woensdag 6 maart 2019

Groot deel van het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis in staking

Personeel is het wachten op de uitbetaling van Terugwerkende Kracht (TWK) beu


Een groot deel van het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis heeft sinds woensdagochtend 6 maart 2019 het werk neergelegd uit ontevredenheid. Het personeel is het wachten op de uitbetaling van Terugwerkende Kracht (TWK) op de loonsverhogingen van het 2017 en 2018 beu, aldus de Ware Tijd.

Enkele uren na aanvang van de staking stond medisch directeur Michel Blokland de ontevreden groep te woord. Hij verzocht ze het werk te hervatten, maar het personeel weigerde massaal weer aan de slag te gaan.

Indien er geen groen licht wordt gegeven, dat de TWK daadwerkelijk wordt gestort dreigen de medewerk(st)ers in beraad (staking) te blijven totdat er een oplossing komt.

Veel Brazilianen spreken schande van door president Bolsonaro op Twitter geplaatste video

'Ik voel me niet comfortabel dit te laten zien, maar dit is wat op veel plaatsen carnavalsfeest is'De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft dinsdag 5 maart 2019 in een post op Twitter vragen gesteld bij het uitbundige carnavalsfeest in zijn land. Hij deelde een filmpje waarin twee schaars geklede mannen op een carnavalsfeest te zien zijn. Op een gegeven moment bukt een van de mannen voorover, waarna de andere over zijn hoofd plast. 

'Ik voel me niet comfortabel dit te laten zien, maar de bevolking verdient het de waarheid te kennen. Dit is wat op veel plaatsen van het carnavalsfeest geworden is. Kijk en trek uw conclusies’, schrijft Bolsonaro in zijn tweet:


Veel Braziliaanse Twitteraars merken op, dat de video die Bolsonaro deelt niet representatief is voor het volledige carnavalsfeest, en slechts een geïsoleerd incident toont.
Ook bekende Brazilianen mengen zich in het debat. ‘Ik heb het afgelopen carnavalsfeest opnieuw zoveel mooie dingen gezien. En dan zie ik op Twitter dit voorbijkomen van de president van ons land, die dit ook nog eens deelt met alle kinderen die hem volgen?’, tweette bijvoorbeeld televisiepresentatrice Astrid Fontenelle.


Critici van Bolsonaro menen daarnaast dat de Braziliaanse president het gemunt heeft op straatfeesten, omdat de afgelopen weken tijdens verschillende van die feesten is betoogd tegen zijn regering. Bovendien waren de afgelopen carnavalseditie heel wat feestgangers verkleed als Bolsonaro, of werd met hun kostuum gerefereerd naar de beschuldigingen van witwassen aan zijn adres.


(Suriname Mirror/g1.globo/De Standaard/Twitter/Correio Braziliense)

50 Maanden cel hoofdverdachte (51) oplichtersbende - Man, drugshandelaar, maakte grote sommen geld over naar rekening in Suriname

Celstraffen tot vijf jaar geëist tegen oplichtersbende


Tegen vier personen die ervan verdacht worden een criminele organisatie te vormen gericht op oplichting heeft de Officier van Justitie vandaag, woensdag 6 maart 2019, gevangenisstraffen geëist tot vijf jaar onvoorwaardelijk, aldus het Arrondissementsparket Midden-Nederland. 

De drie mannen en een vrouw deden alsof ze wilden investeren in vastgoed of in sportclubs en lieten hun slachtoffers grote coupures vals geld omwisselen in kleinere coupures echt geld. Ze namen hierbij valse namen aan en opereerden als DGB Finance, Adelman Finance of Abbey Investments. Een van de mannelijke verdachten hield zich vooral bezig met vastgoed; de ander vooral met sporters of sponsorcontracten.

De zaak kwam aan het rollen toen er een verdenking rees tegen de 51-jarige hoofdverdachte van drugshandel en hij grote sommen geld bleek te hebben overgemaakt naar zijn rekening in Suriname.

Na uitgebreid onderzoek, waarbij is getapt en afgeluisterd, woningen doorzocht en is geobserveerd, ontstond een beeld van de organisatie. De twee hoofdverdachten zijn twee mannen van 51 en 54 jaar uit Nieuwegein. De 54-jarige man was verantwoordelijk voor de werving van de slachtoffers, de betalingen en het beheer, opslag en transport van het valse geld. Bij een doorzoeking in zijn woning is ruim tien miljoen aan vals geld aangetroffen. De andere man regelde de vergaderruimtes, de huurauto’s, de visitekaartjes en het briefpapier van de fictieve organisatie en hij benaderde de sportclubs. Bij een doorzoeking in zijn woning zijn verdovende middelen aangetroffen. Ook was hij in het bezit van een vals ID-bewijs.

Een van de vrouwen, van 41 jaar, was betrokken bij de afspraken en het vervoeren en tellen van het geld. Een 63-jarige man had een meer uitvoerende rol bij de criminele organisatie.

Uit het financiële onderzoek blijkt dat de leden van de organisatie grote geldbedragen voorhanden hebben gehad en uitgegeven zonder dat zij een verklaring kunnen geven voor de herkomst van dit geld. Al met al gaat het om 'een astronomisch bedrag', van vele tonnen, dat werd omgezet in auto’s, money transfers en dure kleding en sieraden. Dat maak,t dat de Officier van Justitie ook witwassen bewezen vond.

Hij benadrukte het ondermijnende karakter van de feiten, het witwassen van illegale inkomsten uit oplichtingspraktijken: 'Het witwassen van crimineel geld ontwricht het economisch betalingsverkeer in ernstige mate.'

Hij vroeg de rechtbank Utrecht in totaal ruim acht ton af te pakken van de verdachten. Op grond van alle feiten en omstandigheden eiste hij een celstraf van vijf jaar onvoorwaardelijk tegen de 54-jarige man en 50 maanden celstraf tegen de 51-jarige man. Tegen de vrouwen eiste hij gevangenisstraffen van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk en tien maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Tegen de vijfde verdachte eiste hij tenslotte een celstraf van acht maanden onvoorwaardelijk.

Record aantal migranten, 76.000, in februari grens van Mexico naar VS overgestoken

(Bron foto: Twitter)
'We worden geconfronteerd met humanitaire- en veiligheidscrisis langs onze zuidwestelijke grens'


Meer van 76.000 migranten hebben in februari zonder de nodige documenten de grens van Mexico naar de Verenigde Staten overgestoken. Dat zijn er dubbel zoveel als in dezelfde maand vorig jaar. Dat moet blijken uit dinsdag 5 maart 2019 (lokale tijd) gepubliceerde statistieken van de Amerikaanse grensbewaking. 

'We worden geconfronteerd met een humanitaire crisis en een nationale veiligheidscrisis langs onze zuidwestelijke grens', zei de baas van het agentschap Kevin McAleenan in een verklaring.


De Amerikaanse president Donald Trump wil de immigratie via de grens met Mexico stoppen door een muur te bouwen. Om dat te financieren, had Trump in februari de nationale noodtoestand afgekondigd. In de Amerikaanse Senaat tekent zich echter een meerderheid af die tegen die noodtoestand is gekant, nadat ook senatoren uit het Republikeinse kamp van Trump openlijk hun steun hebben betuigd tegen een dergelijke resolutie.

Het groeiende aantal gezinnen en onbegeleide kinderen, die in grote groepen en in afgelegen gebieden over de grens komen, stellen de grensbewaking en ngo’s voor een 'uitzonderlijke uitdaging', zei McAleenan.


Gezinnen en niet-begeleide minderjarigen maken momenteel 60 procent uit van alle arrestaties aan de grens. De meesten van hen zijn afkomstig uit Midden-Amerikaanse landen zoals Guatemala, Honduras en El Salvador.

Om de toeloop het hoofd te kunnen bieden, heeft de grensbewaking naar eigen zeggen extra medische bijstand geregeld voor migranten die door de autoriteiten worden vastgehouden. Die noodzaak drong zich op nadat enkele mensen in handen van de Amerikaanse grensbewaking waren gestorven. Na de dood van twee kinderen uit Guatemala in december, stierf in februari nog een 45-jarige man uit Mexico. Alle drie stonden ze onder de hoede van het agentschap.

(Suriname Mirror/MetroTime.be/FOX News/Twitter)

Man, 'Bakintie’ of ‘Kintoe’, doodgestoken te Banafo Kondre in het district Brokopondo

Ruzie ontaardt in steekpartij, omdat slachtoffer vond dat verdachte te lang wegbleef om sigaretten te kopen...


Ryan Adjako, meer bekend als ‘Bakintie’ of ‘Kintoe’, is vrijdag 1 maart te Banafo Kondre in het district Brokopondo overleden aan steekverwondingen aan het hoofd en hals, zo meldt het Korps Politie Suriname woensdag 6 maart 2019.

Bij aankomst op de locatie trof de politie van Brownsweg het slachtoffer Adjako. Hij stierf ter plaatse, kort na de komst van de politie. Een ingeschakelde arts stelde officieel de dood vast. In het belang van het onderzoek werd het lijk, na afstemming met het Openbaar Ministerie, door de politie ter obductie in beslag genomen.

Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat Adjako aan de verdachte G.J. alias 'Kiem' had gevraagd om sigaretten voor hem te kopen in het dorp. Ryan moet geïrriteerd zijn geraakt, omdat G.J. lang weg bleef. Nadat J. terug was, ontstond er een woordenwisseling tussen hem en Adjako. Die woordenwisseling liep zodanig uit de hand, dat J. en Adjako met elkaar op de vuist gingen.

Op een bepaald moment moet J. een scherp voorwerp tevoorschijn hebben gehaald waarmee hij Adjako steekverwondingen toebracht. Het scherp voorwerp is nog niet terecht. Na zijn daad koos de verdachte het hazenpad. In de ochtend van zondag 3 maart werd hij door de politie van het ressort Brownsweg aangehouden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd J. in verzekering gesteld.

Het onderzoek wordt voortgezet door de afdeling Recherche van Regio Midden.

$ 1 Miljard container terminal voor Costa Rica

Het project is gebouwd op een kunstmatig eiland van 40 hectareEen consortium van Van Oord en BAM International heeft de bouw voltooid van de APM Terminals Moín in Costa Rica. Door de inhuldiging van de containerterminal vorige week kunnen producten op trans-Atlantische routes naar Europese en Aziatische markten worden verscheept zonder overslag. 

Het project vertegenwoordigt een totale investering van $ 1 miljard en is gebouwd op een kunstmatig eiland van 40 hectare. De terminal heeft een kaaimuur van 650 meter lengte en een containeropslagruimte met een capaciteit van 26.000 TEU's (Twenty-foot Equivalent Units), inclusief stroomaansluiting voor 3.800 gekoelde containers.

Koeling is essentieel, omdat Costa Rica momenteel 's werelds grootste exporteur van ananas en de op twee na grootste exporteur van bananen is. De terminal heeft de meest moderne scanner in Latijns-Amerika voor vrachtinspecties.

De regio trekt een zeer hoog percentage van de schepen aan die door het Panamakanaal varen. Het aantal scheepvaartroutes dat de APM Terminals Moín bereikt, zal naar verwachting met maar liefst 285 procent toenemen.

(Suriname Mirror/MarineLink)

President van Costa Rica, Carlos Alvarado, zoekt investeringen bij technologie centra westkust VS

Alvarado bezoekt Seattle, San Francisco en Silicon Valley


De president van Costa Rica, Carlos Alvarado, reist zondag naar technologie centra aan de westkust van de Verenigde Staten, waar hij investeringen zal zoeken bij bedrijven in de sector, zo maakte de regering dinsdag 5 maart 2019 bekend. 

Tijdens het bezoek, dat duurt tot 15 maart, bezoekt Alvarado Seattle, San Francisco en Silicon Valley, waar hij een ontmoeting heeft met vertegenwoordigers van technologiebedrijven en koffie-kopers. Hij zal ook een lezing geven aan de Stanford University over het nieuw gelanceerde plan van Costa Rica om de economie koolstofvrij te maken.


'De volgende week reis ik door naar Californië en Seattle om een ​​aantal zeer belangrijke bedrijven te ontmoeten die al grote operaties hebben in Costa Rica of die naar het land willen komen', zei Alvarado in een verklaring van Casa Presidencial.

'Het doel is om het land aantrekkelijk te maken voor investeringen, welzijn en werkgelegenheid. De agenda omvat vergaderingen met Amazon, Pop Digital, MicaSense, Microsoft, HP, Intel en Google om de uitbreiding van hun activiteiten in Costa Rica te bespreken.'

In San Francisco bezoekt hij het Centre for the Fourth Industrial Revolution op het World Economic Forum. In San Jose, Californië, zal hij volgens Casa Presidencial het onderzoekscentrum van de National Aeronautics and Space Administration (NASA) bezoeken.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Bekend Argentijns model en radio-/tv-host Natacha Jaitt (41) vermoord

Moord mogelijk vanwege haar beschuldigingen tegen tientallen beroemdheden van betrokkenheid bij prostitutie minderjarigen


Vorig jaar uitte entertainment-persoonlijkheid (model, actrice, vedette, en radio en televisie host) in Argentinië Natacha Jaitt explosieve beschuldigingen tegen tientallen spraakmakende beroemdheden in haar eigen land, terwijl ze hun betrokkenheid bij minderjarige prostitutie impliceerde. 

Ze gaf destijds aan, dat ze bang was voor haar leven Ze schreef op Twitter dat mensen haar de mond zouden snoeren, omdat ze zich uitte tegen de rijken en beroemdheden van het land.

'WAARSCHUWING: ik ga geen zelfmoord plegen', schreef Jaitt in april 2018, terwijl zij benadrukte dat 'ik niet te veel cocaïne zal nemen en in een bad zal verdrinken, of mezelf zal neerschieten. Dus als dit gebeurt, ik was het niet, bewaar deze tweet.'


Natacha Jaitt werd dood aangetroffen op 23 februari 2019, naakt in een bed in een feestzaal in Benavídez, Tigre, ten noorden van Buenos Aires, wat ertoe leidde dat samenzweringstheorieën werden verspreid,omdat ze het kwade geheim van de vermeende kinderprostitutie had onthuld.

Ondertussen gelooft haar advocaat, dat ze niet alleen vanwege haar eerdere onthullingen is vermoord, maar meer vanwege schadelijke informatie die ze in de komende dagen wilde onthullen.

'Ik geloof niet dat dit kwam door eerdere beschuldigingen die ze had geuit', zei haar advocaat in een verklaring: 'Ik geloof dat het komt, omdat ze iets anders wilde onthullen, iets nieuws.'

Bovendien dringt de advocaat er bij de onderzoekers op aan, zich te concentreren op de producent en vriend van Jaitt, Raúl Velaztiqui, die naar verluidt al is gearresteerd wegens het geven van zogenaamde 'valse verklaringen' aan de politie over de omstandigheden rond de dood van Jaitt.

Jaitt was een bekende media-persoonlijkheid die eerder als model, actrice, escort en tv- en radiopresentatrice werkte en  die volgens haar vrienden geen drugs meer gebruikte na een geschiedenis van drugsmisbruik. Ze wordt overleefd door haar twee kinderen en haar broer, terwijl nieuws over haar dood waarschijnlijk meer licht zal werpen op de veronderstelde corruptie en misbruik die ze leek te ontmaskeren.

Er was een onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen bij Club Atlético Independiente in 2018. Een van de spelers zou vier telefoonnummers hebben gehad die naar verluidt werden gebruikt om kinderen te betalen voor seks met volwassenen.

Jaitt zei in het tv-programma La noche de Mirtha dat die nummers toebehoorden aan journalisten en politici. Mercedes Ninci en Gustavo Grabia, ook in het programma, kritiseerden haar voor het maken van ongefundeerde beschuldigingen op televisie.


Mirtha Legrand verontschuldigde zich later, omdat ze Jaitt in het programma had uitgenodigd en zei dat ze aanvankelijk weigerde haar te accepteren, maar op verzoek van het netwerk accepteerde en dat ze haar niet vroeg om het programma in de lucht te verlaten, omdat ze de vrije expressie ondersteunt.
Een bericht gedeeld door Natacha Jaitt (@natjaitt) op

Peru zet het leger in tegen de ongebreidelde illegale goudmijnbouw in het Amazone-regenwoud

Soldaten gebruiken vanuit 4 bases drones en satellietbeelden om de Amazone te beschermen


Peru hanteert een nieuwe aanpak om de ongebreidelde illegale goudmijnbouw tegen te gaan die het delicate Amazone-regenwoud bedreigt: het zendt het leger in. Ambtenaren hebben dinsdag 5 maart 2019 de eerste van de vier militaire bases ingewijd, waar soldaten drones en satellietbeelden zullen gebruiken om de Amazone te beschermen. 

De ongekende maatregel volgt twee weken nadat de autoriteiten duizenden illegale goudzoekers hebben uitgezet die schuldig waren aan het verontreinigen van Amazone gebieden en rivieren met kwik.

In elk van de vier bases worden naar verwachting 100 soldaten, 50 politieagenten en een Officier van Justitie gehuisvest.

De eerste basis bevindt zich in de regio Madre de Dios, op dezelfde locatie waar enkele weken eerder bars en goudhandelaren opereerden. Meer dan de helft van Peru ligt in het Amazonebiomome, dat een dramatische transformatie heeft ondergaan als door uitbreiding van illegale mijnbouw en veeteelt.(Suriname Mirror/VoA News/YouTube/em.com.br)

Nederlandse regering wil vluchten tussen eilanden Caribisch gebied beter waarborgen

'Het zeker stellen van de verbindingen is van groot maatschappelijk belang'De Nederlandse regering gaat de mogelijkheden bekijken om vluchten tussen de eilanden in het Caribisch gebied beter te waarborgen. Het zeker stellen van de verbindingen is van groot maatschappelijk belang. Daarvoor kan de overheid de routes aanwijzen als een openbare dienstverplichting of Public Service Obligation (PSO). 

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maakte dit gisteren aan de Tweede Kamer bekend bij de publicatie van een onderzoek van bureau SEO Economisch Onderzoek uit 2018 naar de luchtverbindingen tussen de eilanden. De in 2017 ingestelde Expertgroep Connectiviteit heeft dit aanbevolen, zo bericht vandaag, woensdag 6 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.Vooral de verbindingen tussen de Bovenwindse Eilanden zijn kwetsbaar. Maar, ook voor de route tussen Bonaire en Curaçao is het volgens de minister - ondanks de recente toename van het aantal vluchten - ‘gezien de ervaringen in het verleden’ verstandig de vluchten meer structureel te waarborgen.

Een PSO houdt in dat de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van een route naar een afgelegen of geïsoleerd gebied wordt geregeld door eisen te stellen aan luchtvaartmaatschappijen op het gebied van bijvoorbeeld maximumtarieven, minimumfrequentie en -capaciteit. Ook kan worden bepaald dat bepaalde doelgroepen, zoals ingezeten, korting krijgen. Dit gebeurt onder andere in de Franse gebieden in het Caribisch gebied.


Barakken bij gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou worden aangepakt

'De personen die daar worden opgesloten vernielen alles, inclusief het sanitair meubilair'


De barakken bij gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK), waar ongedocumenteerden tot hun uitzetting worden vastgehouden, worden deze week onder handen genomen. Dat zegt gevangenisdirecteur Urny Floran vandaag, woensdag 6 maart 2019, in het Antilliaans Dagblad

Bij de barakken is nu één grote ruimte waarin alle ongedocumenteerden worden opgesloten. Het nadeel van één grote ruimte is dat de gevangenisbewaarders gemakkelijk overrompeld kunnen worden wanneer zij de ruimte betreden. Dat was vorige week ook het geval toen twee gevangenisbewaarders de deur van de barakken wilden opendoen om een van de gedetineerden eruit te halen.

'De overige gedetineerden duwden de gevangenisbewaarders en er ontstond een gevecht', zo vertelde Floran destijds. Zeven personen wisten te ontsnappen. 'Dat soort scenario’s willen we voorkomen', aldus de gevangenisdirecteur.

Daarom wordt de ruimte gecompartimenteerd en worden in iedere ruimte minder personen opgesloten. Er is na de vernieuwing ruimte voor maximaal 48 personen, aldus de gevangenisdirecteur. Daarnaast worden de wc-potten vernieuwd. 'Dat is een ander probleem met de barakken. De personen die daar worden opgesloten vernielen alles, inclusief het sanitair meubilair.'

Onderhuidse gespannen sfeer binnen directoraat Cultuur houdt aan - Minister Ferrier worstelt met situatie

Minister Ferrier: 'Ik heb mijn best gedaan om situatie weg te werken, het is rustiger dan voorheen'

CLO-voorzitter Hooghart: 'We willen weten wat de minister bedoelt met de uitspraak dat er rust is'


De gespannen situatie tussen de directie van directoraat Cultuur en de groep ontevreden personeelsleden die wil dat de leiding moet opstappen, lijkt wel een tikkende tijdbom. Dit ondanks de kalmte die is bereikt na tal van onderhandelingen, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 6 maart 2019. De kwestie duurt al meer dan twee maanden en is nog steeds niet opgelost. Enkele werknemers zijn in alle stilte nog in actie en voeren hun dagelijkse werkzaamheden niet uit. 

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geeft toe dat situatie nog wankel is. Wel bevestigt de bewindsvrouwe dat het er weer rustig aan toegaat op het directoraat en dat er minder spanningen zijn tussen de twee groepen. 'Ik heb mijn best gedaan om deze situatie weg te werken, maar de ambtelijke procedure duurt iets langer dan je soms verwacht. Er is een heel klein deel van de mensen dat nog in beraad is, maar het is rustiger dan voorheen', aldus Ferrier.

Juist de medewerkers die in beraad (actie) blijven, zijn cruciaal voor de voortgang van het werk op het directoraat. 'Je merkt wel dat het werk door hun afwezigheid stremt, dus kan ik niet rustig blijven en moet ik naar een oplossing blijven zoeken. Ik heb alle oplossingsmodellen geprobeerd, maar we zijn er nog niet. Ik zeg altijd dat ik niet zomaar een beslissing wil nemen die in nadeel komt van de ene partij.'

Ferrier belooft voor het eind van de tweede week van maart de hele situatie opgelost te hebben.

 Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), bevestigt dat erminder rumoer vanuit de bond is. Dit wil nog niet zeggen dat de ontevreden groep slaapt of de strijdbijl begraven heeft. 'We nemen een afwachtende houding aan. We willen nu even niet veel praten, omdat dat het al genoeg gebeurd is. We willen weten wat de minister bedoelt met de uitspraak dat er rust is.'

De vakbondsman zegt, dat de volgende stap is om bij de president aan te kloppen, 'om het probleem voor eens en altijd op te lossen als de minister daartoe niet in staat is'.

De bondsleden geven Ferrier nog enkele dagen de ruimte om zich te bewijzen. De ontevreden groep is nog steeds van mening dat directrice Elvira Sandie en onderdirectrice Harriëtte Bholasingh-Helstone het veld moeten ruimen.

Medische boot Profosu van Medische Zending vaart binnenkort weer in het Stuwmeergebied

(Bron foto: Medische Zending)
In juni 2018 was de boot na een aanvaring dichtbij de aanmeersteiger gezonken


Het project ‘Herstel medische boot Profosu’ van de Medische Zending is onlangs gefinancierd door de Nederlandse Stichting Kansfonds en de boot zal binnenkort weer varen in het Stuwmeergebied. Het project was uitgevoerd om de gezondheidsdiensten in het gebied weer te garanderen. 

Profosu zal het gebied aandoen voor het verlenen van medische zorg. De boot zal onder meer worden ingezet voor het frequente transport vanuit Brownsweg naar Mamadam en om de gebieden rondom het stuwmeer op locatie van gezondheidsdiensten te voorzien.

In juni 2018 was de boot na een aanvaring dichtbij de aanmeersteiger gezonken. De onderkant van de ponton en de buitenboordmotoren liepen hierbij schade op. Watertransport in het Stuwmeergebied is, na het vollopen van het stuwmeer en het ontbreken van een wegverbinding naar het Boven-Surinamegebied.

Soewarto Moestadja, minister van Arbeid, toegetreden tot hoofdbestuur NDP

Clairy Linger-Van der Ziel keert niet terug in het bestuur - Rabin Parmessar treedt toe tot bestuur


In het hoofdbestuur van de Nationale Democratische Partij (NDP) komen in Paramaribo vijf nieuwe gezichten. Desi Bouterse, Ramon Abrahams, Jennifer Geerlings-Simons komen terug in het bestuur. Nieuw zijn Winston Lackin, Caroline Heilbron, Faizal Abdoelgafoer, Rabin Parmessar en Soewarto Moestadja. 

Het aantal bestuursleden in Paramaribo is eerder bij de wijziging van de statuten uitgebreid van vijf naar acht. Clairy Linger-Van der Ziel keert niet terug in het bestuur, terwijl André Misiekaba als fractieleider automatisch een plek heeft in het hoofdbestuur.

De centrale verkiezingscommissie van de NDP is gisteravond bijeengekomen, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 6 maart 2019.

De acht hoofdbestuursleden voor de afdeling Paramaribo zijn unaniem voorgedragen, deelt Raj Jadnansing, voorzitter van de verkiezingscommissie mee in een persbericht.

De algemene ledenvergadering van de partij wordt op 29 maart gehouden in partijcentrum Ocer, waarbij alle nieuw gekozen bestuursleden aanwezig zullen zijn. In verschillende districten zijn  verkiezingen gehouden voor nieuwe hoofdbestuursleden.

VS vraagt Suriname geen zaken te doen met Venezolaanse president Maduro

'De export van 30.000 metrieke ton witte rijst naar Venezuela is vermoedelijk on hold gezet'


De Verenigde Staten heeft via zijn ambassade in Paramaribo, de regering verzocht geen zaken te doen met president Nicolas Maduro van Venezuela en diens regering. De oproep is vervat in een brief die ambassadeur Karen Lynn Williams onlangs naar minister Yldiz Beighle van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd. Naar verluidt zorgt deze ontwikkeling nu voor stagnatie van een geplande rijstexport naar Caracas. Maar, gelet op de goede relatie tussen Maduro en president Desi Bouterse lijkt het onwaarschijnlijk dat Suriname gehoor geeft aan het VS-verzoek.

'De export van 30.000 metrieke ton witte rijst naar Venezuela is vermoedelijk on hold gezet', zegt Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padie Producenten (VPP), vandaag, woensdag 6 maart 2019, in de Ware Tijd. 'Molenaars en verwerkers in Nickerie hadden zich de afgelopen dagen voorbereid om de rijst te verschepen via de haven in Paramaribo naar Venezuela, maar jammer genoeg gaat dit niet door.'

De VPP-voorman weet van het verzoek van de VS gericht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om geen zaken te doen met Maduro.

Patrick Geraghty, perschef bij de VS-ambassade, zegt geen informatie te kunnen verschaffen over de inhoud van de brief. Op vragen stelt hij evenwel, dat de VS de handelsbetrekkingen met Venezuela niet heeft opgeschort. Washington heeft net als ruim vijftig andere landen parlementsvoorzitter Juan Guaidó als interim-president erkend. De ambassade heeft de regering hiervan onlangs op de hoogte gesteld. Geraghty: 'Als gevolg van de erkenning van de Guaidó-regering zouden commerciële of andere zakelijke relaties met de Venezolaanse overheid, niet langer moeten worden onderhouden met vertegenwoordigers van het voormalige Maduro-regime. De Amerikaanse regering drong bij de regering van Suriname erop aan, zaken te doen met de legitieme autoriteit van Venezuela, interim-president Juan Guaidó en zijn functionarissen.'

'De export van de rijst zou een hele opleving betekenen voor de totale rijstsector. Onze boeren zouden ook een betere prijs krijgen bij de oogst die reeds begonnen is', zegt VPP-voorzitter Rampadarath.

Ook minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) had verwacht dat met de rijstexport naar Venezuela de opkoopprijs dit seizoen wat hoger zou liggen dan de Srd 85 die werd aangeboden aan padieboeren bij de vorige oogst. De VVP maakt zich nu op om over twee weken het product op te kopen. 'We gaan alles opkopen, ook de Guyanese lijnen die veel ingezaaid zijn.'

De VPP zegt een betere padieprijs te zullen bedingen en zodanige afspraken te maken met opkopers, waardoor boeren direct na de transacties over hun geld kunnen beschikken. Padieboeren maken zich ongerust dat de deal met Venezuela uiteindelijk niet doorgaat.

Geraghty zegt, dat de VS zal blijven nagaan hoe de bevolking van Venezuela te blijven ondersteunen in haar humanitaire behoeften. Andere landen wordt gevraagd hetzelfde te doen. 'De Verenigde Staten en de internationale gemeenschap hebben de verplichting om het Venezolaanse volk te ondersteunen bij het streven om haar democratie terug te krijgen. We moeten het op de Venezolaanse Grondwet en soevereiniteit gebaseerde interim-presidentschap van Juan Guaidó ondersteunen', aldus Geraghty.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)