maandag 6 april 2020

Oud-Boliviaanse president Morales wijdt zijn ontslag aan 'lithiumcoup'

'Onze regering heeft aangetoond dat een ander Bolivia mogelijk is, met een sociaal ontwikkelingsproject'


Verkiezingen, gepland voor 3 mei, vanwege Coronavirus zijn afgelast


De voormalige Boliviaanse president Evo Morales (2006-2019) koppelt de Boliviaanse inspanningen op het gebied van lithiumwinning aan de staatsgreep die zijn mandaat op 10 november beëindigde, waardoor hij ontslag nam als gevolg van militaire druk en de feitelijke regering van het land. 

In een interview dat zaterdag 4 april 2020 aan het tijdschrift Revista Forum werd gegeven en op maandag door verschillende media werd uitgezonden, legde Morales uit, dat 'de lithiumcoup te wijten was aan het feit dat we de grootste lithiumreserves ter wereld hebben, groter dan Chili en Argentinië, en we een eigen lithium-industrialisatieproject hadden en de Verenigde Staten hebben ons dit beleid niet vergeven.'

Hij merkte op, dat 'we experimenteerden met proefinstallaties om lithiumbatterijen en andere producten met toegevoegde waarde te maken. Op deze manier hadden we meer soevereiniteit kunnen hebben als het ging om het bepalen van de internationale prijs van het product.'


De voormalige president wees erop dat 'de klap voor het economische model (is gebeurd), omdat we hebben aangetoond dat een ander Bolivia mogelijk is. Tijdens mijn 13 jaar in functie had Bolivia de hoogste groei in Latijns-Amerika in zes jaar, en zonder de steun van financiële organisaties zoals het IMF. Onze regering heeft aangetoond dat een ander Bolivia mogelijk is, met een sociaal ontwikkelingsproject.'


Morales herinnerde zich, dat sinds de verkiezing van zijn politieke partij, Movimiento al Socialismo (MAS), er opeenvolgende pogingen tot een staatsgreep waren, te beginnen met de rechtervleugel tot aan de democratie van het land, allemaal met 'Amerika's handen achter zich'.

Hij legde uit, dat zijn ontslag uit het presidentschap en het daaropvolgende vertrek uit Bolivia (Morales is momenteel een politieke vluchteling in Argentinië) een maatregel was om het Boliviaanse volk te beschermen, aangezien de staatsgrepen van de militaire politie, de strijdkrachten en extreemrechts, gesteund door de Verenigde Staten, dreigden met 'bloedvergieten'.

Voor Morales hebben de mensen die de staatsgreep steunden er spijt van gehad en zijn er de komende dagen onzekerheden, aangezien de verkiezingen, gepland voor 3 mei, vanwege de SARS-CoV-2-virusepidemie zijn afgelast.
 

(Suriname Mirror/Prensa LatinaYouTube/Twitter)

Bijna 5.000 mensen in Chili positief getest op nieuwe coronavirus en 34 mensen overleden

Cijfers tonen 'een constante neerwaartse trend' in het besmettings- percentage


Het Chileense ministerie van Volksgezondheid zei zondag 5 april 2020, dat 4.471 mensen positief zijn getest op het nieuwe coronavirus en dat 34 mensen zijn gestorven aan de ziekte. Terwijl 310 nieuwe gevallen werden ontdekt, tonen de cijfers 'een constante neerwaartse trend' in het besmettingspercentage, zei minister van Volksgezondheid Jaime Manalich.



In de afgelopen 24 uur zijn zeven patiënten overleden, wat het dodental op 34 brengt. Van de bevestigde gevallen zijn er 252 aan beademing geplaatst en 36 verkeren in kritieke toestand.

De laatste resultaten hebben ertoe geleid, dat de regering de totale quarantaine in 14 steden in het hele land heeft verlengd en gebieden met een toenemend aantal gevallen heeft afgezet met de hulp van politie en militairen.

Het heeft ook de volledige quarantaine op twee locaties, Puerto Williams en Rapa Nui, opgeheven, hoewel er speciale maatregelen zouden worden getroffen op de luchthavens in het gebied en de toegangspoorten. In het hele land is er vanaf 22.00 uur een avondklok tot 05.00 uur.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Regering Chili wil vonnissen gevangen mensenrechtenschenders omzetten in huisarrest

Chili wil overbevolking in gevangenissen terugdringen om uitbreiding van Covid-19 in die faciliteiten te beteugelen


De regering en de oppositie in Chili worden geconfronteerd met nieuwe botsingen over de gevoelige kwestie van de mensenrechten, nu vonnissen van gevangenen voor misdaden tegen de menselijkheid worden omgezet in huisarrest. 


Het congres verwierp deze week een wetsvoorstel om gevangenisstraffen van oudere gevangenen en vrouwen met jonge of zwangere kinderen om te zetten in huisarrest, dat tot doel heeft de overbevolking in gevangenissen terug te dringen om de uitbreiding van Covid-19 in die faciliteiten te beteugelen. Het gaat om ongeveer 1.300 gevangenen.

Het voorstel is mislukt, omdat de rechtse parlementsleden dat ook ten goede wilde laten komen aan de gevangenen van de gevangenis van Punta Peuco, die straffen uitzitten voor ernstige misdrijven voor misdaden tijdens de dictatuur (1973-1990), en toen ze faalden, stemden ze tegen, omdat het 'discriminerend' zou zijn.

In een oplossing die de oppositie met grote achterdocht opvat, kondigde president Sebastian Piñera aan' dat hij volgende week een 'additief veto' naar het Congres zal sturen om het initiatief te bevorderen. Hij zal er ook bij het Congres op aandringen om in 2018 ingediend 'humanitair wetsvoorstel' ter goedkeuring in te dienen, dat tot doel heeft gevangenen ouder dan 75 jaar die de helft van hun straf hebben uitgezeten, het onmiddellijke risico te lopen te overlijden of een totale handicap te lijden, om een ​​afkoop van hun vonnissen.

Op de vraag of deze wet ook gevangenen voor mensenrechtenschendingen zou omvatten, zei de minister van Justitie, Hernan Larrain, dat 'mensen niet zijn uitgesloten voor het plegen van een bepaalde misdaad', wat voor velen een onderscheiding is voor gevangenen voor misdaden van de dictatuur.



Carmen Hertz, lid van de Mensenrechtencommissie van de Kamer van Afgevaardigden, zei dat het niet verrassend is 'dat ze proberen te profiteren van de pandemie en de wereldwijde crisis, om deze personages vrij te laten. Het is nog een overtreding tegen de Chileense samenleving en haar geheugen.'

De Partido Progresista (PRO) van haar kant hekelde in een verklaring dat 'we in de aanwezigheid zijn van een manoeuvre door de regering en parlementariërs van Chile Vamos, bestemd om straffeloos de schendingen van de mensenrechten te bevorderen'.

(Ssuriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Costa Rica weigert toegang tot land aan toeristen en niet-ingezeten buitenlanders tot eind april

Daniel Oduber Quirós International Airport. Liberia, Guanacaste
Costa Rica heeft totaal 467 gevallen van nieuwe coronavirus en twee doden


Costa Rica heeft de toegangsbeperkingen in reactie op de coronavirus pandemie verlengd tot 30 april. Tot ten minste het einde van de maand zal Costa Rica toeristen en niet-ingezeten buitenlanders de toegang weigeren, zo  maakte het ministerie van Openbare Veiligheid maandag 6 april bekend. 

De beperking is van toepassing op de locaties van binnenkomst van het land via land, lucht of zee. Er kan een uitzondering worden gemaakt voor 'humanitaire gevallen', aldus minister van Openbare Veiligheid Michael Soto, maar die gevallen moeten worden goedgekeurd door de immigratiedienst, het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken.



Oorspronkelijk was de gedeeltelijke sluiting van de grens gepland tot 13 april. Burgers, inwoners en toeristen mogen Costa Rica nog steeds verlaten. Toeristen en ingezetenen (niet-staatsburgers) die vertrekken, mogen het land pas op 1 mei weer binnenkomen. Voor iedereen die betrapt wordt op illegale binnenkomst in het land, wordt hun verblijfsstatus ingetrokken, zei Soto.

Bovendien krijgen burgers en inwoners die Costa Rica binnenkomen een verplichte 14-daagse quarantaine toegewezen door de immigratiepolitie.

Costa Rica heeft in totaal 467 gevallen van het nieuwe coronavirus en twee sterfgevallen tot en met maandag 6 april bevestigd.

'Costa Rica heeft tot nu toe geen sterke toename van het aantal gevallen gehad', zei minister van Volksgezondheid Daniel Salas. 'Dat is te danken aan enkele van de maatregelen die we hebben genomen, en ook aan de reactie van het publiek.'


Volgens de Amerikaanse ambassade zijn de commerciële vluchten tussen de Verenigde Staten en Costa Rica stopgezet. Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn van plan begin mei de vluchten tussen de landen te hervatten, maar dat kan veranderen.

Het ministerie van Volksgezondheid blijft burgers en inwoners vragen niet-essentiële reizen te vermijden en waar mogelijk thuis te blijven.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twittet)

Belfort (ABOP) ergert zich aan de zogenaamde lock down

'Dit is geen lock down, kan het virus alleen in de avond verspreid worden?' 😉🤣


De West beweert in haar editie van zaterdag 4 april 2020, dat de situatie in het land momenteel dusdanig is verergerd, dat velen het niet meer zien zitten. Om de bevolking tegen de verspreiding van Covid-19 te behoeden, heeft de overheid een partiële lock down, avondklok in gewoon Nederlands afgekondigd. Ook drukt de overheid de samenleving op het hart, zoveel mogelijk thuis te blijven indien het niet nodig is over straat te gaan. 

ABOP-parlementariër Edward Belfort, stelt dat de criminaliteit hierdoor ook drastisch gaat stijgen. 'We weten dat het allemaal goed is bedoeld, het is voor onze eigen veiligheid dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Echter moeten we niet vergeten, dat terwijl wij thuis zitten, een aantal mensen brodeloos wordt gemaakt. Als we kijken naar de boothouders, de marktventers, en de kleine ondernemers die door het Covid-19-virus hun hossel moeten sluiten. Deze keten moeten we helemaal niet onderschatten.'

Volgens Belfort is de aanpak van het virus goed, maar ergert zich aan de zogenaamde lock down. 'Dit is geen lock down, kan het virus alleen in de avond verspreid worden? Er zitten zoveel mensen thuis met financiële problemen, alles blijft hetzelfde, behalve de uitgaven. De schulden worden hoger zelfs.' 

Ook zegt hij, dat burgers binnenkort uit verveling rare keuzes gaan maken. Momenteel zitten een heleboel mensen thuis, zonder inkomen. 'We gaan heel binnenkort een periode tegemoet, waarbij men uit frustratie gaat inbreken. Want op den duur raakt de voorraad goederen op en ze hebben al geen inkomen. Dus dan krijg je criminaliteit', aldus Belfort.

De politicus stelt, dat de regering juist op dit moment zou moet inkomen met een oplossingsmodel, voor degenen die het financieel zwaar hebben. 'De regering moet een tegemoetkoming bieden aan mensen die het hard nodig hebben. Want toen de Indiase president ons land een bezoek bracht, was er wel geld vrijgemaakt voor onnodige dingen. Waarom kan dat nu niet, nu daar het om je eigen bevolking gaat?', vraagt Belfort zich af.

Tot slot stelt Belfort voor, dat er een methode voor de studenten gecreëerd moet worden om de studie-achterstand veroorzaakt door het virus in te lopen. 'Het examen is nu in gedrang, de leerlingen zijn vreselijk achter. De overheid zou nu juist met een manier moeten komen waardoor het onderwijs op een laag pitje voortgezet kan worden. De methode van onderwijsminister Ferrier gaat niet werken, omdat niet alle kinderen, in het binnenland vooral, over een televisie en stroomvoorziening beschikken. Die kinderen in het binnenland hebben nu een dubbele achterstand, want ze hadden die al behoorlijk. Ik stel voor, dat er met goede voorlichting en preventieve maatregelen, er toch tot misschien 11 uur ‘s morgens les kan worden gegeven in het binnenland. Want het is nog niet zover', aldus Belfort.

Sapoen (HVB): 'Discussie politici uit oppositie en Staatsolie-directeur wordt gevoerd over mogelijke verkoop aandelen uit Blok 58 heel voorbarig en brengt bedrijf onnodig in beroering'

'Verkoop aandelen op basis toekomstige olievoorraden is domste wat regering kan doen'


Raymond Sapoen, partijleider van HVB, stelt dat de discussie die door bepaalde politici uit de oppositie, maar ook de directeur van Staatsolie wordt gevoerd over de mogelijke verkoop van 20% aandelen uit Blok 58 en de Study Area, heel voorbarig is en brengt het bedrijf onnodig in beroering. Dit schrijft Starnieuws maandag 6 april 2020.

'Beroering die we volstrekt niet kunnen gebruiken in deze Corona lockdown situatie. Verkoop van aandelen op basis van toekomstige olievoorraden is het domste wat de regering kan doen waar bovendien het zo is zoals directeur Rudolf Elias vaststelt, dat alleen Staatsolie formeel partij is en kan verkopen', stelt Sapoen.

De politicus vindt het belangrijk, dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen of Financiën zich hierover duidelijk uitlaten ter voorkoming van allerlei ongefundeerde uitlatingen. Overigens kan uit de bewuste uitgelekte brief van een Chinese conglomeraat nergens worden geconcludeerd, dat een soortgelijke deal aan de orde is. Wat wel duidelijk is, dat er reeds geruime tijd internationale belangstelling is getoond voor partnership binnen toekomstige ontwikkelingen in de sector en als de regering daartoe initiatieven onderneemt, is daar niets mis mee.

'Uiteindelijk zal het Staatsolie zelf zijn die op basis van commerciële overwegingen het besluit moet nemen met wie ze financiële deals wenst af te sluiten voor de toekomst', benadrukt Sapoen.

Een 20% participatie in de significante olievelden vergt een miljardeninvestering. 'We moeten niet vergeten, dat de regering uit hoofde van haar verantwoordelijkheid, toen het bedrijf op hete kolen zat in 2016, een lening van ruim US$ 300 miljoen faciliteerde uit het Oppenheimer Funds. Ook dat Staatsolie in staat werd gesteld in 2014 zich met 25% in te kopen in de goudoperaties van Surgold is daar een voorbeeld van. Ik zal de eerste zijn die op de bres zal springen wanneer ondoordacht olieopbrengsten voor de huidige en de toekomstige generaties zullen worden verkwanseld, want dan kunnen we liever de olie rustig in de bodem laten.'

President Bouterse maakt in tv-toespraak maatregelen bekend inzake Covid-19

Minister Akiemboto en Staatsolie-directeur Elias ontkrachten dat regering aandelen gaat verkopen in Blok 58


President Desi Bouterse heeft zich sinds het weekend teruggetrokken op Saramacca, waar hij diverse gesprekken voert met instanties over te nemen maatregelen die te maken hebben met Covid-19. Een toespraak tot de natie, die opgenomen is, wordt vanavond, maandag 6 april 2020, om 20.00 uur uitgezonden via diverse media, aldus Clifton Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut, op Starnieuws. 

De president heeft zich gebogen over verschillende vraagstukken en weet dat veel ondernemingen en personen het moeilijk hebben. Nagegaan is hoe mensen tegemoet gekomen kunnen worden om het hoofd boven water te kunnen houden.

Naast maatregelen inzake Covid-19, komen ook minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en Staatsolie algemeen directeur Rudolf Elias aan het woord. Zij zullen betichten ontkrachten  dat de regering aandelen gaat verkopen in Blok 58, waar onlangs twee significante olievondsten zijn gedaan.

Coronavirus pandemie heeft grote kloof tussen arm en rijk in Peru en elders in Latijns-Amerika onder de aandacht gebracht

(Bron foto's: AP Photo/Rodrigo Abd)
'Het virus heeft het egoïsme van de mens benadrukt'


César Alegre duwt een winkelwagentje met twee kinderen en komt uit het groot, vervallen huis in de buurt van het presidentieel paleis van Peru, dat wordt gedeeld door 45 gezinnen, om voedsel te zoeken. Soms bedelt hij op markten. Soms verkoopt hij snoepjes. Het is een taak die in de beste tijden moeilijk was, maar met een quarantaine van een maand die 32 miljoen Peruanen heeft gedwongen thuis te blijven en restaurants en voedselkeukens te sluiten, is het veel moeilijker geworden.

'We eten een of twee keer per dag', zegt de 52-jarige, die zegt dat hij in zes verschillende gevangenissen heeft gezeten voor diefstal. Veel van de ongeveer 100 bewoners van het huis met drie verdiepingen zijn ex-veroordeelden die geen werk kunnen vinden. Het oude gebouw ligt tegenover de San Lazaro-kerk in Lima, die in 1650 werd opgericht als ziekenhuis voor vluchtelingen bij een uitbraak van lepra.

Alegre en zijn kinderen, vergezeld door een handvol buren, beginnen normaal gesproken ongeveer 3 kilometer te lopen naar een markt waar ze om eten vragen. De kooplieden geven hun aardappelen, vleesbotten en overrijp fruit dat niemand wil kopen. Maar, tegenwoordig weigeren de kooplieden hen zoveel mogelijk voedsel te geven, omdat hun verkoop is gedaald door de pandemie en de strikte maatregelen die de mensen thuis hebben gehouden en de restaurants hebben gesloten die hun goederen zouden kopen.

'Het zijn landlopers', zei een vleesverkoper van de bewoners van het gebouw van Alegre, die de bijnaam 'Luriganchito' of 'Kleine Lurigancho' heeft gekregen, naar Peru's meest bevolkte gevangenis, vanwege het aantal of ex-veroordeelden die daar verblijven. De verkoper zei twee weken geleden, dat een jongeman uit het gebouw een zak vis heeft gestolen. Naast bedelen op markten, verkoopt Alegre ook snoep in bussen. Tegenwoordig dragen passagiers gezichtsmaskers en houden niet van vreemden die in de buurt komen. 'Het virus heeft het egoïsme van de mens benadrukt', zei hij.

De pandemie heeft de grote kloof tussen arm en rijk in Peru en elders in Latijns-Amerika onder de aandacht gebracht, en economen zeggen dat een dreigende recessie die erger is dan welke dan ook sinds de Tweede Wereldoorlog de lankmoedige armen van het continent in nog meer erbarmelijke omstandigheden zou kunnen brengen.

Luis Mendoza trekt voor de grap een haarnet over zijn gezicht dat hem is gegeven door een groep die beschermende uitrusting uitdeelt buiten een populaire markt waar hij komt om eten te bedelen met zijn 2-jarige dochter Alejandra, in Lima, Peru.
'De economische impact van wat er gebeurt is ongekend', zei de Peruaanse minister van Economie, María Alva. Voor de meeste mensen veroorzaakt het nieuwe coronavirus milde of matige symptomen, zoals koorts en hoest die binnen twee tot drie weken verdwijnen. Voor sommigen, vooral ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen, kan het een ernstigere ziekte veroorzaken, waaronder longontsteking en overlijden.

Per zondagavond 5 april 2020 had Peru 2.281 bevestigde gevallen van coronavirus, met 83 sterfgevallen. 

De regering heeft de verboden en blokkades gestaag aangescherpt om de verspreiding van het virus te vertragen. Afgelopen week heeft het bevolen dat alleen mannen op maandag, woensdag en vrijdag het huis kunnen verlaten, terwijl alleen vrouwen op dinsdag, donderdag en zaterdag uit mogen. De reizen kunnen alleen naar de markt, apotheek of bank gaan. Om de humanitaire ramp aan te pakken, is Peru begonnen met het verdelen van ongeveer 400 miljoen dollar om 12 miljoen armen een maand lang te voeden.

Grace Lopez en Iunzu Asca maken hun huiswerk zittend op een stoep in het vervallen gebouw waar ze wonen, bijgenaamd 'Luriganchito' naar de meest bevolkte gevangenis van het land, in Lima, Peru.
Maar, het geld lijkt de meeste families in het uitgestrekte gedeelde huis van Alegre niet te bereiken. Het gebouw in de Rimac-wijk van Lima is een overblijfsel uit het historische tijdperk van het gebied en heeft nog steeds balkons uit de betere tijd. Maar, binnen de nu gebarsten muren is een wirwar van smalle, donkere doorgangen die naar vochtige kleding en marihuana ruiken. Kinderen rennen er blootsvoets doorheen terwijl kakkerlakken zich verspreiden om te voorkomen dat ze worden verpletterd. De bewoners hebben verhalen over pech en hard leven.

Santos Escobar, een 68-jarige voormalige mokverkoper, belandde in 'Luriganchito' nadat zijn huis tweemaal was afgebrand. Bij de eerste brand stierven twee van zijn zes dochters. Bij de tweede keer waren zijn beide benen verbrand. De 59-jarige Nélida Rojas kreeg twee jaar geleden een beroerte die haar gedeeltelijk verlamde. Ze gebruikt nu krukken en smeekt om aalmoezen. Nilú Asca is een 24-jarige alleenstaande moeder met twee dochters. De jongste is 2 en heeft een soort heupdislocatie of probleem waardoor ze een gipsverband moet dragen.

Alegre eet met zijn kinderen in hun kleine kamer en kijkt naar het nieuws op een oud televisietoestel. Hij gelooft dat de plundering wordt voorkomen door de inzet van 140.000 geüniformeerde agenten om de voedselmarkten en banken te bewaken. Maar, zijn langetermijnvisie is niet optimistisch. 'Er zijn veel wanhopige mensen. Ze kunnen opstaan ​​als ze geen hulp krijgen ', zei Alegre.

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Braziliaanse staat Maranhao vraagt federale regering troepen Nationale Garde te sturen naar inheemse gebied Arariboia

Sinds november zijn vijf Guajajara-inheemsen vermoord

In dit videobeeld van september 2019 Paulo Paulino Guajajara, een boswachter die het inheemse reservaat Arariboia beschermt, met zijn geïmproviseerde wapen in het reservaat in de staat Maranhao, Brazilië. (Documentaire Iwazayzar - Guardioes da Natureza via AP)

De Braziliaanse staat Maranhao vraagt ​​de federale regering om troepen van de Nationale Garde naar het inheemse gebied Arariboia te sturen na een reeks aanvallen, waaronder vijf moorden, gericht op stamleden die bekend staan ​​om hun strijd tegen illegale ontbossing. 

De staatsautoriteiten zeiden dat ze besloten federale hulp te zoeken, nadat Antonio Filho Providjncia Guajajara, een lid van de inheemse Guajajara-stam, op 4 april in het hoofd werd geschoten. Hij werd levend teruggevonden en naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht.

De aanval gebeurde slechts een paar dagen nadat een ander lid van zijn inheemse gemeenschap was gedood. Op 31 maart werd Zezico Guajajara, een leraar die herhaaldelijk illegale houtkap aan de kaak had gesteld, doodgeschoten aangetroffen op een weg nabij zijn dorp. Sinds november zijn vijf Guajajara-mannen vermoord.

'Ik verzoek de Nationale Garde naar het inheemse gebied, een federaal gebied, te sturen om verdere conflicten en sterfgevallen te voorkomen', schreef de staatssecretaris voor mensenrechten, Francisco Gongalves, in een brief aan minister van Justitie en Openbare Veiligheid, Sergio Moro. In de brief werd verwezen naar 'groeiende interne conflicten' op het inheemse grondgebied, evenals naar de banden met de georganiseerde misdaad in de regio.

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Inheemse gemeenschap in Brazilië verbant goudzoekers om risico op coronavirus te verminderen

(Bron foto: Carl de Souza-AFP)
Illegale goudzoekers stemmen in met vertrek uit Kayapo-gebied voor onbepaalde tijd

Virus kan dodelijk zijn voor de naar schatting 900.000 inheemsen van Brazilië


Terwijl het nieuwe coronavirus voor het eerst de inheemse gemeenschappen van Brazilië bereikt, heeft een dorp dat zichzelf probeert te beschermen in het Amazone-regenwoud een zeldzame overwinning behaald: illegale goudzoekers stemmen in met vertrek voor onbepaalde tijd.

Kayapo-leiders uit het dorp Turedjam onderhandelden met meer dan 30 goudzoekers, die er allemaal mee instemden de activiteiten te staken en hun uitrusting in de loop van vorige week te verwijderen, zonder vaste datum wanneer - of als - ze zullen terugkeren.


De actie kan de duizelingwekkende ontbossing van het land helpen vertragen als andere inheemse groepen dit voorbeeld proberen te volgen, zeggen milieuactivisten. Voor de ongeveer 400 inheemse bewoners van Turedjam, in de Braziliaanse deelstaat Para, was de beslissing een kwestie van leven en dood. 'We willen niet langer dat de goudzoekers door de dorpen circuleren. Ze stemden ermee in om te vertrekken', vertelde Takatkyx Kayapo, een van de gemeenschapsleiders die met de goudzoekers onderhandelden, aan de Thomson Reuters Foundation.

Brazilië heeft meer dan 11.000 gerapporteerde nieuwe gevallen van coronavirus en meer dan 400 sterfgevallen. Het eerste geval onder inheemse gemeenschappen werd op 1 april bevestigd. Gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat het verspreidende virus dodelijk kan zijn voor de naar schatting 900.000 inheemse bevolking van Brazilië, die eeuwenlang is gedecimeerd door door Europeanen veroorzaakte ziekten, van pokken en malaria tot griep. Nu de mijnbouw in Turedjam is onderbroken, geldt dat ook voor de meedogenloze bomenkap waar goudzoekers mee bezig zijn om het land vrij te maken voor graafwerkzaamheden, zegt de lokale bevolking.

Ontbossing is een chronisch probleem in Brazilië, de thuisbasis van ongeveer 60% van de Amazone, 's werelds grootste tropische regenwoud, dat enorme hoeveelheden broeikasgassen absorbeert die klimaatverandering veroorzaken. Met een geschatte bevolking van meer dan 4.500 zijn de Kayapo een van de gemeenschappen die het meest zijn getroffen door ontbossing door illegale goudzoekers, volgens dorpelingen en inheemse mensenrechtenactivisten.


Volgens cijfers van de regering hebben van 2016 tot 2019 goudwinningsactiviteiten op inheems land van Kayapo in Para geleid tot het kappen van meer dan twee keer zoveel bomen als in de afgelopen 35 jaar. In totaal is sinds 1980 meer dan 8.200 hectare bos vernietigd door kleinschalige goudzoekers - of garimpeiro's - in de staat. Dorpelingen in Turedjam zeiden dat op het hoogtepunt van de mijnbouwactiviteit in het gebied tot 70 bulldozers konden gezien worden terwijl ze hun land op elk moment opgraven.

Sinds president Jair Bolsonaro in januari 2019 aantrad, heeft Bolsonaro gezworen de inheemse bevolking in de Braziliaanse samenleving op te nemen en hun levensstandaard te verhogen door mijnbouw en commerciële landbouw op hun reservaten toe te staan.

De stijgende prijs van goud in combinatie met de retoriek van de president heeft de afgelopen vijf jaar geleid tot een goudkoorts in het land. Voor sommige Braziliaanse inheemse gemeenschappen is het verlenen van mijnbouwrechten aan goudzoekers zonder vergunning een essentiële bron van inkomsten geworden. Anderen, zoals de Kayapo in Turedjam, hebben hun land zien overgenomen worden door illegale goudzoekers en zeggen dat ze meestal niet bij machte zijn het te stoppen.

Takatkyx, de leider van de Kayapo, zei dat de meeste dorpelingen in Turedjam tegen de mijnbouw zijn, en de nieuwe uitbraak van het coronavirus heeft hen de mogelijkheid geboden om hun land terug te nemen. De goudzoekers, ook bezorgd over hun eigen gezondheid, hebben afgesproken te vertrekken totdat het gevaar van het virus is verdwenen. Daarna zullen verdere onderhandelingen beslissen of ze terugkomen.

'We wilden altijd de mijn sluiten. Met het risico van besmetting in de gemeenschap, hielden we de bijeenkomst en was iedereen het daarmee eens', zei Takatkyx. 'Naast Para komen veel goudzoekers uit andere regio's, het is een heel groot risico. Als de pandemie voorbij is, hebben we nog een bijeenkomst om te bespreken wat we moeten doen. Ons idee is om de mijnbouw definitief te sluiten', zei hij.

Een woordvoerster van het agentschap voor inheemse zaken van de regering, FUNAI, bevestigde in een e-mail dat Turedjam het eerste dorp is dat goudzoekers verbiedt sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus. Het agentschap zei, dat het geen rol speelde in de onderhandelingen tussen de Kayapo en de goudzoekers, en voegde er alleen aan toe, dat het op het gebied van illegale mijnbouw werkt om 'de integriteit van inheemse gronden te behouden' en 'illegale activiteiten te bestrijden' met de hulp van de federale politie en Ibama, het milieuagentschap van Brazilië.

Ibama weigerde commentaar te geven op wat er in Turedjam gebeurde, maar zei in een e-mail dat het, samen met FUNAI en andere instellingen, regelmatig 'kritieke gebieden' in de gaten houdt waar illegale mijnbouw plaatsvindt.

De virusuitbraak heeft de regering de gelegenheid geboden om territoriale beschermingswetten tegen illegale mijnbouw af te dwingen, zei Felipe Milanez, professor aan de Federal University of Bahia. 'De tijd om de mijnen definitief te sluiten is gekomen', vertelde Milanez, een politiek ecoloog die al meer dan tien jaar onderzoek doet in Turedjam, aan de Thomson Reuters Foundation.

De reactie van Turedjam op de uitbraak kan als inspiratie dienen voor andere inheemse gemeenschappen in Brazilië, waarvan het land niet alleen door goudzoekers is overgenomen, maar ook door houtkappers, commerciële veehouderijen en de agribusiness, zei Milanez. Nu krijgen overheidsinstanties en de federale politie, die vaak bekritiseerd worden, omdat ze de inheemse landen niet hebben beschermd, de kans om 'een netwerk van illegale goudzoekers die op dit moment hun kracht hebben verloren, uit te schakelen', voegde hij eraan toe.

Marcio Santilli, mede-oprichter van het natuurbeschermingsinstituut Instituto Socioambiental, en een voormalig president van FUNAI zei, dat zelfs met de pandemische vertragende mijnbouw in het land, het onwaarschijnlijk is dat illegale operaties definitief worden stopgezet. 'Goudwinning is overal een praktijk die volledig buiten de staatscontrole ligt', zei hij.

De regering zou zich nu moeten concentreren op het helpen vinden van nieuwe inkomstenbronnen voor degenen die zich bezighouden met illegale mijnbouw en de inheemse gemeenschappen die financieel op de praktijk vertrouwen, zei hij. 'Het is noodzakelijk om meer tastbare economische alternatieven te genereren voor de mensen die deze realiteit beleven', zei hij.

(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/CNews/Twitter)

Twee nieuwe corona-besmettingen op Curaçao

Er zijn op dit moment 13 besmettingen op Curaçao


Epidemioloog Izzy Gerstenbluth maakte vandaag, maandag 6 april 2020, in de persconferentie bekend, dat er twee nieuwe corona-besmettingen zijn gemeld op Curaçao. Dit meldt Paradise FM.

Het gaat om de resultaten van de tests die eerder nog onduidelijk waren. Er zijn dus op dit moment 13 besmettingen op Curaçao.


Gerstenbluth benadrukt, dat het daarom juist nu belangrijk is dat iedereen zich aan de maatregelen houdt om lokale besmettingen te voorkomen. 'Als we hier doorheen komen kunnen we gaan kijken naar versoepeling van de maatregelen.'

Het gaat om lokale besmettingen, de dertiende besmetting is een contact van de twaalfde besmetting. Deze personen zijn niet in het buitenland geweest.

Jongen (20) tijdens avondklok doodgestoken om Srd 20.....

Slachtoffer en dader (22) kregen woordenwisseling over Srd 20


De 20-jarige Severino Helderberg, meer bekend als Boepie, is vanochtend vroeg, maandag 6 april, in de lockdown periode, in de Charlottenburgweg in het werkresort van politie Santodorp doodgestoken door de 22-jarige O.A., zo bericht het Korps Politie Suriname.

De steekpartij vond plaats nabij een locatie in de Charlottenburgweg waar onder andere gedobbeld wordt.

Uit het voorlopig politieonderzoek is naar voren gekomen, dat A. en Severino een woordenwisseling kregen met elkaar om Srd 20. A. moest Severino dat geldbedrag betalen. De woordenwisseling liep uit de hand waarbij Severino een steen op A. zou hebben gegooid. A. trok op zijn beurt een scherp voorwerp te voorschijn en stak Severino hiermee in zijn borststreek.

Toen de politie van het bureau Santodorp op de plek van het incident arriveerde vertoonde Severino geen teken van leven meer. Een ingeschakelde arts stelde officieel de dood  vast. A. werd door omstanders aangehouden en overgedragen aan de politie.

A. heeft bekend, dat hij Severino heeft neergestoken. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld. Het verder onderzoek in deze zaak is overgedragen aan Kapitale Delicten.

De Telegraaf: Pleegzoon Bouterse mogelijk betrokken in zaak vermiste mannen in Suriname

Surinamer in Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen Meriba wegens ontvoering en mishandeling


De Telegraaf komt vandaag, maandag 6 april 2020 met een uitgebreid artikel over de de vermiste Surinaamse mannen Romeo Donk en Roy Hari. Volgens de krant onderzoekt de Rotterdamse recherche een mogelijke link tussen de verdwijning van de mannen en een aangifte tegen pleegzoon Romano Meriba van Desi Bouterse. 


Vorig jaar verdween een partij van 400 kilo cocaïne van de vooraanstaande Surinaamse crimineel Piet W. die al eens is veroordeeld wegens zeer grootschalige cocaïnehandel. De in september 2019 op Curaçao geliquideerde Genciël “Genna” Feller (23) en de in Amsterdam geliquideerde ex-profvoetballer Kelvin Maynard zouden naar verluidt (mede)verantwoordelijk worden gehouden voor de rip van de partij coke. De advocaat van Piet W. noemde dat verhaal eerder ‘klinkklare onzin’.

In dezelfde maand reisde de Surinamer Hari Bisnoepersad (“Roy Hari”) af naar Nederland voor een ontmoeting met de Rotterdammer Romeo Donk (55). De twee waren aangesproken op de verdwijning van de partij cocaïne. Beiden vlogen vervolgens naar Suriname, waar ze spoorloos verdwenen. Op 17 september werd de uitgebrande auto van Bisnoepersad in de buurt van Paramaribo zonder kentekenplaten aangetroffen. De lichamen van de twee zijn nooit gevonden.

Volgens De Telegraaf heeft een Surinaamse man uit Amsterdam in september vorig jaar aangifte gedaan tegen Meriba wegens ontvoering en mishandeling. Die zou hem ernstig mishandeld hebben, omdat een koffer met cocaïne was zoekgeraakt. Volgens de aangever heeft hij de koffer echter nooit gehad.

Volgens de krant houdt de recherche er rekening mee, dat de groep die achter die ontvoering en mishandeling zou zitten, ook betrokken is bij de verdwijning van Donk en Hari. De dochter van Donk zegt in de krant, dat haar vader een conflict over geld zou hebben met de schoonzoon van een steenrijke zakenman in Suriname; een zeer goede kennis van de pleegzoon van de president.

Romano Meriba kreeg in 2017 3,5 jaar celstraf voor een roofoverval die hij in november 2015 heeft gepleegd. Hij zou het brein zijn geweest achter deze dodelijke roofoverval. In 2005 kreeg hij 15 jaar voor roof en doodslag. President Bouterse verschafte hem gratie nadat die aantrad als president. En in 2002 zat Meriba vast, omdat hij een granaat had gegooid naar het huis van de toenmalige Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers.

(Suriname Mirror/Waterkant.net/De Telegraaf)

Bedrijfsleven en NPS/VHP-fracties willen dat Kort Gedingrechter met spoed 'valutawet' behandelt

Rechter heeft positief gereageerd op de verzoeken

Over twee weken moet de Staat reageren op de Kort Gedingen


Het bedrijfsleven en de fracties van de NPS/VHP hebben de Kort Gedingrechter gevraagd om hun zaken met spoed te behandelen. Zij procederen afzonderlijk tegen de 'valutawet'. Het Hof van Justitie heeft diverse zittingen uitgesteld in verband met Covid-19. Kort Gedingen komen één keer per maand op de rol. 

De rechter heeft positief gereageerd op de verzoeken, aldus Starnieuws vandaag, maandag 6 april 2020. Over twee weken moet de Staat reageren op de Kort Gedingen die aanhangig zijn gemaakt.

Fractieleden van de VHP en de NPS willen via de rechter gedaan krijgen dat de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren ('Valutawet') wordt opgeschort. De wet mag geen rechtskracht hebben totdat het Constitutioneel Hof een oordeel geeft over de (on)grondwettelijkheid hiervan.

De initiatiefnemers van deze wet hebben volgens de Assembleeleden een geheel nieuwe wet met een andere naam goedgekeurd dan waarvoor ze waren geconvoceerd. Protesten hiertegen hebben niet geholpen.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen willen dat de rechter de Staat verbiedt de Valutawet toe te passen, totdat deze getoetst wordt door het Constitutioneel Hof. De wet zou volgens de eisers strijdig zijn met de grondwet en andere wetten. Zij voeren aan dat de wet direct en drastisch ingrijpt in de grondrechten van eisers.

Aan een Toezichtsorgaan worden oneigenlijke bevoegdheden verleend dat op basis van willekeur kan inhaken in de persoonlijke levenssfeer van eisers. De rechtszekerheid en bestaanszekerheid van honderden ondernemingen en duizenden gezinnen worden met deze wet op de proef gesteld.

Gehoopt wordt dat uiterlijk eind van de maand vonnis kan worden gewezen in de zaak, die een zeer spoedeisend karakter heeft volgens de indieners.

Minister Hoefdraad: 'Belangen van Staatsolie of Suriname in Blok 58 worden niet verkocht'

'Dan moeten we wel stapelgek zijn, dit is onze grootste bargaining chips'


De belangen van Staatsolie of Suriname in Blok 58 in het offshoregebied waar onlangs gigantische olievoorraden zijn aangetroffen worden niet verkocht. De contacten die de regering legt met het Chinese CNOOC International en partijen die geïnteresseerd zijn in de energiesector zijn geenszins daarop gericht. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 6 april 2020.

'Er is nooit over verkoop gesproken. Dan moeten we wel stapelgek zijn! Dit is onze grootste bargaining chips', is de reactie van minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, op de commotie die is ontstaan vanwege berichtgeving als zou de regering druk uitoefenen op Staatsolie om de belangen in Blok 58 te verkopen of te verpanden, omdat de overheid dringend geld nodig heeft.

De bewindsman ontkent met klem, dat hij of anderen in de regering hierover druk op de Staatsolie-directie hebben uitgeoefend. Staatsolie-directeur Rudolf Elias heeft ook steeds, ontkend dat hij door de regering onder druk werd gezet om te verkopen.

Hoefdraad zegt, dat de topman van CNOOC president Desi Bouterse tijdens diens staatsbezoek aan China in november vorig jaar heeft benaderd voor samenwerking met Suriname op het gebied van energie. 'Het gaat over samenwerking in het algemeen. Het kan nearshore, onshore of offshore zijn. President Bouterse heeft een gesprek met ze gehad tijdens het staatsbezoek en hieruit is er een invitatie van de president gerold, omdat zij interesse hadden om breed over een samenwerkingsrelatie op het gebied van energie te praten', aldus de bewindsman.

Hij stelt verder, dat na gesprekken met hem en collega Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, voorbereidingen zijn getroffen, zodat CNOOC met Staatsolie kan praten. 'Let wel, praten. Er was niets concreets en meer nog, deze talks waren gepland voordat er olie gevonden was. Meer nog, nooit heb ik, noch mijn collega, Staatsolie opgedrongen wat dan ook te verkopen en CNOOC heeft dat ook nooit geëist.' 'Staatsolie is', aldus minister Hoefdraad, 'volkomen vrij om te bepalen met wie die in zee wenst te gaan, maar praten kan geen kwaad'.

Hij geeft aan, dat ook maatschappijen in Rusland grote interesse hebben voor samenwerking.

Tekst Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand in verband met de Covid-19 pandemie



Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'Verschuiven verkiezingen geen eenvoudige beslissing'

Van Dijk-Silos: 'Ik verwacht geen internationale waarnemers meer vanwege het coronavirus'


In sommige kringen gaan er stemmen op om ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus de verkiezingen van 25 mei te verschuiven. Dat is de afgelopen weken in verschillende landen gebeurd om dezelfde reden. 'Deze kwestie zal met het managementteam, de president en belanghebbenden moeten worden bekeken. Het is inderdaad door verschillende landen gedaan, maar wij moeten naar onze situatie kijken. Het is geen eenvoudige beslissing', zegt parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons (NDP) vandaag, maandag 6 april 2020, in de Ware Tijd. 

Ook DOE-fractieleider Carl Breeveld vindt dat eventuele verschuiving eerst breedvoerig zal moeten worden besproken. Het besluit tot verschuiving zou echter vóór de dag van de kandidaatstelling genomen moeten worden. Breeveld: 'Uitstel van de verkiezingen moet serieus in overweging en in gezamenlijk overleg met alle politieke organisaties genomen worden. Zinvol is een deskundig multidisciplinair team aan het werk te zetten om alle mogelijkheden grondig te bestuderen. De snelle verspreiding van het coronavirus verhoogt ook de kans op besmetting bij onder andere stembureaus.'

Hij wijst erop, dat voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Jennifer van Dijk-Silos al had gezinspeeld op eventueel uitstel van de stembusgang vanwege het besmettingsgevaar door het coronavirus. De politicus noemt aanwezigheid van waarnemers uit het buitenland, een andere uitdaging. 'Met de quarantaineregel van veertien dagen, wordt het haast onuitvoerbaar, gekoppeld ook aan het feit dat nu vrijwel alle internationale luchthavens gesloten zijn. Andere landen overwegen inderdaad uitstel van hun verkiezingen. Wij zouden dit besluit nog vóór de kandidaatstelling moeten nemen.' 

Eventueel uitstel is een beleidsbeslissing die op het bord van de regering ligt, zegt Van Dijk-Silos. 'Ik verwacht eerlijk gezegd geen internationale waarnemers meer vanwege het coronavirus. Ik weet niet of het luchtruim van hun landen en van ons open zal zijn. Allemaal zaken die beantwoord kunnen worden door de regering.'

Dat andere landen hun verkiezingen hebben uitgesteld is voor SPA-voorzitter Guno Castelen geen referentie dat Suriname hetzelfde zou moeten doen. De situatie verschilt van land tot land, zegt hij. 'Wij zijn van oordeel dat de kandidaatstelling op 9 april normaal voortgang kan vinden indien de coronasituatie in ons land ongewijzigd of verbeterd is.' Voor de voortgang van de verkiezingen is het argument van de aanwezigheid van internationale waarnemers wel degelijk een zorgpunt dat voldoende valide maakt dat de verkiezingen worden verschoven, 'aangezien onze zorgen over oneerlijke handelingen bij de verkiezingen nog rechtovereind staan', benadrukt Castelen.

Hij voegt toe dat indien daarvoor geen effectieve remedie is, de SPA het raadzaam vindt de verkiezingen te verschuiven. 'Let wel, voor de SPA zijn we niet, althans nog niet, in een situatie die de afkondiging van een noodwet - burgerlijke uitzonderingstoestand - dan wel de noodtoestand rechtvaardigt. Dat is ons inziens overmatig.'

De VHP ziet evenmin redenen voor verschuiving van de verkiezingen. Voor deze partij staat de gezondheid en het welzijn van de bevolking centraal. Daarom ondersteunt ze de door medische deskundigen geadviseerde maatregelen, zoals social distancing en een verbod op samenscholing in grote groepen, zegt voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Op dit moment heeft de partij geen indicaties dat deze deskundigen meer of aanvullende maatregelen nodig achten.

'Wat ons zorgen baart is het feit dat de regering de coronavirus-situatie kennelijk wil aangrijpen of zelfs misbruiken voor verdere inperkingen van een aantal burgerrechten, door middel van een noodwet', stelt de politicus. Elke beperking moet volgens hem geworteld zijn in de vraag of het bijdraagt aan de bestrijding van de corona-epidemie. Geen enkel ander criterium mag leidend zijn.

Hij geeft aan dat de vraag gerechtvaardigd is over het verschuiven van de verkiezingen wanneer burgers het fundamentele recht om via vrije verkiezingen een regering te kiezen niet ten volle kunnen uitoefenen. Daarvoor is echter breed draagvlak nodig, vindt Santokhi. 'Het kan niet zo zijn, dat één partij of één autoriteit naar eigen inzicht daarover beslist. Wij zijn met andere politieke partijen, het bedrijfsleven, de vakbeweging en religieuze organisaties in overleg om hierover een standpunt in te nemen.'

Illegale goudwinning grensgebied Frans-Guyana/Suriname: nieuwe bevindingen, meer dan alarmerend



Bedrijfsleven Aruba wil spoedig plan regering zien voor steun aan ondernemers in coronavirus-crisis

'We zijn op de hoogte van de genomen maatregelen, maar er is meer nodig'


Het bedrijfsleven wil dat de regering zo snel mogelijk met een plan komt om ondernemers door de coronavirus-crisis heen te helpen. De Kamer van Koophandel (KvK) verwacht dat 50.000 mensen anders geen werk meer hebben als de deuren weer open mogen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 april 2020.

'Aruba zit in een diepe sociaaleconomische crisis. We zijn op de hoogte van de genomen maatregelen, maar er is meer nodig', aldus de KvK in een persbericht.

'Ondernemers moeten al het mogelijke doen om werknemers op de loonlijst te houden, maar de overheid moet ondernemers daarbij ondersteunen. De overheid moet de ambtenarensalarissen verlagen en het geld teruggeven aan de ondernemers om hun werknemers in de particuliere sector met deze gelden te betalen.'

De KvK gaat nog verder met de voorstellen: 'Elmar-, Web- en Setardiensten moeten tot nader order kosteloos en zonder uitstel gratis ter beschikking worden gesteld.' Ten aanzien van het voorstel van de regering om bedrijven uitstel van betaling te verlenen van allerlei belastingen, stelt de KvK: 'Alle te betalen belastingen mogen niet worden uitgesteld, maar moeten onmiddellijk worden vrijgesteld, zodat ondernemers tot nader order de werknemers op hun loonlijst kunnen betalen.'

De KvK steunt de inspanningen van de regering om geld te lenen om de crisis te boven te komen en weet ook te vertellen hoe dat geld besteed moet worden: 'De regering moet hard werken om een kapitaalinjectie te krijgen voor het bedrag dat Aruba nodig heeft om de economie in ieder geval tot het einde van het jaar in leven te houden, berekend op maandbasis. Deze injectie moet naar de ondernemers gaan zodat zij hun werknemers kunnen betalen en niet naar de loonkosten van de overheid.'

Afsluitend toont de KvK begrip voor de problemen waar de regering mee te kampen heeft: 'We weten en menen dat de regering haar best doet om zoveel mogelijk te helpen, maar we begrijpen van de leden van de Kamer van Koophandel dat bovenstaande de belangrijkste zorgen zijn. Er zullen 50.000 mensen werkloos raken in de Arubaanse straten en deze mensen, onze mensen, zullen zeer snel hulp nodig hebben. Uiteraard zijn we bereid om te helpen en waar nodig input te leveren.'

'Aanwezigheid Nederlandse militairen op Curaçao heeft niets te maken met anti-drugsoperatie in regio van VS'

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Rhuggenaath: 'Geen militaire acties tegen Venezuela vanaf Curaçao'

'De Nederlandse militairen helpen de grenzen te bewaken, op zee en aan wal'


De opvallende aanwezigheid van Nederlandse militairen op Curaçao heeft niets te maken met de anti-drugsoperatie in de regio die de Verenigde Staten (VS) vrijdag heeft aangekondigd. De militairen helpen op zee en op land de grenzen van het eiland te bewaken. Dat schrijft de regering in een persbericht naar aanleiding van berichten en beelden die rondgaan op social media, aldus vandaag, maandag 6 april 2020, het Antilliaans Dagblad


De bijstand van Defensie in het Caribisch gebied is gevraagd vanwege de dreiging van een mogelijk grote instroom van ongedocumenteerde Venezolanen. De regering heeft aanwijzingen dat het coronavirus Sars-CoV-2 zich verspreidt heeft in Venezuela en veel mensen daardoor de ziekte Covid-19 hebben opgelopen. 'Daarbij kregen we informatie dat er veel beweging was langs de kust ter hoogte van Falcon', zei premier Eugene Rhuggenaath gisteren in gesprek met Radio Direct.

'Mensen willen weg uit het land vanwege de verslechterde situatie en omdat er geen zorg is voor zieken. De Nederlandse militairen helpen de grenzen te bewaken, op zee en aan wal. Onze radar werkt nog niet optimaal.' Vandaar dat ook op bepaalde strategische plekken op het eiland militairen staan opgesteld, zoals bij Oostpunt en aan de noordkant.

Rhuggenaath: 'Sinds een week surveilleert de Kustwacht ook 24 uur per dag met hulp van de Nederlandse Defensie.'Hij benadrukt dat de militaire bijstand op het eiland ‘niets te maken’ heeft met de anti-drugsoperatie van de VS in de Caribische regio. Het gaat om een geplande operatie die ook door Curaçao wordt gesteund. Rhuggenaath: 'Maar, ons uitgangspunt is dat Curaçao niet gebruikt kan worden als basis voor militaire acties die gericht zijn op Venezuela. Wij spelen geen enkele rol bij een eventueel militair ingrijpen.'

Zorgen over toename huiselijk geweld op Curaçao door Covid-19 maatregelen

Koepelorganisatie Aliansa doet aanbevelingen aan ministers Koeiman en Girigorie


Koepelorganisatie Aliansa maakt zich grote zorgen over een toename van huiselijk geweld nu iedereen gedwongen wordt binnen te blijven. Jeanne Henriquez van Aliansa stelt, dat het mogelijk is toch hulp te bieden aan kinderen en volwassenen (meestal vrouwen) die hieronder lijden. De organisatie heeft verschillende aanbevelingen gedaan aan minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman en Justitieminister Quincy Girigorie, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 april 2020.

Zo kan er een ‘hotline’ (bijvoorbeeld 918) geopend worden voor meldingen. Een mogelijkheid is ook de vanwege corona gesloten twee opvangcentra weer te openen en slachtoffers toe te laten die bijvoorbeeld eerst getest worden op het coronavirus. Verder kan de politie extra controleren bij bekende gevallen. En de rechter kan via snelrecht een geweldsituatie doorbreken. De bevolking wordt opgeroepen melding te doen bij vermoedens van geweld.

Volgens Henriquez is er verwarring over de vraag of er meer meldingen zijn van huiselijk geweld nadat hierover een WhatsApp-bericht de ronde deed.

'Koeiman heeft gesteld van niet, terwijl Girigorie zegt van wel. Maar, hoe het ook zij, wij gaan ervan uit dat er sprake is van een toename, zoals dat wereldwijd met de coronamaatregelen het geval is. Door de sluiting van de twee opvangtehuizen kun je ervan op aan dat er wel degelijk meer schrijnende situaties zijn', aldus Henriquez.

'We zijn de regering dankbaar voor de maatregelen die worden opgelegd om zo het coronavirus de kiem in te smoren, maar deze betekenen voor mensen in onveilige thuissituaties een vergroot risico.'

Regering Curaçao neemt maatregelen om verwachte werkloosheidstoename op te vangen

Werkloosheids- percentage loopt zeer binnenkort op tot 41 procent


De Commisie Noodfonds Covid-19 Curaçao gaat er vooralsnog vanuit, dat de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) betrekking zal hebben op 16.500 werknemers in vaste dienst; personen die nu al of zeer binnenkort ‘technisch werkeloos’ zijn, en waarvoor geen werk meer is. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 april 2020.

'Het is cruciaal dat de werkgevers worden gemotiveerd en geholpen om deze laatste groep in dienst te houden en door te betalen', aldus de commissie onder aanvoering van Daisy Tyrol-Carolus, zelf werkzaam in de top van de MCB Bank.


Bij het gemiddeld salarisniveau van iedere sector vergt deze maatregel een bedrag van 42 miljoen gulden per maand. Voor een termijn van drie maanden, waar de commissie voorlopig mee rekent, gaat het om een bedrag van 126 miljoen. Het effect is dat werkgelegenheid voor deze 16.500 werknemers in stand blijft en de werkloosheid daardoor niet van 41 procent naar 64 procent stijgt.

Vóór de coronacrisis was de werkloosheid (onder meer door andere crises, zoals de Venezuela-crisis die de stilstand van de Isla-raffinaderij tot gevolg had, red.) al snel opgelopen tot 21 procent op een beroepsbevolking van 73.097.

De sombere verwachting is, dat door Covid-19 er binnen enkele weken 7.492 zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) en 6.916 flexwerkers (in totaal 14.408 mensen) werkloos zullen worden. Hierdoor zal het werkloosheidspercentage zeer binnenkort oplopen tot 41 procent.

Om te voorkomen dat de toch al te hoge werkloosheid op Curaçao als gevolg van de coronacrisis onverantwoord gaat toenemen en om de verwachte werkloosheidstoename op te vangen, heeft de regering-Rhuggenaath, op het advies van de commissie, besloten hiervoor maatregelen te treffen in het verlengde van al bestaande wet- en regelgeving.

PCZ: Verpleegkundigen detoxificatiekliniek hoeven niet meer op het werk te verschijnen' - Afdeling is gesloten

'We kunnen niet gedwongen worden verlof op te nemen'


Tegen verpleeg- kundigen van de detoxificatiekliniek van het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCcS, is vrijdag gezegd, dat zij niet meer op het werk hoeven te verschijnen, omdat de afdeling gesloten zal zijn. Dit besluit is genomen zonder overleg met hen en dat zit ze dwars. Van de afdelingshoofden kregen zij te horen dat verlof opnemen een mogelijkheid is. Het verlof zou tot 20 april zijn, hopende dat de crisissituatie dan zal zijn opgehouden. 

'We kunnen niet gedwongen worden verlof op te nemen, want als we het later nodig hebben, zijn onze dagen op.' 

De verpleegkundigen verwijzen naar de uitspraak van de minister van Arbeid, dat werkgevers arbeiders niet mogen dwingen verlof op te nemen in deze periode. 'Wij mogen niet de dupe worden van een wereldwijde crisis', stelt een personeelslid.

De verpleegkundigen betreuren het dat de directie alleen met de twee afdelingshoofden heeft gesproken. Vanaf dat de coronavirus-crisis is begonnen, is er over de gehele linie van verzorgenden sprake van afslanking van het personeelsbestand. De bezetting is vijftig procent, de andere helft van de verplegenden moet thuis wachten op een oproep.

Om besmetting te voorkomen is de bezetting van de verpleegkundigen teruggebracht, vandaar dat zij ook niet op een andere afdeling te werk worden gesteld. De verpleegkundigen die worden ingezet, hebben roulatiedagen. Door de crisis is er een vrije dag ingelast. Wie eventueel op die vrije dag wordt opgeroepen moet dan kunnen werken. Het gaat om zeventien gediplomeerde verplegenden.

Door de opnamestop had de detoxificatiekliniek drie patiënten. Twee zijn vrijdag naar huis gestuurd om er het weekend door te brengen. Eerder in de week was één ontslagen. De afdeling, die verslaafden opvangt, heeft ruimte voor zeventien mannen en twaalf vrouwen.

Partijraadsvergadering Pertjajah Luhur keurt voordrachten kandidaten verkiezingen goed

Partijraads- vergadering aangepast vanwege de Covid-19 maatregelen


Met 109 stemmen vóór, één tegen en één ongeldig, hebben gemachtigden van kernen tijdens een partijraadsvergadering van de Pertjajah Luhur (PL) gisteren goedkeuring gegeven aan voordrachten van de kandidaten. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 6 april 2020.

Vanwege de Covid-19 maatregelen vond de vergadering aangepast plaats. In plaats van in één keer hun stem uit te brengen, meldden de gemachtigden zich steeds in kleine groepen van maximaal tien personen aan.

Met zeventien Assembleekandidaten is de lijst van Paramaribo het langst, terwijl Para en Coronie met elk slechts één kandidaat de kortste zijn.

Om het proces vlotter te laten verlopen, werd een filmpje vertoond waarin partijvoorzitter Paul Somohardjo uitleg geeft over de totstandkoming van de kandidatenlijst en de noodzaak tot de gotongroyong samenwerking met de ABOP. Hij eindigt zijn videoboodschap met: 'Niemand is volmaakt, maar we hebben onze uiterste best gedaan.'

In plaats van ongeveer twee uren die doorgaans worden uitgetrokken voor een partijraadsvergadering, heeft die van gisteren zo'n zeven uren geduurd.

'Het volgen van de WHO-richtlijnen (World Health Organization) met betrekking tot Covid-19 en de instructies die van overheidswege zijn gegeven, genieten echter hoge prioriteit', aldus Somohardjo.

De komende dagen worden de voorbereidingen afgerond voor de indiening van de finale kandidatenlijsten op 9 april.

AZP-personeel heeft intensive care Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) operationeel gemaakt

24 Verpleeg- bedden en 9 intensive care bedden gereed voor Covid-19 patiënten


Een team van specialisten, verpleegkundigen en technisch personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft 24 verpleegbedden en 9 intensive care bedden in het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) operationeel gemaakt en er is naar tevredenheid proef gedraaid. Dit team zal verder ondersteund worden door het Cubaans personeel dat in allerijl wordt ingewerkt. 

Het AZP laat vandaag, maandag 6 april 2020, via Starnieuws weten, dat de afgelopen drie weken achter de schermen met man en macht is gewerkt om de opvang en behandeling van Covid-19 positieve patiënten mogelijk te maken in het Regionaal Ziekenhuis Wanica.

Al tijdens de voorbereiding op een eventuele crisis in Suriname, is het streven daarom geweest om het pas opgeleverde ziekenhuis in Wanica speciaal in te richten voor volledige opvang en behandeling van Covid-19 patiënten.


De eerste patiënt is intussen opgenomen op de verpleegafdeling van het RZW en is onder de hoede van gespecialiseerde Surinaamse verpleegkundigen. Aan de gemeenschap wordt de verzekering gegeven dat het AZP met alle partners binnen de gezondheidszorg met toewijding verder blijft werken om deze crisis het hoofd te bieden.


De eerste Covid-19 patiënten zijn aanvankelijk opgevangen en behandeld in het Sint Vincentius Ziekenhuis en ‘s Lands Hospitaal. Het moeten spreiden van deze complexe hoog risico zorg over verschillende locaties was noodzakelijk, maar is niet efficiënt gebleken en bleek onder andere logistiek zeer uitdagend te zijn, stelt het AZP.

Ook in het AZP zijn er intussen nieuwe voorzieningen voor de opvang en triage van verdachte patiënten bij de SEH ingang gereed. Een deel van de SEH wachtruimte is omgebouwd tot een Covid behandelingsruimte inclusief beademingsapparatuur, waarbij alle veiligheid in acht is genomen en de reguliere spoedeisende hulp normaal voortgang kan vinden.

Zorgen bij NPS-voorzitter Rusland over verkoop van Staatsolie-aandelen in Blok 58

'Regering probeert stiekem de toekomst van onze kinderen te vernietigen'

'Er moeten modellen bedacht worden om te protesteren'


NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft op de aangepaste bijeenkomst van het congres gisteren zich bezorgd geuit over onderhandelingen die gaande zijn over verkoop van Staatsolie-aandelen in Blok 58 en de 'Study Area daaronder, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 6 april 2020. 

'Terwijl de concentratie is op het Coronavirus, moet er gewaakt worden dat de regering stiekem probeert de toekomst van onze kinderen te vernietigen. Er moeten modellen bedacht worden om te protesteren. Er zijn hierover gesprekken gevoerd met leiders van oppositionele politieke partijen. Afgesproken is gezamenlijk op te treden in deze kwestie.'

Staatsolie algemeen directeur, Rudolf Elias, heeft bevestigd, dat er diverse brieven worden gestuurd naar het bedrijf. Zondag zei hij op Radio ABC, tijdens een aangepaste uitzending van Welingelichte Kringen, dat president Desi Bouterse en Etienne Boerenveen, president commissaris, achter het beleid staan dat er nu geen aandelen van Blok 58 of de Study Area zullen worden verkocht. Het is nog niet eens duidelijk om hoeveel olie het gaat.

Er zijn twee significante olievondsten gedaan. Een derde put wordt nog geboord. Onderhandelingen van de vicepresident, ministers van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen zijn van 'nul en generlei waarde', benadrukte Elias. Hij heeft intussen de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Zijn contract is verlengd tot eind van het jaar.

De directie van Staatsolie is de enige die bij wet kan beslissen of er partners aangetrokken worden voor de olievelden.

Conceptwet Uitzonderingstoestand Covid-19 aangepast en aangevuld

Uitzonderings- toestand kan gedurende drie maanden worden afgekondigd...🤔😒

Gevreesd wordt dat regering de coronavirus-crisis aangrijpt om verkiezingen van 25 mei uit te stellen


De conceptwet Uitzonderingstoestand Covid-19 is de afgelopen dagen aangepast en aangevuld. De regering wil deze wet afkondigen om de coronavirus-crisis in Suriname binnen de perken te houden. Onder meer is erin opgenomen, dat de uitzonderingstoestand voor de duur van drie maanden zal worden afgekondigd. Deze periode kan door het parlement met maximaal drie maanden verlengd worden. Overtreding of niet naleving van de wet kan een gevangenisstraf van zes maanden opleveren, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 6 april 2020. 

Diverse groepen in de samenleving, waaronder politieke partijen, vinden afkondiging van een uitzonderingstoestand onder de huidige omstandigheden prematuur. Zij zijn van mening, dat de autoriteiten met de maatregelen die de afgelopen periode zijn afgekondigd de situatie redelijk goed onder controle hebben en dat de verspreiding van het coronavirus in Suriname nog niet alarmerend is.



Gevreesd wordt dat de regering de coronavirus-crisis wil aangrijpen om de verkiezingen van 25 mei uit te stellen.

In de conceptwet is een aantal maatregelen opgenomen die de regering zou kunnen treffen. Zo kan zij gebouwen, terreinen en andere gelegenheden die op dat moment niet zijn bewoond of worden gebruikt voor bedrijfsactiviteiten aanwijzen voor het scheppen van quarantainefaciliteiten, noodvoorzieningen voor isolatie van patiënten en als noodziekenhuis. Na beëindiging van de uitzonderingstoestand kan de eigenaar tegen de kostprijs vergoed worden voor het gebruik.

Voorts kan financiële en materiële steun worden geboden aan burgers en bedrijven die als gevolg van de uitzonderingstoestand geen of een verminderd inkomen hebben omdat hun arbeids- of bedrijfsactiviteiten noodgedwongen moeten worden gestopt. Gespecialiseerde medische instituten kunnen ook noodzakelijke financiële middelen krijgen voor een optimale beheersing en bestrijding van de COVID-19-epidemie.

Om de regering in staat te stellen de samenleving te informeren zullen radio- en televisiestations verplicht zijn zendtijd aan de autoriteiten beschikbaar te stellen. Daarnaast is de regering bevoegd maatregelen te treffen tegen personen die over Covid-19 onjuiste berichten verspreiden of voor de samenleving gevaarlijke informatie.

Om de te treffen maatregelen te financieren wordt een noodfonds opgezet. De middelen in dit fonds zullen bestaan uit overheidsbijdragen, donaties en schenkingen van nationale en internationale organisaties en andere legaal verkregen inkomsten. De bestedingen vanuit het noodfonds zullen volgens de richtlijnen van de Comptabiliteitswet moeten geschieden.

De Nationale Assemblee moet nog bijeenkomen om de conceptwet te behandelen en eventueel goed te keuren.