vrijdag 2 augustus 2019

Los hangend verkeerslicht hoek Kwattaweg Kernkampweg/Washingtonstraat zorgt voor chaos

(Bron foto:Pravin Mahadew)
Autoriteiten werken met man en macht aan herstel verkeerslichten


Volgens Waterkant.net was het vanochtend, vrijdag 2 augustus 2019, het gesprek van de dag op Facebook, een bijna los hangend verkeerslicht op de hoek van de Kwattaweg en de Kernkampweg/ Washingtonstraat in Paramaribo.

Diverse Facebook-gebruikers plaatsten foto’s van het verkeerslicht dat gevaarlijk los hing. Volgens sommigen stond het al een tijdje op omvallen/losraken en was al twee maanden geleden aan de bel getrokken, omdat de lichten scheef hingen.

De autoriteiten die belast zijn met het verkeer waren er na de diverse postings snel bij en binnen een paar uur was het deel dat hing verwijderd. Maar, daarmee ontstond ook meteen een nieuw probleem; de verkeerslichten op de drukke kruising waren niet compleet. Hierdoor ontstaat een chaotische situatie.

Inmiddels wordt met man en macht gewerkt aan het in orde maken van de verkeerslichten, zoals op deze foto te zien is →.

Onderzoekers ontdekken elf nieuwe soorten regenkikkers in Ecuador

Onder deze nieuwe soorten is de veelkleurige regenkikker (Pristimantis multicolor)

Pristimantis multicolor (Bron foto's: BIOWEB-PUCE)

Nadia Paez, een promovendus aan de Universiteit van British Columbia, en professor Santiago Ron van de Pauselijke Katholieke Universiteit hebben elf nieuwe soorten van het kikker-geslacht Pristimantis gevonden die in de Ecuadoraanse Andes leven.

Pristimantis is het meest diverse geslacht van tetrapoden - een groep gewervelde dieren die amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren omvat - met 532 beschreven soorten. Dit geslacht leeft  van Honduras in Midden-Amerika naar Noord-Argentinië en Zuid-Brazilië, van de zeespiegel tot hoogtes boven 4.000 meter.

In Ecuador omvat het 34,3% van de kikkerdiversiteit met meer dan 200 soorten. De nieuw ontdekte soorten zijn Pristimantis atillo, P. chomskyi, P. gloria, P. jimenezi, P. lutzae, P. multicolor, P. nangaritza, P. teslai, P. torresi, P. totoroi en P. verrucolatus.'Onder deze nieuwe soort is  de veelkleurige regenkikker (Pristimantis multicolor), waar de naam verwijst naar zijn uitstekende kleurvariatie', zeiden Paez en professor Ron. 'Individuen variëren van felgeel tot donkerbruin. Aanvankelijk werd verondersteld dat de bestudeerde exemplaren tot ten minste twee afzonderlijke soorten behoorden. Genetische gegevens toonden echter aan dat ze één enkele, zelfs als zeer variabele, soort vertegenwoordigden.'

Alle nieuwe soorten hebben een zeer beperkt geografisch bereik en zijn toegewezen aan de IUCN-Rode Lijst-categorieën ‘Data Deficient’ of ‘Bedreigd met uitsterven.' 'Hun leefgebieden worden vernietigd door menselijke activiteiten, met name veeteelt, landbouw en mijnbouw,' zeiden de wetenschappers.

Het paper van het team is gepubliceerd in het tijdschrift ZooKeys.

N.B. Páez & S.R. Ron. 2019. Systematics of Huicundomantis, a new subgenus of Pristimantis (Anura, Strabomantidae) with extraordinary cryptic diversity and eleven new species. ZooKeys 868: 1-112; doi: 10.3897/zookeys.868.26766

(Suriname Mirror/SCI News)

Peru: Demonstranten eisen een definitief einde van het Mexicaanse Tía María-kopermijnbouw-project

Organisaties kondigen aan dat ze op 5 augustus een algemene staking houden


- Sommige boeren uit protest in hongerstaking en ook wordt mars gepland vanuit verschillende steden in de regio naar hoofdstad Lima
- Demonstranten maken zich zorgen over negatieve gevolgen mijnbouwactiviteiten voor het milieu en de landbouw


Werknemers in de landbouw en sociale organisaties in de regio Arequipa, waar de kopermijn van Tía María zich bevindt, kondigden aan dat ze op 5 augustus een algemene staking zullen beginnen. Hun aankondiging komt na verschillende incidenten van politierepressie tegen demonstranten die mobiliseerden tegen de bouw van het mijnbouwproject en het gebrek aan een juist antwoord van de rechtse regering van president Martín Vizcarra op hun eisen. 

Het Comando de Lucha en Defensa del Valle de Tambo besloot in zijn laatste vergadering op 29 juli om het protest te intensiveren en kondigde de maatregel aan om een ​​definitieve beëindiging van de Tía María en de La Tapada-mijnbouwprojecten te eisen.


Het commando is een platform gevormd door de Federación Departamental de Trabajadores de Arequipa (FDTA) en verschillende sociale organisaties in de regio Arequipa. Docentenvakbonden, vakbonden en vakbonden voor arbeiders, de Consejo Nacional de Transporte Terrestre van Peru en de Departementale Federatie van Arbeiders van Cusco hebben onder andere aangekondigd dat zij zullen deelnemen aan de algemene staking.Naast de regionale algemene staking hebben sommige boeren ook besloten in hongerstaking te gaan. Volgende week is ook een mars gepland vanuit verschillende steden in de regio naar de hoofdstad Lima.

Sinds 15 juli mobiliseren duizenden inwoners en boeren van de Tambo-vallei in de provincie Islay tegen het besluit van de regering om de Mexicaanse mijnonderneming Southern Copper Corporation (SCC) toestemming te geven om te beginnen met de bouw van de Tía María-mijn. De demonstranten maken zich zorgen over de negatieve gevolgen die de mijnbouwactiviteiten zullen hebben voor het milieu en de landbouw.


De regering van Vizcarra heeft meer dan 400 agenten van de nationale politie in de regio ingezet om de protesten te stoppen. Op 25 juli bezocht president Vizcarra de regio en kondigde aan dat hij de goedkeuring van zijn regering voor het kopermijnbouwproject zou heroverwegen, maar hij moet nog definitieve maatregelen nemen, zodat de staking is voortgezet. De inwoners, boeren, milieuactivisten, gemeentelijke en regionale overheden eisen een definitief einde aan alle mijnactiviteiten in de regio.


De Tía María-mijn ligt op 2 kilometer afstand van de Tambo-vallei. Er wonen meer dan 24.000 mensen die voornamelijk afhankelijk zijn van de landbouw. De groenten en fruit die in de vallei worden geproduceerd, bedienen meer dan 4 miljoen Peruanen. Vanwege de nabijheid wordt minstens 1.300 hectare landbouwgrond bedreigd door het project. Het vrijkomen van chemische stoffen, zoals cyanide en stikstof uit mijnbouwactiviteiten, kan de lucht- en watervoorraden van de vallei vervuilen, die gewassen kunnen vervuilen, bossen vernietigen en de gezondheid van de bevolking en van de natuur beïnvloeden.

De bouw van het mijnbouwproject begon in 2003. In 2011 werd het echter uitgesteld na een reeks protesten waartegen de inwoners van de regio ertegen waren opgetreden. Weerstand tegen het project begon opnieuw in 2015, toen de regering voorstelde het te heropenen. In beide momenten van verzet tegen het project veroorzaakte de repressie van demonstranten door nationale veiligheidstroepen verschillende doden en gewonden.


(Suriname Mirror/La Republica/Newsclick/El Comercio/YouTube/Twitter)

Colombia's veiligheidstroepen arresteren vermeende top ELN-commandant in Medellin

'Mono Clinton' verdacht van coördineren bomaanslag op politiebureau in kuststad Barranquilla


Colombia's veiligheidstroepen hebben een vermeende top ELN-commandant (Ejército de Liberación Nacional) in Medellin, de tweede grootste stad van het land, gearresteerd, zo bevestigde president Ivan Duque donderdag 1 augustus 2019. 

'Mono Clinton', die naar verluidt lid is van het nationale militaire commando van de guerrilla's, werd gearresteerd in Buenos Aires, een woonwijk in het oosten van de stad. De topcommandant is naar verluidt de tweede commandant van het 'Urban War Front' dat in grote steden opereert, in tegenstelling tot de meeste guerrilla-fronten van de ELN die op het platteland opereren.

Mono Clinton, die is geïdentificeerd als Luis Fernando Restrepo, is beschuldigd van het coördineren van een bomaanslag op een politiebureau in de kuststad Barranquilla waarbij vijf politieagenten in januari 2018 zijn omgekomen.


Duque noemde de arrestatie van de vermeende guerrilla-chef  'een aanzienlijke slag voor de stedelijke terroristische structuur van de ELN'. 

Medellin-burgemeester Federico Gutierrez beweerde, dat de gearresteerde verdachte de topcommandant is van het relatief nieuwe Urban War Front van het ELN, in tegenspraak met andere autoriteiten, die beweerden dat deze guerrilla-commandant 'Ariel' zou gebruiken als zijn nom de guerre.Volgens de plaatselijke krant El Colombiano zei de politie van Medellin, dat het meer details zou onthullen over de operatie die 's ochtends samen met het parket werd uitgevoerd. Over de verdachte is weinig bekend. Zijn nom de guerre verscheen voor het eerst dagen na de Barranquilla-aanval toen de krant El Tiempo meldde dat hij een van de zes meest gezochte mannen van de ELN was.


Tot donderdag werd hij nooit genoemd als lid van de centrale commandostructuur van de laatste guerrillagroep in Colombia en is er geen informatie vrijgegeven over de leeftijd van de verdachte, zijn geboorteplaats of hoelang hij lid zou zijn geweest van de ELN.

De arrestatie volgde dagen nadat El Tiempo meldde, dat het Openbaar Ministerie had vastgesteld dat de guerrilla-groep een nationaal registratiekantoor in het oosten van het land had gebruikt voor massale identiteitsfraude. Volgens de krant stond dit onderzoek de Officier van Justitie toe om de identiteit vast te stellen als meer dan 1.200 leden van het ELN, inclusief de commandant van het Oostfront, 'Pablito'.

Colombia's laatste guerrillagroep ontstond in 1964 te midden van een revolutionaire ijver veroorzaakt door de Cubaanse revolutie. De gewelddadige omverwerping van de dictator van de eilandstaat in 1959 leidde tot opstanden in Latijns-Amerika die tot op de dag van vandaag in Colombia aanhoudt.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter/El Heraldo)

Guyanese crimineel 'Long Hair' uitgeleverd aan Guyana na uitzitten straf in Suriname

(Bron foto: Waterkant.net)
Kevin Narain moet in Guyana nog een gevangenisstraf van tien jaren uitzitten


De crimineel van Guyanese komaf Kevin Narain alias 'Long Hair' is woensdag uitgeleverd aan de Guyana politie, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 2 augustus 2019. Narain heeft een jarenlange gevangenisstraf uitgezeten voor het plegen van verschillende berovingen. Waterkant.net had hier donderdag al over bericht.

Hij was in 2011 aangehouden door het Arrestatie Team. De man is op verzoek van Guyana uitgeleverd. Hij moet in Guyana een gevangenisstraf van tien jaren uitzitten voor strafbare feiten soortgelijk aan die hij in Suriname gepleegd heeft.

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Na het plegen van misdrijven in zijn land was hij uitgeweken naar Suriname. Maar, hij ging door met zijn criminele daden totdat hij in de kraag gevat werd.

Het Arrestatie Team werd ingezet om Narain uit te leveren aan de justitiële autoriteiten van Guyana.

IAmGold komt vier dagen na onlusten in Rosebel met verklaring

'IAmGold betreurt het incident waarbij een illegale mijnwerker is overleden'


Vier dagen na het dodelijk incident in de Roma-Pit, heeft het Canadese IAmGold er gisteren laat officieel melding van gemaakt in onderstaand persbericht. De in Toronto gevestigde multinational, die 95% van de aandelen bezit in de Rosebel Gold Mines, zegt het incident te betreuren waarbij een illegale mijnwerker is overleden. 

Het bedrijf spreekt van een incident tussen de lokale politie en illegale goudwerkers in de Rosebel-concessie, dat heeft geleid tot de dood van een illegale mijnwerker. Het Emergency Response Team van Rosebel werd onmiddellijk geactiveerd, schrijft IAmGold. 'De juiste overheidsinstanties zijn op de hoogte gebracht.'De verklaring gaat verder met, dat er een onderzoek naar het incident is gestart. Het bedrijf maakt ook melding van schade aan bedrijfseigendommen. 'Om de veiligheid van ons personeel te garanderen, hebben we de mijnbouwactiviteiten tijdelijk opgeschort, terwijl de fabriek blijf werken.'

Het is niet de eerste keer dat operaties bij Rosebel onvrijwillig worden opgeschort. Vorig jaar november werd door een vakbondsactie het werk in de mijn voor korte tijd ook onderbroken.

Intussen zijn er gesprekken gestart tussen de regering en de directie van Rosebel Gold Mines om de werkzaamheden in de komende twee weken op te starten. De regering heeft beloofd garant te staan voor de veiligheid van have en goed en de werknemers van het bedrijf. Bij het incident van zondag is er grote schade aangericht aan het machinepark van Rosebel Gold Mines.

Woedende porknokkers staken na de dood van de goudzoeker vier graafmachines in de Roma-Pit en een bus op het complex in brand.

Betalingen via smartphone binnenkort mogelijk bij Hakrinbank met Mopé

'Nu wachten op de Centrale Bank van Suriname om groen licht te geven'


Betalingen verrichten met een smartphone is binnenkort ook mogelijk in Suriname. De Hakrinbank wil dit kwartaal een digitale portemonnee genaamd Mopé (een creatieve afkorting voor mobile payments) introduceren. Gebruikers van Mopé hoeven niet per se rekeninghouders van Hakrinbank te zijn. Het is nu wachten op de Centrale Bank van Suriname om groen licht te geven, zegt Rafiek Sheorajpanday, algemeen directeur van de Hakrinbank, vandaag, vrijdag 2 augustus 2019, op Starnieuws. 

Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders woensdagavond werd een demonstratie gegeven van de applicatie. Bij een ‘face to face’ transactie word simpelweg een QR code (een soort barcode) van het aangeboden product gescand om de betaling te doen. Andere manieren zijn via Whatsapp of via een ‘chatfunctie’ in Mopé.

De bankier geeft aan dat het systeem veilig en directer is. Bij het ‘swipen’ bijvoorbeeld moet men eerst nog de pinpas tevoorschijn halen, afgeven, het koopbedrag laten intoetsen, de pincode intoetsen. Daarnaast kan het nog dagen duren voordat het bedrag is overgemaakt naar de rekening van de winkel, vooral als de klanten bij andere banken aangesloten zijn. Voor ondernemers komen er een heleboel kosten weg te vallen voor klanten is er betalingsgemak.

Mopé komt heel goed uit voor personen die geen bankrekening hebben, geeft Sheorajpanday aan. 'Je hoeft geen klant van de Hakrinbank te zijn. Het is open, het maakt niet uit of je klant bent van de Hakrinbank, een andere bank of geen enkele bank. Dus ook de unbankable, diegene die niet over een bankrekening beschikt, kan elektronisch betalen.'

De applicatie kan overal waar er internet is, gebruikt worden.

De e-wallet (digitale portemonnee) is het vierde product van de Hakrinbank in een jaar, dat e-commerce in Suriname (online zaken doen), stimuleert. Eerder heeft de bank voor haar klanten geïntroduceerd de Hakrinbank Online Payment, Hakrinbank Easy Request, een hulpmiddel voor ondernemers om de kredieten voor hun klanten aan te maken, en Hoppa! een website waarop Surinaamse ondernemers en klanten zaken kunnen doen. De bank is van plan om het meest gebruikte online betaalsysteem van Nederland, iDEAL, hieraan toe te voegen. Personen met een Nederlandse pinpas kunnen dan ook shoppen op Hoppa!

Jaarlijks gemiddeld 1.000 personen uit Curaçao naar buitenland gezonden voor medische zorg

Gemiddeld afgelopen drie jaren 38 miljoen gulden per jaar uitgegeven aan medische uitzendingen...


Gemiddeld is over de afgelopen drie jaren een bedrag van 38 miljoen gulden per jaar uitgegeven aan medische uitzendingen. Dit bedrag is inclusief transport, daggeldvergoeding en reis- en verblijfskosten. Naar verwachting zal dit bedrag - gezien het verwachte niveau, de uitrusting en professionele bezetting van het nieuwe ziekenhuis - aanzienlijk slinken in het Curaçao Medical Center (CMC). 

Dat valt op te maken uit het rapport ‘Een unieke kans sinds de introductie van de bvz voor vernieuwingen in de marktordening en financiering van de Curaçaose zorgsector’ van de Taskforce Marktordening en Financiering Zorgsector die onder leiding van Caryl Monte onder andere onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden voor kostenbesparing bij het nieuwe ziekenhuis, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 2 augustus 2019.

Volgens de taskforce zijn naast de aanzienlijke kostenpost ook de gemiddelde kosten per uitzending in vergelijking tot de lokale zorgkosten per persoon een reden om nader naar de uitzendingen te kijken.

In 2016 werden 1.084 patiënten voor medisch onderzoek of medische behandeling uitgezonden naar het buitenland. Gemiddeld over de afgelopen drie jaar zijn dat zo’n 1.000 patiënten per jaar. De kosten per patiënt liggen derhalve gemiddeld op ongeveer 38.000 gulden per uitgezonden persoon per jaar, vergeleken met de gemiddelde zorgkosten (exclusief medische uitzendingen) per hoofd van de bevolking van circa 4.200 gulden per jaar voor de lokale zorg.

Cft zoekt toch naar extra 200 miljoen gulden voor Hospital Nobo Otrobanda op Curaçao

Mogelijk lening via Nederland voor HNO  -  Hoofdlijnen- akkoord van tafel 

Camelia-Römer: 'Naar onze mening moet HNO in toekomst toch wel uit politieke sfeer worden gehouden'


Het College financieel toezicht (Cft) helpt de Curaçaose regering toch een mogelijkheid te vinden om de extra 200 miljoen gulden voor Hospital Nobo Otrobanda (HNO) via Nederland te financieren. Dat zou kunnen tegen een aanzienlijk lagere rente - tussen 1 en 2 procent - dan de 5 procent die met het lokale consortium is afgesproken. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 2 augustus 2019.

Ondertussen beraden de zes pensioenfondsen en twee banken die het consortium vormen zich over de gevolgen van alle ontwikkelingen rond de lening. Dat blijkt uit antwoorden van minister Suzy Camelia- Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op vragen van het dagblad.

Afgelopen maandag stelde Camelia-Römer tijdens een persconferentie nog, dat de regering geen officieel verzoek voor een nieuwe lening had ingediend in Nederland, omdat er ‘informeel geen enkele concrete toezegging was gedaan waaruit bleek dat men daartoe bereid zou zijn’. Maar, met het oordeel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat zegt dat HNO onder de collectieve sector valt en daarmee onder financieel toezicht, is de weg vrij om wel een officieel verzoek in te dienen via het Cft, aldus de GMN-minister.

Het CBS-advies is van februari dit jaar, maar werd pas afgelopen vrijdag op het ministerie van Financiën ontvangen. Camelia-Römer: 'Naar onze mening moet HNO in de toekomst toch wel uit de politieke sfeer worden gehouden.'

Bewoners dorp Pikin Slee door Tropenbos en LVV getraind in aantal aspecten landbouw

(Bron foto: NII)
Met opgedane kennis zal naast landbouwproductie ook toerisme toenemen...


Bewoners van het dorp Pikin Slee, van het ressort Boven Suriname in het district Sipaliwini, hebben een vierdaagse landbouwtraining achter de rug. Van dinsdag 23 tot en met vrijdag 26 juli heeft een delegatie onder leiding van Tropenbos Suriname in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de bewoners onderricht in onder andere een structurele aanpak van inzaai tot oogst, bemesting, plantvermeerderings- en zaaitechnieken. 

De trainee zijn verder ook getraind in het beschermen van hun aanplant en het herkennen en aanpak van ziekten en plagen. LVV werd vertegenwoordigd door de landbouwdeskundige Humphry Warsodikromo, citrusdeskundige Armand Madoerjat en twee assistenten, aldus vandaag, vrijdag 2 augustus 2019, het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Warsodikromo geeft aan, dat het om een enerverende en intensieve training ging, omdat de bewoners gewend waren om op traditionele manier gewassen te verbouwen. Bij iedere nieuwe aanplant werd  namelijk bos opengekapt, in plaats van de oude plek te bemesten en daarna te beplanten. De aanmaak van compost was ook onderdeel van deze training.


Warsodikromo deelde de bewoners mee, dat het bos zich uitermate leent voor de aanmaak van compost. Als voorbeeld gaf hij mee verrotte bomen, droog hout en gevallen bladeren. Het ministerie van LVV heeft het dorp 35 citrusbomen gedoneerd. De dorpsbewoners zijn zeer ingenomen met deze geste en willen verder werken aan het opzetten van een moedertuin. Deze moedertuin moet dienen voor het aanmaken van nieuwe citrusplantmateriaal. Hierdoor wordt de citrusproductie in dit ressortgebied verhoogd.

De landbouwtraining is een initiatief geweest van Tropenbos Suriname. Het ligt in de planning dat zij, tezamen met het ministerie van LVV, wat later dit jaar weer naar Pikin Slee gaan, om de bewoners die deel hebben genomen aan de training, te certificeren.

Met de opgedane kennis zal niet slechts hun landbouwproductie toenemen, maar zal ook het aangezicht van Pikin Slee aantrekkelijker worden voor toeristen die dit dorp regelmatig bezoeken.

Grootste cocaïnevondst ooit in Duitsland: 4.500 kilo cocaïne ontdekt in haven Hamburg

Duitse douane vindt de cocaïne in een container uit Uruguay bestemd voor Antwerpen


De Duitse douane heeft in de haven van Hamburg in een container uit Uruguay 4500 kilo cocaïne gevonden. Het is de grootste vondst ooit van deze drugs in de Bondsrepubliek. 

De illegale handelswaar zat in 4.200 pakjes, samengeperst in 211 tassen.

Het zou gaan om een goede kwaliteit cocaïne die een straatwaarde had kunnen hebben van een miljard euro.De douane in Hamburg heeft de vondst van twee weken geleden vrijdag pas bekendgemaakt.

De drugs zijn in het diepste geheim afgevoerd en vernietigd. De lading was bestemd voor Antwerpen.

De container was opgegeven als een transport van soja-bonen, maar werd tijdens een risicoanalyse als ‘verdacht’ gemarkeerd. Toen de container werd opengemaakt, trof de douane de 211 zwarte sporttassen aan met daarin de pakjes coke.
Het onderzoek naar de mensen achter de smokkel duurt voort.


(Suriname Mirror/Twitter/Spiegel/De Telegraaf/Bild)

Veiligheid in district Para wordt met verhoogd tempo opgevoerd

'Aanwezigheid van goud, grind en hout in gebied trekt de aandacht van criminelen'

(Bron foto's: NII)
- Bewoners vrezen ook voor hun leven, omdat het gebruik van kwik in kreken met de dag erger wordt...
- Hout- en grindtrucks zorgen voor onveilige situaties


De veiligheid in Para zal met verhoogd tempo worden opgevoerd. Dat is woensdag door Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie op een bijeenkomst met het traditioneel gezag in Para Oost bevestigd, zo meldt donderdag 1 augustus 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De bewoners weigeren te accepteren dat hun leefomgeving geteisterd wordt door criminelen. Vanwege de berovingen die in de inheemse- en marrondorpen in Para Oost plaatsvinden, heeft het traditioneel gezag op diverse momenten hun beklag hierover gedaan bij de districtscommissaris van Para, Armand Jurel. Volgens Jurel trekt de aanwezigheid van goud, grind en hout in het gebied de aandacht van vele personen, waaronder ook de rovers. 'Het is een wettelijke taak van de overheid om voor de veiligheid te zorgen en we gaan met ze afrekenen. Als we praten over behoorlijk bestuur dan moet er hard worden opgetreden tegen alle vormen van criminaliteit. De verkoop van drugs op de scholen moet verbannen worden uit deze samenleving.'

De districtscommissaris gaf aan, dat het beleid van hem gericht is op optimale inzet van alle actoren in het district. Hij sprak vol lof over de prestaties van het Quik Response team (BAVP’er post), nabij Casipora dat eenmaal 24 uur functioneert.

Kapitein Lloyd Read, voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (OSIP), is niet te spreken over de onveilige situatie in de dorpen. Hij zei dat de roep van de bevolking voor een politiepost meer dan een noodzaak is. Het transport van houtblokken over de wegen baart de bewoners ook enorm veel zorgen. De wegen worden door de grote trucks die hout en grind vervoeren kapotgereden. Hierdoor bereiken schoolkinderen en andere dorpelingen vaak met heel veel moeite hun bestemming.

De OSIB-voorzitter vraagt de aandacht van minister Getrouw om de taken en bevoegdheden van het Quik Response team een wettelijk kader te geven. Read zegt, dat zijn organisatie en het traditioneel gezag verder gesprekken wensen met de minister, omdat zij niet alleen klagen, maar dat zij ook oplossingsmodellen hebben voor de problemen. 'Wij willen samenwerken met de overheid.'

Kapitein Muriël Fernandes van het dorp Cassipora haalde aan, dat er tijdens het vervoeren van grind, deeltjes uit de laadbakken van de trucks vliegen en schade aanrichten aan voertuigen van de bewoners. De trucks hebben soms ook geen goede verlichting.

De bewoners vrezen voor hun leven, omdat het gebruik van kwik in de kreken met de dag erger wordt.

Ook het dorpshoofd van Peninika, Frans Nijda, sprak over de slechte staat van de weg naar Carolina. De vrachtwagens met grote houtblokken maken vooral in de regentijd het gebied ontoegankelijk.

De NDP-Assembleeleden Patrick Kensenhuis en Jennifer Vreedzaam, die bij de bijeenkomst aanwezig waren, voerden ook het woord. Beiden zijn het ermee eens, dat de veiligheid extra aandacht van de overheid behoeft. Jennifer Vreedzaam gaf mee aan de minister, dat de aanpak van de veiligheid in collectief verband met de bewoners moet geschieden. Ze vindt dat de betrokkenheid van de dorpsbewoners niet mag worden onderschat. Ze ziet graag dat er een multifunctioneel gebouw wordt neergezet, waarin wordt gehuisvest: de politie, de dienst ’s Lands Bosbeheer(LBB), Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en andere relevante instanties.

Minister Getrouw die vóór de bijeenkomst zich oriënteerde in het gebied, verzekerde het traditioneel gezag dat er een politiepost in het gebied komt. Hij had daarom ook de korpschef van het Korps Politie Suriname, Roberto Prade, meegenomen, zodat zaken in een versneld tempo kunnen worden aangepakt. De bewindsman van Justitie en Politie riep daarbij de gemeenschap op, om samen met het ministerie en het districtsbestuur hun bijdrage te leveren tot opvoering van de veiligheid in het district Para.

Naast export van hout wil Suriname ook 'bosbijproducten' gaan exporteren

SBB tekent samenwerkings- overeenkomst met Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI)

SBB-directeur Jerry A-Kum verlaat SBB en zet zijn PH.D-studie in Toerisme in het buitenland voort


Suriname zal naast het exporteren van hout voortaan bosbijproducten – dat is alles in het bos wat niet tot hout gerekend kan worden – uitvoeren. Deze zogenoemde non timber forest products worden onderverdeeld in onder andere voedsel voor mens en dier, medicijnen, decoratie, geluid, schaduw, zuurstof en recreatie, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 2 augustus 2019.

De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI) om gezamenlijk op te trekken bij het ontwikkelen van deze veelbelovende industrie voor Suriname.

De associatie ziet voldoende mogelijkheden in het uitgestrekte bos. Er zal moeten worden samengewerkt met buitenlandse partners bij het zoeken naar mogelijkheden van toetreding tot wereldmarkten voor bosbijproducten, zegt ABI-voorzittter George Lazo.

Onderzoek heeft uitgewezen, dat er genoeg afzetmarkten bestaan voor zes soorten oliën: maripa, awara, krappa, hoepel, amana en tonka. Hiermee denkt Suriname circa twee miljard Amerikaanse dollar per jaar te kunnen gaan verdienen. Ook kunnen veertigduizend mensen aan werk worden geholpen. Medicinale planten kunnen het land tussen twee en vier miljoen Amerikaanse dollar opbrengen.

Binnenlandbewoners kunnen aan grondstof in hun woongebied verdienen. Nu nog gebruiken ze zelf traditioneel sommige bosbijproducten, maar zij zullen bewust gemaakt worden van de mogelijkheden die het bos biedt voor ontwikkeling. 'Met de ondertekende overeenkomst willen we een vertaalslag maken naar de internationale gemeenschap. Kleine ondernemers zullen hun producten en diensten als het ware wereldwijd verkopen', aldus Lazo.

Voor Jerry A-Kum, scheidend directeur van SBB, is het natraject vanaf de ondertekening heel belangrijk, waarbij de echte ontwikkelingen van de industrie van bosbijproducten op gang moet komen. Lazo benadrukt de noodzaak van partnerschap om zaken gedaan te krijgen. ABI gaat voor nationale economische voordelen in het algemeen en in het bijzonder vooruitgang voor haar leden en de binnenlandse gemeenschappen, maar duurzaam gebruik van het bos staat centraal.

SBB heeft het algemeen beheer van het bos, CELOS doet onderzoek en Conservation International Suriname tracht bescherming van het bos in de gaten te houden. De opleving van de handel in bosbijproducten zal volgens Lazo niet leiden tot vernietiging van het bos

Jerry A-Kum gaat nu overigens voor een nieuwe uitdaging, aldus Starnieuws. Hij zal zijn PH.D-studie in Toerisme in het buitenland voortzetten. 'Dit is altijd mijn droom geweest. Ik begin een nieuw tijdperk in mijn carrière', zegt A-Kum die ook in de toerisme-sector actief is geweest. 

In maart dit jaar heeft A-Kum, die een jaarcontract had gesloten, schriftelijk meegedeeld aan het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en het bestuur van SBB dat hij zijn contract niet zou verlengen. Hem is toen gevraagd om langer aan te blijven. A-Kum besloot nog twee maanden als algemeen directeur aan te blijven, aangezien hij in augustus zijn studie zou oppakken. Zijn jaarcontract is per 1 juni verlopen. De twee maanden zijn intussen verlopen. 

Met ingang van 1 augustus neemt René Somopawiro waar in de functie van algemeen directeur. Intussen heeft de voorzitster van het SBB-bestuur, Leandra Woei, alle cliënten op de hoogte gesteld van het vertrek van A-Kum. Zij benadrukt in het schrijven, dat de dienstbetrekking is beëindigd op verzoek van A-Kum.

Grondtitel erfpacht gaat officieel bij wetswijziging vervallen en wordt vervangen door alleen grondhuur

Assemblee akkoord met wetswijziging decreet 'Rechtstoestand vóór 1 juli 1982 uitgegeven gronden'


Door de wetswijziging van het decreet 'Rechtstoestand vóór 1 juli 1982 uitgegeven gronden' komt de grondtitel erfpacht officieel te vervallen en is er alleen sprake van grondhuur. De wijziging is gisteravond met 31 (algemene) stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 augustus 2019.

In een urenlange vergadering, met daartussen een schorsing van meer dan twee uren, hebben coalitie én oppositie verschillende voorstellen gedaan om de rechtszekerheid in de wet te waarborgen. Beide partijen kunnen zich vinden in de uiteindelijke versie.

Bij titelgerechtigden en gewezen titelgerechtigden van uitgegeven domeingronden met de titel erfpacht, is onzekerheid ontstaan naar aanleiding van artikel 5 van het decreet. Hierin staat aangegeven dat, indien de eerstgenoemden geen verzoek hebben gedaan om de grond in grondhuur te krijgen, deze vervallen tot vrij domein.De initiatiefnemers van het wetsontwerp (Jennifer Geerlings-Simons, Joan Wielzen, Amzad Abdoel, Keshopersad Gangaram Panday, allen NDP) hebben gemeend om dit artikel te wijzigen. Indien de titelgerechtigden op tijd, dus vóór het vervallen van de titel, het verzoek doen tot omzetting naar grondhuur bij de minister, deze niet meer zal vervallen tot het vrije domein. Dit houdt in dat de gronden niet terugkeren in de boezem van de Staat, maar dat de titelhouders de gronden kunnen behouden wanneer de minister het verzoek inwilligt. Betrokkene moet zich wel hebben gehouden aan de voorwaarden op basis waarvan de gronden in eerste instantie zijn uitgeven.

Naar aanleiding van de discussie over aan wie de grond wordt toegewezen bij het overlijden van de titelhouder, is in de wet nu meer duidelijkheid.

Initiatiefneemster Geerlings-Simons legde uit, dat indien geen deelverklaring van alle deelgerechtigden (erfgenamen) kan worden verkregen, wordt de grond toegewezen aan degenen die daarop woont. Deze is verantwoordelijk voor het vergoeden van de overige rechthebbenden. Deze vergoeding is overeenkomstig de regeling van het erfrecht en/of andere wettelijke regelingen. Om te voorkomen dat verzoeken langer dan nodig is blijven liggen op het bureau van de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, is in de wet een termijn van 18 maanden opgenomen voor het nemen van de beslissing.

'Hoewel we willen dat de mensen binnen een maand antwoord krijgen, moeten we realistisch zijn. We verwachten dat de wet zo snel mogelijk wordt afgekondigd, zodat wij weten dat er een termijn is waarbinnen de mensen antwoord moeten krijgen', zei Geerlings-Simons. De gronden kunnen niet uitgegeven worden voordat het besluit is gevallen.

Rosebel goudmijn waarschijnlijk uiterlijk binnen twee weken weer volledig operationeel

(Bron foto: NII)
Ministers van Justitie en Politie en Defensie stellen aanvullende manschappen ter beschikking


Vicepresident Ashwin Adhin laat donderdag 1 augustus 2019 via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat de regering en het goudmijnbedrijf IAmGold in overleg zijn om uiterlijk binnen twee weken de Rosebel weer volledig operationeel te hebben. 

Adhin heeft in opdracht van president Desi Bouterse gesprekken gevoerd. In het overleg, dat donderdag plaatsvond, waarbij ook ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, Stuart Getrouw van Justitie en Politie en Ronnie Benschop van Defensie, aanwezig waren, werd van regeringswege gesteld, dat zij de veiligheid van medewerkers, bewoners en have en goed zal garanderen.

Minister Akiemboto geeft aan, dat de overheid een overeenkomst heeft met de Canadese multinational en er daarom alles aan gedaan wordt om de veiligheid te garanderen en het vertrouwen te herstellen, zodat normalisatie van de productie op gang kan komen. De ministers van Justitie en Politie en Defensie hebben hiertoe onder andere besloten om aanvullende manschappen ter beschikking te stellen.

Minister Getrouw stelt de dorpsbewoners gerust, door ook permanente aanwezigheid van politie te garanderen voor Nieuw Koffiekamp om ook aldaar het veiligheidsgevoel terug te brengen.

Verder is minister Akiemboto in gesprek getreden met goudzoekers uit het gebied, waaronder het bestuur van Makamboa, over het incident en de weg vooruit. De vicepresident ziet goede uitgangspunten voor de opstart van bedrijvigheid terwijl de resultaten van het onderzoek worden afgewacht.

De regering heeft op verschillende momenten medeleven betuigd aan de families van de overledene en de gewonden en is in contact met de nabestaanden, aldus het NII.