vrijdag 7 december 2018

OM Curaçao eist 24 maanden cel en geldboete tegen politieagent

Agent verdacht van voorhanden hebben van ruim 19 kilo hennep en munitie


Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao bericht vrijdag 7 december 2019, dat in het onderzoek 'Footbal' van de Landsrecherche Curaçao de Officier van Justitie vrijdag een strafeis tegen agent F.A.W. (1984) bij de rechter heeft  neergelegd van 24 maanden gevangenisstraf, 4 jaar ontzegging uit het politieambt en een geldboete van 10.000 gulden ter zake het verboden voorhanden hebben van ruim 19 kilo hennep en munitie. 

De goederen werden op 10 juni 2018 in een container op een erf in de wijk Silberie (Band'abou) aangetroffen.

De uitspraak is op 19 december 2018.

Colombiaanse smokkelaars slikken geld van Mexicaanse drugskartels om het vanuit Mexico naar Colombia te smokkelen

In latexcapsules gestopte dollarbiljetten in Mexico bestemd voor criminele drugsbendes in Colombia


Autoriteiten in Colombia hebben verschillende internationale organisaties ontmanteld, die geld witwassen die drugssmokkelaars gebruikten om 'vies' geld in te zamelen voor smokkel uit Mexico, waardoor verdere details over de relatie tussen criminele organisaties in beide landen bekend is geworden. 

In gezamenlijke operaties uitgevoerd door de Colombiaanse Nationale Politie en het Amerikaanse Immigratie- en Douanehandhavingsinstantie (ICE, Immigration and Customs Enforcement) in de steden Bogotá, Medellín, Bucaramanga, Manizales, Pereira en Neiva arresteerden autoriteiten 27 verdachte leden van vier transnationale witwasserijorganisaties voor de smokkel van geld van Mexico naar de Zuid-Amerikaanse natie.Het geld was verstopt in latexcapsules en ingeslikt, zei het Colombiaanse bureau van de procureur-generaal donderdag 6 december 2018. Elk van de latexcapsules had minstens vijf biljetten van $ 100 dollar binnen. Gemiddeld kan een persoon tussen de 80 en 120 capsules consumeren, volgens de autoriteitenm in de buurt van $ 40.000. Grotere individuen kunnen tot $ 75.000 in hun lichaam dragen.

Autoriteiten zeggen, dat Mexicaanse kartels de zogenaamde 'ezels' gebruikten om geld naar Colombiaanse criminele groepen te smokkelen voor de cocaïnehandel.


De vermeende leider van een van de netwerken, Wílmar Hernández Sánchez, alias 'Pinocho' of 'Profe', was een van degenen die tijdens de operatie zijn gearresteerd. Volgens de autoriteiten heeft hij zo'n 250 reizen gemaakt tussen Colombia en Mexico.

Het hoofd van een van de andere ontmantelde netwerken - die 180 reizen naar Mexico, Ecuador, Chili, El Salvador, Peru en de Verenigde Staten maakten om sinds 2015 meer dan 10 miljard pesos (ongeveer $ 3 miljoen) te verplaatsen - wierf informele arbeiders of werklozen aan om naar andere landen te reizen om elke reis tot $ 10.000 terug naar Colombia te vervoeren, de toegestane limiet van het Nationale Directoraat voor Belastingen en Douane van Colombia (DIAN, Dirección de Impuestos y Aduanas Nacional).

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Zeker elf doden bij poging twee banken te overvallen in Milagres, Brazilië

Overvallers verrast door politie toen ze de banken probeerden te overvallen en sloegen op de vlucht
 

Onder de doden zijn zowel daders als meerdere gijzelaars, waaronder een kind


In het noordoosten van Brazilië zijn bij een poging om twee banken te overvallen zeker elf doden gevallen, onder wie minstens een kind. In de stad Milagres gijzelden de overvallers na hun mislukte overvallen meerdere mensen. Onder de doden zijn zowel daders als meerdere gijzelaars. 

De overvallers werden verrast door de politie toen ze de banken probeerden te overvallen en sloegen op de vlucht, meldt de BBC vrijdag 7 december 2018.


Bij een zo’n twintig minuten durende schietpartij die daarop volgde overmeesterden de overvallers een familie in hun auto. Bij die schietpartij kwamen zeker zes daders en vijf gijzelaars om, meldt burgemeester Lielson Landin op basis van informatie van het lokale ziekenhuis.

Ook werden twee overvallers gearresteerd. Sommige Braziliaanse media spreken van dertien doden.


Volgens de burgemeester schoot de politie de daders dood en werden de gijzelaars gedood door de overvallers.

De mislukte bankovervallen vonden plaats iets na twee uur ‘s nachts lokale tijd. De deelstaat Ceará waar Milagres in ligt is een van de meest gewelddadige gebieden van Brazilië.
(Suriname Mirror/opovo.com.br/Sky News/NRC/R7/YouTube/Facebook/Twittter)

Gekozen president Bolsonaro van Brazilië benoemt pro-life predikante als minister nieuw ministerie van Vrouwen, Familie en Mensenrechten

(Bron foto: Agência Brasil)
Damares Alves is een fervent tegenstandster van legalisering van abortus


De rechtse nieuwgekozen president Jair Bolsonaro van Brazilië heeft donderdag 6 december 2018 een pro-life evangelische predikante benoemd om een ​​nieuw ministerie van Vrouwen, Familie en Mensenrechten te leiden , dat ook het agentschap zal overnemen voor de 850.000 inheemse bevolking van het land.

Damares Alves, een advocate, predikante en assistente van het Congres, is een fervent tegenstandster van legalisering van abortus, wat alleen toegestaan ​​is in geval van verkrachting, anencefalie of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.


Zij is de tweede vrouw die genoemd wordt in het 22 leden tellende kabinet van de nieuwe president, zei Onyx Lorenzoni, de toekomstige chef van het kabinet.

Bolsonaro won de verkiezingen in oktober en zwoer om de christelijke familiewaarden te herstellen in een maatschappij waar hij gelooft dat linkse partijen te ver gingen in het introduceren van seksuele voorlichting op scholen en het bevorderen van LGBT-rechten.

Hoewel de benoeming van een sociaal conservatief in de rechtenportefeuille werd verwacht, was het plaatsen van de inheemse overheidsstichting Funai (Fundação Nacional do Índio) onder zijn hoede een verrassende stap. Bolsonaro zegt , dat hij nieuwe landclaims van inheemse stammen zal afwjjzen en geeft de voorkeur aan het openen van hun land voor commerciële mijnbouw en landbouw. Hij beweert dat ze het recht hebben om royalty's in rekening te brengen om hun levenskwaliteit te verbeteren en om te integreren met de rest van Brazilië, door ze te vergelijken met dieren die vastzitten in een dierentuin.


Hij overwoog onlangs om Funai onder het ministerie van Landbouw te plaatsen. Eerder op donderdag, toen zijn transitieteam besloot tot het nieuwe ministerie, leverden inheemse leiders met inheemse hoofdtooien een brief af aan Bolsonaro, om Funai als onderdeel van het ministerie van Justitie te houden.

Sprekend met journalisten na haar benoeming, zei Alves dat sommige inheemse vorderingen op het land twijfelachtig waren. 'Het definiëren van landgrenzen voor inheems land is een delicate en controversiële kwestie die we zullen bespreken', zei ze. Ongeveer 517.000 autochtonen, ongeveer twee derde van de inheemse bevolking van Brazilië, leven in reservaten die 12,5 procent van het grondgebied van het land vertegenwoordigen.

Milieuactivisten zeggen, dat de inheemse bevolking in de reservaten de beste bewakers van de tropische bossen van Brazilië en hun biodiversiteit is. De kwestie is belangrijker geworden nu de vernietiging van het Amazonegebied van Brazilië het hoogste niveau bereikte in een decennium, zei de regering vorige maand. Die vernietiging wordt voornamelijk veroorzaakt door illegale houtkap, veeteelt en landbouw, zeggen ambtenaren. Antropologen en rechtengroepen zeggen dat het toelaten van mijnbouwbedrijven ook inheemse culturen zou vernietigen.

(Suriname Mirror/Reuters/O Sul/Twitter/YouTube)

Vakantie vierende Limburger (56) in Rio de Janeiro, Brazilië, tijdens actie militaire eenheid door kogel geraakt

(Bron foto: Extra Online)
Dochter slachtoffer loopt een schampschot op


Een geboren Horstenaar, die al jaren in Frankrijk woont, is donderdag 6 december 2018 gewond geraakt door een kogel in Brazilië. De 56-jarige man zou volgens het Braziliaans medium Extra Online geraakt zijn in de buurt van zijn buik, aldus 1Limburg.

Het zou gaan om een kogel van een militaire eenheid, die verrast werd door een gewapende bandiet.

De zus van de man laat aan De Limburger weten, dat de man buiten levensgevaar is. 'Hij is in de nacht van donderdag op vrijdag geopereerd aan zijn blaas. Hij is buiten levensgevaar.'

Het slachtoffer is op bezoek bij zijn dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen in Brazilië en ging na een dagje strand iets eten bij David’s Bar, een eetgelegenheid niet ver van de Copa Cabana. De zus vertelt, dat op een gegeven moment een militaire eenheid op diezelfde plek een actie uit heeft gevoerd. Eén kogel raakte hierbij de oud-Horstenaar, zijn dochter liep hierbij een schampschot op. De kleinkinderen zouden in orde zijn.

'Voor zover we hebben begrepen, ligt mijn broer nu in een ziekenhuis dat niet echt hygiënisch is. We zijn nu aan het proberen om hem zo snel mogelijk in een privéziekenhuis opgenomen te krijgen', laat de zus aan de krant weten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van het gebeuren, aldus een woordvoerder in De Telegraaf. De Nederlandse ambassade houdt contact met de familie van de man in Brazilië en is bij hem op bezoek geweest in het ziekenhuis. Volgens Braziliaanse media zou hij nooit in levensgevaar hebben verkeerd.

De schotenwisseling begon volgens lokale media door toedoen van een drugshandelaar. Die schoot plots op politieagenten. Die waren met veel machtsvertoon in het gebied aanwezig, nadat eerder op de dag een lid van de militaire politie was gedood tijdens een patrouille.
De drugscrimineel schoot een agent in het gezicht, waarna een vuurgevecht ontstond. De Nederlandse man werd geraakt tijdens dat gevecht.

Voormalige Major League Baseball-spelers Luis Valbuena en José Castillo dodelijk verongelukt in Venezuela

Auto rijdt in Yarucuy, in het noorden van Venezuela, tegen rotsblok dat op de weg was gerold


Voormalige Major League Baseball infielders Luis Valbuena en José Castillo zijn donderdag 6 december 2018 gedood bij een auto-ongeluk in Venezuela, waar de mannen speelden in een wintercompetitie, zo kondigden hun voormalige teams. 

Details van het incident waren niet onmiddellijk beschikbaar, hoewel volgens lokale berichten Valbuena, 33, en Castillo, 37, in een auto zaten met twee anderen: een coureur en een andere teamgenoot in de winterliga, Carlos Rivero, die ook professioneel honkbal speelde in de Verenigde Staten .De auto reed in Yarucuy, in het noorden van Venezuela, toen naar verluidt het tegen een rotsblok reed dat op de weg was gerold. Rivero en de coureur overleefden, tweette de lokale baseball nieuwswebsite BeisbolPlay:


Valbuena, geboren in Venezuela, was een 11-jarige veteraan van de majors en speelde met de Seattle Mariners, de Cleveland Indians en de Chicago Cubs. Hij speelde het meest recent voor de Los Angeles Angels als eerste en derde honkman tot augustus, en werd een vrije speler.

Castillo, ook van Venezuela, speelde van 2004 tot 2008 voor een handvol teams in de majors, waaronder de Pittsburgh Pirates, de San Francisco Giants en zijn laatste team, de Houston Astros. Hij speelde later in Japan.

De voormalige teams en teamgenoten van de spelers herinneren zich de mannen op social media. 'We zijn diep bedroefd als we horen over het overlijden van voormalig Angel Luis Valbuena en ex-MLB-infielder José Castillo', tweeten de Angels . 'Onze gedachten en gebeden zijn met hun geliefden tijdens deze tijd van verdriet.'


(Suriname Mirror/NBC News/CNN Espanol/Twitter/YouTube)

Drie Nederlandse militairen aangehouden op Curaçao voor veroorzaken ongeval met letsel, hit & run en valse aangifte

Indien voldoende bewijs aanwezig is worden de militairen spoedig van Curaçao verwijderd


Afgelopen zondagochtend rond half vijf heeft op de Santa Rosaweg een verkeersongeluk plaatsgevonden waarbij de bestuurder van de aangereden auto licht gewond is geraakt. De vermoedelijke veroorzaker van het ongeluk reed hierna door (hit & run). 

De gehuurde auto werd kort hierna op de oprit van een tuin achtergelaten, aldus het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, vrijdag 7 december 2018, in een persbericht.

De volgende ochtend heeft vermoedelijk de veroorzaker van het ongeval een valse aangifte van diefstal van de auto bij de politie gedaan. Het betreft drie  strafbare feiten, te weten veroorzaken ongeval met letsel, verlaten plaats ongeval en doen van valse aangifte.

Naast de vermoedelijke veroorzaker van het ongeval, zaten twee andere personen in zijn auto, alle drie Nederlandse militairen. Zij werden vandaag in de loop van de dag op last van de zaaksofficier van het OM Curaçao door de Koninklijke Marechaussee (KMar) aangehouden. Dit in afwachting van verder onderzoek.

De verdachte H.E. (1991) is huurder van het voertuig en ook de aangever van de diefstal. De andere twee verdachten zijn B.E.G. de J. (1997) en H. v/d V. (1992).

Indien voldoende bewijs aanwezig blijkt te zijn, worden de militairen spoedig van Curaçao verwijderd en terug naar Nederland gestuurd waar de verdere vervolging zal plaatsvinden. Zij zijn momenteel op Curaçao in verband met een militaire oefening.

Kuldipsingh Port Facility (KPF) wil een wastemanagementfaciliteit bouwen op haventerrein Dijkveld

(Bron foto: Kuldipsingh)
Districtsraads- en resssortraadsleden tegen faciliteit in dichtbevolkte woonomgeving als Dijkveld


De Kuldipsingh Port Facility (KPF), onderdeel van de Kuldipsingh Group, wil een wastemanagementfaciliteit bouwen. Deze faciliteit moet komen op Dijkveld, op het terrein van de haven van dit bedrijf aan de Sir Winston Churchillweg, zo bericht het Dagblad Suriname vrijdag 7 december 2018. 

Het doel van dit project is om op een milieuvriendelijke manier afval afkomstig van het boorplatform te transporteren, door middel van een boot naar de haven van Kuldipsingh. Hierna zal het afval worden uitgeladen en verwerkt op deze faciliteit. De faciliteit omvat onder andere een verbrandingsoven, een processing area, een wash bay en een waste staging area.

Op dit moment is de aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning voor deze afvalverwerkingsonderneming bij de regering.

Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) eist ook een milieu- en sociale effectenanalyse hiervoor. Momenteel doet een ingenieursbureau dit onderzoek, waarin ook de bewoners in de omgeving geconsulteerd zullen worden.

De districtscommissaris en enkele districtsraads- en ressortraadsleden zijn al voorgelicht. Vernomen wordt dat de districtscommissaris meer informatie wil over dit project, terwijl de districtsraads- en ressortraadsleden in feite tegen zo’n faciliteit in een dichtbevolkte woonomgeving als Dijkveld zijn.

Naast de milieu- en sociale effectenanalyse, komen er ook nog andere onderzoekingen aan te pas door de desbetreffende organisaties.

Zorginstellingen willen ook 'vier maanden terugwerkende kracht'

Regering heeft ambtenaren beloofd de twk in december te zullen uitbetalen


De Federatie van Bonden bij Overheid zorginstellingen (FBBO) wil ook in aanmerking komen voor 'vier maanden terugwerkende kracht' (twk). Het bestuur heeft een brief hierover geschreven naar de directeuren van de zorginstellingen, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 7 december 2018.

De regering heeft aan ambtenaren beloofd de twk in december te zullen uitbetalen. Het is de leden van de FBBO opgevallen, dat na de onderhandelingen tussen de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en de regering, waarin besluiten zijn genomen voor alle landsdienaren; de bonden, nu gebundeld in de federatie, apart moesten onderhandelen om de belangen van hun leden veilig te stellen. Bij deze gaat het om de financiële belangen.

Voorbeelden hiervan zijn de koopkracht versterking die vanaf april 2017 aan de landsdienaren is uitbetaald en de zogenaamde 25% CLO verhoging waar het onduidelijk was als de ziekenhuizen het ook zouden moeten ontvangen. Inmiddels wordt dit vanaf september 2018 aan de ambtenaren uitbetaald. In beide gevallen moesten de bonden opnieuw onderhandelen over wanneer de zorginstellingen het zouden ontvangen.

De FBBO heeft de ontwikkelingen rondom het betalen van de vier maanden twk gevolgd en ook hun leden zijn in afwachting hiervan. Zij is niet van plan achteraf te moeten onderhandelen en doet daarom via de directeuren een dringend beroep op de overheid c.q. het ministerie van Financiën om de middelen vrij te maken, zodat deze simultaan aan de overige overheidsinstanties wordt uitbetaald.

Caricom breidt groepen voor vrij verkeer van personen uit

Vrij verhuizen en werken in Caribische regio nu mogelijk voor meerdere beroepsgroepenSuriname en andere lidstaten van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zijn overeengekomen om landbouwarbeiders, beveiligingsmedewerkers, kappers en schoonheidsspecialisten toe te voegen aan de lijst van personen die in aanmerking komen om vrij te verhuizen en te werken in de Caribische regio. Regionale leiders, onder wie vicepresident Ashwin Adhin, hebben de overeenkomst op 3 en 4 april 2018 op Trinidad & Tobago gesloten. Adhin heeft de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van de Caricom namens president Desi Bouterse bijgewoond. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 7 december 2018.

'We zullen onder meer landbouwarbeiders, beoefenaars van schoonheidsbehandelingen, kappers en beveiligers betrekken bij de overeengekomen categorieën van bekwame onderdanen die het recht hebben vrij te reizen en werk te zoeken binnen de Gemeenschap', zeiden ze in een communiqué (zie onderaan). Samen met de toegevoegde categorieën van personen die in aanmerking komen voor vrij verkeer in de hele gemeenschap, komen verscherpte beveiligingsmechanismen.

'We zullen de werking van onze beveiligingsmechanismen versterken om de integriteit van de regeling te waarborgen die het vrije verkeer van Caricom-onderdanen mogelijk maakt', staat in het St Ann’s communiqué.

De al goedgekeurde categorieën van personen die recht hebben op vrij verkeer en werken in de Caribische markt, zijn universitair afgestudeerden met tenminste een bachelor diploma of gelijkwaardige kwalificaties, zoals ACCA-kwalificaties 1 en 2, musici, artiesten, sportmedewerkers, mediawerkers, geregistreerde verpleegkundigen, opgeleide leraren, ambachtslui die in het bezit zijn van de Caribische Beroepsopleiding (CVQ) en equivalenten (universitaire diploma's, technische Instituten) - diploma's en technicuscertificaten deel 1 en 2 of CAT - voltooide kwalificaties.

De regionale leiders herhaalden ook, dat een door een lidstaat afgegeven bekwaamheidsattest, door alle lidstaten zou worden erkend. Guyanezen hebben in de loop der jaren geklaagd dat ze, hoewel ze een bekwaamheidsbewijs hebben gekregen van hun ministerie van Buitenlandse Zaken, ze nog een aanvraag moeten indienen voor een ander in Trinidad. Terwijl de leiders van de Caricom een tijdsbestek van drie jaar hebben gesteld, waarin Caricom verklaart dat de bereidwilligen zouden streven naar volledig vrij verkeer, werd er geen specifiek tijdschema gegeven voor het toevoegen van de nieuwe categorieën van werknemers.


Als de Caricom-leiders elkaar in februari 2019 weer ontmoetten voor hun tussentijdse top, zullen ze een speciale sessie over lucht- en zeevervoer houden, een 'kritisch aspect van integratie als geheel en de Caricom Single Market & Economy (CSME) in het bijzonder'. Verwacht wordt dat Haïti tegen 2020 volledig zal worden geïntegreerd in de CSME.

De Caricom-leiders hebben ook afgesproken om de mogelijkheid te onderzoeken om opnieuw een immigratiesysteem in te voeren voor bezoekers met meerdere bestemmingen, zoals het geval was voor de Cricket World Cup. Dat zou volgens de leiders moeten worden ondersteund door een streng beveiligingssysteem. 'We zullen de herintroductie van een enkele registratie voor passagiers in de regio onderzoeken; we zijn overeengekomen om te streven naar één beveiligingscontrole voor directe transitpassagiers op intracommunautaire vluchten met meerdere tussenstops.'


https://caricom.org/media-center/communications/press-releases/st-anns-declaration-on-csme/

ST ANN’S DECLARATION ON CSME


WE, the Heads of Government of the Caribbean Community (CARICOM), meeting at Port of Spain Trinidad and Tobago 3-4 December, 2018 on the occasion of the 18th Special Meeting of the Conference of Heads of Government of CARICOM;

Recalling the 1989 Declaration of Grand Anse which initiated the process towards the CARICOM Single Market and Economy (CSME), the signing of the Revised Treaty of Chaguaramas in 2001, which established the CSME and the launch of the CSME in 2006;
Convinced that the CSME continues to be the most viable platform for supporting growth and development in the Member States of CARICOM; 

Recognising the need to make it more closely attuned to the needs and priorities of Member States and contributing more visibly to growth and development and to the welfare of the people of the Community;

Having reviewed its progress and acknowledged that it should have been further advanced;

Having considered the “Report of the Commission to Review Jamaica’s Relations within the CARICOM and CARIFORUM Frameworks”;

Having also considered the perspectives of the Member States of the Organisation of Eastern Caribbean States (OECS);

Underscoring the critical role of the CARICOM Development Fund (CDF) in supporting the CSME;

Having exchanged views with the representatives of the private sector and labour and encouraged by their commitment to the regional integration project and their recommendations for the enhancement of the CSME;

Recognising that the goal of our regional integration process is to enhance the well-being of all of the citizens of our Community;

DECLARE:

We are committed to take action at the national level to advance the regional integration agenda;

We are determined to ensure the equitable distribution among the peoples of the Community of the gains realised through the regional integration process;

We have agreed on a formalised, structured mechanism to facilitate dialogue between the Councils of the Community and the private sector and labour;

We have also agreed to amend the Treaty to include as Associate Institutions representative bodies of Private Sector and Labour;

We have agreed that in accordance with Article 50 of the Revised Treaty which deals with the principle of accelerated implementation, that the principle will be applied to any initiative which is consistent with the Revised Treaty;

We agreed that that those Member States so willing would move towards full free movement within the next three (3) years;

We have mandated that steps be taken to deepen cooperation and collaboration between the Secretariats of CARICOM and the OECS to avoid duplication and maximise the utility of scarce resources;

We will reinforce the operation of our security mechanisms to ensure the integrity of the regime allowing the free movement of CARICOM nationals;

We will examine the re-introduction of the single domestic space for passengers in the Region;

We have agreed to work towards having a single security check for direct transit passengers on multi-stop intra-Community flights;

We will conduct a special session on Air and Maritime Transportation at the Intersessional meeting of the Conference in February 2019 to focus on this critical aspect of integration as a whole and the CSME in particular;

We will include Agricultural Workers, Beauty Service Practitioners, Barbers and Security Guards to the agreed categories of skilled nationals who are entitled to move freely and seek employment within the Community;

We reiterate that that a skills certificate issued by one Member State would be recognised by all Member States;

We will complete legislative and other arrangements in all Member States for all categories of Free Movement of Skilled Persons;

We will finalise the regime that permits citizens and companies of the Community to participate in the Public Procurement processes in Member States by the year 2019;

We will take all necessary steps to allow for mutual recognition of companies incorporated in a CARICOM Member State;

We have mandated the Community Council to develop appropriate recommendations on the proposal for the introduction of a regime of sanctions for the consideration of the Conference;

We welcome Haiti’s commitment to full integration into the CSME by 2020;

We have appointed Professor Avinash Persaud to lead a restructured Commission on the Economy to advise Member States on a Growth Agenda for the Community

Other Members of the Commission on the Economy (CCE) –
Mr. Chester Humphrey
Dr. Damien King
Mr Georgy McGuire
Mr Roger McLean
Dr. Wendell Samuel
Mr. P. B. Scott
Ms. Therese Turner-Jones
Ms. Ngozi Okonjo-Iweala
Mr. Pascal Lamy

Man zorgt voor verkeersopstopping met zijn anaconda...

Egmond Rose showt zijn huisdier bij kruising Frederik Derbystraat en het Molenpad


Op Waterkant.net is vandaag, vrijdag 7 december 2018, te lezen, dat Egmond Rose gistermiddag het verkeer nabij de kruising van de Frederik Derbystraat en het Molenpad in Paramaribo stil kreeg met zijn anaconda (aboma) van ongeveer twee meter lengte. Hij ‘showde’ het beest en voetgangers en automobilisten stopten om een foto van het reptiel te nemen. 

Anderen gingen met een boog om de man heen met zijn huisdier.

Rose kreeg veel bijval, maar toch kon niet iedereen zijn show waarderen. De man ontlokte ook reacties als: ‘Mi no dé yere, mi anga sneki ne koti’.

Rose en zijn aboma geven vaker shows in besloten kring, hun verschijning in het openbaar was voor sommigen toch wel confronterend.

15 Jaar cel geeist tegen jonge vrouw (22) die ex-vriend met mes doodstak

Vrouw zou volgens getuigen rond hebben gelopen met plan Shakur Merkus te vermoorden


Het Openbaar Ministerie heeft gisteren tegen R. H. (22) vijftien jaar gevangenisstraf met aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest. Zij stond terecht voor de moord op haar ex-vriend Shakur Merkus. 'Met haar egocentrisch denken heeft ze een dierbare van een gezin weggenomen. Ze dacht niet aan wat het gevolg daarvan zou zijn', zei de openbaar aanklager, die constateerde dat er sprake was van moord met voorbedachten rade, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 december 2018.

Na een woordenwisseling in zijn dienstauto, op 7 februari van dit jaar, verwondde de verdachte het slachtoffer in de borststreek met een mes. Zij stapte op zijn verzoek uit bij een pompstation aan de Axwijkstraat en ging naar huis. Nadat H. was uitgestapt, reed Shakur Merkus naar het politiebureau aan de Wilhelminastraat, waar hij in elkaar zakte en overleed.

De Officier van Justitie zei, dat het onderzoek uitwijst dat het mes niet van Shakur Merkus was, zoals H. eerder had verklaard. De verdachte zou het mes hebben meegenomen. De getuigen die zijn gehoord hebben nooit een mes in het voertuig van de verdachte gezien.

Uit verklaringen is gebleken, dat de vrouw het slachtoffer met de dood had bedreigd. Zij heeft de man geruime tijd bespioneerd, zeiden de getuigen. Twee mensen getuigden, dat zij het vermoeden hadden dat H. met een plan rondliep om het slachtoffer te vermoorden. Ze vreesden voor het ergste toen zij berichten tussen haar en Shakur Merkus onder ogen kregen.

Het Openbaar Ministerie heeft vastgesteld, dat deze verklaringen op waarheid berusten. De rechter liet de verdachte weten, dat ze op de volgende zitting het woord mag voeren. Of het psychiatrisch rapport in de zaak al gereed is, is niet bekend.

Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname schort acties op tot eind december

NVB-vervoerders hebben betaling over oktober ontvangen, over november echter nog niet


De rust is gedeeltelijk teruggekeerd binnen de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS). De NVB-vervoerders hebben gisteren de betaling over de geleverde diensten in oktober ontvangen. De betalingsachterstand heeft echter ook betrekking op november, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 7 december 2018.

Aangezien de overmachtssituatie met de recente overmaking weggewerkt is, heeft OBS besloten om de acties op te schorten tot eind december. Dit bevestigt Iwan Woon, ondervoorzitter van OBS.

'We houden rekening met de mensen die gebruikmaken van onze bussen en boten. Maar, vanaf gisteren hebben het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB), de ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie en Financiën de ruimte om uiterlijk eind december de betaling over november in orde te maken. We hopen dat het niet zover komt om het werk weer neer te leggen', aldus Woon.

Man (33) veroordeeld tot 8 maanden cel voor aanranden 14-jarig nichtje

Advocaat: 'Het gaat om handelingen van een man die laat in de avond stomdronken thuis kwam'


Een 33-jarige man is gisteren veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 16 maanden voorwaardelijk voor aanranding van een 14-jarig nichtje van zijn vrouw. Hij heeft het meisje betast aan haar geslachtsdeel, billen en borsten. Hoewel het meisje beweert dat de oom ook haar ondergoed heeft uitgetrokken, haar heeft ‘gevingerd’ en geprobeerd heeft te verkrachten, is het bewijs daartoe niet geleverd, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 7 december 2018.

Volgens advocaat Oscar Koulen gaat het om handelingen van een man die laat in de avond stomdronken thuis was gekomen. Hij liep naar zijn kamer, sprong gelijk op het bed en greep direct de billen van de vrouw die naast hem lag, denkende dat het zijn vrouw was. Tot zijn schrik bleek echter dat het het 14-jarig meisje was, die tijdens het kijken naar de televisie in slaap was gevallen op het bed. Hij sommeerde het meisje gelijk uit de kamer te gaan.

'Alcohol is geen vriend van de mens, maar is de vijand van de mens. Alcohol laat mensen dingen doen wat ze normaliter niet zouden doen', benadrukte de advocaat in zijn pleidooi. Hij voerde voornamelijk een strafmaat verweer, omdat hij ook de handelingen van zijn cliënt niet goed wenste te spreken. Volgens hem moet echter wel gekeken worden naar de omstandigheden van het geval.

De advocaat vindt ook dat de vrouw van de man mede-debet is, indien zij het meisje toestemming heeft gegeven om op het bed te gaan liggen.

'Ik geloof niet dat u zich heeft vergist. Het is zo'n ongeloofwaardig verhaal', stelde de rechter bij het motiveren van het vonnis. Volgens de rechter is de man doorgegaan door enkele dagen later weer dronken thuis te komen. Hij nam het slachtoffer toen naar een andere kamer en hier is waar zij elkaar kusten en de verdachte haar borsten betastte. Hoewel het meisje beweert dat zij hierna is verkracht, ontkent haar oom dit.

Ontwikkelaar Villapark Fontein nv maakt bezwaar tegen komst Kluivert Dog Rescue Center

Enige reden van bezwaar is de vrees voor (geluids)overlast en/of (stank)hinder

'Dat 400 loslopende zwerfhonden veel geluidsoverlast zullen veroorzaken voor de bewoners van Villapark Fontein behoeft geen nadere uitleg'


De advocaat van ontwikkelaar Villapark Fontein nv heeft deze week een aanvullend bezwaarschift ingediend bij de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR), tegen afgifte van de (inmiddels geschorste) bouwvergunning van het Kluivert Dog Rescue Center dat daar vlakbij ligt. Dit bezwaarschrift is ook naar de pers gestuurd, aldus vandaag, vrijdag 7 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Ontwikkelaar Villapark Fontein is voornemens om met alle juridische middelen de verdere bouw en/of vestiging van het Kluivert Dog Rescue Center te voorkomen op de locatie waar het nu is geprojecteerd.

De enige reden dat de projectontwikkelaar tegen vestiging is van het Kluivert Dog Rescue Center, is de vrees voor (geluids)overlast en/of (stank)hinder en de nadelige gevolgen daarvan voor andere projectontwikkelaars, grondeigenaren, particuliere woningeigenaren, bewoners en vakantiegangers. En indirect ook vanwege nadelige gevolgen voor bedrijven die diensten verlenen zoals aannemers, toeleveranciers en hun werknemers.

In het bezwaarschrift staat: 'Dat 400 loslopende zwerfhonden veel geluidsoverlast zullen veroorzaken voor de bewoners van Villapark Fontein door (constant) geblaf, behoeft geen nadere uitleg. Het geblaf zal ook worden aangewakkerd door de vele loslopende dieren (waaronder varkens) in de nabijheid van de hondenopvang.'

Gemeenschappelijk Hof van Justitie Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius streeft naar 'Caribisering'

Hof wil goede mix rechters en gerechtssecretarissen juist ook onder zij die geboren zijn op een van de eilanden


Vicepresident Raad van State, Thom de Graaf, ziet graag intensivering samenwerking met Hof


Caribisering van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius is een van de doelen die het Hof zich gesteld heeft; het vinden van een goede mix aan rechters en gerechtssecretarissen juist ook onder zij die geboren zijn op een van de eilanden en dus vertrouwd zijn met de taal en cultuur. Mede om die reden belegde het Hof onlangs een netwerkbijeenkomst, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 7 december 2018. 

De vicepresident van de Raad van State, Thom de Graaf, heette het gezelschap van harte welkom. De bijeenkomst werd door WeConnect in samenwerking met de Raad van State georganiseerd. De Raad werkt nauw samen met het Hof en als het aan de kersverse vicepresident ligt wordt die samenwerking geïntensiveerd. Hij toonde zijn betrokkenheid bij de eilanden en refereerde naar zijn periode als burgemeester van Nijmegen ‘een stad met een vrij grote Antilliaanse bevolking’- en naar zijn periode als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

'We zijn het Hof met verreweg de langste naam!', grapte Hofpresident Eunice Saleh, die een uiteenzetting over de inrichting van het Hof speciaal voor - voornamelijk - Antilliaanse studenten en professionals gaf die geïnteresseerd zijn in een carrière bij het Hof.

Aansluitend presenteerde Saleh zich aan de studenten en professionals onder meer door te vertellen over haar eigen carrière. Hoe ze als dochter van een rechter juist géén rechten ging studeren maar gezondheidswetenschappen in Maastricht. Hoe ze juist níet bij het Hof wilde werken en uiteindelijk beëdigd werd als Hof-president per januari 2017. Zo wilde ze aangeven, dat het soms zo kan lopen in het leven en dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Kura Hulanda-hotels in Otrobanda en Westpunt, Curaçao, zijn failliet

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Onderzocht wordt of onroerende zaken en bedrijfsactiviteiten aan een derde overgedragen kunnen worden


De Kura Hulanda-hotels in Otrobanda en Westpunt zijn failliet, maar mogelijk betekent dat nog niet direct het einde. De curator en kredietverstrekkers gaan namelijk bekijken of de onroerende zaken en de bedrijfsactiviteiten aan een derde overgedragen kunnen worden. Zo valt te lezen in het vonnis dat gisteren door het Gerecht in Eerste Aanleg is uitgesproken, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 december 2018. 

Kredietverstrekkers Fundashon Korporashon pa Desaroyo di Korsou (Korpodeko) en de Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) dienden op 30 oktober al een verzoekschrift in voor het faillissement van respectievelijk nv Kura Hulanda en nv Kura Hulanda (Westpunt), waarvan Jacob Gelt Dekker en John Padget de eigenaars zijn.

Maar, de deurwaarder is er niet in geslaagd om zijn exploot - het gerechtelijk stuk waarin het faillissement zou worden aangekondigd - te overhandigen. Dat verbaasde advocaat Robert Bottse van HBN Law niets, want uit zijn onderzoek was eerder al gebleken, dat er geen bestuurders meer stonden ingeschreven in het handelsregister bij de vennootschappen.

In een bericht aan het gerecht deze week schreef Bottse daarom, dat het niet zijn voorkeur had om de schuldenaar op te roepen, zoals processueel gezien wel gebruikelijk is. Hij noemde een dergelijke oproep zelfs illusoir. 'Gegeven de omstandigheden (i.e. er zijn geen bestuurders en die zullen op korte termijn ook niet worden benoemd), is het niet in het belang van een vlotte afhandeling van de faillissementsverzoeken om de behandeling op 29 januari aanstaande plaats te laten vinden', stelde de advocaat, om het gerecht vervolgens te verzoeken de afhandeling van het faillissement nog deze week af te wikkelen.

'Seti Sranan Politieke Partij' (SSPP): 'Huidig kiessysteem is een uitermate achterhaald concept'

'Kiessysteem werkt ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de hand en leidt tot politiekvoering  gestoeld is op etnische basis'


'Het kiesstelsel bepaalt de manier waarop het land bestuurd wordt, en is daarom van groot praktisch belang. Het huidige kiessysteem waarbij de ene stem meer weegt en meer waard is dan een andere, is een uitermate achterhaald concept. Zo zijn voor een zetel in het district Paramaribo, dat met de helft van de Surinaamse bevolking slechts 17 van de 51 zetels te verdelen heeft, gemiddeld tien keer zoveel stemmen nodig als voor een zetel in het district Coronie, waar 0,6% van de bevolking 2 van de 51 zetels (4%) mag verdelen.

Een deel van de problemen in Suriname is terug te voeren op dit kiessysteem. Het werkt ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de hand, en leidt tot politiekvoering die gestoeld is op etnische basis. Al met al is het een achterhaald concept uit de jaren 50 van de vorige eeuw dat anno 2018 niet thuishoort in een moderne democratische rechtsstaat. 

Daarom is het van belang dat we kijken naar de voorgestelde wijzigingen van het kiessysteem, te weten: 
-1- de afschaffing van de 1% regeling; 
-2- geen blokvorming voor de verkiezingen; 
-3- opheffen woonplicht kandidaten; 
-4- de invoering van het evenredigheidsbeginsel op Ressortraad niveau, en daarmee ook op Districtsraad niveau. 

Wijziging 1 – 1% regeling 
Een politieke partij die mee wil doen aan de verkiezingen moet nu een aantal leden hebben dat minimaal 1 procent bedraagt van de kiezerspopulatie. Dat is ongeveer 3500 mensen. De afschaffing van deze 1 procent regeling zal kleine partijen goed uitkomen. 

Wijziging 2 - Verbod op blokvorming 
SSPP gelooft in 'vertrouwen in eigen kunnen' en vindt dat elke partij op eigen kracht mee moet doen aan verkiezingen. Men moet niet op andermans rug meeliften. Elke partij die een nationaal programma uitdraagt en oplossingen aandraagt voor problemen waar het land mee kampt, heeft bestaansrecht.  

Wijziging 3 - Opheffen woonplicht kandidaten
Men volstaat al met administratief woonadres. 

Wijziging 4 - Evenredigheidsbeginsel op Ressortraad niveau, en daarmee ook op Districtsraad niveau
Op dit moment is het zo dat degene die de meeste stemmen verwerft in een ressortraad dan ook alle stemmen krijgt. Met andere woorden, the winner takes it all. In deze is het evenredigheidsbeginsel rechtvaardiger. 

Het huidige kiessysteem leidt tot etnisch geografische politiek aangezien districten buiten Paramaribo voornamelijk bewoond worden door één etnische groep die per gebiedsdeel stemt. Dit betekent stemmen op een etnische groep wat inhoudt etnische politiek. Partijen die gebaat zijn bij de huidige gang van zaken hebben veelal geen landelijk visie en hun partijprogram, voor zover aanwezig, reikt niet verder dan beloften aan de etnische groep (de zogenaamde voor-wat-hoort-wat politiek, wat resulteert in zaken als strooien met geld, aanbieden van zoutvlees en gebruiksartikelen, et cetera) . 

Ook de onevenredige verdeling van DNA-zetels (De Nationale Assemblee) over de districten, gelet op de geografische spreiding van de bevolking waar elke stem niet evenveel weegt en evenveel waard is, heeft zijn weerslag op de bemensing van DNA en dus ook op de ministerraad. Het nationaal belang wordt niet als politiek hoofddoel gediend, slechts het belang dat stemmen opbrengt wordt gediend.

SSPP kan zich vinden om dit systeem te wijzigen van personenmeerderheidsstelsel naar een evenredigheidsstelsel waarmee het kiessysteem democratischer wordt. Alhoewel de initiatiefnemer (NDP) uit zelfbehoud komt met de wijzigingsvoorstellen, vindt SSPP dat deze wijzigingsvoorstellen moeten worden aangegrepen om te komen tot een rechtvaardiger kiesstelsel.

In deze is het wenselijk, dat de VHP de externe emoties van partijen die gebaat zijn bij het in standhouden van een oneerlijk kiesstelsel verre van zich afwerpt, maar zich ook onthoudt om nieuwe drempels op te werpen. Uiteindelijk heeft de samenleving te winnen bij een landelijk evenredigheidsstelsel waarbij een partij het aantal zetels krijgt dat in verhouding staan tot het aantal stemmen over het hele stemgebied. Zelfs de NPS heeft te winnen bij dit systeem, maar dan moet ze gaan geloven in eigen kracht, zich goed presenteren, en lessen leren uit het verleden.'

Minister Pollack-Beighle en haar Indonesische collega Marsudi tekenen op Bali intentieverklaring voor diplomatieke opleiding

(Bron foto: SINDONews/Berlianto)
Ondertekening in de marge van het Bali Democracy Forum in Nusa Dua


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en haar Indonesische collega Retno Marsudi hebben gisteren een intentieverklaring getekend voor de diplomatieke opleiding. 

De ondertekening vond plaats in de marge van het Bali Democracy Forum in Nusa Dua op Bali. Naast de samenwerking voor de diplomatieke opleiding, zijn ook enkele andere kwesties aan de orde gekomen.Suriname verwacht dat Indonesië zal investeren in palmolie. Ook is investering in de infrastructuur besproken.

Volgens minister Marsudi zal Indonesië Suriname bijstaan in het opleiden van diplomaten. Dit project is enige tijd geleden besproken. Haar land is blij een bijdrage te kunnen leveren in het curriculum. Het Suriname Diplomaten Instituut (SDI) is in december 2017 opgericht.

Minister Beighle benadrukte bij de opening van het SDI het belang van een eigen opleiding, waarin de Surinaamse identiteit centraal staat. Diverse landen en organisaties hebben een bijdrage geleverd aan het opzetten van het instituut, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 7 december 2018 

President Bouterse koopt eerste kaartje voor 'The King returns to his jungle’ met Tyrone Spong

(Bron foto: NII)
'Dit is het moment waarop wij de eenheid van Suriname kunnen demonstreren'

Bouterse wil met Spong dat Suriname internationaal goed voor de dag komt


President Desi Bouterse heeft woensdag 5 december 2018 in het presidentieel paleis het eerste toegangskaartje gekocht voor het internationaal boks evenement ‘The King returns to his jungle’ op 21 december met in het hoofdgevecht  Tyrone ‘The King of the Ring’ Spong die zijn ‘World Boxing Council Zwaargewicht titel’ gaat verdedigen. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Bouterse roept het publiek op om Spong aan te vuren tijdens zijn gevecht. 'Dit is het moment waarop wij de eenheid van Suriname kunnen demonstreren. Wij als Suriname gaan weer een geweldige prestatie leveren om als jong land op zo een niveau zo een geweldig sportevenement te organiseren. Ik hoop dat onze Surinamers zoveel als mogelijk deze jonge Surinamer in het belang van hem, maar meer in het belang van de eenheid van dit volk zullen ondersteunen.'

De president ziet dit als een gelegenheid om geschiedenis te maken en te tonen dat wij ook hoogtepunten kunnen bereiken op dit niveau. 'De wereld gaat naar Suriname kijken. We zullen ons zelf moeten verkopen met dit evenement.'

The King of the Ring lost met dit internationaal gevecht op Surinaamse bodem zijn belofte aan president Bouterse in. Voor Spong staat er met deze bokspartij heel veel op het spel, omdat hij altijd voor 'eigen' publiek heeft willen vechten.

Hij zal het opnemen tegen Pedro Otas, nummer 2 zwaargewicht kampioen van Brazilië. The King of the Ring heeft in 2015 zijn intrede gedaan in professioneel boksen en heeft al twaalf gevechten achter de rug en allemaal gewonnen met knock-outs.

PLO-voorzitter John Mahadewsing uit dreigende woorden richting directrice van Transport

'Een ieder die denkt bushouders te duperen, heeft het glad mis; het wordt een harde en bittere strijd'


- 'We willen zaken op een harmonieuze wijze oplossen, maar het lukt niet meer'
- 'Mevrouw Blokland denkt dat ze God is op het ministerie, als ze zo doorgaat, mag men een lamlegging verwachten, landelijk'
 

Naar aanleiding van de ad-hoc maatregelen van de directrice Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Joyce Blokland-Wijnstein, voor ‘ordening’ van het particulier vervoer, hebben de bushouders van het PL (Paramaribo-Lelydorp) traject woensdagochtend een prikactie gehouden. Omstreeks tien uur hadden zij zich verzameld bij het kantoor van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). Dit bericht het Dagblad Suriname donderdag 6 december 2018.

Blokland-Wijnstein heeft namelijk meer dan 50 controleurs ingezet op de particuliere trajecten om toezicht uit te oefenen op de buschauffeurs die ‘los’ rijden. Deze nieuwe maatregel deed dinsdag zijn intrede op het PL-traject. De PL-bushouders zijn zeer verhit en zijn bereid tot een lamlegging over te gaan indien de leiding van het ministerie niet van koers verandert.

John Mahadewsing, voorzitter van PLO, is het erover eens, dat de praktijken van het directoraat niet gestoeld zijn op ordening van het particulier vervoer. 'Een ieder die denkt de bushouders te duperen, heeft het glad mis; het wordt een harde en bittere strijd. We zijn ondernemers en geen begi mangs. We willen zaken op een harmonieuze wijze oplossen, maar het lukt niet meer. De PL-route is één van de grootste routes en nu zijn de bushouders ontevreden. Het ministerie is bezig om niet alleen de bushouders te kwetsen, maar ook een ieder die gebruikmaakt van het particulier vervoer', beklemtoont Mahadewsing.

Hij heeft de minister van OWT&C, Patrick Pengel, dinsdag schriftelijk in kennis gesteld van de escalaties binnen het particulier vervoer door toedoen van de ad-hoc maatregelen van Blokland-Wijnstein.

Enkele van de knelpunten waar de particuliere bushouders een positieve verandering in willen zien, zijn de 9 maanden achterstand in de uitbetaling van de brandstofcompensatie, achterhaalde bustarieven, hoge leges van Srd 1.000 bij vervanging van de bussen, verplicht parkeren op de begin- en eindhaltes, het intekenen van presentie na elke rit, het uitgeven van vergunningen voor nieuwe onnodige trajecten, het a la dol goedkeuren van trajectwijzigingen op routes die reeds verzadigd zijn, en het uitbetalen van subsidie voor slechts 4 ritten terwijl er veel meer gereden wordt.

'Er zijn vergunningsvoorwaarden gemaakt die het ministerie van de ene op de andere dag wil veranderen. Ze denken dat ze daarmee de bushouders kunnen kwetsen, maar we gaan heel hard toeslaan.' 

Mahadewsing accentueert, dat het fenomeen van ‘los’ rijden geen chaos in de hand werkt, zoals velen dat veronderstellen. 'Er zijn huishoudelijke regels op elk traject; er is een groep die ‘los’ rijdt tot een bepaald uur en een groep die normaal parkeert bij de begin- en eindhaltes. Het ‘los’ rijden heeft te maken met het feit, dat de mensen zich niet ‘ophopen’ langs de wegen en zo sneller vervoerd kunnen worden. Het is al jaren zo, dat de bussen ‘los’ rijden. Als men dus plotseling maatregelen treft, zonder overleg met ons, dan ontstaan er problemen.'

Dankzij het systeem van ‘los’ rijden kunnen passagiers gemakkelijker een bus vinden, vervolgt Mahadewsing. Hij vraagt zich dus af of het ministerie erop uit is om de passagiers ook te duperen. 'Mevrouw Blokland denkt dat ze God is op het ministerie. Als ze zo doorgaat, mag men een lamlegging verwachten, maar dan is het niet alleen op de PL-route, maar landelijk', aldus Mahadewsing.

Bromfietser onder curieuze omstandigheden op Magentha Kanaalweg doodgereden

Slachtoffer, dronken, door bromfietser aangereden en daarna waarschijnlijk door andere weggebruiker

Na eerste aanrijding was slachtoffer nog bij kennis....


De 34-jarige bromfietser Ramesh Mahes is in de vroege ochtend van donderdag 6 december 2018 op de Magentha Kanaalweg dodelijk aangereden. De politie van het ressort Santo Boma kreeg de melding van een aanrijding tussen twee bromfietsers, zo meldt het Korps Politie Suriname. 

Op de plek aangekomen verklaarde een bromfietser dat hij over de Magentha Kanaalweg reed in de richting van de Nieuw Weergevondenweg. Voorbij de Welgedacht C weg merkte hij, dat een  bromfietser op de weg stilstond. Hij week uit, maar kon niet meer voorkomen dat de man werd aangereden. Mahes bleek onder invloed van alcohol te verkeren.

De veroorzaker verklaarde verder de man, die nog aanspreekbaar was, aan een kant van de straat te hebben geplaatst en liep een eind verder op zoek naar hulp. Bij terugkeer op de plek waar de aanrijding had plaatsgevonden, trof de veroorzaker Mahes midden op de weg aan.

Hij vermoedt dat de man is opgestaan vanwaar hij hem had laten plaatsnemen en dat hij voor een tweede keer moet zijn aangereden. Ook de politie van de verkeersunit van regio Midden heeft het vermoeden, dat het slachtoffer een tweede keer is aangereden, gezien de schade aan zijn bromfiets en de aangetroffen situatie.

De personalia van het slachtoffer zijn zaterdag 8 december door de politie bekendgemaakt.