maandag 30 juli 2018

Newmont Werknemersorganisatie klaagt bij minister Moestadja van Arbeid over arbeidsomstandigheden

(Bron foto: NII)
Arbeiders klagen onder andere over de 12-urige werkdagen en slechte slaapaccommodaties


De Newmont Werknemersorganisatie (NWO) heeft haar bezorgdheid geuit tegenover minister Soewarto Moestadja van Arbeid over de arbeidsomstandigheden in de sector. Ze noemt de 12-urige werkdagen, de lange periode van dag- en nachtdiensten, de slechte slaapaccommodaties voor werknemers op de bedrijfslocatie, en de negatieve impact op het gezinsleven, omdat de werknemer twee weken weg is van huis. Deze omstandigheden zijn volgens de bond slechts enkele van de vele misstanden die in de sector voorkomen en niet bevorderlijk zijn voor arbeidsplezier. De NWO vraagt hiervoor aandacht van het ministerie. 

Het ministerie van Arbeid heeft te kennen gegeven dat de sociale partners hard op weg zijn om 'decent work' zijn beslag te doen krijgen in elke sector en op elke werkplek. 'Ook de werknemers van Newmont zullen profijt trekken van de resultaten hiervan', verzekerde de minister, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII)  vandaag, maandag 30 juli 2018.

In een werkbespreking heeft de minister zich laten informeren over de arbeidsomstandigheden. De bond staat onder leiding van Murwin Leeflang, die wordt bijgestaan door consultant Winston Wirth.

Moestadja zei, dat het ministerie in de afgelopen periode met voortvarendheid heeft gewerkt aan verbetering van de arbeidswetswetgeving. De aangepaste arbeidswetgeving vereist volgens de bewindsman ook handhaving van de wetten, nu strenger ter hand te nemen. Intussen heeft de minister een traject ingezet om de Arbeidsinspectie te transformeren naar een modern inspectieapparaat. De bewindsman heeft hiertoe voor de komende twee jaren een Transformatie- en Managementteam ingesteld om dit traject te sturen.

Afgezien van het instrument van handhaving, ziet de minister dialoog ook als een sterk wapen voor werknemers en werkgevers om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Hij spoort de NWO daarom aan om in overleg te treden met de werkgever om te komen tot een collectieve arbeidsovereenkomst, waarvan de inhoud een aanzet zou moeten zijn voor het gewenste niveau van fatsoenlijk werk binnen de sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten