woensdag 17 juli 2019

Personeel Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, SBB, legt het werk neer

Van Amerikaanse dollars in Srd's omgezet salaris nog steeds op grond van koers in 2015 vastgesteld


Nauwelijks twee dagen nadat het actievoerend personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis, Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Telesur en de Douanedienst het werk volledig hervat hebben, is het nu de beurt aan personeel van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Dat personeel heeft woensdagochtend 17 juli 2019 het werk volledig neergelegd uit ontevredenheid over de salarisuitbetaling. 

Enkele werknemers vertellen aan de redactie van Waterkant.Net, dat het salaris is vastgesteld in Amerikaanse dollars en wordt uitbetaald in Srd met de tegenwaarde. Afgesproken is dat de bankkoers gehanteerd wordt voor de uitbetaling. Echter wordt sinds 2015 nog steeds de koers van Srd 3.35 gehanteerd voor de Amerikaanse dollar.

'De regering werkt niet met een oude koers, dus waarom moeten wij genoegen nemen daarmee? Wij hebben het lang volgehouden, maar nu is het meer dan genoeg. Wij hebben er recht op, dus zullen nu hard ervoor strijden', aldus de werknemers.

Naar zeggen van de werknemers heeft de bond vaak bij de directie aan de bel getrokken over deze kwestie. Er komt echter maar geen verandering en nu is de maat vol. Het werk is volledig neergelegd en het is nu wachten op de directie om gedwongen aan tafel te zitten om een oplossing te bereiken.

Ondanks verbod worden in kustwateren Bonaire nog steeds haaien gevangen - 'Shark finning' op Bonaire...

(Bron foto: Stinapa)
Stinapa: 'Alle soorten haaien en manta's in Boneriaanse wateren zijn beschermde diersoorten'


Het is Stinapa - Stichting Nationale Parken Bonaire - opgevallen dat er nog steeds op haaien gevist wordt. Sinds 10 oktober 2010 zijn haaien per wet beschermd in Bonairiaanse wateren.

Stinapa heeft informatie ontvangen, dat er hedendaags nog steeds op haaien gevist wordt in Boneriaanse wateren, zo meldt de organisatie woensdag 17 juli 2019 op haar Facebook-pagina.

Stinapa wil wijzen op het feit,dat haaien wettelijk beschermd zijn en het ten strengste verboden is om op haaien en manta's te vissen en/of te kopen. Alle soorten haaien en manta's in Boneriaanse wateren zijn beschermde diersoorten per lokale en internationale wetten.

De reden voor deze wereldwijde bescherming is, omdat deze met uitsterven bedreigd worden. Dit komt voornamelijk door industriële overbevissing waarbij de haaien alleen voor hun vinnen gevangen worden en daarna weer terug in het water gegooid worden om vervolgens dood te gaan. De haai is een zeer belangrijke diersoort die het zeeleven in balans en gezondheid houdt.

Met het verwoesten van de populatie verwoesten we ook de oceaan en ons eco-systeem waarvan we leven. Stinapa wil er nogmaals op wijzen, dat het tegen de wet is om op haaien te vissen en/of te verkopen.

De Grote Suriname Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Een tentoonstelling als een biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika



De Grote Suriname-tentoonstelling - vanaf 5 oktober tot en met 2 februari 2020 te zien in De Nieuwe Kerk te Amsterdam - vertelt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners van zeer verschillende achtergronden, die samenkwamen in het land. Het wordt een groots verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Een tentoonstelling als een biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika. 

Rijke collectie 
In een spectaculaire setting reis je door het land en haar geschiedenis. Ruim driehonderd objecten worden gepresenteerd: archeologische vondsten, historische foto’s en documenten, kledingstukken, hedendaagse kunst, film- en muziekfragmenten, sieraden en toegepaste kunst. Ze zijn afkomstig uit tientallen musea en privécollecties in Suriname en Nederland, waaronder ook het Koninklijk Huis Archief. Samen met grote audiovisuele voorstellingen vormen zij een kleurrijk, veelzijdig geheel.

Onverwachte en persoonlijke invalshoeken 
Vanuit verrassende perspectieven verbeeldt de tentoonstelling talloze aspecten van Suriname. Met eyeopeners over de oorspronkelijke bewoners, de plantagecultuur, de slavernij en contractarbeiders, het veelkleurige culturele leven, de monumentale binnenstad van Paramaribo tot de Surinamerivier en de rijke flora en fauna van het land. Bekende historische momenten worden afgewisseld met persoonlijke verhalen. De bewoners laten letterlijk hun stem horen, in interviews en audiovisuals.

Maquette van plantagehuis Alkmaar
De Grote Suriname-fotowedstrijd 
In het kader van deze tentoonstelling organiseert De Nieuwe Kerk De Grote Suriname-fotowedstrijd, waaraan het publiek kan meedoen door een eigen herinnering, beeld of beleving van Suriname te delen. De winnende foto – te kiezen door een gerenommeerde vakjury – krijgt een plaats in de tentoonstelling en wordt een van de campagnebeelden. Elke maand wordt er een nieuwe winnaar gekozen en aan de tentoonstelling toegevoegd. De wedstrijd start op donderdag 1 augustus, inzendingen kunnen worden ge-upload op de website van De Nieuwe Kerk.

Samenwerking 
De tentoonstellingsmakers van De Nieuwe Kerk werken niet alleen nauw samen met een veelheid aan musea, archieven, verzamelaars en kunstenaars in Suriname en Nederland. Er zijn tal van prominenten die zich inzetten als ambassadeur van deze tentoonstelling. Van schrijvers, historici en artiesten tot tv-persoonlijkheden, algemeen geïnteresseerden en betrokken jongeren. Met organisaties als Kwaku Summer Festival, Stichting Julius Leeft! en Stichting Johan Ferrier Fonds worden gezamenlijke activiteiten opgezet. En deze lijst is nog groeiende.

Meer Suriname in Amsterdam
In het Tropenmuseum, gulle bruikleengever voor de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk, is dit najaar een Suriname-expositie voor kinderen te zien. Tegelijk met De Grote Suriname-tentoonstelling opent Museum Van Loon Aan de Surinaamse grachten, over de betrokkenheid van de familie Van Loon met de WIC en Suriname in de achttiende en negentiende eeuw.

Aanleiding 
Directe aanleiding voor de tentoonstelling is de 45ste verjaardag van het onafhankelijke Suriname in 2020. De geschiedenis van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs, terwijl de beide landen een eeuwenlange geschiedenis delen. Daaruit ontstond de ambitie om het land, de bewoners en haar geschiedenis met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Belangstelling, die het land verdient. Door een tentoonstelling die, net als het land zelf, veelzijdig en kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.

5 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 | ma - zo 10.00u - 17.00u
Tickets voor De Grote Suriname-tentoonstelling zijn hier online verkrijgbaar.

Suriname bereidt zich voor op bezoek Russische minister van BuZa Sergei Lavrov op 26 en 27 juli

(Bron foto: Twitter)
Lavrov vòòr bezoek aan Suriname op Cuba en bij BRICS-top in Brazilië


De Surinaamse autoriteiten bereiden zich voor op de komst van de Russische minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Sergei Lavrov, die op 26 en 27 juli Suriname bezoekt. Lavrov brengt van 23 tot en met 27 juli een werkbezoek aan Cuba, Brazilië en Suriname. Het bezoek is bevestigd door zowel de Russische woordvoerster Maria Zakharova als de Surinaamse autoriteiten, aldus Starnieuws woensdagmiddag 17 juli 2019.

Wat het doel is van Lavrov's bezoek aan Suriname vermeldt Starnieuws niet. Suriname onderhoudt banden met Rusland. Ongetwijfeld worden de banden verstevigd en zullen weer 'deals' worden gesloten.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Lavrov spraken elkaar begin november 2017 in Moskou over de verdere versterking van de vriendschapsbanden tussen beide landen. De bewindsvrouwe was hoofd van een delegatie die een driedaags bezoek bracht aan de Russische Federatie. De samenwerkingsrelatie gaat terug tot 1975.
Met Lavrov werd tijdens het bezoek van de Surinaamse delegatie de volgende samenwerkingsovereenkomsten getekend:
– Een Memorandum of Understanding tussen beide ministeries inzake wederzijdse technische assistentie en samenwerking;
– De vrijstelling van visa voor houders van diplomatieke en nationale paspoorten;
– Overeenkomsten op het gebied van veiligheid, defensie en de rechterlijke macht;
– Overeenkomsten op het gebied van cultuur, wetenschap en onderwijs.
Eerder had minister Pollack-Beighle een memorandum van samenwerking dat diverse mogelijkheden biedt tot samenwerking bij de opzet van het Surinaamse Diplomateninstituut (SDI), getekend met de president van de Diplomatieke Academie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, Evgeny Petrovich Bazhanov.

En in september 2018:



De Russische minister brengt een officieel bezoek aan Latijns-Amerika en zal ook deelnemen aan een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in Brazilië op 25 en 26 juli.


Lavrov bezoekt Cuba op 23 en 24 juli, waarna hij naar Brasilia vliegt voor de BRICS-top, om daarna naar Suriname te reizen op 26 juli.

Tijdens de BRICS-vergadering zullen de ministers van Buitenlandse Zaken de strategische politieke, economische en humanitaire samenwerking in de BRICS-landen evalueren en de voorbereidingen bespreken voor de 11e top die zal worden gehouden op 13 en 14 november in Brasilia.

In de komende dagen zijn er veel regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken in de regio voor de NAM (Groep van Niet-Gebonden landen)-vergadering in Venezuela op 20 en 21 juli. De NAM heeft 120 leden, waaronder ook Suriname. Vervolgens wordt de BRICS-vergadering gehouden in Brasilia.

Starnieuws schrijft vernomen te hebben, dat de Indiase autoriteiten aan Suriname hebben gevraagd of de Indiase minister van Buitenlandse Zaken op 23 juli naar Suriname kan komen, omdat hij in de regio zou zijn. Aangezien Rusland het verzoek voor een officieel bezoek eerder had gedaan en Suriname bezig is met de voorbereidingen voor de ontvangst van de Russische ministerieel delegatie op 26 en 27 juli, hebben de Surinaamse autoriteiten aangegeven dat het bezoek van de Indiase functionaris moeilijk in te plannen zou zijn in die periode.

Vorige week nog - op 10 juli - heeft Suriname ook kort de Boliviaanse president Evo Morales, ontvangen. Morales reisde na een aantal bilaterale gesprekken in Suriname door naar Moskou voor een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Putin.

(Suriname Mirror/Starnieuws/Twitter)

Herten op Curaçao door watertekort met uitdroging bedreigd

(Bron foto's: stichting Uniek Curaçao)
Stichting Uniek Curaçao plaatst drinkbakken op plaatsen waar herten gesignaleerd worden


Van wandelaars heeft de stichting Uniek Curaçao vernomen,  dat herten die gesignaleerd werden tijdens de wandeltocht, in een slechte conditie verkeren. 

Hierop is de stichting meteen overgegaan tot het plaatsen van drinkbakken op plaatsen waar herten gesignaleerd worden.

'Op meer plaatsen zal dit noodzakelijk zijn en hulp of initiatieven zijn welkom', zo laat de stichting vandaag, woensdag 17 juli 2019, via haar Facebook-pagina weten.

Chinees (37) aangehouden op J.A. Pengelluchthaven met illegaal verkregen Surinaams paspoort

Verdachte op 25 juni in Suriname gearriveerd en enkele dagen later al in bezit Surinaams paspoort


De Militaire Politie heeft woensdag 10 juli een 37-jarige Chinees aangehouden op de J.A. Pengelluchthaven. Y. H. die naar Trinidad wilde afreizen is aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting, zo bericht het Korps Politie Suriname pas woensdag 17 juli 2019.

H. bezat een geldig Surinaams paspoort en identiteitsbewijs (E-id), die hij vermoedelijk heeft verkregen na overlegging van valse of vervalste documenten. De man is op 25 juni in Suriname gearriveerd en enkele dagen later was hij al in het bezit van een Surinaams paspoort en identiteitsbewijs.

Hij is door de Militaire Politie overgedragen aan de afdeling Fraude van de politie. Na overleg met het Openbaar Ministerie is H. in verzekering gesteld. Het paspoort en identiteitsbewijs zijn in beslag genomen.

Hij is overigens niet de eerste Chinees die betrapt is op het willen afreizen met een Surinaams paspoort en identiteitsbewijs, die vermoedelijk op illegale manier zijn verkregen. De afdeling Fraude is inmiddels bezig met een diepgaand onderzoek.

LVV voert bewustwording op in verantwoord gebruik pesticiden in Saramacca

(Bron foto: NII)
Bewustwording van gebruik pesticiden naar samenleving toe topprioriteit minister Parmessar


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voert de bewustwording op in het verantwoord gebruik van pesticiden in het district Saramacca. De afdeling Bestrijdingsmiddelen van het onderdirectoraat Onderzoek, Afzet en Verwerking heeft in samenwerking met het Onderdirectoraat Landbouw, de afgelopen twee weken infosessies verzorgd. Aan deze sessies namen deel bestuursambtenaren van het districtscommissariaat Saramacca, de afdeling Economische Controle Dienst van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), LVV-medewerkers daar en agrariërs van La Poule, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, woensdag 17 juli 2019.

Onder andere is gesproken over de gevaren van bestrijdingsmiddelen, het beschermen van mens en milieu en de biologische bestrijding. Verder bracht men ook het Integrated Pest Management (IPM) onder de aandacht van de participanten. IPM, ofwel geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen, is een manier om duurzaam landbouw te bedrijven, waarbij gestreefd wordt naar minimale afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen ziekten en plagen. Hierdoor zijn er minder problemen met de aanwezigheid van residuen van pesticiden op voedselproducten en is de kans veel kleiner dat ziekteverwekkers resistent worden tegen pesticiden.

De participanten hebben gevraagd naar intensievere en uitgebreidere vervolgtrainingen. De afdeling Bestrijdingsmiddelen werkt nu aan een trainingsschema om gehoor te geven aan dit verzoek.

Voor morgen en vrijdag 26 juli 2019 zijn al lopende afspraken voor infosessies gepland te Lareco in combinatie met Tijgerkreek en Calcutta, in het district Saramacca. Minister Parmessar van LVV heeft de bewustwording van het gebruik van pesticiden naar de samenleving toe tot zijn topprioriteit gemaakt.

Hij roept de samenleving op waakzaam te zijn en waar nodig aan de bel te trekken. 'We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een gezonde maatschappij', aldus de minister.

Minister Misiekaba waarschuwt samenleving in droge tijd voorzichtig te zijn

(Bron foto: NII)
'Iedereen moet de voorlichtingscampagne van de brandweer nauwlettend volgen'

'Verbrandt geen gras en vuil en laat kleintjes niet alleen thuis'


Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) roept vandaag, woensdag 17 juli 2019, via het Nationaal Informatie Instituut (NII) de samenleving op om met het oog op het naderen van de grote droge tijd, voorzichtigheid in acht te nemen. Hij stelt, dat iedereen de voorlichtingscampagne van de brandweer nauwlettend moet volgen. Hij raadt burgers af om geen gras en vuil te verbranden. 

Ook adviseert hij ouders en verzorgers om kleintjes niet alleen thuis te laten.

Misiekaba woonde afgelopen zaterdag de begrafenis bij van de 2-jarige Delvano Eind, die op 2 juli bij een woningbrand is omgekomen.

De bewindsman heeft gisteren eveneens de uitvaart van Teshiro, Trushon, Jayden en Jelaini van Hetten die tijdens een woningbrand ook op 2 juli het leven hebben gelaten, bijgewoond. Tijdens de uitvaartdienst, die in NDP-centrum Ocer werd gehouden, was het voor familie en vrienden moeilijk om hun emoties te bedwingen. Na een woord van bemoediging van de geestelijke trok de stoet naar de begraafplaats Hodi Mihi Cras Tibi, waar het viertal aan de schoot der aarde werd toevertrouwd.

Minister Misiekaba zei, dat hij zich sterk maakt om een fonds in het leven te roepen dat ervoor moet zorgen dat bij dergelijke calamiteiten snel hulp kan worden geboden. Hij zal dit in regeringsverband verder bespreken.

38 Buschauffeurs op de bon geslingerd voor onder andere gevaarlijk rijgedrag

25 Lijnbusvergunningen ingetrokken - 13 Chauffeurs besturen bussen zonder lijnbusvergunning


Agenten van de afdeling Algemene Surveillance Dienst van het Korps Politie Suriname hebben maandagochtend in samenwerking met ambtenaren van de afdeling Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) 38 buschauffeurs beboet voor onder ander rijden op dusdanige wijze dat zij het verkeer nodeloos belemmerden en in gevaar brachten. Dit meldt het korps vandaag, woensdag 17 juli 2019.

Er zijn 25 lijnbusvergunningen ingetrokken, omdat de vergunningsvoorwaarden niet werden nageleefd. Dertien buschauffeurs bestuurden lijnbussen zonder een lijnbusvergunning en één buschauffeur reed met een vervalste chauffeurskaart.
.
De politie doet een dringend beroep op alle lijnbushouders om extra controle uit te oefenen op de buschauffeurs en erop toezien, dat zij de nodige documenten bij zich hebben. De politie zal maatregelen blijven treffen tegen buschauffeurs die de wettelijke regels niet naleven.

Bolivia verklaart femicide tot nationale prioriteit

(Bron foto: AP)
Sinds januari hebben autoriteiten 73 femicides geregistreerd


Bolivia, dat een van de hoogste percentages in Zuid-Amerika heeft van moorden op vrouwen vanwege hun geslacht, heeft femicide tot nationale prioriteit verklaard en zal de inspanningen opvoeren om het toenemende geweld aan te pakken, zei een hoge ambtenaar van de overheid dinsdag 16 juli 2019. Sinds januari hebben autoriteiten 73 femicides geregistreerd - het doden van een vrouw door een man vanwege haar geslacht - met het hoogste tol sinds 2013. De moorden bedragen één vrouw die elke twee dagen wordt gedood. 

Een wet uit 2013 definieerde femicide als een specifieke misdaad en voorzag in zwaardere straffen voor veroordeelde daders.

Het nieuwste femicide-slachtoffer was de 26-jarige moeder Mery Vila, vorige week vermoord door haar partner die haar met een hamer op haar hoofd dood sloeg.




Deze week kondigde de regering een 10-punten 'noodplan' aan. Wereldwijd ondervindt een derde van alle vrouwen fysiek of seksueel geweld op een bepaald moment in hun leven, volgens de VN

In Bolivia wordt geweld tegen vrouwen aangedreven door ingesleten machismo-cultuur, dat slachtoffers de schuld geeft en het zelfs goedkeurt. Volgens een enquête van de nationale regering uit 2016, zeiden zeven van de tien vrouwen in Bolivia dat ze een vorm van geweld hadden geleden door een partner.

Een commissie zal ook kijken naar toenemende overheidsuitgaven voor gendergeweld en -preventie, en het succes van verschillende initiatieven evalueren. Andere maatregelen omvatten verplichte opleidingscursussen voor ambtenaren en werknemers in de publieke sector over gendergeweld en preventie. School- en universiteitsdocenten krijgen ook een training over 'het psychologische, seksuele en fysieke geweld' waarmee vrouwen en meisjes worden geconfronteerd. De commissie zal ook overwegen of femicide als een misdaad van mindere menselijkheid moet worden beschouwd.

Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben volgens de Verenigde Naties 's werelds hoogste percentages femicide. Ongeveer 15 andere landen in de regio hebben de afgelopen jaren wetten tegen femicide ingevoerd. Slachtoffers van femicides in Bolivia en in de regio sterven vaak door toedoen van huidige of voormalige vriendjes en echtgenoten met een geschiedenis van huiselijk geweld, zeggen experts.

'We geloven dat deze toename (in femicides) gerelateerd is aan een patriarchaal systeem dat de lichamen en het leven van vrouwen toe eigent', zei Violeta Dominguez, hoofd van U.N. Women in Bolivia.

Femicide-zaken in Bolivia blijven vaak ongestraft, waarbij families van slachtoffers worstelen om gerechtigheid. Van de 627 gevallen die sinds 2013 zijn geregistreerd, blijven er 288 open zonder een veroordeling.

De Boliviaanse president Evo Morales heeft maandag op Twitter gepost 'Het is tijd om straffeloosheid te beëindigen en problemen als samenleving aan te pakken.'


(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter

ELN-rebellen in Colombia isoleren zuidwesten van Colombia van de rest van het land

Guerrilla's herdenken met blokkades 55-jarig bestaan ​​van de groep


ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional) in Colombia hebben maandag 15 juli 2019 het zuidwesten van Colombia afgesneden van de rest van het land, om het 55-jarig bestaan ​​van de groep te herdenken. De guerrilla's bevalen de lokale bevolking in het westen van de provincie Nariño om alle commerciële activiteiten gedurende 72 uur op te schorten. 

De zogenaamde 'gewapende staking' treft met name Tumaco, een havenstad aan de Stille Oceaan die al lang is ondergedompeld in geweld. De guerrilla blokkeerde de weg tussen Tumaco en de provincie hoofdstad ​​Pasto op twee plaatsen door onbemande auto's op de weg te plaatsen.


Autoriteiten konden de voertuigen verwijderen nadat explosieven experts hadden vastgesteld, dat de auto's niet met explosieven waren gevuld.

Nariño minister van Buitenlandse Zaken Mario Vitery, die verantwoordelijk is voor de openbare veiligheid in Nariño, bevestigde dat de guerrillastrijders ook een checkpoint oprichtten op de weg van Samaniego naar Guachavez in het noordoosten van de provincie.


'We zijn zeer alert vanwege de gebeurtenissen die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden', zei de functionaris met betrekking tot een dodelijke aanval op een militaire patrouille vorige week en het vermoorden van een lokale journalist vorige maand.

De 23e brigade van het Colombiaanse leger zei dat zij probeert de situatie te verlichten. 'Op dit moment hebben we personeel in het gebied om de veiligheid te garanderen', zei kolonel Nestor Duque, die militaire escorts aankondigde voor mensen die de guerrilla-blokkade willen trotseren en naar Tumaco willen reizen. Lokale busbedrijven hebben services aan Tumaco opgeschort.

 Sinds de demobilisatie in 2017 van de voormalige rebellengroep van Colombia, de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), is het ELN sterker geworden, vooral in het noorden van Colombia.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman in New York (VS) veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

(Bron foto: Twitter)
Guzman: 'Vonnis gelijk aan psychologische, emotionele en mentale marteling, 24 uur per dag'

'El Chapo' zal zijn straf uitzitten in een zwaarbewaakte gevangenis in Colorado


De beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (62) is vandaag, woensdag 17 juli 2019, door een federale rechter in New York veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Via een tolk liet hij weten, dat de veroordeling door de Amerikanen gelijk stond aan ‘psychologische, emotionele en mentale marteling, 24 uur per dag’. Ook een van zijn slachtoffers, iemand die een moordaanslag had overleefd, richtte zich tot de rechter. 

In aanwezigheid van mevrouw Guzman, Emma Coronel Aispuro, hoorde de drugsbaron rechter Brian Cogan zeggen, dat hij nooit meer vrij zal komen. Dat lijkt de afsluiting van het verhaal. Maar, zeker is dat niet want de kleine Mexicaan staat garant voor verrassingen. Hij werd in 2016 opgepakt in Mexico en in 2017 uitgeleverd aan de VS. Daarvoor was hij door omkoping al twee keer uit een Mexicaanse cel ontsnapt. De kans dat hij er nog eens vandoor gaat lijkt nihil.


Guzman zal zijn straf volgens Amerikaanse media uitzitten in een zwaarbewaakte gevangenis in Colorado. De Administrative Maximum Facility (ADX) is een ‘supermax’-gevangenis in Florence, Colorado waar de meest gevaarlijke gedetineerden van de VS opgesloten zitten. Sinds de bouw van de gevangenis wist nog niemand te ontsnappen.

Na een 11-weken durend proces eerder dit jaar had een jury El Chapo al schuldig bevond aan tien misdrijven. Die varieerden van drugssmokkel en -handel via onder meer schepen en vliegtuigen en het leiden van een criminele organisatie, het Mexicaanse Sinaloa-kartel tot diverse moorden en witwaspraktijken. Het vermogen van de drugsbaas wordt geschat op een dikke elf miljard euro en de Amerikaanse autoriteiten gaan proberen dat terug te vorderen. Het tijdschrift Forbes rekende El Chapo eens tot de allerrijkste mensen op aarde.


Ondanks al zijn misdaden en de wreedheden die hij beging werd El Chapo een cultheld. Volgens de New York Times komt alleen Al Capone in de buurt van de Mexicaan die volgens de aanklacht vele honderden tonnen drugs, waaronder 200 ton cocaïne, naar de Verenigde Staten smokkelde. Daarbij liet hij tientallen mensen uit de weg ruimen als die een bedreiging vormden voor zichzelf of zijn business. In de aanloop naar dit vonnis was het proces tegen de drugsbaas een spektakel waarbij zelfs Marco de la O, de acteur die hem in de goedbekeken Netflix-serie speelt, nog even kwam kijken voor een pr-stuntje.

De openbare aanklager had in het proces over meer dan twee en een halve maand massaal bewijsmateriaal voorgelegd en meer dan 50 getuigen opgeroepen. De advocaten van Guzman deden slechts beroep op één getuige en beëindigden hun verdediging binnen de 30 minuten. Hun strategie was er vooral op gericht de getuigen van de Amerikaanse regering af te schilderen als leugenaars die door hun verklaringen tegen Guzman alleen hun eigen gevangenisstraffen wilden verminderen. Guzman zelf had geweigerd te getuigen.


In ADX Florence - bijgenaamd ‘Alcatraz van de Rockies’, naar de befaamde gevangenis in San Francisco – krijgt El Chapo een plek in in speciaal ontworpen ‘controle-eenheden’, een soort van gevangenissen binnen de gevangenis. Minstens 22 uur per dag zal hij in een eenpersoons cel moeten doorbrengen, afgesloten van alle contact met de buitenwereld. Sommige gevangenen hebben in hun cel een televisie. Daarop zijn enkel programma’s te zien die hen een opleiding, psychologische of religieuze hulp aanbieden. Elke cel heeft een raam dat richting de hemel is gericht. De gedetineerden kunnen elkaar niet zien vanuit hun cel.

(Suriname Mirror/CNN/Twitter/Clarin)

Peruaanse ex-president Alejandro Toledo in VS gearresteerd

(Bron foto: Twitter)
Toledo verdacht van corruptie in omvangrijk Odebrecht-schandaal


In de Verenigde Staten is de Peruaanse ex-president Alejandro Toledo (2001-2006) dinsdag 16 juli 2019 opgepakt met het oog op zijn uitlevering aan Peru. Dat heeft het Peruaanse parket gemeld. De regering in Lima had om de uitlevering van Toledo gevraagd, omdat hij door het gerecht wordt verdacht van corruptie. 



Het onderzoek naar de oud-president kadert in het corruptieschandaal rond de Braziliaanse groep Odebrecht.

Toledo verhuisde naar de VS nadat hij in zijn thuisland in verdenking werd gesteld van het aannemen van steekpenningen ter waarde van miljoenen dollar. Zelf ontkent hij de beschuldigingen.


Het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht zou gedurende meer dan een decennium in totaal 788 miljoen dollar hebben uitgegeven in een tiental landen in de regio om lucratieve staatscontracten af te kopen. Het bedrijf gaf toe dat tussen 2005 en 2014 maar liefst 29 miljoen dollar aan steekpenningen werd betaald in Peru.

Het onderzoek naar het corruptieschandaal leidde de onderzoekers naar vier voormalige presidenten van Peru. Naast Toledo gaat het om Ollanta Humala (2011-2016), Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) en Alan Garcia (1985-1990 en 2006-2011), die in april zelfmoord pleegde toen de politie hem in zijn woning kwam oppakken. Ook de oppositieleidster Keiko Fujimori wordt ervan beschuldigd illegale fondsen van de bedrijvengroep Odebrecht te hebben aanvaard tijdens de verkiezingscampagne van 2011.



(Suriname Mirror/El Comercio/Belga/El Ceo/Twitter/YouTube)

Vader en zijn zoon in Santa Catarina, Brazilië, bouwen namaak Ferrari’s en Lamborghini’s

(Bron foto: Polícia Civil, Santa Catarina)
Politie doekt een clandestiene fabriek op

Auto’s via social media verkocht voor 40.000 tot 55.000 euro


In Brazilië heeft de politie een clandestiene fabriek opgedoekt die Ferrari’s en Lamborghini’s reproduceerde. De fabriek werd beheerd door een vader en zijn zoon. Beiden werden gearresteerd. 

Het duo fabriceerde de namaakauto’s in een werkplaats in Santa Catarina, in het zuiden van Brazilië. Vervolgens verkochten ze die auto’s via social media voor 40.000 tot 55.000 euro, wat slechts een fractie is van de prijs van de echte auto’s.

Met welke (goedkopere) onderdelen de auto’s gemaakt werden en waar ze die haalden, is voorlopig onduidelijk.



Tijdens de politie-inval werden acht voertuigen in beslag genomen die gedeeltelijk afgewerkt waren. Die worden onderzocht om te achterhalen vanwaar de onderdelen komen.

Hoe dan ook waren de auto’s voorzien van officiële emblemen en accessoires, zodat het alvast leek alsof het om de Italiaanse auto’s ging.




Polícia Civil fecha fábrica clandestina de veículos de luxo em Itajaí O SIC (Setor de Investigações Criminais) da 1ª Delegacia de Comarca de Itajaí apreendeu nesta segunda-feira (15) diversos chassis, moldes, ferramentas e fibras utilizados na fabricação clandestina de veículos de luxo no bairro Itaipava. Os carros, falsificações das marcas Ferrari e Lamborghini, eram montados por encomenda e tinham venda divulgada por meio de redes sociais. Na ação desta segunda, foram apreendidas oito réplicas semimontadas de veículos das duas marcas italianas. Cada réplica era vendida por valores entre R$180 mil e 250 mil. Os modelos originais são vendidos no mercado por valores entre R$1,5 milhão e R$ 3 milhões. As investigações, coordenadas pelo Delegado Angelo Fragelli, começaram a ser realizadas depois que representantes das próprias marcas entraram em contato com a Polícia Civil de Santa Catarina. Os envolvidos na fábrica clandestina são considerados pela polícia como os principais falsificadores das marcas no Brasil, e comercializavam veículos para todo o país. Os donos do local, pai e filho, serão indiciados por crimes contra a propriedade industrial. #policiacivilsc #sic #itajai
Een bericht gedeeld door Polícia Civil Santa Catarina (@policiacivilsantacatarina) op



(Suriname Mirror/O Dia/tn.com.ar/Instagram/Twitter/YouTube)

Nederlandse trucks vinden tweede leven in Suriname

Surinaamse truck enthousiasteling Twahier Rostamkhan legt trucks vast op foto en video

(Bron foto: Twahier Rostamkhan)

Wie op vakantie is in Suriname moet niet vreemd opkijken wanneer hij in het verkeer links rijdende oude Nederlandse vrachtwagens ziet rijden. Het zijn vooral DAF-trucks, oud, roestig, zwaar en zwart rokend uit de uitlaat. Veelal ook nog eens voorzien van originele belettering van Nederlandse bedrijven.

Bij het zien van de DAF’jes, zal menig Nederlander zich achter de oren krabben en denken: ‘In Nederland zouden ze niet meer op de weg mogen.’ Maar, in Suriname wordt nauwelijks gecontroleerd op de staat van onderhoud van vrachtwagens.

De trucks worden vooral gebruikt voor het vervoer van zeecontainers en boomstammen. Er rijden ook oude Nederlandse bussen en vuilniswagens rond. Allemaal genietend van een tweede leven op veelal slecht begaanbare wegen en uiteindelijk wegroestend ergens in een berm langs een weg, waar ze ten prooi vallen aan overwoekerd groen en ongedierte. Hoeveel truck er rondrijden in Suriname is niet bekend, maar het merendeel is afkomstig uit Nederland.

Iemand die bijzondere interesse heeft voor de Nederlandse trucks in Suriname is Twahier Rostamkhan, een autoriteit op dat gebied. Ontelbare foto’s van Nederlands vrachtverkeer in Suriname zijn door hem geschoten. Veel van zijn foto’s zijn te vinden op zijn Facebookpagina ‘Twahier’s Trucks en Modelbouw’ en op de website van Alex Miedema, freelance bedrijfswagens-journalist. Twahier: ‘Mijn interesse voor Nederlandse trucks, in het bijzonder DAF en GINAF, begon al vanaf mijn jeugdjaren, omdat mijn vader en ooms allemaal DAF-trucks hadden. Ik ben feitelijk opgegroeid tussen DAF-trucks. toch wilde ik na mijn schooljaren de luchtvaartwereld in om piloot te worden. Vanwege de hoge kosten moest ik die droom echter laten varen. Daarom koos ik mijn weg richting mijn andere liefde, trucks. Op dit moment werk ik als parttime chauffeur – meer als freelance chauffeur – , met nog steeds de wens om eigen rijder te worden.’

Lees hier het gehele artikel van vandaag, woensdag 17 juli 2019, in Nieuwsblad Transport.

Nederlandse trucks vinden tweede leven in Suriname

Surinaamse truck enthousiasteling Twahier Rostamkhan legt trucks vast op foto en video

(Bron foto: Twahier Rostamkhan)

Wie op vakantie is in Suriname moet niet vreemd opkijken wanneer hij in het verkeer links rijdende oude Nederlandse vrachtwagens ziet rijden. Het zijn vooral DAF-trucks, oud, roestig, zwaar en zwart rokend uit de uitlaat. Veelal ook nog eens voorzien van originele belettering van Nederlandse bedrijven.

Bij het zien van de DAF’jes, zal menig Nederlander zich achter de oren krabben en denken: ‘In Nederland zouden ze niet meer op de weg mogen.’ Maar, in Suriname wordt nauwelijks gecontroleerd op de staat van onderhoud van vrachtwagens.

De trucks worden vooral gebruikt voor het vervoer van zeecontainers en boomstammen. Er rijden ook oude Nederlandse bussen en vuilniswagens rond. Allemaal genietend van een tweede leven op veelal slecht begaanbare wegen en uiteindelijk wegroestend ergens in een berm langs een weg, waar ze ten prooi vallen aan overwoekerd groen en ongedierte. Hoeveel truck er rondrijden in Suriname is niet bekend, maar het merendeel is afkomstig uit Nederland.

Iemand die bijzondere interesse heeft voor de Nederlandse trucks in Suriname is Twahier Rostamkhan, een autoriteit op dat gebied. Ontelbare foto’s van Nederlands vrachtverkeer in Suriname zijn door hem geschoten. Veel van zijn foto’s zijn te vinden op zijn Facebookpagina ‘Twahier’s Trucks en Modelbouw’ en op de website van Alex Miedema, freelance bedrijfswagens-journalist. Twahier: ‘Mijn interesse voor Nederlandse trucks, in het bijzonder DAF en GINAF, begon al vanaf mijn jeugdjaren, omdat mijn vader en ooms allemaal DAF-trucks hadden. Ik ben feitelijk opgegroeid tussen DAF-trucks. toch wilde ik na mijn schooljaren de luchtvaartwereld in om piloot te worden. Vanwege de hoge kosten moest ik die droom echter laten varen. Daarom koos ik mijn weg richting mijn andere liefde, trucks. Op dit moment werk ik als parttime chauffeur – meer als freelance chauffeur – , met nog steeds de wens om eigen rijder te worden.’

Lees hier mijn gehele artikel van vandaag, woensdag 17 juli 2019, in Nieuwsblad Transport.


Olieboorplatform Oos Gretha meert aan op Curaçao

(Bron foto: offshorewind)
Platform bunkert aan Tula Mega Pier en wacht op nieuw werk


Het olieboorplatform Oos Gretha is een ‘semi submersible’ onderhoudsplatform dat onder de vlag van de Marshall Islands vaart. Het schip blijft tot en met morgen buiten Curaçao, om vervolgens aan de Tula Mega Pier aan te meren, om te bunkeren en enkele werkzaamheden uit te voeren, aldus vandaag, woensdag 17 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Zodra deze werkzaamheden zijn afgerond, meert het schip voor enkele maanden aan bij de boei te Boca, waar het op nieuw werk zal wachten, zo laat Curaçao Ports Authority weten.

Oos Gretha is volgens de website vesselfinder.com 138 meter lang en weegt 30895 ton.

Zr.Ms. Groningen onderschept in Caribisch gebied go-fasts met geld, 424 kilo cocaïne én redt een leven

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Zr.Ms. Groningen sinds 20 april 2019 actief in het Caribisch gebied


Het marineschip Zr.Ms. Groningen kende een zeer bewogen week tijdens een kustwachtpatrouille in het Caribisch gebied. In een aantal dagen onderschepte de bemanning tijdens verschillende acties een partij cocaïne en een grote hoeveelheid contant geld. Ook is een drenkeling in veiligheid gebracht, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied dinsdag 16 juli 2019.

In de nacht van 10 juli detecteerde het marineschip een zogenoemde go fast-boot, die met hoge snelheid op zee voer. Twee FRISC-onderscheppingsboten (Fast Raiding Interception Special Forces Craft) van de Groningen konden de go fast tot stoppen brengen en begeleiden naar het schip. Aan boord van de go fast bevond zich 424 kilo cocaïne. De drugs en de aangehouden personen zijn overgedragen aan de politie op Sint Maarten.

Twee dagen later was het weer raak toen de NH90-helikopter van het marineschip een go fast waarnam. Nadat de verdachte speedboot meerdere malen geen gehoor had gegeven aan de oproep om te stoppen, heeft een scherpschutter vanuit de helikopter de buitenboordmotor uitgeschakeld. De smokkelwaar was echter al overboord gegooid, wat leidde tot een zoektocht op zee door middel van de FRISC-boten. In zee werd gedurende de zoektocht een tas met daarin een grote hoeveelheid geld gevonden. Het geld en de personen zijn overgedragen aan de politie op St. Maarten.

Later op de dag ontdekte de Dash, het kustwacht patrouillevliegtuig, wederom een verdachte go fast. De NH90 helikopter van de Groningen is vervolgens de lucht in gestuurd. De verdachte speedboot gaf meerdere malen geen gehoor aan de oproep om te stoppen, waarna vanuit de helikopter door een scherpschutter de buitenboordmotor van de go fast-boot is uitgeschakeld. Tijdens de actie werd vanuit de lucht waargenomen dat pakketten over boord werden gegooid. De pakketten zijn niet meer terug gevonden. De aan de politie op Sint Maarten overgedragen personen zijn inmiddels weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs.

 
Bij alle drie de zaken was er een nauwe samenwerking met het Kustwachtsteunpunt Sint Maarten dat met Metal Shark interceptors de acties heeft ondersteund.

Tot slot heeft de NH90-helikopter afgelopen zondag het leven gered van een opvarende van een omgeslagen visvaartuig. De drenkeling is uit zee gehaald en in veiligheid gebracht. Een Amerikaanse Kustwachthelikopter redde de overige drie opvarenden.

Zr.Ms. Groningen is sinds 20 april 2019 actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet om op te treden tijdens counterdrugs operaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het ook ingezet voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens SAR-acties. Voor het uitvoeren voor deze taken is Zr.Ms. Groningen uitgerust met twee FRISC’s en een NH-90 helikopter. Zr.Ms. Groningen vervolgt haar patrouille voor de Kustwacht in het Caribisch gebied.

De Groeistrategie is het kompas van regering-Rhuggenaath, Curaçao - 'Die geeft aan welke kant het op moet'

'Ik maak mezelf misschien niet populair, maar het gaat om ons land, niet om persoonlijke belangen'


'De Groeistrategie is het kompas van mijn regering. Die geeft aan welke kant het op moet, zodat Curaçao niet alleen financieel maar ook economisch en sociaal weer vooruit gaat. Maar, nu moet er wel wat gebeuren. Voor onnodig overleg is geen tijd meer', aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een persconferentie, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 17 juli 2019.

De boodschap van de minister-president is inmiddels bekend. Ja, de overheidsbegroting is een probleem. Dat moet beter. Het huishoudboekje is niet op orde, te veel uitgaven, te weinig inkomsten. Dat vraagt om drastische maatregelen. Bezuinigen bijvoorbeeld aan de uitgavenkant en belastingverhogingen voor meer inkomsten. Maar, met alleen maar snijden, snijden, snijden kom je er niet.


'Wij geloven in een bredere strategie', benadrukte Rhuggenaath nog eens. 'De Groeistrategie die wij in oktober ook in de Staten hebben gepresenteerd, is de basis van de route die we afleggen voor financiële, economische en sociale verbeteringen. Dit is de richting. Die moeten we op. Ik maak mezelf misschien niet populair, maar het gaat om ons land, niet om persoonlijke belangen.'

Naast de maatregelen op korte termijn is een investeringsprogramma van levensbelang voor duurzame verbeteringen.

Daling groei Bruto Binnenlands Product op Curaçao zet zich in 2018 voort met 2,2 procent

CBS: 'Sluiting van de grenzen tussen Venezuela en Curaçao heeft invloed gehad op onze economie'


De economie van Curaçao nam in 2018 af met 2,2 procent. Na achtereenvolgens een krimp van 1,0 procent en 1,7 procent in 2016 en 2017, zet de mindering van de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in 2018 voort met 2,2 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt, zo bericht vandaag, woensdag 17 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Eerder maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) melding van een krimp van 2 procent. De voorlopige berekeningen, zoals gepresenteerd door het CBS, hebben betrekking op de reële ontwikkelingen.

Het jaar 2018 begon met regionale spanningen, sluiting van de grenzen tussen Venezuela en Curaçao, escalerende handelsspanningen en strengere financiële omstandigheden. 'Dit heeft allemaal invloed gehad op onze economie', aldus het CBS, dat verder stelt, dat de reële groei van de economische activiteiten zich voornamelijk heeft plaatsgevonden in de bedrijfstakken horeca (8,2 procent); particulier onderwijs (4,5 procent); zakelijke diensten (1,6 procent); financiële bemiddeling (0,9 procent); en gezondheidszorg (0,7 procent).

De andere bedrijfstakken vertonen een daling in 2018. Verwezen wordt met name naar de Isla-raffinaderij. Hierover stelt het CBS het volgende: 'De blijvende zwakte van de industriële activiteiten zetten door in een daling van 14,3 procent in de bedrijfstak industrie. De oorzaak is met name in de olieraffinage-activiteiten die van invloed zijn op de hele bedrijfstak en andere productieactiviteiten van bedrijven in 2018.'

Manav Kanhai nieuwe voorzitter Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen


'Burgers moeten wederom vertrouwen krijgen in het integere en edele beroep'


Manav Kanhai is gisteren gekozen tot voorzitter van de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen (VNKN). Het nieuwe bestuur, dat nog aangevuld moet worden, bestaat verder uit secretaris Anneke Chin-A-Lin en penningmeester Maureen Pinas. Het bestuur maakt zich sterk voor 'algehele renovatie' van het notarisambt. 

'Burgers moeten wederom vertrouwen krijgen in het integere en edele beroep', zegt Kanhai, die amper een jaar notaris is, vandaag, woensdag 17 juli 2019, op Starnieuws.

Het nieuwe bestuur is zich er terdege van bewust, dat het ambt van notaris niet meer hetzelfde aanzien heeft als weleer. Daarom moet gewerkt worden aan verbetering van het imago van het beroep. Intern zal er gewerkt worden aan de leden, zodat gezamenlijk een beter resultaat kan worden bereikt.

Kanhai is blij dat ook de wetgeving wordt aangepakt, waardoor er betere controle wordt uitgeoefend op het notarisambt. Het is nodig om de wetgeving te verbeteren.

Kanhai antwoordt het  jammer te vinden, dat notaris Diepak Chitoe voor zes maanden uit het ambt is geschorst. Hij buigt zijn hoofd voor het Hof van Justitie, dat als tuchtcollege optreedt tegen notarissen. Voorkomen moet worden volgens de nieuwe voorzitter van de VNKN, dat het zover moet komen dat notarissen voor het tuchtcollege moeten verschijnen. Er lopen nog vier zaken bij het tuchtcollege, onder wie ook tegen Kanhai. Hij zegt het proces af te wachten.

De notaris hoopt dat er gauw duidelijkheid komt in al de zaken, want het is niet goed voor het kantoor en ook niet voor burgers als uitspraken lang op zich laten wachten. Kanhai zegt, dat de collega die zijn ambt zes maanden niet mag uitoefen, ook kan rekenen op steun van de VNKN. 'Wij gaan allemaal samen werken aan betere uitoefening van het ambt', benadrukt de kersverse voorzitter.

Ter informatie:

Voorzitter Bankiersvereniging: 'Aanpak NRA grote sprong voorwaarts in transparantie financiële systeem'

Eblein Frangie: 'Belangrijk is, dat we beseffen dat we transparant over onze situatie moeten rapporteren'


Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, heeft aangegeven welke rol de banken spelen bij de uitvoering van de National Risk Assessment (NRA). De kick-off ervan werd maandag gegeven, waarna dezelfde middag en gisteren  workshops zijn gehouden voor diverse betrokkenen bij de NRA, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 17 juli 2019. Frankie was een van de sprekers.

Hij vindt het startsein en aanpak een grote sprong voorwaarts in de transparantie van het financiële systeem. Lees hieronder de tekst van zijn inleiding.

Assemblee stelt nog niet vastgestelde armoedegrens er sprake bij behandeling ontwerpwet Minimumloon

Kensenhuis (NDP): Wat is de relatie van de armoedegrens met de wet die wij nu behandelen?'


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid hoort naar zijn mening te vaak, dat steeds de zijde van de arbeiders wordt gekozen. 'Daar is geen sprake van, wij proberen juist daar een balans in te maken, zodat de werknemers én werkgevers hun belang moeten erkennen', zei de minister gisteren tijdens de openbare behandeling van de ontwerpwet Minimumloon in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 17 juli 2019.

Moestadja haalde aan, dat op 11 juli het staatsbesluit is gepubliceerd waarin het minimumuurloon is vastgesteld op Srd 8,40. Dit bedrag zal ook het uitgangspunt zijn van de wet die nu in behandeling is, totdat de Nationale Loonraad zijn eigen berekening heeft gemaakt na afkondiging van de wet. In de openbare commissievergadering heeft de bewindsman uitgelegd hoe de Loonraad zal werken. Dit orgaan zal een formule ontwikkelen om het minimumloon te bepalen.


'We hebben gemerkt dat keer op keer de bepaling van het bedrag wordt aangevochten door een aantal mensen. De Loonraad wordt zodanig samengesteld en zal bindend advies uitbrengen aan het ministerie van Arbeid zodat deze niet het verwijt krijgt', sprak Moestadja. Hij voegde daaraan toe, dat het advies naar de Raad van Ministers en de president gaat. Die spreken zich dan daarover uit.

Verschillende leden vroegen naar het verband tussen het minimumuurloon en armoede. 'Omdat er sprake is van armoede moet je met een minimumloonstelsel komen. Wat is de relatie van de armoedegrens met de wet die wij nu behandelen?', vroeg de voorzitter van de commissie, Patrick Kensenhuis (NDP).


'Niet alleen door het maken van de wet bestrijd je armoede, maar juist met productie. Hoe zit het met de productiesector, daardoor kan je kansen creëren voor velen', merkte Mahinder Jogi (VHP) op.

Ook werd gevraagd naar het rapport van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Minister Moestadja antwoordde hierop, dat er geen rapport van het ABS is, maar een rapport dat geproduceerd is door de Nationale Commissie Armoedebepaling, waaraan het ABS samen met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, het Planbureau en de Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft gewerkt. 'Hoewel het rapport niet formeel is, hebben wij met de inzichten van het rapport gewerkt', zei de bewindsman.

De Wet Minimumloon zal de in 2014 afgekondigde Wet Minimumuurloon vervangen. 'De wet minimumuurloon is onderdeel van het regeringsbeleid waarmee men met de nodige maatregelen geprobeerd heeft om een instrument te hebben om armoede aan te pakken. Ik stel vast, dat als je maar liefst 33 punten van aandacht hebt, dat je liever een heel nieuwe wet maakt', meent Moestadja, doelend op de wet uit 2014. Hij bevestigde hiermee de opmerking van Kensenhuis, dat de Wet Minimumuurloon niet geheel tot zijn recht kwam in de praktijk.

Hij haalde de verschillen aan tussen de twee wetten; het instellen van de Nationale Loonraad; sanctiemogelijkheden die zullen worden toegepast bij het niet naleven van de wet;
hoe de werknemers moeten handelen wanneer de werkgever niet conform de wet handelt en bij welke instantie zij dan terecht kunnen.

De openbare vergadering wordt aan het eind van deze week voortgezet. Dan gaat minister Moestadja verder met zijn betoog. Aan de deskundigen is nu tijd gegeven om aanpassingen in het wetsontwerp beter te formuleren, voordat deze wordt aangenomen.