zondag 13 januari 2019

Vrachtwagen ramt woning in de Theodorusstraat - Geen van de negen inwonenden gewond geraakt

(Bron foto: Marcello M.O Ormskirk)
Eigenaar vrachtwagen verzekert de schade aan woning op eigen kosten te herstellen

Vrachtwagen zou zigzag over de Theodorusstraat hebben gereden en twee personen langs de weg aangereden


Een vrachtwagen is vrijdagavond in de Theodorusstraat tegen een woning aangereden. Het pand heeft aanzienlijke schade opgelopen en staat op instorten. Geen van de negen inwonenden raakten gewond. De chauffeur van de vrachtwagen is met de schrik vrijgekomen, aldus de Ware Tijd zondag 13 januari 2019.. 

Volgens Karin, die meer dan 24 jaar op het adres woont, lag ze te slapen toen ze een harde klap hoorde. Zij en de andere bewoners zijn opgevangen door de buren.

De eigenaar van de vrachtwagen heeft verzekerd de schade aan de woning op eigen kosten te zullen herstellen.

Naar verluidt reed de vrachtwagen zigzag over de Theodorusstraat en werden eerst twee personen langs de weg aangereden, voordat het voertuig tegen de woning tot stilstand kwam. De aangereden personen, onder wie een kind, zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De bestuurder van de vrachtwagen is door de politie naar het bureau afgevoerd voor verder verhoor. Het is niet bekend of hij over een geldig rijbewijs beschikt en of hij onder invloed van alcohol verkeerde. De politie van bureau Nieuwe Haven is belast met de zaak.

Gajadien (VHP): ‘Ashwin Adhin is gewoon een pion, een speelbal’

'Suriname internationaal te schande gezet met aanwezigheid Adhin bij inauguratie Maduro'

'Hij wordt hier, daar en overal verschoven door de president, dat is zijn rol in het geheel, gewoon een pingpongbal'


VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vindt dat Suriname internationaal te schande is gezet met de aanwezigheid van vicepresident Ashwin Adhin bij de inauguratie van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. 

'Ashwin Adhin is gewoon een pion, een speelbal. Hij wordt hier, daar en overal verschoven door de president. Dat is zijn rol in het geheel. Gewoon een pingpongbal. Met het sturen van Adhin naar Venezuela heeft de president Suriname geplaatst op de lijst van junklanden die Venezuela ondersteunt', zegt Gajadien zondag13 januari 2019 in het Dagblad Suriname.

De Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft besloten de legitimiteit van de nieuwe termijn van Maduro niet te erkennen vanaf 10 januari 2019. Deze resolutie, die donderdag werd aangenomen, werd met 19 stemmen voor, 6 tegen en 8 onthoudingen goedgekeurd. De Verenigde Staten, de Europese Unie en 13 landen in Amerika (Lima-groep) hebben vorige week gezegd, dat zij het presidentschap van Maduro niet erkennen.

President Desi Bouterse zei dinsdag tijdens zijn geruchtmakende persconferentie, dat Suriname niet bezig is Venezuela te verdedigen. Internationaal schrijven ze volgens de president voor dat legitiem gekozen presidenten binnen de grondwet te allen tijde moeten worden verdedigd binnen hun constitutie. 'Het gaat niet om ideologie. Het gaat om internationale afspraken en principes waar Suriname zich aan houdt', zei het staatshoofd over de beslissing van de Lima-groep.

Gajadien zegt niet verbaasd te zijn dat Bouterse ‘ervoor gekozen heeft om een bondgenoot te ondersteunen, die ook gewend is nietige besluiten te nemen’. Hij verwijst naar het besluit van Maduro om het Venezolaans parlement buiten spel te zetten, terwijl in Suriname ‘Bouterse al jaren wetten aan zijn laarzen lapt’. 'Zo zie je dat president Bouterse eigenlijk gewend is om met nietige besluiten te werken. We hebben dat gezien in de kwestie van de Amnestiewet. Als oppositie hadden wij toen aangegeven dat het een nietige wet is, maar hij heeft toch getracht om het in uitvoering te brengen', stelt de parlementariër.

De Permanente Raad van de OAS vindt, dat de noodzakelijke voorwaarden moeten worden overeengekomen voor het houden van een nieuw verkiezingsproces, dat de wil van de Venezolaanse burgers echt weerspiegelt en op vreedzame wijze de huidige crisis oplost in dat land. Verder spoort de raad alle lidstaten en permanente aan om waarnemers van de OAS uit te nodigen om, in overeenstemming met het internationale recht en hun nationale wetgeving, diplomatieke, politieke, economische en financiële maatregelen te nemen die zij passend achten, om bij te dragen tot het snel herstel van de democratische orde in Venezuela. 

De organisatie blijft solidair met het Venezolaanse volk en zal er alles aan doen om de situatie in Venezuela te keren. De secretaris-generaal van de OAS heeft de opdracht om de resolutie door te geleiden naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Bromfietser (16) dodelijk aangereden foor auto op de Mopentiboweg

Botsing volgt nadat de jongen een manoeuvre maakte


De zestienjarige bromfietser Ram Bhagwandien is zaterdagavond overleden na een aanrijding op de Mopentiboweg, een zijstraat van de Magentakanaalweg in het district Wanica. Bhagwandien reed over de Mopentiboweg richting Magentakanaalweg en werd aangereden door een auto die in tegenovergestelde richting reed, aldus zondag 13 januari 2019 de Ware Tijd.

De botsing volgde nadat de jongen een manoeuvre maakte. Hij  was op slag dood.

De automobilist beschikt over een geldig rijbewijs en was niet onder invloed. Het lijk van Bhagwandien en de auto en bromfiets zijn in belang van het onderzoek in beslag genomen.

Het zou weer pais en vree zijn binnen de NDP Nickerie...

De besturen van de vijf ressorten zijn nu bij enkele kandidaatstelling gekozen


Nadat de interne verkiezingen voor de tweede maal zouden worden verschoven in Nickerie, zijn de gelederen vandaag, zondag 13 januari 2019, gesloten, aldus Starnieuws. Er zijn consensuslijsten samengesteld in alle vijf ressorten. Op een vergadering vandaag zijn de besturen van de ressorten bij enkele kandidaatstelling gekozen. De vrede in het westelijk district is teruggekeerd in de NDP. 

Tijdens de ontmoeting met partijvoorzitter Desi Bouterse en de kandidaten donderdag was er nog geen teken, dat een consensus bereikt zou worden.

Bouterse, ondervoorzitter tevens coördinator van Nickerie, Ramon Abrahams, de centrale verkiezingscommissie onder leiding van Radj Jadnanansingh, Roy Dalloesingh en Kenneth Donk hebben, volgens Starnieuws, 'baanbrekend werk' verricht. Er werden lange uren gemaakt om een oplossing te vinden. Partijen konden elkaar uiteindelijk vinden en hebben unaniem besloten een consensuslijst te tekenen en de kandidaten te verdelen onder de toegestane plaatsen.

De sub-afdeling Wageningen wordt getrokken door Rinesh Mangaldien en zijn vervanger is Reon Gokoel.
De sub-afdeling Henar wordt voorgezeten door Hans Mahabier met als vervanger Sabrina Kramontono.
De sub-afdeling bestuur Oostelijke polder heeft Mohamed Bakas de leiding, zijn vervanger is door Rias Hommarow.
De sub-afdeling Westelijke polder wordt getrokken door Robert Sheerali en wordt vervangen door Nandenie Dinai-Kapoerchan.
De sub-afdeling Nieuw Nickerie wordt voorgezeten Edgar van Genderen en Fabio Perk, die ook de trekker zal zijn bij de jongeren, vervangt hem.

Het afdelingsbestuur is gevormd door de voorzitters van de sub-afdelingsbesturen en daarbij is Edgar van Genderen gekozen als voorzitter van het afdeling Nickerie. Voor de twee plaatsen in het hoofdbestuur zijn unaniem gekozen Hanisha Jairam en Kenneth Donk.

NDP Nickerie is vastberaden om bij de komende vrije en algemene verkiezingen in 2020 zich massaal in te zetten voor maximale zetelwinst.

Bolivia opent in de nabije toekomst een ambassade in Turkije

President Evo Morales plant een bezoek aan Turkije in maart 


De Boliviaanse president Juan Evo Morales Ayma zei deze week, dat als gevolg van de uitbreiding van de bilaterale betrekkingen met Turkije Bolivia in de nabije toekomst een ambassade in Turkije zal openen. De overeenkomst over het openen van de ambassade werd bereikt tijdens een ontmoeting tussen de Turkse vicepresident Fuat Oktay en de Boliviaanse president in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, donderdag 10 januari 2019. 

Oktay was in de hoofdstad van Venezuela om de inauguratieceremonie van president Nicolas Maduro bij te wonen.


Morales zei op Twitter dat hij van plan is om Turkije in maart te bezoeken, eraan toevoegend dat Turkije en Bolivia besloten hadden om een ​​werkcommissie in te stellen om de bilaterale banden te versterken.

De Boliviaanse president, als president van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), nodigde eerder de Turkse regering uit om deel te nemen aan de vergaderingen van de groep.

De 58-jarige linkse- en voormalige cocaboer regeert al meer dan een decennium over Bolivia, waarbij de economie van het land jaarlijks met gemiddeld 4,6 procent is gegroeid, meer dan het dubbele van het percentage voor Latijns-Amerika.

In 2009 stelde de nieuwe Boliviaanse Grondwet een limiet van twee zittingsperioden van vijf jaar vast. Morales vroeg kiezers om een ​​extra termijn in een referendum in 2016, maar verloor het. Vervolgens diende hij een verzoek in bij het Constitutionele Hof, dat oordeelde dat termijnlimieten een schending zijn van de mensenrechten van de president.


De ontevredenheid in de Boliviaanse samenleving over het verwijderen van termijnlimieten en de voorgestelde ontwikkeling van inheemse landen heeft de reputatie van Morales de afgelopen jaren geschaad, en sommigen zien in Morales een vergelijking met de Venezolaanse president Maduro.

Morales oogste vorig jaar kritiek vanwege zijn nieuwe presidentiële paleis, een wolkenkrabber met 29 verdiepingen en een suite van 1.068 vierkante meter met een jacuzzi, een sauna, een fitnessruimte en een massageruimte.

(Suriname Mirror/Ahval News/Twitter)

Machtsstrijd tussen criminele bendes en veiligheidstroepen noorden Brazilië verder geëscaleerd

Hoogspanningsmast opgeblazen omgeving Fortaleza en bomaanslag op een autodealer

Deze maand in deelstaat Ceará al194 aanslagen op banken, winkels, openbare instellingen en voertuigen - 319 Verdachten gearresteerd


De machtsstrijd tussen criminele bendes en de veiligheidstroepen in het noorden van Brazilië is verder geëscaleerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag, 12 januari 2019 (lokale tijd), bliezen vermoedelijke bendeleden een hoogspanningsmast op in de omgeving van Fortaleza. Dat meldde de nieuwssite G1. 

In de stad aan de Atlantische kust werd ook een bomaanslag op een autodealer gepleegd.

Sinds het begin van het jaar registreerden de autoriteiten in de deelstaat Ceará 194 aanslagen op banken, winkels, openbare instellingen en voertuigen. Tot dusver zijn 319 verdachten gearresteerd.


De aanslagen van de bendes zijn blijkbaar gericht tegen de harde koers die de nieuwe president Jair Bolsonaro in de strijd tegen de misdaad wil varen. De ex-militair heeft beloofd misdadigers vastberaden te zullen aanpakken en de veiligheidssituatie in Brazilië te verbeteren.

Achter de aanvallen met brandbommen, explosieven en vuurwapens zouden machtige misdaadkartels schuilgaan, die vanuit de gevangenissen van het Zuid-Amerikaanse land worden gestuurd. Voortaan zullen opgesloten bendeleiders ook strenger gecontroleerd worden.

Inmiddels werden al 35 bendeleden overgeplaatst naar federale gevangenissen om de communicatie met hun kompanen op vrije voeten te verhinderen. De autoriteiten namen ook al een grote hoeveelheid gsm’s, wapens en drugs in beslag.

(Suriname Mirror/g1.globo.com/Belga/YouTube/Correio Braziliense)

Brazilië en OAS erkennen leider Venezolaans Congres als de rechtmatige president van Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Juan Guaido bereid interim-presidentschap van het land op zich te nemen en verkiezingen te houden


De Braziliaanse regering heeft zaterdag een verklaring uitgegeven waarin staat dat Venezuela's Congresleider, die zich verzet tegen president Nicolas Maduro, is erkend als de rechtmatige president van Venezuela.

Maduro, die deze week een tweede ambtstermijn als president begon, is steeds meer geïsoleerd, omdat landen over de hele wereld zijn doorlopend leiderschap onwettig noemen.

Juan Guaido, het hoofd van het door Venezuela geleide Congres, zei deze week dat hij bereid was het interim-presidentschap van het land op zich te nemen en verkiezingen te houden.

(Bron foto: Twitter)

Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, steunt Guaido:(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/veja.abril.com.br)

Al maanden ondergedoken oud-FARC commandant in Colombia duikt op met videoboodschap

Iván Márquez beschuldigt Colombia van het schenden van de vredesafspraken


Een al maanden ondergedoken voormalige commandant van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) heeft in een videoboodschap van zich laten horen. Het gaat om Iván Márquez, die namens de FARC hoofdonderhandelaar was bij de besprekingen die in 2016 leidden tot een historisch akkoord met de Colombiaanse regering. 

In de video beschuldigt Márquez Colombia van het schenden van de vredesafspraken. Zo zijn sinds het sluiten van het akkoord volgens hem tientallen voormalige FARC-strijders vermoord.
Volgens Márquez komt dat mede door een gebrek aan bescherming door de Colombiaanse overheid. Márquez staat naar eigen zeggen nog steeds achter het akkoord, maar zegt dat hij in de eindfase van de onderhandelingen een fout heeft gemaakt.

'We hadden harde afspraken moeten maken over de politieke, economische en sociale integratie van de strijders.'

Het vredesakkoord in 2016 volgde op een bloedige, decennialange strijd tussen Colombia en de FARC. Er werd onder meer afgesproken, dat de FARC een politieke partij werd. Márquez zelf was een van degenen die namens de voormalige rebellen zitting namen in de senaat.

Afgelopen voorjaar dook hij onder. Dat deed hij nadat een ander FARC-kopstuk in Colombia was opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten, op verdenking van drugssmokkel. Sindsdien was niets meer van Márquez vernomen.

De video waarin hij nu opduikt, is ruim 12 minuten lang en gericht aan de deelnemers aan de marxistische Rosa Luxemburg Conferentie in Berlijn. Márquez zegt niet waar hij is.

(Suriname Mirror/El Tiempo/BBC/El Comercio/Twitter/YouTube/NOS/Semana)

'Agrarische sector Nickerie dient verder ontwikkeld te worden'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Nieuwe districtscommissaris van Nickerie Kurban-Babu enthousiast aan de slag


'Nickerie als agrarisch district, met name de rijst- en bananensector, wordt gerekend tot één van de productiedistricten. De mogelijkheden en zeker ook diversificatie in de agrarische sector dienen daarom verder ontwikkeld te worden. Dit is zeker mogelijk door met alle betrokkenen een plan van aanpak maken en deze te realiseren in samenwerking met partners in en buiten Nickerie.' Dit zei de nieuwe districtscommissaris (dc) Nisha Kurban-Babu vrijdag, na haar installatie, aldus Starnieuws vandaag, zondag 13 januari 2019.

Het beleidsplan van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het Districtsplan van Nickerie zullen als basis moeten dienen, waarbij voor het districtsbestuur en de Districtsraad een belangrijke rol weggelegd is. Daarnaast dient volgens de dc ook veel aandacht te worden geschonken aan het bevorderen van toerisme in Nickerie. De trend nu in Nickerie is dat veel bezoekers zichtbaar zijn in dit district. Zowel buitenlanders als de eigen Surinamers vanuit de andere districten bezoeken Nickerie, vooral gedurende de weekenden, vakanties en feestdagen. Dit betekent dat er potentie is in het district.

'Dit moet zeker een stimulans voor ons zijn om onze mensen bewust te maken en te motiveren in deze sector te investeren, met name kleine- en middelgrote ondernemerschap. Dit zal zeker bijdragen aan het scheppen van werkgelegenheid in het district. In deze moet zeker onder andere richting Zeedijk en het Bigi Pan-gebied worden gekeken. En zeker ook in de richting van onze rijstverwerkingsbedrijven die behalve economisch ook educatief als toeristisch van grote betekenis kunnen zijn voor Nickerie. Verder moeten wij samen met touroperators en andere spelers in deze sector bestemmingen in kaart brengen ter bevordering van het toerisme in Nickerie', benadrukte Kurban.

De markt van Nickerie verdient ook aandacht. Uit gesprekken met de mensen van de markt alsook met bezoekers krijgt de dc veel informatie. 'Velen hebben een living van de markt en we dienen daarom binnen onze mogelijkheden en creativiteit de markt een facelift te geven, of zelfs meer.'

Plannen voor het opzetten van een industriepark in Nickerie heeft ook de ondersteuning van Kurban. Zich richtend tot president Desi Bouterse benadrukte de dc, dat 'de realisatie van de gestelde doelen pas haalbaar zijn in een goede samenwerking met u, de centrale overheid, het districtsbestuur en zeker niet te vergeten de private sector en de Nickeriaanse burger. Ik reken op de ondersteuning van uw allen. Together we can make Nickerie greater.'

Minister Dodson: 'Dorpen binnenland worden voorzien worden van 1×24 uur elektriciteit'

'Voor het eerst wordt de elektriciteits- voorzieningssector integraal aangepakt'

Woorden van Dodson worden al vele jaren gehoord en dus herhaald...


'Voor het eerst in de geschiedenis van Suriname wordt de elektriciteitsvoorzieningssector integraal aangepakt. Dat wil zeggen dat zowel de kustvlakte als het binnenland aanpak genieten', aldus de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, zaterdag 12 januari 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

De dorpen in het binnenland zullen voorzien worden van 1×24 uur elektriciteit. De minister haast zich om te zeggen dat niet alle 133 dorpen in één keer kunnen worden voorzien.

Volgens de bewindsman zijn er twee trajecten die zullen worden uitgevoerd. Het eerste deel omvat 50 dorpen die gefaciliteerd zullen worden middels de zogenoemde 'kredietlijn' van 20 miljoen Amerikaanse dollar, die India en Suriname zijn overeengekomen voor de aanschaf en installatie van zonne-energie.
In de tweede fase, van 38 miljoen Amerikaanse dollar, zullen de overige dorpen volgen.

Er is een systeem ontwikkeld dat gevoed wordt door een generator en zonnepanelen en elk huishouden zal daaruit worden voorzien. 'Het wordt een heel serieuze applicatie die 1×24 uur stroom kan bieden. De dorpen met een bepaalde ontwikkelingspotentie zoals landbouw, huisnijverheid en kleine industrie, krijgen een extra voorziening', merkt Dodson op. Het doel van dit alles is om de dorpen een gelijkwaardige behandeling te geven.

De bewindsman is de mening toegedaan, dat elke Surinamer recht heeft op elektriciteit, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De minister gaf verder aan dat men op dit moment in de voorbereidende fase is. 'Er wordt hard gewerkt om begin april te starten met de implementatie en uiterlijk januari volgend jaar willen wij dit afronden.' Beide projecten lopen simultaan.

NPS werkt aan een strategisch en effectief verkiezingsplan 2020


Na mei 2020 ziet NPS een nieuwe regering aantreden gevormd door de partij


De Nationale Partij Suriname (NPS) buigt zich over de strategische aanpak naar de verkiezingen van 2020 toe. Kopstukken van de partij hebben gisteren in partijcentrum Grun Dyari deelgenomen aan een workshop met het team van consultant Humphrey Bendt, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 13 januari 2019.

De NPS ontwikkelt een strategisch en effectief verkiezingsplan. NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt het belangrijk dat het hoofdbestuur samen met kopstukken uit de partij brainstormt over verschillende strategieën die te maken hebben met de verkiezingen.

Na mei 2020 ziet de NPS een nieuwe regering aantreden gevormd door de partij.De workshop moet inzichten geven om bewustwording bij het volk te creëren, zodat het tot het besef komt, dat de frambo weer moet schijnen.

Bendt was samen met zijn teamleden Robby Rijssel en Steve Reyme aanwezig op de bijeenkomst. Zij gingen samen met de NPS'ers in op het beoogde doel. Rijssel lichtte toe, dat het gaat om het faciliteren van strategische werkzaamheden die door de NPS opgepakt worden. Het team Bendt biedt ondersteuning voor het faciliteren en begeleiden van het campagneplan dat nu gemaakt moet worden.

De input van de NPS-leden is erg belangrijk want hun bijdrage zal zorgen voor een effectief strategisch campagneplan om de verkiezingen te winnen.

Man schiet zijn schoonmoeder (51) dood met jachtgeweer

Verdachte (26) is voortvluchtig, maar politie zit hem op de hielen...
De politie is op zoek naar G.A., alias Bobby (26), die gisteren zijn schoonmoeder Ronowidjojo Yvonne (51) heeft doodgeschoten. De politie is de man op het spoor, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 13 januari 2019.

Dit schietincident vond plaats op haar woonadres in het politieressort Lelydorp.

A. leefde samen met een dochter van het slachtoffer en andere schoonfamilie op hetzelfde adres. Op 25 december van het afgelopen jaar verhuisde A., omdat er relatieproblemen waren ontstaan tussen hem en zijn vrouw.

De man verscheen gisteren gewapend met een jachtgeweer bij het woonadres van zijn vrouw en schoonfamilie en begon schoten te lossen op het huis. Zijn vrouw, zijn kinderen en schoonfamilie verschansing zich in het huis.

De schoonmoeder ging schuilen in een slaapkamer voorzien van shutterramen. A. sloeg de shutters kapot waarna hij op haar schoot. Zij overleed ter plaatse.

De man vluchtte een nabij gelegen bos in.

Vacht van mantelbrulapen in Costa Rica verandert snel van pikzwart naar romig geel...

Mantelbrulapen ontdekt met blonde plekken op hun ledematen en staarten....

Apen hebben vermoedelijk zwavel binnengekregen uit het milieu, via door boeren gebruikte pesticiden


Een groep apen in Costa Rica ondergaat een onverwachte metamorfose: hun vacht verandert snel van pikzwart naar romig geel. Haarkleur wordt bij primaten bepaald door het pigment melanine. Dat komt voor in twee varianten: eumelanine, dat verantwoordelijk is voor bruine en zwarte tinten, en feomelanine, dat gele en rode kleuren produceert. Welk melaninemengsel in de huid en in het haar van een dier voorkomt, is afhankelijk van het DNA. De natuurlijke haarkleur van individuen die tot dezelfde soort behoren, zou daardoor redelijk stabiel moeten zijn. 

Daarom waren Ismael Galván van het Spaanse onderzoeksinstituut Estación Biológica de Doñana en zijn collega’s zo verbaasd, toen ze in Costa Rica verschillende mantelbrulapen (Alouatta palliata) ontdekten met blonde plekken op hun ledematen en staarten. Normaal gesproken hebben deze apen een volledig zwarte vacht.

Om erachter te komen wat er aan de hand was, verzamelden de onderzoekers plukjes zwart haar en blond haar van een mantelbrulaap. Galván ontdekte dat het blonde haar feomelanine bevat in plaats van de eumelanine die de apen gewoonlijk produceren.

'Voor zover ik weet, is dit het enige bekende voorbeeld van een opvallende kleurverandering in een bepaalde populatie van een wild dier', zegt Galván.

In 2001 had geen enkele mantelbrulaap in Costa Rica blond haar. In 2013 werd een dozijn mantelbrulapen gesignaleerd met geel haar aan de uiteinden van hun ledematen en staarten. Uit de meest recente waarnemingen blijkt, dat er nu minstens 21 individuen zijn met gele kleuring. Bovendien worden de plekken groter, twee van de apen hebben zelfs al een volledig gele vacht, zonder zwart haar. 'Het werkelijke aantal dieren met abnormale kleuring is waarschijnlijk hoger dan 21’, zegt Galván. 'Maar, hoeveel het er ook zijn, de gele exemplaren maken maar een klein deel uit van de totale populatie.'

Het is onduidelijk wat de verschuiving in melanine en daardoor de verandering in kleur van de vacht van de apen veroorzaakt. Het is waarschijnlijk geen kwestie van natuurlijke selectie. De gele vacht zou de apen juist opvallender maken voor hun natuurlijke vijanden, waardoor hun kans om te overleven juist afneemt. Omdat feomelaninen zwavel bevatten en eumelanine niet, vermoeden de onderzoekers, dat de apen zwavel hebben binnengekregen uit het milieu.

De meeste apen met blond haar zijn aangetroffen nabij plantages waar boeren gebruikmaken van zwavelhoudende pesticiden. Bladeren en fruit van die plantages vormen dus mogelijk de bron, suggereert Galván. ‘Dit is nog wel hypothetisch; het zal door verder onderzoek bevestigd moeten worden’, zegt Galván.

Het onderzoek is gepubliceerd in Mammalian Biology.


(Suriname Mirror/Panthera Costa Rica/NewScientist/YouTube)