vrijdag 8 mei 2020

Stakende cipiers nemen Anand Biharie onder vuur - 'Vanaf het begin was duidelijk dat Biharie andere bedoelingen had'

'Biharie zou adviezen geven en is nooit gevraagd om woordvoerder te worden'


Stakende cipiers zijn zeer ontstemd over recente uitspraken van Anand Biharie en de rol die hij zich heeft toegeëigend binnen de bond van penitentiaire ambtenaren. Bij de totale lamlegging dinsdag stelde Biharie zich voor als woordvoerder van de organisatie. Echter, leden en bestuur spreken met klem tegen dat hij hun spreekbuis is, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 8 mei 2020.  

Acht cipiers, die de actie zijn gestart voordat die werd overgenomen door het bestuur, benadrukken dat Biharie nooit als hun vertegenwoordiger is aangewezen. Volgens Marciano Dors heeft Biharie misbruik gemaakt van collega's die hem in goed vertrouwen de situatie van de penitentiaire ambtenaren hebben voorgehouden. 'Via één van onze zwakke schakels heeft hij geprobeerd om zijn doel te bereiken', aldus Dors.

Ryan Clemens zegt, dat het vanaf het begin duidelijk was dat Biharie andere bedoelingen had. 'Hij was opdringerig en vroeg of ik hem tot woordvoerder kon maken. Ik hield hem voor dat het niet zo werkt, maar hij bleef doordrammen.'

De cipiers verdenken hem - mede door zijn uitspraken - ervan een politieke agenda op na te houden. 'We doen daaraan niet mee. We zitten in een strijd en het enige dat we willen is ons geld. We zijn niet bezig met politieke zaken', onderstreept Clemens. Vooral het feit dat de pseudo-woordvoerder geen vergoeding heeft gevraagd voor zijn ondersteuning, bevreemdt de actievoerders. 'Biharie zou ons slechts adviezen geven. We hebben hem nooit gevraagd om woordvoerder te worden. Dus wat hij nu rondvertelt is voor zijn rekening', verduidelijken de cipiers.

Beweringen van Biharie, dat de leden het vertrouwen hebben opgezegd in het bestuur-Max Breinburg berusten ook niet op waarheid. 'Wij zijn niet tegen het bestuur. We doen dit samen. Als trekkers van de actiegroep stemmen we altijd eerst af met de voorzitter', geven Dors en Clemens aan. Ook bestuurslid Aniel Ramharak zegt dat er goed contact is met de leden. Hij onderstreept dat het bestuur nog intact is.

Ondanks de verregaande uitspraken van Biharie vindt de leiding het voorlopig nog niet nodig om stappen te ondernemen tegen hem. Ramharak: 'De leden hebben ons op de hoogte gesteld van wat er gaande is. We hebben het aan hen overgelaten om het eventueel recht te trekken.'

De penitentiaire ambtenaren blijven in actie, omdat vanuit het ministerie van Justitie en Politie er nog steeds geen oplossing is. Ze legden dinsdagmiddag het werk neer, omdat ze het wachten beu zijn op de overbruggingstoelage en de terugwerkende kracht van de nieuwe loonreeks. Eerdere toezeggingen van minister Stuart Getrouw, dat het geld zou worden gestort bleken bezijden de waarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten