dinsdag 31 juli 2018

Militanten van sociale bewegingen uit verschillende staten in Brazilië in hongerstaking

Hongerstaking protest tegen gevangenneming oud-president Lula da Silva en stijgende armoede


Militanten van verschillende sociale bewegingen uit verschillende staten van Brazilië ontmoetten elkaar maandag in Brasilia, de hoofdstad, voor het begin van een hongerstaking dinsdag 31 juli 2018, als een manier om te protesteren tegen de gevangenneming van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva en de stijgende armoede. Dit werd aangekondigd in een persconferentie onder leiding van Joao Pedro Stedile, van de Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST). 

'Als een extreme daad voor de hervatting van de democratie en de vrijheid van voormalig president Lula en om de terugkeer van de armoede in Brazilië te veroordelen, zullen militanten van de sociale bewegingen van verschillende Braziliaanse staten zich bij de hongerstaking voor een onbepaalde periode aansluiten in Brasília', verklaarde de Partido dos Trabalhadores (PT).

Deze maatregel is opgelegd door de Via Campesina (Campesino-weg), als een extreme druk op de regering. Zes militanten uit verschillende sociale bewegingen beginnen de hongerstaking en worden begeleid door een arts om hogere risico's te voorkomen.

'We gaan een hongerstaking in die nog geen einddatum heeft (...) In de naam van al onze sociale bewegingen, wil ik jullie allemaal bedanken (de 6 militanten die de hongerstaking beginnen) voor jullie vrijgevigheid en je hoge militante geest, die je het offer op het hoogste niveau vraagt', zei Stedile tijdens de persconferentie.

'De vaststelling van de staatsgreep, het doorbreken van de democratie en de ontmanteling van het overheidsbeleid door de staatsgreep, die de terugkeer van ellende en honger naar het Braziliaanse volk veroorzaken, zijn bepalende factoren voor de beslissing', aldus de PT in een verklaring voor het besluit om een hongerstaking te starten.

'Het is een opoffering om de autoriteiten te sensibiliseren en grotere schade aan de samenleving en de armen te voorkomen', zo is te lezen in de verklaring van de PT:


(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten