dinsdag 5 mei 2020

Inheemse gemeenschap in Ecuador vreest uitsterven door Covid-19 - Uit angst voor coronavirus vluchtten tientallen kinderen en oudere Siekopai in kano's jungle in

(Bron foto: El Comercio)
Siekopai, langs grens Ecuador en Peru, met ongeveer 744 leden, heeft 15 bevestigde gevallen

Twee oudere leiders  afgelopen twee weken overleden na vertonen van symptomen van Covid-19


Een van de inheemse gemeenschappen van Ecuador vreest dat het kan worden weggevaagd als de coronavirusinfecties op hun grondgebied toenemen, waardoor tientallen van de leden het Amazoneregenwoud in vluchten om te schuilen voor de pandemie die bijna 1.600 in het land heeft gedood. 

De Siekopai-natie, langs de grens tussen Ecuador en Peru, met ongeveer 744 leden, heeft 15 bevestigde gevallen van het virus en twee oudere leiders stierven de afgelopen twee weken na het vertonen van symptomen van Covid-19, aldus de groep. Een groot aantal Siekopai heeft symptomen vertoond die verband houden met de uitbraak, maar nadat ze hulp hadden gezocht bij een gezondheidscentrum van de overheid in het nabijgelegen Tarapoa, vertelden dokters dat ze net een 'vervelende griep' hadden, zei president Justino Piaguaje van de gemeenschap.

Toen de eerste van de ouderen medio april overleed, drongen Siekopai-leiders er bij de Ecuadoraanse regering op aan de gemeenschap af te schermen en de inwoners te testen, maar hebben geen reactie ontvangen, zei hij. 'We zijn met amper 700 man. Vroeger waren we het slachtoffer van dit soort ziektes en vandaag willen we niet dat de geschiedenis zich herhaalt', zei Piaguaje maandag 4 mei 2020 in een bijeenkomst via social media. 'We willen niet dat onze mensen zeggen dat we met 700 waren en nu met 100. Wat een schandaal zou het zijn voor de Ecuadoraanse regering om ons in de 21e eeuw met zo'n triest verhaal achter te laten', voegde hij eraan toe.



Uit angst voor het coronavirus vluchtten tientallen kinderen en oudere Siekopai in kano's naar Lagartococha, een van de grootste wetlands van Ecuador in het hart van de jungle, om infectie te voorkomen. Siekopai die op hun grondgebied in de provincie Sucumbios in Ecuador achterbleven, wenden zich tot homeopathische geneesmiddelen om ademhalingsproblemen het hoofd te bieden, zei Piaguaje.

Andere inheemse groepen in het Amazonegebied van Ecuador hebben ook gevallen van coronavirus bevestigd, volgens de inheemse organisatie Confederación de Nacionalidades Indígenas de la Amazonía Ecuatoriana (CONFENIAE). Ecuador heeft meer dan 30.000 gevallen gemeld.


In het naburige Peru dienden inheemse groepen eind april een formele klacht in bij de Verenigde Naties. Ze zeiden dat de regering hen had verlaten om voor zichzelf op te komen tegen het coronavirus, met het risico 'etnocide door nietsdoen' te riskeren.

Mensenrechtenorganisaties die in de Amazone-regio's van Ecuador werken, zeggen dat het ministerie van Volksgezondheid gemeenschappen zoals de Siekopai negeert, die ondanks hun kwetsbaarheid nog geen tests of medische benodigdheden hebben ontvangen. 'Ze lopen een ernstig risico om fysiek en cultureel vernietigd te worden door de verspreiding van Covid-19 op hun grondgebied', zegt Maria Espinosa, een mensenrechtenverdedigster bij de groep Amazon Frontlines.

(Suriname Mirror/El Comercio/Reuters/Ecuavisa/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten