maandag 30 juli 2018

Premier Netanyahu van Israël woont inauguratie Colombia's nieuwe president Iván Duque bij

Het is de tweede reis van Netanyahu naar Colombia in minder dan een jaar

Colombia is een van Israëls beste vrienden in Latijns-Amerika


Premier Benjamin Netanyahu zal volgende week naar Colombia reizen voor de inauguratie van de nieuwe president van het land, Iván Duque. Het wordt de tweede reis van Netanyahu naar de Zuid-Amerikaanse staat in minder dan een jaar. 

Tijdens zijn driedaagse verblijf in Bogota, tussen 6 en 9 augustus, zal Netanyahu ook een ontmoeting hebben met verschillende regionale leiders, zo heeft zijn zijn kantoor zondag 29 juli 2018 aangekondigd.

Naast zijn sit-down met Duque, wordt verwacht dat Netanyahu de presidenten van Argentinië, Honduras en Guatemala ontmoet. Duque, van de rechtse partij Partido Centro Democrático, heeft gezegd dat hij de goede verstandhouding met Israël wil verbeteren en zelfs openlijk wil nadenken over het verplaatsen van de ambassade van zijn land naar Jeruzalem. Op 16 mei zei hij tijdens een campagnegebeurtenis, dat hij, indien gekozen, 'de mogelijkheid om de diplomatieke zetel in Jeruzalem te plaatsen' niet zou uitsluiten.

Duque zei ook, dat hij 'de best mogelijke betrekkingen met de staat Israël wil onderhouden'.
De verklaring kwam op dezelfde dag dat Guatemala het tweede land was dat zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen, twee dagen na de Verenigde Staten. Een week later werd Paraguay het derde land om dit te doen.

De opmerkingen van Duque kregen een harde weerslag van zijn tegenstanders in het campagnespel, terwijl de meeste andere kandidaten de positie verwierpen. Gevraagd naar zijn verklaring dagen later, zei Duque dat hij een tweestatenoplossing ondersteunt en wil dat zijn uiteindelijke regering zou gaan bijdragen aan vredesinspanningen. 'Colombia kan in het Midden-Oosten geen haat zaaien', zei hij.

In 2010 en 2011 was Duque assistent bij een onderzoek van de Verenigde Naties naar het incident met de vloot van Mavi Marmara in 2010, waarbij Israëlische soldaten ruzieden met Turkse demonstranten die probeerden de blokkade van Gaza te doorbreken
Het panel vond uiteindelijk, dat de Israëlische blokkade in Gaza legaal was, maar dat de inval, waarbij 10 Turkse activisten werden gedood, buitensporig was.

Op 13 september 2017 bracht Netanyahu drie uur door in Bogota, waar hij een ontmoeting had met de vertrekkende president Juan Manuel Santos en leden van de lokale Joodse gemeenschap, en twee bilaterale overeenkomsten inzake wetenschap en toerisme ondertekende. Zijn korte verblijf kwam als onderdeel van het allereerste bezoek aan Latijns-Amerika door een zittende Israëlische premier.

'Ik denk niet dat de [bezoeken] van de premier van Israël ... 70 jaar uit elkaar moeten liggen, dus ik garandeer dat het volgende bezoek veel dichterbij zal zijn', zei hij toen tijdens een persconferentie met Santos. "Wij denken dat Latijns-Amerika als geheel een enorm potentieel heeft', voegde hij eraan toe. 'We willen graag de prachtige relaties versterken die we al zoveel jaren hebben genoten', antwoordde Santos, die dit jaar niet voor herverkiezing kon gaan.
'Zoals in elke relatie is er altijd ruimte voor groei. We willen veel meer met Israël samenwerken. Je hebt veel van wat we nodig hebben, en we hebben veel wat je nodig hebt.'

Colombia is een van Israëls beste vrienden in Latijns-Amerika geweest, met nauwe politieke, militaire en economische banden. In 2013 ondertekenden de twee landen een vrijhandelsovereenkomst die in afwachting is van ratificatie door het Colombiaanse parlement. In 2016 bereikte bilaterale handel 580 miljoen dollar. Bijna 100 Israëlische bedrijven zijn actief in het land.

(Suriname Mirror/The Times of Israel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten