dinsdag 5 juni 2018

Voetganger dodelijk aangereden op de Ringweg Zuid

Identiteit slachtoffer nog niet bekend - Politie roept nabestaanden op 


Het Korps Politie Suriname meldt dinsdag 5 juni 2018, dat de politie van ressort Centrum in de vroege ochtend van zondag 3 juni via de Centrale Meldkamer de melding kreeg van een aanrijding tussen een auto en een voetganger op de Ringweg Zuid. 

Bij aankomst van de politie werd het slachtoffer roerloos op de grasberm aan de kant van de kreek aangetroffen. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Onderzoek wees uit, dat de automobiliste over de Ringweg-Zuid reed, komende vanuit de Gongrijpstraat, richting Charlesburg. Ter hoogte van een horecazaak moet volgens verklaring van de 20-jarige vrouw de voetganger plotseling de weg zijn opgekomen. Ze kon niet meer remmen met als gevolg een aanrijding.

Op het slachtoffer zijn geen documenten aangetroffen waaruit de personalia hadden kunnen worden achterhaald.

Het slachtoffer is van 'gemengd ras' zijn en een geschatte leeftijd tussen de 30 en 40 jaar. Hij was blootsvoets en ging gekleed in een boxershort en een witte trui.

Nabestaanden of zij die denken deze man te hebben gekend worden opgeroepen zich in verbinding te stellen met de politie van ressort Centrum op de telefoonnummers 477777 of 471111.

Surinaamse (71) neemt namens Nederland deel aan WK powerliften

Het geheim van Ina Koolhaas Revers: 'Heel veel seks en sport, maar ook discipline'

(Bron screenshot: AT5)

Ze is 71 jaar jong en lift met gemak 135 kilo. Ina Koolhaas Revers doet namens Nederland mee aan het WK powerliften. Haar geheim, ‘heel veel seks en sport’, maar ook discipline. 

'Discipline heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader was militair en wij waren de eerste generatie Surinamers in Nederland. Mijn ouders leerden ons aan om altijd meer ons best dan anderen te doen, omdat mensen extra op buitenlanders letten', zegt ze dinsdag 5 juni 2018 in een uitgebreid interview met Het Algemeen Dagblad, aldus Waterkant.net.

Powerlifting is een krachtsport die zich concentreert op drie verschillende bewegingen/lifts: Squat (kniebuigen), Benchpress (bankdrukken), Deadlift (een gewicht van de grond tillen). De sport draait er om een maximaal gewicht met correcte uitvoering in één keer te verplaatsen.

Met een enorme halter ging de Amsterdamse zender AT5 samen met Ina Amsterdam-Zuidoost in, om de proef op de som te nemen en dat leverde een hoop gelach op. Waar de meeste mensen de halter nog geen millimeter van de grond krijgen, tilt Ina het gevaarte zo de lucht:De sport is een van de meest beoefende krachtsporten, met mannen en vrouwen uit 78 landen die het beoefenen. Het is een individuele sport, waarbij zelf-verbetering centraal staat.

Ina Koolhaas Revers doet woensdag 6 juni mee aan het wereldkampioenschap powerliften in Calgary (Canada).

Zij is in haar wedstrijdcategorie de eerste deelneemster afkomstig uit Nederland ooit.

Bus- en boothouders Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) rijden en varen 6 juni niet

Overheid heeft nog niet uitbetaald over de maanden maart en april


De bushouders die rijden voor het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) rijden morgen niet. Ook de boten zullen niet varen. Dit besluit is gisteravond genomen tijdens een spoed algemene vergadering van de Organisatie van Surinaamse Bus- en Boothouders (OBS). 

Ondervoorzitter Iwan Woon van de OBS zegt vandaag, dinsdag 5 juni 2018, op Starnieuws, dat de overheid nog niet heeft uitbetaald voor maart en april. Ook het afgesproken bedrag van 25%, dat met terugwerkende kracht moest worden betaald van augustus tot november, is niet overgemaakt.

De OBS heeft het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie vorige week aangegeven, dat de situatie precair is. Buseigenaren zijn niet meer in staat brandstof te kopen en chauffeurs te betalen. Zij krijgen ook geen krediet meer bij pompen.

Woon merkt op, dat beloofd was door het ministerie om alles in het werk te stellen opdat de betaling zou plaatsvinden. De bushouders hebben echter nog geen geld gezien op hun rekening. De OBS hoopt dat de overheid zo snel mogelijk overgaat tot de betaling.

Officiële dodental opgelopen tot 69 na uitbarsting Volcán de Fuego Guatemala

President Jimmy Morales heeft noodtoestand afgekondigd en drie dagen van nationale rouwNa de uitbarsting van de Volcán de Fuego (Vuurvulkaan) zondag 3 juni 2018 in het zuidwesten van Guatemala loopt het officiële dodental op tot 69. Dat blijkt uit de nieuwste balans die de rampenbestrijdingsdienst Conred maandagavond bekendmaakte.


Daarnaast zijn er ook 46 gewonden die voornamelijk brandwonden hebben opgelopen en waarvan de helft er erg aan toe is.


De 3.763 meter hoge Volcán de Fuego ligt in het gebergte Sierra Madre, op ongeveer 40 kilometer van Guatemala-Stad. Ruim 4.500 mensen werden uit het omliggende gebied geëvacueerd en in totaal zouden ruim 1,7 miljoen mensen door de eruptie zijn getroffen.
Tientallen mensen worden vermist. Vooral kinderen en bejaarden hadden niet de kans om te vluchten. 'Twee van mijn broers zijn vermist en mijn neefje', vertelt Wilmer Barrillas, die zelf met zijn gezin wist te ontkomen.

Efrain Gonzales, een boer uit het zwaargetroffen El Rodeo, is de wanhoop nabij: 'Mijn twee kinderen van 10 en 4 jaar zijn vermist. Ik ben ze kwijt. Ze zaten in de val in ons huis toen een stroom gloeiende modder ons huis bedolf.' Gonzales was op dat moment buiten en wist zijn vrouw en dochtertje van 1 in veiligheid te brengen.Ook zijn dorpsgenote Consuela Hernandez vluchtte net op tijd. 'Toen we de lava op ons af zagen komen, zijn we een heuvel opgerend om te ontsnappen.' Ze vreest dat de overige familieleden die in haar huis waren, zijn bedolven onder lava en puin. 'Niet iedereen kon snel genoeg wegkomen. Ze liggen daar begraven.'

President Jimmy Morales, die het gebied maandag al bezocht, heeft de noodtoestand afgekondigd en drie dagen van nationale rouw ingesteld. De identificatie van de verkoolde lichamen verloopt erg moeizaam. Voorlopig konden nog maar 17 slachtoffers worden geïdentificeerd.


(Suriname Mirror/Prensa Libre/Belga/Al Jazeera/El Periodico/Time/YouTube/Twitter/NOS)

Curaçaose modellen moeten blanke hegemonie doorbreken

Zo’n 200 potentiële modellen, alle leeftijden, melden zich voor gratis open casting dag


'Mensen vragen zich wel eens af of Chicas Casting Agency alleen blanke mensen boekt'


Zo’n 200 potentiële modellen van alle leeftijden meldden zich aan voor de gratis open casting dag van Chicas Casting Agency op Curaçao. Iedereen die zich inschreef, mocht op de foto. Maar, een aanmelding is geen garantie dat je ooit als model geboekt wordt, zo schrijft Roelie van Beek maandag 4 juni 2018 op Caribisch Netwerk/NTR. 

'Helaas leven we nog steeds in een wereld waarin vooral blanke modellen aan de top staan', zegt Marijn Bom, producer bij Chicas Casting.

'Mensen vragen zich wel eens af of Chicas alleen blanke mensen boekt. Als wij een klusaanvraag krijgen, bijvoorbeeld kindjes tussen de 10 en 12, dan stellen wij alle kinderen uit die levensklasse voor. We kijken niet naar kleur of waar ze vandaan komen. De klant beslist welke kinderen het worden, daar hebben wij niets over te zeggen. Wij vinden het juist heel leuk als lokale mensen geboekt worden.'De laatste jaren ziet Bom wel een verandering. 'Klanten willen steeds vaker een mix van kleuren. Wij hopen ons steentje bij te dragen door veel lokale modellen in ons bestand op te nemen om voor te stellen aan onze klanten. Daar is een open casting dag zoals vandaag ideaal voor.'

Maar dan is er nog de kwestie van geld. 'Het is als Curaçaos model lastig om internationaal door te breken. Als je topmodel wilt worden, moet je castings doen in New York, Miami of Europa. In Curaçao is er geen budget om modellen te laten reizen. Dat maakt het lastig om wereldwijd bekend te worden.'

Run op gratis kaartjes voor donderdagconcert Curaçao North Sea Jazz Festival

'Rond half 3 ’s nachts waren er al mensen bij Sambil'

'Het is elk jaar zo dat mensen vroeg komen, maar nu waren ze er wel erg vroeg'


Geïnteresseerden in de gratis kaartjes voor het donderdagconcert van Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) waren vroeger dan ooit aanwezig op het terrein van Sambil. Dat zegt woordvoerder Percy Pinedo vandaag, dinsdag 5 juni 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'Ik lag nog te slapen toen ik de eerste foto’s binnenkreeg, dat er rond half 3 ’s nachts al mensen waren bij Sambil. Die stonden in hun auto buiten geparkeerd, want het terrein ging pas om 5.00 uur open', vertelt Pinedo. 'Het is elk jaar zo dat mensen vroeg komen, maar nu waren ze er wel erg vroeg.'


Het uitdelen van de gratis kaartjes is daarom ook eerder begonnen. 'We zouden om tien uur starten, maar omdat de mensen anders wel een erg lange dag hadden, zijn we een half uur eerder begonnen.' De aanwezigen hebben zich volgens Pinedo ‘heel netjes en keurig’ gedragen. 'Er zijn altijd mensen die proberen om voor te kruipen, maar wij hebben als organisatie niets te klagen. De mensen hebben er zelfs een beetje een feestje van gebouwd. Die hebben min of meer gekampeerd, hadden stoeltjes meegenomen en eten en drinken. Ik heb video’s ontvangen waarop te zien was hoe mensen zongen en dansten… Het begint langzamerhand een gezellige traditie te worden.'

Hoeveel kaartjes er precies zijn uitgedeeld, wil de organisatie niet bekendmaken. Wel kan Pinedo zeggen, dat er 15.000 gulden beschikbaar is gesteld voor de Stichting Alzheimer Curaçao. 'We hebben iedereen die een gratis ticket meenam gevraagd vijf gulden te doneren voor de stichting en het overgrote deel heeft dat gedaan. We zullen het bedrag binnenkort naar de stichting overmaken.'

Voor het concert op donderdagavond 30 augustus, waar onder meer Silvestre Dangond en Farruko zullen optreden, worden geen gewone tickets verkocht. Enkel mensen die een combinatieticket voor de vrijdag en de zaterdag aanschaffen, krijgen nog een ticket cadeau.

SER Curaçao stelt een gefaseerde invoering verplicht basispensioen voor

'Stimuleringsbeleid voeren om een hoger premiepercentage te bevorderen'


De pensioensector, die volgens de SER (Sociaal-Economische Raad) om advies gevraagd is bij het wetsvoorstel over een verplicht basispensioen, geeft aan, dat een minimumpremie van 6 procent (3 procent te betalen door de werknemer en 3 procent door de werkgever) een prikkel kan zijn voor werkgevers om bij al bestaande pensioenregelingen de premie ook te verlagen tot 6 procent. 

'Dit risico bestaat zeker in een stagnerende economie waarin de werknemer geen sterke onderhandelingspositie heeft', zo wordt aangevoerd door de sector, aldus vandaag, dinsdag 5 juni 2018, het Antilliaans Dagblad. Daar wordt verder bij uitgelegd, dat een minimumpremie van 6 procent erg laag is ten opzichte van de vuistregel dat minimaal 15 procent van het salaris nodig is voor een goede pensioenopbouw.Dit neemt overigens niet weg, dat de pensioensector wel vindt, dat er op z’n minst een start gemaakt moet worden met het verplicht stellen van een aanvullend pensioen om de druk op de algemene ouderdomsvoorziening (AOV) te verlagen en het pensioenstelsel als geheel gezonder te maken.

De SER stelt dan ook een gefaseerde invoering voor, wat kan leiden tot acceptatie van het nieuwe systeem en de premieverplichting. Een informatiecampagne vanuit de overheid is onontbeerlijk.

De SER stelt dat daarnaast een stimuleringsbeleid gevoerd kan worden om een hoger premiepercentage te bevorderen, bijvoorbeeld door er een gunstige belastingregeling tegenover te stellen. Om het advies op te stellen heeft de SER input ontvangen van pensioendeskundigen van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), de Sociale Verzekeringsbank Curaçao (SVB), Ennia, de Curaçao Bonaire Insurance Association (CBIA) en SER Nederland.

Werner Wiels, voormalig voorzitter van het MDPT, doorbreekt de stilte op Curaçao

Wiels: 'Er is een heksenjacht tegen mij gaande met laster, leugens en gefabriceerde verhalen’

 
Werner Wiels, voormalig voorzitter van het MDPT (Multi Disciplinair Project Team), doorbrak gisteren in een persconferentie (zie hierna) de stilte over zijn deelname aan het team belast met het moderniseringsproject van de Isla-raffinaderij, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 juni 2018.

Volgens Wiels is er een heksenjacht tegen hem gaande. Het beeld dat hij als voorzitter solo optrad, niet meewerkte om informatie over het team aan zijn opvolger en anderen te geven en informatie achterhield, wordt door hem omschreven als ‘laster, kwaadaardig kwaad, leugens en gefabriceerde verhalen’.

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) is nog voordat hij aantrad en op verzoek van Wiels, die toen nog voorzitter was van het MDPT, ingelicht over de stand van zaken bij het team, zo stelde Wiels. De voormalige premiers Ben Whiteman (PS), Hensley Koeiman (MAN) en Gilmar Pisas (MFK) zijn ook ingelicht over de gang van zaken.Op de beschuldiging, dat hij als voorzitter niet de informatie had overgedragen stelde Wiels, dat KPMG alle digitale informatie over het MDPT heeft opgeslagen. Afgezien daarvan was er bij het MDPT een server met kopieën van alle bestanden, en zijn alle documenten na zijn aftreden overhandigd, aldus Wiels, die verklaarde, dat hij veel bestanden die hij al had overhandigd, ook aan de rechter heeft gegeven. Daarbij zouden ook opnames van presentaties van hem en het MDPT zijn opgenomen.

DA'91: 'Poging inmenging in Nederlands justitieel onderzoek Hoefdraad mislukt'

'DA'91 staat versteld van de blinde zelfingenomenheid van de minister'


De douane in Nederland heeft vorige maand beslag gelegd op een geldzending van maar liefst 19 miljoen euro uit ons land. Het bedrag was vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) naar Nederland verstuurd met als eindbestemming de Volksrepubliek China. Het Openbaar Ministerie in Haarlem onderzoekt of het bij deze geldzending om een witwasoperatie gaat. 

Naar aanleiding hiervan vond de minister van Financiën het hoog nodig om in hoogst eigen persoon naar Nederland te vertrekken op een missie zoals vermeld op Starnieuws d.d. 3 juni 2018. 'Het is de missie onder leiding van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet gelukt om het geld vrij te krijgen.' De missie is mislukt! In deze missie werd de minister vergezeld van een team van advocaten. Wederom werd bevestigd, dat het een lange procedure zal worden om het geld vrij te krijgen. 

DA'91 staat versteld van de blinde zelfingenomenheid van de minister dat hij een justitieel onderzoek in Nederland zou kunnen doorkruisen ten einde de gelden die in onderzoek zijn, per direct terug te krijgen. Wanneer er een onderzoek gaande is waaruit moet blijken of de gelden op legale manier zijn verdiend, is het onmogelijk om de belanghebbende spoedige teruggave van het geld voor te houden. 

De partij is in toenemende mate bezorgd, evenals grote delen van de samenleving, over de toenemende drugsvangsten, evenals de daarmee gepaard gaande criminaliteit en betrokkenheid van hooggeplaatste functionarissen in onze samenleving. 

De handeling van minister Hoefdraad bewijst andermaal dat het maar niet kan doordringen tot het 'hoofd' van deze regering, dat een justitieel onderzoek niet door de regering kan worden beïnvloed en/of stopgezet. Niet zolang geleden probeerde de regering Bouterse ook door de Amnestiewet en artikel 148 van de Grondwet het 8 Decembermoordenproces stop te zetten. Die poging haalde bakzeil overigens, omdat in een fatsoenlijke rechtsorde dit simpelweg onmogelijk is. 

Nu vertrekt de minister van Financiën spoorslags naar Nederland om in hoogst eigen persoon te proberen het Nederlands Openbaar Ministerie zover te krijgen de in beslag genomen 19 miljoen euro vrij te geven zonder nog te hebben kunnen vaststellen of dit onderdeel vormt van een witwasoperatie of niet. 

Door deze poging maakt de Surinaamse minister van Financiën de republiek Suriname kwetsbaar, omdat hij de indruk wekt het onderzoek/de onafhankelijke rechtspraak niet serieus te nemen of de uitslag van het onderzoek niet wenst af te wachten. 

DA’91 roept de regering op, om zich noch in ons land noch in het buitenland te mengen in justitiële onderzoeken en de rechtsgang niet te belemmeren. Door deze actie van minister Hoefdraad van Financiën en de geschiedenis van de regering Bouterse met de eerbiediging van de onafhankelijke rechtspraak in ons eigen land, wordt ons land geplaatst in de rij van landen die bewust en openlijk de internationale aanpak van witwassen tegenwerken. 

De opmerkingen en feiten zoals aangegeven in de laatste International Narcotics Control Strategy Report van de US Department of State spreken hier al boekdelen over. 

DA'91

Goudzoekers niet blij met slechte arbeidsomstandigheden politie in binnenland

'De politie kan niet voor onze veiligheid zorgen, omdat ze de middelen niet krijgt van overheid'

'Belangrijke controlepost Stolkertsijver ondergebracht in container met slechte ventilatie en sanitaire voorzieningen'

 
Kleinschalige goudzoekers vinden, dat door de stiefmoederlijke behandeling die de politie krijgt, deze niet adequaat kan zorgen voor veiligheid in de gebieden waar zij werken. Slechte accommodatie inclusief gebrekkige sanitaire voorzieningen en transportmiddelen leiden ertoe, dat politieagenten hun werkzaamheden niet naar behoren kunnen verrichten. Hierin dient snel verandering te komen, zegt Wesley Rozenhout, voorzitter van de Federatie van Kleinschalige Gouddelvers in Suriname, vandaag, dinsdag 5 juni 2018, in de Ware Tijd.

'Wij maken elke dag mee dat de politieagenten bereid zijn zich in te zetten om voor onze veiligheid te zorgen, maar door de gebrekkige middelen zijn ze aan handen en voeten gebonden. Bij de post te Stolkertsijver moeten agenten in de stromende regen voertuigen controleren, terwijl met een kleine investering een overkapping geplaatst zou kunnen worden', zegt de voorzitter.

Hij vraagt zich af hoe het komt, dat een belangrijke controlepost als Stolkertsijver 'nog steeds is ondergebracht in een container met slechte ventilatie en sanitaire voorzieningen'. De 'mensonwaardige' werkomstandigheden en locaties zorgen volgens Rozenhout voor demotivatie bij politieagenten.

Niet alleen te Stolkertsijver, maar ook te Snesikondre, Langatabiki, Atjoni en Antonio Branco is het bar en boos wat betreft de werkomstandigheden en faciliteiten voor de politie. 'In sommige gevallen zetten de mensen hun eigen voertuigen in, maar dat zou eigenlijk niet mogen. De Staat moet ervoor zorgen, dat de politie goed uitgeruste dienstvoertuigen ter beschikking heeft omdat het werk van de Staat is dat ze verricht', stelt de voorzitter.

Volgens hem zijn berovingen van goudzoekers en anderen die naar en van de goudvelden komen schering en inslag. Rozenhout: 'De politie kan niet voor onze veiligheid zorgen, omdat ze de middelen niet krijgt van de overheid.'

Hij pleit ervoor, dat een deel van de belastingen die uit de goudsector wordt gehaald, wordt geïnvesteerd in betere accommodatie, faciliteiten en uitrusting voor de politie in het binnenland. In veel gevallen is de politie, om te kunnen functioneren, afhankelijk van de goodwill van ondernemers en anderen in de gebieden waar ze opereren.

Bij aangifte van strafbare feiten, zoals berovingen, kan de politie vaak niet onmiddellijk uitrukken, omdat er geen boot of voertuig is. Tegen de tijd dat transport is gemobiliseerd, 'zijn de daders al lang weg'. Het komt zelfs voor, zegt de voorzitter, dat personen per chartervlucht naar het binnenland gaan, berovingen plegen en weer ongestoord met het vliegtuig richting Paramaribo vertrekken. 'Ze stappen op Zorg en Hoop gewoon uit het vliegtuig en wandelen weg, omdat daar totaal geen controle is', aldus Rozenhout.

De federatie voert regelmatig overleg met de autoriteiten en wordt bij veel zaken betrokken, zegt de voorzitter, maar op het stuk van veiligheid laat de overheid het schromelijk afweten.

ABOP: 'Geen Suriname zonder Hindostanen'

'Suriname kan onder het juiste leiderschap binnen een mum van tijd rijk en welvarend worden'


Bij de herdenking van 145 jaar Hindostaanse immigratie, wijst de ABOP op de moeilijke periode die 'onze voorouders hebben meegemaakt'. Als zij de moeilijke tijd hebben volgehouden, 'moeten wij dit ook kunnen'. ABOP stelt: Geen Suriname zonder Hindostanen. 

Nadat de Surinaamse marrons de kolonisator onmogelijk gemaakt hadden, om de nazaten van Afrikaanse burgers nog langer als slaaf te gebruiken, koos de Europeaan ervoor om andere werelddelen aan te doen, om zijn noodzaak voor gratis arbeid te vervullen. De Europese kolonisator deed dit, omdat zijn economie draaide over de ruggen van gratis arbeid, slavernij en uitbuiting van landen als Suriname en India.

De winsten van de slavernij en de contractarbeid zien wij nu nog steeds in de zogenaamde rijke Europese landen terug, zoals het Surinaamse goud dat in de koninklijke koets van Nederland verwerkt is.

Om de Nederlandse en Engelse economie te voeden, arriveerden de eerste groep Hindostaanse contractarbeiders op 5 juni 1873 uit India in Suriname om op de plantages te werken. De uitbuiting van deze personen duurde van 1873-1916, waarbij het de Engelsen lukte om 35.000 Hindostanen, via listig bedrog als schuldslaven van India naar Suriname te brengen. Een groot deel van deze Hindostanen heeft daarna gekozen te blijven in Suriname en niet meer terug te gaan naar India.

Het is daarom belangrijk dat wij stilstaan bij dit gebeuren, en kracht putten uit hetgeen onze voorouders hebben doorstaan.

Wij vergeven, maar moeten niet vergeten waar ongecontroleerde macht, tekort aan normen, waarden en basisprincipes, toe kunnen leiden. Onze voorouders hebben moeilijke tijden doorstaan, om hetgeen we nu hebben, op te bouwen. De mogelijkheden om op hun werk voort te borduren en Suriname daadwerkelijk te ontwikkelen, liggen voor het oprapen. Als onze voorouders de moeilijke oversteek en het pijnlijke werk hebben doorstaan, kunnen wij deze moeilijke tijd ook doorkomen.

Wij van de ABOP weten dat Suriname, onder het juiste leiderschap binnen een mum van tijd rijk en welvarend kan worden. Wij moeten de visie hebben en durf tonen om belangrijke stappen te nemen. Het regiem van de oude politiek is bijna ten einde, omdat vader tijd hem inhaalt.

De ABOP gaat ervoor zorgen dat Suriname de rol inneemt die onze voorouders voor ons geprepareerd hebben, de rol die voor het 17e rijkste land ter wereld weggelegd is.

Ook de ABOP herdenkt 145 jaar Hindostaanse immigratie en wenst alle Surinamers, maar in het bijzonder onze broers en zusters van Hindostaanse komaf, een bezinningsvolle en vredelievende dag toe.

Rugzakponcho's: de oplossing van Peru voor plasticvervuiling

Miljoenen plastic flessen omgezet in duizenden ponchilas

Ponchilas zijn ontworpen om de armste kinderen in de Andes te beschermen


Vuil is geen afval. Dit is het motto van een van de meest innovatieve recyclingcampagnes van Peru, één die al miljoenen plastic flessen heeft omgezet in duizenden ponchilas. In Peru verwijst een ponchila - een combinatie van de Spaanse woorden 'poncho' en 'mochila' - naar een rugzak met een ingebouwde poncho. 

De items zijn ontworpen om de armste kinderen in de Andes te beschermen, van wie er velen meerdere kilometers per dag moeten reizen, vaak in slecht weer, om naar school te gaan. En ponchilas hebben nog een ander belangrijk voordeel: elk item bestaat uit 80 gerecyclede plastic flessen.

'Met dit initiatief winnen we veel plastic terug, dat zou kunnen eindigen op stortplaatsen, stortplaatsen of in de oceanen', zegt Miguel Nárvaez, hoofd sociale en zakelijke verantwoordelijkheid bij Cencosud, een supermarktketen en een van de bedrijven die de leiding heeft

Het ponchilas-project startte in 2016 toen Cencosud, Agua San Luis (in handen van Coca-Cola) en Pacífico Seguros samenwerkten om het aantal school dropouts in de Andes-hooglanden te verminderen, vanwege extreme temperaturen en de lange afstanden die kinderen moeten afleggen om naar school te gaan.


De bedrijven nodigden burgers uit om het initiatief te ondersteunen door hun plastic drinkflessen te recyclen in de zomer, wanneer de consumptie hoog is. In 2017 werden 6.000 poncho's geproduceerd en dit jaar al 7,000. De artikelen werden vóór het begin van het schooljaar afgeleverd aan kinderen in de provincies Puno, Cusco, Arequipa, Huancavelica, Ayacucho en Apurímac. Maar, dit was niet de enige prestatie.

'Dankzij de campagne begon bijna 40 procent van de klanten van onze supermarkten plastic voor de eerste keer te recyclen', zegt Narváez. 'Voor ons betekent dit een relevante impact.' In 2018 sloot het ministerie van Milieu van Peru zich aan bij de campagne, die actief werkt aan het bevorderen van duurzame consumptie en innovatieve manieren om wegwerpbare kunststoffen te hergebruiken.

'Met dit initiatief sluiten we de cirkel, het gebruiken van ons afval en het geven van een toegevoegde waarde door recycling', zegt de minister van Milieu, Fabiola Muñoz.

In Peru wordt dagelijks 18.000 ton afval gegenereerd, waarvan 10 procent plastic is; heel weinig wordt gerecycled.

De nationale overheid promoot momenteel een wetsvoorstel in het Congres om de circulaire economie te stimuleren door het verbruik van kunststoffen te verminderen en het gebruik van gerecycleerde materialen te bevorderen. Voor minister Muñoz zijn de ponchilas een voorbeeld dat dit idee mogelijk is: 'Een fles die je bediende kan iets nuttigs worden voor iemand anders. We hebben de mogelijkheid om iets, dat blijkbaar niet langer bruikbaar is, om te zetten in iets positiefs met een nieuwe bestemming.'

Elke minuut gebruiken mensen over de hele wereld miljoenen plastic flessen en de meesten komen terecht in de oceanen, waar ze schade toebrengen aan wild.


Peru is the host of the celebrations of the 2018 World Environment Day celebrations for Latin America and the Caribbean. #BeatPlasticPollution is the theme of this year’s day.

Peru is a member of the UN Environment’s Clean Seas (Mares Limpios) campaign, which aims to drastically reduce marine debris and eradicate the use of microplastics. More than 40 countries around the world have joined the campaign, including 11 others in Latin America and the Caribbean: Barbados, Brazil, Chile, Colombia, Costa Rica, Grenada, Ecuador, Panama, the Dominican Republic, Saint Lucia and Uruguay.

(Suriname Mirror/UN Environment)

Paraguay de onbetwiste leider van de riviervaart in Latijns-Amerika

Paraguay staat op de derde plaats in de wereld, na de Verenigde Staten en ChinaAangemoedigd door zijn massale productie van sojabonen, is Paraguay de laatste jaren de onbetwiste leider van de riviervaart in Latijns-Amerika geworden en staat op de derde plaats in de wereld, alleen overtroffen door de Verenigde Staten en China, aldus een bericht maandag 4 juni 2018 van het persbureau AFP. 

Doorkruist door rivieren, heeft Paraguay geen uitlaatklep naar de zee, maar in het seizoen 2016/2017 heeft het toch meer dan 6 miljoen ton van de oogst van sojabonen geëxporteerd, voornamelijk naar de Europese Unie en Rusland. De gelijknamige rivier, die begint in Brazilië en een deel van het Boliviaanse territorium naar het noorden doorkruist, doorkruist het land over ongeveer 1.000 kilometer voordat hij toetreedt tot de machtige Paraná aan de grens met Argentinië en uiteindelijk de Río de la Plata binnenstroomt na een totale reis van ongeveer 3.000 kilometer.

(Bron foto: ultramarnetwork)
De Paraguayaanse vloot wordt beheerd door 46 internationale bedrijven en zeven nationale bedrijven. Het bestaat uit ongeveer 3.000 binnenschepen en 200 duwbakken die goederen overladen voor havens in Uruguay en Argentinië, voor hun overslag naar bestemmingen in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

'In de jaren negentig, met de stijging van de prijzen van grondstoffen, begon Paraguay massaal sojabonen te planten', vertelde Guillermo Ehreke, directeur van de scheepvaartmaatschappij Shipyard, aan AFP. 'Dat viel samen met de ondertekening van het Mercosur-verdrag (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) in 1991 en met het watertraject van Paraguay Paraná (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraguay en Uruguay) in 1992, dat de vrijheid gaf om te varen.'

Paraguay ging van een productie van ongeveer 700.000 ton sojabonen voor de oogst 1992/1993 naar ongeveer 4,5 miljoen ton in 2002/2003.

Het is momenteel de zesde grootste producent van sojabonen in de wereld, met 10,6 miljoen ton voor de oogst 2016/2017, en de vierde grootste exporteur, met 6,1 miljoen ton, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw. En op die gewassen is het afgelopen decennium gebaseerd op de hoge en aanhoudende economische groei van ongeveer 4% per jaar.

Naast de faciliteiten die het Mercosur-verdrag en het waterwegverdrag bieden, kreeg de Paraguayaanse scheepvaartsector een impuls als gevolg van een probleem. 'De export van granen gebeurde over land tot aan Paranaguá, in Brazilië, waar Paraguay een vrije haven heeft, maar in de jaren negentig verbood de gouverneur van Paraná de doorgang van transgeen materiaal en blokkeerde het de overgang naar soja', herinnert Ehreke zich. Momenteel dragen de schepen die de rivieren Paraguay en Paraná afvaren niet alleen bij aan de Paraguayaanse productie, maar ook een deel van dat van Brazilië, 's werelds op een na grootste producent van sojabonen, en mineralen uit Bolivia.

(Bron foto: TV Morena/WWF Brasil)
Het gebruikelijke is, dat ze samen tussen 9 en 12 binnenvaartschepen hebben, met een belasting die overeenkomt met wat 800 vrachtwagens vervoeren. In 2017 was er een verkeer van 21 miljoen ton over de Paraguayaanse waterwegen en tegen 2030 is de schatting 56 miljoen ton, volgens Juan Carlos Muñoz, voorzitter van het Centrum voor Rivier- en Maritieme Reders van Paraguay. 'Het verkeer zal verdrievoudigen door het openen van de haven van Concepción (400 kilometer naar het noorden) en binnenkort Carmelo Peralta-Puerto Murtinho (650 kilometer ten noorden van Asunción) voor de soja geproduceerd in de staat Mato Grosso do Sul, voor het aan boord gaan naar overzeese havens', zei Muñoz, die erop wijst dat die leveranties de mineralen moeten toevoegen die Bolivia exporteert uit zijn noordoostelijke afzettingen.

De Paraguayaanse scheepvaartindustrie vertegenwoordigt ongeveer 2,3% van het bruto binnenlands product (bbp) in diensten, met een investering van 5.000 miljoen dollar aan apparatuur en 800 miljoen jaarlijkse facturering in vracht, volgens cijfers van de sector. Het genereert 5.400 directe en 16.000 indirecte jobs.

(Suriname Mirror/AFP/elobservador.com.uy/)

West Ham United-manager Manuel Pellegrini en echtgenote overvallen in Santiago, Chili

Pellegrini en zijn vrouw, Carola Pucci, waren op weg naar een restaurant in voorstad Vitacura


De pas benoemde West Ham United-manager Manuel Pellegrini is zaterdag 2 juni 2018 het slachtoffer zijn geweest van een overval door gewapende overvallers in Santiago, Chili.

Pellegrini en zijn vrouw, Carola Pucci, waren op weg naar een restaurant in Vitacura, een welvarende voorstad van Santiago, toen ze werden opgehouden door rovers die vervolgens op agenten schoten toen ze ontsnapten in een gestolen Porsche Cayenne.


Een handtas, naar verluidt behorend tot mevrouw Pucci, is teruggevonden en de auto is verlaten gevonden.

Niemand is gewond geraakt tijdens het incident.

Pellegrini, 64, werd eind vorige maand na het vertrek van David Moye, benoemd tot de nieuwe baas van West Ham.

(Suriname Mirror/Sports Illustrated/BBC/Twitter/The Santiago Times)

18-Jarige Braziliaan bloedt dood nadat haai zijn penis en een dijbeen heeft afgebeten

(Bron foto: Facebook)
Jose Ernesto da Silva zwom bij Piedade-strand bij Recife 


Een tiener die werd aangevallen toen hij in de oceaan zwom in Brazilië, is aan zijn verwondingen overleden. Zondagmiddag beet een haai zijn penis en dijbeen eraf. 

De 18-jarige Jose Ernesto da Silva zwom in het water bij het Piedade-strand bij Recife in het noordoosten van Brazilië. Net op het moment dat strandwachten signaleerden dat hij aan wal moest komen, werd hij aangevallen.

(Bron: Twitter/ )

In het ziekenhuis overleed Jose. Onderweg kreeg hij nog twee hartaanvallen.Het linkerbeen van de jongeman werd nog geamputeerd en zijn aderen werden nog vastgemaakt aan zijn geslachtsorganen tijdens een operatie van drie uur, maar zonder succes. Hij had al te veel bloed verloren. Het slachtoffer overleed enkele uren later.

Zijn moeder had nog gezegd dat hij niet mocht gaan zwemmen. 'Toen ik het hoorde werd ik gek', vertelde moeder Elisangela dos Anjos (42) aan lokale media. 'De buren hoorden mij schreeuwen. Hij was stiekem gegaan.'Het stuk kust is berucht voor haaienaanvallen waar 80% van de incidenten in het land worden geregistreerd.

Op 15 april moest Pablo de Melo, 35, een been en een hand missen, die werden geamputeerd nadat hij op bijna dezelfde plek was aangevallen door een haai.

(Suriname Mirror/O Globo/De Telegraaf/Toronto Sun/Diario de Pernambuco)

Honderdduizenden mensen op de been in Sao Paulo's, Brazilië, 22e gay pride-parade

Parade concentreert zich rond de nationale verkiezingen in oktober
 

'We hebben veel rechten bereikt en er zijn nog veel meer te overwinnen'


Honderdduizenden mensen verzamelden zich zondag 3 juni2018 in de grootste stad van Brazilië voor de 22e gay pride-parade, die wordt beschouwd als een van 's werelds grootste. Zwaaiende LGBT-regenboogvlaggen in een carnaval-achtige sfeer, paradeerden deelnemers door Sao Paulo's met wolkenkrabbers omzoomde Avenida Paulista op muziek uit 18 geluidswagens.

Feestvierders van alle leeftijden, veel met kleurrijke pruiken, zware make-up en veelkleurige kostuums, vulden meer dan 10 stadsblokken.De parade concentreerde zich rond de nationale verkiezingen in oktober. Het thema was 'Power for the LGBT - Our Vote, Our Voice', zei Claudia Regina, voorzitster van de homorechtengroep die het evenement organiseerde.

Regina zei op de officiële Facebook-pagina van het evenement, dat het doel 'is om de homogemeenschap attent te maken op het belang om zijn kandidaten zorgvuldig te kiezen.' 'We hebben veel rechten bereikt en er zijn nog veel meer te overwinnen', zei ze. 'We kunnen niet verliezen wat we hebben bereikt met politieke onwetendheid, en samen kunnen we een tolerantere en meer respectvolle wereld promoten met minder LGBT-fobieën.'

Bovenop één geluidsvrachtwagen riep een drag queen genaamd Tchaka: 'Dit jaar moeten we het Congres in het gezicht slaan.' De menigte reageerde door te roepen om de afzetting van de wijdverbreide impopulaire president van Brazilië, Michel Temer.


Voor deelnemer Camilla Wotton was de mars vooral belangrijk vanwege de focus op de verkiezingen. 'Ik denk dat we geen LGBT-stem hebben in de politiek, dus dit jaar is erg belangrijk, zo niet de belangrijkste die we ooit hebben gehad', zei ze.

Een andere deelnemer, Vinicius Guimaraes, zei dat het evenement een oproep is voor respect voor de LGBT-gemeenschap: 'We willen respect zoals andere mensen hebben', zei hij, eraan toevoegend dat de mars niet 'voor homo's, maar voor iedereen' was.
(Suriname Mirror/CBS News/Estadao/TV Foco/YouTube)

Nationale Garde Venezuela neemt 118 kilo cocaïne in beslag in Santa Elena de Arenales, Merida

Man (37) vervoerde de cocaïne in een verborgen compartiment van zijn voertuig


De Bolivariaanse Nationale Garde heeft 118 kilo cocaïne in beslag genomen in een operatie in Santa Elena de Arenales, in de staat Merida, aldus de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken, Justitie en Vrede, Nestor Reverol maandag 4 juni 2018.

Op Twitter plaatste Reverol een bericht, dat veiligheidsfunctionarissen een 37-jarige man zonder papieren arresteerden die de illegale substantie in een verborgen compartiment van zijn voertuig vervoerde.In de loop van 2018 namen de Venezolaanse autoriteiten ongeveer 14 ton verdovende middelen in beslag in gezamenlijke acties van verschillende wetshandhavingsinstanties op het nationale grondgebied.

De directeur van het Nationale Anti-Drugs Bureau, Jose Grillo, benadrukte in recente verklaringen aan de pers, de effectiviteit van de acties ter bestrijding van drugshandel, erkend door de Verenigde Naties en andere multilaterale organisaties.

Grillo bekrachtigde ook het engagement van overheidsinstellingen om logistieke plannen te ontwikkelen om de consumptie van illegale stoffen in het land te voorkomen en daarom zijn ze op weg om strategieën te bespreken om gewassen uit te roeien die worden gebruikt voor de productie van verdovende middelen.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)