dinsdag 31 juli 2018

Advocaat Kanhai: 'De 15 personen waren steunpunten buitenland, dat bezig was met regime change'

Kanhai overtuigd dat hij Bouterse goed kan verdedigen in zijn dupliek 29 oktober 

'Auditeur-militair nu wel overtuigd dat de vijftien mensen die zijn vermoord op 8 december geen zielige slachtoffers zijn'


De advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irvin Kanhai, vindt dat hij genoeg materiaal heeft om in dupliek op 29 oktober zijn cliënt goed te kunnen verdedigen. Kanhai zei na de zitting van het 8 decemberstrafproces gisterochtend, dat auditeur-militair Roy Elgin niet ingegaan is op belangrijke punten die hij aangekaart heeft tijdens het pleidooi. Kanhai benadrukt, dat Elgin gezwegen heeft over de wijze waarop het proces is hervat, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 31 juli 2018.

Kanhai merkte op, dat de auditeur-militair nu wel ervan overtuigd is dat de vijftien mensen die omgekomen zijn op 8 december, geen zielige slachtoffers zijn. Zij hadden wel iets in hun hoofd. Volgens Kanhai waren de 15 personen steunpunten van het buitenland, dat bezig was met een 'regime change'. Elgin heeft deze stellingen niet tegengesproken, stelt Kanhai. De twee belangen moeten tegen elkaar worden afgewogen, zegt de advocaat.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, benadrukt juist het tegenovergestelde. Hij voert aan dat de auditeur-militair het verhaal niet gelooft, dat de slachtoffers bezig waren met coupplannen. Elgin heeft aangegeven dat er geen sprake was van een tegencoup.

Essed vindt, dat Elgin puntsgewijs is ingegaan op de argumenten van de verdediging.

Kanhai stelde ook,  dat de Amnestiewet van toepassing is op het proces. Er was al een eindbeslissing gegeven in het 8 decemberstrafproces. Om het proces te herstarten, moest een nieuwe vordering worden ingesteld. De auditeur-militair is niet ingegaan hierop. Kanhai vindt dat er genoeg materiaal is om in te brengen tegen de repliek van de auditeur-militair.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten