dinsdag 26 november 2019

Alle verdachten 8 Decemberproces vrijdag 29 november voor de rechter

Rechter maakt waarschijnlijk datum bekend waarop uitspraak wordt gedaan


Alle verdachten in het 8 Decemberproces moeten vrijdag voor de rechter in Suriname verschijnen. De verwachting is dat de rechter dan de datum bekendmaakt waarop uitspraak wordt gedaan in de zaak waarin de president van Suriname, Desi Bouterse, hoofdverdachte is. Dit berichten persbureau ANP en Het Parool dinsdag 26 november 2019/

Er zijn ook 23 andere verdachten in de zaak. Iedereen wordt verdacht van betrokkenheid op de moord van vijftien politieke tegenstanders van het regime van Bouterse. Dat gebeurde op 8 en 9 december 1982. Sindsdien staan de moorden bekend als Decembermoorden.

Tijdens een zitting in juni vorig jaar eiste het Surinaamse Openbaar Ministerie twintig jaar gevangenisstraf tegen Bouterse. Volgens de aanklager is hij hoofdverantwoordelijk voor de martelingen en executies van de vijftien slachtoffers.

De laatste zitting in de zaak was op 29 oktober 2018. Sindsdien wachten alle betrokkenen op de uitspraak van de rechter.

Ieder jaar op 8 december organiseert het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname een herdenking in Amsterdam. Dan worden onder meer bloemen neergelegd bij het 8 Decembermonument bij de Mozes & Aaronkerk op het Waterlooplein. Na 37 jaar hopen nabestaanden nog steeds op gerechtigheid.

Costa Rica zet eerste stappen om spoorweg naar Stille Oceaan te herbouwen...

'Costa Rica hoopt terug te keren naar nalatenschap van onze grootouders'


Eind 1800 en begin 1900 speelden spoorwegen een belangrijke rol in de ontwikkeling van Costa Rica als land. Costa Rica hoopt 'terug te keren naar de nalatenschap van onze grootouders', zei Elizabeth Briceño Jiménez, uitvoerend presidente van het Instituto Costarricense de Ferrocarriles (INCOFER).


Eerder deze week verstrekte het ministerio de Planificación Nacional y Política Económica (MIDEPLAN) INCOFER ¢ 314.458.200 (ongeveer $ 553.000) om haalbaarheidsstudies uit te voeren op de 131 kilometer lange spoorlijn tussen Alajuela en Puntarenas.

Samen met een elektrische trein in de Gran Área Metropolitana (GAM) en een elektrische goederentrein in Limón, is de reactivering van de spoorweg naar de Stille Oceaan een van de projecten die INCOFER tussen dit jaar en 2023 heeft gepland.

'Voor de spoorwegen om opnieuw de spoorweg naar de Stille Oceaan, gerehabiliteerd en in bedrijf, is iets dat ons met veel enthousiasme vervult', zei Briceño. 'We zijn er zeker van dat dit zal bijdragen aan het economisch herstel van het gebied en werkgelegenheid zal genereren, en dat het ook een nieuwe stap is om terug te keren naar de erfenis van onze grootouders in Costa Rica.'


Casa Presidencial zei dat de haalbaarheidsstudies ongeveer zeven maanden zullen duren.

De Ferrocarril al Pacifico vormde een belangrijke schakel tussen de hoofdstad San José en Puntarenas, een van de belangrijkste havensteden van het land. De werkzaamheden aan de lijn begonnen in 1897, maar gingen slechts tot Orotina voordat financiële problemen het land en de spoorweg verlamden. Als gevolg hiervan werd de lijn pas in 1910 voltooid.

De eerste stoomlocomotief, de María Cecilia, gebouwd in Pennsylvania en vernoemd naar de kleindochter van voormalig president Rafael Iglesias, begon in 1898 naar Orotina te rijden. In 1928 opende Costa Rica een elektrische spoorweg naar de Stille Oceaan die tot de jaren negentig actief was.

In een poging Costa Rica's spoorweggeschiedenis te herinneren, organiseerde toeristisch bedrijf AmericaTravel de 'Tico Train Tour' in de vroege 2000-jaren van San José naar de Pacifische kust. Meer recent is de spoorweg echter in een staat van verval geraakt na bezuinigingen op de begroting en schade veroorzaakt door de aanleg van Route 27.


(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Drie oud-circustijgers uit Guatemala vinden nieuw thuis te Tampa, Florida (VS)

(Bron foto: Big Cat Rescue/Facebook)
Kimba (3) en Max en Simba (9) zijn op weg naar Big Cat Rescue in Citrus Park


Tampa zal binnenkort de thuisbasis zijn van drie voormalige circustijgers uit Guatemala. Het was echter niet zo gemakkelijk om de tijgers naar Florida te krijgen. Een paar onrustige circustijgers zullen hun resterende jaren in de Tampa-regio doorbrengen.

De drie tijgers, de 3-jarige Kimba, en twee 9-jarige tijgers genaamd Max en Simba, zijn op weg naar Big Cat Rescue in Citrus Park vanwege een Guatemalteekse Wet op Dierenmisbruik die in 2017 is aangenomen. De wet, die het gebruik van dieren in circussen verbiedt, hielp de in Los Angeles gevestigde Animal Defenders International (ADI) om de katten uit hun vorige thuis in Circo Hermanos Ponce in Guatemala te verwijderen en naar Tampa te verplaatsen.


Het was echter niet zo eenvoudig om de tijgers naar Florida te krijgen. Volgens een blogpost van Big Cat Rescue, dat beweert 'een van de grootste erkende opvanglocaties ter wereld te zijn', werd een eenvoudige uitwisseling al snel een jacht.Van Big Cat Rescue:

'De tijgers werden verondersteld om overgedragen te worden aan de autoriteiten, maar in plaats daarvan sloegen het Ponce-circus en anderen op de vlucht. Op 29 oktober 2018 hoorden we, dat de Ponce-circustijgers nog steeds uitgehongerd waren en vroegen we ADI of ze ze konden vinden. Op 11 november 2018 kon ADI aankondigen, dat ze de laatste 6 tijgers uit het Ponce-circus hadden gehaald. De grote katten werden overgebracht naar een tijdelijk reddingskamp dat Big Cat Rescue hielp financieren en het moeizame proces van het verkrijgen van export- en importvergunningen begon. In totaal heeft ADI 6 leeuwen en 15 tijgers uit de 'schurken-circussen' gered.'


(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/CLTampa/Facebook/FOX13News/Twitter)

Braziliaanse vrouw bouwt in staat São Paulo woning van glazen flesjes

In twee jaar recycleerde Ivone Martins al ruim 6.000 flesjes en bouwde een huis


In een landelijk gebied van de Braziliaanse staat São Paulo is een vrouw een lokale attractie geworden. Ze woont in een huis dat ze volledig opbouwde uit glazen flesjes. 

De alleenstaande Ivone Martins liet zich niet alleen inspireren door het groene gedachtegoed, maar koos ook om budgettaire redenen voor de aparte bouwstijl. Zonder geld voor degelijke bouwmaterialen, besloot ze gebruik te maken van wat er voorhanden lag: de talloze lege glazen flesjes die in haar buurt rondslingerden. De flesjes worden op hun zij gestapeld en aan elkaar gevoegd met cement.


In twee jaar recycleerde ze al meer dan 6.000 flesjes en bouwde ze er een huis met een slaapkamer, keuken en badkamer van.

Voor Ivone had het bouwen van het huis bovendien een therapeutisch effect.


Na de dood van haar zoon belandde ze in een depressie. Het bouwproject hielp haar genezen. 'Ik voel me als een krijger', stelt Ivone.

Ze is van plan om op haar elan door te gaan: ook voor haar meubels worden andere gerecycleerde materialen gezocht.(Suriname Mirror/Publico/YouTube/MetroTime/Twitter)

Amnesty International: Brazilië moet illegale veehouderij in Amazone-regenwoud stoppen

'Veehouderij belangrijke oorzaak illegale landbezetting in reservaten en inheemse gebieden Amazonegebied'

(Bron foto: Amnesty International)

De veehouderij is een van de belangrijkste oorzaken van illegale landbezetting in de reservaten en inheemse gebieden in het Amazonegebied van Brazilië. Het leidt tot ontbossing en schendingen van de rechten van inheemse volkeren. Dat zegt Amnesty International in het vandaag, dinsdag 26 november 2019, verschenen rapport Fence off and bring cattle: Illegal cattle farming in Brazil’s Amazon, zo bericht de organisatie.

Tegelijkertijd bood Amnesty Brazilië samen met inheemse leiders uit het Amazonegebied een petitie met 162.000 handtekeningen aan de Braziliaanse autoriteiten aan. Daarin wordt opgeroepen om de illegale bezettingen van beschermde gebieden een halt toe te roepen.

Ongeveer twee derde van de gedeeltes van het Amazonegebied die tussen 1988 en 2014 ten prooi zijn gevallen aan ontbossing zijn omheind, platgebrand en veranderd in weidegronden. Het gaat om bijna 500 duizend vierkante kilometer, het equivalent van vijf keer de oppervlakte van Portugal.

Amnesty baseert haar rapport op officiële gegevens, satellietbeelden en eigen onderzoek ter plekke. De organisatie bezocht vijf beschermde gebieden in het Amazonegebied. Op verschillende satellietopnames is te zien hoe bos in brand is gestoken naast beschermde gebieden, waar niettemin vee graast. Er zijn ook paden zichtbaar in recent platgebrand gebied; de paden zijn vermoedelijk het resultaat van vee dat zich heeft verplaatst.

Inheemse bewoners vertelden aan Amnesty dat de invasie van veehouders vaak gepaard gaat met geweld en intimidatie.

In het Rio Jacy-Paraná Reservaat hebben bijna alle oorspronkelijke bewoners gedwongen het gebied moeten verlaten. Ze zijn bang om terug te keren, omdat gewapende veeboeren nu op hun land leven.

Uit het onderzoek van Amnesty blijkt, dat de regering Bolsonaro niet alleen de financiering van overheidsinstellingen ter bescherming van het milieu en inheemse volkeren heeft stopgezet, en die ook op andere manieren dwarszit, maar dat sommige andere overheidsinstellingen de veehouderij in beschermde gebieden actief bevorderen.

(Suriname Mirror/Amnesty International)

LVV laat pompgemaal in Clarapolder opstarten

(Bron foto's: LVV)
Waterstand in de irrigatiekanalen niet op de juiste hoogte


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Regio-West heeft het afgelopen weekend aan Openbare Werken Nickerie gevraagd het pompgemaal in de Clarapolder op te starten, zo laat LVV vandaag, dinsdag 26 november 2019, weten.

Het gemaal valt onder het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), maar wordt alleen met toestemming van het ministerie van LVV aangezet.

Het was volgens de coördinator van Regio-West, Guido van der Kooye, nodig dat dit gebeurde, omdat na afstemming met de waterschappen in de gebieden Corantijn- en Van Drimmelen polder, was gebleken dat de waterstand in de irrigatiekanalen niet op de juiste hoogte was. Dit is het gevolg van de piek, die de padie inzaai in dit gebied heeft bereikt en de behoefte van boeren om allemaal tegelijk water in hun velden te laten.

Het water dat uit het Van Woukanaal wordt gepompt, heeft invloed op zo'n 3.000 hectare areaal in zowel de Van Drimmelen-, Corantijn-, als Clarapolder.

President Bouterse heeft op weg naar China ontmoeting met zijn Keniaanse collega Kenyatta

(Bron foto's: NII)
Suriname en Kenia streven naar versterking bilaterale samenwerking


President Desi Bouterse heeft vandaag, dinsdag 26 november 2019, een bilateraal onderhoud gehad met zijn ambtgenoot van Kenia, Uhuru Kenyatta, in Nairobi, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Bouterse is gisteren vertrokken naar China voor een staatsbezoek en maakte onderweg naar China een tussenstop in Kenia.

In het bilateraal onderhoud kwam aan de orde de noodzaak om zowel bilateraal alsook sub- regionaal en multilateraal samen te werken. Ook werd besloten dat op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken de bilaterale agenda concreet ter hand zal worden genomen.

Beide presidenten bleven lang stil staan bij het milieu en de gevolgen van klimaatverandering. In dit verband betuigde president Bouterse de president van Kenia medeleven namens de regering en het Surinaamse volk vanwege de recente overstromingen, waarbij reeds meer dan 45 personen het leven lieten.

Tenslotte werd door beide presidenten bevestigd dat de Afrikaanse en Caraïbische Regio vanwege de culturele en historische band de verplichting heeft hechter met elkaar te moeten samenwerken, teneinde de integratie te bewerkstelligen.

Een week na opening heeft het Curaçao Medical Center al te maken met diefstal

CMC overweegt tassen schoonmaak- personeel en bezoekers te controleren


Het Curaçao Medical Center (CMC) overweegt om de tassen van het schoonmaakpersoneel en de bezoekers bij de in- en uitgang van het ziekenhuis te controleren. Dat bevestigt Gilbert Martina, directeur HNO Transitie en Exploitatie, vandaag, dinsdag 26 november 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Een week na de opening heeft het CMC namelijk al te maken gehad met diefstal. Zo zijn er tussen de 30 en 40 douchekoppen en een magnetron gestolen. Het is niet bekend wie de daders zijn, omdat er op die plekken geen beveiligingscamera’s hingen.

Het CMC heeft nu de beveiliging bij de in- en uitgang versterkt. Ook worden er meer camera’s geplaatst. Verder worden auto’s bij de uitrit van de parkeergarage extra gecontroleerd. Zo mag de desbetreffende bewaker de kofferbak openen om te controleren of de bezoeker geen items uit het ziekenhuis heeft meegenomen.

'Veel bezoekers zijn het daar niet mee eens en hebben geklaagd, maar de maatregel wordt toch doorgevoerd', zei Martina.

Hij vindt het onacceptabel en betreurt dat er al zoveel is gestolen uit een ziekenhuis dat net zijn deuren heeft geopend. Ook in het Sehos vond regelmatig diefstal plaats, bevestigt Martina. 'Het geeft aan in wat voor gemeenschap we leven. Er is een gebrek aan bewustzijnsniveau en normen en waarden.'

Loterijbaas Robbie dos Santos - Curaçao - wordt langer vastgehouden

Dos Santos op Sint Maarten opgepakt verdacht van betrokkenheid moord op politicus Helmin Wiels


Loterijbaas Robbie dos Santos wordt langer vastgehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een vordering ingediend om zijn hechtenis te verlengen en dit is door de rechter-commissaris toegewezen. Dat bevestigt het OM vandaag, dinsdag 26 november 2019, in het Antilliaans Dagblad

De verlenging geldt nu weer voor een periode van maximaal acht dagen. Gedurende deze periode wordt het verhoor van Dos Santos voortgezet.

Dos Santos werd vorige week maandag op Sint Maarten opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op PS-politicus Helmin Wiels. Laatstgenoemde werd op 5 mei 2013 op het strand van Marie Pampoen doodgeschoten.

In deze zaak zitten de schutter en de moordmakelaar al onherroepelijke gevangenisstraffen uit. Ook de halfbroer van Dos Santos en oud-minister van Financiën George Jamaloodin is in augustus van dit jaar in deze zaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar. Het Gerecht achtte bewezen dat Jamaloodin zich schuldig had gemaakt aan het uitlokken van de moord op Wiels. Jamaloodin heeft in deze zaak hoger beroep aangetekend.

De verdenking tegen Dos Santos is, dat hij de opdracht heeft gegeven voor de moord. Eerder liep een verzoek van zijn raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran om zijn hechtenis te schorsen, dan wel op te heffen, op niets uit.

'We zijn één in een missie: om op alle manieren ervoor te zorgen dat Isla openblijft'

MAN: 'Vlam raffinaderij mag niet uitdoven'


'Ondanks het verschil in generatie, politieke partij en soms gedachte, zijn we één in een missie: om op alle manieren ervoor te zorgen dat de raffinaderij openblijft en daarbij zoveel mogelijk banen behouden blijven.' Zo sprak premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteravond de Staten toe (zie onderaan) tijdens de afsluiting van een openbare Statenvergadering waarbij wederom de Isla-raffinaderij het onderwerp van gesprek was, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 26 november 2019.

Tijdens de vergadering werden verschillende kritische vragen op de minister-president afgevuurd.

Waarom voor de Klesch Group is gekozen, hoe ver het nu staat met de onderhandelingen en waarom er niet voor wordt gekozen verder te gaan met PdVSA; dit is slechts een kleine greep uit de vragen die Rhuggenaath gesteld kreeg.

Ondanks alle kritiek, vragen en opmerkingen dachten alle Statenleden op één punt gelijk: ze zijn er allemaal stellig van overtuigd dat de raffinaderij open moet blijven. 'We moeten alles binnen ons vermogen doen om de raffinaderij open te houden, koste wat kost', zo sprak MAN-Statenlid Yaël Plet.

Nederlands verzoek aan China om Bouterse te arresteren zou loos alarm zijn

Ook niet te verwachten dat China positief op verzoek zou reageren

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)

Sinds zaterdag circuleert op social media een bericht, dat de Nederlandse autoriteiten China hebben gevraagd president Desi Bouterse te arresteren en uit te leveren om een in Nederland uitgesproken drugsvonnis van elf jaar uit te zitten. Er zouden volgens het bericht al mensen uit Nederland onderweg zijn naar Beijing om te assisteren bij de arrestatie en hem naar Nederland over te brengen. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 26 november 2019.

Bouterse vertrok gisteren na de Srefidensi-activiteiten in Moengo te hebben bijgewoond, aan het hoofd van een delegatie naar Beijing. Speciaal voor deze trip is een vliegtuig van de Turkse vliegmaatschappij Atlas Global gecharterd om het reguliere vliegschema van de SLM niet te ontregelen.

Tijdens vorige buitenlandse reizen vloog Bouterse met de SLM tenzij hij door een vliegtuig van het ontvangende land werd vervoerd.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie stelt niet op de hoogte te zijn van enig arrestatieverzoek van Nederland. Hij en Danielle Veira, directrice bureau Nationale Veiligheid, zeiden dat deze kwestie wel werd onderzocht.

Mocht er daadwerkelijk een arrestatieverzoek zijn gedaan, dan was het volgens een diplomaat ook niet te verwachten dat China daar positief op zou reageren, vooral omdat Bouterse op uitnodiging van de Chinese leider Xi Jinping is afgereisd.

Het staatsbezoek aan China duurt van 27 tot en met 30 november. In China zullen overeenkomsten over veiligheid, landbouw, handel en investering, technische en economische ondersteuning en people-to-people-uitwisseling worden afgehandeld.

Bouterse is van 2 tot en met 4 december op Cuba op uitnodiging van ambtgenoot Miguel Díaz-Canel. Ook op het eiland zullen er overeenkomsten worden getekend.

Rekenkamer van Suriname hoopt op verdieping relatie met Rekenkamer China

(Bron foto: China Daily Asia)
'Wij kunnen ook technische assistentie aanvragen op specifieke auditgebieden'


Hoewel er nu nog geen formele samenwerking bestaat, denkt de Rekenkamer van Suriname er wel aan om een betere samenwerking aan te gaan met de zusterorganisatie in China. 'Wij kunnen ook technische assistentie aanvragen op specifieke auditgebieden', zegt voorzitster Charmain Felter vandaag, dinsdag 26 november 2019, inde Ware Tijd. 

Zij heeft met secretaris Natasha Vredenberg en senior auditor Cindy Wartes van 5 tot en met 14 november in China deelgenomen aan een seminar voor Caribische Rekenkamerinstituten. Dat gebeurde op uitnodiging van Hu Zejun, auditeur-generaal van de Rekenkamer van China (CNAO, National Audit Office of the People's Republic of China) en de Chinese overheid.

In september vorig jaar is een delegatie van de CNAO op uitnodiging van de Rekenkamer in Suriname geweest. Er zijn toen onder meer mogelijkheden besproken voor verruiming van de samenwerking.

Wartes en Santucha Plein, leden van de Rekenkamer, zijn in 2016 aan een master of auditing-programma aan de Nanjing Audit University in China begonnen en intussen afgestudeerd. Zij hebben zich onder meer bekwaamd in professionele ethiek en vaardigheden aangeleerd over moderne overheidscontrole. Felter zegt, dat het tweetal op een hoger niveau is ingezet binnen de organisatie. Felter sprak op het seminar lovend over het curriculum van de Nanjing Universiteit, dat gericht is op opbouw van competenties van overheidscontrole-instituten en het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van auditing.

De Nanjing Audit University is het enige financiële en economische instituut voor hoger onderwijs ter wereld dat 'audit' in zijn naam draagt. De instelling die in 1983 is opgericht, heeft ruim vijftienduizend studenten, 881 docenten onder wie 109 professoren en 420 anderen met een doctorsgraad. 'De intentie is om nog meer medewerkers af te vaardigen naar de universiteit', zegt Felter.

Braziliaans koppel aangehouden verdacht van betrokkenheid overval te Mama Ndjuka

Braziliaanse overvallers leken opvallend mild met koppel om te gaan


Een Braziliaans koppel is gisteren door beveiligers van  goudconcessiehouder Ronnie Brunswijk in het Mama Ndjuka gebied in Sipaliwini aangehouden. Het tweetal wordt ervan verdacht bij de roofoverval van zaterdag met twee doden als gevolg, hand- en spandiensten te hebben geleverd aan de Braziliaanse bende die de beroving heeft gepleegd, zo meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 26 november 2019.

De beroving en gijzeling van een groep mensen vond bij een bar plaats die bekend staat als Gaanda. Volgens ooggetuigen en enkele slachtoffers van deze beroving, is de Braziliaanse roversbende verdacht mild omgegaan met de Braziliaanse man.

Tijdens een schermutseling als gevolg van de beroving, moest de man zelfs een machinegeweer, dat de rovers in beslag hadden genomen, houden. Ook tijdens de gijzeling van enkele mensen bij de bar, waar het drama zich voltrok, was sprake van een normale communicatie tussen de man en de rovers.

Na de overval waren de man en zijn vrouw nergens te bespeuren. Na speurwerk van de beveiliging van Brunswijk is het koppel staande gehouden. De verdachten zijn overgedragen aan de politie. De man en vrouw zijn in verzekering gesteld.

Er is een klopjacht geopend in dit gebied om de rovers op te sporen en hen aan te houden.

Bij de roofmoord kwamen de 53-jarige Stanley Bron alias ‘Bailo’ en de 42-jarige Stanley Apetang alias ‘Boyd’ om het leven. Een derde slachtoffer liep een schotverwonding op aan zijn rechterschouder.

DA'91 presenteert ‘Route op weg naar een nieuwe politiek’

(Bron foto: DA'91)
'Het vestigen van een nieuwe republiek is noodzakelijk'

DA'91 pleit voor fonds om onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken


De politieke partij Democratisch Alternatief ‘91 (DA‘91) heeft gisteren haar nieuwe politieke agenda voor Suriname ‘Route op weg naar een nieuwe politiek’ gelanceerd tijdens een bijeenkomst in het partijcentrum. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 26 november 2019.

Volgens partijvoorzitster Angelic del Castilho is wat gebeurd is in de afgelopen 44 jaar een harde les van hoe het niet moet en is daaruit geleerd om nu te gaan voor een betere toekomst. Ze zegt, dat elke Surinamer verantwoordelijkheid draagt om bij de verkiezingen van 25 mei 2020 te komen tot een nieuwe toekomst en nieuwe politieke agenda.

'We worden nu nog geconfronteerd met puin, maar gaan dat opruimen en een nieuwe republiek stichten.' Ze sprak van een constante dreiging op de zwaar bevochten vrijheden en op de rechtsstaat, terwijl het politieke beleid een complete wanorde is en in alle facetten is vastgelopen. De verkiezingen kunnen volgens de voorzitter op twee manieren uitpakken. 'Of het wordt het verlossen van het volk van een regering die zich kenmerkt door verspilling, corruptie, onderdrukking en uiteindelijk vernietiging, of er wordt gekozen om dit onrecht te laten voortduren.'

Bij DA'91 wordt volgens haar de gewenste ommekeer gevoed door een nieuwe politieke agenda, waarin duidelijke thema's zijn opgenomen. 'Het vestigen van een nieuwe republiek is noodzakelijk, omdat er simpelweg geen vooruitgang, vernieuwing en verbetering gebouwd kan worden op puin.'

Volgens Del Castilho is de republiek die 44 jaar terug is gesticht verminkt en vernederd op 25 februari 1980 en besmeurd met bloed, zei ze doelend op de staatsgreep van het leger.

Enkele fundamentele zaken in het verkiezingsprogramma zijn het aanpassen van het kiessysteem. De partij wil een parlementair stelsel. Het buitenland beleid zal volledig worden omgegooid met voor Nederland een bijzondere plek, door de historische banden en het feit dat zoveel Surinamers er wonen en het land daarom rijk is aan Surinaamse diaspora. Suriname zal direct uit het Zuid-Amerikaanse blok Unasur moeten treden. De schuldpositie van het land zal moeten worden geherdefinieerd. Er moet wetgeving worden gemaakt voor het instellen van onafhankelijke instituten.

DA'91 ziet een wet Openbaarheid van Bestuur als essentieel. Om onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken moet een fonds worden ingesteld. Corruptiebestrijding is prioriteit, waarbij de Anti-Corruptiewet in alle facetten effectief zal moeten werken. Het ambtenarenapparaat en het belastingsysteem moeten worden hervormd en productie zal gestimuleerd en gediversifieerd worden.

Bouterse wijst op historisch moment overdracht Afobaka-dam

'Overdracht zou stuk zegen en trots moeten zijn voor zij die het meemaken'


De overdracht van de Afobaka-dam eind dit jaar aan de staat Suriname zal een historisch moment zijn. Veel mensen beseffen dit niet, maar volgens president Desiré Bouterse is dit een zeer belangrijk gebeuren in de geschiedenis van het land en zou het een stuk zegen en trots moeten zijn voor zij die het zullen meemaken, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 25 november 2019.

Het staatshoofd zei maandag tijdens de Srefidensi-viering in het bauxietstadje Moengo, dat met de overdracht van de dam 100 jaar bauxietindustrie door Billiton en Alcoa afgesloten zal worden. Het zal betekenen dat de staat ruwweg bruto ruim 72 miljoen Amerikaanse dollar  minder zal moeten uitgeven. Met andere kostenaspecten erbij, zoals onderhoud zou het gaan om 55 tot 60 miljoen. Suriname zal bij overname van de dam een belangrijke stap zetten bij het zelf beheren van de eigen energiebron.

President Bouterse: '…En kunnen wij samen verder bouwen aan een nieuw Suriname voor ons zelf, de huidige en de komende generrtie.'

Het staatshoofd bracht de overname van de dam in lijn met de verdere ontwikkeling van het land. Zijn bezoek aan China moet ook in dit licht worden gezien.

President Bouterse vertrok vanuit Moengo rechtstreeks naar Zanderij, waar hij met een delegatie op de vlucht naar China stapte. In China zal het Surinaamse staatshoofd op presidentieel niveau gesprekken voeren met de Chinese president Xi Jiping. Er zullen afspraken worden gemaakt ten behoeve van de wederzijdse ontwikkeling.

Bouterse wees erop, dat China al vanaf de onafhankelijkheid van Suriname open staat voor samenwerking. De banden tussen de twee landen zijn heel hecht op sociaal en economisch gebied. China biedt vele kansen tot authentieke ontwikkeling.

Volgens de president is de internationale samenwerking meer dan ooit aan de orde van de dag. Niet alleen op financieel gebied, maar ook op het gebied van gezondheidszorg, milieu en kennisdelen. Suriname werkt in dit kader samen met soevereine staten, multilaterale organisaties en internationale financieringsinstellingen die het ontwikkelingspad van Suriname ondersteunen.

Drie doden bij verkeersongeluk op Oost-Westverbinding iets voorbij Moengo bij Adyuma Bergi

(Bron foto: Waterkant.net)
24-Jarige automobilist Ruben Betje en zijn moeder slachtoffers


Starnieuws bericht vanochtend, dinsdag 26 november 2019, dat twee mannen en een vrouw gisteravond rond elf uur zijn omgekomen bij een frontale aanrijding tussen twee personenauto's op de Oost-Westverbinding iets voorbij Moengo ter hoogte van de Adyuma Bergi. 

Vernomen wordt van ooggetuigen dat twee slachtoffers bekneld zijn geraakt. De brandweer moest er aan te pas komen.

Gewonden zijn vervoerd naar Frans-Guyana voor medische behandeling.

De materiële schade is enorm.

In het ene voertuig zaten de 24-jarige automobilist Ruben Betje en zijn moeder. Beide zijn ter plaatse overleden. De personalia van de moeder zijn nog niet bekend. In het ander voertuig zaten drie personen inclusief de bestuurder. Een der mede inzittenden kwam ter plaatse te overlijden.

De personalia van de derde verkeersdode is ook nog niet bekend, aldus het Korps Politie Suriname.

President Bouterse betreurt doden bij roofoverval goudconcessie te Mama NDyuka

(Bron foto: NII)
'Bevoegd gezag zal jurisdictie tentoonspreiden' 


'Het hoogste gezag zal alles wat in haar vermogen ligt doen om haar verantwoordelijkheid ten toon te spreiden en haar jurisdictie in het gebied laten gelden', zei president Desi Bouterse tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de Srefidensi-viering in Moengo, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 25 november 2019. Het staatshoofd doelde hiermee op de recente roofoverval op een goudconcessie te Mama NDyuka in het district Sipaliwini. 


De roofoverval zou op een concessie van Ronnie Brunswijk zijn gepleegd door een Braziliaanse roversbende. Het staatshoofd betreurt het feit, dat er weer doden zijn gevallen en sprak zijn condoleances uit aan het adres van de nabestaanden en het Surinaamse volk.

Bouterse maakte van de gelegenheid gebruik om burgers van het land op hun plicht te wijzen, omdat er volgens hem ook Surinamers zijn die hand- en spandiensten verlenen aan zulke groeperingen. Hij benadrukte dat het hoogste gezag alles wat in haar vermogen ligt zal doen om haar jurisdictie in het gebied te doen gelden 'waardoor onze mensen vrijelijk genot kunnen hebben van hun omgeving, dorp, district of het land waarin we wonen'.

Vanwege het gebeuren heeft de Srefidensi-viering volgens het staatshoofd ook bescheiden plaatsgevonden in Moengo. De president liet weten dat de overheid momenteel bezig is met een operatie. Het zal volgens hem niet lang duren voordat het bevoegd gezag naar het gebied gaat om met de mensen te spreken zodat anderen hun geen andere zaken gaan voorhouden.

De districtscommissaris en drie ministers zijn al vooruit gestuurd om met de mensen te praten.

Resultaat presidentsverkiezingen Uruguay worden pas vrijdag verwacht

(Bron foto: Twitter)
Nek-aan-nekrace tussen centrumrechtse Luis Lacalle Pou en oud-burgemeester Montevideo Daniel Martinez


De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Uruguay lijkt af te stevenen op een nek-aan-nekrace tussen de centrumrechtse kandidaat Luis Lacalle Pou en de voormalige burgemeester van Montevideo van de regerende partij Daniel Martinez. 

Die eerste lijkt momenteel aan de leiding te staan, maar omdat het zo nipt is, worden de definitieve resultaten pas vrijdag verwacht, stelt het hoofd van de kiescommissie.


Dinsdagochtend 26 november 2019 zullen de stembiljetten herteld worden, verklaarde Jose Arocena aan lokale media.


Uit peilingen die zijn uitgevoerd aan de stembureaus blijkt, dat Luis Lacalle Pou 49,4 procent van de stemmen achter zich zou krijgen. Daniel Martinez zou eindigen op 46,4 procent.

Als de centrumrechtse Luis Lacalle Pou wint, maakt hij een einde aan vijftien jaar van linkse regering in het land.


(Suriname Mirrror/VoA News/MercoPress/YouTube/Twitter)

Zeker 10 mensen gedood en 20 gewond nadat een bus in ravijn stort in Peruaans departement Huanuco

(Bron foto: Twitter)
Chauffeur verliest controle over bus als gevolg van regen, glad asfalt, mist


Ten minste 10 mensen zijn gedood en 20 anderen gewond geraakt nadat een passagiersbus in een ravijn in het centrale Peruaanse departement Huanuco stortte, meldden lokale media zondag 24 november 2019.


De bus leek van de weg te zijn gegleden op ongeveer 500 meter van de Carpish Tunnel op weg van Huancayo in Junin naar Pucallpa in het noordoosten van Ucayali.

Het vervoerde minstens 50 passagiers toen het 200 meter in een ravijn stortte. De gewonden werden naar verschillende ziekenhuizen gebracht.

Een voorlopig onderzoek geeft aan, dat de buschauffeur de controle over het voertuig heeft verloren als gevolg van regen, glad asfalt, dikke mist en snelheidsovertredingen, zei persagentschap Andina.
 
Patricia Cama, hoofd van
Superintendencia de Transporte Terrestre de Personas Carga y Mercancías (Sutran) van het ministerie van Transport en Communicatie, zei, dat de GPS van het voertuig in zijn laatste rapport een snelheid van 47 kilometer per uur rapporteerde.


(Suriname Mirror/La Republica/Twitter/El Comercio)

Peruaans Constitutionele Hof beveelt vrijlating van oppositieleidster Keiko Fujimori

(Bron foto: Twitter)
Fujimori, 44, sinds oktober 2018 vast in corruptiezaak inzake Odebrecht

 Beslissing geeft Keiko theoretisch de tijd om campagne te voeren voor presidentsverkiezingen juli 2021


Het Peruaanse Constitutionele Hof beval maandag 25 november 2019 de vrijlating van oppositieleidster Keiko Fujimori, na meer dan een jaar van voorlopige hechtenis. Fujimori, 44, wordt sinds oktober vorig jaar vastgehouden in afwachting van haar proces in een corruptiegeval in verband met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. 

'De rechtbank heeft ermee ingestemd habeas corpus te accepteren', zei de president van de rechtbank Ernesto Blume en kondigde een uitspraak aan waartegen geen hoger beroep kan worden ingesteld. De wettelijke uitdrukking 'habeas corpus' verwijst naar het recht van een gevangene om voor een rechtbank te worden gebracht of vrijgelaten.


Blume maakte duidelijk, dat de uitspraak van het Constitutioneel Hof - door een stemming van vier rechters op drie - geen invloed had op de corruptiezaak tegen haar. Ze zou later in de week worden vrijgelaten nadat ze aan de wettelijke formaliteiten heeft voldaan.

Keiko Fujimori, de oudste dochter van de in ongenade gevallen voormalige president Alberto Fujimori (1990-2000), wordt ervan beschuldigd $ 1,2 miljoen aan illegale partijfinanciering van Odebrecht te hebben ontvangen voor haar presidentiële campagne in 2011. Eens de populairste politicus van Peru, geeft de beslissing van maandag haar theoretisch de tijd om campagne te voeren voor presidentsverkiezingen in juli 2021.

Hoewel ze een sleutelfiguur blijft binnen haar rechtse Popular Force-partij, is haar populariteit dramatisch gedaald sinds het corruptieschandaal.  

'Er is gerechtigheid gedaan, een goddelijke gerechtigheid. God is geweldig!' zei haar Amerikaanse echtgenoot Mark Vito. Vito is de afgelopen 13 dagen in hongerstaking geweest buiten de gevangenis van zijn vrouw aan de rand van Lima om aan te dringen op haar vrijlating. 'Ik wil mijn vrouw uit de gevangenis zodat we naar huis kunnen gaan met mijn dochters', vertelde hij verslaggevers.


Tientallen aanhangers stroomden naar de vrouwengevangenis in de zuidelijke buitenwijk van Chorillos, waar ze Vito omhelsden en met hem baden. 'Gerechtigheid is gedaan. Keiko is een onschuldige vrouw. Haar man moest in hongerstaking gaan om haar vrij te krijgen', zei een huilende supporter Mabel Alcala.

Na een hoger beroep had het Hooggerechtshof de hechtenisperiode tot 18 maanden gehalveerd en haar vrijlating gereserveerd voor april. Officieren van Justitie hebben in totaal 11 mensen die banden hebben met Fujimori's partij beschuldigd van het runnen van een criminele organisatie om geld in te zamelen voor haar campagne in 2011. Odebrecht heeft toegegeven dat zij sinds 2004 minstens $ 29 miljoen aan steekpenningen aan Peruaanse functionarissen heeft betaald. Drie voormalige presidenten worden over Odebrecht onderzocht terwijl een vierde, Alan Garcia, in april zelfmoord pleegde nadat de politie in zijn huis arriveerde om hem te arresteren voor het witwassen van geld.


Gewoon bekend als Keiko door volgers en politieke rivalen, zal Fujimori uit de gevangenis komen in een heel ander politiek landschap dan dat ze iets meer dan een jaar geleden verliet.

(Suriname Mirror/20minutos/AFP/La Republica/Twitter)

Colombia zet 59 Venezolanen land uit voor aanzetten tot geweld tijdens begin nationale staking

'Uitzetting gebaseerd op het behoud van veiligheid en orde in het hele land'De immigratieautoriteit van Colombia, Migración Colombia, heeft maandag 25 november 2019 59 Venezolanen gedeporteerd voor hun rol bij het plegen van vandalisme en het aanzetten tot geweld tijdens het begin van de nationale staking, Paro Nacional. 

Bij gezamenlijke veiligheidsoperaties door de Speciale Operatie Groep (GOES) en de recherche-eenheid van de Nationale Politie (Sijin) werden 59 mannen en vrouwen gearresteerd en naar detentiecentra gebracht.


De Venezolanen verlieten Bogotá aan boord van een militair transportvliegtuig naar Puerto Inírida, in het departement Guainia, voordat een marinefregat hen aflevert bij de Venezolaanse autoriteiten bij de Amazone grensovergang van San Fernando de Atabapo.

Alle Venezolaanse gedeporteerden werden door Migración Colombia geboeid naar het vliegtuig begeleid.

Invallen door de nationale politie om de vandalen te arresteren werden uitgevoerd in bars en restaurants in vijf plaatsen in Bogotá.

De directeur van Migración Colombia, Christian Krüger, publiceerde maandag 25 november 2019 een officiële verklaring waarin hij schrijft: 'De uitzetting is gebaseerd op het behoud van veiligheid en orde in het hele land, evenals het goede imago van Venezolanen die zich op ons grondgebied bevinden.'


'We gaan geen enkele vreemdeling toestaan ​​onze rust te beïnvloeden. We hebben gerespecteerde buitenlanders die deelnemen aan de marsen. We hebben de Venezolanen een helpende hand geboden wanneer ze ons nodig hebben, maar wat we niet toestaan, is dat een groep delinquenten komt en de veiligheid van onze steden beïnvloedt.'

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/France24/Twitter)