vrijdag 10 november 2017

Deel Tout Lui Fautkanaalweg, dichtbij Staatsolie, weer in deplorabele staat

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Vooral met boomstammen geladen trucks verergeren de situatie


Het weggedeelte van de Tout Lui Fautkanaalweg, dichtbij Staatsolie, verkeert weer in een deplorabele staat. Door de regen van de afgelopen dagen en de zware trucks (meestal beladen met houtblokken), is de situatie weer verergerd, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 10 november 2017.

Districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost heeft altijd haar medewerking verleend om dit gedeelte te herstellen met zand.

'Dat waren noodoplossingen. Deze weg is geasfalteerd en bij de aanpak dient het geherasfalteerd te worden. Noodoplossingen met zand werken niet meer, want niemand verbiedt de zware trucks om niet erover te rijden', zeggen buurtbewoners.

AZP nog niet in staat aan personeel koopkrachtversterking van Srd 500 uit te betalen

Ziekenhuis informeert personeel over uitblijven betaling via een circulaire


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft dinsdag een circulaire rondgestuurd voor haar medewerk(st)ers, waarin wordt gesteld, dat de middelen ten behoeve van uitbetaling van de koopkrachtversterking van Srd 500 nog niet beschikbaar zijn. Dit bericht zou de leiding hebben ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, zo bericht het Dagblad Suriname vrijdag 10 november 2017. 

Verder geeft de brief aan, dat er wel reeds voorbereidingen zijn getroffen de middelen te verkrijgen. Zo gauw de middelen vanuit het ministerie van Financiën beschikbaar worden gesteld, zullen deze overgemaakt worden naar de ziekenhuizen.

Zowel de directie als het ministerie is zich ervan bewust dat onder de huidige omstandigheden bedoelde tegemoetkoming voor het personeel een belangrijke bijdrage is aan hun maandelijks budget. Zij vraagt middels deze brief begrip en geduld van haar medewerkers.

16-Jarige jongen verdrinkt tijdens zwemmen in Marowijnerivier te Albina

Lichaam van Dorval Wens is tussen de mangrovebomen aangetroffen

 
Het Dagblad Suriname meldt vrijdag 10 november 2017, dat het lichaam van de 16-jarige Dorval Wens donderdagmiddag omstreeks half drie te Albina aangespoeld. Het lichaam werd tussen de mangrovebomen aangetroffen. 

Volgens een familielid van de 16-jarige heeft hij  laatstelijk gewoond te St. Laurent in Frans-Guyana. De jongen was afgelopen zondag gaan zwemmen met nog enkele andere jongens. Tijdens het zwemmen is het slachtoffer in de diepte verdwenen.

De politie van Albina heeft geen sporen van een misdrijf aangetroffen op het lijk. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is het stoffelijk overschot afgestaan aan de nabestaanden.

Ministers Algoe en Samsoedien met delegatie op 10-daagse dienstreis naar China

Gesprekken over hout- en landbouwsector met regering China en investeerders

 
De ministers Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) zijn donderdagavond aan het hoofd van een delegatie vertrokken naar China. De bewindslieden zullen gedurende tien dagen gesprekken voeren met de Chinese regering en investeerders over voornamelijk de houtsector en de landbouwsector. De delegatie keert op 19 november terug naar Suriname, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 10 november 2017.

Samsoedien zegt in een reactie, dat Suriname het maximale moet kunnen halen uit de houtsector. Volgens de bewindsvrouwe wil Suriname niet meer zoveel rondhout exporteren naar het Aziatisch land, terwijl er ook deskundigen en investeerders daar zijn die veel voordelen voor de sector kunnen opleveren. Hoewel er veel kritiek is op de export van rondhout, zegt zij dat het land meer winst maakt dan wanneer het rondhout zou worden afgezaagd.

'Men moet niet zaken naar buiten brengen alsof wij dat rondhout verkopen. Wanneer er gezaagd wordt, wordt er maar 35 tot 36% van het hout gebruikt. De rest is waste. Er gaat zoveel verloren, terwijl er zoveel te doen is met dat hout Wij willen de mensen het hier laten verwerken, maar dan om het maximale eruit te halen', aldus de minister.

Naast Samsoedien en Algoe was Buitenlandse Zaken-minister Yldiz Pollack-Beighle van 28 oktober tot 10 november op officieel werkbezoek bij de Russische Federatie en het koninkrijk Marokko. Een week geleden waren ook Mike Noersalim (Binnenlandse Zaken), Ferdinand Welzijn (Handel, Industrie en Toerisme) en Gillmore Hoefdraad (Financiën) op buitenlandse missies. 

Naast de ministeriële buitenlandse missies, woont een delegatie van De Nationale Assemblee (DNA) onder leiding van Assembleelid Silvana Afonsoewa (NDP) van 9 tot 12 november 2017 de Wereldklimaattop (COP23) in Bonn, Duitsland, bij. De collega parlementariërs Rudolf Zeeman (BEP) en Jitendra Kalloe (VHP) nemen ook hieraan deel.

Politie bevrijdt slachtoffer (33) ontvoering in cocaïnezaak

Vier verdachten (27, 29, 37 en 38) van criminele organisatie gearresteerd


Het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) van het Korps Politie Suriname heeft gisteren de door een bende ontvoerde O..A. (33) bevrijd en de verdachten V.C. (27), M.T. (38), M.J. (37) en T.M. (29) aangehouden  en na afstemming met het Openbaar Ministerie ingesloten voor onder andere deelname aan een criminele organisatie, overtreding van de wet op verdovende middelen- en vuurwapenwet. Dit meldt het korps vandaag, vrijdag 10 november 2017.

De politie van Uitvlugt kreeg gisteren via de Centrale Meldkamer de melding van de ontvoering. A. had zijn voertuig naar een carwash gebracht. Agenten gingen naar de carwash voor het instellen van een onderzoek naar de ontvoering. Al gauw bleek, dat de man was aangevallen door een bende. Het slachtoffer was achtervolgd door de mannen die hem mishandelden met een knuppel. Hij werd daar ontvoerd en zijn voertuig werd ook meegenomen. De politie van Uitvlugt schakelde het RBTP in.

Het onderzoek leidde naar de Quanitastraat, waar één van de beschreven voertuigen werd gesignaleerd. Het RBTP pleegde op dit adres een inval. Acht mannen en twee vrouwen, die zich in de woning bevonden, werden overgebracht naar het politiebureau.

Tijdens de inval hoorden agenten hulpgeroep uit een berghok. Het bleek te gaan om het ontvoerde slachtoffer, dat letsels aan zijn lichaam had opgelopen door toegebrachte slagen. De anderen die volgens het voorlopige onderzoek niet betrokken zijn bij de gepleegde strafbare feiten, zijn na verhoor heengezonden.

Het slachtoffer moest twee jaren geleden een aantal kilo's cocaïne voor de organisatie via Frans-Guyana naar het buitenland vervoeren. Hij dook echter onder. De bende zag hem gisteren bij de carwash. Zij mishandelden hem en namen hem mee.

Bij de inval was ook een vreemdeling aanwezig, die afgevoerd werd naar het politiebureau. Hij is in vreemdelingenbewaring genomen.

Van de verdachte V.C. heeft de politie scherpe patronen in beslag genomen. Volgens zijn verklaring zou hij een ritueel bad (wasi) nemen met de patronen die hij illegaal in zijn bezit had. 520 Gram drugs, die in het voertuig van M.J. wss aangetroffen, is in beslag genomen en overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade.

Het onderzoek is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Venezuela's regering en oppositie hervatten poging om dialoog te voeren

Derde poging in een jaar om een ​​bittere politieke patstelling te doorbreken


Venezuela's regering en oppositie hervatten pogingen om dialoog te voeren, de derde poging in een jaar van de regering van president Nicolas Maduro en zijn tegenstanders om een ​​bittere politieke patstelling te doorbreken.

Eerdere inspanningen voor de dialoog zijn geëindigd in verwijten tussen beide partijen en geen  concrete vooruitgang te midden van een verschrikkelijke economische crisis die heeft geleid tot een toename van ondervoeding en ziekten die te voorkomen zijn.

Oppositieleiders zeiden, dat hoewel Maduro eerder de gesprekken heeft gebruikt om tijd te rekken in plaats van serieuze hervormingen door te voeren, er nog steeds een nieuwe ronde nodig is om te zorgen voor vrije en eerlijke presidentsverkiezingen, die momenteel gepland zijn voor 2018.

'We hebben relaties ontwikkeld in Latijns-Amerika, zodat we in het gezelschap van bevriende landen en regeringen, de voorwaarden voor een presidentsverkiezing kunnen faciliteren', zei Julio Borges, voorzitter van het door de oppositie geleide nationale parlement, op een persconferentie.

De oppositie verliet in september de dialoog met de heersende socialistische partij, en stelde dat de regering niet aan de eisen had voldaan, zoals de vrijlating van gevangen genomen activisten van de oppositie en mechanismen om buitenlandse humanitaire hulp mogelijk te maken.

Parlementslid Luis Florido, woordvoerder van de oppositie in het dialoogproces, zei dat de oppositie een nieuwe verkiezingenraad zou zoeken en zou aandringen op presidentsverkiezingen. Hij voegde eraan toe dat Paraguay, Mexico en Chili het proces zouden begeleiden.

Informatie Minister Jorge Rodriguez zei via Twitter, 'de dialoog gaat verder op 15 november in de Dominicaanse Republiek'.


De twee partijen hielden in september 'verkennende bijeenkomsten' met de steun van de Dominicaanse president Danilo Medina.

(Suriname Mirror/Reuters/Twittter)

Producten duurder door 100%-controle containers op de Jules Sedney Haven

Importeurs en exporteurs blijven toch de verdubbelde tarieven betalen

 
De 100%-controle op de Jules Sedney Haven is in volle gang. Ondanks klachten van het bedrijfsleven moeten importeurs en exporteurs toch de verdubbelde tarieven betalen, omdat faciliteiten van havenbedrijven DP World en VSH United gebruikt worden voor de controle. 'Niets is veranderd', zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VvW), vandaag, vrijdag 10 november 2017, in de Ware Tijd.

Hij heeft er alle begrip voor, dat de regering het volledig controleren van alle containers noodzakelijk acht. 'De overheid is van oordeel, dat ze niet haar rechtmatige aandeel krijgt, vooral van de goederen die worden ingevoerd. Maar, aan de andere kant worden bonafide en eerlijke ondernemers gedupeerd door de handelingen van malafide handelaren.'

De VvW-voorzitter stelt dat bonafide ondernemers een groene kaart zouden moeten krijgen om via een vereenvoudigde procedure met minder oponthoudgoederen die ze regelmatig invoeren te mogen inklaren. Dit is eerder ook voorgesteld door de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. 'Nu worden de zaken van iedereen vertraagd en worden de mensen gedwongen om extra kosten te betalen. Dit wordt doorberekend in de prijzen van goederen in de winkels. Onze zorg is dat de leden vooral te maken hebben met de woede van de samenleving die winkeliers er steeds van beschuldigen dat zij de oorzaak zijn van de prijsstijgingen', zegt Hasnoe.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had in een eerdere reactie gezegd, dat er invoerrechten worden ontdoken door te manipuleren met gegevens over de inhoud van containers. Malafide ondernemers geven namelijk aan dat er bijvoorbeeld goedkope of belastingvrije spullen in een container zijn, terwijl het in werkelijkheid gaat om duurdere goederen waarop er hoge invoerrechten staan.

Officier van Justitie in beklaagdenbankje verdacht van corruptie

Verdachte gaf ingevorderde rijbewijzen tegen betaling terug

OM eist 24 maanden cel waarvan 23 voorwaardelijk en ontzegging uit zijn ambt voor vijf jaar

 
Hoewel Officier van Justitie R.A. ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan 'een vorm van corruptie' door ingevorderde rijbewijzen tegen betaling terug te geven, acht zijn collega Cynthia Klein het bewijs geleverd. Zij vorderde tegen hem 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 23 voorwaardelijk, een proeftijd van drie jaar, en ontzegging uit zijn ambt voor vijf jaar, aldus de Ware Tijd vrijdag 10 november 2017. 

Een veiligheidsman, A.R., met wie hij het strafbaar feit zou hebben gepleegd, hoorde een eis aan van twaalf maanden, waarvan elf voorwaardelijk en een proeftijd van eveneens drie jaar. En als bijzondere bepaling dat hij twee jaar zijn ambt niet mag uitoefenen. Hij heeft wel bekend en volledig meegewerkt aan het onderzoek.

De rijbewijzen die ingevorderd waren, werden afgegeven zonder toestemming van de verantwoordelijke instanties. De beide mannen ontvingen geld voor het versneld teruggeven van het rijbewijs.

Tijdens het requisitoir woensdag heeft Officier van Justitie Klein gesteld, dat het Openbaar Ministerie ervan overtuigd is aan de hand van de bewijsmiddelen dat de twee verdachten schuldig zijn. A.R ontving geld en moest het afstaan aan R.A. Na de betaling kregen de personen hun rijbewijs daadwerkelijk terug. De verdachten hebben maar kort in voorarrest gezeten.

De verdediging houdt op 4 december pleidooi.

400 Kilo cocaïne tussen metaal in haven Rotterdam

Cocaïne in een container die uit Santos in Brazilië kwam

(Bron foto: Arrondissementsparket Rotterdam)
 
Het HARCteam Rotterdam (Hit and run container) is op zoek naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor de invoer van 400 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. De drugs werden op 19 oktober ontdekt tussen metaal. Container uit Brazilië, aldus het Arrondissementsparket Rotterdam vandaag, vrijdag 10 november 2017.

De Douane ontdekte de cocaïne in een container die uit Santos in Brazilië kwam. De container was geladen met metaal. De drugs, met een waarde van zo’n 8 miljoen euro, zijn meteen vernietigd. 

Het HARCteam, een samenwerkingsverband van Douane, Fiod (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) en Zeehavenpolitie is sinds de ontdekking van de drugs op zoek naar de mensen die betrokken zouden zijn bij de invoer. In verband met dat onderzoek kon de vangst eerder niet bekendgemaakt worden.

Er zijn overigens nog geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek wordt voortgezet.

Curaçao wil plantages van Knip, Savonet en San Juan op werelderfgoedlijst van Unesco

Curaçao viert 4 december dat zij 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat

Landhuis Knip (Bron foto)


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, vrijdag 10 november 2017, dat momenteel met man en macht gewerkt wordt om de plantages van Knip, Savonet en San Juan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. Dat heeft minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning gisteren bekendgemaakt. 

Op 4 december wordt gevierd dat Curaçao reeds 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. In dit kader worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder de Caribbean Conference of National Trusts and Preservation Societies, die van 16 tot en met 19 november plaatsvindt in het Renaissance Hotel.

Ook de regering organiseert verschillende activiteiten omtrent de viering en zal op 19 en 20 november een programma organiseren met genodigden uit Nederland. De delegatie zal ook de plantages van Knip, Savonet en San Juan bezoeken, zo liet Jesus-Leito weten.

Curaçao Dialyse Centrum (CDC) heeft vereiste vergunningen ontvangen

Dialysecentrum haalt verpleegkundigen uit Zuid-Amerika


Het Curaçao Dialyse Centrum (CDC) heeft de vereiste vergunningen in verband met de verhuizing van Kurá Hulanda naar de Roodeweg gekregen van de overheid. Dat maakt de weg vrij om gespecialiseerd personeel uit Zuid-Amerika te laten overkomen en alle 30 dialysestoelen in gebruik te nemen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 10 november 2017.

Rauf Engels, medisch directeur van CDC, hoopt dat op korte termijn minstens vier verpleegkundigen naar Curaçao komen. 'We mikken op zes.' Het gaat in ieder geval om iemand uit Chili en iemand uit Colombia. Van de andere vier kandidaten wil Engels nog niet zeggen waar ze precies vandaan komen.

CDC werkt onder licentie van Fresenius Medical Care, wereldleider in het leveren van producten en diensten voor behandeling van mensen met een chronische nierziekte, en kan daarom gebruikmaken van gekwalificeerd personeel uit andere landen.

Regering Curaçao reageert begin volgende week schriftelijk op brief GZE

GZE beschuldigt MDPT van lekken van vertrouwelijk informatie



De regering zal begin volgende week schriftelijk reageren op de brief waarin GZE het MDPT (Multidisciplinair Projectteam) ervan beschuldigt contractbreuk te hebben gepleegd door het lekken van vertrouwelijk informatie. In die brief staat, dat GZE drie weken de tijd krijgt om de informatie waar al eerder om was gevraagd te geven en ook te antwoorden op nieuwe vragen in het kader van de due diligence. Dat zegt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vandaag, vrijdag 10 november 2017, in het Antilliaans Dagblad.

De minister-president verklaarde desgevraagd nog niets te hebben gehoord over de deelname van BaotaPetro-Chemical Group, de partner die GZE in de brief van 3 november presenteerde als het bedrijf dat belast wordt met de due diligence en de officiële verklaring dat GZE in staat is om het project financieel uit te voeren.

GZE schreef dat Baota binnen enkele dagen zijn deelname aan het project zou bevestigen.

Korps Politie Suriname doet onderzoek in zaak forse cocaïnevangst op Guadeloupe

Cocaïne moet al in Nickerie zijn verstopt tussen rijstbalen

Eén persoon in Suriname opgebracht voor verhoor


In de zaak rond de onderschepping van drugs op het Franse Guadeloupe is één persoon opgebracht voor verhoor. Dit meldt de Times of Suriname vandaag, vrijdag 10 november 2017. Het verhoor houdt verband met een onderzoek dat het Korps Politie Suriname instelt. Nog onduidelijk is wat de rol van de verhoorde persoon is geweest. Volgens de Times of Suriname is de aangehouden verdachte een zakenman, de rijstexporteur R.J..

Wel is het adres bekend waar de vrachtcontainer was opgeslagen voor de verscheping. Het blijkt dat de vracht in een loods stond te Beniespark, in het westen van Paramaribo.

Volgens de Franse Justitie is ongeveer 750 kilo cocaïne gevonden tussen een lading rijst. Volgens de krant is de rijst getransporteerd vanuit Nickerie. De cocaïne moet al in Nickerie zijn verstopt tussen de rijstbalen. In Paramaribo is de verpakking klaargemaakt voor verplaatsing naar de haven. Op de Jules Sedney haven zijn klaarblijkelijk geen problemen ondervonden. Dit ondanks de honderdprocentcontrole die er geldt voor alle aangeboden vracht.

De lading stond geregistreerd voor verscheping naar België. Volgens de Fransen is het schip waarmee de container werd vervoerd, grondig doorgelicht. Dit gebeurde al kort na aankomst. Op Guadeloupe zelf zijn geen aanhoudingen gepleegd.

Jennifer van Dijk-Silos: 'Belfort zit dingen te verdraaien, zaken zijn makkelijk te controleren'

Van Dijk-Silos is nu speciaal vertegenwoordigster van de president


Jennifer van Dijk-Silos, ex-minister van Justitie en Politie is nu speciaal vertegenwoordigster (Legal consultant en legal adviser) van de president. Dit zegt ze vandaag, vrijdag 10 november 2017, in de Ware Tijd in reactie op de aantijgingen van haar voorganger-minister Edward Belfort tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Nationale Assemblee. 

Hij zei dat de voormalige bewindsvrouwe en haar man nog steeds elk in een dienstauto rijden en op staatskosten tanken. Volgens Belfort heeft Van Dijk-Silos zelfs de beschikking over vijf dienstauto's. 'Terwijl de politie geen voertuigen heeft en ook geen benzine wordt er gratis getankt door van Dijk-Silos en haar man die rijdt in een crème gelakte Toyota Fortuner van de staat.'

De voormalig minister spreekt dit tegen en zegt dat zij de auto gebruikt die zij als minister onder haar beheer had. Daarnaast heeft ze een volgauto met beveiligingsmannen vanwege haar werk als speciaal vertegenwoordiger van het staatshoofd. 'Ik heb de auto die ik heb geleend van de president als minister nog steeds. Belfort zit dingen te verdraaien. Zaken zijn makkelijk te controleren.'

Ze stelt dat het proces voor de koop van de auto waarin haar man rijdt in gang is gezet. 'Ik heb nooit gestolen en heb staatsmiddelen niet nodig om te overleven.' Silos zegt dat ze nu juridische opdrachten krijgt met een politiek tintje. 'Reageren op Belfort is me zelf door het slijk halen.'

Gepensioneerde leerkrachten krijgen verhoogd pensioen

Adhin: 'Leerkrachten Bijzonder Onderwijs hebben zelfde pensioengrondslag als collega's Openbaar Onderwijs'


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin erkent dat onderwijsgevenden en schoolleiders van het Bijzonder Onderwijs dezelfde pensioengrondslag hebben als hun collega's in het Openbaar Onderwijs. De directeur van het ambtenaren Pensioenfonds heeft aangegeven aan de vp, dat dossiers worden doorgelicht om op basis van de bevoegdheden de pensioenen aan te passen. Dit antwoordt de Adhin in een brief aan de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). 

Het Pensioenfonds is van plan dit jaar de calculaties rond te hebben. De aangepaste pensioenen zullen terugwerken naar 1 januari 2017.

De directeur van het Pensionfonds, Michael Miskin, heeft aangegeven aan de vp, dat de betaling van de verhoogde pensioenen pas kan plaatsvinden wanneer de minister van Financiën de middelen beschikbaar heeft gesteld.

Marcellino Nerkust, president van het FOLS-presidium, had op 12 oktober schriftelijk de aandacht van de regering gevraagd over de toepassing van de financiële paragraaf van het herwaarderingsprogramma voor gepensioneerde onderwijsgevenden.

Hoewel onderwijsgevenden in dienst van het Bijzonder Onderwijs niet onder de Personeelswet vallen, geldt de Ambtenarenpensioenwet ook voor hen. Voor de onderwijsgevenden, schoolleiders en directeuren van scholen die nu met pensioen gaan, gelden de nieuwe salarisreeksen.

Nerkust zegt blij te zijn met het antwoord van de vicepresident. Hij hoopt, dat spoedig de middelen vrijgemaakt worden om de gepensioneerde leerkrachten van het Bijzonder Onderwijs én het Openbaar Onderwijs de verhoogde pensioenen uit te keren.

Taalbarrière tussen startbekwame leerkrachten en hun leerlingen in het binnenland

Pedagoog Roël Resida: 'Binnenland is een praktijkschok voor pas geslaagde leerkrachten'

'Je kan leerkrachten niet pats boem sturen naar het achterland'


Pedagoog Roël Resida heeft in drie districten onderzoek gedaan naar de taalbarrière tussen startbekwame leerkrachten en hun leerlingen in het binnenland. Toen hij dertig jaar geleden van het SPI (Surinaams Pedagogisch Instituut) afstudeerde en in het Lebidotigebied moest gaan werken kon hij niet aan de slag, omdat hij geen Aucaans sprak. Jaren daarna toen hij pedagoog werd en studenten begeleidde, werd hij geconfronteerd met dezelfde klacht. Het verwondert hem, dat het probleem van tientallen jaren nog steeds speelt, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 10 november 2017. 

Hij behaalde vorige week zijn mastergraad aan het IGSR (Institute for Graduate Studies and Research) in 'Education in teacher training'.

'Het binnenland is een praktijkschok voor pas geslaagde leerkrachten. Zij weten niet waar te beginnen.' Resida stelt voor dat deze leerkrachten als reserve dienen en meelopen om ervaring op te doen. 'Je kan leerkrachten niet pats boem sturen naar het achterland.' Hij beveelt aan om op de pedagogisch instituten ook moedertalen uit het binnenland te doceren. 'Ze zouden als verplicht keuzevak gegeven kunnen worden.'

De pedagoog stelt voor dat deze leerkrachten met een bepaald keuzevak naar een gebied gemuteerd worden, waar de taal van hun keuze wordt gesproken. Hij merkt op dat de pedagogische instituten geen bijzonderheden van het binnenland meenemen in hun opleiding. Resida zegt, dat er zo nu en dan wel een educatieve dagtocht wordt georganiseerd naar het binnenland, maar dat er geen sprake is van structurele aanpak.

'Het onderzoek is op twaalf scholen in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini verricht. Er zijn 86 personen geïnterviewd onder wie 24 kinderen. Zij moesten een test maken die bestond uit 24 woorden met een plaatje ernaast om op te lezen of het plaatje te herkennen. Uit de 24 woorden hebben zij er gemiddeld maar veertien kunnen benoemen. Dit is voor mij een teken aan de wand. Lesgeven in het binnenland moet een samengaan gaan zijn van de moedertaal en het Nederlands, maar de moedertaal mag niet de overhand nemen.'

Cebuma houdt twee maanden inhoudingen voor aflossingen in, maar geld niet gestort op banken

Duizenden ambtenaren zijn onaangenaam verrast;  hypotheken, persoonlijke leningen niet betaald


Duizenden ambtenaren zijn onaangenaam verrast door de ontdekking dat het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) al twee maanden inhoudingen pleegt voor aflossingen, maar het geld niet is gestort op de banken. Hierdoor zijn hypotheken, persoonlijke leningen en andere aflossingen niet betaald. Er is aan de bel getrokken, maar het resultaat is uitgebleven. De leiding van Cebuma was niet bereikbaar voor commentaar over deze alarmerende ontwikkeling, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 10 november 2017.

Jim Bousaid, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, bevestigt dat de situatie inderdaad ernstig is. Aan al die duizenden ambtenaren, die buiten hun schuld om achter zijn met aflossingen, kan boeterente worden opgelegd. Het geld is ingehouden van hun salaris, maar de stortingen op de verschillende banken zijn uitgebleven. Hierdoor zijn de leningen niet afgelost.

Cebuma heeft bevestigd tegenover de Surinaamse Bankiersvereniging, dat de inhoudingen zijn gepleegd. Bousaid hoopt dat zo spoedig mogelijk het geld wordt gestort op de rekening van de ambtenaren opdat zij niet in ergere problemen komen.

Minister Gillmore Hoefdraad zegt, dat intussen opdracht gegeven is om de stortingen te verrichten. Volgens hem ligt het aan de interne bureaucratie waardoor de gelden op sommige banken niet op tijd zijn gestort. Bousaid zegt dat de banken bereid zijn als de gelden snel binnenkomen geen boeterente in rekening te brengen en de aflossingen per oude valutadatum te verrichten.

Regilio Dodson geroyeerd als lid van DOE

'Dodson heeft in strijd gehandeld met statuten en huishoudelijk reglement van de partij'

'In de Alcoa kwestie, bent u als minister volledig buiten spel gezet en u heeft dit zonder meer toegelaten'
 

Regilio Dodson (minister van Natuurlijke Hulpbronnen) heeft via deurwaardersexploot een brief ontvangen van de politieke partij DOE, waarin hem meegedeeld wordt dat hij is geroyeerd als lid. Dodson heeft volgens de brief, ondertekend door voorzitter Carl Breeveld en secretaris Paul Brandon, in strijd gehandeld met de statuten en het huishoudelijk reglement van de partij. Dodson wordt verweten dat hij tegen de beginselen van DOE heeft gehandeld, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 10 november 2017.

De regering heeft met zijn goedkeuring gebruik gemaakt van artikel 148 van de Grondwet, in een poging tot inmenging in de rechtszaak over 8 december 1982. Dit is volgens de DOE-leiding tegen de principes van democratie en rechtsstaat. Dodson zou in verschillende gedragingen de partij in diskrediet hebben gebracht.

Dodson is minister geworden van Natuurlijke Hulpbronnen toen DOE besloot samen met NDP een coalitie te vormen. Toen de partij uit de regering stapte, is Dodson minister gebleven.

Op 24 oktober kreeg Dodson de gelegenheid zich te verweren. Hij heeft hier geen gebruik van gemaakt. De partijleiding stelt in de brief dat DOE niet gekend is bij de beslissing van Dodson als minister, om in te stemmen met de totstandkoming van het presidentieel besluit waarin de procureur-generaal werd opgedragen het 8 decemberstrafproces stop te zetten. Ook de president heeft DOE, die nog deel uitmaakte van de coalitie, niet betrokken bij deze kwestie.

De leiding van DOE stelt dat op verschillende momenten Dodson beslissingen heeft genomen, waarbij niet gehandeld is volgens de principes van de partij. 'In de Alcoa kwestie, bent u als minister volledig buiten spel gezet en u heeft dit zonder meer toegelaten.' 

Ook in de kwestie EBS is volgens de brief Dodson teruggefloten. Nadat de president commissaris van de EBS directeur Rabin Parmessar had ontheven uit zijn functie, heeft Dodson in de media deze stap breedvoerig ondersteund. Randis Koster werd aangesteld als waarnemer van de directeur. 'Vervolgens floot de president u terug en werd Parmessar in functie hersteld, terwijl de president commissaris door u was voorgedragen.'

Breeveld en Brandon stellen dat het gedrag dat geschetst is van Dodson, een DOE-lid onwaardig is. Het is nog niet duidelijk of Dodson het besluit zal aanvechten.

Riad Nurmohamed (VHP): 'Slechts Srd 60 miljoen toegezegd aan AdeKUS in 2018'

'Dit is dus een grote ramp voor de universiteit in 2018'

- 'De regering Bouterse-Adhin wil de onderwijsinstellingen afstoten'
- 'Het bestuur van AdeKUS wordt politiek benoemd, waardoor ze niet in staat is om maatregelen te treffen'


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft tijdens de 49e dies natalis (verjaardag) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) meegedeeld, dat er jaarlijks gemiddeld Srd 85 miljoen nodig is om de universiteit draaiende te houden. 'En toch is er per kwartaal slechts Srd 15 miljoen toegezegd in de begroting van 2018 wat neerkomt op Srd 60 miljoen voor een heel jaar. Dit is dus een grote ramp voor de universiteit in 2018', aldus het VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed donderdag 9 november 2017 in het Dagblad Suriname. 

Voor de volksvertegenwoordiger is het een raadsel hoe de minister het toestaat dat er een begrotingstekort is ontstaan voor de enige universiteit in Suriname.

Nurmohamed gaf te kennen, dat hij bij de huidige autoriteiten de tendens heeft geconstateerd om het onderwijs 'moeilijker' te maken voor kinderen en studenten. 'De materiaalkosten zijn weer geïntroduceerd en het inschrijfgeld is ook drastisch verhoogd op de meeste scholen. Dit is een duidelijk signaal dat de regering Bouterse-Adhin de onderwijsinstellingen wil afstoten.'

Het leningenbeleid van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, vormt daarbij een grote belemmering voor de gunstige ontwikkelingen in het land. 'Het leningenbeleid is een wurgcontract voor de overige ministeries.' Volgens de parlementariër is dit de hoofdoorzaak dat de universiteit met veel minder financiële middelen het komend jaar zal inluiden met alle gevolgen van dien, waaronder een verwaarloosde kantine, geen mogelijkheden tot het verrichten van onderzoek en een gebrek aan onderhoud van de gebouwen.

'Het personeel van AdeKUS is niet gemotiveerd om onder deze omstandigheden te werken. Ik maak me ernstig zorgen wat er in de toekomst zal gebeuren.' 

Naar zeggen van Nurmohamed is het hoog tijd, dat de universiteit geprivatiseerd wordt. 'We hebben nieuwe ideeën nodig om efficiënter om te gaan met het groot AdeKUS-terrein.'

Dat de faciliteiten en wetenschappers van deze universiteit geëvalueerd zullen worden, vindt hij een stap in de goede richting. 'Elke handeling om de kwaliteit te bewaken, juich ik toe.' Alleen betwijfelt de volksvertegenwoordiger of de evaluaties daadwerkelijk zullen leiden tot kwaliteitsverbetering. 'Het bestuur van AdeKUS wordt politiek benoemd. Hierdoor zijn ze niet in staat om maatregelen te treffen.'

In de afgelopen 30 jaren bijvoorbeeld kan er niet gesproken worden over opmerkelijke verbeteringen op de universiteit. 'Er is nooit geluisterd naar adviezen van mensen en vandaag na 49 jaren zitten we nog steeds in die diepe put', concludeert Nurmohamed.

In La Paz, Bolivia, dansen zebra's tussen de auto's

Zebra's om twee van La Paz's ernstigste problemen aan te pakken: chaotisch verkeer en hoog aantal ongevallen

(Bron foto: David Mercado/Reuters)


In La Paz, Bolivia, dansen zebra's tussen de auto's. Werkelijk. Nou ja, het zijn eigenlijk mensen gekleed in zebra-kostuums. Maar. ze zijn even heerlijk onwaarschijnlijk als ze klinken. Ze zijn Las Cebras de la Paz ('De Zebra's van de Vrede') en ze zijn erg geliefd in de Boliviaanse hoofdstad. 

De zebra's zijn te zien 'zwaaiend, kinderen knuffelend en high-fiving voetgangers' schrijft Caroline Joyner voor The Telegraph. 'Hun vrolijkheid is eindeloos.'

Het programma is in 2001 opgezet om twee van La Paz's ernstigste problemen aan te pakken: chaotisch verkeer en een hoog aantal ongevallen. Vernoemd naar de gestreepte zebrapaden op straten, trainde Las Cebras haar deelnemers om bestuurders op te leiden in betere gewoonten - maar op een speelse en vreugdevolle manier. Het programma pakt ook een tweede probleem aan.



De meeste zebra's zijn afkomstig uit organisaties voor risicojongeren. Het is ook een kans voor onderbetaalde jongeren om een ​​klein stipendium te verdienen en een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap.

De oorspronkelijke 24 zebra's zijn nu uitgebreid tot 265 en werken momenteel in La Paz, met maar liefst 150 in de steden El Alto, Tarija en Sucre.

Sommige Bolivianen zeggen, dat de zebra's zowel het verkeer hebben gekalmeerd als de stemming in hun steden hebben verbeterd. 'Ze kunnen verkleed zijn als zebra's', vertelde Kathia Salazar Peredo, een van de vroege organisatoren van het programma, in The Atlantic in maart dit jaar, 'maar, ze verdedigen wat menselijk is van de stad.'

 (Suriname Mirror/The Christian Science Monitor/The Telegraph)

Mike Tyson mag Chili niet binnen

Voormalig bokser meteen op vliegtuig gezet terug naar VS 


Voormalig bokskampioen Mike Tyson is donderdag 9 november 2017 op de luchthaven van Santiago in Chili tegengehouden en werd op het eerstvolgende vliegtuig richting de Verenigde Staten gezet. Dat hebben de Chileense politiediensten (PDI) donderdag bevestigd. 

De 51-jarige Tyson was niet welkom in Chili omwille van de strenge migratiewetgeving in het Zuid-Amerikaanse land. 'De Chileense onderzoekspolitie kan buitenlanders die in hun land van oorsprong veroordeeld werden of een gerechtelijk verleden hebben de toegang tot Chili weigeren', verklaarde de PDI.


Tyson reisde voor het eerst in zijn leven naar Chili. Hij had er diverse publicitaire verplichtingen.

De voormalige wereldkampioen bij de zwaargewichten bracht drie jaar in de cel door na de verkrachting van Desiree Washington op een hotelkamer in Indianapolis in 1992. In 1999 zat hij voor korte tijd achter de tralies na een gevecht met twee autobestuurders.

In juni 2005 stond Tyson voor de laatste maal in de ring. Tegen de Ier Kevin McBride gaf hij na zes rondes op. Het betekende zijn zesde nederlaag in 56 profkamen. Van zijn laatste vier gevechten verloot Tyson er drie. Zijn laatste zege boekte hij in februari 2003 toen hij zijn landgenoot Clifford Etienne na 49 seconden knock-out sloeg. Van zijn 50 overwinningen behaalde Tyson er 44 met KO.

(Suriname Mirror/De Standaard/Belga/Clarín/Twitter)

Bolivianen versieren en eren schedels op de 'Dag van de Natitas'

Een oude traditie geworteld in inheemse praktijken

(Bron foto: AFP)


Bolivianen versierden en eerden woensdag 8 november 2017 schedels, genaamd 'natitas', als onderdeel van een oude traditie geworteld in inheemse praktijken waarvan zij geloven dat ze geluk en bescherming brengen.

(Bron foto: Reuters)

De 'natitas' brengen het grootste deel van het jaar binnenshuis door, maar op The Day of Skulls worden ze versierd en geparadeerd op de begraafplaats een week na All Saints Day. De traditie wordt verondersteld zijn wortels te hebben in de gewoonte van Urus Chipaya om de lijken van dierbaren te op te graven een jaar na hun dood.

Deze traditie, een samensmelting van katholieke en inheemse geloofsovertuigingen, wordt meestal beoefend door de inheemse groepen in het land.



(Suriname Mirror/Reuters/The Sun/YouTube)