vrijdag 8 mei 2020

Latijns-Amerika bereikt 300.000 besmettingen van coronavirus

(Bron foto: AP/Ariana Cubillos)
Het dodental in de regio overschrijdt de 16.000 ...


De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) waarschuwt dat de transmissiesnelheden in Brazilië, Ecuador, Peru, Chili en Mexico 'nog steeds erg hoog' zijn. Latijns-Amerika zag zijn coronavirusgevallen donderdag 7 mei 2020 300.000 overschrijden toen het dodental in de regio 16.000 overschreed, volgens een AFP-telling. 

Brazilië, het grootste land van de regio, is ook verreweg het zwaarst getroffen met meer dan 8500 doden - meer dan de helft van het totaal - en 125.000 gevallen.
Het buurland Peru volgt met bijna 55.000 gevallen en 1.500 doden.
De crisis lijkt het meest dodelijk te zijn in Mexico met 2.700 doden onder slechts 27.600 gevallen, hoewel dat gedeeltelijk te wijten kan zijn aan lage testniveaus.

Terwijl Peru en Chili respectievelijk 13.000 en 12.000 mensen per miljoen inwoners hebben getest, staat het cijfer van Worldometers op iets meer dan 800. Gemeten naar verhouding van de bevolking is Ecuador verreweg het zwaarst getroffen met 92 doden per miljoen, tweemaal die van de tweede plaats Peru.

De situatie in Brazilië is bijzonder zorgwekkend, omdat het een grens deelt met tien landen en gebieden. President Jair Bolsonaro heeft die angsten vergroot door de omvang van de coronaviruspandemie te bagatelliseren. Hij heeft deelgenomen aan protesten tegen een lockdown en maatregelen voor sociale afstand, waardoor zijn aanhangers in feite werden aangemoedigd om de bevelen van de staat om te sluiten op te volgen.

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie heeft landen in de regio geadviseerd om 'voorzichtig' te blijven en waarschuwde dat de transmissiesnelheden in Brazilië, Ecuador, Peru, Chili en Mexico 'nog steeds erg hoog zijn'. De piek van de uitbraak zal in sommige landen naar verwachting de komende dagen worden bereikt.

In Argentinië zijn er tot nu toe meer dan 5.300 bevestigde gevallen geweest, met 282 doden.

(Suriname Mirror/Buenos Aires Times/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten