dinsdag 5 mei 2020

Kort Gedingrechter schort 'Valutawet' op - Succes voor NPS en VHP

Wet opgeschort totdat in bodemprocedure uitspraak wordt gedaan



De omstreden 'Valutawet', die aangenomen is in De Nationale Assemblee, is  vandaag, dinsdag 5 mei 2020, door de Kort Gedingrechter opgeschort. De fracties van de VHP en de NPS hadden een rechtszaak ingediend. De rechter heeft ze in het gelijk gesteld, aldus Starnieuws. De wet is opgeschort totdat in bodemprocedure de zaak wordt beslecht. 

Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa )en de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) hadden de rechter gevraagd de Staat te verbieden de 'Valutawet' toe te passen, totdat deze getoetst wordt door het Constitutioneel Hof. De wet zou volgens de eisers strijdig zijn met de Grondwet en andere wetten. Zij voeren aan dat de wet direct en drastisch ingrijpt in de grondrechten van eisers. In deze zaak moet er nog een uitspraak komen.

Fractieleden van de VHP en de NPS hadden de rechter gevraagd de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren ('Valutawet') op te schorten. De wet mag geen rechtskracht hebben totdat het Constitutioneel Hof een oordeel geeft over de (on)grondwettelijkheid hiervan.

De initiatiefnemers van deze wet hebben volgens de Assembleeleden een geheel nieuwe wet met een andere naam goedgekeurd dan waarvoor ze waren geconvoceerd. Protesten hiertegen hebben niet geholpen. In de praktijk heeft de wet niet gewerkt, immers er is nog steeds sprake van vier koersen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten