vrijdag 8 mei 2020

Tegenslag voor Curaçao: Klesch Group kan Isla 1e helft dit jaar niet overnemen

Uitbetaling Isla-personeel na juni nog onzeker 


Een nieuwe tegenslag voor Curaçao: door de wereldwijde coronacrisis is Klesch Group niet in staat de petroleum industrie op het eiland nog in de eerste helft van dit jaar, zoals eerder was afgesproken, over te nemen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 8 mei 2020.

Het is vooralsnog onduidelijk wat dit betekent voor de bijna 900 voormalige Isla-werknemers, die in afwachting van de overname van de exploitatie door Klesch, sinds januari voor de volle 100 procent worden uitbetaald met gemeenschapsgelden afkomstig van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Daarnaast ontvingen zij twee van de in totaal vijf tranches in het kader van de afvloeiingsregeling van hun vorige werkgever, Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.). De rest is geconditioneerd door Isla/PdVSA.

Eind december 2019 werd tussen RdK (eigenaar/verhuurder) en Klesch (huurder/operator) een Asset Purchase and Sale Agreement getekend. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht. Optimisme alom. Klesch zou zo spoedig mogelijk, eventueel al in april, maar in elk geval vóór 1 juli de exploitatie van raffinaderij, Curaçao Refinery Utilities (CRU) en de terminal bij Bullenbaai voor zijn rekening nemen. Totdat Covid-19 roet in het eten gooide.

Het Antilliaans Dagblad berichtte eind maart al dat corona voor ‘vertraging’ had gezorgd. Gisteren berichtte RdK dat Klesch - ‘zelf getroffen door de impact van Covid-19’ - het niet redt voor 30 juni. In een brief aan het personeel wordt gesteld dat Klesch heeft aangegeven zich aan de afspraak te willen houden om de deal alsnog af te ronden.

In een persbericht meldt RdK dat Klesch heeft gemeld dat de eindovereenkomst er ‘vóór de jaarwisseling’ ligt. Hoewel het een prioriteit is voor RdK, kan er op dit moment nog niets concreets worden gezegd over wat er na juni gebeurt. De directie hoopt ‘de komende weken’ meer helderheid te kunnen geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten