maandag 17 september 2012

NOS richt haar pijlen weer op president Bouterse

Volgens Nationale Recherche is Bouterse nog steeds betrokken bij drugshandel’

Namen ‘Bouta’ en ‘Dino’ duiken op in afgeluisterd telefoongesprek Surinaamse hoofdverdachte Piet Wortel in grote strafzaak tegen internationale drugsbende

17-09-2012  Door: Paul Kraaijer

Paramaribo - De Nederlandse omroep NOS heeft gisteren, zondag 16 september 2012, weer eens suggestief bericht over de Surinaamse president Desi Bouterse. De Nationale Recherche zou aanwijzingen hebben dat Bouterse nog steeds bemoeienis heeft met drugshandel in zijn land. Dat zou blijken uit stukken uit het onderzoek naar de internationaal opererende drugsorganisatie van de Nederlandse Surinamer Piet Wortel, die de NOS in handen heeft. Van Wortel zijn telefoongesprekken afgeluisterd en tijdens een van die gesprekken zouden de woorden 'Bouta' en 'Dino' zijn gevallen.

Waarom komt de NOS met dit verhaal......
Maar, wil dat zeggen dat Bouterse en/of zijn zoon werkelijk betrokken zijn (geweest) bij drugshandel? Hoe betrouwbaar zijn de woorden van Piet Wortel? Maakt het simpelweg noemen van het woord ‘Bouta’ de Surinaamse president (een) verdacht(e)? De Nederlandse advocate van Bouterse, Inez Weski, stelt terecht in een reactie dat Bouterse geen verdachte is.


Wat heeft de NOS bezield om met een dergelijk suggestief artikel naar buiten te komen? Welk doelt dient het? Er valt zoveel over Suriname te berichten, maar iedere keer weer heeft de NOS met name haar pijlen gericht op Bouterse.......

Wie weet heeft de Nationale Recherche gelijk, maar wat geeft het Nederlandse journaille het recht om op voorhand in haar berichtgeving te suggereren dat het een vaststaand, bewezen feit zou zijn dat Bouterse nog steeds zijn handen in drugshandel heeft?

Het ‘afluisterverhaal’
Het bericht van de NOS werd meteen opgepikt door kranten als de Telegraaf, Volkskrant, NRC en Trouw.

Het huis van Piet Wortel in Amsterdam was door een speciale eenheid van de politie volgehangen met microfoons. In afgeluisterde telefoongesprekken praat Wortel onder meer over ‘Bouta’ en diens zoon Dino. In een afgelopen donderdag 29 maart afgeluisterd gesprek tussen Piet Wortel en een medeverdachte vertelt Wortel dat hij door een kennis is benaderd over een vliegtuig met vermoedelijk 400 kilo cocaïne dat is dat gestrand op een afgelegen plaats bij Tibiti in het zuidwesten van Suriname. De kennis vraagt Wortel naar het vliegtuig te gaan. Deze Wortel zou ‘Bouta’ en Dino hebben benaderd. Hieronder letterlijk citaat uit het proces-verbaal van de dienst Nationale Recherche, zoals door de NOS op haar website is gepubliceerd:

Piet Wortel
(Bron foto: crime-bron.nl)
P: Je ziet hoe ik leef toch Harry? Vanaf de grond ben ik gekomen en ben gaan groeien.
H: Klopt
P: Niet door anderen verkregen. God ziet alles wat ik heb. Dus vanaf dag één was ik die mannen hun target, van hoe maken we Piet kapot.
H: Mensen zijn jaloers Piet.
P: Die mannen hebben Mark uit mijn handen genomen. Alle goeie mannen van mij hebben die mannen, eh ik dacht oh. Maar die mannen zien dat ik niet kan vallen. Begrijp je? Tot aan Bouta, zelfs. Bouta zelf ?(storing)? Piet ik smeek je, ik smeek je. Ik zei wat is er? Nu, nu. Ga een vliegtuig nemen om naar Tibiti te gaan. Die mannen hebben daar een handel in Tibiti, een veld. Harry, ik ben nooit geweest hoor. Er is daar een veld met 400 kilo van die mannen. Het vliegtuig is kapot. De politie heeft het gezien, die mannen hebben getipt en die mannen trekken nu naar het gebied toe. Er is maar 1 man die naar het gebied kan gaan en dat is Bouta en Dino.
H: In dat gebied?
P: Hmmm
H: Waarom?
P: Die mannen kennen het gebied toch. Dus die mannen weten er snel te komen, voordat de politie komt.
H: Ok.
P: Ik zei, is goed, maak je niet druk. Ik ga wel naar die man. Ben toen naar Bouta gegaan, ik zei zo en zo. We hebben Dino gestuurd. Dino is dat ding gaan halen. Geen probleem. Als Dino daar is dan verbrandt Dino het vliegtuig en dan is de tori klaar. Dat wil zeggen dat als ik die mannen niet zou hebben geholpen, Biga en Beppie, die uhhh... die mannen gaan daar en die mannen nemen de handel en sluiten de mannen op, nog erger. Bouta heeft de helft genomen, vraag het aan Jerry.
H. Bouta heeft de helft?
P: Bouta heeft de helft van de handel genomen en ik heb die mannen de helft gegeven. (?)
Uiteindelijk zou dus Dino de drugs bij het vliegtuig in veiligheid hebben gesteld.

Wortel in april dit jaar in Barcelona opgepakt
Wortel werd – met vier medeverdachten – op 3 april 2012 gearresteerd, op verdenking door de Nationale Recherche van de smokkel van ruim 3.000 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa, toen hij in het stadion van Barcelona ‘zijn’ skybox verliet na de wedstrijd tegen AC Milan.

De politie heeft geconstateerd dat Wortel op grote voet leefde, veel reisde en geregeld wedstrijden van CF Barcelona bezocht. In Suriname is bekend dat de zoon van Desi Bouterse, Dino (40), een goede bekende is van Wortel. In stukken van het onderzoeksdossier, dat de NOS in handen heeft, blijken ook zakelijke banden tussen Piet Wortel en Shaheed ‘Roger’ Kahn, een grote crimineel in Guyana. Uit uitgelekte geheime diplomatieke stukken (WikiLeaks) van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo stond opgetekend dat Bouterse stevige relaties onderhield met Khan.

Hij werd in Suriname opgepakt en in de VS veroordeeld voor drugshandel. Zijn organisatie zou daarna gewoon door zijn gegaan met criminele activiteiten. Uit het dossier blijken ook relaties in de sfeer van cokehandel tussen Wortel en ene Little Mark een ‘soldier’ van Kahn

Inze Weski: 'Bouterse is geen verdachte.'
(Bron foto: ANP/Leidsch Dagblad)
Reactie advocate Weski van zowel Wortel als Bouterse
In reactie op de berichtgeving van de NOS over het opduiken van de naam ‘Bouta’ in het Nederlandse onderzoek naar Piet Wortel stelt advocate Inez Weski in gesprek met dezelfde omroep nadrukkelijk dat voorzover haar bekend de Surinaamse president momenteel geen verdachte is. Weski is advocaat van zowel Desi Bouterse als Piet Wortel. Verder zegt ze: ‘Deze flarden tekst hebben niet tot een zaaksdossier, noch tot enigerlei verdachte hebben geleid.’

Het Openbaar Ministerie heeft zich van commentaar over de NOS-berichten onthouden. Weski: ‘Naar ik aanneem zal het Openbaar Ministerie ook bevestigen dat de heer Bouterse geen verdachte is in dit geheel. Steeds weer bleek tot nu toe in het dossier van Piet Wortel dat allerlei afgeluisterde gesprekken niet juist waren verstaan en/of verslagen. Intussen worden wel allerlei vergaande conclusies getrokken.’ Weski wil de rechtbank de mogelijkheid vragen om de afgeluisterde gesprekken te kunnen beluisteren en controleren.

Weski: ‘Het begint steeds meer te lijken op een dossier dat is samengesteld rond geruchten en de uitleg van ondervangen flarden tekst. Zoals daar dus zijn het vermeend hebben van een skybox bij Barcelona, hetgeen feitelijk niet klopt of het feit dat cliënt veel zou reizen, hetgeen terug te leiden blijkt naar enkele vooral met vakantiefoto’s gelardeerde bewegingen.’

Op 28 september is er weer een tussenzitting in de zaak. Weski vindt het zeer opmerkelijk dat de stukken nu naar buiten komen. Volgens haar creeëren deze berichten voorafgaand aan de zitting een ‘beladen beeld’. Over het gespreksfragment dat zou gaan over cocaïne bij Tibiti zegt Weski:

‘Er wordt überhaupt niet gesproken over cocaïne of over drugs in het betreffende fragment. Een fragment, dat slechts in losse stukjes is opgebouwd met weggevallen delen en 12 minuten storing. Onduidelijk is wie bedoeld wordt en vooral onduidelijk is over welke onderwerpen en personen in welk verband wordt gesproken.’

Volgens Weski is het niet vreemd als in het kleine Suriname Dino Bouterse en Piet Wortel elkaar zouden kennen, maar dat bewijst niet dat ze met drugs bezig zijn. Ze verwijt de politie ‘een specifieke strafrechtelijke uitleg te geven’ aan de tekstflarden.

Weski werkt op dit moment aan een herzieningsaanvraag bij de Hoge Raad in de zaak waarin Bouterse is veroordeeld voor drugshandel. Ze zegt zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken ‘dat de betreffende vergaande eenzijdige uitleg van een dergelijke fragmentje de herziening voor mijn cliënt Bouterse, waarin ik inmiddels in een vergevorderd stadium verkeer en de volstrekte ongegrondheid van die veroordeling zou kunnen aantonen, moet belasten.’

Surinaamse reacties op NOS-berichtgeving
Natuurlijk ontstond in Suriname de nodige ‘ophef’ over de mediaberichten in Nederland dat de Surinaamse president Desi Bouterse nog steeds betrokken zou zijn bij drugshandel. Nederland zal ‘nooit ophouden om met vuil te smijten en Suriname proberen zwart te maken. Dat merk ik regelmatig bij mijn internationale contacten. Ik had al eerder gesteld dat Nederland niet zal stoppen met verdachtmakingen’, aldus minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) maandag 17 september 2012 op de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws. ’Het is frustrerend voor politiek Den Haag dat het niet lukt om Suriname klein te krijgen’, stelt Lackin.

Tegenover dezelfde nieuwswebsite liet de perswoordvoerder van het Kabinet van de President, Clifton Limburg, weten dat er nog geen bewijzen geleverd zijn over de vermeende betrokkenheid van Bouterse en zijn zoon Dino bij een internationale drugsbende.

‘Waarom hebben ze het koninklijk huis niet in verband gebracht met drugs, toen de foto van de verdachten in gezelschap van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in de media verscheen? Dit verhaal is gewoon een afleider, maar het gaat Nederland niet lukken om ons van ons pad af te brengen. De president is hard bezig met de ontwikkeling van het land’, aldus Limburg.

Piet Wortel (rechts) samen met de Nederlandse kroonprins
Willem-Alexander en prinses Máxima
tijdens het WK Voetbal in 2010 in Zuid-Afrika. (Bron foto)
Limburg verwees naar een foto waarop Wortel zich heeft laten fotograferen met de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika in juli 2010.

Wortel en SV Notch
Na de arrestatie van Wortel in het Spaanse Barcelona verschenen er diverse berichten over Wortel in de media, ook in Suriname. Surinaamse media maakten wereldkundig dat Wortel de hoofdsponsor was van de Surinaamse voetbalclub SV Notch en van clubmanager Joël Martinus, alias Bordeux, die rondreed in een dure ‘Dodge’ die hij van Wortel had gekregen.

‘Sinds de arrestatie heb ik persoonlijk en als manager van de club nogal moeilijke tijden’, aldus Martinus medio april van dit jaar in een vraaggesprek met de webredactie van Starnieuws. SV Notch is het afgelopen jaar naar de hoofdklasse gepromoveerd van de Surinaamse Voetbalbond. Martinus verklaarde verder niet beter te weten dan dat zijn sponsor zich niet bezig houdt met drugs. ‘Ik weet dat de man in de hout-, goud- en transportbusiness zit. Ook heeft hij aandelen in veel bedrijven’, aldus de SV Notch manager. Op basis hiervan vindt Martinus dat zijn hoofd- en persoonlijke sponsor moet worden vrijgelaten. Wortel zorgde ook voor de complete uitrusting van de SV Notch manager.

De rechtszaak
Begin juli van dit jaar moesten Wortel en zijn kompanen in Rotterdam voor de rechter verschijnen. Volgens het NRC van 30 juni ‘groothandelaren in cocaïne en fanatiek toegewijde supporters van voetbalclub FC Barcelona’. In totaal zou het gaan om 8.117 kilo cocaïne. Het grootscheepse onderzoek kreeg als codenaam gekregen ‘Operatie Tidore’ en is een van de grootste strafzaken van het Nederlands landelijk parket en de Nationale Recherche van de afgelopen twee jaar. ‘Alle mogelijke opsporingsmiddelen zijn in het onderzoek gebruikt’, zei een bij het onderzoek betrokken bron tegenover de krant die ook bevestigde dat onder meer de Amsterdamse woning van de hoofdverdachte volgestopt was met microfoons om hem maandenlang te kunnen afluisteren.

Officier van Justitie J. Patist zei tijdens de zitting dat Piet Wortel niet met zijn handen in de cocaïne zat maar dat overliet aan anderen.

Advocaat Nico Meijering, die de 38-jarige verdachte Mengalvio (Menkie) W. bijstaat, verklaarde tegenover het NRC dat ‘het bijna griezelig is om te zien welk een enorme opmars het opnemen van gesprekken van de verdachten in deze zaak heeft genomen’. Hij noemt het ‘gigatappen’. Volgens Justitie is het echter de enige manier om te kunnen bewijzen dat de verdachten – allemaal van Surinaamse afkomst – zeer professioneel partijen van duizenden kilo’s cocaïne vanuit Zuid-Amerika, via Afrika naar Nederland smokkelden. ‘Menkie’ woonde overigens al tien jaren in Barcelona. Hij was dik bevriend met de Surinamers die de afgelopen jaren speelden bij de Spaanse voetbalclub, aldus het NRC. Menkie W., zelf een verdienstelijk voetballer, heeft tegenover de politie verklaard dat hij personal assistant was van hoofdtrainer Frank Rijkaard en zijn assistent-trainer Henk ten Cate. Zij werkten tussen 2003 en 2008 bij FC Barcelona. Menkie vertelde hoe hij samen met Piet Wortel en de trainers van FC Barcelona reisde naar wedstrijden in het buitenland. En niet alleen met de Surinaamse sportlieden was hij bevriend. Menkie zegt dat hij een auto kreeg – een Audi Q7 – van de Franse voetballer Thierry Henry die ook bij Barcelona speelde. Menkie reisde naar eigen zeggen met Henry naar New York, Mexico, Chili en Argentinië.

De politie onderscheptte bijvoorbeeld in oktober 2011 onder andere een partij van 1.500 kilo cocaïne op de Kaapverdische Eilanden waar volgens Justitie de bende van Piet Wortel achter zat. Eerder werd daar een ongeveer even grote hoeveelheid cocaïne in zee gedumpt toen ontdekking dreigde.

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
De verdachten zouden ook de handelaren zijn van drugs die in januari 2010 in een container, afkomstig van Jamaica, in de Rotterdamse haven werd gevonden. Tussen 90 dozen King George V Whisky stonden 74 dozen met 1.017 kilo cocaïne, aldus berichtte het NRC op 30 juni 2012.

Maar in het dossier schuilt daarnaast nog de verdenking van andere ‘transporten’ uit Jamaica en Colombia. Han Jahae, de advocaat die Wortel begin juli bij de Rotterdamse rechtbank bij stond, sprak van een ‘vaag verhaal’, en dat tot nu toe niet erg duidelijk is geworden waarvan zijn cliënt nu precies wordt verdacht.

Tegenover de rechter verklaarde ‘Menkie’ dat hij zijn geld verdiende met zijn eigen evenementenbedrijf in Barcelona, M &D Events and Incentives. ‘Een no-nonsens bedrijf, wij doen waar wij goed in zijn ’, aldus de website. Menkie handelde in kaartjes voor FC Barcelona en organiseerde ‘onvergetelijke bedrijfsuitjes’ rondom het voetbal. Als zanger Justin Bieber de Barcelonaspelers wilde ontmoeten, regelde Menkie het. Dit werk leverde hem een maandinkomen van 5.500 euro netto op. ‘Geen reden om me te bezondigen aan drugshandel’, aldus de verdachte.

De politie stelde vast dat de verdachten de hele wereld over reisden. Van Rusland tot Cuba en van Japan (finale voor clubteams) tot Suriname. Ze bezochten ook de finalewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Spanje van het WK-voetbal in 2010 in Zuid-Afrika.

Justitie verwachtte begin juli 2012 nog zeker een jaar nodig te hebben voordat de strafzaak inhoudelijk zou kunnen beginnen. Volgens het Openbaar Ministerie wordt er vooral in het buitenland nog onderzoek gedaan.

Toen de rechtbank aan Piet W. om commentaar vroeg, zei deze dat wanneer de ‘onderste steen boven is’ zijn onschuld wel zou blijken.

NOS gaat door.....
Amnestiewet wordt erbij gesleept met dank aan Van Maele en Evers
Het door de NOS op 16 september de wereld in gebrachte bericht over de nog steeds vermeende betrokkenheid van president Bouterse bij drugshandel, bleek nog niet voldoende munitie te zijn geweest. De omroep is vandaag verder gegaan, maar tapte nu uit een ander vaatje: het vaatje van de Belgische journalist Pieter Van Maele, die werkzaam is in Paramaribo, en zijn Nederlandse collega Ivo Evers (webredacteur bij het Nederlandse actualiteitenprogramma EenVandaag en oud-correspondent van Trouw in Suriname). Beide heren beweren namelijk in hun deze maand te verschijnen boek ‘Bouterse aan de macht’, dat de advocaat van Bouterse in het 8 decemberproces, Irwin Kanhai, de geestelijk vader zou zijn van de omstreden vernieuwde Amnestiewet.

Reden genoeg voor de NOS om ook hieraan uitgebreid aandacht te besteden en de beide schrijvers, ter promotie van hun boek en in hun streven om in samenspraak met de NOS de Surinaamse president nog ‘zwarter’ te maken voor de microfoon, een podium te bieden.

Van Maele en Evers doen in hun boek onder andere een poging om de totstandkoming van de omstreden Amnestiewet, die op 5 april dit jaar werd aangenomen door het Surinaamse parlement, te reconstrueren.

Advocaat Kanhai trok bij Bouterse aan de bel toen het ernaar uitzag dat die veroordeeld zou worden voor de Decembermoorden in 1982. ‘Indien u geen veroordeelde president wilt zijn, dan is nu het moment aangebroken om in actie te komen’, kreeg Bouterse, volgens Evers en Van Maele, te horen.

Kanhai vond dat het een politiek gemotiveerd strafproces was. Hij adviseerde zijn cliënt dan ook om er politieke maatregelen tegen te nemen, zo beweren beide schrijvers in hun boek. Een boek dat ongetwijfeld zal leiden tot veel kritiek vanuit allerlei Surinaamse kringen in Suriname en Nederland.

Door de nieuwe Amnestiewet gaan de verdachten, inclusief hoofdverdachte Bouterse, vrijuit als ze veroordeeld zouden worden voor de vijftien moorden die gepleegd werden op 8 december 1982 in Fort Zeelandia. Sinds de wet werd aangenomen, ligt het proces vrijwel helemaal stil in afwachting van de komst van een Constitutioneel Hof, dat de wet moet toetsen aan de grondwet. Dat hof moet nog worden opgericht.

Volgens Van Maele en Evers was de Amnestiewet al langer in voorbereiding, maar werd er haast achter gezet toen bleek dat medeverdachte Ruben Rozendaal alsnog een zeer belastende verklaring zou afleggen.

In mei 2010 had Rozendaal gezegd dat Bouterse niet in Fort Zeelandia was tijdens de moorden. Twee jaar later besloot hij het tegenovergestelde te verklaren. De Krijgsraad laste een extra zitting in om hem nog een keer onder ede te horen. Het kamp Bouterse zou daardoor, althans dat beweren de twee auteurs, in paniek zijn geraakt.

Van Maele en Evers volgden Bouterse in de berichtgeving tijdens de aanloop naar zijn verkiezing tot president in 2010 en de eerste jaren van zijn bewind. Ze beschrijven, aldus de NOS, gedetailleerd hoe Bouterse voortvarend te werk gaat nadat in zijn woorden de politiek onder oud-president Venetiaan ‘in slaap was gesukkeld’ en die ‘corruptie oogluikend had toegelaten om zijn regering niet te laten vallen’. 

Bouterse neemt volgens het duo broodnodige beslissingen, zoals het devalueren van de Surinaamse dollar, maar neemt ook een aantal dubieuze maatregelen en benoemt ambtenaren voor exorbitant hoge bedragen. Economisch gaat het Suriname relatief voor de wind en bovendien legt Bouterse veel contacten in de regio en ook met China en de Verenigde Staten. Alleen Nederland bevriest de betrekkingen.

In het boek wordt ook beschreven dat sommige Nederlandse diplomaten Bouterse aanvankelijk het voordeel van de twijfel gunnen en positief zijn over de ingeslagen weg.

Volgens Van Maele en Evers bereikt Bouterse door het invoeren van de Amnestiewet niet wat hij eigenlijk zo graag wil: president worden van alle Surinamers. Zijn verleden blijft hem achtervolgen. De polarisatie in het land bereikt een hoogtepunt. Bouterse trekt steeds meer macht naar zich toe en trekt zich weinig aan van het parlement, aldus de auteurs in gesprek met de NOS.

Weinig onthullend
De beweringen over advocaat Kanhai van Van Maele en Evers zijn feitelijk weinig onthullend. Iedereen met een dosis gezond verstand had tot dezelfde conclusie kunnen komen. Maar, de NOS weet het samen met de twee schrijvers als een soort ‘onthullend’ nieuws te brengen. Snel, snel, na de commotie die de omroep een dag eerder al had veroorzaakt met haar suggestieve berichtgeving. Het zou mij niets verbazen als de heren Van Maele en Evers zelf contact met de omroep hebben gezocht om nog wat olie op het 'Bouterse-vuurtje' te gooien in Suriname.

‘Bouta’ en Bouta.....en?
Gelukkig zijn ondertussen de Surinaamse autoriteiten gehard en weten zij zich te wapenen tegen het verderfelijke Nederlandse spervuur dat enkel en alleen tot doel heeft het zwartmaken van president Bouterse. De Nederlandse media bereiken echter het tegenovergestelde. Juist dergelijke berichtgeving maken de positie en de persoon Desi Bouterse juist sterker. Natuurlijk. Want, want moet je met alleen maar suggestieve en verdachtmakende berichten in de Nederlandse media die totaal niet gebaseerd zijn op bewezen feiten......

Dat zijn het: ongefundeerde verdachtmakingen, gebaseerd op het noemen, door de Surinaamse hoofdverdachte Piet Wortel in een grote drugszaak, in een door Justitie afgetapt telefoongesprek van slechts het woordje ‘Bouta’.........
Maar dat ene woordje ‘Bouta’ is voor het Nederlandse journaille voldoende munitie om te stellen dat de Surinaamse president, die in Suriname ook bekend staat onder zijn koosnaampje Bouta, betrokken zou zijn bij internationale drugshandel........ Overigens, en niet onbelangrijk, de naam Bouta iis n Nederland ook een gewone familienaam - met andere woorden, in Nederland wonen mensen die deze achternaam dragen.......