dinsdag 5 mei 2020

Het botert niet tussen boothouders en BOVC-voorzitster Ann Sadi

'Sadi betekent niets voor de leden'


Ann Sadi, voorzitster van de Belangenorga- nisatie Veerboten Commewijne (BOVC), is verbaasd over het protest dat enkele boothouders die de vaarroutes van en naar Commewijne onderhouden gisteren hebben gevoerd. Ze beweert vandaag, dinsdag 5 mei 2020, in de Ware Tijd dat er vorige week nog met de boothouders is gesproken over onder meer de brandstofcompensatie. 

De boothouders willen dat de overheid tempo maakt in het uitbetalen van de achterstallige brandstofcompensatie. Volgens BOVC-bestuurslid Kishen Sital, initiatiefnemer van het protest op het Veerplein te Meerzorg, gaat het om geheel 2018, vijf maanden van 2019 en de eerste vier maanden van dit jaar. Wat het voor de boothouders moeilijker maakt, is dat ze door de Covid-19-maatregelen niet mogen varen.

'We zitten al langer dan een maand thuis zonder inkomen, terwijl je moet eten en vaste lasten hebt.'


De minstbedeelde boothouders hebben - om deze periode te kunnen overbruggen - woensdag een levensmiddelenpakket en een bedrag gekregen van Sadi in afwachting van een oplossing. Echter, Sital die er niet bij was, hecht daar geen waarde aan. Hij vindt dat Sadi 'niets' betekent voor de leden ondanks dat zij betrokken is bij de regeringspartij NDP.

De BOVC-voorzitster zegt, dat de boothouders vorige week erop is gewezen dat zij niet de enige zijn die in deze situatie zitten en geduld moeten betrachten. Van de ruim 65 boothouders die de vijf trajecten onderhouden, waren er twintig aanwezig bij het protest dat - op uitnodiging van Sital - ook werd bijgewoond door vertegenwoordigers van politieke partijen. 'Ik vond hun ondersteuning nodig, want het gaat om het nationaal belang.' 

Hoewel hij zegt 'alle partijen' te hebben uitgenodigd, waren alleen de VHP, NPS, Pertjajah Luhur en Strei! van de partij. In tegenstelling tot wat Sital de Ware Tijd gisterochtend had voorgehouden, beweert Sadi dat ze niet op de hoogte was van de protestactie.

'Mevrouw Karta-Bink (Pertjajah Luhur Assembleelid) heeft mij in de morgen gebeld om te zeggen dat zij de leden gaat toespreken en of ik langskom. Ik zei 'nee, zo gaat het niet'.' 

Sadi noemt de aanwezigheid van de oppositiepartijen opmerkelijk en sluit daarom niet uit dat het protest een politieke bedoeling heeft. De BOVC-voorzitster zegt dat er alles aan wordt gedaan om de achterstallige brandstofcompensatie spoedig uit te betalen. Hoewel was afgesproken om dit in delen te doen, is vanwege de huidige situatie besloten om in één keer uit te betalen.

Ze vertelt dat het lang heeft geduurd om alle stukken te krijgen van de leden. 'Alle administratieve stukken liggen al bij Financiën. Nu is het wachten op uitbetaling.'

Sital zegt dat de boothouders naar de president en de minister van Financiën zullen stappen als ze deze week niets zien gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten