vrijdag 8 mei 2020

Onafhankelijk Kiesbureau eist aanwezigheid waarnemers in stemlokalen

OKB overweegt Kort Geding tegen Staat om aanwezigheid af te dwingen

'Minister heeft het OKB als toezichthoudende autoriteit gepoogd uit te schakelen met deze maatregel'


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zal onder geen beding accepteren, dat zijn waarnemers niet in stemlokalen plaats mogen nemen. In een presentatie aan politieke partijen over het stemmingsproces werd dinsdag gesteld, dat het OKB en de politieke partijen buiten de zaal hun werk moeten doen. Dit heeft volgens Binnenlandse Zaken te maken met de Covid-19 maatregelen, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 8 mei 2020.

Politieke partijen hebben geprotesteerd dat het OKB niet in het verkiezingslokaal aanwezig mag zijn. Het OKB heeft een brief geschreven naar minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, waarin hem is aangegeven dat het besluit tegen de wettelijke regels is. De minister moet binnen twee dagen reageren, staat in de brief die donderdag naar hem is geschreven. Indien de reactie van de bewindsman niet bevredigend is, zal een Kort Geding tegen de Staat aanhangig worden gemaakt, schrijft OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos de minister.

De minister heeft het OKB als toezichthoudende autoriteit pogen uit te schakelen met deze maatregel, stelt het OKB in de brief. Dit zal de bewaker van het verkiezingsproces nimmer tolereren. Betoogd wordt, dat het OKB zijn taken en bevoegdheden, maar ook zijn bestaansrecht ontleent uit de wet en niet bij gratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het OKB beroept zich op de wettelijke voorschriften en de democratische beginselen die gelden binnen Suriname.

Het ministerie wordt opgeroepen om de wet te respecteren en de maatregel onmiddellijk terug te draaien. Het OKB moet onvoorwaardelijk toegang hebben tot en in alle locaties van belang, op en rondom de dag van de stemming en telling. Benadrukt wordt dat een eerlijk en transparant verkiezingsproces gegarandeerd moet worden voor de totale natie.

De brief is ondertekend door voorzitster Jennifer van Dijk-Silos en secretaris Annemarie Linger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten