woensdag 14 februari 2018

Mathoera (VHP) wil sluiting permanente VN-missie Suriname in New York

‘Suriname vervallen tot reservebank VN’ 


Het VHP-Assembleelid Krishna Mathoera is ontstemd over het feit, dat Suriname weer nationaal en internationaal negatief in beeld is gekomen, omdat de regering al twee jaren de contributie bij de Verenigde Naties (VN) niet heeft voldaan waardoor het stemrecht nu is opgeschort. 

'Het is weer zover. Breaking news, Suriname verliest stemrecht Verenigde Naties. Hoever kan deze regering ons land te schande maken? Ik dacht dat het al schande genoeg was, dat Suriname internationaal weer herleidt was tot het best bekende land dat drugs exporteert, gelet op de vele tonnen cocaïne die steeds weer gepakt worden door douane en politie. Want, dat is het imago dat Suriname vandaag heeft. Er was een tijd dat Suriname internationaal gekend was voor zijn voetbalsterren, zoals Ruud Gullit, Seedorf, Winter, et cetera. Maar, als je vandaag op internationale fora vertelt dat je afkomstig bent van Suriname, dan weet men direct over welk land je het hebt. Dat drugs-exporterend land toch? Want verder heeft Suriname geen prestatie op internationaal vlak. Nu komt daar nog bovenop, dat arm land dat zijn contributie aan de VN niet eens kan betalen, samen met Venezuela en Equatoriaal-Guinee', zegt Mathoera woensdag14 februari 2018 in het Dagblad Suriname.

Wat de regering volgens haar niet begrijpt is dat ‘je van een imago niet gemakkelijk afkomt’. 'Maar, dat zal deze mensen een worst wezen, want het imago van dit mooi land kan hen niet schelen, laat staan de ontwikkeling van dit land. Dit is reeds bewezen met de vele drugsvangsten sinds 2010 waar maar geen einde aan komt. Suriname is nu herleid tot de reservebank van de VN', aldus de politica.

De vele verspillingen en corruptieschandalen van de regering Bouterse waarbij individuen overheidsgeld hebben gestolen, zonder dat daartegen wordt opgetreden, worden volgens de parlementariër zonder tegenspraak van de volksvertegenwoordigers in de meerderheid toegelaten. 'Maar, contributie betalen aan de belangrijkste internationale organisatie ter wereld, is niet van belang. Het patriottisme van de huidige minister van Buitenlandse Zaken verbleekt tegenover deze schande. Ze doet er beter aan nauwlettend erop toe te zien, dat de bijdragen betaald worden waardoor Suriname een beter imago krijgt. Met patriottisme alleen red je het niet in deze wereld. Maar, dat moet deze jeugdambassadeur waarschijnlijk nog leren.'

Artikel 19 van het Handvest van de Verenigde Naties geeft aan, dat een lid van de Verenigde Naties dat zijn financiële bijdragen aan de organisatie niet op tijd heeft betaald, in de Algemene Vergadering niet mag stemmen, indien het achterstallige bedrag gelijk is aan of hoger dan het bedrag dat over de twee volle voorafgaande jaren verschuldigd is. Niettemin kan de Algemene Vergadering zo'n lid toestaan zijn stem uit te brengen, indien zij ervan overtuigd is dat het uitblijven van de betaling te wijten is aan omstandigheden buiten de macht van het lid.

'Maar ,wat betekent dit voor Suriname? Over voorstellen tijdens VN vergaderingen mag Suriname niet meer stemmen. Het mag nog wel de vergaderingen bijwonen, maar dat heeft weinig zin als je niet mag stemmen. Bovendien ben je voor de andere collega’s ook niet meer interessant want je bent slechts in tel als je een stem hebt. Dus wat moet Suriname nu? Als Suriname niet meer mag stemmen over voorstellen, dan heeft het bijwonen van deze vergaderingen geen zin', zegt Mathoera.

Volgens haar kan de permanente missie bij de VN in New York beter gesloten worden. Deze sluiting is dan direct een besparing waarmee Suriname de contributie kan gaan betalen.

Surinaamse verdachte (33) moord De Clercqstraat, Amsterdam, aangehouden

Verdachte zou ook betrokken zijn geweest bij voorbereiding van een liquidatie in Almere


Het Openbaar Ministerie Nederland bericht vandaag, woensdag 14 februari 2018, dat de politie op 19 januari een 33-jarige man heeft aangehouden die ervan verdacht wordt een van de schutters te zijn geweest van de schietpartij waarbij op 13 mei 2015 bij een waterpijpcafé in de De Clercqstraat in Amsterdam een man dodelijk verwond raakte. Het slachtoffer was toevallig in de buurt van het waterpijpcafé toen hij rond 00.15 uur dodelijk werd geraakt door een kogel. 

De verdachte is in het Huis van Bewaring aangehouden waar hij sinds 2 juni 2017 in voorlopige hechtenis zat. Het gaat om de in illegaal in Nederland verblijvende Surinamer Quincy S., melden AT5 en Het Parool.

Samen met vier anderen wordt hij ervan verdacht voorbereidingshandelingen te hebben verricht om iemand in Almere te liquideren. Bij die aanhouding reden twee verdachten in een gestolen BMW met valse kentekenplaten. Zij droegen dubbele kleding, een muts en handschoenen. Zij hadden bovendien versleutelde telefoons en een wapen bij zich. Tijdens de schietpartij op 13 mei 2015 raakte een van de schutters gewond doordat hij vanuit het waterpijpcafé werd beschoten. Een kogelpunt boorde zich via het lichaam van de schutter in de deurpost van het café.

Onderzoek aan de kogel wees uit dat er DNA-materiaal van de gewonde schutter op was achtergebleven. Doordat eerder DNA-materiaal van de verdachte werd afgenomen in de zaak met betrekking tot de voorbereiding van een liquidatie in Almere, kwam een DNA-match tot stand met het materiaal afkomstig van de kogel. Op de bewuste nacht is in de De Clercqstraat meerdere keren geschoten. Een aantal kogels raakte een voorbijrijdende tram. Omdat de inzittenden van die tram op de grond zijn gaan liggen, raakte niemand van de passagiers gewond.

De verdachte heeft tot op heden voor deze nieuwe zaak in beperkingen gezeten. Nu de beperkingen zijn opgeheven, melden politie en OM de aanhouding.

De zaak van de voorkomen liquidatie wordt  morgen in Almere pro forma voor de rechtbank behandeld. Dan zal de Officier van Justitie de rechtbank verzoeken beide zaken – de moord in de De Clercqstraat en de voorkomen liquidatie in Almere – in het vervolg samen te behandelen.

Na jaren nu mogelijk toch zicht op nieuwe veerboot tussen Suriname en Frans-Guyana

Al in 2011 had Suriname een veerboot in Schiedam deels aanbetaald, maar trok zich terug...


De bouw van een grotere veerboot dan nu in bedrijf is tussen Suriname en Frans-Guyana zal mogelijk binnen enkele maanden beginnen. 'Ze zal gebouwd worden door een Surinaamse contractor', zegt de Franse ambassadeur in Suriname, Antoine Joly, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 februari 2018.

Naast de legale pont zijn er kleine illegale boten die gedoogd worden, vergelijkbaar met het backtracksysteem aan de grens met Guyana. Suriname en Frans-Guyana onderhandelen al zeker sinds 2014 over een grotere veeboot, die gefinancierd zal worden door de Europese Unie. Suriname is al bezig met het aanleggen van een grotere steiger.

'Frans-Guyana zal er binnenkort mee beginnen', aldus de ambassadeur. Het project veerboot en steigers zal totaal vijf miljoen euro kosten.

Joly stelt, dat een grotere veerboot nodig is voor betere dienstverlening bij het personen- en goederenvervoer. Het bedrijfsleven in zowel Suriname als Frans-Guyana heeft hierom vaker gevraagd, omdat dit de wederzijdse handel zal vergroten. Toch blijft de ideale oplossing een brug tussen de twee landen. Joly zegt dat president Bouterse dit ook graag heeft en zelf staat hij hier ook achter. Maar, op grond van de realiteit verwacht hij gezien de grote investering dat een brug nog lang op zich zal laten wachten. 'Financiering voor dergelijke grote projecten is altijd een probleem, ook voor landen als Frans-Guyana', zegt de ambassadeur.

Een optie om de bouw van een brug te bespoedigen is die te laten financieren via een zogeheten "publiekprivaatpartnerschap". Het geld komt dan van particulieren die in ruil daarvoor bijvoorbeeld concessierechten van de twee overheden kunnen krijgen voor een periode van dertig jaar, waarbij ze hun geld terug zullen mogen verdienen door tolheffing voor de oversteek. 'Dit model is met succes toegepast in Guyana met de bouw van een drijvende brug. Het beste is dat wij ook een drijvende brug aanleggen', aldus Joly. Een dergelijk type brug is flexibel en kan verplaatst worden, bijvoorbeeld voor de vrije doorgang van schepen.

Lees ook onderstaand artikel uit maart 2014 (!)https://suriname-tribune.blogspot.com/2014/03/nederlands-bedrijf-zit-al-drie-jaar-in.html

Peru trekt uitnodiging aan president Maduro voor top leiders op westelijk halfrond in

Onvrede bij landen over uitschrijven presidentsverkiezing in Venezuela in april


Peru, het gastland van een topbijeenkomst van leiders op het westelijk halfrond, heeft zijn uitnodiging aan president Nicolás Maduro van Venezuela ingetrokken vanwege het plan van zijn regering om een ​​vervroegde presidentsverkiezingen te houden. 


Minister van Buitenlandse Zaken Cayetana Aljovín van Peru zei dinsdag 13 februari 2018, dat Maduro niet langer wordt uitgenodigd voor de Summit of the Americas op 13 en 14 april. De intrekking volgt op een recente aankondiging door Venezuela's pro-regeringsgezinde verkiezingsfunctionarissen om een  ​​presidentsverkiezing te houden op 22 april, zonder overeenstemming te bereiken met oppositieleiders over hoe ze een vrije en eerlijke stem kunnen uitbrengen. 


Aljovín werd gesteund door ministers van Buitenlandse Zaken van de Lima-groep, een coalitie van 14 meest conservatieve regeringen in de regio die vorig jaar werd gevormd om te streven naar wat zij beschouwt als het herstel van de democratie in Venezuela.  

De Verenigde Staten heeft gezegd, dat het de Venezolaanse verkiezingen zal verwerpen, waarvan de timing ook de veroordeling heeft geëist van verschillende buurlanden van Venezuela en van landen in Europa. Ze zeiden dat de gehaaste stemming politieke onderhandelingen ondermijnt en oneerlijk is tegenover de oppositie.

(Suriname Mirror/Associated Press/Andina/Twitter)

Colombia: Internationale hulp nodig om de crisis in Venezuela het hoofd te bieden

(Bron foto: AFP/George Castellanos)
Colombia geeft 5 dollar per dag uit om elke Venezolaanse migrant voedsel en onderdak te geven


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei dinsdag 13 februari 2018, dat het land internationale hulp nodig heeft om de humanitaire crisis waardoor honderdduizenden Venezolanen op de vlucht slaan en de grens oversteken om aan de economische crisis thuis te ontsnappen. 

'Ik waardeer de aanbiedingen van financiële en andere hulp van de internationale gemeenschap. We zijn volledig voorbereid om ze te ontvangen. We hebben ze nodig, omdat dit probleem helaas met de dag groter wordt', zei Santos tijdens een evenement in Bogota.

Afgelopen week heeft Santos de grenscontroles aangescherpt en de veiligheid in de grenssteden verbeterd.

Colombia's migratieautoriteit heeft gezegd, dat het aantal Venezolanen in Colombia in de tweede helft van 2017 met 62 procent is toegenomen tot meer dan 550.000. Colombia heeft geschat dat het 5 Amerikaanse dollar per dag kost om elke Venezolaanse migrant voedsel en onderdak te geven.

Naarmate het aantal Venezolanen dat de grens passeert toeneemt, inclusief kinderen die gratis vaccinaties en onderwijs krijgen, schat Colombia dat het 30 miljoen Amerikaanse dollar nodig heeft om een hulpcentrum te bouwen om de migranten een tijdelijke plek te geven voordat ze beslissen over hun volgende verhuizing.

Venezuela is in de greep van een langdurige, ernstige recessie die veel mensen in bittere armoede heeft geworpen. Dat, gecombineerd met hyperinflatie in het olierijke land, heeft geleid tot de massale uittocht.

Afgelopen donderdag zei Santos, dat hij strengere migratieregels zou instellen, nieuwe dagelijkse toegangskaarten tijdelijk zou opschorten en 3.000 nieuw beveiligingspersoneel, waaronder 2.120 extra soldaten, zou inzetten langs de gedeelde grens van 2.219 kilometer.


Ongeveer 1,3 miljoen Venezolanen hebben zich geregistreerd voor de speciale migratiekaart waarmee ze overdag de grens over kunnen om voedsel en andere producten te kopen die schaars zijn in hun eigen land. Terwijl Venezolaanse professionals, zoals artsen en ingenieurs, werk hebben gevonden in grote steden of in de Colombiaanse olie-industrie, hebben de meeste armen zich gevestigd in Colombiaanse grenssteden.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Ontevreden NDP'ers in Latour temperen nu kritiek op Misiekaba en Afonsoewa

Ontevredenheid wordt door de plaatselijke partijleiding serieus genomen en gesprek volgt


De publiekelijk geuite ontevredenheid van NDP’ers in het ressort Latour wordt door de plaatselijke partijleiding serieus genomen. De mensen zullen worden ontvangen en dat stemt hen goed. De voorzitster van het ressort, Jolanda Wassenaar, ontkent niet dat partijgenoten boos zijn en daarom zal ze samen met de lokale politiek coördinator André Misiekaba en de voorzitter van de jongeren in Latour, Sylvana Afonsoewa, met betrokkenen praten, aldus vandaag, woensdag 14 februari 2018, de Ware Tijd.

De ontevreden partijgenoten zeggen, dat het geenszins de bedoeling is geweest de partij schade te berokkenen. Ze wilden slechts een 'wake-up call' sturen naar de leiding, om te voorkomen dat bij een ongewijzigde situatie de partij stemmen verliest. NDP'ers hadden zich beklaagd dat de partijleiding in het ressort voor hen onbereikbaar is en dat de marrongemeenschap wordt voorgetrokken ten nadele van de rest.

Nu wordt gezegd, dat het geen beschuldiging is van etnische politiek van Misiekaba die zelf uit de marrongemeenschap komt. De ontevredenheid zou zijn voortgevloeid uit het feit dat hij soms onbereikbaar en meer actief is in andere delen van het ressort.

Mocht de leiding toch geen open oor hebben, dan zouden de ontevreden personen per brief de partijvoorzitter benaderen. Maar, deze stap is met de toenadering van de ressortleiding voorlopig van de baan.

Misiekaba zei zondag,dat rechtstreeks de partijleider benaderen niet de procedure is die gevolgd moet worden. Zijn benadering is dat interne problemen intern worden besproken. Hij had daarbij ook verwezen naar de bestuursverkiezing die over drie maanden wordt gehouden. Daar mogen de ressorten zich uitspreken.

'Ongeloofwaardig dat accountants vele jaren geen melding hebben gedaan van ongebruikelijke transacties'

(Bron foto: accountant.nl)
Hoogleraar Diekman trekt aan bel over accountants die geen ongebruikelijke transacties melden

'Accountants zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen'


Sinds de invoering van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) in 2002, heeft geen enkele Surinaamse accountant of accountsbureau een melding gemaakt van een ongebruikelijke transactie. Dit stelt Peter Diekman, hoogleraar Corporate Governance aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, woensdag 14 februari 2018 in de Ware Tijd. Diekman baseert zich op het laatste Jaarverslag van het meldpunt, de Financial Intelligence Unit Suriname (FIU Suriname), van 2014. 

Hieruit blijkt dat sommige private partijen geen enkele melding van ongebruikelijke transacties hebben gedaan, waaronder ook accountants. Informatie van het meldpunt geeft aan dat na 2014 'dit niet beter is geworden'. 

'Het is in hoge mate onaannemelijk, dat zich in het Surinaamse bedrijfsleven in vele jaren geen enkele ongebruikelijke transactie heeft voorgedaan die mogelijk verband houdt met witwassen, zeker niet als het begrip witwassen wordt opgerekt door ook belastingontduiking en corruptie daarbij te betrekken. Het is om die reden zeer opmerkelijk en ook ongeloofwaardig dat accountants al vele jaren geen enkele melding hebben gedaan van ongebruikelijke transacties.'

Accountants zijn controleurs van de financiële verantwoording van ondernemingen. 'Het zijn de accountants die bij uitstek in de gelegenheid zijn om de ongebruikelijkheid van transacties die zij bij hun cliënten waarnemen, te kunnen vaststellen', benadrukt de AdeKUSk-hoogleraar.

'In Nederland zijn het de accountants die de meeste ongebruikelijke transacties melden', zegt hij. In de komende twee jaar bereidt Suriname zich voor op de 'National Risk Assessment'. Deze nationale risicoanalyse is gericht op de vraag of er sprake is van een robuuste infrastructuur ter bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme. Naar verwachting zal Suriname in 2020 hierover een internationale beoordeling - 'rating' - krijgen.

'Om het maatschappelijk verkeer echt te dienen en om Suriname echt een dienst te bewijzen zouden accountants hun verantwoordelijkheid moeten nemen', aldus Diekman.

Ziekmakende blauwalg (cyanobacterie) is aan het oprukken in Caribisch deel Koninkrijk

'Alle beerputten komen uiteindelijk in het grondwater terecht en dat sijpelt uiteindelijk in de zee'


Vervuiling en klimaatverandering zorgen voor meer problemen dan verdwijnende koraalriffen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De ziekmakende blauwalg (cyanobacterie) is aan het oprukken. Dat laten de eerste resultaten zien van een onderzoek aan boord van de Pelagia. Zo’n honderd onderzoekers gingen in december aan boord van dit onderzoeksschip van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ). Het gaat om een oceaanexpeditie van zeven maanden. Geankerd in de haven van Oranjestad, vertelt expeditieleider Fleur van Duyl maandag 12 februari 2018 tegen Caribisch Netwerk/NTR over de eerste resultaten. 

'Veertig jaar geleden was de rifbedekking zo’n zestig tot zeventig procent. Dat is nu gemiddeld ongeveer vijftien procent geworden. Dat is wel een enorme achteruitgang.'


De riffen vormen een natuurlijke kustbescherming. De wetenschappers hebben nu voor het eerst een dieptekaart gemaakt van Bonaire. Daarop is te zien dat bij bebouwde gebieden ook diepe riffen veel te lijden hebben.Op de kaart wijst van Duyl het laagst gelegen gebied van Bonaire aan. 'De zeespiegelstijging gaat in dit gebied rond de twee millimeter per jaar. De afgelopen jaren is het zeewater langs de kust van Bonaire en dus ook van Aruba tien centimeter gestegen. Als de riffen niet groeien, betekent dit dat het water steeds vaker het land inkomt.'

Van Duyl heeft ook onderzoek gedaan naar de blauwalgen. Ze zagen deze al op Bonaire, maar hebben voor het eerst onderzoek op Curaçao gedaan. Ook daar zijn de algen gesignaleerd. Of het ook op Aruba voorkomt, weten zij nog niet. Ze willen graag het grote strand op Aruba bij de hotels onderzoeken, want de verwachting is dat de algen daar ook zitten.

'Overdag maken ze belletjes en laten die los, als een soort matten. Deze ‘matten’ drijven naar de oppervlakte. Als de belletjes op het strand aanspoelen, kunnen mensen ermee in contact komen.'

In Nederland wordt er tegen gewaarschuwd want mensen en dieren kunnen er ziek van worden. Als oorzaak noemt Van Duyl in eerste instantie de lokale vervuiling. 'Veel zoet water sijpelt ongestoord de zee in alsook afvalwater met schadelijke nutriënten. Dat komt vooral omdat de eilanden geen centraal rioleringssysteem hebben. Alle beerputten komen uiteindelijk in het grondwater terecht en dat sijpelt uiteindelijk in de zee.' Ze pleit voor een oplossing waarbij zoet water wordt opgevangen en gerecycled.

OM Curaçao verspreidt beelden waarop 2 schutters schietpartij bij Club Spoonz te zien zijn

Door foto’s en camerabeelden openbaar te maken hopen OM en KPC te achterhalen wie de schutters zijnZoals het er nu naar uitziet, verspreidt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, woensdag 14 februari 2018, de beelden waarop twee schutters van de schietpartij bij Club Spoonz op 25 januari duidelijk te zien zijn. Dat zegt woordvoerder van het OM Norman Serphos vandaag in het Antilliaans Dagblad.

Nadat het OM en Korps Politie Curaçao (KPC) eind vorige week bekendmaakten over goede camerabeelden en foto’s van het incident te beschikken, hebben de voortvluchtigen zich - ondanks het dringende verzoek - niet gemeld bij de politie.

Op de vraag of het OM de beelden daadwerkelijk gaat verspreiden, reageerde Serphos gisteren dat ze daarvoor de laatste voorbereidingen aan het treffen zijn. 'Zoals het er nu naar uitziet, gaan we morgen de foto’s verspreiden. ,je kunt me er niet op vastpinnen.'

Door de foto’s en camerabeelden openbaar te maken, hopen het OM en KPC met de hulp van publiek te achterhalen wie de schutters zijn en waar zij verblijven. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen, dat er bij de schietpartij vijf mensen met wapens hebben gestaan. Jeangianno Jonathan Alejandro Zimmerman (1994), die om het leven kwam, was daar een van. Net als twee verdachten (C.M.B. en D.E.S.) die eind januari al zijn aangehouden. Er wordt dus nog naar twee mensen gezocht.

Kustwacht Caribisch Gebied profileert zich in 2018 als maritieme politie

Meer patrouilles op zee, aansturing door het Openbaar Ministerie


Meer patrouilles op zee. Aansturing door het Openbaar Ministerie. Focus op politionele opsporing. De Kustwacht Caribisch Gebied profileert zich in 2018 als maritieme politie en zet zich intensiever in ter bestrijding van illegale migratie vanuit Venezuela. De crisis in Venezuela baart de Rijksministerraad zorgen en dit komt tot uiting in het Jaarplan 2018 van de Kustwacht Caribisch Gebied (zie onderaan), dat deze week is gepubliceerd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 februari 2018.

'Een toenemend aantal incidenten gerelateerd aan terreur en illegalenproblematiek dwingt ook het Koninkrijk in het Caribisch gebied de grenzen te versterken en zo de gerelateerde risico’s te beperken', zo staat in het jaarplan.

Operationeel betekent dit voor de Kustwacht dat een intensivering van middelen en patrouilles noodzakelijk is. Voor het onderhoud van materieel en versterking van de inzet gericht op Venezuela is vorig jaar, als aanvulling op de begroting van 49 miljoen euro (107 miljoen gulden), eenmalig 8 miljoen gulden beschikbaar gesteld; 4 miljoen voor 2017 en 4 miljoen voor 2018.

Van de 4 miljoen voor 2018 is 1,8 miljoen gulden specifiek bestemd voor ‘het oplossen van de exploitatieproblematiek als gevolg van versterkte inzet op Venezuela’.


NDP en BEP blijven samenwerken in coalitie in Assemblee

NDP-voorzitter Bouterse ontvangt nieuw BEP-bestuur voor een kennismaking


NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft het nieuwe bestuur van de coalitiepartner BEP, onder leiding van Ronny Asabina, ontvangen voor een kennismaking. Partijen hebben hun wederzijdse wens om de coalitie te continueren, kenbaar gemaakt, aldus de BEP vandaag, woensdag 14 februari 2018.

Er zijn ook afspraken gemaakt over de wijze waarop er gecommuniceerd zal worden en hoe samen het beleid verder uit te zetten en uit te voeren. President Bouterse was in gezelschap van ondervoorzitter André Misiekaba, Jongerenvoorzitter Faizal Abdoelgafoer en NDP-kopstuk Martin Misiedjan.

Asabina werd vergezeld van Edgar Dikan (ondervoorzitter) en Paul Misdjan (secretaris). Asabina is zaterdag 3 februari 2018 gekozen tot de nieuwe voorzitter van BEP. Hij leidt daarmee een hoofdbestuur, bestaande uit 19 personen, die naar voren zijn geschoven door de verschillende regio’s en organen van de partij.

De president heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de nieuwe leiding van de coalitiepartij te feliciteren.

Man verdacht van kindermisbruik overlijdt in een ziekenhuis na inname verdelgingsmiddel bij arrestatie...

De man zou twee minderjarige kinderen, niet ouder dan 13 jaar, seksueel hebben misbruikt


Een man die verdacht werd van kindermisbruik is gisteren in een ziekenhuis overleden. De man had enkele dagen geleden een verdelgingsmiddel ingenomen. De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 14 februari 2918, te hebben vernomen, dat de man twee minderjarige kinderen, niet ouder dan 13 jaar, seksueel zou hebben misbruikt. 

Tijdens de aanhouding van de man afgelopen week zag hij kans een verdelgingsmiddel in te nemen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor medische hulp.

De verdachte leed ook aan een ongeneeslijke besmettelijke ziekte (de Ware Tijd vermeldt om onduidelijke reden niet welke ziekte, maar waarschijnlijk gaat het om aids). Het is vooralsnog onduidelijk als de kinderen door het misbruik besmet zijn geraakt.

De politie onderzoekt de zaak verder.

Santokhi (VHP): 'Beschamend dat Suriname contributie aan VN niet heeft betaald'

'Het land is nu ook internationaal aan de schandpaal genageld'

'Zijn we dan zo diep in het moeras weggezakt dat deze regering niet eens een relatief laag jaarcontributiebedrag kan voldoen?'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vindt het beschamend, dat Suriname zijn contributie aan de Verenigde Naties (VN) niet heeft betaald. Het land is volgens hem nu ook internationaal aan de schandpaal genageld. Dit schrift Starnieuws vandaag, woensdag 14 februari 2018.

'Met ernstige verontrusting vraag ik me af waar die talrijke honderden miljoenen die zijn geleend aan zijn besteed? Zijn we dan zo diep in het moeras weggezakt dat deze regering niet eens een relatief laag jaarcontributiebedrag, waar we ons bovendien aan hebben verplicht, niet kan voldoen?'

Suriname één van de acht landen is, die op de strafbank zijn gezet wegens achterstallige contributie de afgelopen twee jaar. Nu de berichten wereldkundig zijn geworden maakt de regering halsoverkop bekend zich te zullen inspannen om de contributie te betalen.

'Dit bevestigt nogmaals het onverantwoorde buitenlands beleid dat gevoerd wordt door deze regering, dat ten koste gaat van de nationale belangen. Waarvoor hebben we eigenlijk een minister en een Ministerie van Buitenlandse Zaken? Wat voor beleid voert de minister van Financiën dat een simpele financieel-administratieve handeling door zijn medewerkers niet kan worden uitgevoerd en men het bedrag heeft laten oplopen? Is dit de wijze waarop onze regering meent Suriname op de wereldkaart te moeten plaatsen?'

De VHP wenst op de kortst mogelijke termijn uitleg van de regering. Vooralsnog is de VHP-voorzitter van opvatting, dat De Nationale Assemblee het staatshoofd in zijn functie van hoogste diplomaat en hoofd van onze Buitenlandse Dienst onmiddellijk dient te ontbieden teneinde over deze blamage verantwoording af te leggen.

Santokhi vraagt zich ook af welke impact deze nalatigheid van de regering zal hebben op de internationale kredietwaardigheidspositie van Suriname. 'We worden nu in één adem genoemd met landen als Equatoriaal-Guinea, Venezuela, de Centraal Afrikaanse Republiek, Dominica, Grenada, Libië en Jemen.' 

Ook wil hij weten hoe het staat met de contributies aan andere internationale organisaties waar Suriname lid van is. De schuld van Suriname bij de VN is opgelopen tot 800.000 Amerikaanse dollar.

Sharman (VHP): 'Is medisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan naar inademen kwikdampen?'

Assembleevergadering over Minamata Verdrag gaat meer over alle aspecten van kwik


Assembleelid Dew Sharman (VHP) wil weten of er een medisch-wetenschappelijk onderzoek is gedaan om aan te geven wat de status is van de samenleving met betrekking tot het inademen van kwikdampen. Hij heeft bij de behandeling van het Minamata Verdag gisteren gevraagd of Paramaribo en andere gebieden tegen een kwikramp aanzitten. 'Kwik is een heel gevaarlijk ding en wij moeten weten als samenleving in welke mate wij besmet zijn, gezien de zovele medische gevolgen', stelt Sharman, die ook arts is. 

Sharman gaf aan, dat door de Universiteit van Suriname een onderzoek is gedaan waarin is aangegeven dat in en rondom opkoopcentra in Paramaribo er concentraties van methylkwik in de lucht is die duizenden maal hoger is dan de toelaatbare concentratie die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorschrijft. Deze hoge concentraties zijn gemeten door geijkte apparatuur.

'Als er nog geen onderzoek is geweest naar de mate van besmetting, denk ik dat het medisch-wetenschappelijk onderzoek moet komen om alvast vast te stellen wat de status is van de samenleving', vindt Sharman.

Ook Carl Breeveld (DOE) uitte zijn bezorgdheid over de kwikdampen die vrijkomen bij de verwerking van goud in de bewoonde gebieden. Hij haalde nog een keer de protesten aan rondom het Boys terrein een paar jaar geleden. 'De gezondheid van mensen is het geding en we kunnen daar geen grappen mee maken en we zullen protesteren daartegen.'

Hij wil van de regering weten wat zij gedaan heeft om het kwikprobleem in woongebieden aan te pakken.

Sharman stelde ook de vraag waar allemaal de goudopkoopwinkels zijn gevestigd. Bij zowel de legale als de illegale zaken vindt de zuivering van het goud op dezelfde manier plaats, namelijk door verhitting waardoor de kwikdampen vrijkomen. 'Elke 100 gram aan goud dat wordt aangeboden aan de winkels bevat 5 tot 7 gram kwik dat vrijkomt in de samenleving. En dat is veel gevaarlijker en ik ben bijzonder bezorgd.'

Tijdens de vergadering werd overigens bij herhaling erop gewezen, dat kwik niet een probleem is van het binnenland alleen, maar van het hele land.

Bee (ABOP) wil antwoorden regering over schimmige gang van zaken rond scalians

Breeveld (DOE): 'Medewerker op scalian zegt, dat er gewoon aan goudwinning wordt gedaan'Assembleelid Marinus Bee (ABOP) kreeg gisteren in het parlement ondersteuning van collega's bij zijn vragen die hij tijdens de behandeling van het Minamata Verdrag heeft gesteld over de scalians op het stuwmeer. 'Wie is de opdrachtgever, wat kost het, wie betaalt het, hoe lang duurt het en hoe heeft de selectie plaatsgevonden', wil Bee weten, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 14 februari 2018.

Zijn fractiegenot Diana Pokie stelde voor dat de scalians aan ketting gelegd moeten worden.

Carl Breeveld (DOE) zei, dat een medewerker op een goudponton heeft gesteld, dat er gewoon aan goudwinning wordt gedaan.

Bee stelde de vragen eerder tijdens de openbare commissievergadering aan minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De bewindsman had geen antwoord gegeven, omdat hij vond dat hij al voldoende toelichting heeft gegeven. Voor Bee is het echter belangrijk, dat zijn vragen worden beantwoord, aangezien hij die stelt als parlementariër en de minister verplicht is duidelijke antwoorden te geven.

Breeveld merkte op dat een wetenschappelijk onderzoek moet komen naar wat er op het stuwmeer gebeurt en naar de uitspraken van de minister hierover.

'In plaats van dat de scalians zijn ontmanteld, zijn ze juist uitgebreid', zegt Bee, 'het is onze taak om de regering of zelfs de president op te roepen om op te treden tegen de scalians.'

Bee en fractiegenoot Edward Belfort voerden aan, dat Dodson niet kan optreden, omdat anderen de touwtjes in handen hebben. Volgens Belfort gaat het om opdrachtgevers vanuit het Kabinet van de President. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons greep in en zei dat Belfort met bewijzen moet komen en geen insinuaties moet doen.

Uit verschillende bijdragen van Assembleeleden blijkt dat er getwijfeld wordt aan de antwoorden die Dodson heeft gegeven. Zij voerden aan dat de verklaringen die de bewindsman heeft gegeven onlogisch zijn. Ook het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) weet niks af van inventarisatie van kwik die zou plaatsvinden door scalians. Minister Dodson was er niet om vragen te beantwoorden. Hij is - hoe handig...😒 - in het buitenland.

Met de waarneming is zijn collega Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie belast. De vergadering is verdaagd, omdat de regering  tijd nodig heeft om in te gaan op de vragen en opmerkingen van Assembleeleden.

Eenmalig collectieve toestemming om recht van grondhuur bij notaris over te dragen.

RGB wil met 'actie' enorme achterstand in overdrachten wegwerken


Rechthebbenden krijgen eenmalig collectieve toestemming om het recht van grondhuur dat ligt bij de notaris over te dragen. Het gaat om het verzoek tot overdracht gedaan tot uiterlijk 31 december 2017. Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zegt vandaag, woensdag 14 februari 2018 op Starnieuws, dat het hier om een bijzondere eenmalige beschikking gaat. 

Hiermee wil het ministerie de enorme achterstand in overdracht wegwerken. RGB, relevante stakeholders zoals het bestuur van de Vereniging van Notarissen in Suriname en de leiding van het MI-GLIS (Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem), hebben overleg gehad, waarna de bijzondere beschikking is uitgevaardigd.

Aanvragen die vanaf 1 januari 2018 zijn gedeponeerd, zullen conform de normale procedures van het ministerie worden afgehandeld. De minister hoopt dat door deze aanpak, de achterstand in de overdracht van erfpacht- en grondhuurpercelen op efficiënte wijze wordt ingelopen. Het over te dragen perceel mag een maximale omvang vijf hectare hebben.

Dit besluit is genomen, omdat grote achterstanden zijn ontstaan bij de verwerking van de aanvragen voor overdracht van grondhuurpercelen. Door de grote achterstanden is de rechtszekerheid van betrokkenen ernstig in het geding. Het RGB, inclusief van de Dienst der Grondinspectie, is niet bij machte geweest om de jarenlang opgelopen achterstand op een effectieve wijze in te lopen.

Mede door deze situatie is er een voedingsbodem ontstaan voor oneigenlijke praktijken. Daarom is deze bijzondere regeling getroffen om eenmalig collectieve toestemming voor overdracht van grondhuurpercelen te verlenen, benadrukt de minister. Binnen een jaar moeten de notarissen de overdracht in orde hebben gemaakt.

Pim de Kuijer Lezing: STREI! - Maisha Neus in De Balie, A'dam, over haar strijd voor een democratischer Suriname

(Bron foto: De Ballie)
'De vrouw die Suriname wil redden' 6 april in De Balie


Activiste en aanstormend politica Maisha Neus (31) vertelt dit jaar tijdens de vierde Pim de Kuijer lezing op vrijdag 6 april 2018 in De Balie in Amsterdam (Kleine-Gartmanplantsoen 10) over haar strijd voor een betere toekomst van Suriname. 

De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 overleed.

Maisha werd razend populair op social media met haar aanklacht tegen het wanbeleid van de regering-Bouterse. Toen ze begin april 2017 haar volgers op Facebook opriep de straat op te gaan tegen stijgende prijzen, werkloosheid en wanbeleid van de regering, kwamen bijna 1.500 mensen opdraven op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.

In het kielzog werd wekenlang geprotesteerd en Maisha verloor uiteindelijk haar goedbetaalde baan als accountmanager bij een multinational.

Haar protestoproep bleek het startschot voor een komeetachtige entree in de politiek. Haar missie: een beter Suriname, met transparant bestuur en democratisch gecontroleerde machthebbers.

Maisha - kind van een Nederlandse moeder en Surinaamse vader - vroeg de Surinaamse nationaliteit aan en richtte samen met een groep van mededemonstranten de politieke partij STREI! op. Ze werkt hard om de partij te laten uitgroeien tot een brede burgerbeweging van vooral jonge, nog niet door corruptie besmette Surinamers. Bij de volgende verkiezingen in 2020 wil ze de strijd aangaan met de regering-Bouterse.

Over Maisha
Maisha Neus werd geboren op 12 juli 1986 in Eindhoven. De eerste paar jaar woonde ze in Tanzania, op haar vierde vertrok ze met haar familie naar Suriname. Op haar twintigste keerde ze terug naar Nederland, maar nadat ze drie keer was uitgeloot voor haar droomstudie medicijnen vertrok ze weer naar Suriname. Daar volgde ze een studie informatica. Na haar studie ging ze aan de slag als accountmanager bij een multinational in Paramaribo, waar ze werd ontslagen na de protesten in april vorig jaar. Begin 2018 vroeg Maisha een naturalisatieverzoek aan en diende ze samen met een groep activisten de papieren in voor de oprichting van hun politieke partij STREI!


Over de Pim de Kuijer Lezing 
De Pim de Kuijer Lezing biedt jaarlijks een podium voor een wereldverbeteraar die op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk brengt.
De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 17 juli op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 overleed. Pim was politiek actief voor D66 en lobbyist voor StopAidsNow! Eerder werkte hij voor het Europees Parlement en was hij diplomaat voor de EU in Maleisië. Als verkiezingswaarnemer nam hij deel aan missies in Sierra Leone, Egypte, en Oekraïne. Maak de lezing mogelijk!

Word Vriend van de Pim de Kuijer lezing! Voor €50,- per jaar ben je al Vriend en krijg je jaarlijks toegang tot de lezing. Tevens ontvang je een uitnodiging om aanwezig te zijn bij het diner met de spreker voorafgaand aan de Lezing (kosten voor het diner zijn niet inbegrepen bij de prijs).

Contact
Stichting Pim de Kuijer Lezing
Sarphatipark 10-II
1072 PA Amsterdam

info@pimdekuijerlezing.nl

Zorgen over manipulatie op sociale media om politieke campagnes verkiezingen in zes Latijns-Amerikaanse landen te beïnvloeden

Verspreiding van leugens via social media dagelijks digitale realiteit in de regio


Met verkiezingen in zes Latijns-Amerikaanse landen dit jaar maken deskundigen in de regio zich zorgen over manipulatie op sociale media om politieke campagnes te beïnvloeden. Het gebruik van geautomatiseerde programma’s, zogenoemde bots, om profielen in sociale netwerken te creëren die propaganda, leugens en haat verspreiden op platforms zoals Facebook, Twitter en WhatsApp, zijn al dagelijks digitale realiteit in de regio. Dit bericht MO.be dinsdag 13 februari 2018 met een artikel van IPS (Inter Press Service).

Volgens Tommaso Gravante, een academicus aan het Centrum voor Interdisciplinair onderzoek in Sociale Wetenschappen van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, is het lastig deze profielen te detecteren die gebruik maken van kunstmatige intelligentie of machine learning. Hij zegt dat er een probleem is met de bedrijven die big data verzamelen, zoals Google. ‘Zij verzamelen steeds meer informatie, maar we weten niet hoe die beheerd wordt. Er worden complexe algoritmes gebruikt, maar hoe dat precies werkt, is een mysterie’, zegt hij.

In 2018 zijn er in zes Latijns-Amerikaanse landen presidentsverkiezingen, terwijl in andere landen referendums of parlementsverkiezingen zijn. En 'technopolitiek' is deel van het electorale landschap in de regio.

Op 1 juli zijn er presidentsverkiezingen in Mexico, en dat is al te zien op sociale netwerken. Hetzelfde wordt verwacht bij de verkiezingen in Colombia in mei, en in Brazilië in oktober. In Costa Rica, Paraguay en Venezuela zijn dit jaar ook presidentsverkiezingen.


‘De digitale technologie waarbij iedereen mee kan praten en mee kan luisteren, betekent een groot voordeel voor de vrije meningsuiting. Mensen kunnen eenvoudiger informatie geven en krijgen. Maar ook de problemen van een samenleving zie je in die netwerken terug’, zegt Catalina Botero, een Colombiaanse expert. Het potentiële bereik van een boodschap op het internet heeft invloed op de positieve of negatieve effecten ervan, zegt Botero, directeur van de niet-gouvernementele organisatie Karisma, die zich bezighoudt met mensenrechten en digitalisering.

Zes van de tien Latijns-Amerikanen gebruiken een sociaal netwerk, blijkt uit een studie door Latinobarómeter en het Instituut voor de Integratie van Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied, die in december werd gepubliceerd door de Spaanse krant El País.

Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Mexico, Paraguay en Uruguay zijn de landen waar de meeste inwoners gebruik maken van sociale media zoals Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram en Twitter.

In 2015 had 43 procent van de Latijns-Amerikaanse huishoudens toegang tot internet, volgens informatie van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal).

Argentinië, Uruguay, Chili en Costa Rica voeren de lijst aan met landen met het hoogste aantal huishoudens online.

In Honduras, Guatemala, Nicaragua en El Salvador zijn de minste huishoudens online.Uit diverse studies blijkt dat er in de regio al praktijken gaande zijn om informatie te manipuleren en het politieke discours te sturen, zoals ook gebeurde in landen zoals de VS en Groot-Brittannië.

De studie Troops, Trolls and Troublemakers uit 2017 ontdekte bots in 28 landen, inclusief Argentinië, Brazilië, Ecuador, Mexico en Venezuela.


De onderzoekers van het Computational Propaganda Research Project (Comprop) van het Internet Institute van de Universiteit van Oxford, sluiten niet uit dat regeringen en politieke partijen hier gebruik van maken.

In een andere studie uit 2017, Computational Propaganda Worldwide, ook gepubliceerd door Oxford, staat dat in Brazilië gebruik is gemaakt van bots en andere computerpropaganda. Dat zou het geval geweest zijn bij de presidentsverkiezingen in 2014, de afzetting van de toenmalige president Dilma Rousseff in 2016 en de gemeenteraadsverkiezingen in Rio de Janeiro in datzelfde jaar. ‘In hoge mate geautomatiseerde accounts steunen en vallen politici aan, debatteren over zaken zoals corruptie en moedigen protestbewegingen aan’, staat in het rapport.

In Mexico zouden volgens een ander rapport in 2014 bots zijn ingezet om kritiek op de regering van de conservatieve president Enrique Peña Nieto te blokkeren.

Botero zegt dat manipulatie via digitale media kan leiden tot verarming van de democratie. ‘WhatsApp-ketens hebben invloed op de manier waarop mensen geïnformeerd worden en leiden ertoe dat nieuws dat gelabeld kan worden als nepnieuws viraal gaat. De impact daarvan is nog niet gemeten’, zegt ze. ‘Het probleem is dat het reguleren van het discours betekent dat je moet bepalen wat een leugen is en wat niet, en dat is problematisch. Als het gaat om vrije meningsuiting, moet alles gezegd kunnen worden en de inperking daarvan moet minimaal zijn. De verkiezingswetgeving moet een update krijgen om de uitdagingen van onlinecampagnes aan te kunnen, maar ik ben er niet zeker van of dat een goed idee is’, zegt Botero.

(Suriname Mirror/IPS/MO.be/Suriname Mirror Scribd)

Politie Peru arresteert man (27) die jaar geleden uit gevangenis ontsnapte door zich als zijn tweelingbroer voor te doen

(Bron foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken)
Alexander Delgado in 2015 veroordeeld tot 16-jarige celstraf voor verkrachting minderjarigen en diefstal


De Peruaanse politie heeft maandag 12 februari 2018 een man die een jaar eerder was ontsnapt uit een maximum beveiligde gevangenis nadat hij zich voordeed als zijn tweelingbroer, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Alexander Delgado, 27, werd in 2015 veroordeeld tot een 16-jarige celstraf voor verkrachting van minderjarigen en diefstal, volgens lokale media.


Op 10 januari 2017 ontving Delgado bezoek van zijn tweelingbroer Giancarlo in de Ancón I-gevangenis in Piedras Gordas (ten noorden van de hoofdstad Lima). De veroordeelde zou zijn broer hebben gedrogeerd, zijn kleding hebben geleend en zijn identiteitskaart hebben genomen, hem vervolgens in zijn eigen gevangeniscel hebben achtergelaten en naar buiten zijn gelopen.

Het duurde enkele uren voordat de gevangenisarbeiders zich realiseerden wat er was gebeurd, volgens berichten in de media.


Cipiers vonden Giancarlo Delgado op de vloer van de cel en toen ze hem wisten te wekken, legde hij uit dat hij niet Alexander was, maar zijn tweelingbroer. Vingerafdrukken hebben deze claim bevestigd.

'Het is ongelofelijk, in 12 jaar tijd was niemand uit Ancón I ontsnapt', zei minister van Justitie Marisol Pérez Tello in verklaringen aan La Nación. De ontsnapping kostte de gevangenisdirecteur, Joel Quezada, zijn baan.

Giancarlo Delgado werd gearresteerd en onderzocht werd of hij zijn broer had geholpen, maar Officieren van Justitie lieten de aanklacht uiteindelijk vallen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken plaatste Alexander Delgado op de lijst met meest gezochte personen en bood aan iedereen met informatie over zijn verblijfplaats een beloning van 20.000 soles (bijna € 5.000).


Carlos Vásquez, hoofd van het Nationaal Penitentiair Instituut, zei ooit dat Delgado zou worden overgebracht naar een maximum beveiligde gevangenis in Challapalca, gelegen op een hoogte van 5.000 meter in het zuiden van Peru. Na de arrestatie van Delgado in Callao, een havenstad bij Lima, was het onduidelijk of dit plan nu zou worden uitgevoerd.

(Suriname Mirror/La Nacion/El Pais/Twitter/YouTube)

Stemrecht Suriname in VN ontnomen...

Suriname heeft achterstand in betaling van de contributie...


De Verenigde Naties (VN) heeft Suriname voorlopig het stemrecht ontnomen vanwege een achterstand in betaling van de contributie. Dat stelde VN-woordvoerder Stéphane Dujarric maandag tijdens de dagelijkse persconferentie van de volkerenorganisatie (zie onderaan).  

Vanwege de slechte financiële positie van de Staat zijn er betalingsachterstanden bij meerdere internationale en regionale organisaties waar Suriname lid van is, aldus de Ware Tijd dinsdag 13 februari 2018.

Op vragen van verslaggevers merkte Dujarric op, dat met ingang van 29 januari jongstleden acht landen niet meer mogen stemmen: Suriname, Equatoriaal-Guinee, Venezuela, de Centraal Afrikaanse Republiek, Dominica, Grenada, Libië en Jemen. In totaal hebben twaalf lidlanden het stemrecht verloren, maar vier kregen dispensatie, omdat ze hebben kunnen aantonen dat door omstandigheden buiten hun schuld ze niet kunnen voldoen aan de contributiebetalingen.

'De Algemene Vergadering heeft besloten dat de Comoren, Guinee-Bissau, Sao Tome en Principe en Somalië, ofschoon zij een betalingsachterstand hebben, zullen worden toegestaan te stemmen tot het einde van de huidige sessie', aldus de VN-woordvoerder.

Hij voegde eraan toe, dat lidlanden die een betalingsachterstand van twee jaar hebben krachtens artikel 19 van het VN-verdrag hun stemrecht verliezen. 'Een uitzondering is toegestaan als de staat kan aantonen dat omstandigheden buiten zijn controle hebben bijgedragen aan het onvermogen om te betalen', aldus Dujarric.

Hieronder deel uitgesproken tekst tijdens dagelijkse ontmoeting met de pers, maandag, van Stéphane Dujarric, woordvoerder van de VN-secretaris-generaal (https://www.un.org/press/en/2018/db180212.doc.htm):

'(...) As of… as you know, under Article 19, Member States who are in arrears of payments in the amount of… that equals or exceeds the contribution due for two years can lose their vote in the GA.  An exception is allowed if the Member State can show that conditions beyond its control contributed to the inability to pay.  As of 29 January, 12 Member States are subject to Article 19.  In a resolution passed on the 17th [9th] of October, the GA decided that Comoros, Guinea‑Bissau, Sao Tome and Principe and Somalia, although in arrears of the payments, shall be permitted to pay their votes… to be — excuse me — shall be permitted to vote until the end of the current session.  So, there are eight Member States that do not have a right to vote in the seventy‑second session of the General Assembly — the CAR (Central African Republic), Dominica, Equatorial Guinea, Grenada, Libya, Suriname, Venezuela and Yemen.  So that information is valid as of 29 January. (...)'

Vanaf 10:58