dinsdag 31 juli 2018

Juana Raymundo, een 25-jarige verpleegster, Ixil-activiste, Guatemala, vermoord

Lichaam Raymundo met tekenen van foltering gevonden op de oever van een rivier

(Bron foto: Twitter)


De moord op Juana Raymundo, een 25-jarige jonge verpleegster, Ixil-activiste en leidster van Nebaj, heeft afwijzing veroorzaakt in sociale bewegingen, omdat deze moord wordt toegevoegd aan die van verschillende boerenleiders in Guatemala.

Lokale media meldden dat Raymundo op in de nacht van vrijdag op zaterdag 28 juli 2018 werd vermoord en haar lichaam verscheen zaterdag met tekenen van foltering aan de oevers van een rivier tussen Nebaj en de Acambalam-gemeenschap.



De vermoorde jonge vrouw was vijf jaar lang een mensenrechtenverdedigster, lid van het Comité de Desarrollo Campesino (Codeca) en was onlangs gekozen als lid van het gemeentebestuur van de Movimiento de Liberación Nacional. Gezien het feit, eist Codeca gerechtigheid van het Openbaar Ministerie.


'We eisen dat de verantwoordelijken voor deze moord worden onderzocht en gestraft, tot nu toe zijn alle moorden op onze verdedigers ongestraft', aldus de commissie. Bovendien zeiden ze, dat hoe hard ze ook proberen hun strijd door onderdrukking en moorden te stoppen, ze door gaan.


Ze drongen er bij de regering en de economische groepen op aan hun hate speech tegen Codeca en andere mensenrechtenverdedigers in het land te staken. De moord op de boerenleiders heeft protesten veroorzaakt, omdat maatschappelijke organisaties, de universiteits studentenvereniging en boerencomités communiqués hebben uitgegeven waarin de regering wordt verzocht de misdaden te onderzoeken.



(Surinamme Mirror/TeleSUR/publinews.gt/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten