dinsdag 23 juni 2020

Lid inbraakbende door politie tijdens vluchtpoging bij arrestatie neergeschoten - Jongen door kogel in een enkel geraakt

18-Jarige verdachte zou met zeker vier anderen juwelen en horloges hebben gestolen uit handelszaak


Een inbraakverdachte, die gisteren voor de politie op de vlucht sloeg, is door agenten van de afdeling Recherche Paramaribo neergeschoten. De 18-jarige M.M. gaf geen gevolg aan sommaties en waarschuwingsschoten, waarna gericht op zijn benen werd geschoten. Daarbij werd hij in zijn linker enkel geraakt. Dat heeft het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 23 juni 2020, bekend gemaakt. 

De politie van het bureau Geyersvlijt heeft in de maand juni verschillende aangiften van inbraken opgenomen, gepleegd in hun werk ressort. Deze inbraken zijn gepleegd door een bende, bestaande uit tenminste vijf mannen. Een van de benadeelden is een handelaar in juwelen en polshorloges.

De inbrekers waren de handelszaak binnen gedrongen en hebben daaruit juwelen en polshorloges gestolen. De politie van Geyersvlijt droeg het onderzoek naar deze bende over aan de collega’s van de afdeling Recherche Paramaribo. Na uitgewerkte informatie kwamen de rechercheurs erachter, dat ene M.M. gisteren een van de gestolen horloges zou verkopen aan iemand. Rechercheurs gingen posten en op het moment dat M. het horloge verkocht sloegen zij toe.

Kort na zijn aanhouding zette M. het echter op een lopen. De rechercheurs gingen hem achterna waarbij zij hem tot stoppen sommeerden en ook waarschuwingsschoten losten. Nadat M. geen gevolg gaf aan de sommaties en de waarschuwingsschoten. werd gericht op zijn benen geschoten. Daarbij werd hij in zijn linker enkel geraakt.

Nadat hij medisch behandeld was werd M. overgebracht naar het politiebureau. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij hangende het onderzoek door de politie in verzekering gesteld.

Automobilist voorkomt zelfdoding Cubaan aan Anton Dragtenweg

Bestuurder snijdt touw door waarmee man zich had opgehangen aan overkapping


Waterkant.net bericht vandaag, dinsdag 23 juni 2020, over een bizar voorval gisteren aan de Anton Dragtenweg. Een man probeerde zichzelf aan het eind van de middag daar van het leven te beroven door ophanging. 

Hij had een touw vastgeknoopt aan een overkapping waaraan hij zichzelf had opgehangen. Terwijl hij daar hing stopte een automobilist, die langsreed. Deze sprong uit z’n auto en wist het touw op tijd door te snijden.

De man die zich had opgehangen viel daarna op de grond. 'A man e lib ete jere, bel den kil!, schreeuwde de automobilist. De man overleefde de zelfmoordpoging en de politie en ambulance werden erbij gehaald.

De man was behoorlijk in de war en sprak een taal die niemand verstond. Hij werd uiteindelijk door de politie afgevoerd naar het politiebureau Geyersvlijt.

Volgens het Dagblad Suriname zou het gaan om een Cubaan en is de man overgebracht naar het Psychiatrisch Centrum Suriname.

Meisje (20) doet aangifte van verkrachting tegen 38-jarige bonuman

Zijn ‘winti’ had hem opgedragen om seks met haar te hebben...


Een 20-jarig meisje, die wegens gezondheidsklachten naar een bonuman was gestapt voor hulp, heeft begin 5 juni aangifte gedaan tegen deze bonuman van verkrachting, feitelijke aanranding en bedreiging met een misdrijf, meldt het Korps Politie Suriname vandaag pas, dinsdag 23 juni 2020. 

De bonuman, de 38-jarige Maikel B., is vrijdag 12 juni door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) opgespoord en aangehouden en overgedragen aan de collega’s van bureau Leiding 9a. Hij is na overleg met het Openbaar Ministerie, hangende het strafrechtelijk onderzoek, in verzekering gesteld door de politie.

Volgens verklaring van het meisje heeft zij gezondheidsproblemen. Toen doktershulp niet het gewenste resultaat bij haar opleverde, besloot haar moeder haar voor een ‘kot luku’ te brengen naar haar oom, de ‘bonuman’ Maikel. Deze ‘kot Luku’ was de basis voor andere rituelen, waarbij het slachtoffer en haar moeder gebracht werden naar een begraafplaats. Op de begraafplaats liet Maikel het slachtoffer en haar moeder beloven, dat zij niemand iets zouden vertellen over handelingen gepleegd door hem naar het slachtoffer toe in verband met haar genezing.

De dag na het bezoeken van de begraafplaats, belde Maikel het slachtoffer met de mededeling dat zijn ‘winti’ hem de boodschap had gebracht, dat hij haar thuis moest ophalen om met haar alleen iets te bespreken. Hij haalde het meisje op en bracht haar naar een pension waar hij het slachtoffer te kennen gaf dat zijn ‘winti’ hem had opgedragen om seks met haar te hebben. Toen het slachtoffer weigerde kreeg Maikel ‘winti’ waarbij die ‘winti’ haar voorhield dat de ‘jorka’s’, die op die bewuste begraafplaats rond dolen, haar om het leven zouden brengen als zij niet met Maikel naar bed zou gaan.

Daarnaast bedreigde die ‘winti’ van Maikel haar ook met een rumfles zeggende, dat hij haar daarmee op het hoofd zou slaan als zij niet toe gaf aan zijn seksverlangen. Het slachtoffer liet Maikel toen zijn seksuele lust op haar botvieren. Nadat Maikel haar misbruikt had bracht hij haar weer naar huis.

De volgende dag belde hij haar weer op met het verhaal dat zijn ‘winti’ hem gezegd had, dat zij in zes verschillende straten in haar buurt moest gaan om zand te nemen. Terwijl zij daarmee bezig was stopte Maikel in een auto naast haar en bracht haar onder dwang naar een ander pension waar hij haar weer seksueel misbruikte.

Nadat het slachtoffer thuis was afgezet vertelde zij haar familie wat Maikel haar misdaan had. De familie spoorde het slachtoffer aan om gelijk aangifte tegen Maikel te doen.

Negende persoon overleden aan Covid-19

Patiënt in Albina overleden


Een negende persoon in Suriname is overleden aan Covid-19. Deze persoon is vandaag, dinsdag 23 juni 2020, in Albina overleden. 

Het aantal actieve gevallen bedraagt nu 178. In totaal zijn tot nu toe 319 personen positief getest op Covid-19. 132 Personen zijn genezen verklaard.

Berenstein, voorzitter C-47, bezorgd over niet naleven Covid-19 maatregelen door bedrijven

'Opheffen totale lockdown houdt niet in dat de maatregelen zijn versoepeld'


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt zich er zorgen over te maken, dat niet alle bedrijven de afstand van anderhalf tot twee meter in acht nemen. Veel bedrijven zijn gisteren op volle sterkte gestart met de activiteiten. 

Hij doet een beroep op de bedrijven om er rekening mee te houden, dat opheffen van de totale lockdown niet inhoudt dat de maatregelen zijn versoepeld. Er moet rekening mee worden gehouden, dat Covid-19 er is om te blijven.

Verspreiding moet zo veel mogelijk worden ingedamd, aldus de vakbondsleider vandaag, dinsdag 23 juni 2020, op Starnieuws. Berenstein benadrukt, dat er geen risico's genomen moeten worden. Werknemers moeten niet blootgesteld worden aan besmettingen. Bedrijven moeten hun productie voortzetten met inachtneming van de maatregelen die gelden. Het is al een feit, dat medewerkers in bedrijven geïnfecteerd zijn geraakt. Voorkomen moet worden dat de explosieve groei die reeds te zien was, zich zal herhalen.

'Het is goed dat het medische team nu ook naar wijken gaat om mensen te testen. Dit moet in feite ook doorgevoerd worden naar bedrijven', vindt Berenstein.

Bedrijven moeten de situatie eerst goed evalueren voordat besloten wordt om op honderd procent te draaien. De vakbondsleider zegt verder, dat iedereen verantwoordelijkheid moet nemen. Dit geldt zowel voor individuen als voor bedrijven. Er zullen gesprekken gevoerd worden met bedrijven waar personeel vindt, dat veiligheid onvoldoende in acht wordt genomen.

Covid-19 dodental begint te stijgen in Bluefields aan Caribische kust Nicaragua

Medische bronnen in Nicaragua melden 2.500 vermoedelijke gevallen van Covid-19

Ziekenhuis kan stroom van patiënten niet aan 


In de afgelopen dagen bevatten alle berichten die afkomstig zijn uit Bluefields, aan de Caribische kust van Nicaragua, het woord 'dood'. Vorige week meldden lokale media in een periode van 48 uur ten minste twaalf sterfgevallen, en hoewel de oorzaken niet zijn gespecificeerd, beschouwen lokale medische bronnen dit als een alarmerend cijfer in tijden van de Covid-19-pandemie, die zich al heeft verspreid over die regio van Nicaragua. 

In de straten van deze zeer Caribische stad blijft de commerciële activiteit, inclusief bars en clubs, normaal, net als de verkoop van vis en zeevruchten.

In het Ernesto Sequeira Blanco Regional Hospital wordt echter een andere realiteit gezien. Bronnen in het ziekenhuis vertelden Confidencial, dat er in mei en juni ongeveer 2.500 vermoedelijke gevallen van Covid-19 zijn behandeld: mensen die aankomen met verschillende symptomen of ademhalingsproblemen, verschillende op zoek naar ruimte tussen de 117 bedden in het centrum. Een andere bron vertelt hoe de Clínica Médica Previsional, die dezelfde naam draagt ​​als het ziekenhuis, moest worden geëvacueerd naar kleinere gebouwen, zodat patiënten in delicate omstandigheden konden worden behandeld in dat gebouw waar ze ongeveer 35 bedden hadden toegevoegd.


Medische bronnen, die vroegen om niet te worden geïdentificeerd om represailles te vermijden, rapporteren naar schatting 60 sterfgevallen in deze periode, met dagen dat er vier tot zes mensen zijn overleden, en de patiënten, zo voegt een bron toe, blijven komen, ook al zijn er zijn slechts negen artsen voor het hele gebouw en negen beademingsapparaten voor kritieke gevallen.

In de schaarse informatie van het ministerie van Volksgezondheid (MinSa) over de pandemie zijn geen specifieke gegevens over de afdelingen of autonome regio's van het land. De enige gegevens per regio zijn afkomstig van het Observatorio Ciudadano COVID-19, die op 17 juni 136 vermoedelijke gevallen registreerde. Het aantal sterfgevallen is echter niet zo ver verwijderd en vertoont een versnelde toename. In tegenstelling tot de 60 sterfgevallen die door medische bronnen worden genoemd, rapporteert het Observatorio 34, een aantal dat verdubbelde ten opzichte van hun rapport zeven dagen eerder, toen het 17 sterfgevallen telde.


Twaalf dagen geleden hebben de moeder en grootmoeder van Haydee Bautista Covid-19 gecontracteerd. Ze weten niet hoe het is gebeurd, omdat hun gemeenschap, Karawala, al sinds 20 mei een zelfquarantaine had afgekondigd om besmetting te voorkomen. MinSa regelde een van de zes waterambulances die het in het hele land heeft, om beide vrouwen naar het ziekenhuis van Bluefields te brengen, waar ze zich in een delicate toestand bevinden. Ze moesten ongeveer drie en een half uur reizen om er te komen vanaf de monding van La Cruz de Río Grande, op 130 kilometer van de hoofdstad van de regio, omdat er geen wegen zijn om zieken te vervoeren, en al het vervoer is over water. Maar, niet iedereen heeft toegang tot het gebruik of de service van deze speedboten of panga's, en met zelfquarantaine is de service hiervan ook verminderd. 'Panga's passeren niet om de twee uur. Ze krijgen één panga per dag of helemaal geen gepland', zegt Shakira Simmons, een inwoner van Bluefields.

In de stad is het vervoer soepeler, maar om naar Managua te gaan is ook ingewikkeld geworden: de nationale luchtvaartmaatschappij La Costeña heeft de activiteiten in mei opgeschort en zelfs met de nieuwe weg is het een reis van acht uur naar de hoofdstad.

De bewoners van Bluefield zijn ook bezorgd, dat een groot deel van de bevolking doorgaat met hun normale activiteiten en met weinig beschermingsmaatregelen. Sportevenementen, bars, clubs en commercie blijven in het algemeen 'normaal', ondanks de kritieke toestand van de pandemie. Het risico bereikt dus ook mensen uit de naburige gemeenschappen die naar Bluefields blijven komen om producten te verkopen of te kopen in hun eigen boten of cayuco's, maar als ze geïnfecteerd raken, zullen ze terugkeren met het virus naar hun plaats.

Psychologe Lidia Hodgson zegt, dat de bevolking pas eind mei maskers begon te dragen en dat de poging tot zelfquarantaine in Bluefields mislukte na de Goede Week in april, toen de stad haar activiteiten hervatte alsof er niets was gebeurd. De mislukte zelfquarantaine is geen toeval. De economie in het gebied is meestal informeel en de werkgelegenheid wordt teruggebracht tot staatsinstellingen of sociale programma's. De rest is handel en enkele particuliere bedrijven, zoals productdistributeurs, detailhandelaren en banken. Mensen moeten dan een manier vinden om te overleven en ze blijven werken om hun voedsel te betalen.

Joseph Smith, een 58-jarige inwoner van Bluefields, thuis hersteld van Covid-19. 'Een dokter van de regering zei dat ik naar het ziekenhuis moest gaan en dat weigerde ik', zegt hij. 'Ik weigerde, omdat mensen die dat ziekenhuis binnenkomen er niet levend uitkomen', zei hij.

Het probleem is echter, dat veel mensen die thuis met de ziekte te maken hebben, ook de voorkeur geven aan natuurlijke geneeskunde, en artsen vrezen dat de situatie zal verergeren, waardoor infecties en sterfgevallen toenemen en de beperkte capaciteit van het ziekenhuis onder druk komt te staan. Thuis kampt de bevolking ook met de moeilijkheden van onregelmatige basisvoorzieningen. In de stad is er geen stabiele stromend water en in huizen vertrouwen de meeste mensen op hun eigen putten, vragen ze hun buren om water of wachten ze tot de leidingen die week werken, als ze geluk hebben.

Het verhaal is niet anders met de stroomvoorziening. Smith zegt dat er een stroomstoring is van een half uur tot zes uur per dag, een obstakel voor degenen die ervoor kiezen om thuis te werken, en zelfs voor degenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Afgelopen week kwam het nieuws over het overlijden van journalist Sergio Leon Corea, directeur van het radiostation La Costeñísima. De volgende dag overleed ook de ex-voorzitter van de Regionale Kiesraad, Orlando Obando, beiden werden opgenomen in hetzelfde ziekenhuis. Ook deze week werd in een groothandel de 93-jarige handelaar Francisco Quant dood aangetroffen. Hoewel zijn doodsoorzaak niet is opgehelderd, merkt psychologe Lidia Hodgson op, dat 'de afgelopen dagen moeilijk zijn geweest voor Bluefields, met zoveel nieuws over sterfgevallen', dat de bevolking rapporteert 'via mond-tot-mondreclame', ondanks stilte van de officiële autoriteiten.

(Suriname Mirror/Havana Times/Confidencial)

Covid-19-gevallen in 131 van de 153 gemeenten in Nicaragua

Aantal vermoedelijke gevallen 5.957 en het aantal sterfgevallen 1.688

'Tekort aan bedden in de ziekenhuizen en de afdelingen voor Covid-19-patiënten zitten vol'


Het Observatorio Ciudadano Covid-19 zag het aantal vermoedelijke gevallen stijgen tot 5.957 en het aantal sterfgevallen tot 1.688. Het aantal sterfgevallen dat de organisatie meldt, is 26 keer zo groot als het officiële cijfer van het ministerie van Volksgezondheid (MinSa, Ministerio de Salud), dat laatst 64 doden meldde en 1.823 positief getest. 

Het aantal door het Observatorio geregistreerde sterfgevallen is meer dan het dubbele van de 813 sterfgevallen die in een intern rapport van MinSa zijn geraamd voor de 180 dagen na het uitbreken van het virus in maart. Dat wil zeggen dat het aantal het dubbele is van wat was voorspeld, en in de helft van de tijd.

Van 11-17 juni telde het Observatorio, een burgerinitiatief, 903 nieuwe mogelijke gevallen. Dit is 18% hoger dan het aantal gevallen dat de week ervoor werd gemeld. Dit stijgingspercentage is de afgelopen weken stabiel gebleven.


Met betrekking tot de registratie van gevallen en sterfgevallen uitgevoerd door het Observatorio, geeft de organisatie toe dat haar cijfers rapporten bevatten van gevallen en sterfgevallen die de organisatie naderhand te weten kwam (in totaal 83 vermoedelijke gevallen en 15 sterfgevallen, die plaatsvonden tussen 23 mei en 10 juni 2020).


Volgens het Observatorio laten de beperkte statistieken van MinSa 'zien dat de regering dringend maatregelen moet nemen om te voorkomen dat mensen worden besmet. Om dit te doen, is het absoluut noodzakelijk dat het over gedetailleerde informatie beschikt waarop het zijn beslissingen kan baseren over hoe om te gaan met de huidige situatie'.

Het rapport van de Observatorio betreurt 'het grote gebrek aan medische hulpverleners die zich met het virus bezighouden, en de uitputting en stress van deze mensen. Dit verzwakt het vermogen van het volksgezondheidsstelsel om het niveau van deze crisis te bereiken ernstig.'


'De overheid moet meer gezondheidswerkers inhuren om adequaat te kunnen voldoen aan de vraag naar basis- en gespecialiseerde zorg in de [openbare] ziekenhuizen.' Het Observatorio meldt, dat het van zes afdelingen en de twee autonome regio's van de Atlantische kust rapporten heeft ontvangen over de ontoereikende reactie van de regering op de behoeften in de gezondheidscentra. Er is 'een tekort aan bedden in de ziekenhuizen en de afdelingen voor Covid-19-patiënten zitten vol'. Ook is gemeld, dat de afgelopen week 'op 11 afdelingen van het gezondheidspersoneel is ontslagen, bedreigd en gestraft. De meeste gevallen zijn in Managua geweest.'

In de week van 11-17 juni werden in totaal 275 nieuwe sterfgevallen geteld: een stijging van 20% ten opzichte van de week ervoor. Van elke afdeling en de autonome regio's 'kwamen berichten over een stijgend aantal sterfgevallen tijdens de week.' Ten minste tien gemeenten hebben voor het eerst gevallen gemeld. En het coronavirus treft nu 131 gemeenten in alle afdelingen van het land.

Managua heeft nog steeds het grootste aantal gevallen, 2551. Vervolgens Matagalpa met 610; Masaya, 535; León, 380; Chinandega 261; Estelí, 221, Jinotega, 184 en Granada, 174. Dit omvat zowel de officiële cijfers van het ministerie van Volksgezondheid als de vermoedelijke gevallen die aan het Observatorio zijn gemeld. Deze burgerorganisatie voor het verzamelen van virusgerelateerde gegevens zei, dat 127 van de sterfgevallen het gevolg waren van longontsteking en 1561 vermoedelijk van Covid-19.

'De sterfgevallen hebben plaatsgevonden in elk van de 17 afdelingen in het land, evenals in de autonome regio's', zeiden ze. Managua heeft ook het grootste aantal doden gehad: 664. Gevolgd door Masaya, met 216, Leon, met 133, en Chinandega, met 108.

(Suriname Mirror/Havana Times/Confidencial/Twitter)

Duizenden zieken in Amazone Peru nadat evangelisten diergeneesmiddel als coronavirus 'redding' toediende

Zo'n 5.000 mensen kregen diergenees- middel ivermectine voor parasitaire infecties bij dieren toegediend


Zo'n 5.000 mensen in het Amazonegebied van Peru kregen diergeneesmiddel ivermectine voor parasitaire infecties bij dieren toegediend door evangelische groepen die het coronavirus met de duivel in verband brachten, en leden daarna aan een verhoogde hartslag en diarree.

Terwijl de wereld racet om een ​​vaccin te vinden, hebben evangelische groepen en een burgemeester in de regio Loreto, in het noordoosten van het Amazonegebied van Peru, de lokale bevolking injecties gegeven met ivermectine, waarvan niet is bewezen dat het effectief is en een 'vreselijke' kant heeft.


De Spaanse krant El Pais meldt dat tot 5.000 mensen in de stad Nauta de behandeling hebben gekregen, aldus Leonardo Tello, de directeur van het lokale radiostation Radio Ucamara, die verslaggevers vertelde 'dat de bijwerkingen verschrikkelijk waren'.

Tello zei, dat sinds mei 'de burgemeester van de provincie en een evangelische alliantie burgers hebben via radiostations opgeroepen om te vaccineren met ivermectine alsof het een vaccin tegen het coronavirus is. In Nauta hebben minstens 5.000 mensen het ontvangen.' Hij zei, dat bij veel van degenen die de behandeling hadden gekregen, de hartslag was verhoogd, terwijl anderen waarschuwden voor diarree als bijwerking.

Tello zegt, dat lokale evangelische voorgangers het coronavirus in verband hebben gebracht met de duivel en het einde van de wereld en de injecties aanbieden als 'een redding'.

Wadson Trujillo, het hoofd van de inheemse gemeenschap in Cuninico, zei dat vrijwilligers van de Misiones Evangelicas de la Amazonia (Amazone-Evangelische Missies) naar het gebied waren gegaan om injecties met ivermectine aan dorpelingen te geven, en zeiden dat het een wettelijk goedgekeurd medicijn was dat 'geeft positieve resultaten als vaccin'.

Hij zei: 'Bijna iedereen hier had symptomen van het coronavirus en ze vechten ertegen met zelfgemaakte medicijnen.' Hij zei dat 7 van de 27 coronavirus-tests die in de gemeenschap werden uitgevoerd positief waren teruggekomen, en dat ze nu gezichtsmaskers hebben voor de hele bevolking.

Lokale media meldden, dat in het Peruaanse Amazonegebied, waar ongeveer een miljoen mensen wonen en ongeveer 300.000 mensen inheems zijn, de angst voor het coronavirus het wijdverbreide gebruik van traditionele medicijnen heeft gezien waarvan niet is bewezen dat ze effectief zijn tegen het virus.

Het ministerie van Volksgezondheid van Peru heeft al gewaarschuwd voor het gebruik van ivermectine, omdat het nog niet aan alle vereisten voor gebruik bij mensen voldoet. Het ministerie zei: 'Ivermectine voor dieren mag niet worden gebruikt als vervanging voor gebruik bij mensen om coronavirus te behandelen.'

(Suriname Mirror/El Pais/Mirror)

Elektrische graafmachines verminderen projectemissies in mijnbouw Peru

Hitachi levert milieu- vriendelijke graafmachines aan kopermijn Mina Justa


Hitachi Construction Machinery (HCM) meldt, dat de elektrische graafmachines die het levert aan een open-pit kopermijn in Peru, het project helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen. 

HCM leverde vorig jaar EX5600E-6LD-machines ('Face Shovel') aan Marcobre, dat Mina Justa ontwikkelt, een kopermijnproject van US $ 1,6 miljard in de provincie Ica in Peru.

De Japanse fabrikant zei dat EX5600E-6LD's een belangrijke bijdrage leveren aan de groene reputatie van het bedrijf, aangezien de elektrisch aangedreven hydraulische shovels geen brandstof verbruiken - eerdere modellen vertrouwden op dubbele Cummins QSKTA50-CE-dieselmotoren.

'Hoewel milieuproblemen altijd belangrijk waren, zijn ze na de Covid-19-crisis nog prominenter geworden voor bedrijven en het grote publiek', zegt Piet van Bakergem, General Manager Hitachi Construction Machinery Middle East.

De EX5600E-6LD elektrische graafmachine van de Ultra-Large-klasse heeft een bedrijfsgewicht van meer dan 533.000 kilo. De graafmachine kan worden geleverd met een 34 kubieke meter zware Jaws-bak en maakt gebruik van een volledig elektrische tweemotor van 860 kW.

HCM biedt een reeks milieuvriendelijke machines in de categorie kleine apparatuur en in enkele van de grootste segmenten van mijnbouwapparatuur.

Het kopermijnproject, dat volgend jaar operationeel zal zijn, zal naar verwachting 12 miljoen ton oxide-erts en 6 miljoen ton erts per jaar verwerken om tot 102.000 ton / jaar koperconcentraten en 58.000 ton / jaar koperkathode te produceren, gedurende meer dan 16 jaar van het bestaan  van de mijn.


(Suriname Mirror/Mining Magazine/YouTube)

UNHCR beschouwt meer dan 3,5 miljoen Venezolaanse migranten als vluchtelingen

Venezolanen toegevoegd aan het totale aantal vluchtelingen wereldwijd

Een arbeider, een migrant uit Venezuela, draagt een nieuw gemaakte doodskist voor slachtoffers van Covid-19 naar een opslagruimte in een kistenfabriek in Lima, Peru, op 4 juni 2020.

Het kantoor van de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (United Nations High Commissioner for Refugees) zegt, dat de meer dan 3,5 miljoen Venezolanen die het land de afgelopen vijf jaar hebben verlaten officieel als vluchtelingen worden beschouwd. 

De UNHCR-aankondiging, die samenviel met Wereldvluchtelingendag op zaterdag 20 juni 2020, zei dat de Venezolanen werden toegevoegd aan het totale aantal vluchtelingen wereldwijd.

'Welnu, deze beslissing komt na een zeer brede discussie in de organisatie over hoe de Venezolanen die naar het buitenland zijn ontheemd, te categoriseren', zegt Luis Fernando Godinho, UNHCR-woordvoerder in Brazilië.

Sinds vorig jaar zei de UNHCR, dat deze mensen internationale bescherming nodig hebben en daarom als vluchteling moetten worden erkend. De classificatie van het bureau omvat ook duizenden mensen uit Midden-Amerika die vorig jaar Mexico zijn binnengekomen, in de hoop op een beter leven in de Verenigde Staten nadat ze zijn ontsnapt aan geloofwaardige levensbedreigende situaties als gevolg van criminele georganiseerde groepen in hun eigen land.

De vluchtelingenorganisatie zei, dat vluchtend voor geweld in het land van herkomst voldoende reden was om een ​​migrant als vluchteling te classificeren. Ondertussen heeft de UNHCR gastregeringen gevraagd vluchtelingen en asielzoekers dezelfde voordelen te bieden als hun eigen burgers .

(Suriname Mirror/VoA News)

Sociale leiders van Colombia worden nog steeds gedood tijdens de Covid-19 pandemie

'Ik kan niet meer alleen naar de winkel lopen, bang vermoord te worden'


Voor veel mensen is de quarantaine de eerste keer in hun leven dat hun bewegingsvrijheid is beperkt. Maar, sinds vier jaar kan ik niet meer alleen naar de winkel in mijn buurt lopen, want als ik dat doe, ben ik bang dat ze me zullen vermoorden. Ik kan niet naar het platteland gaan of uitgaan om plezier te maken, want dat zou betekenen dat ik mijn leven riskeer. Voor de in Colombia bedreigde sociale leiders is dit al jaren onze realiteit. 

Vanwege onze toewijding om het leven van alle mensen te verdedigen, kunnen we niet van onszelf genieten. We zijn opgesloten binnen, verhuizen van huis naar huis om ons te verstoppen en gaan alleen uit voor de eerste levensbehoeften. In de huidige context is 24 uur per dag thuis zijn echter een doodvonnis, omdat de schutters ons weten te vinden. We zijn nu een nog gemakkelijker doelwit voor degenen die ons het zwijgen willen opleggen.


Ondanks de pandemie is het systematische geweld waarmee we worden geconfronteerd niet verminderd. In Colombia zijn tot dusver in 2020 meer dan 100 sociale leiders en mensenrechtenverdedigers vermoord, waarvan ten minste 28 sinds het decreet van 25 maart waarbij een verplichte quarantaine werd opgelegd om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

De afgelopen jaren ben ik het doelwit geweest van doodsbedreigingen, constante bewaking en invallen. Ik ben op straat gefotografeerd en vorig jaar moest ik het land een tijdje verlaten toen een complot om me te vermoorden aan het licht kwam. Ik geloof dat het geweld dat ik ervaar, verband houdt met mijn werk ter verdediging van het grondgebied en de collectieve rechten van de Afro-afstammelingen van Buenaventura en de klachten die ik op lokaal, nationaal en internationaal niveau heb gemaakt over de negatieve impact van de uitbreiding van de haven in de stad.

'Onze vijanden doden ons nog steeds en het is niet moeilijk voor hen tijdens de pandemie, omdat we allemaal thuis zijn, in overeenstemming met de verplichte quarantaine' 

Een paar maanden voor de pandemie moest ik de plaats waar ik woonde verlaten, omdat we beseften dat ik werd bekeken en mijn veiligheid stond op het spel. Als gevolg hiervan moest ik tijdens quarantaine in een stad blijven die niet van mij is. Op een plek zijn waar ik niemand ken, zorgt voor onzekerheid en veel angst. Ik voel me niet op mijn gemak. Ik ben nog steeds erg bezorgd over mijn situatie en die van andere sociale leiders die ook erg kwetsbaar zijn op hun grondgebied.

Onze vijanden doden ons nog steeds en het is niet moeilijk voor hen tijdens de pandemie, omdat we allemaal thuis zijn en voldoen aan de verplichte quarantaine, wat betekent dat niemand kan bewegen. Maar, het lijkt erop dat de mensen die ons het zwijgen willen opleggen zich probleemloos verplaatsen. We zien een patroon waarbij illegale gewapende groepen naar de huizen van sociale leiders komen en ze voor hun familie vermoorden. In sommige gevallen doden ze ook hun familieleden. Bovendien beginnen gemeenschappen gewapende groepen te zien die folders uitdelen om mensen te bedreigen en zeggen dat ze degenen doden die niet voldoen aan de quarantaine of die naar verluidt Covid-19 hebben. Ze beschuldigen sociale leiders van het niet naleven van de quarantaine om de aandacht af te leiden van het echte politieke motief voor de moorden. Het is alsof ze nu een reden voor de volksgezondheid hebben om ons te vermoorden.


In maart meldde leider Yina Paola Sánchez Rodríguez bijvoorbeeld, dat gewapende groepen haar tot militair doelwit hadden verklaard, omdat ze leden van haar gemeenschap in de gemeente Montelíbano, Córdoba, zou hebben besmet. De leider, die volhield dat ze in perfecte gezondheid verkeerde, moest vanwege de bedreigingen het gebied ontvluchten.

Helaas is sociaal leider tegenwoordig een van de gevaarlijkste banen in Colombia geworden. Deze situatie brengt niet alleen ons leven in gevaar, maar ook het democratische en participatieve systeem in het land, omdat we een belangrijke rol spelen bij de uitoefening van bestuur en het bevorderen en verdedigen van het recht op deelname, evenals bij het bevorderen van grondwettelijke rechten en het verdedigen van mensenrechten. Maar, in plaats van het belang van ons werk te erkennen en een mogelijkheid voor samenwerking te zien, heeft de regering ons de rug toegekeerd en houdt ze ons in de gaten alsof we een bedreiging vormen voor het systeem, en behandelt ze ons als criminelen.

We hebben geen connectie met gewapende groepen, maar ze proberen ons met hen te verbinden, waardoor gerechtelijke 'valse positieven' ontstaan. Het enige wapen dat we gebruiken is onze stem en onze wens om bij te dragen aan de verwezenlijking van de collectieve ambities van onze gemeenschappen. We verdedigen alleen onze rechten en we zijn diep bezorgd dat ons werk in Colombia wordt behandeld alsof het een misdaad is.

'We kunnen niet blijven verdrinken in een oceaan van straffeloosheid. Elke dag brengt nieuwe bedreigingen en aanvallen met zich mee en de risico's waarmee we worden geconfronteerd, worden groter.'

De regering moet dringende en beslissende maatregelen nemen om onze veiligheid te garanderen en een campagne voeren om het werk van sociale leiders niet te stigmatiseren.

Mensen moeten beseffen dat ze elke keer dat ze eten kopen in een supermarkt, direct profiteren van onze strijd. Het zijn leden van etnische minderheidsgemeenschappen die worden gedood om de collectieve rechten op land en grondgebied te beschermen, maar alle mensen van Colombia genieten dankzij ons bloed van de vruchten van onze gebieden. We kunnen niet blijven verdrinken in een oceaan van straffeloosheid. Elke dag brengt nieuwe bedreigingen en aanvallen met zich mee en de risico's waarmee we worden geconfronteerd, worden groter.

De door de staat geïmplementeerde beschermingsmaatregelen verminderen de gevaren niet en de autoriteiten lossen zaken niet op en geven geen vervolg aan onze klachten. Het lijkt erop dat de mensen die deze misdaden plegen die onze rechten op leven en vrijheid van meningsuiting, participatie en organisatie schenden, onaantastbaar zijn, zowel in Buenaventura als in andere strategische gebieden in het land.

De Colombiaanse autoriteiten hebben ook de plicht om onze toegang tot de rechter te garanderen. Ze moeten vaststellen wie er achter het geweld zit waarmee we worden geconfronteerd en hun verband met de politieke rol die sociale leiders spelen. Wie is er gestoord of wie kan schade ondervinden van het werk dat we doen om onze gebieden en mensenrechten te verdedigen? Wie heeft er baat bij onze dood?

*

(Suriname Mirror/Amnesty International/Semana/Facebook/YouTube)

Meer dan 90 procent van het Lacandon-regenwoud in Mexico is ontbost

Sombere toekomst voor laatst overgebleven regenwoud in zuiden Mexico


Meer dan 90 procent van de Lacandon-jungle (Sierra del Lacandón, grenzend aan Guatemala) in Mexico is ontbost. Elk jaar gaat meer bos verloren - voornamelijk voor landbouw - ondanks inspanningen voor natuurbehoud. 

De toekomst ziet er niet goed uit voor het laatst overgebleven tropische regenwoud in het zuiden van Mexico.

Zoals Manuel Rapalo van Al Jazeera uit de staat Chiapas bericht, gaat er ondanks instandhoudings inspanningen elk jaar meer bos verloren.(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Maak kennis met de creatieve transgemeenschap in dodelijkste favela van Brazilië

(Bron foto's: © JeanPaul Paula)
'Brasilândia is het zwaarst getroffen gebied in heel Brazilië'


In het eerste deel van een speciale Pride 2020-videoserie van British Vogue belicht Florian Joahn de travesti van Brazilië en geeft hij stem aan een creatieve gemeenschap in Brasilândia, een favela in São Paolo dat is tegenwoordig een van de gevaarlijkste plekken voor een transpersoon. 

Het Coronavirus heeft gemeenschappen over de hele wereld verwoest, maar in de favela's van Brazilië - de dicht opeengepakte sloppenwijken die de grootste stedelijke hotspots van het land bevolken - is het bijzonder meedogenloos geweest. De pandemie heeft ongelijkheden blootgelegd, zelfs tot aan de officiële gegevens die kunnen worden verzameld: op 21 juni had Brazilië meer dan een miljoen bevestigde gevallen en meer dan 50.000 geregistreerde sterfgevallen, maar velen hebben erop gewezen, dat deze cijfers niet gelden voor de favela's, waar armoede, slechte toegang tot gezondheidszorg en overvolle levensomstandigheden dodelijk zijn gebleken. Sommige favela's zijn begonnen met het online publiceren van hun eigen aantallen gevallen en sterfgevallen.


Florian Joahn, de regisseur die de eerste van zes films van British Vogue in opdracht van Pride 2020 produceerde, bedoeld om een ​​licht te werpen op tal van gemeenschappen binnen de LGBTQIA + -gemeenschap, maakte zijn film lang voordat de pandemie toesloeg. Ondanks het feit, dat hij in 2019 São Paulo heeft bezocht, toen hij enkele maanden tussen de inwoners van Brasilândia, een stadsdeel in het noorden, woonde, is hij zich volledig bewust van de ravage die het virus nu aanricht.

'Brasilândia is het zwaarst getroffen gebied in heel Brazilië', zegt hij tegen de Britse Vogue, terwijl hij telefonisch spreekt vanuit zijn huis in Londen. Het dodental in het district wordt geschat op 156, van de 11.000 in de staat São Paulo - maar de realiteit is veel hoger.

Te midden van deze strijd komt een vijf minuten durende film waarin de creatieve queer-gemeenschap in Brasilândia centraal staat, waaronder het Brasilandia.co-platform en het Deversos-collectief. Hun Instagram-feeds zijn een bron van constante creativiteit, @ Brasilandia.co en @Deversosc. 'De groep bestaat uit fotografen, artiesten, stylisten en ik wilde de enorme hoeveelheid potentieel die deze creatieve gemeenschap te bieden had, benutten', zegt Joahn.


De Director of Photography die aan de film werkte, Rodrigo Inada, was Braziliaans, net als de rest van de postproductieploeg, en het project was in hoge mate een samenwerking met de gemeenschapsfiguren zelf. Op de voorgrond van de trans-ervaring, maar ook gericht op de Braziliaanse cultuur, liet de film zich inspireren door de Braziliaanse folklore. Het wordt soundtracked door muziek van twee sleutelfiguren uit de queermuziekscene in Brazilië: Linn da Quebrada, een zwarte trans-activiste en muzikant (ze hielp een NGO oprichten voor transgenders in São Paulo), en haar jeugdvriendin Jup do Bairro, een zwarte trans-artiest. De overweldigende indruk is van de kracht en kracht van de transgemeenschap.

Wat volgt is een e-mailuitwisseling tussen de Britse Vogue en Iara en Fabiola, respectievelijk twee leden van het Brasilândia.co-platform en het Deversos-collectief, die in de film verschijnen en in de Brasilândia-favela wonen.

Hoe is het om een ​​transpersoon te zijn in Brazilië?

'Beangstigend, onzeker en frustrerend. Het is beangstigend om in het land te zijn dat de wereldranglijst voor de grootste [aantal] trans- en travestietmoorden leidt. Volgens ANTRA ( Associação Nacional de Travestis e Transexuais) was Brazilië verantwoordelijk voor 124 gevallen van [transgender] moorden in 2019. Elf transgenders worden in Brazilië dagelijks geslagen vanwege hun genderidentiteit. We missen zekerheid, genegenheid, kansen en rechtvaardigheid.'

Lees hier het complete artikel op Vogue.

(Suriname Mirror/Vogue UK/YouTube)

In Braziliaanse staat Rio de Janeiro gemiddeld elke dag vijf mensen gedood door politie

(Bron foto: Jovempan)
78 Procent van de slachtoffers heeft een donkerkleurig of zwart huidtype


In de Braziliaanse staat Rio de Janeiro worden gemiddeld elke dag vijf mensen gedood door de politie. Dat bracht het Braziliaanse nieuwsportaal G1 maandag 22 juni 2020 naar buiten. De cijfers komen van het Instituto de Segurança Pública do Rio (ISP-RJ. 

In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen op die manier 741 mensen om het leven, het hoogste aantal sinds het begin van de automatische telling 22 jaar geleden.

De Braziliaanse ordediensten staan bekend om hun hardhandige optreden. Ze vechten al jaren een oorlog uit met de drugsbendes in de sloppenwijken. Daarbij komen ook steeds onschuldige slachtoffers om.

Volgens G1 had maar liefst 78 procent van de slachtoffers een donkerkleurig of zwart huidtype.

Het aantal doden door ordediensten in Rio de Janeiro steeg sterk sinds 2018. Toen voegden de strijdkrachten van het leger zich bij de politiediensten. Er is veel kritiek op de gouverneur van Rio de Janeiro, Wilson Witzel, voor het politiegeweld in zijn staat. Hij staat erom bekend de criminaliteit hard aan te pakken in arme wijken. Hij wordt daarin gesteund door president Jair Bolsonaro. Die pleit ervoor dat politieagenten niet vervolgd kunnen worden als ze burgers doden.

(Suriname Mirror/Belga)

Vakbond wil Bonaire Petroleum Corporation (Bopec) open houden

Union Sindikal di Boneiru: 'De Nederlandse regering moet daarbij steunen'

'Nederland kan niet staan toekijken hoe Bopec doodbloedt'


Er gaat een handtekeningenlijst rond waarin de Bonairiaanse bevolking gevraagd wordt de actie te steunen om Bonaire Petroleum Corporation (Bopec) open te houden. Daar moet volgens de vakbond Union Sindikal di Boneiru (Usibo) de Nederlandse regering bij steunen. Want, zo wordt aangevoerd, de Nederlandse regering sprong ook in de bres voor een Nederlandse bank om een faillissement te voorkomen en schiet nu ook KLM te hulp. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 23 juni 2020.

Verder worden bedrijven op dit moment geholpen vanwege de coronacrisis.

'Nederland kan niet staan toekijken hoe Bopec doodbloedt terwijl hier meer dan honderd vaders en moeders hun brood verdienen. In het kader van de gediversifieerde economie is het belangrijk dat de olieopslag behouden blijft. Toerisme, zo blijkt wel, is erg kwetsbaar', aldus de bond.

Het hoeft overigens niet per se om financiële hulp te gaan, zo wordt aangevoerd, als maar hetzelfde bereikt wordt, namelijk het openhouden van Bopec. Usibo heeft contact gehad met Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) die beloofd heeft voor Bopec te pleiten.

Gezaghebber Edison Rijna zal op zijn beurt reageren op een vrijdag door Usibo ingediend plan.Vorige week is door de bonden Fedebon, Usibo en BPWU informatie gegeven aan de werknemers. Daarbij is uit de doeken gedaan dat er al 250 tot 300 personen die werkten bij onderaannemers hun baan verloren hebben. Bopec bestaat dit jaar 45 jaar en is naast de Salt Company volgens de bonden nog steeds een belangrijke economische pilaar.

Oranjeschool op Curaçao moet integreren met andere publieke school in omgeving

(Bron foto: Flickr)
OWCS: 'Openhouden met te weinig leerlingen was niet langer verantwoord'


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) is actief op zoek naar een integratiemogelijkheid van de Oranjeschool met een andere publieke school in de omgeving. Op die manier wordt toegang en continuïteit van het onderwijs voor de leerlingen gegarandeerd. Dat laat het ministerie van OWCS weten in reactie op het nieuws, dat de Oranjeschool de deuren gaat sluiten. Fit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 23 juni 2020.

De school aan de Penstraat heeft in de afgelopen jaren een drastische daling gekend van het aantal leerlingen. Ook het schooljaar 2020-2021 is hier geen uitzondering op; tot op heden hebben slechts ongeveer vier leerlingen zich voor groep 1 ingeschreven.

Het ministerie van OWCS, dat deze ontwikkeling van dichtbij heeft gevolgd, geeft aan zich bewust te zijn van het feit dat het niet langer houdbaar en verantwoord is om de school open te houden en is daarom actief op zoek gegaan naar een oplossing in de vorm van integratie. Tegelijkertijd is een oplossing gezocht voor het schoolgebouw en is besloten om daar de Dienst Openbare Scholen (DOS) onder te brengen.

Wat betreft de sector Onderwijs en Wetenschap van DOS, worden verschillende herstructureringstrajecten uitgevoerd die uiteindelijk moeten leiden tot een betere kwaliteit van het onderwijs. In het kader van deze structurele wijzigingen, worden de nodige stappen genomen om zowel docenten als ouders te informeren over de wijzigingen bij de Oranjeschool.

Aan ouders is verteld dat in de wijk, op praktisch dezelfde afstand, drie andere scholen van het funderend onderwijs zijn - waaronder Pedro Luis Brion - waar leerlingen van de Oranjeschool terechtkunnen. 'Zo kunnen ouders gerust zijn en erop rekenen dat hun kinderen toegang blijven hebben tot onderwijs op niveau', aldus het ministerie van OWCS.

Overgang Curaçao Tourist Board naar onafhankelijk toeristenbureau vertraagd door Covid-19

(Bron foto: © Suriname Mirror)
'Vaart maken met Curaçao Tourism Authority (CTA)’ 


Nadat de regering in een besluit van 18 maart instemde met de adviezen voor de overgang naar een onafhankelijk toeristenbureau, kwam de klad in het proces door de uitbraak van Covid-19. Nu is het zaak dat de vaart er weer in wordt gebracht en de Curaçao Tourism Authority (CTA) snel van de grond komt. 'Het is erg belangrijk voor ons', zegt Miles Mercera, directeur van Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA) vandaag, dinsdag 23 juni 2020, in het Antilliaans Dagblad

Het belang van de transformatie van Curaçao Tourist Board (CTB) naar een nieuwe autoriteit wordt door CHATA aangestipt in het jaarverslag 2019.

'De nieuwe structuur zal de oplossing zijn voor de uitdagingen op het gebied van fondsen, prestatie en leiderschap, omdat de autoriteit onafhankelijk van politieke en overheidsinvloeden kan functioneren.'

CHATA draagt bij in de financiering van de CTA mits ‘de privésector zeggenschap krijgt in de organisatie’. Een commissie met CTB, CHATA en de ministeries van Economische Ontwikkeling en Financiën, heeft eind januari advies uitgebracht aan toenmalig MEO-minister Giselle Mc William over de stichting CTA.

In het besluit dat op 18 maart door minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) is getekend gaat de regering akkoord met de naamswijziging van Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF, het bestuur van CTB) in Curaçao Tourism Authority (CTA). CTA zal behalve met de marketing ook worden belast met het management van het toeristisch product.

De regering volgt het advies om een ‘tourism development fee’ te introduceren die via de International Air Transport Association (Iata) wordt geïnd. De gelden worden in een fonds gestort van waaruit marketingactiviteiten van CTA worden gefinancierd, maar ook investeringen in het toeristisch product. De Raad van Ministers stemt in met het ‘opstarten van het wetgevingstraject’ voor een juridische grondslag van de bijdrage. 

53 Procent van restaurants op Curaçao moet, zonder steun, binnen drie tot zes maanden deuren sluiten

(Bron foto: © Suriname Mirror)
'Tussen 2.500 en 3.000 werknemers dreigen hun baan te verliezen'53 Procent van de restaurants op Curaçao zal genoodzaakt zijn binnen drie tot zes maanden de deuren te sluiten als ze geen hulp krijgen vanuit de overheid. Voor 17 procent is de kans groot dat ze dit al binnen een maand zullen moeten doen. Dat is gebleken uit een enquête van de Curaçao Restaurant Association (CRA) onder restaurants op Curaçao, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 23 juni 2020.

Hierbij is gevraagd naar de huidige situatie, kans op sluiting, verlies dat de zaak heeft geleden, NOW-betaling en de verwachtingen voor de toekomst. 'De uitslag is deprimerend', zo stelt de CRA.

Volgens de vereniging is de NOW-subsidie alleen niet genoeg en moeten restauranteigenaars zelf bijdragen om tot de 80 procent te komen voor de uitbetaling van de salarissen. 'Met het kleine beetje reserve dat ze nog hadden, konden enkelen dit nog doen, maar dit is nu ook verdwenen.' De meeste restaurants hebben tussen de tien en twintig werknemers, enkele meer. 'Een berekening geeft aan dat tussen de 2.500 en 3.000 werknemers hun baan kunnen verliezen', aldus de CRA. 'Daarnaast heeft ruim 80 procent nog geen NOW-steun van mei ontvangen, wat een extra druk meebrengt op het kapitaal. Directeuren/eigenaren komen niet in aanmerking voor de NOW, alhoewel de meesten wel werken in hun eigen zaak en een salaris ontvangen.'

Meer dan 35 procent van de ondervraagde restaurants ontvangt minder dan 25 procent van hun capaciteit aan klanten.

'Dit heeft natuurlijk effect op hun inkomen en werkkapitaal. Hierdoor kunnen de meesten hun kosten niet dragen. Dan komt er nog bij dat door de crisis het bestedingspatroon zodanig is geworden, dat uit eten gaan in een restaurant een luxe is geworden', aldus de CRA.

De CRA werkt nauw samen met het ministerie van Economische Ontwikkeling en de verantwoordelijke minister Steven Martina (MAN) om te kijken naar oplossingen op korte termijn. 'De urgentie is hoog en er moet actie ondernomen worden. Een lening is een optie, maar de meesten hebben al een lening lopen en zijn niet happig op nog een lening. Een andere manier is het bevriezen van de sociale lasten voor een bepaalde periode om zodoende werkkapitaal te kunnen creëren.'

Op de vraag aan restauranteigenaars wat de drie punten zijn die hen bezorgd maakt voor de toekomst, geeft 25 procent aan dat de bestedingsruimte van de consument minder zal zijn; ziet 24 procent een impact op het werkkapitaal en de cashflow; en ziet 20 procent een totale recessie aankomen.

26 Covid-19 patiënten maandag 22 juni genezen verklaard

Aantal genoteerde besmette gevallen staat nu op 319


Het aantal actieve besmettingen is gisteren met 26 omlaag gegaan naar 179. Uit Residence Inn zijn 12 personen ontslagen en 14 uit het Wanica Ziekenhuis. Het aantal genezen personen is gestegen naar 132. Het aantal genoteerde besmette gevallen in Suriname staat nu op 319. 

Momenteel zijn 385 personen in overheidsquarantaine.

Het ontslagbeleid van zowel mensen die geïnfecteerd waren en personen in quarantaine is aangepast, werd gisteren meegedeeld door het Covid-19 Managementteam.
Wie bijvoorbeeld uit Nederland komt, hoeft maar zeven dagen in een overheidsquarantaine. De andere zeven dagen mag de persoon thuis in isolatie, als er geen ziekteverschijnselen zijn en de omstandigheden in de eigen omgeving het toelaten.

In Brazilië is de situatie ongecontroleerd. Wie daar vandaan komt, moet twee weken in overheidsquarantaine, zo schrijft Starnieuws vanochtend, dinsdag  23 juni 2020.

Nieuwe coalitie wil met gesprekken inzicht krijgen in visie politieke partijen

Nieuwe regering streeft naar een snelle en voortvarende aanpak van crisis

Bespreking met NDP vindt dinsdag 23 juni plaats


Met de gesprekken die de leiders van VHP, ABOP, NPS en PL voeren, wenst de nieuwe coalitie inzicht te verkrijgen in de visie van de politieke partijen, zodat zaken die van belang zijn voor de ontwikkeling van het land, meegenomen kunnen worden in het nieuw regeerprogramma. Dit zeggen de partijen maandag 22 juni 2020 in een persbericht. 

De consultaties met de politieke partijen die deelgenomen hebben aan de verkiezingen, volgen na een hele reeks hearings die afgelopen twee weken hebben plaatsgevonden met stakeholders uit alle delen van de samenleving.

De nieuwe regering wenst met deze consultatieronden een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor het te vormen beleid. Dit vanwege een snelle en voortvarende aanpak van crisis waar ons land zich momenteel in bevind.


De hearings zijn erg belangrijk, 'omdat we met zijn allen weten dat de situatie in het land zeer ernstig is. De nood is erg hoog en we zullen bij het uitzetten van het beleid realistisch moeten blijven', aldus de partijen.

De ontmoeting met de NDP ging maandag niet door, omdat de uitnodigingsbrief niet op de juiste plek was bezorgd. Deze bespreking vindt dinsdag plaats.

Covid-19 patiënt niet te spreken over Cubaanse artsen in Wanica Ziekenhuis

'Ik geef de voorkeur aan onze eigen Surinaamse artsen en verpleegkundigen'...

'...anders gaan wij hier dood door stress en niet door het Coronavirus'


De Covid-19 positief geteste patiënt B.N. deelt zijn ervaring in het Dagblad Suriname van maandag 22 juni 2020. Hij is op maandag 15 juni omstreeks middernacht naar het Wanica Ziekenhuis overgebracht nadat hij positief was getest. N. is mogelijk in aanraking gekomen met een besmette persoon.

'Ik vertoon absoluut geen symptomen en ik voel mij kerngezond. Als je in het ziekenhuis wordt binnengebracht, word je in een kamer geplaatst. De volgende dag wordt je geprikt door een Cubaanse arts en een Surinaamse verpleegster. De arts is onze taal niet machtig. Zij verstaan ook geen Engels.'

Vanaf die dag vragen de verpleegkundigen de patiënt in kwestie welke medicatie hij normaal gebruikt. 'Ik kreeg dus incomplete medicijnen. Het moment dat jij als patiënt opstaat en vraagt naar de medicijnen die tot dat moment niet zijn toegediend, word je verwezen naar de Cubaanse artsen, die niet eens Engels kunnen praten. Hoe moet je in zo'n geval als patiënt communiceren met de arts? Hoe ga je weten wat er precies met jou aan de hand is? Er zijn geen vaste criteria waarmee men werkt. Wij gaan hier dood door stress en niet door het Coronavirus', stelt N.

'Op woensdag 17 juni is een Braziliaan binnengebracht met symptomen van het Coronavirus. Heel opmerkelijk bij dit geval is wel, dat deze patiënt na twee dagen en ondanks het feit dat hij symptomen vertoonde, toch op vrijdag 19 juni is weggestuurd. De zorg in dit ziekenhuis is, met deze Cubaanse artsen en verpleegkundigen, gewoon nihil. Er is niemand binnen de ziekeninrichting die naar ons kijkt. Wij zijn Surinamers, maar wij krijgen niet de nodige hulp. Waar moeten wij ons beklag doen omtrent dit soort problemen? Ik ben nog springlevend en ik snap niet hoe ik eruit kan.'

De persoon in kwestie heeft vrijdag aan de bel getrokken en gelijk daarna, dus op vrijdag en op zaterdag, zijn twee verschillende Surinaamse artsen bij hem en de overige patiënten langs geweest, die naar tevredenheid tot de mensen hebben gesproken. Dit appreciëren de patiënten ten zeerste.

B.N. heeft van een Surinaamse arts vernomen dat een gemiddelde patiënt 12 tot 14 dagen gezond moet zijn. 'Mensen worden uit hun routine gehaald en geplaatst samen met andere zieke mensen. Ik ben niet ziek maar, omdat ik me danig erger vanwege de situatie die hier ter plaatse heerst, zal ik binnenkort zeker wel ziek worden. De Surinaamse artsen doen het werk prima, maar de Cubanen kunnen geen goede basis leggen, omdat het misgaat met de communicatie. Ik respecteer ieders beroep, maar voor mijn geliefd Suriname geef ik de voorkeur aan onze eigen Surinaamse artsen en verpleegkundigen, anders gaan wij hier dood door stress en niet door het Coronavirus.'

Regering niet in staat distributie van de Covid-19-steunpakketten goed te organiseren

'Distributie stopgezet vanwege grote toestroom en negeren sociale afstand'


De regering heeft opnieuw besloten de distributie van de Covid-19-steunpakketten bij de veertien locaties stop te zetten. 'Omdat er nog steeds een grote massa kwam en de sociale afstand niet in acht werd genomen door de mensen', aldus directrice Angela Salomo van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting maandag 22 juni 2020 tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19 Managementteam, zo bericht de Ware Tijd. 

Ze maakte duidelijk, dat het 'geen ramp' is, omdat enerzijds er tussen 9 en 20 juni meer dan achttienduizend pakketten zijn verdeeld en anderzijds 6 juli de draad weer wordt opgepakt. Echter, distributie zal dan slechts verlopen via de verschillende wijkkantoren van het ministerie.

Registratie kan tussen 24 en 30 juni tussen acht uur 's morgens en twaalf uur 's middags. Ze riep mensen op zich slechts op te geven als ze 'echt behoeftig' zijn.

Ook de registratie voor de werkloosheidsuitkering aan de Gongrijpstraat is stopgezet. Daartoe besloot de regering, omdat op die plek geen goede condities waren om de Covid-19-maatregelen, waaronder sociale afstand, na te leveren. Besloten is opgave te doen via de Covid-19-website of via e-mail. Bij de Gongrijpstraat hebben eerder zeker vierduizend personen zich opgegeven.

Middelbare scholen tijdens total lockdown doelwit inbrekers - Vooral computers buitgemaakt

Scholen worden niet of onvoldoende bewaakt

'Inbraken te wijten aan achterstallige betalingen overheid aan beveiligingsbedrijven'


De West bericht in haar editie van maandagavond 22 juni 2020, dat tijdens de twee weken durende total lockdown bij verschillende middelbare scholen is  ingebroken. Op het VWO 4, AMS (Algemene Middelbare School), SPI (Surinaams Pedagogisch Instituut) en SMO (Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs), hebben onbekenden ingebroken in de computerlokalen en computers ontvreemd. Scholen worden niet of onvoldoende bewaakt, waardoor er gemakkelijk ingebroken kan worden. 

De voorzitter van het Directeurenberaad van de middelbare scholen, Lucien Rotsburg, zei in het radioprogramma ABC Actueel, dat de inbraken te wijten zijn aan de achterstallige betalingen van de overheid aan beveiligingsbedrijven. 'Er is zelfs een poging tot inbraak geweest op het IMEAO 2. Ik heb reeds aangifte gedaan, ook zijn de desbetreffende autoriteiten van de inbraken op de hoogte gebracht. Het baart ons zorgen dat zulke diefstallen plaatsvinden. De particuliere bedrijven laten het ook afweten, omdat ze niet op tijd worden uitbetaald. Er moeten maatregelen getroffen worden, want dit kan niet zo doorgaan', aldus Rotsburg.

De inbraken zullen volgens Rotsberg de problemen in het onderwijs nog meer verergeren, wanneer de schooldeuren weer opengaan.

'Het onderwijs heeft al met een heleboel problemen te kampen. En nu gaan we zonder computers zitten en dat kost geen twee cent, waardoor ze niet binnen een handomdraai weer aangeschaft kunnen worden. Als er geen bewaking op de middelbaren scholing is, betekent dat vrij spel voor inbrekers, zodat ze hun slag kunnen slaan', zegt Rotsburg.