woensdag 18 april 2012

Bouterse wordt internationaal verre van genegeerd....

Nederlandse media dragen bij aan onjuiste beeldvorming


18-04-2012


Paramaribo – Sinds de inauguratie van Desiré Delano Bouterse in augustus 2010 tot president van Suriname hebben diverse Nederlandse media bericht dat hij ongetwijfeld internationaal genegeerd zou worden. Zelfs recentelijk is door diverse Nederlandse journalisten opgetekend dat Bouterse internationaal wordt genegeerd.
Feiten tonen echter het tegendeel aan. President Bouterse heeft sinds zijn aantreden als president diverse buitenlandse regeringsleiders en staatshoofden de hand geschud, formeel en informeel. Suriname is actief lid van diverse Latijnsamerikaanse politieke en economische organisaties, is zelfs af en toe voorzitter van een organisatie en wordt totaal niet genegeerd. Integendeel.

Negeren?
Bouterse bracht in mei 2011 een officieel bezoek aan president Raúl Modesto Castro Ruz op Cuba. Natuurlijk werden handen geschud. In dezelfde maand, de 14e, was Bouterse aanwezig bij de inauguratie van Michel Martelly als president van Haiti. Op 19 augustus van dat jaar vonden de handen van Bouterse en die van de president van Guatemala, Álvaro ColomCaballeros, elkaar tijdens een Caricom (Caribbean Community) bijeenkomst in El Salvador. Tijdens een algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York in september 2011 schudde Bouterse de hand met de Amerikaanse president Barrack Obama.
Met president Hugo Chavez werden handen geschud onder andere tijdens de openingsessie van de CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños) staatshoofdenbijeenkomst in Caracas op 2 december 2011.
In januari 2012 werden handen geschud met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en met Daniel Ortega, tijdens de installatie van Ortega als president van Nicaragua. Een maand later waren het de handen van de nieuwe president van Guyana, Donald Ramotar, die in Guyana werden geschud. Daarvoor onderhield Bouterse een goede relatie met president Bharrat Jagdeo van Guyana en ongetwijfeld zullen diverse malen de handen zijn geschud. Eind februari bracht de president van Equatoriaal Guinea, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, een officieel staatsbezoek aan Suriname. Het spreekt voorzich dat ook toen handen werden geschud.

Met de Chileense president Sebastián Piñera werden op 9 maart 2012 handen geschud tijdens een Caricom staatshoofdenbijeenkomst in Paramaribo.

Daarnaast zijn er diverse informele ontmoetingen geweest met Latijnsamerikaanse regeringsleiders tijdens internationale vergaderingen en conferenties, zoals met de Argentijnse president Cristina Elisabet Fernández de KirchnerCristinaen haar collega Dilma Vana Rousseff van Brazilië tijdens een UNASUR (Unión de Naciones Suramericanas) bijeenkomst in Lima, Peru, op 28 juli 2011.

Alleen Nederland negeert.....
Dat vermeende internationaal genegeerd worden blijkt in de praktijk dus reuze mee te vallen. Je kunt je afvragen of er werkelijk sprake is van het internationaal negeren van president Bouterse, zoals zo vaak wordt gemeld door Nederlandse media. Het lijkt er vooralsnog op dat Nederland het enige land is dat Bouterse negeert.....

Ik ben geen uitgesproken voor- of tegenstander van Desi Bouterse als president, maar met het vorengaande wil ik slechts duidelijk- en een punt maken, dat Nederlandse media vaak ten onrechte melden dat Bouterse internationaal zou worden genegeerd. Gelet op alle handen die tussen augustus 2010 en vandaag de dag zijn geschud, is dat niet het geval. Natuurlijk kunnen bij enkele van de personen met wie de handen zijn geschud weer kritische vragen worden gesteld en terecht, maar feit is dat Bouterse - en feiten zeggen genoeg - tot vandaag de dag met name wordt genegeerd door Nederland.

Journalisten moeten zich baseren op feiten en niet op veronderstellingen
Mij gaat het er slechts om, duidelijk te maken hoe Nederlandse media door bewuste of onbewuste selectieve en onjuiste berichtgeving beeldvorming kunnen bepalen en dat is kwalijk. Journalistiek dient objectief te zijn, niets meer en niets minder.

Media dienen te berichten en te informeren op basis van feiten en niet op basis van geruchten, veronderstellingen en aannames. Wanneer media dat laatste doen, dan zijn die media niet betrouwbaar......of het nu gaat om nieuws over bijvoorbeeld Bouterse, Rutte, Shakira, de Prince of Whales, Mandela, Bryan Bijlhout of Ronald Venetiaan.

Noot:
Desi Bouterse heeft Nederland in een persconferentie op vrijdag 20 april 2012 laten weten niet onder de indruk te zijn van de boycotlobby. Van internationaal negeren is volgens hem ook totaal geen sprake. En zijn uitspraken komen pas twee dagen na mijn bovenstaand artikeltje......