dinsdag 5 mei 2020

Oppositieleidster van Peru, Keiko Fujimori, voor tweede keer op vrije voeten

(Bron foto: Ernesto Benavides, AFP)
Fujimori verzocht om vrijlating uit vrees voor oplopen coronavirus


De oppositieleidster van Peru, Keiko Fujimori, is maandag 4 mei 2020 na slechts drie maanden vrijgelaten uit een voorlopige hechtenis van 15 maanden wegens beschuldigingen van corruptie.

Fujimori, die de vrouwengevangenis in de hoofdstad Lima op borgtocht met een gezichtsmasker en witte handschoenen verliet, had eerder op Twitter aangekondigd dat ze uit de faciliteit zou gaan om een ​​coronavirus-test te doen voordat ze naar huis zou gaan.

De vrijlating van de 44-jarige kwam vier dagen nadat een rechtbank haar borg had gegeven van 70.000 zolen ($ 20.000). Fujimori had verzocht om vrijlating uit vrees dat ze het nieuwe coronavirus zou oplopen in de vrouwengevangenis van Chorrillos.


'Het eerste wat ik ga doen na vertrek en (voor) thuiskomst is een moleculaire test ondergaan om mijn gezin niet in gevaar te brengen', schreef moeder van twee op Twitter.



Ze werd in januari gevangen gezet, slechts twee maanden nadat ze was vrijgelaten uit een eerdere voorlopige hechtenis van 13 maanden. Eens Peru's meest populaire politicus, wordt Fujimori ervan beschuldigd $ 1,2 miljoen aan illegale partijfinanciering van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht te hebben geaccepteerd voor haar mislukte presidentsverkiezingen van 2011.

Odebrecht is verwikkeld in een uitgebreid corruptieschandaal en heeft toegegeven honderden miljoenen dollars aan steekpenningen te hebben betaald om in 12 landen sappige contracten binnen te halen. Het bedrijf heeft vanaf 2004 ten minste $ 29 miljoen betaald aan Peruaanse functionarissen, onder meer om vier voormalige presidenten om te kopen. Alejandro Toledo, Ollanta Humala, Pedro Pablo Kuczynski en wijlen Alan Garcia zijn betrokken bij het schandaal.

De Peruaanse televisie toonde beelden van een medewerker van een privélaboratorium die buiten Fujimori's huis wachtte om haar te testen op het nieuwe coronavirus. Ze mag niet in hetzelfde huis wonen als haar Amerikaanse echtgenoot Mark Villanella, aangezien hij in dezelfde zaak wordt onderzocht.

(Suriname Mirror/RPP/AFP/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten