maandag 23 september 2019

Winkelier lost schot met vuurwapen nadat 15-jarige jongen hem met mes bedreigde

De Ware Tijd slaat plank mis met artikel over schietincident


Een 15-jarige jongen is gisteren in zijn rechteronderbeen geraakt door een kogel, nadat hij een winkelier met een mes zou hebben bedreigd en de winkelier een schot loste met zijn vuistvuurwapen. Dat heeft het Korps Politie Suriname maandag 23 september 2019 bekend gemaakt. 

Uit onderzoek van de politie is naar voren gekomen, dat de 15-jarige D.S. zich in de winkel bevond. De winkelier vond S. verdacht doen en joeg hem uit de winkel. Buiten de winkel haalde de jongen een mes te voorschijn waarmee hij de winkelier bedreigde. De winkelier haalde op zijn beurt zijn vuistvuurwapen tevoorschijn en loste daarmee een schot op de stenenvloer in de beurt van S.

De kogel of een deel daarvan ketste af tegen de vloer en kwam in het rechteronderbeen van S. terecht.

De politie van het bureau Latour kreeg de melding dat een schietincident had plaatsgevonden bij een winkelpand in hun verzorgingsgebied. Agenten gingen ter plaatse voor onderzoek en troffen de 15-jarige S. aan met een schotwond in zijn rechteronderbeen. Hij werd per ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp voor het verkrijgen van medische hulp.

Het vuistvuurwapen, dat de winkelier legaal onder zich heeft, is in het belang van het onderzoek in beslag genomen. Hangende het onderzoek is de 45-jarige winkelier in verzekering gesteld.

De Ware Tijd berichtte eerder vandaag, dat een 13-jarige jongen per ongeluk zou zijn geraakt door een afketsende kogel.

Media in Suriname berichten te vaak, te snel over misdrijven, ongelukken, enzovoorts zich vooral baserend op - onbetrouwbare - verklaringen van omstanders, getuigen, zonder informatie eerst te verifiëren  bij de politie.

DA'91 ernnstig verontrust over geen bezwaar Bouterse tegen goudwinning door scalians

'Regeringen Bouterse houden gemeenschap voor de gek in kwestie scalians'


'DA’91 heeft met ernstige verontrusting kennis genomen van het standpunt van president Bouterse van geen bezwaar tegen het opereren van scalians in het Apoera en Wayambo gebied. De ernstige aantasting van ons milieu en de gevolgen van kwikvergiftiging voor de gezondheid van onze burgers en met name onze burgers in het binnenland is overbekend. 

Al jaren houden regeringen Bouterse de gemeenschap voor de gek in de kwestie van de scalians. Minister Dodson ging zelf zover om te verkondigen dat de scalians juist kwik opruimden. Verschillende rapporten bevestigen de ernstige kwikvergiftiging in vooral ons binnenland. DA’91 heeft eerder aan de bel getrokken en de regering opgeroepen dit heilloos pad te verlaten. 

Uit een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Environmental Research and Public Health bleek al, dat de kwikvergiftiging van ons binnenland en de lokale bevolking schrikbarende vormen had aangenomen. Het is een voorbode van de totale vernietiging van de gezondheid van onze burgers in het binnenland. Het is dan ook onvoorstelbaar dat de president, nota bene tegen de wensen in van de lokale bewoners, stimuleert dat er aan goudwinning gedaan wordt. 

Het is alom bekend dat de kleinschalige goudwinningsactiviteiten in ons binnenland een enorme bijdrage leveren aan de kwikvervuiling en vergiftiging van het milieu. Wanneer zelf de zogenaamde Commissie Ordening Gouddsector door deze zelfde president ingesteld heeft geresulteerd in een toename aan criminaliteit, smokkel, en geweld; 
en seksueel overdraagbare ziektes (onder meer door de bloeiende seksindustrie); watervervuiling; 
kwikvergiftiging; 
en de degradatie van het bosecosysteem, dan kan op zijn zachtst gezegd ernstige vraagtekens geplaatst worden bij deze houding van de president. 

Het feit dat behalve het riskeren van de gezondheid van onze burgers nu ook onze rijstsector in Nickerie gevaar zal lopen, zou een verantwoordelijke president wel tweemaal moeten doen nadenken alvorens een dergelijk standpunt te ventileren. 

Om alle bovengenoemde redenen en nog meer is de handelwijze van de president absoluut onacceptabel. Er zijn in tegendeel drastische maatregelen nodig om de gemeenschap te beschermen, waaronder: 
- een verbod op consumptie van de vis uit de besmette gebieden; 
- een acute gestructureerde voorlichting voor de samenlevingen in de kwetsbare gebieden en in het bijzonder, moeders en moeders in spé om zeker geen vis uit het gebied te eten; 
- onmiddellijk een halt toe te roepen aan de rampzalige sociale en ecologische ravage door de ongecontroleerde goudwinning. 

Dit vereist dat De Nationale Assemblee gelijk ertoe overgaat om de noodzakelijke organieke wetten aan te nemen in het kader van het Minamata Verdrag. De schade die kwikvergiftiging toebrengt is onomkeerbaar en er is geen enkel excuus om deze situatie zo voort te laten gaan, en nog minder om het te verdiepen. 

DA’91 Publiciteitsdienst'

Autoriteiten Costa Rica onderscheppen 1.5 ton cocaïne in haven Moin

Drugs verstopt in container met vaten ethyleen, met bestemming Antwerpen


De Costa Ricaanse autoriteiten hebben donderdag jl in de Moin Container Terminal 1.5 ton cocaïne gevonden. De drugs waren verstopt in een container met vaten ethyleen, met als bestemming Antwerpen. 

In 60 zwarte sporttassen vond de politie 1.500 blokken coke van elk een kilo, zo meldt Crimesite.nl vandaag, maandag 23 september 2019.


De haven van Moin ligt vlak bij de stad Puerto Limon, aan de Caribische kust van Costa Rica. De container met ethyleen zou zondag naar Antwerpen vertrekken.

Volgens media in Costa Rica zou het exporterende bedrijf geen weet hebben gehad van de lading cocaïne.

Ethyleen is een zeer brandbare stof, die onder andere wordt gebruikt in anti-vries. De drugs werden ontdekt met behulp van een scanner. Door de aanwezigheid van de licht ontvlambare ethyleen, werd de container geopend door de brandweer.

(Suriname Mirror/Monumental/Crimesite.nl/CRhoy/Twitter)

Braziliaanse inheemse Xingu-leiders verwerpen aanwezigheid inheemse vrouw in Bolsonaro's VN-team

(Bron foto: Twitter)
'Ysani Kalapalo vertegenwoordigt niet het Kalapalo-volk'

'Aanwezigheid Kalapalo poging om legitimiteit te geven aan het controversiële beleid van Bolsonaro'


Vertegenwoordigers van verschillende inheemse volkeren hebben de actie van president Jair Bolsonaro afgewezen om een ​​inheemse vrouw op te nemen in zijn delegatie om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, morgen, dinsdag 24 september. 

De vrouw, Ysani Kalapalo, vertegenwoordigt niet het Kalapalo-volk (een van de inheemse gemeenschappen van Brazilië) en haar opname zonder toestemming van de leiders, is een gebrek aan respect voor de autonomie van inheemse volkeren in het land, volgens een verklaring van zaterdag ondertekend door leiders van 16 van de inheemse gemeenschappen in Xingu inheems grondgebied van Mato Grosso (zie hieronder).De aanwezigheid van Kalapalo is ook een poging om legitimiteit te geven aan het controversiële beleid, aangenomen door Bolsonaro, dat veel schade toebrengt aan het milieu, het klimaat en de inheemse rechten, met name de Amazone, beweren ze. Verder stellen ze ook, dat Kalapalo regelmatig lasterlijke uitspraken doet over inheemse volkeren op social media.
'De Braziliaanse regering beledigt de inheemse leiders van Xingu en Brazilië door een inheemse vrouw te benadrukken, die constant aan sociale netwerken heeft gewerkt met als enig doel de inheemse leiders en groeperingen van Brazilië te beledigen en te demoraliseren.' 'De Braziliaanse regering wil nu haar anti-inheemse beleid legitimeren door een inheemse figuur te gebruiken die sympathiseert met haar radicale ideologieën met de bedoeling de internationale gemeenschap te overtuigen van haar kolonialistische en etnocidale beleid.'


Bovendien hebben verschillende organisaties, waaronder de Vereniging van Inheemse Volkeren van Brazilië en Amazon Watch, een open brief aan de secretaris-generaal van de VN gestuurd om Bolsonaro formeel te veroordelen voor de vernietiging van de Amazone.

Vorige maand ondervond de Amazone de ergste bosbranden sinds 2010. De frequentie van branden in de Amazone is dit jaar bijna 83 procent gestegen ten opzichte van het vorige, meldde persbureau Thomson Reuters onder verwijzing naar het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais van Brazilië, INPE. In het Braziliaanse Amazonegebied hebben sinds januari 74.155 branden gewoed, volgens gegevens van INPE.


(Suriname Mirror/Brasil247/Down to Earth/Veja/YouTube/Twitter/Instagram)

Bijen leggen massaal het loodje in Brazilië - 500 Miljoen bijen dood in tijdsbestek van drie maanden

Bijensterfte veroorzaakt door versoepeling pesticidenbeleid in Brazilië...


In nauwelijks drie maanden tijd hebben naar schatting een half miljard bijen het loodje gelegd in Brazilië. De oorzaak van deze plotse en massale bijensterfte ligt in het nieuwe beleid van de Braziliaanse overheid dat nieuwe pesticiden erg soepel goedkeurt en bestaande gebruiksrestricties opheft. 

De Braziliaanse agro-industrie was al een grootgebruiker van pesticiden, en lijkt een versnelling hoger te schakelen, daarin gesteund door de regering Bolsonaro. De bevoegde overheidsinstanties hebben in de eerste zeven maanden van de regeerperiode maar liefst nieuwe 290 landbouwchemicaliën een goedkeuring gegeven, waarvan velen verboden zijn in de EU.

Tegelijk worden eerdere beperkingen in het gebruik van pesticiden opnieuw bekeken, met als doel 'restricties op vlak van toxicologische classificaties te reduceren'.

Van de 702 producten die als extreem giftig geclassificeerd stonden, blijven er nog maar 43 over op de lijst.

Het resultaat van de nieuwe politiek op vlak van pesticiden en andere landbouwchemicaliën liet niet lang op zich wachten. In de periode tussen oktober 2018 en maart 2019 rapporteerden imkers een massale bijensterfte die zich vooral situeerde in vier staten met veel grootschalige landbouw, zoals de staat Rio Grande do Sul, een belangrijk productiegebied van soja.

Het recente sterftepatroon van de bijen in Brazilië verschilt sterk van de afname van bijen die al een tijd aan de gang is in Europa en Noord-Amerika. Bij dit patroon, het zogenaamde Colony Collapse Disorder, raken werkbijen gedesoriënteerd en verdwijnen uit de korven of nesten. In Brazilië daarentegen stelden imkers en wetenschappers vast hoe bijen simpelweg dood neervallen.

Een voorlopige analyse van de dode bijen en materiaal in de korven wijst op de aanwezigheid van verschillende giftige pesticiden, onder andere fipronil, een veel gebruik bestrijdingsmiddel in de sojateelt.

(Suriname Mirror/EOS Wetenschap)

Twee Surinaamse judoka’s nemen in Almaty, Kazakhstan, deel aan World Judo Championships Cadets 2019

476 Jonge judoka’s uit 64 landen nemen deel aan IJF-toernooi


Een delegatie bestaande uit twee Surinaamse judoka’s, een coach en delegatieleider is afgelopen weekend afgereisd naar Almaty, Kazakhstan, om deel te nemen aan de World Judo Championships Cadets 2019. Dit meldt Waterkant.net vandaag, maandag 23 september 2019.

Van 25 tot en met 29 september 2019 zullen ruim 483 judoka’s onder de 17 jaar uit 65 landen het tegen elkaar opnemen in het Baluan Sholak Sport Hall in Almaty.

De World Judo Championships Cadets is een groots judotoernooi dat door de Internationale Judo Federatie, de IJF, georganiseerd wordt en de springplank is geweest voor de succesvolle carrière van menigeen judoka.

Deelname is mogelijk gemaakt door de IJF en Staatsolie die elk een groot deel van de kosten hebben gedekt. Judoka’s Ezra Bouwer (-55kg) en Jaïr Hahn (-81kg), zullen onder begeleiding van hun coach Yigal Kopinsky hun huid duur verkopen.

De delegatie wordt geleid door SJF-bestuurslid Kimberly Watamalejo.

Advocaten op Curaçao ook bedreigd

(Bron foto: Facebook)
'Op andere manieren naar beveiliging kijken' 


Ook lokale advocaten worden met de nodige regelmaat bedreigd en geïntimideerd. Dat schrijft advocate Saran Inderson in een post op haar Facebookpagina (zie hierna) in reactie op de moord op advocaat Derk Wiersum afgelopen week in Nederland, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 23 september 2019.

Inderson geeft aan deze bedreiging en intimidatie zelf meerdere keren aan den lijve te hebben ondervonden en stelt dat meerdere advocaten daarover kunnen meepraten.


De advocate, die tegenwoordig bij Dienst Buitenlandse Betrekkingen (DBB) werkt, noemt de liquidatie van Wiersum een aanval op de rechtsstaat en stelt dat deze haar persoonlijk diep heeft geschokt en geraakt. Inderson hoopt dat dit aanleiding is voor de bevoegde autoriteiten om ook op Curaçao ‘met regelmaat dreigingsanalyses uit te laten voeren ten aanzien van diegenen die dagelijks niets meer en minder doen dan het uitoefenen van hun werk’.

De bedreiging en intimidatie beperkt zich volgens Inderson overigens niet alleen tot de advocatuur, maar strekt zich ook uit naar officieren en rechters. 'Laten we er samen voor zorgen dat dit de eerste en laatste keer is dat zoiets verschrikkelijks zich voordoet.'

Rogier van den Heuvel, de deken van de Orde van Advocaten op Curaçao stond afgelopen vrijdag bij de installatiezitting van zeven nieuwe rechters ook stil bij de moord op Wiersum en vroeg zich af of wat er is gebeurd wel echt is doorgedrongen. 'Ik weet dat er eerdere gevallen van dodelijk geweld tegen advocaten bekend zijn en ik wil aan die gevallen niet afdoen. Maar, dit was anders. Ik bedoel niet alleen het beeld van die moord. Ik bedoel het beeld van een advocaat die volstrekt integer was en niet samenspande met zijn clientèle en die vermoord wordt voor zijn rol in een strafproces over georganiseerde misdaad', aldus Van den Heuvel.

Bouw streekziekenhuis te Atjoni voor onbepaalde tijd uitgesteld...

Autoriteiten hullen zich in stilzwijgen over redenen uitstel....

'We zijn bezig op de achtergrond en wanneer we zover zijn zal men dat merken'


De bouw van het streekziekenhuis te Atjoni is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit bevestigt districtscommissaris Humphrey Jeroe van het bestuursressort Boven-Suriname vandaag, maandag 23 september 2019, in de Ware Tijd. 

Aanvankelijk zou het startsein voor de bouw al eind juni gegeven worden. Wat de concrete reden is voor de voorlopige stopzetting van dit project wil de districtscommissaris niet zeggen. 'De plannen voor de bouw van het ziekenhuis staan nog overeind. Maar, ontsla mij voor deze keer van de verantwoordelijkheid om aan te geven wanneer. We zijn bezig op de achtergrond en wanneer we zover zijn zal men dat merken', aldus Jeroe.

Hij zegt wel dat technische omstandigheden mede hebben geleid tot het opschorten van het project. 'Er moesten documenten opgemaakt worden. De aannemer en het ministerie van Volksgezondheid moesten enkele zaken in orde maken en dat vergt meer tijd dan waarop we hadden gerekend. Maar, we hebben nog altijd de intentie om het ziekenhuis te bouwen.'

Plaatselijke bewoners zeggen, dat hen niets is gezegd door het commissariaat. 'Ik heb begrepen dat er een geldprobleem is, maar officieel hebben we niets gehoord', vertelt een dorpeling. Enkele anderen beamen dat er inderdaad niet is bekend gemaakt over de stand van zaken. 'Ze hebben ons niets gezegd, maar ik zal het jammer vinden als het ziekenhuis niet komt. Er zijn zoveel dorpen in dit gebied dus als het er komt zal het een grote verlichting voor ons zijn', zegt een bewoner spijtig.

Sommigen denken dat het een politiek probleem is. Jeroe heeft er begrip voor dat mensen teleurgesteld zijn. 'Ik wil me op dit moment niet wagen om het aan tijd te binden, maar het ziekenhuis komt zeker.'

President Bouterse houdt 30 september laatste Jaarrede regeertermijn Bouterse-II

(Bron foto: NII)
Assemblee- voorzitster zet na Jaarrede in op begroting en aantal nieuwe wetten


Wanneer op 30 september de Jaarrede door president Desi Bouterse wordt uitgesproken, markeert het het laatste zittingsjaar zowel voor de regering als het parlement. Na de verkiezingen van 2020 komt er een nieuw regeerteam en nieuwe volksvertegenwoordiging. 

Parlementsvoorzitster Jeniffer Geerlings-Simons zegt zondag 22 september 2019 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat na de presentatie van de Jaarrede er zeker twee zaken belangrijk zijn. De eerste zijn de wetten die nog afgehandeld moeten worden en het andere is de begroting.

De Nationale Assemblee (DNA) is tot en met maart 2020 nog volop actief waarna het verkiezingsreces aanbreekt.

De DNA-voorzitster zegt sessies te zullen hebben met het parlement en de regering om het werk zo optimaal mogelijk te plannen. Er zijn nog wetten die afgerond moeten worden. De politica noemt de Onderwijswet, de Wet op Aanbestedingen, de Huurwet, de nieuwe Raamwet voor Volksgezondheid en enkele wetten in het kader van de National Risk Assesment (NRA) als enkele belangrijke wetsproducten die behandeld moeten worden.

Naast de wetten gaat de aandacht ook uit naar de begroting voor het komende dienstjaar waarvan ze hoopt dat die spoedig afgerond wordt.

Voor wat de inrichting van de regering betreft, zegt de parlementsvoorzitster dat deze bijeenkomst rond uit een uur of drie zal duren. Het staatshoofd inspecteert voorafgaand aan zijn Jaarrede de gewapende troepen. Bij de Jaarrede geeft het staatshoofd een korte terugblik op zaken die hebben plaatsgevonden en een vooruitblik die te maken heeft met het jaarplan hoe de president nadrukken denkt te leggen op het beleid, zo schrijft het NII.

Als er nationaal en internationaal bijzonderheden zijn komen die meestal ook aan de orde. Aan het eind van zijn betoog biedt de president de conceptbegroting aan en gaat kort daarop in. Hoewel er niet veel tijd meer is vanwege de verkiezingen verwacht de DNA-voorzitster dat zaken als huisvesting, onderwijs en de gezondheidszorg ruime aandacht van de regering zullen krijgen in het komend dienstjaar.

Centrale Bank vverwacht dat wisselkoers voor Amerikaanse dollar ver onder Srd 8 gaat dalen

Het streven van de CBvS is om de koers te brengen naar Srd 7,75


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) verwacht dat de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar ver onder het niveau van Srd 8 zal dalen. De Amerikaanse dollar wisselkoers beweegt zich nu tussen de Srd 8,15 en Srd 8,35, ook bij de cambio's. De koers van de euro schommelt tussen Srd 8,50 en 8,65. 

Starnieuws schrijft vandaag, maandag 23 september 2019, vernomen te hebben, dat de CBvS intervenieert via de handelsbanken, waarbij voor importen voldoende dollars beschikbaar worden gesteld. Het streven van de CBvS is om de koers te brengen op Srd 7,75.

Volgens critici zal de interventie niet helpen om de koers duurzaam te stabiliseren, als er geen andere maatregelen worden getroffen.

Governor van de CBvS, Robert van Trikt, zegt op Starnieuws, dat de aanhouding van de geldzending in Nederland in april 2018 en als gevolg daarvan de stagnatie van geldverschepingen, geleid heeft tot een aanbodkrapte van cash Amerikaanse dollars op de valutamarkt. In een dergelijke situatie zijn er altijd marktspelers die speculatief gedrag vertonen en de wisselkoers bewust omhoog stuwen. Er is dus veel lucht in het wisselkoersniveau, concludeert de monetaire autoriteit.

'Zo hebben wij gemerkt dat verschillende afwijkende koersen op de contante valutamarkt werden gehanteerd tot zelfs Srd 8,70 en Srd 8,75 per Amerikaanse dollar. Sinds de aanvoer van cash Amerikaanse dollar door de CBvS is een wisselkoersdaling te constateren op de contante valutamarkt, terwijl er nog geen Amerikaanse dollars beschikbaar waren gesteld', aldus Van Trikt op.

De CBvS verwacht dat de wisselkoersen verder zullen dalen op het moment dat het publiek het vertrouwen herwint dat de Amerikaanse dollars op reguliere basis beschikbaar zullen zijn. Het beschikbaar maken van cash Amerikaanse dollars is niet op zichzelf staand. Er dienen volgens de topman van de CBvS vanzelfsprekend meerdere maatregelen te worden genomen om de koersstabiliteit te garanderen. De CBvS is volgens de governor druk doende meerdere maatregelen door te voeren ten behoeve van de financiële en monetaire stabiliteit.

SLM-passagiere en kinderen niet mee op vlucht door 'fout in boekingssysteem'

Vrouw stelt geweigerd te zijn vanwege regeringsdelegatie met vicepresident Adhin


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft gisteren een officiële reactie naar buiten gebracht in navolging van een op social media circulerende videoboodschap van een ontevreden en gedupeerde reizigster, zo bericht Waterkant.net vandaag, maandag 23 september 2019. 

In die video (zie onderaan) stelt een vrouw, dat zij en haar gevolg gisteren niet mee konden met de SLM-vlucht, omdat haar tickets uit het systeem zouden zijn gehaald. De vrouw stelt verder, dat een regeringsdelegatie onder leiding van  vicepresident Ashwin Adhin wel met de vlucht mee kon en dat zij en haar kinderen, die heel vroeg op de luchthaven waren, daar moesten achterblijven. Volgens haar zouden hun plekken zijn ingenomen door die regeringsdelegatie.

De SLM geeft toe dat het gezin door een fout in hun boekingssysteem inderdaad niet is vertrokken, maar ontkent echter dat dit ook maar iets te maken zou hebben met de regeringsdelegatie.

Deze passagiere en haar medereizigers zijn door een fout in het (SLM) boekingssysteem inderdaad niet vertrokken, aldus het bedrijf. 'Inmiddels hebben wij contact opgenomen met deze passagiers en is er een passende oplossing voor hen gevonden. De SLM wil verder aangeven, dat de vicepresident en zijn delegatie over lang vooruit geboekte tickets beschikten en derhalve niets met dit voorval te doen hebben.' Starnieuws meldt nog, dat de vrouw de vakantiereis had geboekt bij Jack Tours & Travel Service. Het reisbureau zegt, dat inderdaad door een technische fout in het systeem, zoals door de SLM aangegeven, de familie niet weg kon. 'Onze prioriteit was om zo snel mogelijk een oplossing te helpen vinden. En die is er intussen. De familie kan gauw genieten van haar vakantie', aldus Jack Tours.

Minister Parmessar: 'Onder mijn leiding wordt geen enkel Staatsbedrijf verkocht of komt in handen van derden'

(Bron foto: NII)
LVV-minister bezoekt Staatsboerderij te Reeberg - Personeel wordt uitgebreid


Minister Rabin Parmessar van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de Staatsboerderij te Reeberg in het district Wanica. De delegatie bestond naast de minister uit enkele directieleden waaronder de Onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, Onderdirecteur Administratieve Diensten, Caroline Sakiman, en de fungerend voorzitter van de werknemersbond van LVV Ashwin Bechan. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) zondag 22 september 2019.

De bewindsman kreeg van de beheerder, Radj Sunderpersadlall, een historisch overzicht over het ontstaan van de Staatsboerderij. De boerderij had vroeger de naam van ’s Lands boerderij en was gehuisvest aan de Copieweg in het district Para en daarna aan de Leysweg in Paramaribo. De boerderij is bij uitstek een melkveebedrijf, maar er werd voorheen ook ander vee gehouden zoals zeeboes, varkens, schapen en paarden. Ook deed men aan kunstmatige inseminatie ter bevordering van de productie.

Het bedrijf kan volgens de beheerder veel meer produceren, maar het ontbreekt het aan knowhow en mankracht.

De minister bedankte Sunderpersadlall voor zijn uiteenzetting en ging kort in op enkele van de vraagstukken die aangehaald waren. De bewindsman deelde de werknemers mee, dat zij op de loonlijst staan van de overheid, en dat daar geen twijfel over kan bestaan. In het verlengde hiervan verwacht minister Parmessar daarom ook dat zij zich volledig zullen inzetten ter verdere ontwikkeling van het Staatsbedrijf.

De bewindsman vroeg aan Willy Panchoe van de afdeling Interne Controle, om een overzicht te geven van hetgeen de afdeling geconstateerd heeft over het beheer van de boerderij. Veel moet geordend worden binnen dit Staatsbedrijf, maar de minister gelooft dat zaken in goede banen geleid kunnen worden.

De bewindsman gaf zijn gehoor mee, dat onder zijn leiding geen enkel Staatsbedrijf verkocht wordt of in handen komt van derden. Per 1 oktober zullen enkele veranderingen worden doorgevoerd. Het onderdirectoraat Veeteelt zal technische ondersteuning bieden aan het Staatsboerderij. Ook het personeelsbestand zal worden uitgebreid en met betrekking tot de technische zaken, zal reeds de komende week een inventarisatie worden opgemaakt van het bestaande en wat er nog nodig is.

Het Staatsbedrijf moet een modelbedrijf worden voor Suriname, waar veehouders in de toekomst onder andere terecht kunnen voor technische knowhow, aldus minister Rabin Parmessar.

Jongen (13) te Latour door kogel in been geraakt - Schutter aangehouden

Man lost schot met vuistvuurwapen waarna kogel zou zijn afgeketst


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 23 september 2019, dat gistermiddag een dertienjarige jongen door een kogel in een been geraakt. De schutter is aangehouden en door de politie naar het bureau gebracht. 

De man zou een schot hebben gelost met zijn vuistvuurwapen en de kogel zou zijn afgeketst en de jongen hebben geraakt.

De gewaarschuwde politie trof de gewonde jongen aan in Latour, aan de Ladieweg. Hij is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Het is onduidelijk of de schutter over een vuurwapenvergunning beschikt. Evenmin is bekend of hij in verzekering is gesteld. De politie van Latour onderzoekt de zaak.