zaterdag 16 juni 2018

Terwijl veel Surinamers moeten hosselen trekt regering Srd 7 miljoen uit voor bezoek Indiase president Ram Nath Kovind

Minister Pollack-Beighle: 'Bezoek is een investering voor Suriname'

'Bedrag haast niet te vergelijken met gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd'


Terwijl veel Surinamers moeten hosselen en velen vaak te lang moeten wachten op salaris, betaling van nota's of subsidie, stelt de regering voor het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind - 19, 20 en 21 juni - Srd 7 miljoen beschikbaar. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) zegt vandaag, zaterdag 16 juni 2018, via de staatsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut, dat dit bedrag haast niet te vergelijken is met de gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd en nog zullen worden uitgevoerd in Suriname. Waar het bedrag exact, concreet, aan wordt uitgegeven wordt niet vermeld.

Tot op dit moment is er vanuit het gereserveerde bedrag ongeveer drie miljoen Surinaamse dollar besteed aan het bezoek. De minister garandeert, dat er geen sprake zal zijn van onnodige uitgaven en noemt dit bezoek een investering voor Suriname. Volgens haar is het belang van dit bezoek te groot voor ons land om er lichtvaardig mee om te gaan. De voordelen van dit bezoek zullen volgens Pollack-Beighle duidelijk zijn voor de totale samenleving en zelfs generaties lang merkbaar zijn.

'Een groot deel van onze Surinamers is afkomstig uit India', brengt de minister het begin van de jarenlange band tussen Suriname en India in herinnering. De komst van de groep Indiërs 145 jaar geleden, heeft volgens haar een belangrijke bijdrage geleverd aan de culturele diversiteit. Maar, ook op economisch gebied heeft dit voor verandering gezorgd.

India speelt onder meer als onderdeel van de BRICS een hele grote rol in de wereld. BRICS is de associatie van de vijf opkomende economieën Brazilië, Rusland, India China en Zuid-Afrika. India neemt een voorname plaats in in het buitenlands beleid, dat gevoerd wordt door het BuZa-ministerie.

Beighle-Pollack benadrukt, dat partijen elkaar als volwaardige partners behandelen. Het ontwikkelen van traditionele medische systemen is een van de voordelen die dit bezoek met zich meebrengt. Deze industrie heeft volgens de minister de potentie om zich te ontwikkelen tot een miljardenindustrie. Suriname zou in deze als medische hub kunnen dienen voor de regio.

Ook zal India een kredietlijn van tachtig miljoen ter beschikking stellen van ons land waaruit onder meer projecten gefinancierd kunnen worden om het binnenland te voorzien van zonnestroom. Daarnaast mag ook de medische sector rekenen op een aanzienlijke ondersteuning, betoogt de minister.

Insel Air kan binnenkort vluchten naar Maiquetía, Valencia en Punto Fijo in Venezuela hervatten

'Akkoord over hervatten vluchten naar Venezuela is groot nieuws voor Insel’


Insel Air kan op korte termijn de vluchten naar Maiquetía, Valencia en Punto Fijo in Venezuela hervatten. Daar is gisteren een akkoord over gesloten tussen minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, een delegatie van Insel Air en het Instituto Nacional de Aviación Civil (INAC), de Venezolaanse burgerluchtvaartautoriteit. Dat meldt vandaag, zaterdag 16 juni 2018, het Antilliaans Dagblad.

Gijsbertha is sinds afgelopen donderdag in Caracas, Venezuela, waar hij samen met vertegenwoordigers van Insel Air verschillende gesprekken heeft gevoerd die van belang zijn voor de toekomst van de luchtvaartmaatschappij. Het akkoord over het hervatten van de vluchten naar Venezuela is volgens de minister ‘groot nieuws voor Insel’, dat sinds maart 2017 niet meer naar het buurland vliegt.

Door financieel noodweer was de luchtvaartmaatschappij genoodzaakt de vluchten naar onder andere Venezuela te staken.

Insel verkeert sinds 2016 in een financieel benarde positie, met name als gevolg van een te groot personeelsbestand, het opzetten van een eigen onderhoudsafdeling die zichzelf niet kon bedruipen, onvoldoende (financieel) beheer en de noodzaak vluchten van en naar Venezuela te lang voor te financieren.

Op dit moment is er nog een vordering van ongeveer 67 miljoen dollar op het Venezolaanse Cencoex (voorheen Cadivi). Hierover zullen volgens Gijsbertha binnenkort gesprekken plaatsvinden tussen Curaçao en de Venezolaanse ministers van Financiën en van Economie. 'Dan wordt getracht tot een akkoord te komen over de wijze waarop Venezuela/Cencoex de schuld aan Insel Air van 67 miljoen dollar kan betalen', zo stelt de Curaçaose minister van Financiën.

Eindtoets Funderend Onderwijs Curaçao iets minder goed gemaakt dan in 2017

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Resultaten blijven, ondanks kleine verschillen, dicht bij elkaar liggen


De Eindtoets Funderend Onderwijs (EFO) is iets minder goed gemaakt dan vorig jaar, maar de resultaten liggen wel boven het gemiddelde van de voorgaande acht jaar. Dat maakt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) bekend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 16 juni 2018. 

Papiaments en rekenen zijn slechter gemaakt, Nederlands juist beter.

In totaal hebben 1.914 leerlingen de EFO-toets gemaakt, waarvan het merendeel in de periode van 17 tot en met 25 april en een deel gedurende de inhaalperiode van 7 tot en met 9 mei. De gemiddelde toetsscore was dit jaar 61 procent. Vorig jaar was dat nog 62 procent en het gemiddelde over eerste acht jaren dat de eindtoets werd gehouden, is 60 procent.

De resultaten blijven dus, ondanks kleine verschillen, dicht bij elkaar liggen.

Ruthmilda Larmonie-Cecilia gekozen tot leidster Partido Nashonal di Pueblo op Curaçao

(Bron foto: Extra)
Larmonie-Cecilia verslaat concurrente Gimena van der Gen

 
Bij de verkiezingen van een nieuwe partijleider voor de Partido Nashonal di Pueblo (PNP) is gisteravond Ruthmilda Larmonie-Cecilia gekozen. Er waren twee beoogde partijleiders, naast Larmonie-Cecilia ook Gimena van der Gen, aldus vandaag, zaterdag 16 juni 2018, het Antilliaans Dagblad.

Beiden hielden bij het Cultureel Centrum Curaçao (CCC) in Emmastad een voordracht voor de geregistreerde leden die uiteindelijk hun stem uitbrachten op Ruthmilda Larmonie-Cecilia.

Zij was namens Pueblo Soberano (PS) in 2017 minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en daarvoor minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). In 2014 was ze minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW in de kabinetten Asjes, Whiteman I en Whiteman II.

Van der Gen is al jaren betrokken bij de PNP en stond in 2002 voor het eerst op de lijst. Ze is in het verleden Eilandsraadslid geweest en gedeputeerde voor Volksgezondheid.

Radiologische klinieken blijven kosten in rekening brengen bij verzekerden

Particuliere radiologische klinieken leggen instructie minister Elias naast zich neer

'Om de kwaliteit te kunnen garanderen, is het noodzakelijk de tarieven te verhogen'


Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 16 juni 2018, dat verzekerden bij Assuria, Self Reliance en Parsasco ermee geconfronteerd worden, dat voor radiologisch onderzoek betaald moet worden. Ziekenhuizen houden zich aan de instructie van minister Antoine Elias van Volksgezondheid, maar verschillende particuliere radiologische klinieken leggen deze naast zich neer. 

De overheidsinstellingen zijn niet in staat alle diensten, zoals het maken van een CT Scan en MRI, te verlenen. Uiteindelijk moeten patiënten die dringend hulp nodig hebben, toch bij particuliere klinieken terecht. Ook verzekerden bij het Staatsziekenfonds (SZF) moeten bijbetalen, zonder dat de extra kosten vergoed worden.

Mensen worden onaangenaam verrast met de mededeling, dat hun verzekering en een verwijsbrief van de arts niet voldoende zijn om geholpen te worden. Ze moeten de fikse verhoging ook betalen. Bij restitutie krijgen de verzekerden slechts een deel van het geld terug. Zij moeten ondanks hun verzekering het verschil uit eigen zak betalen. Het SZF vergoed Srd 1.200 voor een MRI. De ongeveer Srd 800 moeten patiënten zelf betalen.

De radiologische klinieken hebben aangegeven dat de tarieven, die vanaf 2012 gelden, achterhaald zijn. De Srd is enorm gedevalueerd, waardoor zij niet in staat zijn hun dienstverlening met deze tarieven op niveau te houden.

Radioloog Ben Halfhide, van radiologie kliniek Halfhide/Hofwijk zegt, dat om de kwaliteit te kunnen garanderen, het noodzakelijk is om de tarieven te verhogen. Hij benadrukt, dat particulieren enorme investeringen doen en hun apparaten regelmatig moeten laten onderhouden door de fabrikant. Met de tarieven van 2012 is het niet mogelijk de kwaliteit te blijven garanderen. Ook kan er niet gewacht worden op de minister tot er een oplossing komt.

Op 18 mei heeft een bespreking plaatsgevonden op het Kabinet van de Vicepresident. Daarin is aangegeven, dat de regering op zoek zal gaan naar een oplossing voor de achterhaalde tarieven van de radiologische zorg. De radiologische klinieken stellen dat ze niet onder de kostprijs zorg kunnen verlenen. Er is volgens hen geen rek meer in.

Halfhide zegt, dat er geen concrete afspraken gemaakt zijn met de minister, noch zijn er nadere berichten ontvangen, dat nieuwe tarieven binnen drie maanden zullen worden vastgesteld. Hij is er sceptisch over dat minister Elias daadwerkelijk met een aanvaardbare oplossing zal komen.

Stel (32, 29) in auto aangehouden te Stolkertsijver met cocaïnebolletjes

Bestuurder auto heeft 26 cocaïnebolletjes verstopt onder zijn kleding


Het Korps Politie Suriname meldt vrijdag 15 juni 2018 pas, dat agenten van de controlepost te Stolkertsijver zaterdag 9 juni de 32-jarige G.W. en zijn vriendin J.P. (29) hebben aangehouden. Het voertuig waarin het tweetal zat, komende vanuit Albina richting Paramaribo, werd bij de controlepost gecontroleerd. 

Op de bestuurder werden aangetroffen en in beslag genomen 26 cocaïnebolletjes. De bolletjes had de  man verstopt onder zijn kleding.

Beide verdachten werden samen met de drugs overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Het voertuig is hangende het onderzoek eveneens in beslag genomen.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is Gilbert in verzekering gesteld. Zijn vriendin is na te zijn verhoord heengezonden.

Winkeliers blijven bezorgd over hun veiligheid

Vereniging van Winkeliers en Ondernemers in Suriname trekt weer aan de bel


'Wij maken ons enorm zorgen over onze veiligheid als ondernemer', zegt voorzitster Gretl Wolfram van de  Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) vandaag, zaterdag 16 juni 2018, in de Ware Tijd, in reactie op recente gewelddadige roofovervallen op winkeliers. 

Haar bestuur praat regelmatig met de leden over deze ontwikkeling. Vooral Chinese winkeliers wordt geadviseerd hoe zij zich het best kunnen beschermen tegen criminelen. 'Wij geven onze leden trainingen en vertellen waarop ze moeten letten, zodat ze zichzelf het best kunnen beschermen. Wij geven tips zodat zij weten hoe en wanneer te handelen want de criminelen blijven niet stilzitten. Zij spelen ook in op maatregelen die wij treffen.'

De voorzitster zegt, dat de vereniging zich bijzonder zorgen maakt over de stijgende criminaliteit die steeds ruwere vormen aanneemt. Ze is niet te spreken over de overval op winkelier Howard Hung Tung op 31 mei die beschoten werd in zijn winkel aan de Frederikshoopweg. Hij overleed na enkele dagen.

Wolfram zegt, dat haar bestuur ook met de overkoepelende organisatie van Chinese winkeliers in Suriname praat, omdat deze groep het meest doelwit is van rovers. De vereniging hoort de winkelier aan om vervolgens met de verkregen informatie naar de overheid te stappen.

Benzineprijzen aan de pomp gaan komende tijd omhoog

Minister Tsang: 'Regering doet er alles aan om prijs van liter benzine onder Srd 7 te houden'


De brandstofprijzen, die nu al dichtbij Srd 7 per liter zijn, zullen de komende tijd omhoog gaan. Dit zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme vrijdag 15 juni 2018 in het nieuws van Radio 10, aldus de Ware Tijd. 

Op dit moment doet volgens de bewindsman de regering er alles aan om de prijs van een liter benzine onder de Srd 7 te houden, maar dat zal ook niet lang meer standhouden. De regering kan niet meer in leveren dan de 17 cent die nu al uit de governmenttake wordt opgeofferd.

'De prijzen van brandstof gaan de lucht in vanwege de spanningen in het Midden-Oosten en de problemen in Venezuela. Er wordt veel minder geproduceerd. Ook politieke spanningen drijven de prijzen omhoog. Daar kunnen we niks aan doen.'

'Vergeleken met buurland Guyana, waar de brandstofprijzen al boven de 1 Amerikaanse dollar per liter zijn, zit Suriname nog ver onder. De brandstofprijzen gaan volgens prognoses langzaam om hoog. Zonder de ingreep van de regering is het eigenlijk al boven de Srd 7. Het is voor ons zaak om de prijs hanteerbaar te houden', aldus Tsang.

Panamese ex-president keert terug naar gevangenis na ziekenhuisopname

(Bron foto: Twittter)
Ricardo Martinelli (66) was in het ziekenhuis opgenomen vanwege hoge bloeddruk


De ex-president van Panama, Ricardo Martinelli (66), is donderdag 14 juni 2018 teruggekeerd naar zijn cel, nadat hij maandag in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege hoge bloeddruk. Die dag was hij door de VS uitgeleverd op beschuldiging van spionage in zijn land. 

Martinelli keerde donderdag terug in de gevangenis van El Renacer, op de oever van het Panamakanaal. De doktoren, die in opdracht van de procureur handelden, oordeelden dat zijn toestand 'stabiel' was.De VS leverden supermarktmagnaat Martinelli maandag uit aan Panama. Hij had er een jaar in de cel gezeten.

Martinelli wordt ervan beschuldigd publieke middelen aangewend te hebben in Panama om een spionagenetwerk op te richten toen hij het land leidde tussen 2009 en 2014. Hij wordt ervan verdacht meer dan 150 personen te hebben laten afluisteren, onder wie zakenmannen en journalisten.

Ook is hij verwikkeld in een twintigtal corruptiezaken.Op een zitting in Panama maandag, waar Martinelli onwel werd nadat hij enkele uren in de cel had gezeten, zei hij dat hij het slachtoffer was van mensenrechtenschendingen en van het gerechtelijke proces. Hij beschuldigde president Varela, zijn gewezen bondgenoot, een 'vendetta' tegen hem te leiden.

De slachtoffers van de telefoontaps vermoeden, dat het ex-staatshoofd uit de gevangenis probeert te raken met juridische spitsvondigheden en vrezen dat zijn misdaden onbestraft zullen blijven.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Belga/Twitter/YouTube)

Cocateelt in Colombia bereikt qua hoeveelheid historisch hoogtepunt

(Bron foto: ministerie van Defensie)
188.000 Hectare gebruikt om basisingrediënt cocaïne te telen, stijging 23% ten opzichte van 2017

- De cocateelt is sinds 2013 bijna verviervoudigd
- Inkomsten uit drugs en andere illegale activiteiten als goudwinning voeden herbewapening paramilitaire groepen en dissidente FARC-groepen


De cocateelt in Colombia is omhoog geschoten naar niveaus die in de geschiedenis van de cocaïnehandel ongezien waren, heeft de minister van Defensie donderdag 14 juni 2018 bevestigd.  

Volgens het SIMCI-meetsysteem (Sistema Integrado de Monitoreo de Cultivos Ilícitos). dat wordt beheerd door de nationale overheid en de Verenigde Naties, werd 188.000 hectare gebruikt om het basisingrediënt voor cocaïne te telen. Dit is een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar toen de regering begon met twee ambitieuze strategieën tegen narcotica om de illegale industrie de kop in te drukken


Het aantal wordt naar verwachting binnen enkele maanden bevestigd door het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit

Volgens het ministerie van Defensie werd 50.000 hectare met geweld uitgeroeid in 2017. Het Post-Conflicto ministerie zei, dat er sinds mei vorig jaar nog eens 16.750 hectare vrijwillig is uitgeroeid.

Toch is de cocateelt sinds 2013 bijna verviervoudigd. Boeren vervangen eenvoudig gedwongen vernietigde gewassen door nieuwe. Alleen de vrijwillig vernietigde gewassen worden gemonitord om recidive te voorkomen.

De toename van de cocateelt is een grote slag voor het vredesproces van het land met gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). De inkomsten uit drugs en andere illegale activiteiten zoals goudwinning voeden de herbewapening van paramilitaire groepen en dissidente FARC-groepen die de vooruitgang van het demobiliseren en ontwapenen van de guerrillastrijders ongedaan kunnen maken.

De FARC controleerde veel van de gebieden waar coca wordt verbouwd en heeft actief boeren geholpen hun coca-gewassen te verwijderen, legale gewassen te zaaien en zich bij de legale economie aan te sluiten. Rivaliserende groepen en drugshandelaren hebben zich echter heftig tegen de strategie verzet. Meer dan 200 cocaboeren zijn het afgelopen jaar vermoord, aldus hun federatie.

De veiligheidstroepen van Colombia hebben geen controle over het verlaten FARC-gebied en kunnen de guerrilla's en paramilitaire groepen die het platteland regeren niet confronteren. De oorlog tegen drugs, die ooit door de voormalige Amerikaanse president Richard Nixon was aangekondigd, lijkt voorbij te zijn en de narco's lijken gewonnen te hebben.

Bogota en Washington DC hebben sinds vorig jaar geweten, dat hun gezamenlijke anti- narcoticastrategie faalde, en dat is volgens sommigen al decennia lang.

De Verenigde Naties zijn vorig jaar met Colombia gaan samenwerken in een poging om de leefomstandigheden in de verarmde coca-groeiende gebieden te verbeteren en boeren in staat te stellen deel te nemen aan de legale economie door middel van gewasvervanging. Om deze inspanning te ondersteunen, hebben Amerikaanse en Colombiaanse functionarissen een vijfjarenplan opgesteld, waarin ze hopen de cocateelt de helft te verminderen, rekening houdend met internationale inspanningen om coca te verminderen door ontwikkeling en gewasvervanging.

In tegenstelling tot het mislukte 'Plan Colombia', dat coca probeerde uit te roeien door middel van bespuiting vanuit de lucht en gedwongen uitroeiing, hebben de twee landen een lange termijn strategie ontwikkeld die de cocateelt in 2023 moet hebben teruggedrongen. Terwijl ze doorgaat met het volgen van repressieve methoden zoals bespuiting vanuit de lucht en gedwongen uitroeiing, heeft de VS gezworen om ook te investeren in plattelandsontwikkeling en meer inspanningen om de transnationale drugshandel- en witwasorganisaties, die de belangrijkste elementen van de drugshandel vormen, te ontmantelen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

In Colombiaanse stad Medellín is een gebouw van 54 meter hoog opgeblazen

Gebouw was niet meer veilig en werd met honderd kilo aan explosieven neergehaaldIn het Colombiaanse Medellín is donderdag 14 juni 2018 een flatgebouw van 54 meter hoog opgeblazen. Het gebouw was niet meer veilig en werd daarom, met de hulp van honderd kilogram aan explosieven, neergehaald. Het gebouw had 18 verdiepingen en 44 appartementen en werd in 2009 gebouwd. 

Twee jaar lang was het bewoond, maar door schade aan het geraamte van het gebouw was het niet meer veilig.(Suriname Mirror/YouTube/El Colombiano)

Amerikaanse vicepresident Mike Pence bezoekt laatste week juni Brazilië, Ecuador en Guatemala

(Bron foto: Twitter)
'We zullen doorgaan met het ondersteunen van de mensen in Guatemala na vulkaanuitbarsting'


De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft donderdag 14 juni 2018 aangekondigd, dat hij in de laatste week van juni naar Brazilië, Ecuador en Guatemala zal gaan. Hij begint reis 26 juni in Brasilia, waar hij de Braziliaanse president Michel Temer zal ontmoeten. 

De volgende dag zal Pence in Manaus zijn, de hoofdstad van de Braziliaanse noordelijke staat die aan Venezuela grenst. De vicepresident heeft gezegd, dat hij aandacht wil besteden aan de zich verdiepende humanitaire crisis in Venezuela.

Pence zal de Ecuadoraanse president Lenin Moreno in Quito ontmoeten op 27 juni en de reis de volgende dag in Guatemala beëindigen.

Pence voegde Guatemala toe aan zijn derde reis naar Latijns-Amerika in minder dan een jaar. De reis komt na de recente vulkaanuitbarsting waarbij minstens 110 mensen om het leven kwamen en nog eens 200 weorden vermist. De vicepresident zei, dat de VS op verzoek van de regering van president Jimmy Morales helpt bij het vervoer van slachtoffers van brandwonden voor behandeling en het sturen van noodhulp.


'We zullen doorgaan met het ondersteunen van de mensen in Guatemala bij hun herstel en wederopbouw, want dat is wat goede buren doen', zei Pence tijdens het National Hispanic Prayer Breakfast.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

Prehistorische schelpenheuvels in Zuid-Brazilië lijden onder groeiende vastgoedmarkt en grondspeculatie

De grote schelpheuvel van Garopaba do Sul lijdt al schade


Zogenaamde schelpenheuvels zijn heilige inheemse vindplaatsen en begraafplaatsen


Een groeiende vastgoedmarkt en het speculatief kopen van grond eisen hun tol van de prehistorische schelpenheuvels in Zuid-Brazilië. De Schelpheuvel van Garopaba do Sul is bijna acht verdiepingen hoog en beslaat 100.000 vierkante meter, maar is niet in een goede staat, omdat de groeiende vastgoedmarkt en het speculatieve kopen van nabijgelegen land hun tol eisen.Zogenaamde schelpenheuvels zijn heilige inheemse vindplaatsen en begraafplaatsen. Ze worden verondersteld prehistorische stapels huishoudelijk afval te zijn, grotendeels met schelpen en werden gebouwd door eeuwen heen.

De federale- en militaire politie van Brazilië zijn belast met het beschermen van archeologische vindplaatsen. Maar, ambtenaren zeggen dat ze onderbemand zijn, met weinig middelen om de gebieden te bewaken.

(Suriname Mirror/TRT World/YouTube)

Aantal doden in Nicaragua van protesten tegen regering-Ortega gestegen tot 155

(Bron foto: Twitter)
Laatste dode is de 15-jarige altaarjongen Ulises Santiago Gogo...


Het aantal doden in Nicaragua van protesten tegen de regering van president Daniel Ortega is toegenomen tot 155, nadat een 15-jarige jongen werd doodgeschoten, aldus autoriteiten. De katholieke kerk rouwde donderdag om de dood van de jonge altaarjongen Ulises Santiago Gogo, die het slachtoffer werd van een verrassingsaanval door 'paramilitairen' van de regering, zo meldt persbureau EFE vrijdag14 juni 2018.

'De boodschap die zojuist is binnengekomen heeft me doen huilen, God heeft Sandor Dolmus verwelkomd in het hemelaltaar, een altaarjongen die vandaag door paramilitairen in Leon is vermoord', zei bisschop Silvio Baez.


De altaarjongen was met andere kinderen en buren, toen de paramilitaire groep het hoofdkwartier van het regerende Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) verliet en kogels op hem vuurden, vertelde priester Victor Morales van het bisdom Leon aan verslaggevers.

De jonge man werd in de borst geschoten met een hoogwaardig vuurwapen en stierf een paar minuten later, zei de priester. Dolmus was een altaarjongen in de kathedraal van Maria-Tenhemelopneming in Leon, geklasseerd als Unesco-werelderfgoed.Naast de doden raakten ongeveer 1.000 mensen gewond tijdens de burgerlijke onrust die begon op 18 april.

De regering van Ortega, die de afgelopen 11 jaar heeft geregeerd, beschuldigt oppositiegroepen van het 'criminele geweld' en ontkende berichten over 'oproersquadrons of paramilitaire groepen die banden hebben met de regering' die de demonstranten de schuld geven voor de doden.


(Suriname Mirror/EFE/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Vliegtuigen zouden pesticiden hebben gelost op betogers tegen de regering van Nicaragua

(Bron foto: AP)
Onderzocht wordt of de substantie de pesticide Cipermetrina was

Mensen die de scherp geurende substantie inademden, voelden zich duizelig en moesten braken


Een mensenrechtenorganisatie in Nicaragua onderzoekt berichten, dat vliegtuigen pesticiden zouden hebben gelost op betogers die protesteerden tegen de regering. Dat maakte de organisatie donderdag 14 juni 2018 bekend, terwijl hoofdstad Managua verlamd was door een algemene staking. 

De organisatie Asociacion Nicaraguense Pro Derechos Humanos (ANPDH) ontving berichten van het vermoedelijke gebruik woensdag van een pesticide in Diriamba en Jinotepe, ten het zuiden van de hoofdstad, zei ANPDH-directeur Alvaro Leiva.


Mensen die de scherp geurende substantie inademden, voelden zich duizelig en moesten braken, zei Leiva. ANPDH kreeg gelijkaardige berichten vanuit Masaya, vlakbij de hoofdstad, eerder deze maand.Leiva zegt, dat onderzocht wordt of de substantie de pesticide Cipermetrina was, 'een gif dat zeer gevaarlijk is voor de gezondheid'.

Een 24 uursstaking, waartoe de oppositie had opgeroepen, verlamde Managua, zeggen getuigen. Vele straten waren verlaten - er waren amper auto's te zien en winkels waren gesloten. Sommige inwoners toonden hun verzet door te trommelen op potten en blikken, te fluiten, en op plastic toeters te blazen, zei een bewoner van de wijk El Eden. In andere steden was er sprake van gelijkaardige protesten.


(Suriname Mirror/Havana Times/Belga/YouTube/Twitter)