dinsdag 31 juli 2018

Zo'n 7.000 mensen in Copacabana, Rio de Janeiro (Brazilië), lopen in 'Marcha de las Mujeres Negras'

Protest tegen toenemend geweld en andere onrechtvaardigheden tegen zwarte vrouwen in Brazilië

(Bron foto: Tomaz Silva / Agência Brasil)

'De Braziliaanse staat heeft een beleid om zwarte mensen te executeren'


Zo'n 7.000 mensen namen zondag 29 juli 2018 in Copacabana, bij het Copacabana-paleis in de Zona Sul, in Rio de Janeiro (zuidelijke zone), deel aan de vierde jaarlijkse 'Marcha de las Mujeres Negras' om te protesteren tegen het toenemende geweld en andere onrechtvaardigheden tegen zwarte vrouwen in Brazilië. 

'De Braziliaanse staat heeft een beleid om zwarte mensen te executeren', zei een van de organisatoren van de mars, Clatia Vieira, tegen een persbureau van de regering. 'En deze executie gebeurt niet alleen met vuurwapens', voegde ze eraan toe. 'Het gebeurt als je niet gezond bent, als je geen huis hebt, geen opleiding hebt genoten en geen kwaliteit van leven hebt.'


Uit een onderzoek van het Instituut voor Toegepast Economisch Onderzoek (Ipea, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada) blijkt, dat in 2016 het aantal moorden op van zwarte vrouwen in Brazilië 5,3 per 100.000 mensen was, 73 procent hoger dan het aantal moorden op niet-zwarte vrouwen, met een percentage van 3,1 per 100.000. Veelbetekenend is dat in tien jaar het percentage moorden op zwarte vrouwen in Brazilië met vijftien procent is toegenomen en acht procent voor niet-zwarte vrouwen.

Volgens Vieira heeft de moord op Rio gemeenteraadslid en activiste Marielle Franco op 14 maart een huiveringwekkend effect gehad op demonstranten in de gemeenschap en tegelijkertijd een stimulans gegeven om verdere actie te ondernemen ter ondersteuning van de zaak.

'Natuurlijk brengt de executie van Marielle veel angsten met zich mee voor mensen die activisten zijn. We zijn bang', gaf ze toe. 'Maar, angst brengt ook moed, omdat we moeten leven en overleven om voor de onzen te zorgen. Marielle is een stimulans om ons te laten zien dat de strijd heel groot is. We hebben racistische inmenging die niet naar de zwarte gemeenschap luistert en geen voorstellen voor ons heeft ... alleen maar moord.' "Foto door Tomaz Silva / Agência Brasil

(Suriname Mirror/The Rio Times/Brasil de Fato/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten