleden als gevolg van de bacterie.

Inmiddels  is NICU weer opengesteld, omdat alleen het AZP deze specialistische zorg biedt. De medewerk(st)ers op die afdeling moeten nu letten op de handhygiëne en het steriliseren van herbruikbare medische equipment.

De PAHO adviseert om een nationaal surveillancesysteem voor infecties op te zetten, waarbij alle zorginstellingen verplicht zijn bacteriële infecties te melden. Volgens de autoriteit is namelijk gebleken, dat de rapportage over dit soort gevallen slecht is.

Minister van Buitenlandse Zaken VS Tillerson naar collega's Latijns-Amerika en Jamaica

(Bron foto: Twitter)
Rex Tillerson gaat van 1-7 februari naar Mexico, Argentinië, Peru, Colombia en Jamaica  

Gespreksonderwerp ministers met name de crisis in Venezuela

 
Rex Tillerson gaat begin volgende maand (1-7 februari) op bezoek bij collega's in Latijns-Amerika om vooral te praten over de crisis in Venezuela. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken begint in Austin, Texas aan zijn trip en doet achtereenvolgens Mexico-Stad, Argentinië (Bariloche en Buenos Aires), Peru (Lima), Colombia (Bogotá) en Jamaica (Kingston) aan. Dat heeft woordvoerster Heather Nauert van het departement vrijdag 26 januari 2018 bekendgemaakt:.


Inheemse- en milieuorganisaties in Ecuador eisen stopzetting uitgifte mijnbouwconcessies

President Lenin Moreno heeft inheemsen beloofd geen concessies meer te verstrekken


De belangrijkste inheemse- en milieuorganisaties in Ecuador mobiliseerden zich donderdag 25 januari 2018 in Quito om een ​​einde te maken aan de exploratie en exploitatie van mijnen en er bij president Lenin Moreno op aan te dringen om zijn belofte na te komen om geen concessies meer uit te geven.

Ongeveer 300 afgevaardigden van delegaties uit vier provincies, die door de mijnbouwprojecten worden getroffen, begonnen aan een optocht die vertrok vanuit een centraal park in de hoofdstad, om de Rekenkamer en het Presidentieel Paleis van Carondelet aan te spreken, waar zij van plan waren om hun eisen in te dienen.


'We hebben drie hoofddoelen: de eerste is, dat de uitspraken van de president op 11 december, toen hij in een ontmoeting met de inheemse beweging zei dat er geen mijnbouwconcessies meer zouden worden verstrekt  en de huidige zouden worden beoordeeld, worden gerespecteerd', verklaarde  Braulio Gutiérrez van de Acción Minera-groep tegenover persbureau EFE.
Volgens de vertegenwoordiger van deze milieu-NGO, heeft het Mijnbouwkadaster op 3 januari, tegen de presidentiële belofte in, ongeveer 70.000 hectare in concessies verstrekt voor verschillende mijnbouwprojecten.

De tweede eis van de inheemse gemeenschappen, maatschappelijke- en groene organisaties, is gericht aan de Rekenkamer waar zij dossiers van zes grote mijnbouwprojecten indienden. Cascabel (in het proces van exploitatie) en  Llurimagua bevinden zich in de provincie Imbabura; Río Blanco en Loma Larga in Azuay; Panantza-San Carlos in Morona Santiago, en Mirador en Fruta del Norte in Zamora Chinchipe. Volgens de klagers zijn er 'ernstige schendingen van de mensenrechten en de natuur geweest, van watervervuiling tot aanranding, gedwongen verplaatsing en moord.'


Ten slotte 'zal een audit en milieu-toezicht op de projecten worden geëist en het ontslag van de minister van Mijnbouw, Javier Córdova, omdat hij mijnbouwtitels geeft', bevestigde de vertegenwoordiger van Acción Ecológica.

De groepen die deelnamen aan de mars pleiten voor hun oproep, dat 'ongeveer 15% van het land is uitgegeven voor mijnbouwconcessies. En de wil om het fenomeen te stoppen, vooral omdat het volgende referendum gepland voor 4 februari 'in vraag 5 zinspeelt op het verbieden van metaalmijnen in alle stadia, in beschermde gebieden, immateriële gebieden en stedelijke centra'.

In die zin overwegen ze wat er daarna zal gebeuren en roepen ze op om de afgifte van meer mijnconcessies stop te zetten en een proces van herziening van de reeds verleende concessies te starten, terwijl ze burgers vragen om waakzaam te zijn na het referendum.

'Tien jaar nadat de rechten van de natuur constitutioneel zijn, blijven we geconfronteerd met de obsessies van de mijnbouw, die het natuurlijke erfgoed van Ecuador zal vernietigen', aldus de verklaring.

(Suriname Mirror/La Vanguardia/EFE/Twitter)