zondag 29 maart 2020

Ook jeugdige arrestanten bij Opa Doeli mogen alleen op zon- en feestdagen voeding van buiten ontvangen

Ouders c.q. verzorgers jeugdige arrestanten mogen niet meer dagelijks voeding en/of kleding bezorgen


Zoals al gold voor volwassen arrestanten zal nu ook met ingang van maandag voor de jeugdige arrestanten, die ingesloten zijn in het cellenhuis van Opa Doeli, gelden dat alleen op zon- en feestdagen voeding van buiten zal worden toegelaten. In verband met de uitbraak van het Coronavirus c.q. Covid-19 heeft de leiding van het Korps Politie Suriname deze interventiemaatregel getroffen, aldus zondag 29 maart 2020 het Dagblad Suriname. 

Ouders c.q. verzorgers van de jeugdige arrestanten mogen niet meer dagelijks voeding en/of kleding bezorgen.

Hoofdinspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Voorlichting van het korps zegt, dat deze interventiemaatregel is getroffen voor de veiligheid van een ieder. 'Wij moeten zaken serieus aanpakken om geen slachtoffers van Covid-19 meer te hebben. Er zal alleen op de zon- en feestdagen voeding en kleding worden toegelaten voor de arrestanten.'

Ook mogen de arrestanten geen bezoek meer krijgen. Dat was eerder afgekondigd. Sinds vrijdag worden arrestanten, die op de rol staan om voorgeleid te worden, telefonisch gehoord. Dit geschied op het politiebureau waar de arrestant is ingesloten. Er wordt gebeld naar het parket of de rechter-commissaris.

Lock down binnen de particuliere bussector met een week verlengd

'De regering is bezig de bushouders te wurgen'

'Eenzijdige houding regering getuigt van een dictatoriaal beleid'


De lock down binnen de particuliere bussector is met een week verlengd. Dit meldt Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), zondagavond 29 maart 2020, in het Dagblad Suriname. 

Donderdag werd dit meegedeeld aan de bushouders. Gedurende de lock downperiode mogen de bussen niet ingezet worden op de particuliere trajecten. Volgens Sahadew-Lall is de regering bezig de bushouders te ‘wurgen’. 

'In andere landen zorgt de overheid ervoor, dat de ondernemers een vergoeding krijgen. Als onze overheid zo graag de regels van andere landen wil hanteren, waarom geven ze dan ook geen vergoeding?', vraagt Sahadew-Lall zich af. Deze eenzijdige houding getuigt, naar zijn mening van een dictatoriaal beleid.

De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) en VOSOV hadden het busvervoer op 19 en 20 maart lamgelegd vanwege de achterstand in de brandstofcompensatie van negen maanden, exorbitante wisselkoersen, abnormale prijzen in de winkels en het uitblijven van een bustariefverhoging.

Op 20 maart waren beide organisaties naar het Kabinet van de President getogen om een verhoging op te eisen, maar ze kregen een lock down van de regering.

30 Agenten van verschillende afdelingen in thuis-quarantaine

Zo'n 25 agenten gedetacheerd bij IAmGold/Rosebel in thuis-quarantaine


Dertig agenten van verschillende afdelingen van het Korps Politie Suriname zijn momenteel in thuis-quarantaine. Het Dagblad Suriname bericht zondagavond 29 maart 2020, dat een groep van vijf agenten samen met een lid van het Openbaar Ministerie naar Miami, Florida, was in verband met een training. Deze groep politiemannen was eerst in quarantaine geplaatst. Tot nu toe zijn ze allemaal stabiel en vertonen geen griepverschijnselen. 

Ook blijkt dat zo'n 25 agenten die bij IAmGold/Rosebel op detachering zijn, in thuis-quarantaine zijn geplaatst. Het gaat om politiemannen van verschillende afdelingen, waaronder Paramaribo, Wanica, de Mobiele Eenheid (ME) en de Parketwacht.

Voor de Parketwacht heeft het Hof van Justitie woensdagavond een spoedinterventiemaatregel genomen. Dit, nadat bekend werd dat de echtgenote van een agent te werk gesteld bij de afdeling Parketwacht, werkzaam is op de Franse ambassade en thans in thuis-quarantine zit.

Overigens, wordt iedereen nu overgeplaatst van thuis- naar overheids-quarantaine, omdat diverse personen zich niet aan gemaakte afspraken hielden en toch hun thuis-quarantaine locatie verlieten.

Het Hof van Justitie heeft in samenspraak met haar leden een dringende maatregel genomen. Ingaande afgelopen vrijdag worden verdachten telefonisch gehoord in het kader van een rechtmatigheidstoets, bewaring of verlenging van de bewaring. Dit geldt voor het Hof, het Openbaar Ministerie alsook voor de rechter-commissaris. De diverse regio’s zijn op de hoogte van deze interventiemaatregel. De ressorten hoeven in dit geval de arrestanten c.q. verdachten die vrijdag op de rol staan om voorgeleid te worden, niet aan te voeren. Dus er zal geen overbrenging plaatsvinden meer naar het parket of de rechter-commissaris of het Hof.

Voor de advocaten is de optie open om zelf te kiezen waar hij/zij erbij willen zijn. Ze kunnen de verdachte bijstaan op het parket of op de politiebureaus. Met deze maatregel is de Parketwacht verlost van het transporteren van de verdachten en de bewaking.

Het Wetboek van Strafvordering schrijft voor, dat de verdachte gehoord moet worden alvorens er een dwangmiddel op hem toegepast wordt. De wetgever heeft echter nergens aangegeven, dat bij dit verhoor de fysieke aanwezigheid van de verdachte vereist is. Telefonisch en anderszins op afstand verhoren van verdachten is reeds lange tijd normaal gebruik in Nederland.

Franse ambassadeur Joly, besmet met Covid-19, is over de weg vervoerd naar Cayenne, Frans-Guyana

Ambassadeur Antoine Joly wilde graag naar zijn eigen land


De Franse ambassadeur Antoine Joly is zondag 29 maart 2020 over de weg vervoerd naar Cayenne. Dit besluit is genomen in volledige samenwerking met de Surinaamse autoriteiten. Dit meldt de Franse ambassade in een persbericht, aldus Starnieuws. Van Surinaamse zijde zijn er nog geen mededelingen gedaan. 

Joly werd op 24 maart positief getest op Covid-19. Hij is de achtste persoon in Suriname die positief bevonden is.

De Franse medische autoriteiten besloten om verschillende redenen, waaronder de mogelijkheid van complicaties, Joly over te brengen naar Cayenne, Frans-Guyana. Joly is niet opgenomen in Cayenne, maar wordt gecontroleerd door een hoogleraar epidemioloog van het Cayenne ziekenhuis.

Dat ziekenhuis in Cayenne heeft zondag de diplomaat over de weg volgens alle standaardprotocollen overgebracht. Zijn situatie is stabiel.

Volgens Starnieuws wilde de ambassadeur graag naar zijn eigen land. Hij was aanvankelijk opgenomen in het Streekziekenhuis Wanica. Daarna werd hij overgebracht naar een unit in 's Lands Hospitaal. Het heeft even geduurd voor alle formaliteiten in orde waren.

Politie treedt op tegen overtreders avondklok

Overtreder wordt opgepakt en tot zes uur 's ochtends vastgehouden in politiepost


Het Korps Politie Suriname laat zondag 29 maart 2020 in een verklaring weten, dat wanneer iemand zich, zonder noodzaak, gedurende de avondklok op of langs de openbare weg bevindt, de politie zal optreden.

'De president heeft een partiële lock down van 14 dagen aangekondigd die van 20.00 uur tot en met 06.00 uur zal gelden. De politie zal met ondersteuning van andere veiligheidsdiensten erop toezien, dat deze maatregel wordt nageleefd. 

Binnen dat optreden zal de politie de volgende maatregel kunnen treffen: 

– De overtreder van de partiële lock down worden overgebracht naar een politielocatie, waar zij/hij tot en met zes uur in de ochtend zal worden vastgehouden. 

– De overtreder zal worden onderworpen aan een veiligheidsfouillering, alvorens hij/zij wordt overgebracht naar de politielocatie. 

De leiding van het Korps Politie Suriname doet een dringend beroep op de burgerij op gedurende de lock down thuis te blijven.'

SLM voert testvluchten uit met haar 'nieuwe' Boeing 777-200

Twee test-/trainingsvluchten uitgevoerd zondag 29 maartWaterkant.net bericht zondag 29 maart 2020, dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) die dag voor de eerste keer, sinds de aankomst van de voor haar nieuwe Boeing 777-200 in december 2019, enkele vluchten heeft uitgevoerd met het toestel. 

Het zou gaan om testvluchten en tegelijkertijd trainingsvluchten voor de crew. Er zouden twee vluchten zijn gemaakt, een rond 11.15 uur  en de andere rond 13.30 uur.

Het vliegtuig steeg op vanaf de Johan Adolf Pengelluchthaven. De ‘nieuwe’ Boeing 777-200 is sinds december 2019 in Suriname, maar kan nog niet ingezet worden, omdat het zogenoemde ETOPS-certificeringstraject (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards - Nederlands: prestatiestandaarden voor tweemotorige vliegtuigen met een vergroot bereik) nog niet is afgerond.


In januari werd de staart van het vliegtuig voorzien van een zogenoemd bosthema. SLM’s nieuwe thematisering van het vliegtuig vloeit voort uit een samenwerking met Forest93, waarbij partijen ook buiten landsgrenzen willen helpen uitdragen dat Suriname een natuurrijk land is.

Mijnbouwbedrijf BHP zet $ 8 miljoen in voor de strijd van Chili tegen Covid-19

(Bron foto: BHP)
BHP wil testcapaciteit van gezinsgezond- heidszorgcentra in aantal steden vergroten


BHP Group lanceerde zaterdag 28 maart 2020 een plan van $ 8 miljoen gericht op het helpen verminderen van de verspreiding van Covid-19 in Chili. BHP (oude naam: BHP Billiton) is het mijnbouwbedrijf dat in 2001 ontstond door de fusie van het Australische Broken Hill Proprietary en het Britse Billiton. Daarbij werd het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld gevormd.


BHP exploiteert de kopermijn Escondida, de grootste ter wereld, en de Pampa Norte-mijn, die uit twee operaties bestaat, Spence en Cerro Colorado. Beide complexen bevinden zich in de noordelijke Atacama-woestijn, maar Escondida en Spence bevinden zich in de regio Antofagasta, terwijl Cerro Colorado in de regio Tarapacá ligt.

Een week geleden kondigde het bedrijf aan, dat het had besloten aannemers gedurende 15 dagen uit te sluiten van haar Chileense activiteiten, in een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.


Maar, aangezien het aantal bevestigde gevallen blijft toenemen en zondag 29 maart het aantal van 2.139 heeft bereikt, waaronder zeven doden, besloot BHP om de krachten te bundelen met de medische faculteit van de Universidad Católica met als doel de testcapaciteit van gezinsgezondheidszorgcentra in het zuidoosten van Santiago te vergroten, de Región Metropolitana, evenals in Antofagasta en Tarapacá.

In een persbericht zegt het bedrijf, dat het plan een programma voor vroege detectie omvat met 150.000 snelle tests die in 24 uur resultaten kunnen opleveren, 10 eenheden voor bemonstering en mobiele tenten en permanente eenheden; de uitbreiding van de laboratoriumcapaciteit, inclusief de aankoop van nieuwe analyseapparatuur om de snelheid voor verwerkingstests te maximaliseren; gemeenschapstoezicht voor gevallen die positief testen en hun contacten, iets dat zal gebeuren via primaire aandachtscentra en telegeneeskunde; en een 24/7 callcenter voor het identificeren van potentiële gevallen.

'Bovendien zal BHP een programma implementeren ter ondersteuning van gemeenschappen en kwetsbare groepen met een hoog risico in de regio's waar het bedrijf actief is, Antofagasta en Tarapacá', luidt het communiqué. 'Dit zal de levering van voorraden, sanering van openbare ruimtes, gebieden voor het isoleren van potentiële gevallen en ondersteuning van het staatsnetwerk mogelijk maken om de medische rondes, voorraden en behandeling voor mensen met een hoog risico te vergroten.'

(De Surinaamse Courant/Mining.com/Twitter/RadioAgricultura)

Operazanger Plácido Domingo opgenomen in ziekenhuis in Mexico met Covif-19

Domingo opgenomen in Acapulco met complicaties als gevolg van Covid-19


Plácido Domingo is opgenomen in de Avenida Costera in Acapulco, Mexico, met complicaties als gevolg van Covid-19. In een verklaring voor de pers meldde de woordvoerder van Domingo, dat zijn toestand momenteel stabiel is en dat hij 'in het ziekenhuis zal blijven zolang de dokters het nodig achten tot een gehoopt volledig herstel'. 

Domingo, 79, kondigde afgelopen zondag aan dat hij positief had getest op Covid-19 en dat hij koorts en hoestsymptomen had gehad.

In een verklaring gepost op de Facebook-pagina van deze zanger na zijn diagnose, schreef Domingo: 'Ik ben zo dankbaar en ontroerd door de golf van berichten die ik van zoveel mensen heb ontvangen. Heel erg bedankt met heel mijn hart. Zorg voor gezondheid, blijf veilig en #QuédateEnCasa.' 


(De Surinaamse Courant/Opera News/Heraldo de Mexico/2Horas Puebla/Facebook)

Mexico roept inwoners op maand lang thuis te blijven

Volgens onderminister voor Gezondheids- zorg enige manier om verspreiding  coronavirus te stoppen


De onderminister voor Gezondheidszorg in Mexico heeft zondag 29 maart 2020 alle inwoners in het land opgeroepen een maand lang thuis te blijven. Volgens Hugo López-Gatell is dat de enige manier om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.


De onderminister kondigde aan de periode van een maand indien nodig zelfs te willen verlengen.

De autoriteiten in Mexico meldden, dat er 848 bevestigde besmettingen in het land zijn. Dat zijn er 131 meer dan een dag eerder. Zestien mensen in Mexico zijn overleden door het coronavirus

(De Surinaamse Courant/The Yucatan Times/ANP/Twitter/NTR Zacatecas)

Braziliaanse president Bolsonaro dreigt zijn minister van Volksgezondheid met ontslag

Bolsonaro duldt geen kritiek van Luiz Henrique Mandette op aanpak Covid-19

Luiz Henrique Mandetta vindt dat Bolsonaro het probleem bagatelliseert


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zou de minister van Volksgezondheid, Luiz Henrique Mandette, gewaarschuwd hebben om zijn aanpak in de strijd tegen Covid-19 niet te bekritiseren. Indien Mandette dat toch doet, dan volgt zijn ontslag. Dat bericht de krant Estado de São Paulo

Eerder deed Bolsonaro het coronavirus af als ‘een fantasie’, vergelijkbaar met ‘een klein griepje’.


Bolsonaro kreeg veel kritiek nadat hij dinsdag opriep om het normale leven opnieuw op te nemen en af te zien van de quarantainemaatregelen die in sommige deelstaten gelden.


Regionale politici die maatregelen nemen tegen het virus maken zich schuldig aan 'een misdrijf', zei de Braziliaanse president dinsdag. Ook noemde hij de angst voor het virus 'hysterisch'. De grote paniekzaaiers zijn vooral de media, vindt Bolsonaro. 'Negentig procent van ons zal geen symptomen hebben bij een besmetting. In mijn geval, vanwege mijn achtergrond als atleet, zou ik mij geen zorgen moeten maken bij een besmetting. Ik zou niets voelen of in het ergste geval zou het een beetje zoals een griep of een verkoudheid zijn', luidde het.

De minister van Volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta, vindt dat Bolsonaro het probleem bagatelliseert. De minister zou naar verluidt de extreemrechtse leider van Brazilië hebben laten weten, dat hij geen andere keuze heeft dan hem publiekelijk te bekritiseren als hij bij zijn standpunt blijft.


Bolsonaro laat zich echter niet de les spellen. Hij dreigde ermee om Mandetta te ontslaan als hij commentaar zou uiten op zijn aanpak, zo meldt de Braziliaanse krant op basis van anonieme bronnen.

 Volgens cijfers van Johns Hopkins University & Medicine stierven in Brazilië 117 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal gaat het om 3.904 besmettingen.

(De Surinaamse Courant/Brasil247/Belga/g1.globo/Twitter)

Douane onderschept in haven Rotterdam ruim 1.200 kilo cocaïne in drie ladingen uit Brazilië

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
1.170 Kilo cocaïne aangetroffen in container met mango's

In twee andere containers met limoensap werd 20 en 14 kilo cocaïne gevonden


De Douane heeft afgelopen vrijdag bij verschillende controles meerdere partijen cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Het ging in totaal om ruim 1.200 kilo, aldus het Openbaar Ministerie zondag 29 maart 2020. 

De eerste partij werd afgelopen vrijdag, 27 maart, aangetroffen. De drugs zaten verstopt in een container geladen met mango's. De container met het fruit kwam uit Brazilië en was bestemd voor een bedrijf in Zwaag. In totaal werd ongeveer 1.170 kilo cocaïne aangetroffen, verpakt in pakketten.

De andere twee partijen werden diezelfde vrijdag, later op de dag, aangetroffen in koelcontainers. Deze containers kwamen ook uit Brazilië, maar waren geladen met limoensap.

In het koelgedeelte van de eerste container werd 20 kilo cocaïne aangetroffen, in de tweede container 14 kilo. Deze containers waren bestemd voor een bedrijf in Rotterdam.

De drugs zijn inmiddels vernietigd. De ontvangende bedrijven hebben vermoedelijk niets met de drugssmokkel te maken.

Bedrijven kunnen online aanvraag doen voor vrijstelling avondklok

Aanvragen worden verwerkt door het NCCR


Bedrijven die tijdens de avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur werkzaamheden moeten verrichten, kunnen online een aanvraag doen voor vrijstelling. De aanvragen worden verwerkt door het NCCR, Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing. De werkzaamheden zijn in volle gang, aldus Starnieuws zondagmiddag 29 maart 2020. 

Zaterdag hebben vicepresident Ashwin Adhin en luitenant-kolonel Danielle Veira, directrice van Nationale Veiligheid, tijdens de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 Managementteam, meegedeeld dat voortgang van de productie belangrijk is.

Alle bedrijven die aanvragen indienen, krijgen na goedkeuring door het Covid-19 Managementteam, een brief. Veira zegt, dat de brief getekend moet zijn door de directie van het bedrijf of de afdeling Personeelszaken. Verder moet de brief ook voorzien zijn van een handtekening van het Managementteam, anders is deze ongeldig. Het gaat om een eenduidige brief voor alle bedrijven.

Eerder hadden journalisten te horen gekregen, dat hun pasje verstrekt door het bedrijf, voldoende is om op straat te gaan tijdens de avondklok. Voor journalisten en camerapersonen geldt, dat ze elk moment de straat op moeten als er ergens een calamiteit gaande is. Ook drukkers van de kranten, layout-medewerkers, technici en distributeurs moeten 's avonds doorwerken. Verschillende media moeten vanavond gewoon aan hrt werk.

Granman Ndyuka-stam Bono Velanti neemt maatregelen tegen Covid-19

'De autoriteiten doen hun uiterste best, maar de strijd is zwaar'


Het grootopperhoofd van de Ndyuka, Bono Velanti, heeft zijn stam opgeroepen om de maatregelen die de overheid heeft aangekondigd in verband met het Covid-19 doodserieus te nemen. De boodschap naar de gemeenschap toe is ingesproken door zijn basya’s en wordt via de radio en whatsapp verspreid om zoveel mogelijk stamgenoten te bereiken, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, zondag 29 maart 2020. 

'De autoriteiten doen hun uiterste best, maar de strijd is zwaar. Er zijn wel preventieve maatregelen bedacht die we kunnen hanteren om onszelf te beschermen tegen deze ziekte. Wereldwijd zijn overheden tot de conclusie gekomen dat thuis blijven kan helpen. Deze ziekte gaat van mens tot mens, ga niet op straat, vermijdt contact en samenscholing, en houdt afstand elkaar', zegt de granman.

Als grootopperhoofd waarschuwt hij de stamleden ook tegen de misvatting als zouden mensen van Afrikaanse afkomst immuun zijn tegen het coronavirus. 'Vergist u zich niet, uw bloed is niet anders dan de andere mensen. Deze ziekte kan iedereen treffen die zich eraan blootstelt; wees voorzichtig.'

Het traditioneel gezag zegt dat er wel begrip is voor noodzakelijke beweging van personen, maar dat er voorlopig geen ruimte is voor familiebezoeken, dansfeestjes, overbodige samenscholingen en vermakelijkheden.

Velantie heeft de Ndjuka-gemeenschap erop gewezen, dat deze maatregelen geen verandering hebben gebracht in de cultuur en traditie. Tegen de achtergrond van het oprukkende virus, vindt hij het cruciaal om de instructies van de centrale overheid en gezaghebbende gezondheidsorganisaties strikt op te volgen. De granman heeft de stam gerustgesteld dat alles weer wordt opgepakt als het tij is gekeerd.

STREI!: 'OKB besluit is onrechtmatig en dubieus'

Persbericht STREI! over deelname verkiezingen 


'Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft de inschrijving van STREI! afgewezen. Omdat, zoals de wet voorschrijft, wij de benodigde inschrijving in het openbaar register van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) niet konden overleggen. Om in het OKB-register te worden geregistreerd, moest een aantal documenten worden ingeleverd, waaronder onze statuten. Deze zijn in augustus 2018 door de president goedgekeurd, nadat ze door JusPol en Binnenlandse Zaken waren beoordeeld. In de beschikking staat dat de statuten van STREI! voldoen aan het Decreet Politieke Organisaties (S.B. 1987 no 61) en ze zijn vervolgens in het Advertentieblad gepubliceerd.

Het OKB heeft echter twee tekortkomingen in onze statuten vastgesteld die ertoe hebben geleid dat zij de partij niet heeft ingeschreven, waardoor het OKB-bewijs van inschrijving als politieke partij niet aan het CHS kon worden overhandigd. In de statuten was niet vermeld dat publicatie van ons jaarverslag ook in het Advertentieblad zal plaatsvinden. We hebben slechts aangegeven dat het op onze website én in een dagblad zal komen. In onze statuten staat verder niet vermeld dat het beginsel programma en het verkiezingsprogramma aan het volk bekend zal worden gemaakt, terwijl ons verkiezingsprogramma op de website ter inzage te vinden is. Op basis van deze twee tekortkomingen heeft het OKB gemeend om onze registratie te weigeren.

Op vrijdag 28 maart heeft de CHS-afwijzing ons per deurwaardersexploot bereikt en hebben wij direct een bezwaarschrift tegen de OKB-afwijzing ingediend. Binnen twee dagen dienen wij ook een bezwaarschrift in tegen de CHS-afwijzing, dit wordt maandag per deurwaardersexploot afgegeven bij het CHS en het Kabinet van de President. Voor beide trajecten zal, indien nodig, de rechterlijke weg worden bewandeld. 

Het OKB besluit is onrechtmatig en dubieus, omdat

1. De statuten van STREI! hebben presidentiële goedkeuring waarin expliciet aangegeven is dat het goedkeuringstraject is getoetst en er wordt voldaan aan het Decreet Politieke Organisaties (S.B. 1987 no 61). Het OKB geeft in de afwijzing aan dat de statuten niet voldoen aan de goedkeuring en dat op basis hiervan de registratie in het OKB wordt geweigerd. Mogen we als samenleving vertrouwen op een zorgvuldige presidentiële toetsing en goedkeuring?

2. De wettelijke voorwaarden voor registratie zijn:
a. overlegging van het bewijs dat in de organisatiestructuren van de politieke organisatie het besluit is genomen om de politieke organisatie ter registratie aan te bieden.

b. overlegging van de statuten, reglementen of andere documenten, waaruit de ordening van de politieke organisatie kan blijken;

c. overlegging van het besluit van de president, inhoudende de goedkeuring van de statuten. Aan deze voorwaarden hebben wij voldaan. In artikel 8 van het Decreet staan de uitsluitingsgronden voor deelname aan de verkiezingen.

In dit artikel staat niet vermeld, dat het toetsingsrecht van de statuten ook bij het OKB ligt. Het OKB heeft echter als aanvullende voorwaarde gevraagd om de publicaties van een financieel jaarverslag en het verkiezingsprogramma. Zij merken deze aan als punten die horen bij de ordening van politieke partijen. 

Wij betwisten deze zienswijze en vinden dat het OKB deze punten niet bij de beoordeling van ons registratie verzoek mag betrekken. STREI! streeft ernaar, zoveel als mogelijk transparant te zijn en informatie te verstrekken.
We hebben op vrijdag 20 maart de aanvullende gegevens aan het OKB verstrekt, waaruit wettelijk blijkt dat alle door het OKB gewenste statutaire wijzigingen door het hoofdbestuur zijn bekrachtigd en waarbij een schrijven van de notaris was gevoegd. Als het OKB een juiste beoordeling had gemaakt, had zij vervolgens STREI! in haar register ingeschreven en hadden we zaterdag het inschrijvingsbewijs kunnen overhandigen aan het CHS.

Als afsluiting willen we wel vermelden dat de president vrijdagmiddag 28 maart onze gewijzigde statuten heeft goedgekeurd. We zijn blij met deze snelle goedkeuring, maar zouden nog blijer zijn als het OKB de tegenstrijdigheid bij haar weigering had ingezien en besloten had de inschrijving toe te kennen, wachtende de door te voeren wijzigingen. 

De OKB-inschrijving kan nu plaatsvinden maar de afwijzing van het CHS staat nog overeind en daar zullen we bezwaar tegen indienen. We vertrouwen erop dat het goed komt en dat STREI! als politieke organisatie deel zal nemen aan de verkiezingen van 25 mei 2020.

We hopen hiermee de samenleving en de medestanders van STREI! voldoende te hebben ingelicht.

STREI!'

Nog steeds niet die ene wisselkoers na van kracht zijnde 'valutawet'

Op basis van de wet mogen er geen verschillende wisselkoersen meer zijn


Starnieuws schrijft vandaag, zondag 29 maart 2020, dat ondanks de aanname en inwerkingtreding van de 'valutawet' nog steeds slechts één wisselkoers niet is gerealiseerd. 

De koers die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) formeel is vastgesteld, is voor de opkoop Srd 7,39 en en verkoop Srd 7,52 voor de Amerikaanse dollar. Deze koers wordt onder andere gehanteerd voor brandstof en de import van medicamenten.

In de nieuwe wet staat dat voor alle geldtransacties de wisselkoers geldt, zoals die bij beschikking van de bank is vastgesteld en door haar bekendgemaakt.

Op instructies van de CBvS mogen cambio's Amerikaanse dollars opkopen voor Srd 8,50 en de euro voor Srd 9. De banken mogen valuta-transacties tot Srd 10,40 doen. Diverse banken hebben transacties afgesloten op Srd 10 voor de Amerikaanse dollar.

Volgens Starnieuws wordt komende week duidelijk wat de uniforme wisselkoers zal zijn. Op basis van de wet mogen er geen verschillende wisselkoersen zijn. De koers wordt bepaald door de CBvS.

Visserijsector ondervindt ook gevolgen van de nieuwe 'valutawet'

'De prijzen van vissen zijn al gedropt, maar de onkosten niet'


Ook in de visserijsector zijn de effecten van de nieuwe 'valutawet' voelbaar. 'We zien nu al dat de prijzen van vissen zijn gedropt, maar de onkosten niet', zegt Mark Lall van de vissersorganisatie Visserscollectief. De vissers moeten meer voor voeding betalen en ook benzine is duur. Ze verkopen hun vangst in Amerikaanse dollars en de inkomsten zijn met de helft verminderd als gevolg van de nieuwe 'valutawet'. 

Lall waarschuwt vandaag, zondag 29 maart 2020, in de Ware Tijd, dat de samenleving hiervan de dupe wordt en vreest dat vissers ermee zullen ophouden als de situatie niet verandert. 'Niemand gaat werken om alleen maar kosten te maken. Men denkt dat de visser de prijs bepaalt, maar dat is niet zo.'

Lall zegt dat de prijs afhankelijk is van een aantal vaste kosten. Vissen is volgens hem niet hetzelfde als bijvoorbeeld kip kweken. De visser is nooit zeker of hij met vangst terugkeert. Hoe dieper men in zee vist, hoe hoger de kosten. De sector ligt - ondanks dat er wordt gewerkt - dus toch een beetje lam.

'Het zit ons even dwars. Vanmorgen zijn de prijzen zodanig gedaald, dat wij niet meer uit onze kosten zullen komen. Onze inkomsten zijn met de helft teruggelopen.'

Hij betreurt dat de vele gesprekken met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geen positief resultaat hebben opgeleverd. 'We hebben bijvoorbeeld gevraagd om belastingvrije benzine, waardoor wij een betere prijs kunnen bepalen voor de lokale consument. Het is tot nu toe alleen bij beloftes gebleven.'

De sector heeft ondersteuning nodig, anders zal ze doodbloeden. De vissers hebben het tot nu toe kunnen overleven, maar de 'valutawet' zet hen ernstig onder druk.

Directrice AZP verontwaardigd over bewering bond dat de veiligheid medewerkers niet serieus wordt genomen

Personeel vindt dat de directie het niet nauw neemt met hun veiligheid

Directie zou zich niet aan instructies autoriteiten houden


Algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Redan, is verontwaardigd over een persbericht van de bond waarin wordt gesteld, dat de veiligheid van medewerkers niet serieus wordt genomen. 

'Het AZP is een ziekenhuis en vervult een voorhoederol. Essentiële diensten zullen normaal hun werkzaamheden moeten uitvoeren teneinde de continuïteit van zorg te garanderen. De directie is zich terdege bewust van haar verantwoordelijkheid waarbij de veiligheid van haar personeel hoog in het vandaal staat', zegt Redan in reactie vandaag, zondag 29 maart 2020, op Starnieuws.

Morgen is er een onderhoud met het bestuur van de bond. De bond zegt, dat om de verspreiding van het virus dat Covid-19 veroorzaakt zoveel mogelijk te voorkomen, door bevoegde instanties instructies zijn gegeven. Een van deze is om op de werkvloer zoveel mogelijk een minimale personeelsbezetting te hanteren. Een voorbeeld is, dat het personeel in ploegen kan werken door bijvoorbeeld om de ene dag iemand anders op de werkvloer per afdeling te laten verschijnen. De personeelsleden of werknemers mogen onder geen voorwaarde worden verplicht om verlof op te nemen.

In tegenstelling tot andere bedrijven en overheidsinstanties houdt de directie van het AZP zich niet aan deze instructies. Zo wordt op bepaalde afdelingen het personeel onder druk gezet om verplicht verlof op te nemen. Bij weigering worden personeelsleden verplicht hun krachten op andere afdelingen te geven. Ook is door personeel geklaagd dat het niet optimaal is beschermd om patiënten, die besmet of vermoedelijk besmet zijn met het Covid-19 virus, op te nemen voor het bieden van de nodige zorg.

Het personeel van het AZP is zeer gebelgd over de wijze waarop de directie omgaat met de veiligheid op de werkvloer. Tevergeefs doet het bestuur van de bond sedert 20 maart pogingen om een onderhoud te hebben met de algemeen directeur om over de situatie in dialoog te treden. Het personeel is van mening dat de directie het niet nauw neemt met hun veiligheid en die van hun gezinnen. Het enige waaraan de leiding van het ziekenhuis denkt, is het bieden van de zorg aan cliënten, terwijl de veiligheid van het personeel ook erg belangrijk is, meent de bond.

Het bestuur heeft dinsdag een brief naar de directie gericht waarop er tot op dit moment geen reactie is gegeven. Afgelopen vrijdag is weer een brief naar de directeur gestuurd. Als er tot maandag vanuit de directeur geen gepaste oplossing komt in deze situatie, zal het personeel uit onder andere veiligheidsoverwegingen een eigen standpunt innemen.

Wat ook aan te merken valt, is dat vanwege de gestegen prijzen, vooral op basisgoederen, het personeel graag over haar prestatietoelage wil beschikken. Traditioneel werd deze in de maand februari overgemaakt, de laatste jaren wordt deze steeds later gestort. Ook de betaling van het salaris heeft tot op dit moment niet plaats gevonden.

Redan is verbaasd over het persbericht, want er is een afspraak voor maandag gemaakt op basis van het schrijven. 'Er zijn maatregelen getroffen deels gedeeld met de samenleving (spoeddiensten) en ook intern om een veilige werkomgeving te garanderen. De diensten zijn aangepast en werkt zeker een derde van het personeel op een andere manier', zegt de directrice.

Weer zijn zorgmedewerkers vrij gemaakt om zich klaar te maken. 'Wij weten niet wat ons te wachten staat de komende weken indien er zich een toename in de aantal Covid-19 gevallen zal voordoen. De Spoedeisende Hulp en de grieppoli draaien 1 maal 24. Wij hebben gezorgd voor voldoende PPE (Personal Protective Equipment ) voor onze medewerkers en zullen hen nooit en te nimmer blootstellen aan gevaren. Alle groepen in het ziekenhuis van beveiliging, interieurverzorgers, administratie zorgmedewerkers zijn voorgelicht', benadrukt Redan.

SZF in gesprek met bond - 'Terzake discussie staande onderwerpen worden nader besproken'

'Door dialoog ontstaan goede perspectieven om tot een vergelijk te geraken'


De Ware Tijd bericht vandaag, zondag 29 maart 2020, dat de Stichting Staatziekenfonds (SZF) en de personeelsbond in gesprek met elkaar zijn getreden nadat het personeel vrijdag het werk uit onvrede had neergelegd. Het SZF maakt in een persbericht bekend, dat er door dialoog goede perspectieven ontstaan zijn om tot een vergelijk te geraken. 

'Vanaf nu en dus ook in het weekeinde zullen de ter zake discussie staande onderwerpen nader worden besproken en worden uitgewerkt opdat zo spoedig mogelijk tot normalisatie kan worden overgegaan. De directie van het SZF garandeert, dat de dienstverlening vanuit het bedrijf aan de verzekerden onverkort zal worden voortgezet conform de aangepaste procedures indachtig Covid-19', meldt de directie.

De werkzaamheden waren gestaakt, omdat de beide partijen al een poos aan het onderhandelen is over een collectieve arbeidsovereenkomst, maar men is nog niet tot een overeenstemming gekomen. Het SZF heeft verder ook nog betalingsachterstanden die het moet inlopen.

NDP negeert samenscholingsverbod en 'social distancing' bij bijeenkomst aan Ramgoelamweg te Latour

(Bron foto: Facebook)
Misiekaba (NDP): 'Ik ben gegaan en heb gezorgd dat de zaak werd gecorrigeerd, het is goed afgelopen'


Velen hebben verontwaardigd gereageerd op een video waaruit blijkt, dat ondanks het samenscholingsverbod de NDP gistermorgen een vergadering heeft gehouden aan de Ramgoelamweg te Latour. De twee meter afstand van elkaar werd op straat ook niet in acht genomen. Mensen gaven elkaar gewoon de hand, terwijl elk fysiek contact streng wordt afgeraden ter bestrijding van Covid-19. 

NDP-ondervoorzitter André Misiekaba, coördinator van Latour, zegt vandaag, zondag 29 maart 2020, op Starnieuws dat de vergadering lang van te voren was gepland om een aantal interne zaken te regelen. Er werd wel rekening gehouden met, dat niet meer dan honderd personen bij elkaar mogen komen.


Toen de president vrijdagavond bekendmaakte, dat er geen samenscholing van meer dan 10 personen mag zijn, kon niet iedereen meer worden bereikt om af te zeggen, beweert Misiekaba. 'Ik was thuis toen ik hoorde dat het qua veiligheidsvoorschriften uit de hand liep. Ik ben gegaan en heb ervoor gezorgd dat de zaak werd gecorrigeerd. Het is goed afgelopen. Alle andere activiteiten zijn conform instructie van de president tot nader orde uitgesteld'.'

'Ik vind dat we de zaak goed hebben opgevangen. De lokaliteit waar de vergadering werd gehouden, is groot en we hebben de mensen zoveel mogelijk verspreid. We begrijpen de ernst van Covid-19 en hebben de zaak goed opgevangen.'

Militairen waarschuwen, bedreigen en intimideren bevolking op Facebook om niet op straat te gaan...

Autoriteiten worden opgeroepen de militairen in kwestie op het matje te roepen


Met ingang van vandaag, zondag 29 maart 2020, wordt gedurende14 dagen een avondklok ingevoerd van acht uur ’s avonds tot zes uur 's ochtends. Op Facebook hebben nu diverse militairen, na de aankondiging van de avondklok door president Desi Bouterse, foto’s geplaatst waarin zij te zien zijn met een wapen of legervoertuig. Ze waarschuwen, bedreigen en intimideren de bevolking om niet op straat te gaan, zo bericht Waterkant.net

'Wo wiep oenoe, je gaat zien waar je gaat belanden en als je wil mag je op straat gaan', is een van de misplaatste intimidaties en bedreigingen.

De dreigende en intimiderende taal is bij velen niet in goede aarde gevallen. Velen vinden het onvoorstelbaar dat bepaalde militairen zich zo opstellen. 'Waar militairen de gemeenschap op het hart moeten drukken om thuis te blijven, zitten ze met een wapen in hun hand mensen te bedreigen en te intimideren om toch over straat te gaan. Is toch niet normaal', vraagt een activist zich af.

Verschillende maatschappelijke groepen en organisaties hebben ook hun ongenoegen geuit na het zien van de foto’s en de teksten. Zij vinden het ongepast en doen een beroep op de autoriteiten om de militairen in kwestie spoedig op het matje te roepen.

Inmiddels:

Iedereen die terugkeert naar Suriname wordtnin overheidsquarantaine geplaatst - 'Surinamers hebben het voor zichzelf verpest'

'Het streven is om iedereen vóór Pasen thuis te hebben'


Iedereen die terugkeert naar Suriname wordt nu in overheidsquarantaine geplaatst voor veertien dagen. Iedereen gaat naar locaties die uitgekozen zijn door de overheid en gesanctioneerd door het ministerie van Volksgezondheid, onder supervisie van medici onder coördinatie van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR). 

Dit werd zaterdag 28 maart 2020 tijdens de Covid-19 update persconferentie meegedeeld door de directrice Nationale Veiligheid, Danielle Veira, aldus Starnieuws. Komende dinsdag zal worden meegedeeld wanneer de repatriëring vanuit verschillende landen zal plaatsvinden. Het streven is om iedereen vóór Pasen (12 april) thuis te hebben, deelde Veira mee.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie is druk bezig te onderhandelen met luchtvaartmaatschappijen. Intussen worden de faciliteiten in orde gemaakt. 'Mensen moeten klaarstaan want de repatriëring kan binnen 24 uur plaatsvinden.'

Veira merkte op dat er goede afspraken gemaakt waren met de mensen die teruggehaald zijn. 'Toen ze eenmaal in Suriname waren, hadden ze heel wat bezwaren over de quarantaine. Iedereen werd in thuis-quarantaine geplaatst, maar velen houden zich niet aan de regels. De overheid heeft de zaak geëvalueerd en nagegaan is waar verbeteringen aangebracht kunnen worden. Met de thuis-quarantaine kan niet worden doorgegaan.'

Volksgezondheid-directrice Cleopatra Jessurun zei, dat Surinamers het voor zichzelf hebben verpest. Ondanks alle afspraken, gesprekken en voorwerk, bleek een groot deel van de mensen die thuis moest blijven, toch de straat opgegaan zijn. 'Zij hebben zich niet gehouden aan de regels. Er zal niet toegestaan worden dat mensen huisjes gaan huren om in quarantaine te gaan. Alles zal gebeuren in overheidsfaciliteiten en onder supervisie.'

Intussen zijn van de 320 personen die in thuis-quarantaine waren, vrijdag 34 hiervan ontslagen. Zij vertoonden ook geen symptomen. Er zijn nu nog 286 personen thuis in quarantaine.

Vicepresident Adhin: 'Proces naar verkiezingen van 25 mei vindt normaal voortgang'

Kandidaat- stelling vindt donderdag 9 april plaats in alle tien kiesdistricten


Het proces naar de verkiezingen van 25 mei vindt normaal voortgang. Dit zei vicepresident Ashwin Adhin gisteren, zaterdag 28 maart 2020, tijdens de Covid-19 update persconferentie van de autoriteiten, aldus Starnieuws. 

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost deed mededelingen over de kandidaatstelling die donderdag 9 april zal plaatsvinden in alle tien kiesdistricten tegelijk. Met de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen, zullen nadere afspraken gemaakt worden over het tijdstip van de indiening van de kandidatenlijsten.

Vicepresident Adhin legde uit, dat essentiële bijeenkomsten, waarbij een samenscholing is van meer dan tien personen, normaal voortgang zullen vinden. Wel moet de 2 meter afstand van elkaar in acht worden genomen. Dit samenscholingsverbod geldt niet voor de regering, De Nationale Assemblee en essentiële organen. Zo moeten de hoofdstembureaus en andere verkiezingsorganen bijeenkomen voor de voortgang van het verkiezingsproces. De hoofdstembureaus van de verschillende districten moeten voorbereidingen treffen voor de komende verkiezingen.

Bij wet is de kandidaatstelling op 9 april vastgesteld. Vanaf maandag zullen de politieke partijen uitgenodigd worden voor de dag van de kandidaatstelling, deelde Nerkust mee. Hij deed een beroep op de deelnemende politieke partijen om zich te houden aan de afspraken die hoofdstembureaus met hen zullen maken.