zaterdag 9 mei 2020

VHP wil in drie fasen de Covid-maatregelen aanpassen en opheffen

Partij biedt 'Gefaseerd opheffingsplan Lockdown Suriname, 1.5 meter samenleving' aan overheid aan


De VHP stelt voor om in drie fasen de Covid-19-maatregelen aan te passen en op te heffen. De eerste fase zou op maandag 11 mei moeten ingaan waarbij er een avondklok geldt tussen 12 uur middernacht tot 6 uur ’s morgens. In de tweede fase, vanaf 18 mei, zouden scholen aangepast de deuren weer openen om het schooljaar te kunnen redden. Tijdens de 3e fase, vanaf 1 juni, zal onder andere het luchtruim heropend kunnen worden en recreatie evenementen herstart. Dit bericht Starnieuws.

De VHP gaat uiterlijk maandag het 'Gefaseerd opheffingsplan Lockdown Suriname, 1.5 meter samenleving' aan de overheid overhandigen, deelde VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vrijdag 8 mei 2020 mee tijdens een persconferentie. Hij, Reshma Mangre, Cedric van Amson, Dew Sharman en Ronny Aloema hebben aangegeven waarom de Covid-19-maatregelen niet te lang meer van kracht moeten zijn en zo snel aangepast moeten worden.

Sharman toonde aan, dat Suriname voldoet aan 4 van de 6 criteria van de WHO (World Health Organization) om de lockdown op te heffen. Het gevaar zit op dit moment aan de grenzen, met name de oostgrens. Maar, zaken zijn goed aangepakt, besmettingen zijn tot nu uitgebleven aan Surinaamse zijde.

De VHP stelt voor om in fase 1, vanaf maandag 11 mei, alvast kleine ondernemingen en crèches te heropenen. De avondklok moet aangepast worden zodat er veel meer werk verzet kan worden.

Aloema merkte op, dat er heel veel spanningen zijn ontstaan of erger zijn geworden door de avondklok. Vooral op plekken waar meerdere gezinnen in een huis wonen.

In fase 2, vanaf maandag 18 mei, kunnen scholen aangepast open gaan. Op sommige niveaus kunnen de leerlingen drie dagen per week les volgen, er zullen kleinere klassen gevormd moeten worden. 'Het schooljaar kan nog gered worden', benadrukte Mangre, die ook voorzitter is van twee onderwijsvakbonden. 'De middelbare scholen zijn redelijk nog op schema.'

DeVHP stelt verder voor, dat restaurants hun deuren openen met duidelijke ‘social distancing’ adviezen en dat men zich met maskers op in het openbaar vervoer begeeft. De partij stelt ook voor om het samenscholingsverbod op te heffen of aan te passen. 'We merken dat men zich gewoon samenschoolt terwijl er geen nieuwe Covid-gevallen zich voordoen', zei Sharman. 'Het gevaar van community besmetting is niet reëel.'

De aangepaste avondklok blijft nog gelden.

In de derde fase, die 1 juni moet ingaan, wordt voorgesteld om discotheken, cafés, en recreatieoorden te heropenen. Ook het luchtruim zou heropend kunnen worden. Er moet wel een advies gelden om ‘niet essentieel’ reizen te vermijden. Sportactiviteiten, met name de betaalde takken van sport, zouden herstart moeten worden in de derde fase. Sporters en touroperators lijden zwaar onder de Covid-maatregelen, haalde Aloema aan. Zij hebben geen inkomen omdat ze niet actief zijn. Santokhi merkte op, dat 'hoe langer de lockdown duurt, hoe erger de economische crisis zal zijn, misschien erger dan Covid zelf.'



Geen opmerkingen:

Een reactie posten