vrijdag 8 mei 2020

Wayana hebben sinds aanvang lockdown in oosten geen voedsel ontvangen

(Bron foto:Facebook)
Naast personenverkeer nu ook geen goederenverkeer toegestaan...

- Surinaamse militairen zouden met twee maten meten bij toelaten van personenverkeer over rivier in nadeel plaatselijke bewoners

- Militairen vragen veel hogere boete dan Franse collega's als iemand zonder toestemming op rivier is


Wayana inheemsen beklagen zich erover, dat zij sinds 30 april, toen de lockdown werd afgekondigd in het oosten, waar hun leefgebied is, nog niet zijn voorzien van voedsel. Zij hebben dit gerapporteerd aan stichting Mulokot Kawemhakan, die opkomt voor de belangen van deze inheemsen. 

Mulokot-voorzitster Jupta Itoewaki zegt vrijdag 8 mei 2020 in de Ware Tijd, dat haar stichting op het punt stond om met een vliegtuig voedselvoorraden te sturen naar het gebied, toen ze werd verrast met de mededeling, dat er behalve personenverkeer geen goederenverkeer is toegestaan.

'Vliegmaatschappijen die wij hebben benaderd, zeggen dat hen per brief is medegedeeld dat het vrachtverkeer voorlopig is verboden.' Volgens Itoewaki waren de dorpsleiders noch de bewoners hiervan op de hoogte.


Ze vertelt dat de mensen vanwege de goudwinning in het gebied al bijna niet meer in staat zijn om te vissen of te jagen, wat vanwege de lockdown voorlopig niet of nog zeer beperkt kan. De inheemsen zijn aangewezen op de langs de rivier gelegen supermarkt. Echter, zij kunnen zich vanwege de moeilijke economische omstandigheden niet steeds permitteren om inkopen te doen.

De bewoners hebben volgens Itoewaki ook melding gemaakt van vermeende onregelmatigheden. Zo zouden Surinaamse militairen met twee maten meten bij het toelaten van personenverkeer over de rivier in het nadeel van de plaatselijke bewoners.

Voorts wordt gezegd, dat de militairen een veel hogere boete vragen dan de Franse collega's als blijkt dat de mensen zich zonder toestemming met hun vaartuig over de rivier begeven.

Jerry Slijngard, die namens het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zitting heeft in het Covid-19 Managementteam, zegt dat er naar zijn weten 'geen enkele' instructie is gegeven aan militairen wat boete-inning betreft. 'We moeten onderzoeken of het daadwerkelijk op waarheid berust en als dat zo is dan is het tegen de instructie.'

Voor wat betreft de voedselvoorziening, zegt Slijngard dat er al contact is geweest met de Wayana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten