dinsdag 31 juli 2018

Hugo Essed blij met de vaart die de Krijgsraad zet achter 8 decemberstrafproces

'Dit proces van de eeuw zal aantonen of Suriname al dan niet een rechtsstaat is'

 
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces, is blij met de vaart die de Krijgsraad heeft genomen, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 31 juli 2018. Op 29 oktober zullen de advocaten in de burgerkamer niet alleen hun dupliek houden, maar ook de verdachten hebben de gelegenheid om het laatste woord te voeren. In de burgerkamer worden Desi Bouterse, Jimmy Stolk en Etienne Boerenveen berecht. 

In de zaak tegen Arthy Gorré zal het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk worden verklaard, aangezien de verdachte intussen is overleden.

Essed verwacht dat dit jaar het proces van repliek en dupliek in alle zaken afgerond kan worden. In de militaire kamer houdt auditeur-militair Roy Elgin op 12 oktober zijn repliek. Hij zal dan reageren op het pleidooi van de advocaten.

Wat het vonnis betreft, zegt Essed dat de Krijgsraad in beide kamers niet weken, maar enkele maanden nodig zal hebben om alles te beoordelen in dit strafproces, waarin sprake is van lijvige dossiers. In de eerste helft van volgend jaar kan er vonnis worden geveld, waarna bij veroordelingen ook hoger beroep kan worden aangetekend.

Op een vraag of de uitspraak van invloed kan zijn op hoofdverdachte Bouterse, die ook president van het land is, antwoordt Essed dat zijn functie niks uitmaakt in het oordeel van de Krijgsraad. Het is niet relevant voor de beslissing van de Krijgsraad of de verdachte ook president is van Suriname. De raadsman merkt op, dat het 8 decemberstrafproces de individuele belangen van de nabestaanden overstijgt. Het gaat volgens hem om het proces van de eeuw.

Naast de Amnestiewet, zijn er diverse obstakels geweest. Zo is van de procureur-generaal op basis van artikel 148 van de Grondwet geëist om de vervolging te staken. Er is ook getracht hem te bewegen om ontslag in te dienen. 'Maar, hij heeft zijn rug rechtgehouden', merkt Essed op. Hij is ook content met het Hof van Justitie en de Krijgsraad,, die ondanks de Amnestiewet besloten hebben het proces voort te zetten.

Dit proces zal aantonen of Suriname al dan niet een rechtsstaat is, benadrukt de raadsman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten