dinsdag 24 juli 2018

Nederlandse Anouk van Luijk (19) uit Hellevoetsluis vermist op Cuba

(Bron foto's: Facebook)
Zaterdag 21 juli zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit aan

'Haar bankpas was een paar dagen eerder ingeslikt, ze had geen geld en geen slaapplek'


De Telegraaf en het AD berichten dinsdagavond 24 juli 2018, dat de 19-jarige Anouk van Luijk uit Hellevoetsluis sinds een paar dagen vermist wordt op Cuba. Haar ouders maken zich grote zorgen. Anouk was alleen op vakantie en reisde op 7 juli af naar het Caribische eiland. Afgelopen zaterdag zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit aan. Dat zegt haar vader Wim van Luijk, die een oproep op Facebook plaatste.


Anouk had dagelijks contact met haar ouders, maar nu het een aantal dagen stil is vrezen haar ouders dat haar iets ernstigs is overkomen. De laatste keer dat ze Anouk spraken, was op de dag dat ze terug naar Nederland zou vliegen. 'We denken dat ze op dat moment in de buurt van Havana was.' 

Tijdens het laatste telefoongesprek was Anouk erg overstuur. 'Haar bankpas was een paar dagen eerder ingeslikt, ze had geen geld en geen slaapplek. Ze vertelde dat ze de hele nacht over straat had rondgelopen.’ Aan de telefoon kreeg ze een enorme paniekaanval, vertelt de in Zuidland woonachtige Van Luijk.

'Ze woont op zichzelf in Hellevoetsluis en kan dus voor zichzelf zorgen. Maar, ze heeft óók medicatie nodig om psychoses te voorkomen.’ Ze zou ook al meerdere dagen met een voedselvergiftiging rondlopen. Van Luijk heeft een paar keer geld overgemaakt naar de Nederlandse ambassade op Cuba, waar Anouk het geld heeft opgehaald. Maar, ook zaterdag lag er geld gereed, dat niet werd opgepikt.De ouders van Anouk hebben contact gehad met de politie op Cuba, met de Nederlandse ambassade en met Buitenlandse Zaken en haar als vermist opgegeven. 'Maar de politie wil alleen actie ondernemen als er een misdaad of een levensbedreigende situatie is. Zonder enig bewijs van een misdaad doen ze niets', schrijft de vader.

Tijdens het laatste gesprek dat hij met zijn dochter had was ze in Campo Florido op zo’n 45 minuten vanaf de binnenstad van de Cubaanse hoofdstad Havana.


Van Luijk is woensdag van plan om vanaf zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk naar Brussel te rijden, vertelt hij tegenover het AD, om vanaf daar het vliegtuig naar Cuba te pakken. Daarnaast roept de machteloze vader mensen via Facebook op om uit te kijken naar zijn dochter. 'We hopen we steun kunnen krijgen van mensen die nu naar Cuba reizen en misschien iets horen of zien. Misschien zijn er contacten die we kunnen benaderen. Hopelijk geeft Anouk een teken van leven en dit lijkt allemaal een nachtmerrie. Maar, tot die tijd gaan we verder met het zoeken naar onze dochter en hopen dat iemand ons kan helpen.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met de vermissingszaak en heeft contact met de familie. 'De Nederlandse ambassade op Cuba zoekt momenteel uit wat er aan de hand is', aldus een woordvoerder.

(Suriname Mirror/AD/De Telegraaf/cuballama/RTV Rijnmond/Facebook)

Colombia's Tribunaal voor Oorlogsmisdaden opent procedures inzake het afslachten van burgers

2.248 Slachtoffers vermoord door staatstroepen en verkleed als guerrilla's om gepresenteerd te worden als gevechtsdoden: 'valse positieven'Colombia's speciaal in het leven geroepen Justicia Especial Para la Paz (JEP) heeft maandag 23 juli 2018 een procedure geopend over buitengerechtelijke executies door de strijdkrachten, die vaak worden aangeduid als 'valse positieven'. 

De Kamer van Erkenning en Waarheid van de JEP opende 'zaak 003', vanwege het vijfde rapport van het parket van de procureur-generaal getiteld 'Sterfgevallen die op onwettige wijze zijn gepresenteerd als slachtoffers in de strijd door agenten van de staat'.


Volgens het rapport zijn in totaal 2.248 slachtoffers werden vermoord door staatstroepen en verkleed als guerrilla's om gepresenteerd te worden als gevechtsdoden tussen 1998 en 2014, waarvan 48% mannen tussen de 18 en 30 jaar oud waren.

Uit het rapport bleek, dat de praktijk dramatisch escaleerde vanaf het begin van het presidentschap van Alvaro Uribe in 2002, en de kritieke periode was tussen 2006 en 2008.

45% Van de slachtoffers waren boeren, terwijl 30% zich bezighield met informele activiteiten in de steden op een lijst dat bestond uit 29 van de 32 provincies van Colombia. 'Er werd waargenomen dat vier van de acht divisies van het leger (de eerste, tweede, vierde en zevende) 60% van de gevallen concentreerden', aldus het rapport. Het is opvallend, dat de door het Openbaar Ministerie gerapporteerde cijfers in tegenspraak zijn met die in een soortgelijk rapport dat in juni 2015 werd gepubliceerd, toen het beweerde te hebben vastgesteld dat de strijdkrachten en civiele medewerkers 4.475 burgers hadden gedood.

Van de tien door de JEP verkregen lijsten, gaven 1.944 leden blijk van hun bereidheid om zich te onderwerpen aan het mechanisme van overgangsjustitie dat was opgezet als onderdeel van een vredesakkoord tussen de regering en de door de Marxisten geïnspireerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).
Van dat aantal waren 1.750 lid van het nationale leger die betrokken waren bij 2.586 gevallen waarin 'valse positieven' werden gemeld.


Een recente studie zei, dat meer dan de helft van de gemelde gevechtsdoden onder Uribe geen guerrilla's waren, maar onschuldige burgers, wat een vals gevoel creëerde dat het leger het gewapende conflict met de FARC en andere rebellengroepen won die in 1964 begonnen en eindigden na een vredesakkoord in 2016. De moorden werden in de media en in de nationale media gepresenteerd als gevechtsdoden en werden gebruikt om mensen het valse besef te geven dat Uribe's zogenaamde 'democratische veiligheid'-beleid een succes was.

Tot dusverre hebben 2.159 leden van de nationale veiligheidstroepen zich bij dit tribunaal gepresenteerd, dat gevangenen en veroordeelde soldaten toestaat te wachten op een proces thuis en  gevangenis te ontwijken. Bijna 1.000 leden van de veiligheidstroepen zijn uit de gevangenis vrijgelaten nadat ze zich bij de JEP hebben geregistreerd.

In juni van dit jaar keurden Colombiaanse parlementsleden een wetsvoorstel goed waarin de werking van het Justicia Especial Para la Paz werd beschreven, inclusief een bepaling voorgesteld door aanhangers van de verkozen president Ivan Duque - die waarschijnlijk de vervolging van moorden door het leger en andere misstanden zal stoppen.

Tenzij gedaagden anders verzoeken, schort de bepaling de vervolging van speciale rechtsgebieden van soldaten van de Colombiaanse strijdkrachten op, totdat de regering een 'speciaal en gedifferentieerd proces' voor hen creëert. Het Congres heeft anderhalf jaar nodig om een wetsvoorstel in te dienen waarin dat proces wordt beschreven.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

OM Chili heeft 158 ​​leden rooms-katholieke kerk onderzocht wegens seksueel misbruik

'Elke ingediende klacht leidt tot een veiliger kerk'


Het Openbaar Ministerie (OM) in Chili heeft 158 ​​leden van de rooms-katholieke kerk van het land onderzocht wegens het plegen van seksueel misbruik van minderjarigen en volwassenen, aldus het nationale parket. 

De onderzoeken betreffen onder andere meldingen van misbruik door bisschoppen, geestelijken en leken werknemers, ingediend sinds 2000. Een aantal van de gevallen dateert zover terug als 1960. In totaal is het aantal slachtoffers 266, daaronder 178 kinderen en tieners, en 31 volwassenen. De leeftijd van de slachtoffers was niet vastgesteld in 57 andere gevallen.

De landelijke cijfers volgen op een lawine van seksueel misbruik en cover-up gevallen die onlangs de Chileense katholieke kerk hebben getroffen en dat leidde eerder dit jaar ertoe, dat Paus Franciscus in het openbaar een 'cultuur van misbruik en cover-up' aan de kaak stelde.

De paus zei ook, dat hij beschaamd was dat hij, noch Chileense kerkleiders, ooit echt naar slachtoffers hadden geluisterd. 'De verleiding zou zijn om zich te concentreren op zaken die onderzocht werden binnen de kerk, maar vandaag moeten we ons eerst focussen op het aantal slachtoffers, dat is wat ons zorgen baart', aldus de Bisschoppen Conferentie van de Chileense kerk in een verklaring, nadat het rapport was uitgebracht.

In het verleden moesten openbare aanklagers in Chili de aanklacht indienen tegen leden van de geestelijkheid die beschuldigd werden van seksueel misbruik, omdat het statuut van beperkingen was verlopen. Maar, het kantoor van de nationale openbare aanklager zei, 'dat het rigoureus alle seksueel misbruik gevallen gepleegd door priesters of mensen die in verband staan met de kerk wil onderzoeken', omdat de slachtoffers recht hebben om gehoord te worden door het rechtssysteem.

Het rapport stelt, dat van de 158 mensen onderzocht in 144 afzonderlijke onderzoeken, 65 bisschoppen, priesters of diakens tot een gemeente behoren; 74 behoren niet tot een congregatie; 10 zijn leken die de leiding hebben over pastorale parochies of die verbonden zijn aan scholen; en negen waren onbepaald. De autoriteiten zeiden, dat 36 van de 144 gevallen momenteel worden  onderzocht, en 22 zijn naar een ander rechterlijk bureau gestuurd, omdat de vermeende misdaden werden gepleegd voor een gerechtelijke hervorming in 2000.

Nog eens 22 gevallen hebben geleid tot veroordelingen, terwijl 64 gevallen zijn afgesloten of tijdelijk opgeschort om verschillende redenen.

Aanklagers zeiden, dat de overgrote meerderheid van de misdrijven van seksueel misbruik gepleegd zijn door parochiepriesters die verbonden zijn aan een onderwijsinstelling. Er zijn ten minste vijf gevallen waarin de hoofden van gemeenten of bisschoppen die de leiding hebben over een bisdom worden beschuldigd van een cover-up of obstructie van een onderzoek.

'De aankondiging van de Officier van Justitie is het laatste teken, dat de straffeloosheid van de katholieke kerk eindigt in Chili. Chileense bisschoppen en geestelijken worden steeds meer behandeld als medeburgers, onderworpen aan seculiere wetten', zei Anne Barrett Doyle, co-directrice  van BishopAccountability.org, een in de VS gevestigde groep die een database samenstelt van geestelijk misbruik. 'Het rapport van vandaag zal meer Chileense slachtoffers aanmoedigen om klachten in te dienen. Elke ingediende klacht leidt tot een veiliger kerk.'

Tientallen jaren lang hebben slachtoffers en hun pleitbezorgers gewezen op de cultuur van cover-up van de hiërarchie als de belangrijkste mislukking van het Vaticaan in het aanpakken van het probleem.

Maar, Franciscus kwam blijkbaar ook tot dat inzicht, na een ontmoeting eerder dit jaar met Chileense slachtoffers van de eerwaarde Fernando Karadima, de meest beruchte misbruik-priester van het land, en het lezen van een 2.300 bladzijden tellend rapport dat door Vaticaanse onderzoekers voor hem was voorbereid, die ook slachtoffers van Karadima hadden geïnterviewd en anderen in Chili.

(Suriname Mirror/The Associated Press)

IMF: Inflatie in Venezuela zal oplopen tot 1 miljoen procent

(Bron foto: Reddit)
IMF vergelijkt de situatie in Venezuela met die van Duitsland in 1923


In Venezuela zal de inflatie bij onveranderd beleid tegen het einde van dit jaar oplopen tot 1 miljoen procent. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een maandag 23 juli 2018 gepubliceerde analyse van Latijns-Amerikaanse landen. 

'De situatie is gelijk aan die van Duitsland in 1923 of Zimbabwe eind jaren 2000', klinkt het. 'Venezuela blijft vastzitten in een diepe economische en sociale crisis', zegt Alejandro Werner, hoofd van het westelijk halfrond van het IMF.

Hij voorspelt dat het reële bruto binnenlands product (bbp) van het Zuid-Amerikaanse land in 2018 met ongeveer 18 procent zal dalen. Het gaat al om de derde daling met dubbele cijfers op rij. Reden daarvoor is onder meer 'een aanzienlijke daling van de olieproductie'.

https://blogs.imf.org/2018/07/23/outlook-for-the-americas-a-tougher-recovery/

De hyperinflatie in Venezuela zal nog verder toenemen, omdat het IMF verwacht dat de regering zal vasthouden aan 'grote begrotingstekorten die volledig gefinancierd worden door het bijdrukken van basisgeld'.

'We ramen een verhoging van de inflatie tot 1.000.000 procent tegen het einde van 2018.' Werner vergelijkt de situatie met 'die van Duitsland in 1923 of Zimbabwe eind jaren 2000'. '

Zowel de instorting van de economische activiteit, de hyperinflatie en de toenemende achteruitgang van het aanbod van publieke goederen (gezondheidszorg, elektriciteit, water, transport en veiligheid), als tekorten aan voedsel aan gesubsidieerde prijzen, hebben geresulteerd in grote migratiestromen, die zullen leiden tot toenemende 'spill-over-effecten' in buurlanden.'

Venezuela verkeert in een ernstige economische crisis sinds het instorten van de olieprijzen vier jaar geleden. Honderdduizenden Venezolanen zijn op de vlucht geslagen wegens de tekorten aan levensmiddelen en de hyperinflatie.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Belga)

Lesley Artist: 'Chemisch afval van Suralco/Alcoa moet worden opgeruimd'

Grote partij chemisch afval in de Vrijheidsmijn begraven, in 2002 ruim 8.000 kubieke meter


Lesley Artist, dorpshoofd van Redi Doti (Para), tevens ex-parlementariër (NDP), volgt de berichten rond de onderhandelingen tussen de overheid en Suralco/Alcoa aandachtig. Hij stelt, dat Paranam zich zorgen maakt over de informatie die hen bereikt rond milieuvraagstukken. Uit de documentatie van Suralco (Bauxonieuws) blijkt, dat het mijnbouwbedrijf in de jaren ’90 van de vorige eeuw, een grote partij chemisch afval in de Vrijheidsmijn heeft begraven. In 2002 lag er ruim 8.000 kubieke meter afval in de Vrijheidsmijn. Ex-Suralco werknemer Parimin Singotiko kenmerkt deze situatie als een ‘tikkende tijdbom’, zo schrijft het Dagblad Suriname dinsdag 24 juli 2018.

Als gewezen deel van het bedrijf uitte hij zijn zorgen, zeker gezien hij de bergingsplek in 1993 zelf heeft mogen bezichtigen. Singotiko gaat zelfs verder door te stellen, dat Suralco afval gehaald van buiten Suriname op Surinaams grondgebied begroef.

Singotiko, 80 jaar, vreest mogelijke effecten van het afval op en langs de Surinamerivier, Pararivier en al de kreken erom heen. 'Dan heb je de vakantieoorden als Berg en Dal, Overbridge, Cola Kreek, White Beach, die tot de ramp in Suriname zullen behoren', meent Singotiko.

'Ik ben geboren en getogen Paraan. Wij volgen de onderhandeling op de voet. Dat is natuurlijk des regering. Er zijn echter omliggende plantages waar men zich enorm bezorgd maakt over de informatie die hun bereikt over eventuele giftige stoffen in de grond. Als dit inderdaad zo is, vind ik het erg', stelt Artist. Hij doet een beroep op de desbetreffende instanties om heel zorgvuldig om te gaan met deze situatie.

'De gezondheid en milieuomstandigheden van de mensen in de omgeving moeten niet worden aangetast. Er moet worden opgeruimd. Ik weet niet wat voor afspraken er zijn gemaakt met de toenmalige koloniale heerser met betrekking tot afvalstoffen. Punt is echter, dat er nu wel mogelijkheden bekeken moeten worden om de zaak op te ruimen', meent het dorpshoofd.

Hij begrijpt dat een beursgenoteerd bedrijf een bepaalde geheimhoudingsplicht in acht moet nemen. 'Echter zou ik als Surinamer niet toestaan dat er giftige stoffen van andere landen hier wordt begraven. De desbetreffende instanties moeten onderzoek uitvoeren. Vroeg of laat kunnen wij er last van hebben. Regering, neem notitie van de informatie en eis ook van de Suralco dat wat zij fout hebben gedaan, wordt rechtge

Lees ook dit Parbode-artikel: http://www.parbode.com/actueel/item/6898-klokkenluider-parmin-singotiko-suralco-afval-is-een-tikkende-tijdbom-parbode-sneak-peek

Uit het Dagblad Suriname van 16 juli

'In het weekend van 25 oktober 1998 werd door Aannemingsbedrijf Sewdajal, 3900 m3 aan afval vervoerd. De aannemer reed voor de Surinam Aluminium Company in totaal 600 ritten binnen 48 uren. De potten waarin op Paranam aluminium werd gesmolten, bestonden voor het grootste deel uit koolstofplaten, en -blokken. Die werden aan een temperatuur van zo’n 950 graden Celsius blootgesteld en gingen ruim 1500 dagen mee. Die moesten daarna opnieuw bekleed worden. Als een pot in bedrijf is, wordt er een geringe hoeveelheid van cyanide in de koolstof gevormd, en in de bekleding opgenomen. Om te voorkomen dat deze stof buiten door regenwater wordt uitgespoeld en dus in het milieu terecht komt, werd die door Suralco droog opgeslagen.

Jaarlijks moest de bekleding van 8 tot 10 potten geheel worden vernieuwd. Dat betekende dat elk jaar ruim 500 ton afval moest worden opgeslagen. Tot 1993 was er al ruim 1800 m3 afval geborgen. Het jaar daarop moest er een soortgelijke landfill worden gemaakt met ongeveer dezelfde capaciteit. In 2002 lag er ruim 8000 m3 aan afval in de ‘Vrijheidsmijn’. Het afval van de smeltpotten is begraven in een omsloten kuil in de Vrijheidsmijn te Para. Het ligt in een heuvelachtige omgeving op een kleibodem. Suralco wilde toen tijd het afval naar Italië verschepen, maar de overheden van Suriname en Italië hadden daar geen verschepingsprocedures voor. (...)'

Wèèr een overheidscommissie...: Minister Elias installeert Commissie Niertransplantatie Suriname

Bewindsman hoopt dat spoedig eerste niertransplantatie uitgevoerd kan worden

(Bron foto: NII)
 
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft gisteren in aanwezigheid van vicepresident  Ashwin Adhin de Commissie Niertransplantatie Suriname geïnstalleerd. Tijdens de installatie op het kabinet van de vicepresident zei minister Elias alle vertrouwen te hebben in de de deskundigheid van de leden die deel uitmaken van de commissie, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NIII, vandaag, dinsdag 24 juli 2018.

De bewindsman sprak de hoop uit dat spoedig de eerste niertransplantatie in ons land uitgevoerd kan worden. Vicepresident Adhin toonde zich content met de bemensing van de commissie die volgens hem veel werk te verzetten heeft. Hij denkt. dat de samenleving enthousiast zal zijn om te vernemen dat de commissie zich eveneens zal inzetten op het stuk van wetgeving, zodat het mogelijk is  transplantatie in ons land uit te voeren. Een ontwikkeling die de bewindsman als zeer historisch bestempelde.

Wanneer dergelijke ingrepen mogelijk worden krijgen de patiënten de kans om een beter leven te leiden, aldus de vicepresident.

Drs. Priya Gopalrai, voorzitter van de commissie, gaf aan dat deze werkgroep als taak heeft het voorbereiden, implementeren en waarborgen van richtlijnen, protocollen, regels en wetten ter bevordering van de uitvoering van niertransplantaties, de continuïteit en alle in het verlengde hiervan liggende activiteiten in Suriname.

Het uiteindelijk doel is werken naar succesvolle niertransplantaties in Suriname met adequate nazorg. Gopalrai benadrukte, dat met alle relevante actoren betrokken zullen worden om de werkzaamheden tot een succes te maken.

De commissie bestaat uit:
drs. Priya Gopalrai, MSc – Klinisch Informaticus (Voorzitter)
drs. Amar Punwasi – Internist Nefroloog (Ondervoorzitter)
drs. Vikash Chigharoe – Vaat Chirurg (lid)
drs. Fauzia Poese – Vertegenwoordiger directie Academisch Ziekenhuis (lid)
mr. Samantha Gadjradj – Jurist (lid)

Advent Ziekenhuis Curaçao: 'Inspecteur Volksgezondheid Huurman maakt zich schuldig aan ambtelijk misbruik'

(Bron foto: Extra)
Ziekenhuis heeft 5 juli bij minister Camelia-Römer klacht ingediend over ‘wangedrag Huurman

'Huurman wordt door represailles en zijn ego gedreven en bewijst zo dat hij onbekwaam is'
 

Inspecteur voor de Volksgezondheid Jan Huurman maakt zich schuldig aan ambtelijk misbruik. Dat stelt het Advent Ziekenhuis in reactie op het bericht, dat de inspecteur aangifte heeft gedaan tegen het ziekenhuis bij het Openbaar Ministerie (OM). De zorginstelling schrijft, dat patiënten en specialisten zich met onderbouwde klachten tegen de inspecteur bij de ombudsman hebben aangemeld en dat het ziekenhuis op 5 juli bij minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur een klacht heeft ingediend over ‘het wangedrag van Huurman’. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 juli 2018.

Het Advent schrijft Huurman te hebben benaderd om in afwachting van het klachtenonderzoek het overleg tussen de zorginstelling en de inspecteur te hervatten. Daarbij heeft Huurman aangegeven dat hij ondanks de voortzetting van het overleg aangifte bij het OM zal doen, omdat hij anders in zijn werk gehinderd zou zijn.

Volgens het ziekenhuis is de mededeling van de inspecteur op audio opgenomen voor het geval hij zijn verklaring later zou ontkennen.

Een aangifte bij het OM tegen een zorginstituut is niet mals, en zeker als de inspecteur niet in zijn werk is belemmerd, zo oordeelt het ziekenhuis. De zorginstelling ontkent dat er van belemmering sprake was. 'Er is vanuit het ziekenhuis op een transparante, onderbouwde manier om uitstel van contact gevraagd vanwege een zware klacht bij het ministerie van GMN.'

Het Advent: 'Huurman brengt onnodige schade toe aan het vertrouwen van patiënten. Hij wordt door represailles en zijn ego gedreven en bewijst zo dat hij onbekwaam is, het ziekenhuis overweegt aangifte tegen hem bij het OM te doen voor het doen van valse aangifte.'

MFK vraagt naar financiële situatie Kompania di Tou Kòrsou

Schotte ontvangt signalen, dat KTK zich op korte termijn in financiële problemen kan bevinden

KTK-directeur Suldric Rojer: 'We hebben wel het perspectief van de early step in, waar Refineria di Kòrsou aan werkt'


Sinds de beslaglegging van ConocoPhillips (CP) op de activa van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) - ook op Curaçao, Aruba en Bonaire - is er weinig beweging in de Curaçaose haven. Dat heeft voor ernstige gevolgen gezorgd bij bedrijven die op de een of andere manier verbonden zijn aan de raffinaderij. Voor de toekomst van Kompania di Tou Kòrsou (KTK) is nu alle hoop gevestigd op het perspectief van een early step in bij de Isla-raffinaderij. Dat stelt KTK-directeur Suldric Rojer vandaag, dinsdag 24 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Rojer reageert hiermee op vragen die MFK-Statenlid Gerrit Schotte aan minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling heeft gesteld over de financiële situatie van KTK en mogelijk banenverlies bij het bedrijf.

Schotte stelt in zijn brief aan de Economieminister, dat hij verschillende signalen uit de gemeenschap heeft opgevangen dat KTK zich op korte termijn in financiële problemen kan bevinden, hetgeen banenverlies tot gevolg zal hebben.

Over de financiële staat van KTK wil Rojer ‘in afwachting van gesprekken met de minister en de vakbond’ nog niet uitlaten. Wel geeft hij aan dat het bedrijf zich momenteel in een ‘hou vol-situatie’ bevindt. 'Dat is zeker niet prettig, maar we hebben wel het perspectief van de early step in, waar Refineria di Kòrsou aan werkt. Dit perspectief is niet alleen voor KTK, maar voor heel Curaçao noodzakelijk. Alles draait nu om deze oplossing die door RdK wordt geboden.'

Ontheffing Marlon Schoonhoven als directeur Openbaar Groen krijgt nare bijsmaak

(Bron screenshot: YouTube)
Directrice Blokland van Transport dient bii politie een klacht in wegens laster en smaad

Op social media circuleren app-bericht en geluidsopname waarin wordt beweerd dat zij Srd 1.2 miljoen van ministerie heeft gestolen


De ontheffing van Marlon Schoonhoven als directeur van Openbaar Groen bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) dreigt - aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 juli 2018, een justitieel staartje te krijgen.

Joyce Blokland, directrice Transport bij het zegt dat ze bij de politie een klacht wegens laster en smaad zal indienen. Ze beweerde gisteren in het radioprogramma Bakana Tori van staatszender SRS, dat haar goede naam en eer worden geschaad. Al enkele dagen gaan op social media een appbericht en een geluidsopname rond waarin wordt beweerd dat zij Srd 1.2 miljoen van het ministerie heeft gestolen. In de berichten wordt beweerd, dat Schoonhoven heeft ontdekt waar het bedrag van Srd 1.2 miljoen - bestemd als subsidie voor bushouders - naartoe is verdwenen.


Vanaf toen zouden pogingen zijn ondernomen om hem weg te werken. Omdat dit niet lukte, zou Blokland een brief naar de minister van Binnenlandse Zaken hebben gestuurd om aan te geven dat Schoonhoven de Nederlandse nationaliteit heeft. Dat zou zijn aangegrepen om hem aan de kant te zetten.

De persoon die het app-bericht heeft gelanceerd en de beschuldigende uitlatingen doet in de geluidsopname - naar verluidt een medewerkster bij Openbaar Groen - heeft intussen in een ander app- bericht verontschuldigingen aangeboden aan Blokland. Daarin ontkent de vrouw tijdens een telefoongesprek met 'een voorzitter' zaken te hebben besproken zonder te beseffen dat het gesprek werd opgenomen en dat hij dit later zou rondsturen.

De vrouw zegt verder niet langer te zullen werken onder deze persoon, 'omdat het lastig is te werken met zo'n voorzitter'. Omdat deze kwestie haar enorm hoog zit, doet Blokland vandaag aangifte bij de politie zodat die een onderzoek kan instellen.

Surinaams nationaal voetbalteam, Natio, op trainingskamp in Nederland

Natio speelt oefenwedstrijden tegen Jong Feyenoord, FC Den Bosch, Sparta en nog onbekende club


De nationale selectie van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) is  van 25 juli tot en met 8 augustus op trainingskamp in Nederland. Natio is bezig met de voorbereidingen van de Concacaf Nations league (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football). De delegatie bestaat uit 25 personen en staat onder leiding van Roy Samuel. 

Tijdens de trainingen zullen vier oefenwedstrijden worden gespeeld. Natio zal uitkomen tegen Jong Feyenoord, FC Den Bosch, Sparta en nog een club die later bekendgemaakt zal worden, meldt de SVB, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 24 juli 2018.

De geselecteerde spelers zijn:
Claidel Kohinor, Saverio Adenie, Roxey Fer en Ivanildo Rozenblad (Robinhood), Earvin Tjon A Loi, Ivenzo Comvalius en Sorencio Juliaans (Transvaal), Purcy de Baas, Ivanildo Misidjan en Sersinio Profijt (Leo Victor), Giovanni Asoman, Alvaro Verwij en Shorano Mawie (Voorwaarts), Miquel Darson, Anduelo Amoeferie en Joel Baja (Inter Moengo Tapoe), Bruce Diporedjo en Pressen Waterberg (WBC) en Renzo Akrosie van SNL.

De officials die afreizen, zijn Dean Gorré (trainer), Eugene Verwey (assistent trainer), Nei Sakimin (team manager), Marlon van Coblijn (materiaal man), John Gambier (verzorger) en Roy Samuel, delegatieleider.

CLO houdt vast aan forse, extreme, salarisverhoging van 111% voor ambtenaren

'Met 92% loonsverhoging personeel universiteit is de trend nu gezet'


De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Ronald Hooghart, vraagt in een brief de onderhandelaars van de regering om te werken aan de salarisverhoging van de ambtenaren. In april 2017 is op basis van de salarisverhoging van leerkrachten een nieuwe loonreeks verstrekt aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. 

CLO-bestuurslid Michael Miskin heeft in opdracht van Hooghart de brief vandaag geschreven aan  vicepresident Ashwin Adhin, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux. De CLO gaat voor een verhoging van 111%.

'De heer Hooghart doet een beroep op u om te werken richting uitvoering van bedoelde loonreeks om de groeiende ontevredenheid m.b.t. de beloning onder de landsdienaren en de met hen gelijkgestelden wederom tot rust te brengen', schrijft Miskin.

De CLO heeft in april 2017 de loonreeks die samen met het wensenpakket een jaar eerder ingediend was, gewijzigd. De loonreeks is in overeenstemming gebracht met de salarisverhoging die is toegekend aan onderwijsgevenden. Kort daarna, in mei 2017, werd een aanvang gemaakt met het uitbetalen van wat de leerkrachten vooruitlopend op een nieuwe loonreeks hadden ontvangen namelijk, eerst een koopkrachtversterking van Srd 375 en augustus 2017 is het bedrag opgetrokken naar Srd 500.

Miskin verduidelijkt vandaag, dinsdag 24 juli 2018, op Starnieuws, dat Hooghart zich zorgen maakt over vooral het besluit van de regering om 92% loonsverhoging toe te kennen aan het personeel van de universiteit. Door deze handeling, waarbij een duidelijk percentage genoemd is, is de trend nu gezet.

'Vandaar dat de agenten ook aandringen bij de Surinaamse Politiebond om een algemene ledenvergadering te beleggen voor bespreking van de herwaardering. Ook de voorzitter van de bond bij Jeugdtandverzorging en COVAB (Centrale Opleiding voor Verpleegkundige en Aanverwante Beroepen) heeft zich hierover geuit', geeft Miskin aan.

'We hebben in de afgelopen jaren steeds hiervoor gewaarschuwd, dat het niet mogelijk is om aan slechts één groep loonsverhoging te geven. Nu is het slechts mogelijk om de rust terug te brengen door de voorgestelde loonreeks met een verhoging van 111% uit te voeren', beweert Miskin.

Kustwacht VS neemt afgelopen twee maanden bijna driekwart miljard dollar aan cocaïne in beslag

Kustwachtboten onderscheppen zo'n 52.900 pond cocaïne ter waarde van 729 miljoen dollar


De Amerikaanse Kustwacht heeft in de afgelopen twee maanden bijna driekwart miljard dollar aan cocaïne in beslag genomen van smokkelaars die probeerden drugs te vervoeren per boot vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar de VS via internationale wateren, volgens een militaire woordvoerder.

Ingezet in de regio onderschepten Kustwachtboten de afgelopen twee maanden smokkelaars  en namen ongeveer 52.900 pond cocaïne ter waarde van 729 miljoen dollar in beslag, verklaart de woordvoerder van de Kustwacht, Chad Saylor, maandag 23 juli 2018 in de Washington Examiner. Zevenenvijftig vermoedelijke smokkelaars werden in hechtenis genomen.

Drie schepen van de Medium Endurance Cutter-vloot van de Kustwacht zijn vorige week teruggekomen van de inzet in het oostelijke deel van de Stille Oceaan en het Caribische bekken. Dit zijn gebieden met hoge doorvoertransacties voor kartels die producten vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar Noord-Amerika proberen te verzenden.


Kustwacht cutters Venturous, Steadfast en Alert onderschepten de meerderheid van de cocaïne, geholpen door Hamilton, Tampa en Mohawk. Elke smokkelboot werd voor het eerst opgemerkt door andere militairen of wetshandhavingspersoneel, die vervolgens de Joint Interagency Task Force-South in Key West, Florida, op de hoogte brachten, en een specifieke boot moet dan reageren.

Alert onderschepte een boot met 12.000 pond van wat naar verluidt cocaïne was, ter waarde van 189 miljoen dollar van verschillende 'go-fast' boten. De vondst was de grootste hoeveelheid cocaïne die ooit in een enkele patrouille was onderschept, volgens een persbericht van 18 juli.

'Low-profile razendsnelle schepen zijn meestal geverfd om op te gaan in het water en zijn ontworpen om laag in het water te varen om hun radarkarakteristiek te verminderen, waardoor het moeilijker voor wetshandhavingsinstanties is om ze te detecteren', zei Lt. Cmdr. Dave Ratner, uitvoerend officier aan boord van de St. Petersburg, Florida, in een verklaring.

De bemanning van de Steadfast heeft tussen eind juni en half juli ongeveer 17.000 pond cocaïne onderschept. 'Hun harde werk betekent twee dingen', zei stand-by-leider Alain Balmaceda in een verklaring. 'Ten eerste zal meer dan acht ton cocaïne onze straten niet bereiken en bijdragen aan de drugsgerelateerde sterfgevallen en gezondheidsproblemen waarmee onze natie geconfronteerd wordt. En ten tweede, honderden miljoenen dollars worden geweerd van transnationale criminele organisaties die instabiliteit, dood en wanhoop verspreiden, waar ze ook opereren.'


(Suriname Mirror/Washington Examiner/United States Coast Guard)

Zoveelste nep-account op Facebook van Surinaamse bewindsman

'Personen willen de leden van de regering in een kwaad daglicht zetten'


Het is eigenlijk geen nieuws meer. Van Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is nu ook een nep Facebook-account opgedoken. Van enkele kennissen kreeg de minister te horen een vriendschapsverzoek 'van hem' te hebben ontvangen. Minister Dodson, die al geruime tijd niet meer actief is op social media, had meteen door dat onbekenden een nepprofiel onder zijn naam hebben aangemaakt. 

Volgens hem willen deze personen de leden van de regering in een kwaad daglicht zetten. Voor het nepprofiel is een foto gebruikt waarop de minister te zien is met leden van de Wereldbank. De foto is gemaakt tijdens een officiële ontmoeting met het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI).

'Het aanmaken van een nepaccount door onverlaten, die social media op een onverantwoorde manier gebruiken, valt te betreuren. Op de gemeenschap wordt een dringend beroep gedaan alert te zijn op social media, vooral bij het accepteren van vriendschapsverzoeken', zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut als maandag 23 juli 2018.

Van minister van Arbeid Soewarto Moestadja zijn vier accounts op Facebook te vinden.
Van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ook vier accounts.
(President) Desi Bouterse telt zeven Facebookpagina's...

Facebookgebruikers moeten simpelweg opletten, niet naïef zijn en nadenken, in plaats van zichzelf belachelijk te maken door zogenoemde bewindslieden als 'vrienden' te accepteren.

21.000 Amerikaanse dollar voor dienstreis minister Pollack-Beighle en delegatie naar Servië en Brussel

Jogi (VHP) vindt het jammer, dat miljoenen aan ‘rommelreizen’ worden verspild

- 'Bewindslieden en hun stafleden hebben in deze precaire periode nog steeds niets begrepen van de term bezuinigen’
- 'Het zijn steeds Hoefdraad en Pollack-Beighle die om de haverklap naar het buitenland moeten'


Volgens het Dagblad Suriname van maandag 23 julli 2018 zou de laatste dagen in de samenleving veel ophef zijn ontstaan over de goedkeuring van een buitenlandse missie van minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken tussen 14 en 21 juli naar België en Servië. Deze dienstreis van Pollack-Beighle, samen met de waarnemend directeur Miriam Mac Intosh en Chef Protocol Audrey Christopher, heeft de staatskas een bedrag van 20.765 Amerikaanse dollar dollars gekost. 

VHP-parlementariër Mahinder Jogi stoort zich eraan, dat bewindslieden en hun stafleden in deze precaire periode nog steeds niets begrepen hebben van de term ‘bezuinigen’. 'Het zijn steeds Gillmore Hoefdraad en Yldiz Pollack-Beighle die om de haverklap naar het buitenland moeten voor meetings. Niemand kan iets doen tegen de reislust van deze ministers, terwijl zij gewoon lak hebben aan het volk', zegt Jogi.Hij voert aan te begrijpen, dat het soms wel nodig is dat ministers een bepaalde meeting persoonlijk moeten bijwonen, maar vindt dat zij wel rekening moeten houden met de grootte van hun delegaties. Vooral vanwege het feit dat Suriname een ambassade heeft in België, konden zaken volgens hem op ambassadeniveau worden afgehandeld.

De delegatie heeft tussen 16 en 17 juli deelgenomen aan de EU-LAC ministers vergadering in Brussel, België (European Union – Latin America and Caribbean Foundation). Hierna is zij verder gereisd voor een werkbezoek aan Servië tussen 19 en 20 juli. De verblijfkosten in Servië worden door het ontvangend land wel zelf betaald. De ticketkosten van de minister alleen komen op een bedrag van 6.052 dollar, terwijl de businessclass tickets voor zowel Mac Intosch en Christopher afzonderlijk op 3.649 dollar komen.

Jogi zegt, dat de ticketkosten van Pollack-Beighle een voorbeeld zijn van hoeveel de staat keer op keer moet betalen voor de tientallen dienstreizen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. 'Ik denk dat het tijd wordt dat de regering komt uitleggen hoeveel de dienstreizen van deze minister het land vanaf zijn aantreden gekost heeft. Het schijnt in ieder geval, dat niemand iets kan doen tegen de reislust van Hoefdraad, terwijl de resultaten uitblijven. Elke keer dat er informatie nodig is van ministers, blijkt dat Hoefdraad de eerste persoon is die nergens te bespeuren is. Achteraf blijkt dat hij uitlandig is', aldus de politicus.

Jogi vindt het jammer, dat miljoenen aan deze ‘rommelreizen’ worden verspild, terwijl er geen geld is voor medicamenten en RGD-poli’s geen teststrips hebben om het suikergehalte bij diabetespatiënten te meten.

‘Mensen pinaren en gaan dood, maar ministers moeten wel op reis. Niet omdat je minister van Buitenlandse Zaken bent, moet je naar het buitenland. Je hebt vertegenwoordigers in het buitenland. Het is gewoon schering en inslag met deze ministers', aldus de politicus.

Stad in Ecuador breekt Guinness Wereldrecord met levensgrote piramide replica van 546.364 rozen

(Bron foto: Jose Jacome-EPA-EFE)
Bevolking Tabacundo gebruikt 546.364 rozen voor levensgrote replica inheemse piramide


Een stad in Ecuador heeft een Guinness Wereldrecord verbroken door een levensgrote piramide replica te maken van 546.364 rozen. Guinness World Records heeft aangekondigd dat de stad Tabacundo de grootste rozenstructuur ter wereld heeft gebouwd, toen de lokale bevolking 546.364 rozen gebruikte, waarvan 94 procent rood was, om een levensgrote replica van een inheemse piramide te maken.

Guiness-functionarissen inspecteerden de piramide en bevalen enkele wijzigingen aan om ervoor te zorgen, dat die zich kwalificeerde voor het record voordat ze enkele dagen later terugkeerden om te bevestigen dat de poging succesvol was.


Het vorige record vond plaats in de Verenigde Arabische Emiraten, waar in 2016 een levensgrote sculptuur van een jet van Airbus A380 werd gebouwd.
(Suriname Mirror/UPI/El Telegrafo/El Espectador/Twitter)