vrijdag 14 september 2018

Bewoners Kabalebo dringen bij regering aan op asfalteren weg die Washabo, Apoera en Section met elkaar verbindt

'In 2010 deed regering toezegging, dat de weg verhard zou worden'

'Wij willen de regering eraan herinneren, dat Kabalebo deel uitmaakt van Suriname en dat wij stiefmoederlijke behandeling niet meer zullen accepteren'
 

Bewoners van het bestuursresort Kabalebo dringen bij de regering aan op het asfalteren/betegelen van de weg die de dorpen Washabo, Apoera en Section met elkaar verbindt. 'In 2010 was de toezegging gedaan dat deze weg verhard zou worden', zegt kapitein Carlo Lewis vrijdag 14 september 2018 op Starnieuws. 

Hij vindt, dat er genoeg ruimte gegeven is aan de overheid om de belofte na te komen. Lewis legt uit dat in de regentijd de weg in een modderpoel verandert. De bewoners hebben eerder geprotesteerd bij de districtscommissaris van Kabalebo.

De chauffeur die de schoolkinderen van Washabo vervoert heeft vaak erover geklaagd, dat hij niet meer zal rijden als de weg niet wordt aangepakt.

De gemeenschap zoekt nu via de media de aandacht van de regering. Wegen in andere delen van het land worden aangepakt, maar in Kabalebo is hier niks van te merken. 'Wij willen de regering eraan herinneren dat Kabalebo deel uitmaakt van Suriname.'

De mensen zeggen dat zij de stiefmoederlijke behandeling niet meer zullen accepteren.

Minister Dodson: 'Stroomvoorziening in het binnenland wordt structureel aangepakt'

In opdracht van president Bouterse is een masterplan ontwikkeld


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt, dat de stroomvoorziening in het binnenland structureel aangepakt zal worden. Maar, dit is de zoveelste keer dat dergelijke woorden worden geuit. De dorpen zitten al maanden zonder brandstof en dat is niet voor het eerst. De distributie is volgens Dodson deze week begonnen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 14 september 2018.

Om alle ruim 130 dorpen in het binnenland continu te voorzien van stroom, is in opdracht van president Desi Bouterse een masterplan ontwikkeld met een prijskaartje van 80 miljoen Amerikaanse dollar. Dodson zegt dat India heeft toegezegd om 20 miljoen beschikbaar te stellen voor de elektrificatie van het binnenland. Voor de verdere financiering van het project zal gekeken worden naar organisaties als de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Op de lijst van het ministerie staan 131 dorpen die brandstof geleverd moeten krijgen. Het ligt in de bedoeling om dit jaar te beginnen met het bouwen van een hybride systeem waarbij zonne-energie en brandstof moeten zorgen voor energieopwekking. Zo'n centrale is al opgezet in Pokigron.

De dorpen en de behoefte die er is, zijn in kaart gebracht. Het uitvoeren van het gehele project zal vier tot vijf jaar in beslag nemen.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept bootje met 23 illegale Venezolanen

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
17 Mannen en 6 vrouwen opgepakt ten zuiden van Klein Curaçao


De Kustwacht Caribisch Gebied bericht vandaag, vrijdag 14 september 2018, dat vanochtend omstreeks twee uur het Steunpunt Curacao een melding kreeg van het RCC (Rescue Coordination Center), dat zij op de radar een onverlicht vaartuig zagen ten zuiden van Klein Curaçao die met lage snelheid (4 knopen) voer. 

De Cutter Jaguar is meteen naar het aangegeven gebied gegaan. Tegen kwart voor vier vond de interceptie van het vaartuig plaats.

Er waren 23 ongedocumenteerden aan boord, waarvan 17 mannen en 6 vrouwen met de Venezolaanse nationaliteit.

De Jaguar kreeg assistentie van de Metal Shark I-03 om het vaartuig naar de Kustwachtsteiger op MBPAR (Marinebasis Parera) te brengen.

Nadat de formaliteiten van de Kustwacht waren afgehandeld zijn de ongedocumenteerden aan de politie overgedragen.

Nieuwe palmbomen geplant aan de Helmin Wiels Boulevard, Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
De vraag is of de palmen dit keer wel goed worden verzorgd...


Sinds woensdag worden volop nieuwe palmbomen geplant aan de Helmin Wiels Boulevard. Hoewel mooi voor het zicht, is het de vraag of de palmen dit keer wel goed worden verzorgd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 14 september 2018.

Jaren geleden zijn op dezelfde locatie ook palmbomen geplant, maar deze gingen na enige tijd dood door onder andere gebrek aan water en verzorging.

De Extra, die bij het planten van de palmbomen woensdag op locatie was, merkte op dat samen met de palmbomen iets anders in de aarde werd gestopt dat ervoor zou moeten zorgen dat de aarde langere tijd water vasthoudt, zodat de palmbomen, zelfs door gebrek aan onderhoud, niet meteen afsterven.

Minister Gijsbertha laat Cft weten alle vertrouwen te hebben dat het goed komt met Landsbegroting 2018

'Eigenlijk hoeft het Cft ons niet te vertellen wat we moeten'


Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën hoopt dat de uitvoerige brief met uitleg over hoe de regering de 82 miljoen gulden aan aanvullende ombuigingsmaatregelen en overige risico’s afdekt het College financieel toezicht (Cft) de nodige ‘comfort’ geeft, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 14 september 2018.

In 16 pagina’s plus bijlagen heeft de bewindsman aan Cft-voorzitter Raymond Gradus nader verklaard er zelf alle vertrouwen in te hebben, dat het alsnog goed komt met de uitvoering van de Landsbegroting 2018 van Curaçao en dat een begrotingswijziging voor 1 oktober, zoals geadviseerd door het Cft, ‘niet noodzakelijk wordt geacht’.

Ook tijdens zijn persconferentie gistermiddag nam Gijsbertha uitgebreid de tijd om de zorgpunten van Cft, zoals geuit in een brief van 29 augustus, weg te nemen dan wel toe te lichten.


'Wij willen niet vechten tegen het Cft en wij respecteren het werk van het Cft. Maar, eigenlijk hoeft het Cft ons niet te vertellen wat we moeten, wij moeten en willen zélf de verantwoordelijkheid nemen.'

Collegevoorzitter Gradus heeft op 5 september de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) aangeschreven in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Rijksministerraad (RMR) om de zorgen van het Cft over te brengen. Ook werd daarin al gemeld dat als het antwoord van de regering-Rhuggenaath naar het oordeel van het Cft niet overtuigt, de RMR opnieuw bericht krijgt, mogelijk voorzien van het advies tot het geven van een aanwijzing aan Curaçao.

Merkprotectiebedrijf Disosa gaat aangifte doen tegen winkel Home Plus vanwege nep-merkartikelen

(Bron  foto: Facebook)
'Mensen moeten weten dat daar nep-merkartikelen liggen'

'We hebben getracht tot een schikking te komen, maar daar heeft Home Plus tot nu toe geen oren naar'


Het merkprotectiebedrijf Disosa doet eerdaags strafrechtelijke aangifte tegen de winkel Home Plus, die filialen heeft op Zeelandia en Santa Maria. Dat zegt Disosa-directeur Louis Comvalius vandaag, vrijdag 14 september 2018, in het Antilliaans Dagblad.

In de winkels en de opslagplaats zijn allerhande nep-merkartikelen in beslag genomen, waaronder nep-parfum van Chanel en shampoo van Procter & Gamble die onder andere ‘Head and Shoulder’ uitbrengt, maar ook ‘Herbal Essences’ en ‘Pantene’. Verder artikelen van merken als Puma, Nike, Jordan, Crocks en Luis Vuitton.

'We hebben getracht tot een schikking te komen, maar daar heeft Home Plus tot nu toe geen oren naar. Omdat we twee jaar geleden ook al bij deze winkel zijn binnengevallen, hebben we nu besloten een straf- en een civielrechterlijke procedure te starten en naar de pers te stappen. Mensen moeten weten dat daar nep-merkartikelen liggen waarbij sommige artikelen ook nog eens slecht voor de gezondheid kunnen zijn. Zo weet je niet wat er in het nep-parfum of de shampoo aan schadelijke stoffen zit verwerkt', aldus Comvalius.

De merkhouders trekken gezamenlijk op en hebben daarbij via hun vertegenwoordiger Disosa advocaat Wiek Herben, van Liance Caribbean in de arm genomen.

Herben legt uit, dat een bedrijf als Disosa aangifte kan doen, omdat er strafbare feiten zijn gepleegd door Home Plus. Een advocaat doet het verzoek tot beslaglegging bij het gerecht na alles grondig onderzocht te hebben. Met de verzamelde gegevens wordt naar de rechter gestapt. 'In dit geval is er door de rechter toestemming verkregen en zijn de artikelen in beslag genomen door de deurwaarder en in bewaring gesteld', aldus Herben.

Kortsluiting in de kabels van Aqualectra leidt in wijken op Curaçao tot stroomonderbreking

Paar uur later explosie in verdeelstation van Aqualectra omgeving van Biesheuvel 


De wijken Amerikanenkamp, Sun Valley, Sunset Heigts, Schelpwijk en omgeving hebben gisterenochtend vanaf half tien ongeveer een uur zonder stroom gezeten. De oorzaak van deze overlast bleek kortsluiting in de kabels van Aqualectra te zijn. Dit gebeurt wel vaker, omdat de leidingen boven de grond lopen. De storing is verholpen en heeft ongeveer een uur geduurd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 14 september 2018. 

De wijken zijn inmiddels op een ander station aangesloten. Een paar uur later is er op een verdeelstation van Aqualectra in de omgeving van Biesheuvel een explosie geweest. In een kast van de elektriciteitsleverancier is bij de explosie een Magnefix geëxplodeerd. Dit is een soort schakelkast.

Aqualectra meldt, dat het nog even zal duren eer er een nieuwe kast geïnstalleerd kan worden. De bewoners zullen hier als het goed is geen last van hebben, omdat die tijdelijk op een ander station van de stroomleverancier zijn aangesloten.

Aqualectra verontschuldigt zich voor het ongemak.

Baggeraars wachten al 10 jaar op grote klus Surinamerivier - Geduld oefenen in SurinameNieuwe loonreeks geldt voorlopig ook voor het Korps Politie Suriname

'Wij werken samen met vicepresident en de minister aan een eigen loonreeks'

 
De nieuwe loonreeks die goedgekeurd is door de Raad van Ministers (RvM) geldt voorlopig ook voor het Korps Politie Suriname (KPS). De Surinaamse Politiebond (SPB) heeft al een akkoord bereikt met de regering om uit het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) te stappen en dat er een eigen bezoldigingsreeks komt. 

'Wij werken samen met de vicepresident en de minister van Justitie en Politie aan een eigen loonreeks', zegt de secretaris van de SPB, Milando Atompai, vandaag, vrijdag 14 september 2018, op  Starnieuws.

Atompai merkt op, dat het in oktober zover moet zijn, dat de loonreeks voor de politie een feit wordt. In november worden de salarissen betaald op basis van de eigen loonreeks waaraan gewerkt wordt.

De SPB is blij dat de nieuwe loonreeks voor ambtenaren intussen is goedgekeurd. 'Het KPS is een constitutionele organisatie, bij wet ingesteld. Dat is de reden waarom de bond van mening is dat de politieambtenaren niet conform de ambtenarenbezoldigingsreeks moeten worden betaald', legt Atompai uit.

De SPB verwacht uiterlijk oktober overeenstemming te bereiken over de politie loonreeks.

ABOP houdt zaterdag 15 september een landelijk jongerencongres

Congres kiest jongerenvoorzitter en ABOP- jongerensecretariaat wordt officieel in gebruik genomen


De Algemene Bevrijding en Ontwikkelings Partij (ABOP) houdt morgen in haar centrum aan de Verlengde Keizerstraat in Paramaribo een landelijk jongerencongres. Dan zal er ook een jongerenvoorzitter worden gekozen, terwijl het ABOP jongerensecretariaat officieel in gebruik zal worden genomen, zo is vandaag, vrijdag 14 september 2018, te lezen op Starnieuws. 

De partij zegt sinds haar oprichting het belang van jongerenparticipatie in besluitvormingsprocessen te erkennen. Om meer structuur te brengen in het jongerenbeleid van de partij, is op initiatief van de jongeren een landelijk jongerenplatform opgericht.

De voornaamste taak van dit jongerenplatform is om het ABOP jongeren bestuur met de nodige dynamiek en progressie nieuw leven in te blazen. In de afgelopen maanden is met voortvarendheid hieraan gewerkt en het resultaat is het ABOP jongeren congres 2018, zegt de partij.

'Het zijn vooral de jongeren, als kwetsbare groep, die gebukt gaan onder de huidige slechte sociaal economische omstandigheden in Suriname. Problemen als drop-outs, slechte medische voorzieningen, werkloosheid, drugsproblematiek, criminaliteit, seksueel misbruik, hangjongeren, pear pressure, problemen in het onderwijs et cetera. zijn alom bekend', zegt de ABOP.

Om verandering in de situatie te brengen, is het noodzakelijk dat jongeren hun stem laten horen. Zij moeten de kans krijgen om te participeren in de politiek en mee te denken aan oplossingen. Het congres is toegankelijk voor alle jongeren.

Ligdagtarieven ziekenhuizen voor verzekerden met een pluspakket worden verhoogd

'Zolang basisligdagtarieven niet worden verhoogd is het probleem in de ziekenzorg niet opgelost'


'Een paar kleine formaliteiten nog, maar het is inderdaad zo goed als rond', zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), vandaag, vrijdag 14 september 2018, in de Ware Tijd. De vijf ziekenhuizen en de verzekeringsmaatschappijen  hebben overeenstemming bereikt over de verhoging van ligdagtarieven voor verzekerden met een pluspakke. Drie ziekenhuizen hebben al getekend en ’s Lands Hospitaal en het Sint Vincentius Ziekenhuis volgen binnenkort, aldus Hindori, 

De problemen zijn niet opgelost met de verhoging van de ligdagtarieven voor deze groep patiënten, benadrukt Hindori, die ook directeur is van Sint Vincentius Ziekenhuis.

'Als ik mijn eigen ziekenhuis als voorbeeld neem, dan is dat slechts 10 tot 15 procent van het patiëntenbestand. Dus zolang de basisligdagtarieven niet worden verhoogd is het probleem in de ziekenzorg niet opgelost.' 

Hindori zegt, dat hij toch verheugd was toen hij vernam dat de regering goedkeuring aan de verhoging van de basiszorgpremietarieven had gegeven. Immers is met de Survam (Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen) de afspraak dat zodra dit gebeurt de ligdagtarieven omhoog gaan.

'Maar, nu hoor je geruchten dat het zal worden aangehouden, omdat verhoging van de tarieven politiek niet verkoopbaar zou zijn. Wil dat zeggen dat we tot 2020 moeten wachten?' De NZR-voorzitter kan dit niet bevatten. De Raad van Ministers heeft het besluit vermoedelijk genomen op voorspraak van de Zorgraad, redeneert Hindori. Hij denkt dat de tarieven dan voldoende zijn overwogen, zeker als die ook zijn bekeken door de Staatsraad en de onderraad van ministers. 'Om dan nu terug te krabbelen zou een teken zijn van zwalkend beleid.'

Wanneer de tarieven niet verhoogd worden, zou de ondersteuning van de zorginstellingen volgens hem structureel moeten zijn en niet, zoals nu, mondjesmaat en na aandringen van de ziekenhuizen. Hindori erkent, dat bij verhoging van de tarieven mensen getroffen zullen worden. 'Maar dat is dan waar de politiek zou moeten inspringen door middel van subjectsubsidie.'

Personeel LVV en BOG getraind in bemonsteren bodems verontreinigd door pesticiden

(Bron foto: NII)
Deskundige Gaius Eudoxie van University of the West-Indisch in Trinidad & Tobago verzorgt training

Bodemmonsters genomen te Mariënburg waar in het verleden mierenverdelgingsmiddel HCH was opgeslagen


Bodemonderzoek-deskundige Gaius Eudoxie van de University of the West-Indisch in Trinidad & Tobago, heeft onderzoeksmedewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en milieu-inspecteurs van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) getraind in het bemonsteren van bodems die gecontamineerd zijn met pesticide. Dat meldt meldt LVV donderdag 13 september 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Eudoxie was vorig jaar in Suriname en heeft na analyse van mengmonsters uit diverse landbouwgebieden, geconstateerd dat er pesticideresten aanwezig waren. Er zijn na de ontdekking van de aanwezigheid van pesticiden, plotten uitgezet voor het afnemen van bodemmonsters. Bij dit onderzoek is de nadruk gelegd op openbare plekken, die vanwege hun toegankelijkheid voor eenieder een potentieel gevaar kunnen vormen.

Er zijn bodemmonsters genomen te Mariënburg in het district Commewijne, waar in het verleden in de opslagruimte van de oude suikerfabriek, het mierenverdelgingsmiddel HCH (hexachlorocyclohexane) was opgeslagen. Schade aan de verpakking zorgde voor lekkage.

Bestrijdingsmiddelen kunnen nadelig zijn voor mens en milieu. HCH blijft minstens zestig jaren in de bodem. De bodemmonsters zullen opgestuurd worden naar Trinidad & Tobago voor verder onderzoek. Als blijkt dat de bodem gecontamineerd is, zullen maatregelen getroffen worden om dit gebied te zuiveren.

De activiteiten rond de training maken deel uit van het Caribisch Pesticiden project getiteld ‘Disposal of Obsolete Pesticides Including Persistent Organic Pollutants (POPs), Promotion of Alternatives and Strengthening Pesticides Management in the Caribbean’ met als uiteindelijke doel een verantwoord gebruik van pesticiden in het Caribisch gebied.

Dit Obsolete Pesticiden Project is ontstaan naar aanleiding van een onderzoek gedaan door de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO (Food and Agriculture Organization), in het Caribisch gebied, op de aanwezigheid van pesticiden in de bodem en hoe daarmee om te gaan. Elf Caribische landen, waaronder Suriname, doen mee aan dit project. De Global Environment Facility (GEF) financiert het project, LVV zorgt voor personeel en materiaal en de FAO coördineert het geheel.

NDP-Wanica pakt probleem van wateroverlast in dit district structureel aan

'Hoog tijd om samen met de overheid en het bedrijfsleven dit probleem aan te pakken'


De structuren van de Nationale Democratische Partij (NDP) Wanica hebben besloten het probleem van wateroverlast in dit district structureel aan te pakken, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 14 september 2018. Tijdens de regentijd ondervinden verschillende buurten enorm veel wateroverlast. Landbouwers worden geconfronteerd met economische schade, omdat landbouwgewassen verloren gaan. 

De NDP-structuren Wanica vinden dat het hoog tijd is om samen met de overheid en het bedrijfsleven dit probleem aan te pakken. De komende periode zullen de hoofdlozingen en kanalen in het gehele district worden opgehaald en onderhouden. De planning en voorbereiding zijn intussen afgerond. De ophaalwerkzaamheden zijn aangevangen te Leiding 14 en inmiddels wordt ook het kanaal aan de Mawakaboweg opgeschoond.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en de commissariaten, Wanica Zuidoost en Wanica Noordwest begeleiden dit initiatief technisch. Zij dienen mede te waarborgen dat de primaire en secundaire lozingen worden opgehaald zonder verlies van de bermstrook.

 De NDP-Wanica heeft dit besluit genomen, omdat door de economische situatie de overheid niet instaat is hoofdlozingen en kanalen preventief, op regelmatige basis op te halen. Met deze actie willen de structuren van de NDP, die gecoördineerd worden door Etienne Boerenveen, de overheid tegemoet komen en zodoende de burgers in het district verlichting bieden. Het zijn vooral de burgers én het bedrijfsleven die tijdens de regenperiodes veel ongemak ondervinden.

NDP Wanica zegt dankbaar te zijn voor het enthousiasme waarmee het bedrijfsleven op dit initiatief heeft gereageerd. Ook de slagvaardigheid die de districtscommissariaten en het ministerie van OWT&C aan de dag leggen ter uitvoering van dit project, worden toegejuicht.

Verhoogde salarissen aangehouden voor leden van de regering en De Nationale Assemblee

Minister Hoefdraad: 'Op basis instructies van president Bouterse is Cebuma geïnstrueerd'


De verhoogde salarissen/vergoedingen die deze maand uitbetaald zullen worden aan landsdienaren, zijn aangehouden voor leden van de regering en De Nationale Assemblee, DNA. Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie) die maandelijks de salarisstrookjes uitdraait, heeft de opdracht gekregen om de nieuwe loonreeksen niet door te berekenen voor regerings- en DNA-leden. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bevestigt vandaag, vrijdag 14 september 2018, op Starnieuws dat op basis van de instructies van president Desi Bouterse, Cebuma is geïnstrueerd. Het gaat om de salarissen van de president, vicepresident, ministers en Assembleeleden.

Deze maand wordt de verhoging die overeengekomen is met de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) uitbetaald. Op basis hiervan gaan ook de vergoedingen en salarissen van de regering en volksvertegenwoordigers de lucht in. Ook de salarissen van onder andere leden van de Staatsraad zijn gekoppeld aan de loonreeksen van de ambtenaren.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat president Bouterse vandaag een regeringsvergadering zal beleggen. Het belangrijkste agendapunt is de verhoogde salarissen van leden van de regering. De president heeft aangegeven, dat politici solidair dienen te zijn met het volk. Hij heeft eerder aangekondigd dat de verhogingen voor ministers en Assembleeleden dienen te worden bevroren.

Steve Meye voorlopig geen niet-residerend ambassadeur in Israël

BuZa: 'Vooralsnog is besluit genomen om alles aan te houden, de benoeming is niet ingetrokken'

Na eerder vertrek Meye naar Israël te hebben bevestigd, zegt Misiekaba (NDP) nu 'geen verder commentaar'....


Suriname wordt voorlopig niet door de geestelijke Steve Meye in Israël vertegenwoordigd als ambassadeur. Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) in de Ware Tijd van donderdag 13 september 2018.

Meye raakte vorige week in opspraak, nadat een 26-jarige vrouw in België hem van seksueel misbruik heeft beschuldigd.

Meye is onlangs door president Desi Bouterse benoemd als Surinames niet-residerend ambassadeur in Israël. Deze weeek berichtte de nieuwswebsite Suriname Herald, dat Meye naar Israël is vertrokken om zijn geloofsbrieven aan te bieden. Dat is in een persbericht tegengesproken door BuZa. 'Deze berichtgeving is volkomen onjuist. Het ministerie heeft Steve Meye geadviseerd niet meer af te reizen, hetgeen ook door hem is opgevolgd', zei Buza.

De afgelopen dagen circuleerde op social media een foto van Meye met koffer op een luchthaven. Gesuggereerd werd, dat hij op vertrek stond naar het buitenland.

Waarnemend BuZa-directeur Luziano Truideman: 'Vooralsnog is het besluit genomen om alles aan te houden betreffende de vertegenwoordiging van betrokkene bij Israël. De benoeming is niet ingetrokken.'

Nadat de verkrachtingsbeschuldiging aan de voorganger was voorgehouden, suggereerde hij dat deze aantijging mogelijk bedoeld is om zijn benoeming als ambassadeur te torpederen. Zijn beëdiging door de president had nog niet plaatsgevonden. Meye ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

DOE-fractieleider Carl Breeveld is ingenomen met het besluit van BuZa. 'Ik denk dat klaarheid in deze zaak noodzakelijk is. Innocent until proven guiltygeldt ook in dit geval', zegt de parlementariër. Hij juicht het toe, dat BuZa het aanbieden van geloofsbrieven heeft aangehouden. 'Ik vind dat bij het aanstellen van personen, deze niet in opspraak mogen zijn, en dat is nu wel het geval, ook al missen we de juiste toedracht.'

NDP-fractieleider André Misiekaba zegt zich voorlopig in deze zaak van 'verder commentaar' te onthouden.

Maar, eerder deze week was het Misiekaba die op de Suriname Herald nieuwswebsite  bevestigde, dat Meye inderdaad was vertrokken naar  Israël... en niemand heeft hem hierover om opheldering benaderd.

Raad van Ministers keurt nieuwe verhoogde salarissen voor ambtenaren goed

Loonaanpassing werkt terug tot 1 januari 2017


De Raad van Ministers (RvM) heeft woensdag de concept-resolutie voor de vaststelling van een nieuwe bezoldigingsreeks voor ambtenaren en daarmee gelijkgestelden, goedgekeurd. Dit, op basis van de onderhandeling met de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO). De loonaanpassing werkt terug tot 1 januari 2017. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 14 september 2018.

Het schema voor uitbetaling met terugwerkende kracht moet nog worden vastgesteld. Dit gebeurt, zoals eerder tijdens de onderhandelingen is afgesproken, samen met de CLO.

De koopkrachtversterking van Srd 500 is toegevoegd aan het salaris, zonder dat de ambtenaren minder netto in hun handen houden. Hierop is 25% salarisverhoging gegeven.

De concept-resolutie, goedgekeurd door de RvM is van toepassing op: 

- De Algemene Ambtelijke Dienst (inclusief departementsdirecteuren en onderdirecteuren)
- Het Korps Politie Suriname
- Het Nationaal Leger 
- Het Korps Brandweer Suriname 
- Het Korps Penitentiaire Ambtenaren 
- De Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen (douane) 
- De verpleegkundigen. 

De verhoogde salarissen worden eind september uitbetaald.

Nurmohamed (VHP): 'Vermoedelijk cyanidegebruik in Tapoeripa door Chinese goudzoekers'

'Cyanide is gevaarlijker dan kwik, het kan je hersenstelsel aantasten'

- 'Regering heeft tot nu toe geen enkele stap ondernomen om illegale mijnbouwgebieden te sluiten'
- 'Men gaat andere middelen gebruiken voor de goudwinning, die nog gevaarlijker zijn dan kwik'
- Met betrekking tot de goudbusiness is een heel maffianetwerk bezig in het binnenland'


Volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP) is zeer bezorgd over de illegale goudwinning in Suriname. Hij heeft onder andere indicaties, dat illegale goudzoekers van Chinese origine al enkele dagen actief zijn in het Tapoeripa-gebied (Brokopondo). Daarbij wordt vermoedelijk veelvuldig gebruik gemaakt van de extreem giftige stof cyanide.

Bij de afbraak van deze stof komt onder andere nitraat vrij en dat kan net als bij kwik zorgen voor milieu- en gezondheidsproblemen. Ook kan cyanide samengaan met metalen, waardoor het grondwater vervuild kan raken. Genoeg redenen dus om de zaak onder de loep te nemen.

'Cyanide is gevaarlijker dan kwik; het kan je hersenstelsel aantasten. Bij inademing daarvan kunnen mens en dier schade oplopen. Er zullen mensen in Brokopondo en Paramaribo zijn die hiervan wel iets afweten. Je hebt namelijk toestemming van onder andere de overheid nodig om aan goudwinning te kunnen doen. Daarom wil ik dat deze zaak onderzocht wordt', aldus Nurmohamed donderdag 13 september 2018 in het Dagblad Suriname.

Nurmohamed heeft in dit kader reeds een beroep gedaan op de districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Kenya Pansa. Ook het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) wordt ingeschakeld om de situatie in het binnenland te doorgronden.Nurmohamed heeft in De Nationale Assemblee (DNA) reeds gewaarschuwd voor dergelijke illegale praktijken waar het gros van het parlement geen luisterend oor voor had.

'Men gaat andere middelen gebruiken voor de goudwinning, die nog gevaarlijker zijn dan kwik, waar er bovendien geen wet- en regelgeving voor is. Zolang je de illegaliteit toestaat, werk je als regering zelf eraan mee. De regering heeft tot nu toe geen enkele stap ondernomen om de illegalen uit het land te zetten, alsook de illegale mijnbouwgebieden te sluiten', benadrukt Nurmohamed.

Bij het aldoor zwijgen op het politiek-bestuurlijk vlak zal het niet lang meer duren voordat een noodtoestand afgekondigd kan worden. Volgens Nurmohamed kan de regering hulp inschakelen van landen als Brazilië, Amerika en Frankrijk. 'In plaats van leningen aan te gaan, kan Suriname de bevriende landen oproepen om mee te helpen zodat wij af kunnen komen van al die illegaliteit. Met betrekking tot de goudbusiness is een heel maffianetwerk bezig in het binnenland. We moeten ophouden om dit netwerk verder te voeden, gezien de gevaren die allemaal ermee gepaard gaan.'

Ngo Avaaz blokkeert met boomstammen, takken en bladeren deur OM in Bogota, Colombia

Demonstratie tegen ontbossing in het Amazonegebied van Colombia'Het is noodzakelijk dat OM criminele groeperingen achter ontbossing die het Colombiaanse Amazonegebied verwoest arresteert'


Boomstammen, takken en bladeren blokkeerden de deur van het Openbaar Ministerie (OM) in Bogota woensdag 12 september 2018, nadat activisten een 'milieu kerkhof' hadden opgericht in een demonstratie tegen ontbossing in het Amazonegebied van Colombia. 

Meer dan een miljoen burgers hebben de petitie ondertekend die door leden van de NGO Avaaz is verspreid tegen de ecologische ramp die het ecosysteem en de agrarische sectoren van het land in gevaar brengt. 'De toezeggingen van Colombia in het Akkoord van Parijs en de erkenning dat de rechten van de Amazone het risico lopen te worden misbruikt door loze beloften als de nieuwe Colombiaanse regering nu niets doet', zei Ana Sofia Suarez, campagnecoördinatrice van Avaaz.De non-profitorganisatie diende deze week een klacht in tegen de openbaar aanklager belast met mensenrechten om de milieudelicten in het Amazonewoud van Colombia te onderzoeken.

De Avaaz zei, dat als ontbossing doorgaat in nationale natuurparken zoals Chiribiquete Park, het Zuid-Amerikaanse land het risico loopt zijn cultureel erfgoed te verliezen.

'Het is noodzakelijk dat zij de criminele groeperingen achter de ontbossing die het Colombiaanse Amazonegebied verwoest, onderzoeken en arresteren. Vandaag de dag, ondersteund door burgers van over de hele wereld, presenteren we deze klacht die concrete maatregelen eist', zei Suarez.

Het juridisch document eist, dat de openbare aanklager misdaden onderzoekt zoals schade aan natuurlijke hulpbronnen, invasie in beschermde gebieden, milieuvervuiling en illegaal gebruik van hernieuwbare bronnen, met name in de gemeente San Vicente del Cagua. 'We vragen de Officier van Justitie om de criminele groeperingen achter de ontbossing die de Amazone overspoelt te onderzoeken, degenen die kappen zijn geen kleine boeren of inwoners die deze gebieden omringen, maar georganiseerde groepen.'

In het afgelopen jaar verloor de Amazone van Colombia ten minste 219.973 hectare.


(Suriname Mirror/Avaaz/TeleSUR/Twitter)

Venezolaanse president Maduro bezoekt China om relatie met Beijing te verbeteren

(Bron foto: Twitter)
Maduro tracht door hyperinflatie geteisterde economie van Venezuela te redden

China stemt ermee in om een kredietlijn van $ 5 miljard uit te breiden


De Venezolaanse president Nicolas Maduro bezoekt China tijdens een vierdaagse reis en probeert de relatie met Beijing te verbeteren terwijl hij ook tracht de door hyperinflatie geteisterde economie van het Zuid-Amerikaanse land te redden. Maduro, die donderdag 13 september 2018 zou arriveren, zal aanwezig zijn bij een jaarlijkse bijeenkomst van hoge Chinese en Venezolaanse functionarissen, bekend als het Gemengde Comité van hoge vertegenwoordigers van Venezuela-China, en zal naar verwachting ook de Chinese president Xi Jinping ontmoeten.


Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat van de twee leiders wordt verwacht dat ze bilaterale banden en 'kwesties van gemeenschappelijk belang' bespreken en toezien op de ondertekening van overeenkomsten.

Voordat hij Venezuela verliet, zei Maduro in een televisie-uitzending, dat de reis 'zeer noodzakelijk, zeer opportuun en vol met hoge verwachtingen' is. 'We vertrekken onder betere omstandigheden, hebben een programma van economisch herstel, groei en welvaart geactiveerd. We gaan de relaties met deze geweldige wereldmacht verbeteren, verbreden en verdiepen', zei Maduro.


China stemde ermee in om een kredietlijn van $ 5 miljard uit te breiden naar Venezuela, aldus de Venezolaanse minister van financiën, toen president Maduro naar Beijing vertrok. Minister Simon Zerpa vertelde Bloomberg News vandaag, dat Venezuela de lening met contant geld of olie zal terugbetalen.

Van de landen wordt verwacht dat ze ondertekenen wat Zerpa beschreef als een strategische alliantie voor goudwinning. 'Venezuela heeft een geweldige alliantie met China', zei Zerpa donderdag. De minister van Financiën sprak in Beijing voorafgaand aan het bezoek van Maduro, die meer Chinese steun zoekt om een financiële crisis te doorstaan die heeft geleid tot onrust, moordpogingen en de ineenstorting van de valuta van het land.

Hij bezoekt Beijing in een tijd waarin 's werelds meest olierijke natie aan de rand van een totale ineenstorting staat te midden van een hyperinflatoire economische meltdown die heeft geleid tot een ongekende vluchtelingencrisis en humanitaire ramp nadat miljoenen Venezolanen, belast door de hoge inflatie, waren gedwongen om het land de afgelopen jaren te verlaten.

In een wanhopige beweging om de stijgende inflatie te beteugelen, kondigde de Venezolaanse regering een reeks maatregelen aan, waaronder valutadevaluatie, het schrappen van vijf nullen van de waarde van de bolivar en het verhogen van het minimumloon met 3.500 procent. De Maduro-regering  heeft naar verluidt ook ingestemd met de herstructurering van de staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela S.A. (PdVSA) en de overdracht van ten minste zeven olievelden aan 14 bedrijven gedurende een periode van zes jaar, waarbij de bedrijven zouden worden betaald om de productie te stimuleren, aldus Reuters.

Xu Shicheng, een onderzoeker bij het Institute of Latin American Studies van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, zei dat de economische steun vanuit Beijing hoog op de agenda zou staan ​​wanneer Maduro Chinese leiders zou ontmoeten. Hij voegde eraan toe, dat Maduro de stabiele betrekkingen met China wil benadrukken te midden van binnenlandse en internationale crises, waarbij de VS sancties oplegt aan Venezolaanse hooggeplaatste functionarissen, waaronder de president zelf.

Volgens een artikel in de New York Times vorige week, heeft de regering van de Amerikaanse president Donald Trump ook vergaderingen gehad met dissidente Venezolaanse militaire officieren om de omverwerping van Maduro te bespreken. 'De betrekkingen tussen Venezuela en China hebben zich ondanks de huidige problemen op een stabiele manier ontwikkeld en ik denk dat president Maduro dit bezoek aan China wil gebruiken om te benadrukken dat het noodzakelijk is en zijn land ten goede zal komen', zei Xu.

China heeft de afgelopen decennia een stabiele relatie met Venezuela onderhouden en is de grootste bron van buitenlandse investeringen. Beijing heeft miljarden dollars gestort in wat eens 's werelds grootste olie-exporteur was door controversiële olie-voor-leenovereenkomsten, die Beijing helpen de energievoorziening veilig te stellen voor zijn snelgroeiende economie en tegelijkertijd zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika, de traditionele achtertuin van de VS, te vergroten .

(Bron foto: Xinhua/Gao Jie)
Die betrokkenheid was deze week zichtbaar, toen de Venezolaanse vicepresidente Delcy Rodriguez woensdag de Chinese vicepresident Wang Qishan in Beijing ontmoette, toen de twee partijen beloofden de samenwerking te verdiepen.

Wang vertelde ook Rodriguez, die mede-voorzitter is van het comité op hoog niveau, dat China 'klaar staat om met Venezuela samen te werken om de belangen van ontwikkelingslanden te beschermen', aldus persbureau Xinhua gisteren.

(Suriname Mirror/South China Morning Post/El Periodico/Twitter)