dinsdag 31 juli 2018

Meer moorden in Mexico in 2017 dan eerder gedacht, 31.174

Ministerie van Binnenlandse Zaken rapporteerde eerder 29.168 moorden over 2017


Het aantal moorden in Mexico vorig jaar was hoger dan oorspronkelijk werd gedacht. Het Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI) meldde maandag 30 juli 2018, dat er 31.174 slachtoffers waren in 2017. Dat is het meest sinds vergelijkbare cijfers werden bijgehouden in 1997, inclusief het piekjaar van de Mexicaanse drugsoorlog in 2011.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken rapporteerde eerder 29.168 moorden over 2017. Gegevens van het statistiekinstituut worden als grondiger beschouwd, omdat INEGI mortuaria en openbare registers bezoekt om informatie te verzamelen.



Het ministerie van Binnenlandse Zaken telt moordonderzoeken waarbij meerdere slachtoffers betrokken kunnen zijn, dus mogelijk onder vertegenwoordigende moorden.

INEGI zei, dat de moordcijfers vorig jaar uiteenliepen tot 25 per 100.000 inwoners - dichtbij de niveaus van Brazilië en Colombia op 27 per 100.000. Mexico's percentage was 20 per 100.000 mensen in 2016. Honduras en El Salvador - een van de dodelijkste landen ter wereld - hebben een moordcijfer van rond de 60 per 100.000.

De dodelijkste staat van Mexico is Colima, aan de kust van de Stille Oceaan, waar de moorden vorig jaar met 38 procent stegen tot een aantal doden per minuut van 113 per 100.000. Het percentage in Baja California, thuisbasis van de grensstad Tijuana, werd bijna verdubbeld toen de Jalisco New Generation- en Sinaloa-kartels botsten over routes voor drugshandel. 

'Het land bevindt zich in een openbare veiligheidscrisis', zegt Alejandro Schtulmann, president van  Emerging Markets Political Risk Analysis EMPRA. Naast gevechten tussen criminele groepen voor territoria in staten zoals Baja California en Quintana Roo, is diefstal van brandstof gewelddadiger geworden en nemen gevallen van afpersing toe. 

Centraal Mexicaanse staten zoals Guanajuato en Puebla, bekend om hun landbouwproductie en groeiende industriële basis, zagen de afgelopen jaren het aantal moordpartijen stijgen vanwege brandstofdiefstal uit pijpleidingen van het nationale oliebedrijf, Petroleos Mexicanos. 'Het probleem is nu niet alleen het aantal moorden', zegt Schtulmann. 'Meer burgers worden door criminaliteit dan ooit tevoren getroffen in de Mexicaanse geschiedenis.'

Schtulmann wijst op een recente golf van vermogensdelicten, ongehoorde moorden op politici bij de verkiezingen van dit jaar en pogingen om bedrijven in fraaie buurten zoals Polanco in de Mexicaanse hoofdstad af te persen als aanwijzingen dat criminele activiteiten meer territoria binnendringen en meer segmenten van de bevolking treffen.

President-elect Andres Manuel Lopez Obrador, die op 1 december aantreedt, heeft gezegd dat hij de misdaad zal aanpakken door educatieve en werkmogelijkheden te creëren voor jongeren. Schtulmann vindt de plannen van Lopez Obrador een beetje vaag, en zegt dat Mexico meer dan iets nodig heeft om de veiligheidstroepen van de staat te verbeteren, omdat dun opgesmoorde federale middelen vaak niet alle probleemgebieden kunnen bereiken. 'We hebben het over langetermijn inspanningen, dit zal niet van de ene dag op de andere verdwijnen', zegt Schtulmann. 'Als de kans er is en de straffeloosheid er is, zullen de criminelen misdaden blijven begaan.' 

INEGI stelt, dat vuurwapens de belangrijkste doodsoorzaak in 2017 waren, met 20.049 slachtoffers door geweerschoten.

(Suriname Mirror/FOX News/The Associated Press/ABC News/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten