maandag 29 oktober 2018

Gajadien (VHP): ‘Wetten en regels overboord gegooid om allerlei projecten in verkiezingssfeer uit te voeren'

'Bij de meeste van deze projecten worden geen openbare aanbestedingen gehouden'


VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de vaste parlementaire commissie Financiën, uit zijn bezorgdheid maandag 29 oktober 2018 in het Dagblad Suriname, over het feit dat de regering wetten en regels van het land overboord gooit om allerlei projecten in verkiezingssfeer uit te voeren. De politicus maakt zich er zorgen over, dat het leningenplafond overschreden wordt door alle leningen die worden aangegaan om tal van projecten uit te voeren. Daarnaast valt het hem op dat bij de meeste van deze projecten er geen openbare aanbestedingen worden gehouden. 

'Uiteindelijk worden de projecten gegund, maar je hebt niet onder controle de prijzen, nog minder als je ziet dat alles neerkomt op leningen die genomen moeten worden met graceperiodes van 1, 2 of 3 jaren. Er wordt dus een druk gelegd op de komende generaties. Dat is immoreel. Je kunt als regering dat niet doen terwijl je genoeg verdiencapaciteit hebt', zegt Gajadien.

Met de rehabilitatie van de wegstrekking Jenny-Henar van 79 kilometer voor 80 miljoen Amerikaanse dollar, wordt volgens Gajadien weer een schulddruk op de samenleving gelegd. Hoewel deze belangrijke wegstrekking rehabilitatie nodig heeft, is er geen openbare aanbesteding gehouden voor de gunning van dit werk. Dit project is ook niet opgenomen in de begroting van 2018. De politicus heeft een afwijkingsresolutie om geen openbare aanbesteding te houden van 17 miljoen Amerikaanse dollar gezien dat slechts betrekking heeft op een klein deel van de wegstrekking. 'Er is hier afgeweken vanwege de vrees voor een calamiteit, maar over dat hele traject heb ik nog geen afwijkingsresolutie gezien. Zo zijn er ook andere projecten, waaronder ook dat van Dalian, waar geen openbare aanbestedingen zijn gehouden', stelt Gajadien.

Er is geen ruimte meer om steeds te blijven lenen. Gajadien voert aan, dat er een clausule is waarbij binnen de wet uitzonderingen kunnen worden gemaakt. 'Er is ook een plafond gemaakt voor de binnenlandse schuld, wat inhoudt dat de regering niet boven 25% van het bruto binnenlands product (bbp) mag gaan. Wij hebben dat al overschreden. Als er sprake is van negatieve groei, kan je nog lenen om deze tekorten op te vangen. Maar, wij hebben inmiddels vanuit de minister van Financiën vernomen dat we richting een positieve groei van 0,5% gaan. Dat wil dus zeggen dat je niet verder mag gaan lenen. In dit geval zou de lening van Jenny-Henar naar het parlement moeten komen', aldus de VHP’er.

Op dit ogenblik heeft Suriname volgens de VHP’er heel wat inkomsten vanwege gunstige prijzen bij de export van goud en aardolie, waardoor het sluiten van deze leningen en het verder overschrijden van het leningenplafond helemaal niet nodig was. 'Vooral, omdat men nu buiten de leningenwet handelt en dat is in strijd met de vigerende regels. Zo'n goudprijs en productiehoeveelheden hebben wij zelf nooit onder de regering Venetiaan gekend. In principe hoefden al deze leningen niet', aldus Gajadien.

Afgelopen donderdag heeft de VHP’er deze kwestie al aangekaart in De Nationale Assemblee. De regering moet hierop nog antwoorcen.

Peru maakt nationale trackinggegevens voor schepen voor het eerst openbaar

Gegevens commerciële vissersvaartuigen van Peru zijn nu gratis beschikbaar op kaartplatform GFW



Peru heeft zijn nationale trackinggegevens voor schepen voor het eerst openbaar gemaakt via Global Fishing Watch (GFW). De gegevens over commerciële vissersvaartuigen van Peru zijn nu gratis beschikbaar op het kaartplatform van GFW, bijna realtime. 

Ten minste 1.300 van de industriële vissersvaartuigen van Peru zijn nu zichtbaar op de openbare kaart.

Het doel van GFW is het ondersteunen van nationale monitoring- en controleactiviteiten ter bestrijding van illegale, niet-aangegeven en niet-gereglementeerde (IUU) visserij. GFW gebruikt publiekelijk uitgezonden AIS-gegevens (Automatic Identification System) om bewegingen van vissersvaartuigen te volgen. Hoewel AIS vereist is voor de grootste schepen die een onevenredig grote hoeveelheid vis vangen, voegt het toevoegen van Vessel Monitoring System (VMS) -gegevens, die door veel regeringen vereist is, aan de GFW-kaart een nog duidelijker beeld van de wereldwijde visserijactiviteit.

Peru zal ook GFW's gegevens over nachtelijke beelden gebruiken om helder verlichte vissersschepen die 's nachts opereren te onthullen.

Peru is 's werelds tweede grootste visnatie na China en de thuisbasis van een van 's werelds grootste enkele visbestanden, de ansjoveta.

Oceana, een van de oprichters van GFW, heeft nauw samengewerkt met de Peruaanse regering om de transparantie van commerciële visserij in de wateren van het land te vergroten. Indonesië is het eerste land geworden dat zijn eigen gegevens over het volgen van vaartuigen beschikbaar heeft gesteld via GFW in 2017, waardoor 5.000 kleinere vissersvaartuigen die geen AIS gebruiken op de GFW-kaart worden geplaatst.

Peru is nu de tweede natie die via het platform zijn scheepsvolgdata gegevens deelt. Zijn inspanningen komen na de formele steunbetuiging van de Canadese regering voor het werk van GFW op de ministeriële bijeenkomst van de G7 in Halifax eerder deze maand, en hun inzet om een ​​betere uitwisseling van gegevens aan te moedigen, wetenschap te verbeteren en tot $ 11,6 miljoen te investeren om IUU-visserij te bestrijden.

(Suriname Mirrror/The Maritime Executive)

Colombiaanse president Ivan Duque stuurt 5.000 soldaten naar het noordoosten van het land

Duque vastbesloten teelt van- en handel in coca en gewapende groepen aan te pakken

(Bron foto: Bureau president Duque)

De Colombiaanse president Ivan Duque zei zondag 28 oktober 2018, dat hij 5.000 soldaten naar het noordoosten van het land stuurt, terwijl de lokale bevolking hem had gesmeekt dat niet te doen.

Duque kondigde de komst van de soldaten aan tijdens een bezoek aan de stad Ocaña in de verontruste Catatumbo-regio, die al decennialang wordt gecontroleerd door guerrillastrijders en is de tweede belangrijkste coca-groeiregio van het land.


Oud-president Juan Manuel Santos zei in april 2.000 extra soldaten te sturen naar Catatumbo, maar zonder duidelijk effect. De non-gouvernementele organisatie Progresar onthulde vorige week, dat het geweld in de regio in de eerste helft van het jaar is verdubbeld, in vergelijking met dezelfde zes maanden vorig jaar.

Lokale bewoners had de president expliciet gevraagd om niet meer troepen te sturen, bewerend dat dit in het verleden alleen geweld deed escaleren de chronische verwaarlozing door de overheid en corruptie in de regio niet wisten te beteugelen. Maar, Duque negeerde de smeekbeden van de lokale bevolking en kondigde aan, dat hij de vruchteloze pogingen van Santos om 'de aanwezigheid van terroristen, gewapende groepen ... die zichzelf geweld proberen op te leggen' zou verdubbelen.

Regionale boerenorganisatie Ascamcat (Asociación Campesina del Catatumbo) zei woensdag, dat het de nationale regering verantwoordelijk houdt voor de gedwongen verplaatsing van 12 gemeenschapsleiders die de implementatie hadden bevorderd van een vredesovereenkomst uit 2016 met voormalige FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die door Duque was afgewezen.

De organisaties benadrukten, dat zij aandringen op de uitvoering van de vredesovereenkomst, die de economische ontwikkeling zou moeten garanderen van in oorlogen verscheurde gebieden zoals Catatumbo, en dat hun roep om veiligheidsgaranties 'niet mag worden geïnterpreteerd als de militarisering in de regio'.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/La Prensa)

Colombia's staatsoliemaatschappij Ecopetrol gaat frackingtechnologie toepassen

Ecopetrol vraagt een milieuvergunning aan om een ​​pilot plan op te stellen


Colombia's staatsoliemaatschappij Ecopetrol heeft een milieuvergunning aangevraagd om een ​​pilot plan op te stellen om ruwe olie te zoeken op onconventionele afzettingen met behulp van frackingtechnologie, zei de chief executive. 

Felipe Bayon zei vrijdag 26 oktober 2018 aan persbureau Reuters dat het plan, dat de bewezen reserves van Colombia zou kunnen verdrievoudigen, onder toezicht zou staan ​​van lokale gemeenschappen en milieuactivisten om ervoor te zorgen, dat het voldoet aan de veiligheidsnormen.



Colombia voert momenteel geen olie-exploratie of -exploitatie uit met fracking, maar president Ivan Duque is voorstander van de techniek, die wordt gebruikt om olie en gas te winnen uit onconventionele afzettingen in rotsformaties die geen beweging van vloeistof toelaten.

Hydraulisch breken of fracken technologie breekt rotsformaties met vloeistof onder druk. Het gebruik ervan wordt toegeschreven aan een bloeiende olie- en gasproductie in de Verenigde Staten, maar milieuactivisten hebben het de schuld gegeven van watervervuiling.


Lokale gemeenschappen en milieuactivisten in Colombia zijn tegen de technologie.

Als de vergunning wordt verleend, zou de pilot de komende maanden in Magdalena Medio beginnen, een gebied waar de geologische formaties La Luna en Tablazo samenkomen en tussen 2 miljard en 7 miljard vaten olie kunnen opbrengen, zei Bayon tijdens een bezoek aan de Barrancabermeja raffinaderij in centraal Colombia. Dit zou de reserves van de natie verdrievoudigen.

Colombia heeft 1.78 miljard vaten bewezen reserves aan ruwe olie. 'De Magdalena Medio-zone heeft een potentieel, maar het zou de energieveiligheid en zelfvoorziening van het land kunnen blijven ondersteunen', zei hij. Bayon weigerde te zeggen hoeveel geld er zou worden geïnvesteerd in de pilot.

Colombia, dat in 2017 854.121 vaten olie per dag produceerde, werd de voorbije jaren getroffen door de daling van de internationale olieprijzen.

(Suriname Mirror/Reuters/El Tiempo/YouTube)

Oppositie in Venezuela en Bolivia feliciteren Jair Bolsonaro met zijn presidentsverkiezing Brazilië

'We hopen dat uw regering een bijdrage zal leveren aan de redding van de democratie in Venezuela'

'Een beslissende dag voor Brazilië en heel Amerika'


Nadat rechtse Latijns-Amerikaanse regeringen Jair Bolsonaro feliciteerden met zijn presidentsverkiezing gisteren, doet de oppositie in Venezuela en Bolivia dat vandaag, maandag 29 oktober 2018.

De Venezolaanse rechtse leidster Lilian Tintori bracht 's avonds een 'felicitatie' uit 'aan de gekozen president van Brazilië @jairbolsonaro.' Ze voegde eraan toe: 'We wensen je veel succes. We hopen dat uw regering een bijdrage zal leveren aan de bevordering van vrede en vrijheid in alle landen van de regio en de redding van de democratie in Venezuela.'


Tintori is de vrouw van Leopoldo Lopez, een rechtse politicus van de oppositie die de pogingen leidde om beide Venezolaanse presidenten, Hugo Chavez in 2002, en Nicola Maduro in 2014, af te zetten. De oppositiepolitica uit Come, Venezuela, feliciteerde ook de bevolking van Brazilië met 'hun nieuwe president'. Ze voegde eraan toe: 'Wij Venezolanen weten dat vandaag, meer dan ooit, we op Brazilië rekenen in onze strijd voor democratie en vrijheid!'

Vanuit Bolivia feliciteert de oppositie tegen de linkse president Evo Morales Bolsonaro ook. De rechtse beweging Las Calles (The Straten) noemde de verkiezing van gisteren: 'Een beslissende dag voor Brazilië en heel Amerika.'

Op zijn Twitter-feed zei Las Calles, dat linkse mensen in Brazilië en Bolivia 'nerveus' zijn over de overwinning en de allianties die het al heeft ontwikkeld met Bolsonaro. 'Dit is de reden waarom het Sao Paulo Forum en zijn handlangers in Bolivia nerveus zijn en Las Calles aanvallen', gekoppeld aan een video waarin een leider van Las Calles verschillende maanden geleden met Bolsonaro sprak.




Voormalig president en nu een kandidaat tegen Morales, tweette Victor Hugo Cardenas (1993-1997):
'Het Braziliaanse volk heeft de macht: Bolsonaro Pdte! Mijn respect voor zijn wijsheid, zijn democratische helderheid, zijn gerechtelijke instellingen en zijn vermogen om problemen op te lossen via zijn gratis en geïnformeerde stem. God zegene Brazilië en zijn nieuwe regering!'

 
Cardenas is een leider van de 21F-beweging in Bolivia en probeert te voorkomen dat president Morales voor een vierde termijn gaat.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Manodj Hindori: 'Kunnen ziekenhuizen in Suriname ook failliet gaan?'

'Zo doorgaan met geld pompen in ziekenhuizen wanneer het mis gaat is brandjes blus beleid’


De afgelopen dagen werd Nederland opgeschrikt door het nieuws over het faillissement van twee bekende ziekenhuizen, het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam en het Medisch Centrum IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Ook in Suriname kregen we deze berichten in de huiskamers voorgeschoteld door onder andere het NOS-journaal en lokale mediahuizen. 

Bij het aanhoren van dergelijk nieuws gaan de gedachten onwillekeurig uit naar de vraag of ook in Suriname ziekenhuizen kunnen omvallen. Vooropgesteld moet worden dat Suriname geen Nederland is en dat de situatie in de ziekenhuizen van hier niet te vergelijken is met die in Nederland. Maar, wellicht zijn er voor Suriname toch enkele parallellen te trekken en lessen te leren uit de afgelopen ontwikkelingen in de Nederlands ziekenhuizen. 

Uit nadere berichten blijkt, dat in Nederland van de ruim 100 ziekenhuizen zo'n 15 al ettelijke jaren in financieel zwaar weer verkeren. Net als in de meeste landen in de wereld stijgen de ziekenhuiskosten in Nederland enorm hard. De kosten voor personeel, huisvesting, ICT, et cetera. stijgen harder dan de premies en tarieven omhoog gaan. Zorgverzekeraars hebben grote macht in het financiële verkeer en kijken kritisch naar de kostenontwikkeling van de ziekenhuizen in relatie tot de kwaliteit van de geleverde zorg. 


Vooral kleinere ziekenhuizen komen in de verdrukking, omdat die relatief hoge exploitatiekosten hebben en schaalvoordelen missen. Zo kost bijvoorbeeld het openhouden van 24-uurs acute zorg voor een gebied met relatief weinig inwoners de kleinere ziekenhuizen veel geld. Het idee dat je altijd om de hoek een ziekenhuis moet hebben, is losgelaten. 

Om te overleven moeten ziekenhuizen in Nederland steeds meer specialiseren, innoveren en samenwerken. De trend is dat steeds meer ziekenhuizen in een regio samensmelten tot hoog specialistische instellingen voor de meer complexe en acute zorg. Op plekken waar geen ruimte is voor een volwaardig ziekenhuis komen kleinere gezondheidscentra die zich bezighouden met de minder complexe zorgtaken en met preventie. De overheid speelt een teruggetrokken rol in deze ontwikkelingen. 

Minister Bruins voor Medische Zorg verwoordde het standpunt van de Nederlandse regering, dat zij niet gaat ingrijpen om failliete ziekenhuizen te redden. Hoewel de minister zegt het zeer vervelend te vinden voor de patiënten en het personeel van de ziekenhuizen die moeten sluiten is het kernpunt van de regering het leveren van goede zorg en niet het in stand houden van ziekenhuizen die in financiële problemen zijn. In deze ontwikkeling hebben ziekenhuizen die de kwaliteitsnormen niet of nauwelijks kunnen behalen of waarbij de patiënten wegblijven geen bestaansrecht en zullen dan ook verdwijnen. In dit licht kunnen meer ziekenhuizen in Nederland hun borst nat maken voor wat er nog meer komen gaat. 

Hoe zit het nu in Suriname? Suriname kent een heel andere situatie in de ziekenhuissector. Bij ons zitten alle ziekenhuizen al jaren in de financiële problemen. Dit komt met name, omdat het financieringsstelsel grotendeels gedomineerd wordt door de overheid die zowel de premies als de ziekenhuistarieven vaststelt. Binnen de meegekregen geringe speelruimte moeten dienstverleners en zorgverzekeraars er financieel uit zien te komen, hetgeen vaker tot spanningen in de zorg leidt. Onder deze beperkende omstandigheden voelt de Surinaamse overheid zich – in tegenstelling tot in Nederland – zich meer geroepen om ziekenhuizen overeind te houden. 

Als ziekenhuizen de lonen van hun personeel niet meer kunnen betalen of als crediteuren de levering van medische verbruiksmaterialen aan ziekenhuizen stopzetten is de sociaal-maatschappelijke impact hiervan in een kleine samenleving als Suriname enorm groot. Dus als de rust in de sector weer eens verstoord dreigt te geraken door de financiële noden van de ziekenhuizen komt de regering, al is het knarsetandend, over de brug met extra middelen. Daarbij wordt dan wel steeds aangehaald dat de ziekenhuizen geldverslindende organisaties zijn die efficiënter en transparanter moeten worden. 

Maar, een gedegen hervormingsplan voor de ziekenhuiszorg, dat is besproken met alle actoren en waar brede overeenstemming bestaat over de uitvoering, is (nog) niet vastgesteld. Moeten we dan zo doorgaan? Het staat buiten kijf dat zo doorgaan met geld pompen in de ziekenhuizen wanneer het mis gaat neerkomt op ‘brandjes blus beleid’. Dit zal op de acute momenten misschien wel nodig zijn, maar biedt zeker geen duurzame oplossing voor de ziekenhuiszorg. 

Als wij een ding uit de ontwikkelingen in Nederland mogen meenemen is het wel, dat het uiteindelijk niet gaat om ziekenhuizen op zichzelf, maar om de kwaliteit van zorg aan de patiënt en om de efficiëntie van het zorgsysteem. De centrale vraag in het beleid moet zijn op welke manier de Surinaamse burger van kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg kan worden voorzien. Als ziekenhuizen voortdurend bezig zijn met overleven moet je niet veel initiatief verwachten op het gebied van kwaliteit en innovatie. Wil je deze instellingen niet voortdurend afhankelijk maken van subsidies en kapitaalsinjecties vanuit de overheid dan zul je ze de financiële ruimte moeten bieden om zelf te kunnen investeren in kwaliteit van zorg. 

Aan de andere kant is het ook niet efficiënt om ziekenhuizen op een kluitje te hebben die allemaal hetzelfde willen doen. Spreiding van ziekenhuizen en ziekenhuiszorg dichter bij de burgers brengen zijn zeker geen slechte gedachten. Maar, hierbij zijn er nog vele vraagstukken, zoals hoeveel ziekenhuizen en ziekenhuisbedden er nou precies nodig zijn in Paramaribo, in de districten en in het binnenland? 
Moeten we wel overal in het land allerlei ziekenhuizen willen opzetten? 
Waar komt al het ziekenhuispersoneel vandaan? 
Moeten de bestaande ziekenhuizen niet meer gaan samenwerken of zelfs fuseren? 
Welke financieringsmodellen zijn gewenst om de continuïteit van ziekenhuizen te waarborgen? 
Wat gebeurt er met ziekenhuizen die kwakkelen of overtollig zijn? 

Kortom, vele vraagpunten die dringend om een nationale discussie vragen en waarbij alle betrokkenen moeten worden geconsulteerd. 

Laten we vooral niet wachten totdat ook in Suriname ziekenhuizen spijtig genoeg zullen omvallen. 

Manodj Hindori

Mexico's 'La Catrina' symboliseert meer dan alleen de dood

Graveur Jose Guadalupe Posada dreef met zijn creatie de spot met de regering en heersende klasse



Volgens Banderas News is de dood de grote neutralisator. Ongeacht wie we zijn of wat we bezitten, we gaan allemaal in dezelfde richting en gaan op weg naar een bepaalde plaats. Nergens ter wereld wordt het einde van het leven gevierd zoals in Mexico, inclusief Puerto Vallarta. 

De Mexicaanse revolutie gaf geboorte aan La Catrina, een beeld gemaakt door de getalenteerde graveur Jose Guadalupe Posada die de spot dreef met de regering en met de regerende en heersende klasse bezielde, zo bericht The Yucatan Times zondag 28 oktober 2018.

De oorspronkelijke naam voor La Catrina was eigenlijk La Calavera Garbancera, een naam die de arbeiders en armen vroeger gaven aan Mexicanen die hun autochtone erfgoed in minachting hielden en die er alles aan deden om Europeanen te worden.

De skeletachtige overeenkomst kwam van de neiging om zeer bleke make-up te dragen, in een poging om de huid witter te maken.


Met Mictecacihuatl, de godin van de dood van de onderwereld als zijn muze, bedacht Posada wat we tegenwoordig kennen als het huidige beeld van La Catrina. Mictecacihuatl is de houder van botten in de onderwereld; de oude opziener van Azteekse feesten.

In moderne tijden zijn deze vieringen verweven geraakt met Allerheiligen en andere goedgekeurde plechtigheden van de katholieke kerk. Posada's creatie was het simpele doodshoofd met een sierlijke aristocratische Franse hoed. Krediet voor het wijzigen van haar naam wordt gegeven aan Diego Rivera, die het met hoeden het hoofd van Garbancera versierde en haar een volledig lichaam gaf, volledig gekleed in elegante kleding.

Haar debuut is vandaag de dag in Mexico-Stad te zien op de bewaarde muurschildering Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central ('Droom van een zondagmiddag in Alameda Park') in het Museo Mural Diego Rivera.

(Bron foto: garuyo.com)
Deze vereerde weergave van Rivera's kunst is beladen met veel symboliek, insinuaties en legendes.

La Catrina heeft altijd de ongelijkheid tussen de klassen van Mexico vertegenwoordigd en voor zover er mensen zijn die beweren dat dingen zijn veranderd, slaagt de eerbied voor dit symbool er alleen in om erop te wijzen hoe de dingen echt hetzelfde zijn gebleven.

Vóór de revolutie genoten de rijken vele privileges die volledig niet beschikbaar waren voor mensen met minder geld. Hoewel er in de huidige tijd veel meer zichtbaarheid is van de lagere klassen, blijft armoede een enorm politiek probleem en de dagelijkse lonen blijven op verbazingwekkend lage niveaus.

Hoewel burgers van de VS de dood zien als iets dat gevreesd en vermeden moet worden, kunnen Mexicanen een gevoel voor humor houden met betrekking tot de dood. Ze herinneren zich hun geliefden die volledig bewust zijn geweest en verdienen zuurverdiende centen aan cadeaus voor de doden. Het kan hen niet schelen wie aanstoot neemt. Que es cómo es ..

(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Banderas News/YouTube)

Aanhangers linkse Mexicaanse president-elect Lopez Obrador wijzen futuristisch nieuw vliegveld af

'Kosten van dertien miljard euro veel te hoog voor een land met hoge sociale noden’


Er dreigt een streep te gaan door het futuristische nieuwe vliegveld bij Mexico-Stad, Nuevo Aeropuerto Internacional de México (NAIM). Uit een publieke consultatie, georganiseerd door toekomstig president Andres Manuel Lopez Obrador, blijkt dat een meerderheid van de stemmers het prestigeproject wil lozen. Dat zou een klap betekenen voor vliegconsumenten die nu al worden geplaagd door vertragingen op de overvolle bestaande luchthaven.


Ook is het een klap in het gezicht van president Enrique Peña Nieto voor wie de luchthaven het grootste infrastructurele project is dat hij aankondigde tijdens zijn termijn.


Aan het nieuwe vliegveld, naar een futuristisch ontwerp van de Britse architect Norman Foster, wordt zelfs al enkele jaren gebouwd. Uiteindelijk zou het plaats moeten bieden aan 120 miljoen passagiers. Nederlandse deskundigen van ingenieursburo NACO zijn betrokken voor de aanleg van de landingsbanen op de drassige bodem.


Maar, aanhangers van de linkse Lopez Obrador pruimen het project niet. AMLO, zoals de politicus wordt genoemd, vindt de kosten van dertien miljard euro veel te hoog voor een land met hoge ’sociale noden’.

Ruim één miljoen Mexicanen brachten afgelopen weekeinde hun stem uit. Tweederde blijkt tegen een nieuw vliegveld op het drooggevallen Texcoco meer.


Critici stellen echter, dat het referendum slecht werd georganiseerd en dat vooral aanhangers van AMLO’s eigen partij Morena hebben gestemd.

Lopez Obrador, die per 1 december president wordt, zal mogelijk in de loop van maandag bekend maken wat hij doet met de consultatie. De linkse leider ziet als alternatief het bestaande vliegveld behouden en elders in de stad enkele oude militaire landingsbanen opkalefateren.

Ondernemerskoepel Coparmex is fel tegen het afschieten van het megaproject. Onder meer, omdat er al vijf miljard euro in is gestoken. Dat zou een enorme kapitaalvernietiging betekenen. Voorzitter Gustavo de Hoyos ziet het besluit van AMLO nu al als beslissend voor diens. 'Het zal ons laten zien wat we per 1 december van hem mogen verwachten.'



(Suriname Mirror/El Universal/Excelsior/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Advocaat Kanhai mag in 8 decemberproces niet laatste woord voeren namens afwezige hoofdverdachte Bouterse

Auditeur-militair Roy Elgin: 'Niet de raadsman, maar de verdachte moet het laatste woord voeren'


Zoals verwacht is de hoofdverdachte van het 8 decemberproces, Desi Bouterse, vanochtend, maandag 29 oktober 2018, niet aanwezig op de zitting van de Krijgsraad. Zijn advocaat Irvin Kanhai heeft tevergeefs gevraagd om namens zijn cliënt gevraagd het laatste woord te mogen voeren. Hij zegt hiervoor een machtiging te hebben, zo bericht Starnieuws. 

De Krijgsraad heeft de zitting even geschorst om zich te beraden.

Auditeur-militair Roy Elgin heeft aangegeven, dat niet de raadsman, maar de verdachte het laatste woord moet voeren. Hij is niet eens met de vraag van Kanhai om namens zijn cliënt het laatste woord uit te spreken. Kanhai heeft een machtiging overhandigd aan de Krijgsraad van Bouterse.

Elgin stelde dat het duidelijk is, dat de verdachte niet ervoor gekozen heeft om zelf gebruik te maken van zijn recht. Hier heeft zijn advocaat volgens de auditeur-militair geen rol in.

Elgin heeft 20 jaar cel geëist tegen Bouterse. Het proces, dat in 2000 is gestart, nadert zijn einde. Bouterse is nooit verschenen op een zitting.

Het verzoek van Kanhai om namens zijn cliënt Desi Bouterse het laatste woord te voeren, is afgewezen door de Krijgsraad. Dit besluit heeft de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, meegedeeld na een schorsing.

Venezolaanse fruitbarkjes op Curaçao terugverhuisd naar de Sha Caprileskade

De kade is verstevigd en de stands hebben een geheel nieuwe look gekregen

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

De Venezolaanse fruitbarkjes zijn gisteren na lang wachten terugverhuisd naar de Sha Caprileskade, waar de ‘floating market’ al meer dan honderd jaar was gevestigd, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 29 oktober 2018.


Toen de handelaren begin dit jaar door de grensblokkade, die president Nicolás Maduro had opgelegd, noodgedwongen van Curaçao moesten vertrekken, besloot de regering de kade te renoveren. De kade is verstevigd en de stands hebben een geheel nieuwe look gekregen, met kleurrijke doeken en betegelde toonbanken; wat er niet alleen mooier uitziet, maar tegelijkertijd zorgt voor betere hygiëne.

De barkjes konden na een akkoord met Venezuela in augustus alweer terugkeren, en waren tijdelijk gevestigd aan de Kleine Werf. Nu zijn ze weer terug op hun oude stek.

Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaan strikter samenwerken inzake strategisch beleid migratie

Premiers Evelyn Wever-Croes, Eugene Rhuggenaath en Leona Romeo-Marlin tekenen protocol


Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaan elkaar versterken bij het maken van een strategisch beleid waarbij de uitdagingen op het gebied van migratie de sociaaleconomische ontwikkeling op de eilanden niet in de weg zitten, maar juist bevorderen. Daartoe hebben de premiers van de autonome landen binnen het Koninkrijk – respectievelijk Evelyn Wever-Croes, Eugene Rhuggenaath en Leona Romeo-Marlin – afgelopen weekend een protocol getekend tijdens een trilateraal overleg op Sint Maarten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 29 oktober 2018.

De leiders waren allemaal op het Bovenwindse Eiland in het kader van de internationale summit ‘Unite-Prepare-Adapt’. De landen gaan waar nodig en waar gewenst samenwerken bij het ontwikkelen van een beleid dat ‘een substantiële bijdrage kan leveren aan het ‘resilient’ maken van Aruba, Curaçao en Sint Maarten als Small Island Development States’, die vanwege hun kleinschaligheid en open economie extra gevoelig zijn voor ontwikkelingen die zich buiten hun grenzen voltrekken.


Samen met de Sociaal Economische Raden (SER’s) op de eilanden, willen de landen onderzoeken welke impact de ontwikkelingen op het gebied van migratie hebben op de sociaaleconomische uitdagingen en hoe daar vervolgens beleidsmatig op in kan worden gespeeld.

Alle drie landen worden namelijk in meer of mindere mate geconfronteerd met vergelijkbare vraagstukken op dit gebied. Zoals de stagnerende economie, vergrijzing, ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt en de crisis in Venezuela die onder andere een vluchtelingenstroom tot gevolg heeft.

Ennia Curaçao strijdt in New York juridisch gevecht voor activa

Ennia-bedrijven bezitten bij Merrill Lynch in de Verenigde Staten miljoenen dollars


De rechtsprocedure die de Ennia-entiteiten met steun van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) binnenkort voor het gerecht in New York voeren betreft een juridische strijd om te kunnen beschikken over ruim 500 miljoen gulden van hun eigen activa in Amerika. 

Het Antilliaans Dagblad bestudeerde de gerechtelijke stukken en bericht daar vandaag, maandag 29 oktober 2018, uitgebreid over.

De Ennia-bedrijven bezitten bij Merrill Lynch in de Verenigde Staten 117 miljoen dollar aan cash plus nog eens voor circa 170 miljoen dollar aan waardepapieren, maar kunnen er op dit moment niet bij komen. Om optimaal te kunnen functioneren hebben de werkmaatschappijen van de Curaçaose verzekeringsmaatschappij continu – zonder verstoring of beperking dus – toegang nodig tot deze rekeningen.

Erkenning door de Amerikaanse rechter in New York van de begin juli door het Curaçaose gerecht uitgesproken noodregeling zal ertoe bijdragen, dat de Ennia-ondernemingen bij hun bankrekeningen in de VS kunnen, een vereiste voor een normale voortzetting van de bedrijfsvoering. Het gaat om activa die voornamelijk bestaan uit premie- en pensioengelden van Ennia-klanten.

De vorige maand door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maartenaangekondigde rechtszaak, bedoeld dus om toegang tot de Ennia-gelden te verkrijgen, zal binnenkort bij de United States Bankruptcy Court Southern District of New York plaatsvinden. Vermoedelijk niet op de eerder aangekondigde wijze, maar door middel van consultatie van het gerecht.

Drie nieuwe pompen, met krediet van India gekocht, nog steeds niet geïnstalleerd in pompgemaal Wageningen

'De pompen liggen sinds juli op locatie'


Het is niet bekend wanneer de drie nieuwe pompen, die met een krediet van India zijn gekocht, geïnstalleerd zullen worden. Het gaat om een investering van 8.64 miljoen Amerikaanse dollar. De pompen zijn voor het project ter verbetering van het pompgemaal Wageningen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). 

Omdat het pompgemaal niet goed functioneert worden boeren gedupeerd en blijft de productie van padie achter.

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie, zegt vandaag, maandag 29 oktober 2018, in de Ware Tijd, dat de pompen sinds juli op locatie liggen. De rijstboeren kijken uit naar de dag waarop het probleem van irrigatiewater voor de rijstarealen in Wageningen en de Middenstandspolder eindelijk zal zijn opgelost.

'Het is een kwestie van tijd en we hebben hoop dat de installatie van de pompen spoedig kan geschieden', zegt rijstboer Radjinder Mohan. Hij heeft 48 hectare rijstareaal, maar neemt dit seizoen geen risico om in te zaaien, 'omdat wij geen zekerheid hebben of we over voldoende zoetwater zullen beschikken om het gewas te verzorgen'. De boer wijst erop, dat in elk droogseizoen het probleem van tekort aan irrigatiewater om de arealen te bevloeien, zich voordoet.

Coördinator van het ministerie van LVV Regio West, Guido van der Kooye, zegt dat binnenkort een inschrijving wordt gehouden voor de civieltechnische werkzaamheden in en rond het pompgemaal. Die zullen uitgevoerd worden door een lokale aannemer onder toezicht van een Indiaas bedrijf, waarna de installatie zal volgen. Met het voltooien van dit project zal het irrigatieprobleem in Wageningen en omliggende landbouwgebieden opgelost zijn.

'De boeren zullen hiermee de garantie hebben dat ze ook in de droge tijd hun arealen optimaal kunnen benutten.' Verwacht wordt dat dan ook de inzaai aan de rechteroever van de Nickerierivier zal toenemen.

Minister Hoefdraad: 'Het sprookje dat wij Telesur hebben verkocht, is een totale onzin'

'Mensen zijn met doelgerichte acties bezig tegen de volksrepubliek China'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën wil uit de wereld helpen, dat Suriname een uitverkoop houdt aan welk land dan ook. 'Het sprookje van dat wij Telesur hebben verkocht, is een totale onzin. Dat kan niet en mag niet. Daarvoor hebben wij wetten die heel sterk zijn', benadrukt de bewindsman. 

In De Nationale Assemblee kwam deze kwestie afgelopen week ook aan de orde. Hoefdraad benadrukt in een vraaggesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII), aldus Starnieuws vandaag, maandag 29 oktober 2018, dat het niet mogelijk is om Telesur of andere bedrijven als onderpand te geven bij een lening.

China is op bilateraal niveau de belangrijkste partner van Suriname. Op basis van gelijke rechten wordt er samengewerkt. Hij vindt dat mensen met doelgerichte acties bezig zijn tegen de volksrepubliek China.



De minister merkt op  dat bij onderhandelingen van leningen nooit een onderpand is gevraagd van een of ander bedrijf. Er zijn ongeveer tien leningen die Suriname heeft met China vanaf 2004. Tot en met 2007 zijn leningen verstrekt, waar geen rente voor hoeft te worden betaald. Er zijn ook aflossingsvrije perioden van 5 tot 12 jaar.

'Velen, die nu in de oppositie zitten, die hebben geprofiteerd van de goede leningsvoorwaarden.' Daarna zijn er ook leningen gesloten met een 3 tot 9 jaren aflossingsvrije periode. Ook de rente is gemiddeld tussen 2 en 3%. 'Deze regering leent niet zomaar', stelt Hoefdraad.

Er wordt geleend voor de sociale kant (onderwijs en volksgezondheid), de productie en infrastructuur. 'Dat zijn de poten waarop de ontwikkeling van onze natie verder zal moeten gaan.' Het gaat om doordachte en goed geplande leningen onder strikte voorwaarden, waarbij verschillende bedrijven die deskundig zijn, ingezet worden bij de onderhandelingen, aldus de bewindsman.

Doksenclub Suriname nog steeds geboycot door autoriteiten op Trinidad en Tobago

'Ik weet niet wat ik moet zeggen, we zijn nu al zolang hiermee bezig, dus ik wacht af'


'Ik maak me eerlijk gezegd niet meer druk hoor, ik zie wel wat er verder gebeurt.' Zo reageert Gerard van den Bergh, directeur van Doksenclub Suriname, op de boycot vanuit Trinidad en Tobago vandaag, maandag 29 oktober 2018, in de Ware Tijd.

Hij probeert al meer dan drie jaar de export van doksenvlees naar dat land voor elkaar te krijgen, maar dat wordt steeds geweigerd door de autoriteiten van het Caribische eiland. Tot voor kort leek het alsof de plooien waren gladgestreken. Maar, er schijnt nu weer een probleem te zijn.

'Ik weet niet wat ik moet zeggen, we zijn nu al zolang hiermee bezig, dus ik wacht af', zegt Van den Bergh.

Minister Stephen Tsang van Handel en Industrie zei begin deze maand, dat het probleem al is opgelost. Hij stelde dat de wet een obstakel was. 'Er was een oude wetgeving die stelde dat er slechts vanuit bepaalde landen mag worden geïmporteerd en wij behoorden niet tot die groep. Dat vraagstuk is nu al opgelost en hij mag vanaf 17 oktober exporteren', verzekerde de bewindsman toen.

Echter, uit een recente mail, 16 oktober, van het ministerie van Landbouw van Trinidad blijkt, dat er nog steeds geen toestemming is verleend.

'You are informed that I am awaiting official instructions to issue an import permit to import frozen duck meat from Suriname into Trinidad and Tobago. Consequently, trade in this commodity cannot occur at this point in time.' 

Een gezondheidscertificaat dat is afgegeven door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, is ook afgekeurd door autoriteiten in Trinidad.

Van den Bergh zegt, dat hij de instanties in Suriname intussen op de hoogte heeft gesteld. Die hebben hem wederom verzekerd, dat dit probleem deze week wordt opgelost. 'Ik weet niet of ik pessimistisch ben, maar ik zie wel of het zo snel zal gebeuren. Wij blijven knokken', aldus de ondernemer.

Rusland (NPS) wil grondige studie naar Afobakadam voor hydro-dam wordt overgedragen

'We moeten uiterst behoedzaam zijn om niet in een avontuur terecht te komen'


Het is noodzakelijk om een grondige studie te laten verrichten naar de Afobakadam. NPS-voorzitter Gregory Rusland constateert. dat er een hoerastemming heerst bij de regering om de Afobakadam eind 2019 over te nemen, om verkiezingsvoordeel te behalen, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 29 oktober 2018

'Als het land geen goede voorbereidingen treft, kan ze geconfronteerd worden met miljoenen aan uitgaven. De studie zal door de Acoa gefinancierd dienen te worden, omdat zij ervoor dient te zorgen dat de faciliteit in goede conditie wordt overgedragen aan Suriname', aldus Rusland.

Hoewel de discussie over Alcoa en de behandeling van conceptwetten nog moeten plaatsvinden in De Nationale Assemblee, heeft de NPS vrijdag een discussie gehouden over dit onderwerp. Rusland heeft aangegeven, dat uit informatie blijkt dat 'we uiterst behoedzaam moeten zijn om niet in een avontuur terecht te komen'.

Suriname moet volgens de NPS precies weten wat hem te wachten staat. Energiedeskundige Peter Donk heeft tijdens de discussie diverse studies en gegevens van andere dammen wereldwijd aangehaald, waarbij blijkt dat dammen en bijbehorende infrastructuur na gemiddeld 50 jaar grondige revisie moeten ondergaan en diverse onderhoudswerkzaamheden dienen te worden uitgevoerd die ook heel kostbaar zijn.

De Afobakadam is nu ongeveer 50 jaar oud en verkeert in de gevarenzone voor die grote revisie die moet plaatsvinden. De aandacht is onder andere op de civiele, mechanische en elektrische situatie in en rond de dam.

Extreemrechtse Jair Bolsonaro wint de presidentsverkiezingen in Brazilië

Bolsonaro verslaat zijn linkse opponent Fernando Haddad van de Arbeiderspartij

Aankomend president wil criminaliteit snoeihard aanpakken en laat zich negatief uit over vrouwen en homo's


In Brazilië heeft de extreemrechtse Jair Bolsonaro van de Partido Social Liberal (PSL) zondag 28 oktober 2018 de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit exitpolls en een gedeeltelijke telling van de stemmen. Inmiddels is 88 procent van de stemmen geteld, waarbij ongeveer 56 procent naar oud-militair Bolsonaro ging. Hij ligt daarmee ruim voor op zijn linkse uitdager, Fernando Haddad van de Arbeiderspartij (PT, Partido dos Trabalhadores).

In totaal mochten ongeveer 147 miljoen Brazilianen een stem uitbrengen.


De Brazilianen zijn het geweld, de economische malaise en de corruptie helemaal zat en hopen dat Bolsonaro zijn belofte van verandering kan waarmaken. De 63-jarige oud-legerleider wordt met zijn omstreden standpunten de 'Tropische Trump' genoemd.


Hij wil criminaliteit snoeihard aanpakken en laat zich negatief uit over vrouwen en homo's. Daarnaast zien  milieubeschermings- en inheemse organisaties in Bolsonaro een gevaar voor het Amazonegebied en inheemse gemeenschappen.


Bolsonaro houdt de linkse Arbeiderspartij, onder leiding van zijn rivaal Fernando Haddad, verantwoordelijk voor alle corruptieschandalen en het extreme geweld. Zo werden in Brazilië vorig jaar bijna 64.000 moorden gepleegd. Bolsonaro gaat dat allemaal oplossen, hopen zijn aanhangers.


Critici vinden Bolsonaro een gevaar voor de democratie. Toch kiest een meerderheid van de Brazilianen voor de harde aanpak van Bolsonaro. Op 1 januari neemt hij het stokje over van de huidige president Temer.


(Suriname Mirror/RTL Nieuws/El Pais/Twitter/em.com.br/YouTube)

Gifaanval op leidster oppositie Venezuela

María Corina Machado belaagd door Maduro-aanhangers 


'Het lijkt erop dat Maduro me dood wil, het verschil is dat ik hem levend wil hebben, zodat hij kan boeten voor wat hij heeft gedaan'


De aanval op de Venezolaanse oppositieleidster María Corina Machado had tot doel haar te injecteren met een dodelijk, langzaam werkend gif. Dat stelt het voormalige Colombiaanse staatshoofd Andrés Pastrana. 

Maria Corina Machado is leidser van oppositiepartij Vente en werd afgelopen week aangevallen, terwijl ze de zuidelijke Venezolaanse plaats Upata bezocht, door tachtig bewapende aanhangers van president Nicolas Maduro. Enkelen van hen wisten Machado, in Venezuela beter bekend als MCM, enkele flinke klappen op haar neus en hoofd te verkopen. Ook werd ze aan haar paardenstaart getrokken.

Dezelfde ex-president Pastrana waarschuwde enkele dagen eerder al via twitter voor een op handen zijnde aanslag op Machado.



De Venezolaanse leidt oppositiepartij Vente en is fel tegenstandster van een dialoog met de chavistische dictator. Daarom zou Maduro haar uit de weg willen hebben. 'Ze is het obstakel naar nieuwe valse onderhandelingen tussen regime en oppositie', aldus Pastrana. Nu stelt hij op twitter dat agenten van Maduro’s geheime politie Sebin de politica met een dodelijk gif zouden hebben willen injecteren.


De afgelopen jaren liet Maduro al verschillende oppositieleiders in de gevangenis zetten. Daar kwam laatst nog gemeenteraadslid Fernando Albín uit Caracas bij, die vanaf de tiende verdieping zijn dood tegemoet viel. Het oppositielid werd op dat moment naar verluid ondervraagd door Sebin-agenten.

'Het lijkt erop dat Maduro me dood wil', stelde Machado na de aanslag. 'Het verschil is dat ik hem levend wil hebben, zodat hij kan boeten voor wat hij heeft gedaan.'

Machado zei de bevolking van Upata dankbaar te zijn, omdat haar aanhangers haar beschermden toen de aanvallers zich een weg baanden naar de oppositieleider. 'Ze namen het risico en vochten terug', aldus Machado.

Volgens een groep Cubaanse dissidenten kwam de opdracht voor de aanslag op MCM van het Cubaanse eiland en zelfs uit het huis van Raúl Castro. Dat stellen 65 organisaties verenigd in Encuentro Nacional Cubano in de krant El Nacional.

(Suriname Mirror/El Universal/Twitter/VOA Noticias/De Telegraaf)