dinsdag 26 december 2017

Nieuwe metrostations in Salvador, Brazilië, zijn een soort baken in het landschap

Bestaande transportinfrastructuur barstte uit zijn voegen met lange files tot gevolg

(Bron foto's: JBMC Arquitetura e Urbanismo)


 JBMC Arquitetura e Urbanismo uit Sao Paulo heeft een reeks metrostations ontworpen voor Salvador, de eerste hoofdstad van Brazilië. De stad is de voorbije decennia vooral uitgebouwd op de heuvels, terwijl de valleien gebruikt werden voor transport. Doordat de stad steeds groter werd, barstte de bestaande transportinfrastructuur uit zijn voegen, met lange files tot gevolg, zo bericht Bouwkroniek dinsdag 26 december 2017.

In dit landschap zijn de metrostations van ver te zien, wat volgens de architecten vroeg om een sterke uitstraling van de stations. Ze moeten een soort baken zijn in het landschap. 

De realisatie van metrolijn 2 was een publiek-private samenwerking voor de bouw van 12 metrostations, waarvan negen grondstations, 1 verhoogd station, 2 verhoogde stations in speciale omstandigheden, drie busterminals en 13 kilometer landschapsvorming met veel groen en fietspaden.

De metrostations werden ontworpen op twee verdiepingen, met de platformen dicht bij de grond en daarboven een mezzanine. Omdat het project een korte doorlooptijd had, werd gekozen voor duurzame, gerationaliseerde en geprefabriceerde constructiemethodes.

De prefabpalen werden op zo’n manier gerealiseerd, dat ze continuïteit geven aan het zelfdragende dak en ervoor zorgen dat er minder ruimte wordt ingenomen, wat zeer belangrijk was omdat de bouwsite aan de kleine kant was.


Het metalen dak heeft een overspanning van 23 meter en is uitgerust met thermische en akoestische isolatie. De ‘dakpannen’ staan in een hoek van 10 graden en zorgen voor daglicht en ventilatie.

Venezolaan aangehouden op luchthaven Nairobi, Kenya, met 2,5 kilo cocaïne

Cocaïne verborgen in dubbele bodem koffer

Verdachte was gearriveerd met een Ethiopian Airlines-vliegtuig uit Addis Ababa met een toeristenvisum


Een Venezolaan is op eerste kerstdag gearresteerd op de Jomo Kenyatta International Airport, Nairobi (Kenya) met 2,5 kilo cocaïne. Medewerkers van de Kenyaanse Belasting Autoriteit (Kenia Revenue Authority, KRA) vonden twee pakketten cocaïne in de dubbele bodem van de koffer van Medina Paez Maria Artmelis. 

De verdachte moet twee dagen in een cel doorbrengen en moet morgen, woensdag 27 december 2017, voor een rechtbank verschijnen. Hij was op JKIA aangekomen aan boord van een Ethiopian Airlines-vliegtuig uit Addis Ababa met een toeristenvisum.

KRA-commissaris voor douane en grenscontrole, Julius Musyoki, zei dat tijdens een routine-vrachtinspectie de cocaïne in beslag werd genomen.

'De poging van de Venezolaanse drugshandelaar om zo'n omvangrijk cocaïnepakket te smokkelen, is volgens ons gebaseerd op het verkeerde beeld, dat de bewaking op de luchthaven op een laag niveau zou zijn', zei Musyoki. 'We werken echter allemaal op een code rood basis tijdens de feestdagen en andere dagen om de nationale veiligheid te garanderen.'


(Suriname Mirror/Nairobi News/Daily Nation)

Japan wil 17-jarig verbod op invoer rundvlees uit Uruguay opheffen

(Bron foto: ixdaily.com)
Embargo werd in 2000 ingesteld na het uitbreken van mond- en klauwzeer in Uruguay


Japan is van plan om volgend jaar een verbod op de invoer van rundvlees uit Uruguay op te heffen, waardoor een einde komt aan een meer dan 17 jaar durend embargo na het uitbreken van mond- en klauwzeer in de Zuid-Amerikaanse natie in 2000, volgens bronnen bij de Japanse overheid vandaag, dinsdag 26 december 2017.

Na controles ter plaatse heeft een panel van deskundigen van het ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij eerder deze maand vastgesteld, dat voldoende garanties aanwezig zijn bij boerderijen en vleesverwerkende bedrijven in Uruguay.

Het besluit om het importverbod op te heffen zal waarschijnlijk volgend jaar worden afgerond op bijeenkomsten op hoog niveau, aldus de bronnen.

De meest recente uitbraak van mond- en klauwzeer in Uruguay, een belangrijke exporteur van rundvlees, vond plaats in 2001. Japan handhaafde het verbod ook nadat de Wereldorganisatie voor Diergezondheid Uruguay erkende als zijnde vrij van de ziekte in 2003, en de organisatie eiste dat Japan het embargo zou opheffen.

Japan en Uruguay zullen bepaalde voorwaarden bespreken voor het opheffen van het verbod, zoals het uitsluiten van koppen en ingewanden van de export, omdat ze het virus gemakkelijk kunnen bevatten, aldus de bronnen.

(Suriname Mirror/Japan  Times)

Personeelsleden en gezinsleden van Staatsbedrijven vliegen tegen gereduceerd tarief met SLM

SLM-directeur: 'Deze corporate overeenkomsten zijn niet nieuw'


Starnieuws dacht vandaag, dinsdag 26 december 2017, een primeur te hebben met het bericht, dat personeelsleden en geregistreerde gezinsleden van bepaalde bedrijven goedkoper kunnen vliegen met de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij NV (SLM). Op de regionale en Mid-Atlantische route krijgt de koper 4% korting op de niet-terugvorderbare basistarieven. Er geldt een korting van 6% op de normale beschikbare basistarieven op zowel de regionale als Mid-Atlantische route, aldus Starnieuws.

Maar, Robbi Lachmising, directeur van de SLM, zegt in een reactie, dat deze corporate overeenkomsten niet nieuw zijn. Ze zijn al onder het directeurschap van Ronnie Calor ingevoerd. Hij legt uit dat deze regeling vooral goed werkt in de regio. 'Op Amsterdam hebben we vaak actietarieven die lager zijn.'

Hij onderstreept, dat de korting alleen geldt voor de normale tarieven. Om in aanmerking te komen voor de korting moet de koper de reservering/koop doen bij het SLM-passagekantoor aan de Drs. Sophie Redmondstraat. Bij de reservering/aankoop is een verklaring van het bedrijf waarmee de regeling is aangegaan vereist. De regeling is niet nadelig voor de SLM, zegt Lachmising.

De korting die is opgenomen in de corporate overeenkomsten is vergelijkbaar met de commissie die de SLM aan haar agenten betaalt. Met Staatsolie, EBS, Telesur en enkele andere bedrijven heeft de SLM dit soort overeenkomsten gesloten.

Kerstimpressie 2017


Man (41) op J.A. Pengelluchthaven aangehouden met cocaïnepasta in koffer

Cocaïnepasta verstopt in dubbele bodem nieuwe koffer


Het Korps Politie Suriname meldt pas maandag 25 februari 2017, dat het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) team dinsdag 19 december de 41-jarige R.A. heeft aangehouden op de J.A. Pengelluchthaven.

A., die op vertrek stond naar het buitenland, werd betrapt op drugssmokkel. In zijn koffer werden tijdens de scancontrole twee pakketten met vermoedelijk cocaïnepasta aangetroffen. De drugs zat verborgen in een geconstrueerde dubbele bodem van de reiskoffer.

De man verklaarde, dat hij niet op de hoogte was van het bestaan van een dubbele bodem in de nieuwe koffer. A. is in het belang van het verdere onderzoek overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in voorlopige verzekering gesteld.

Met regelmaat bericht de politie overigens pas vele dagen na een misdrijf er over. De afdeling Voorlichting functioneert wat dat betreft niet optimaal. De nieuwswebsite Starnieuws laat in haar berichtgeving over politiepersberichten (die letterlijk worden overgenomen, mèt allerlei fouten) negen van de tien keer ten onrechte de datum waarop een misdrijf is gepleegd weg. Daarmee de indruk wekkend dat een feit recent is gepleegd....


22 Gewonden door vuurwerkexplosie op Cuba

(Bron foto: Twitter)
Eeuwenoude Parrandas-festival wordt elk jaar op 24 december gehouden in Remedios


Door een ongecontroleerde vuurwerkexplosie tijdens een feest op kerstavond op Cuba zijn 22 mensen, onder wie zes tieners, gewond geraakt. Enkelen zijn er zeer slecht aan toe. Dat heeft de staats-tv maandag 25 december 2017 bekendgemaakt. 

Hoe het ongeluk kon gebeuren, wordt nog onderzocht. Het eeuwenoude Parrandas-festival wordt elk jaar op 24 december gehouden in Remedios.


Twee wijken proberen elkaar in een carnavaleske sfeer de loef af te steken met een adembenemende show van praalwagens en vuurwerk. Het spektakel trekt altijd duizenden Cubanen en ook toeristen naar de stad.

Voor zover bekend zijn er geen buitenlanders onder de slachtoffers.



(Suriname Mirror/CMHW.cu/CubaNet/Twitter/De Telegraaf/YouTube)

Gratie voor doodzieke Peruaanse ex-president Fujimori

(Bron foto: Twitter)
Gratieverlening leidt tot rellen

Kuczynski wil de oud-president niet laten sterven in gevangenschap


De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski heeft op kerstavond een presidentieel pardon verleend aan oud-president Alberto Fujimori die in het ziekenhuis ligt en volgens zijn lijfarts 'ongeneeslijk ziek' is. 

Fujimori (79) werd zaterdag met spoed overgebracht van de gevangenis naar een ziekenhuis en verkeert volgens zijn lijfarts Alejandro Aguinaga in levensgevaar. Hij moest daar worden opgenomen vanwege een 'abnormaal lage bloeddruk en hartritmestoornissen'.




De rechts-populistische zoon van Japanse immigranten Fujimori zat een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor corruptie en schending van de mensenrechten tijdens zijn presidentschap van 1990 tot 2000. Hij is een uiterst controversieel figuur in Peru die ook vanuit de gevangenis nog voor verdeeldheid zorgt.


De man is geliefd bij zijn aanhangers vanwege zijn economisch beleid en gehaat bij zijn tegenstanders die hem een corrupte dictator noemen.

Fujimori had op 11 december zelf een gratieverzoek ingediend wegens zijn gezondheidsproblemen, luidt het in een mededeling van het presidentschap. 'Een officiële medische raad heeft de gevangene geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen, dat meneer Fujimori aan een progressieve, degeneratieve en ongeneeslijke ziekte lijdt en dat zijn gevangenschap een ernstig risico vormt voor zijn leven, gezondheid en integriteit.'

Kuczynski had eerder gezegd, dat hij de oud-president niet wil laten sterven in gevangenschap. Tegenstanders hebben aangekondigd alle samenwerking met de centrumrechtse regering van de partij van de president te beëindigen als Fujimori vrijkomt.



De voormalig president kampt al jaren met een broze gezondheid. Eind 2012 diende Fijimori al eens een gratieverzoek in bij Kuczynski's voorganger Ollanta Humala, maar die wees dat in 2013 af. Ook in 2016, met nog drie dagen te gaan in de termijn van Humala, vroeg hij zijn vrijlating, maar die wilde zo kort voor zijn vertrek uit het ambt geen beslissing nemen.

Meteen na de bekendmaking van het nieuws deden in de Peruaanse media geruchten de ronde dat er achter de schermen een deal werd beklonken tussen Kuczynski en Kenji Fujimori, Alberto's zoon. Kenji Fujimori is parlementslid voor de oppositiepartij Kracht van het Volk (FP, Fuerza Popular), opgericht door zijn zus Keiko Fujimori, die in 2016 nipt de presidentsverkiezingen verloor. Donderdagavond stemde hij en enkele leden van de partij verrassend tegen de afzetting van president Kuczynski, die zo de stemming nipt overleefde.

Nochtans was de afzettingsprocedure door de FP ingeleid na beschuldigingen van corruptie, die door de president zelf ontkend worden.

Peruaanse media speculeren nu, dat de familie van Fujimori een stokje voor de door de oppositie geplande afzetting heeft gestoken, in ruil voor de vrijlating van het voormalige staatshoofd. Kenji Fujimori reageert hoe dan ook tevreden op de gratie voor zijn vader. 'Ik zou president Pedro Pablo Kuczynski namens de familie Fujimori willen bedanken voor het nobele en grootmoedige gebaar van humanitaire gratie voor mijn vader Alberto Fujimori. We zijn u eeuwig dankbaar, president', zegt hij op Twitter.


Ook Keiko Fujimori reageerde al: 'Vandaag is een grote dag voor mijn familie. Het zal een Kerstmis worden van de hoop en vreugde.'




(Suriname Mirror/Andina/Belga/ANP/AD/NOS/Twitter/YouTube)