dinsdag 5 mei 2020

Inheemse leiders Brazilië roepen WHO op noodfonds in te stellen om hun gemeenschappen te beschermen

Inheemse koepelorganisatie APIB: 18 Inheemsen overleden aan coronavirus


'Het is een echte noodsituatie, inheemsen zijn kwetsbaar en hebben geen bescherming'


Inheemse leiders in Brazilië hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gevraagd een noodfonds op te richten om hun gemeenschappen te helpen beschermen tegen de dreiging van de coronavirus pandemie. Het aantal inheemsen in Brazilië dat tot dusver aan het coronavirus is gestorven, is volgens Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB) gestegen tot 18, hoewel de Braziliaanse regering slechts zes van de doden officieel heeft gemeld. 

'Het is een echte noodsituatie. Inheemse mensen zijn kwetsbaar en hebben geen bescherming', zei Joenia Wapichana, de eerste inheemse vrouw die in het Braziliaanse Congres werd gekozen, maandag. Ze zei dat de regering van president Jair Bolsonaro de inheemse bevolking niet had opgenomen in nationale plannen om het virus te bestrijden.

De nieuwe minister van volksgezondheid van Bolsonaro, Nelson Teich, heeft gezegd dat de bescherming van de inheemse bevolking een prioriteit is. Het agentschap voor inheemse zaken van de regering, FUNAI (Fundação Nacional do Índio), heeft christelijke missionarissen ervan weerhouden geïsoleerde stammen tijdens de epidemie te evangeliseren om besmetting te voorkomen.


Veel van de 850.000 inheemsen van Brazilië wonen in afgelegen gebieden van de Amazone met weinig of geen toegang tot gezondheidszorg. Inheemse organisaties in Brazilië hadden een brief geschreven aan het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en vroegen om hulp bij het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen die niet beschikbaar zijn voor gezondheidswerkers in reservaten en dorpen, zei Wapichana.

Het beroep volgde op een open brief die zondag door tientallen internationale artiesten, muzikanten en acteurs aan Bolsonaro was gestuurd om hem op te roepen de inheemse bevolking van Brazilië te beschermen. Ondertekenaars waren artiesten Ai Weiwei en David Hockney, muzikanten Sting en Paul McCartney, acteurs Glenn Close en Sylvester Stallone en film- en tv-presentator Oprah Winfrey. De brief waarschuwde dat de 'extreme bedreiging' waarmee de inheemse bevolking in Brazilië werd geconfronteerd, werd versterkt door invasies van beschermde stammen door illegale mijnwerkers, houthakkers en veeboeren. 'Deze illegale activiteiten zijn de afgelopen weken versneld, omdat de Braziliaanse autoriteiten die belast zijn met de bescherming van deze landen, zijn geïmmobiliseerd door de pandemie', aldus de brief.



Dit bericht bekijken op Instagram

Apib e INA organizam orientações sobre Auxílio Emergencial para garantir que povos indígenas acessem seu direito ao benefício Uma conquista dos movimentos sociais, o Auxílio Emergencial foi criado para garantir uma renda mínima às famílias em dificuldade por consequência da pandemia da Covid-19. O benefício, no valor de R$ 600 e R$1.200 (para mães-chefes de família), começou em abril e será repassado até o mês de junho para trabalhadores informais, autônomos e sem renda fixa - isso inclui trabalhadores de extrativismo, pesca, agricultura e pecuária. Para ajudar os povos indígenas no processo de solicitação do benefício, a Apib e a Indigenistas Associados (INA) organizou orientações sobre os cuidados necessários para retirar o dinheiro, critérios para se cadastrar, etapas da solicitação e dados necessários, como acompanhar e informações sobre o repasse do benefício. Acesse a cartilha completa no site apib.info
Een bericht gedeeld door Apib (@apiboficial) op


(Suriname Mirror/MercoPress/Instagram/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten